» »

Uporaba umetne inteligence korelira s slabšim učnim rezultatom

Uporaba umetne inteligence korelira s slabšim učnim rezultatom

Slo-Tech - Raziskovalca z Univerze v Tartuju sta analizirala, kakšni so učni dosežki študentov pri predmetu objektno orientirano programiranje glede na njihovo uporabo umetne inteligence. V raziskavo sta vključila 231 študentov in primerjala, ali obstoji korelacija med pogostostjo uporabe umetne inteligence in uspehom pri predmetu. Rezultati so pokazali negativno korelacijo.

Študente sta o uporabi umetne inteligence povprašala v vprašalniku. V njem so razkrili, kako pogosto uporabljajo umetno inteligenco in za katere naloge. Po pričakovanjih se je pokazalo, da jo največkrat uporabljajo za reševanje nalog iz programiranja, zlasti za razhroščevanje kode in razumevanje primerov. Nekateri študentje so jo na primer uporabljali za prevajanje kode, denimo iz Pythona v Javo.

Raziskava je odkrila jasno negativno korelacijo med pogostostjo uporabe umetne inteligence in študijskimi dosežki. Študentje, ki so jo več uporabljali, so se pri predmetu odrezali slabše. Avtorja nista raziskovala vzročne povezave, zato je možnih razlag. Bodisi slabši študentje pogosteje uporabljajo umetno inteligenco, zato so njihovi dosežki pač skromnejši. Druga, bolj zaskrbljujoča razlaga kaže na negativni vpliv uporabe umetne inteligence na usvajanje učne snovi. Vodilna avtorica raziskave Marina Lepp poudarja, da bi morala biti umetna inteligenca zgolj v pomoč, ne bi pa smela prevzeti glavne vloge pri poučevanju in učenju.

35 komentarjev

Ganon ::

Šele začeli smo, ne zavedamo se dolgoročnih posledic. Že pametni telefoni so naredili enormno škodo.

111111111111 ::

He, he, he...

Čez 5 let bom iskana roba. Takih, ki smo se pregrizli do znanja ne bodo več delali. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

dripac ::

Neverjetno.

fikus_ ::

Kar je čisto razumljivo, ko nekdo uporablja bližnjice, bo slabše znal, kot nekdo, ki sam naredi in zato pozna zadevo.
Je pa AI lahko zelo učinkovita pomoč in skrajša pot do rezultata.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

feryz ::

Nič novega.
Mulcem je že pred to novotarijo manjkalo logičnega sklepanja, ker je lažje na telefonu najti karkoli, kot v glavi.
"AI" bo ta manjko samo še povečal in nadgradil.

FireSnake ::

Kje so zdaj zagovorniki?

Jaz sem že dolgo govoril, da bodo učenci in študenti na rovaš umetne inteligence še bolj nepismeni in oholi.

V idealnem svetu je to super pomagalo. Realno je pa tako, da je raja ratala totalno lena.

111111111111 je izjavil:

He, he, he...

Čez 5 let bom iskana roba. Takih, ki smo se pregrizli do znanja ne bodo več delali. :D

Bo držalo.
Za kompleksne zadeve: zelo se bo splačalo prodajati znanje.
Enim se nem že obrestuje.

Predvsem tole: "pregrizli" je ključno.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Karamelo ::

111111111111 je izjavil:

He, he, he...

zakaj bi bil ti iskan, če bo ai naredila vse namesto tebe?

timrosu ::

feryz je izjavil:

Nič novega.
Mulcem je že pred to novotarijo manjkalo logičnega sklepanja, ker je lažje na telefonu najti karkoli, kot v glavi.
"AI" bo ta manjko samo še povečal in nadgradil.

Mislim da ni tak problem sama uporaba umetne inteligence, ampak bolj pričakovanje da ti reši nalogo/problem v celoti. Se spomnim v srednji šoli da se večini ni dalo debuggati kode, zato so jo samo vrgli v chatgpt, ki je dostikrat še poslabšal zadevo (2022). Tisti, ki niso šli brat in poskušali razumet uradne dokumentacije, so zelo težko prišli do ocene višje od 2.

