Forum » Loža » Upravne enote in ISCED sistem izobraževanja
Upravne enote in ISCED sistem izobraževanja

Meizu ::
A je kak štručko tule na STju ki se spozna na evropski sistem klasifikacije stopnje izobrazbe?
Vprašanje je ubistvu čisto simpl - ali mora upravna enota ob predložitvi dokumenta, ki podeljuje ISCED medevropsko stopnjo izobrazbe, to izobrazbo sprejeti v primeru izdaje nekega dokumenta, katerega pogoj je dosežena stopnja izobrazbe po slovenski SOK kvalifikaciji?
Vse tabele prekvalificiranja iz ISCED 97 ali ISCED 2011 so prosto dostopne na spletu, izdali so jih pa ministrstvo za šolstvo RS ter statistični urad RS.
Ali mora v nasprotnem to nujno nujno iti preko ENIC-NARIC?
Vprašanje je ubistvu čisto simpl - ali mora upravna enota ob predložitvi dokumenta, ki podeljuje ISCED medevropsko stopnjo izobrazbe, to izobrazbo sprejeti v primeru izdaje nekega dokumenta, katerega pogoj je dosežena stopnja izobrazbe po slovenski SOK kvalifikaciji?
Vse tabele prekvalificiranja iz ISCED 97 ali ISCED 2011 so prosto dostopne na spletu, izdali so jih pa ministrstvo za šolstvo RS ter statistični urad RS.
Ali mora v nasprotnem to nujno nujno iti preko ENIC-NARIC?

Vanadium ::
Kakor je meni poznano UE nima nič s tem in ima to kvečjemu ENIC-NARIC, ker ima on pristojnost za vrednotenje in priznavanje izobraževanja v Republiki Sloveniji. Verjetno preko UE bi lahko samo podal vlogo in jo oni potem odstopijo po uradni dolžnosti.

Težavo imam v tem, ker ENIC-NARIC center vrednoti samo diplome oziroma listine, ki so del formalnega šolskega sistema.
In tu se pri meni zatakne, saj imam dve diplomi iz Avstrije, ki jih pa ENIC NARIC ne želi evaluirati, ker naj "ne bi bili" del avstrijskega šolskega sistema. To je sicer smešno glede na to, da so te diplome čisto normalno veljavne tako v avstriji kot pri nas, ker nam tudi ministrstvo za šolstvo (v tem specifičnem primeru) podeljuje polne poklicne kvalifikacije. Se pa ne čudim, da je temu tako, glede na to, da avstrija vedno nekaj mečka s temi glavarstvi in potem skuša to povezovati na federalni ravni, tako da bogve kaj in kako si to avstrijska zakonodaja razlaga.
Obstaja sicer še en zapis sodne prakse iz leta 2020:
https://sodnapraksa.si/?q=VS00048017&da...
Kjer je vrhovno sodišče odločilo, če prav razumem, da ENIC NARIC center ne izdaja pravno zavezujočih odločb, pač pa podaja samo mnenje in je informativne narave. Kako se proti temu boriti pa pojma nimam, zato sem mogoče malo upal, da bi se še tu na STju mogoče razvila kakšna debata v to smer.
Sem tudi pisal avstrijskemu ministrstvu pa še čakam na njihov odgovor.
Če ne bo šlo mimo NARICa potem sem, po domače povedano, v riti. Z drugimi besedami, sam sem si kriv, da sem se odločil študirat v tujini.
In tu se pri meni zatakne, saj imam dve diplomi iz Avstrije, ki jih pa ENIC NARIC ne želi evaluirati, ker naj "ne bi bili" del avstrijskega šolskega sistema. To je sicer smešno glede na to, da so te diplome čisto normalno veljavne tako v avstriji kot pri nas, ker nam tudi ministrstvo za šolstvo (v tem specifičnem primeru) podeljuje polne poklicne kvalifikacije. Se pa ne čudim, da je temu tako, glede na to, da avstrija vedno nekaj mečka s temi glavarstvi in potem skuša to povezovati na federalni ravni, tako da bogve kaj in kako si to avstrijska zakonodaja razlaga.
Obstaja sicer še en zapis sodne prakse iz leta 2020:
https://sodnapraksa.si/?q=VS00048017&da...
Kjer je vrhovno sodišče odločilo, če prav razumem, da ENIC NARIC center ne izdaja pravno zavezujočih odločb, pač pa podaja samo mnenje in je informativne narave. Kako se proti temu boriti pa pojma nimam, zato sem mogoče malo upal, da bi se še tu na STju mogoče razvila kakšna debata v to smer.
Sem tudi pisal avstrijskemu ministrstvu pa še čakam na njihov odgovor.
Če ne bo šlo mimo NARICa potem sem, po domače povedano, v riti. Z drugimi besedami, sam sem si kriv, da sem se odločil študirat v tujini.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()

Vprašanje za dežurne pravnike: kako si lahko pravilno razlagamo tole sodbo vrhovnega sodišča, ki sem jo prilepil višje v postih?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Več vpisnih mest kot vseh kandidatov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 14622 (10682) | c3p0 |
⊘ | Diploma G.Branka Masleše (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 42477 (35800) | BigWhale |
» | Priznavanje izobrazbe - tujinaOddelek: Šola | 2986 (2665) | Arctander |
» | Mi smo univerza (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 25124 (21818) | TESKAn |