Novice » Znanost in tehnologija » Uporaba umetne inteligence korelira s slabšim učnim rezultatom

iKst_ ::
111111111111 je izjavil:
Ko vidiš, da si se zaštrikal in nisi premislil zadeve pa drugi ne razumejo? :)
ChatGPT ni iskalnik po stackoverflowu, se je pa moral nekje naučit stvari. In eden od glavnih izvorov znanja je bil stackoverflow. Sedaj pa te baze znanja usihajo in tudi umetna inteligenca se nima od kje učiti.
1. Ni res, da se nima več kje učiti. Programerjev je vedno več. Količina softvera eksponentno narašča. Tudi, če je večino kode napisal AI so še vedno ljudje tisti, ki zadeve deployajo.
2. Če ChatGPT nekaj zna, se mu tega ni treba več naučiti, hkrati pa lahko iz obstoječih znanj ustvarja nova znanja. Pišeš, kot, da AI ni sposoben napisati kode, ki pred tem še ni obstajala.
Tole so tipične ludistične ideje, ki se vedno znova izkažejo za brezvezne.

111111111111 ::
1. Ni res, da se nima več kje učiti. Programerjev je vedno več. Količina softvera eksponentno narašča. Tudi, če je večino kode napisal AI so še vedno ljudje tisti, ki zadeve deployajo.
2. Če ChatGPT nekaj zna, se mu tega ni treba več naučiti, hkrati pa lahko iz obstoječih znanj ustvarja nova znanja. Pišeš, kot, da AI ni sposoben napisati kode, ki pred tem še ni obstajala.
Tole so tipične ludistične ideje, ki se vedno znova izkažejo za brezvezne.
1. Od kdaj pa je kvantiteta pogoj za kvaliteto?
2. Mi lahko daš primer, da je AI spisal poponoma novo zadevo?
Vse kar jaz trdim je: AI je trenutno preneumen, da bi se sam učil in prišel do novih dognanj. Je pa dovolj dober, da naredi ljudi še bolj neumne.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Bom dal kar copy paste iz ChatGPTja, ki je ustvaril unikaten kos besedila, ki ne obstaja nikjer drugje:
1. Kvantiteta ni garancija za kvaliteto, je pa res, da večkrat ko nekaj poskusiš, večja je šansa, da rata kaj pametnega. Isto pri AI - če mu daš 1000 poskusov, bo verjetno eden boljši kot če mu daš samo enega.
2. Primer nove zadeve? AI je že predlagal nove kristalne strukture za baterije in tudi napovedal oblike proteinov, ki jih človek še ni poznal. To niso copy-paste z Wikipedije, ampak čisto nove kombinacije.
Glede tega, da je preneumen, je pa tako - AI ni "um", je orodje. Če ga uporabiš kot kalkulator, bo pač računal. Če ga uporabiš za ideje, bo mešal vzorce in včasih vrgel ven kaj zanimivega. Če ga pa folk uporablja namesto lastnih možganov, je pa problem v ljudeh, ne v orodju.

Markoff ::
Precej boljše merilo bi bila korelacija (in vzročnost, v končni fazi) med uporabo AI in dejanskim outputom ljudi.
Če človek, ki uporablja AI proizvede več kot nekdo, ki ne uporablja AI, je rezultat pozitiven, ne glede na znanje študentov pri določenem predmetu.
Ko bo človeštvo pozabilo temeljna znanja, brez AI sploh ne bo sposobno več preživeti. Ali bo AI človeštvo shaluciniral do psihoze ali pa ga bo enostavno odstranil / spakiral v matrico, nočem vedeti in nočem biti zraven, ko se bo to zgodilo.
Kaj je temeljno znanje? Danes praktično nihče več ne zna zakuriti ognja "na roke". Kdo prispeva več k preživetju človeštva? Bušman, ki zna s tekom utruditi gazelo, ki jo potem poje ali kmet s traktorjem, ki obdeluje desetine hektarov pšenice?
Ne vem, kaj ima ekonomsko prispevanje zveze z vprašanjem ohranjanja bazičnega znanja?
Če boš odstranil kmeta in ga nadomestil z AI delovnimi stroji in AI nadzornimi sistemi ter bil dovolj dolgo časa odvisen od takega sistema, ki v nekem trenutku zaradi katastrofe razpade, ne boš niti znal kmetovati niti uporabiti ugasnjenih strojev, ker bodo ti pač "zaščiteni zoper nepooblaščeno uporabo non-AI entitet". Nekaj takega, kot se je zgodilo tatinskim ruSSom, ki so pokradli drage John Deere traktorje v Ukrajini, proizvajalec pa jih je na razdaljo spremenil v velike obtežilnike trave. Če se vrnem na now-defunct-AI, od vrtičkarstva ne bodo preživeli niti oni sami, kaj šele cela naselja.
Že manj naravna katastrofa, kot je selitev celotne proizvodnje v Azijo, pomeni, da je vse manj ljudi v Evropi, ki npr. razumejo gojenje bombaža, njegovo procesiranje in proizvodnjo oblačil. Znanje obstaja, če ne drugje v knjižnicah, prakse pa ne bo več. Hudičevo težko je vzpostaviti nazaj cele industrije, če moraš začeti (skoraj) od začetka. Ni nemogoče, je pa drago in ima resne posledice na blaginjo družbe.
Svet je z AI prestavil v 26. prestavo in prehiteva vso domišljijo o prihodnosti, ker je ta že tu, preden nanjo sploh pomislimo. Kitajska npr. ponuja velike denarje podjetjem, ki bodo kreirali aplikativno AI, torej nobenih premislekov, testiranj, nobenega risk managementa, samo da bodo ekonomski učinki in da zavladjo svetu, pa četudi gredo v maloro.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Enostavno. "Bazična znanja" se z razvojem tehnologije spreminjajo.
Ti praviš, da bomo pozabili kmetovati. Jaz pravim, da se bo zahtevano znanje za kmete spremenilo, tako, kot se je v zgodovini že večkrat. V zadnjih 100 letih so kmetje motike menjali za traktorje, hlevski gnoj za umetna gnojila, naravno selekcijo za gensko spremenjeno seme in sadike... Določena znanja so še vedno ohranili, da lahko še naprej kmetujejo, določena pa so pozabili, ker niso več uporabna.
In kljub temu, da so kmetje pozabili marsikaj, je danes hektarski donos nekaj razredov velikosti višji kot pred 100-200 leti.
V IT se podobno dogaja nekaj podobnega. Nikogar v resnici ne zanima, če zna nek programer "na roke" pisati neko brezvezno kodo, ki jo lahko spiše AI v 10 sekundah. Ampak to ne pomeni, da bo kar čez noč zmanjkalo programerjev, ki razumejo kako delujejo LLMi in jih bodo spodobni vzdrževati. Nasprotno, vedno več je takih.
Ti praviš, da bomo pozabili kmetovati. Jaz pravim, da se bo zahtevano znanje za kmete spremenilo, tako, kot se je v zgodovini že večkrat. V zadnjih 100 letih so kmetje motike menjali za traktorje, hlevski gnoj za umetna gnojila, naravno selekcijo za gensko spremenjeno seme in sadike... Določena znanja so še vedno ohranili, da lahko še naprej kmetujejo, določena pa so pozabili, ker niso več uporabna.
In kljub temu, da so kmetje pozabili marsikaj, je danes hektarski donos nekaj razredov velikosti višji kot pred 100-200 leti.
V IT se podobno dogaja nekaj podobnega. Nikogar v resnici ne zanima, če zna nek programer "na roke" pisati neko brezvezno kodo, ki jo lahko spiše AI v 10 sekundah. Ampak to ne pomeni, da bo kar čez noč zmanjkalo programerjev, ki razumejo kako delujejo LLMi in jih bodo spodobni vzdrževati. Nasprotno, vedno več je takih.

Ales ::
111111111111 je izjavil:
Glede na to da ne zna seštevati dveh naravnih števil...
Hočeš reči, da za seštevanje 108 572 + 891 424 rabiš neko hudo orodje Wolfram Aplha, da ti tale račun poračuna?
Potreben je navaden kalkulator. Za LLM je najbolj optimalno, da uporabi kar python, ker jim je trenutno najbližje programersko orodje in lahko izpelje cel proces, od branja vhodnih podatkov, preko reševanja matematičnih nalog, do izpisa.
Kje je logika, da jih naredi 19 prav enega pa se zmoti?
Saj sem povedal zakaj, pa še nisi šel raziskat... Osnovni problem je tokenizacija. LLM ne obravnava števila kot taka, temveč jih pretvori v dele besedila.
LLM ne izvaja dejanskih matematičnih procesov, kot jih take naloge zahtevajo, temveč na rezultat sklepa na podlagi statističnih vzorcev iz učnega gradiva.
Pač niso ustrezno orodje za matematiko... Jih pa lahko uporabiš za to, da matematično nalogo delegirajo orodju, ki je za to ustrezno.
Enačiti "LLM" = "računalnik" = "AI", je zmotno. LLM je statistični jezikovni model. To je vse. Je zmotljiv, potencialno lažniv, nezmotljiva logika in matematika mu nista vsajena v samo bit. Ni niti klasičen računalniški program, ki je matematično in logično determinističen, niti ni splošen AI.
Je odlično orodje, ampak je le orodje in iz vidika "inteligence", precej ozko omejeno orodje.

Predvsem pa, v hudi apologetiki klasičnega načina uporabe orodij, pozabljamo, da bomo "klasiki" kmalu izumrli. Ko pa bo svet, urejen po merilih novih generacij, treba premakniti naprej, bo to verjetno spet naredila naravna inteligenca. Saj bo umetna le orodje.
Starejše generacije bi rekle, da so oni bili "klasiki" in da že mi nismo več.

Dozdeva se mi, da je praktično vsaka starejša generacija nekako tako mislila za tisto prihajajočo. Vse od pamtiveka in kake Lucy & družino.
In za vsako starejšo generacijo pride tisto "zanimivo" obdobje, ko je nova generacija prisotna in v vzporedni časovnici s staro. Takrat je pravzaprav obdobje, ko je starejša generacija na vrhuncu.
Zdaj, če se samo-izloči iz ne želi sobivati z novo, potem gre pač v pokoj. Sicer pa je to čas, ko lahko prispeva največ, ker s sabo prinaša izkušnje, ki jih nova generacija nima in ne more imeti, hkrati pa ji je na voljo vse iz časovnice nove generacije. Obilje.
Aja, še primer od prej:
Input string: 108572 + 891424 Tokens: ['108', '##57', '##2', '+', '89', '##14', '##24'] Token IDs: [10715, 28311, 2475, 1009, 6486, 16932, 18827]
Tako LLM "vidi" vhodni niz. Potem pa sledijo transformacije tokenov.

Karamelo ::
111111111111 je izjavil:
Še vedno nisi dal primera, saj ne rabi biti zapleten, daj nekaj čisto enostavnega se spomni.
Evo.
Sam v službi že na dnevni bazi uporabljam Copilota - predvsem kot boljšo in bolj učinkovito varijanto guglanja, (velikokrat mi zelo pomaga pri reševanju čisto praktičnih težav), pa tudi za pisanje raznih skript (sem sistemc). Po mojih izkušnja mi svaj pri mojem delu pri večini stvari zadene skoraj v nulo, zadeva je torej zelo uporabna. Saj noben ne trdi da je stvar lih 100% zanesljiva in točna, ampak kaj če je "samo" 90% pa bomo popljuvali da je zanič in neuporabna ? In kot vsi vemo se iz leta v leto postopoma še izboljšuje, kdo ve kaj bo že čez 5, 10 let , kaj šele malo dlje.
Hja, koliko let pa si že sistemc? Imaš kaj delovnih izkušenj iz tega področja? Al si štartal s ChatGPT iz nule.
Če dam začetniku plazmo v roke, bo verjetno zakuril sebe in še kaj, pa je plazma hitra in uporabna zadeva za nekoga, ki dobro pozna osnove.
AI je odlično orodje. za nekoga, ki je do 50-60% pregrizel do znanja, je lahko takoj 2-3x bolj učinkovit. Začetnik pa 2-3x bolj destruktiven, če ti na produkciji zažene skripto, ki mu jo je pljunil copilot.
s temi semaforji imam celo jaz težave, verjamem da kar opazen procent populacije...grem stavit da ima AI boljsi procent kot povprečje populacije

Bom dal kar copy paste iz ChatGPTja, ki je ustvaril unikaten kos besedila, ki ne obstaja nikjer drugje:
1. Kvantiteta ni garancija za kvaliteto, je pa res, da večkrat ko nekaj poskusiš, večja je šansa, da rata kaj pametnega. Isto pri AI - če mu daš 1000 poskusov, bo verjetno eden boljši kot če mu daš samo enega.
2. Primer nove zadeve? AI je že predlagal nove kristalne strukture za baterije in tudi napovedal oblike proteinov, ki jih človek še ni poznal. To niso copy-paste z Wikipedije, ampak čisto nove kombinacije.
Glede tega, da je preneumen, je pa tako - AI ni "um", je orodje. Če ga uporabiš kot kalkulator, bo pač računal. Če ga uporabiš za ideje, bo mešal vzorce in včasih vrgel ven kaj zanimivega. Če ga pa folk uporablja namesto lastnih možganov, je pa problem v ljudeh, ne v orodju.
Za tak prvi primer pa res ne rabim AI, da skupaj smiselno nameče besede to zna vsak v 5 razredu in ustvari unikatno besedilo.
2. A to so zate nova odkritja? Nove kristalne strukture. Torej prej niso obstajale? Napoved oblike proteinov? AI je malo boljše orodje kot dosedanji simulatorji proteinov.
Je odlično orodje, ampak je le orodje in iz vidika "inteligence", precej ozko omejeno orodje.
Prosim malo sledenja postom. Rečeno je bilo da AI nima pojma kako vzdrževati velike sisteme. In jaz pritrjujem tej trditvi s prikazom, da ne zna pravilno sešteti 2 naravnih števil. Ni šans da takšen LLM model spustim v nadzor sistema.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()

Meni je v končni fazi vseeno kako modeli delujejo, ampak dokler mi ne zna rešit osnovnošolske matematike ni šanse da mu zaupam kaj bolj resnega oz. da ga ne preverjam.

hendriks ::
111111111111 je izjavil:
Meni je Claude.ai na podlagi prompta velikega 15 stavkov spisal 99% delujočo web aplikacijo z api-jem in bazo v 10 minutah, za katero bi sam potreboval vsaj 2 dni. Če znaš prompte dobro zastaviti, so rezultati impresivni.

111111111111 je izjavil:
Meni je v končni fazi vseeno kako modeli delujejo, ampak dokler mi ne zna rešit osnovnošolske matematike ni šanse da mu zaupam kaj bolj resnega oz. da ga ne preverjam.
"Vseeno mi je kako izvijači delajo, ampak dokler mi izvijač ne zna zabit žeblja, ni šanse da mu zaupam kaj bolj resnega oz. da ga ne preverjam."
LLM, large lanugage model, veliki jezikovni model. JEZIKOVNI.
Če uporabiš izvijač za zabijanje žeblja in si potem rečeš, da ne boš ne zabijal žebljev in ne uporabljal izvijačev, ker ne delajo, je to pač tvoja odločitev.
Drugi bodo pa tako zabijali žeblje (s kladivom), kot tudi uporabljali izvijače (za privijanje vijakov).
Odločitev vsakega posameznika.

Za tak prvi primer pa res ne rabim AI, da skupaj smiselno nameče besede to zna vsak v 5 razredu in ustvari unikatno besedilo.
Prej si trdil, da LMMji niso sposobni sproducirati ničesar novega, pa sem ti dal banalen primer.
Prosim malo sledenja postom. Rečeno je bilo da AI nima pojma kako vzdrževati velike sisteme. In jaz pritrjujem tej trditvi s prikazom, da ne zna pravilno sešteti 2 naravnih števil. Ni šans da takšen LLM model spustim v nadzor sistema.
Seveda jih zna sešteti. Samo ti ga ne znaš pravilno vprašati.

Brez zunanjih orodij LLM ni sposoben zanesljivo opravljati matematičnih operacij. Ni težava v promptu, temveč v samem bistvu delovanje jezikovnih modelov.

Utk ::
Sej to da uporablja, in še več jih bo, zunanja orodja je samo plus. Zakaj ne bi pognal R al nekaj, in izračunal. Ali pa dejansko stestiral svojo kodo, itd.

Brez zunanjih orodij LLM ni sposoben zanesljivo opravljati matematičnih operacij. Ni težava v promptu, temveč v samem bistvu delovanje jezikovnih modelov.
Ja, jaz razumem. Ampak si lepo prej napisal, ChatGPT lahko uporabi python, da napiše program, ki računa take stvari. Torej, iz tega vidika je težava v promptu.
Če razumeš omejitve LLMov, ti je to jasno. Če si trmast in niti nočeš razumeti kako zadeva deluje, kot 111111111, pa lahko v nedogled jamraš, kako je AI zanič, ker ne zna računati.

Meni je Claude.ai na podlagi prompta velikega 15 stavkov spisal 99% delujočo web aplikacijo z api-jem in bazo v 10 minutah, za katero bi sam potreboval vsaj 2 dni. Če znaš prompte dobro zastaviti, so rezultati impresivni.
Zakaj pa 99%? Koliko ur si porabil za teh 15 stavkov? Hja, če bi jo delal sam bi potreboval 2 dni? Marsikdo od nas bi rabil 1 teden in verjetno tudi ne bi znal spraviti teh 15 stavkov skupaj.
Verjetno je razlika ali jaz primem lopar za 1000€ v roko ali Đokovič. Težava je da bo čedalje manj takih kot si ti. Nikomur se ne bo dale pregristi do teh 15 stavkov.
Prej si trdil, da LMMji niso sposobni sproducirati ničesar novega, pa sem ti dal banalen primer.
In jaz tebi banalnega nazaj. Torej je AI na stopnji 5 razreda?
Seveda jih zna sešteti. Samo ti ga ne znaš pravilno vprašati.
Če moram biti previden kako postavim vprašanje, da ne dobim napačnega odgovora, potem orodje pač ni za vsakega mar ne?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()

In jaz tebi banalnega nazaj. Torej je AI na stopnji 5 razreda?
Odvisno v čem. V nekaterih stvareh je bistveno boljši od najbolj pametnih ljudi na svetu. V nekaterih stvareh je zabit kot noč.
Če moram biti previden kako postavim vprašanje, da ne dobim napačnega odgovora, potem orodje pač ni za vsakega mar ne?
Saj noben ne trdi, da je orodje za vsakega. Tudi toaster je lahko preveč za nekatere ljudi. Če želiš solidne rezultate si je treba prebrati navodila za uporabo in se naučiti par osnovnih pravil. Kot pri vsakem orodju.

Ja, jaz razumem. Ampak si lepo prej napisal, ChatGPT lahko uporabi python, da napiše program, ki računa take stvari. Torej, iz tega vidika je težava v promptu.
Če razumeš omejitve LLMov, ti je to jasno. Če si trmast in niti nočeš razumeti kako zadeva deluje, kot 111111111, pa lahko v nedogled jamraš, kako je AI zanič, ker ne zna računati.
Vi trdite, da je zadeva ultra sposobna, ampak očitno za neko resno delo rabiš vedeti ogromono dodatnih stvari. Očitno se moraš spoznati kaj je LLM, kaj je R, kako se programira... :D
Vsega tega študentje iz faksa pač ne vedo, ampak že na polno uporabljajo AI za svoje naloge in potem ga bodo za svoje delo...
Že sedaj je večina programerjev povprečnih. AI pa bo to še poslabšal, pa lahko kujete orodje v zvezde. AI ni zanič je pa na zelo dobri poti, da razkroji znanje.

Odvisno v čem. V nekaterih stvareh je bistveno boljši od najbolj pametnih ljudi na svetu. V nekaterih stvareh je zabit kot noč.
Torej mi daj en primer, ko je AI naredil nekaj novega na nekem višjem nivoju. Novo teorijo, nov izdelek, novo idejo...
Saj noben ne trdi, da je orodje za vsakega. Tudi toaster je lahko preveč za nekatere ljudi. Če želiš solidne rezultate si je treba prebrati navodila za uporabo in se naučiti par osnovnih pravil. Kot pri vsakem orodju.
Sedaj smo na tem da je trenutni AI toaster. To je že bližje mojemu videnju. :D

Vi trdite, da je zadeva ultra sposobna, ampak očitno za neko resno delo rabiš vedeti ogromono dodatnih stvari. Očitno se moraš spoznati kaj je LLM, kaj je R, kako se programira... :D
Če hočeš, da ti LMM napiše aplikacijo moraš seveda poznati osnove izdelave aplikacij. Kaj si ti mislil, da boš ležal na kavču, pa ti bo ChatGPT prebral misli in naredil namesto tebe? Če se ti niti prompta ne ljubi napisati kot se spodobi, boš bolj težko kaj dosegel.
Sedaj smo na tem da je trenutni AI toaster. To je že bližje mojemu videnju. :D
Nisem želel tega povedati. Ampak, če tako razumeš, tudi prav :)

fikus_ ::
111111111111 je izjavil:
Tocno to, znati moras vprašat, nekateri se tega ne znajo, pa mislijo, da jim bo AI reseval življenje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

WizzardOfOZ ::
chatgpt recimo nekega zahtevnega celega programa, ki bi deloval pravilno, ne zna napisat. Zna pa posamezne funkcije že dobro izdelat.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Kaj pa je cel zahteven program? Jaz sem se zadnjič na letalu igral in v 15 minutah naredil verzijo kače (nokia style) z možnostjo pobiranja različnih power upov. Z grafiko, score counterjem, menijem in vsem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kakšen vtis daje uporaba umetne inteligenceOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 2882 (1807) | tikitoki |
» | Odvetniki zaradi umetne inteligence čedalje pogosteje citirajo izmišljene primereOddelek: Novice / Ostale najave | 3873 (2645) | 111111111111 |
» | Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvoOddelek: Novice / Ostale najave | 10678 (7955) | AtaŠtumf |
» | Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnostOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 5712 (5090) | Fabio Jelani |