Karamelo je izjavil:

111111111111 je izjavil:

He, he, he...

Ti res ni jasno? Ker ne bo.
Ker je za velike sisteme zadeva neuporabna.
In tisti, ki ne znajo drugega, kot pisati v četđipiti ne bodo znali rešiti problema.
Ne, da to bo. To je že!

c23po ::

Če bi to bilo res, neuporabnost namreč, potem ne bi imeli tega dokumenta. Orodje morajo uporabljati vsi, to so zapisali v smernicah.
Računalniki nimajo spominov.

bm1973 ::

Zadnjič poslušam dva mladca na Šmarni, kako bo AI kar sam znal najti napake v poslovnih sistemih in jih sam odpravil.

Nisem vedel ali naj se smejem, jokam, ali dam kako life lekcijo o poslovnih sistemih...

Gregor P ::

Ta del je bistven ...
Vodilna avtorica raziskave Marina Lepp poudarja, da bi morala biti umetna inteligenca zgolj v pomoč, ne bi pa smela prevzeti glavne vloge pri poučevanju in učenju.

Kar tudi sam poudarjam na izobraževanjih o UI je, da naj uporabniki najprej uporabijo lastno inteligenco, šele potem umetno inteligenco. Zakaj? Če miselni napor takoj preložimo na orodja umetne inteligence, kopičimo kognitivni dolg: pomnimo manj, kritično mislimo manj, ustvarjamo manj. UI deluje zgolj na podlagi vsebin, ki smo jih ljudje ustvarili. Če bomo prenehali ustvarjati, bo tudi UI ostala brez goriva.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

c23po je izjavil:

Če bi to bilo res, neuporabnost namreč, potem ne bi imeli tega dokumenta. Orodje morajo uporabljati vsi, to so zapisali v smernicah.

Počasi: ta dokument, ki si ga prilepil, torej dokazuje, da moja trditev ne drži.
Drži?

FireSnake je izjavil:

Karamelo je izjavil:

111111111111 je izjavil:

He, he, he...

In tisti, ki ne znajo drugega, kot pisati v četđipiti ne bodo znali rešiti problema.
Ne, da to bo. To je že!

daj en primer pa da vidimo kje res tiči problem

stara mama ::

https://slo-tech.com/forum/t843754/p855...

Evo lep primer nove (de)generacije

lemur233:
jaz interneta ne uporabljam več na stari način, ko greš na stran ali vpišeš kaj v google. Vse delam samo še preko AI agentov

Posledica:
Ni bil sposoben kontaktirat svojega zdravnika
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

CopiumRovte ::

korelacija ni enak kuzacija.

lemur233 ::

stara mama je izjavil:

https://slo-tech.com/forum/t843754/p855...

Evo lep primer nove (de)generacije

lemur233:
jaz interneta ne uporabljam več na stari način, ko greš na stran ali vpišeš kaj v google. Vse delam samo še preko AI agentov

Posledica:
Ni bil sposoben kontaktirat svojega zdravnika

Tuki je bil problem v tvojem troll detektorju.:))

še enkt, kureljšn iz not kuzejšn, there is no reljšn

Meiniken2 ::

Kot nam je vsem znano je povprečen učenec/študent len kot fuks in itak izbere linijo najmanjšega odpora (mislim, a smo mi bili kaj drugačni...:))). Dejansko je razlika med nekom, ki je hodil v šolo pred AI boom-om in nekom, ki jo je koristil tekom šole. Na papirju sta enaka, v praksi pač ne.

Tako je kot je rekel Gregor_P.
Zato pa imajo ljudje iz kmetov boljšo delovno etiko. Vajeni so dela, stanovanjskim moljem pa že premik po štengah pomeni napor. Enako velja za um. Naše telo je zelo pametno, saj se non-stop privaja zunanjim stresorjem. Če teh več ni potem imamo šibek duh v šibkem telesu :)

Lenoba ne obstaja.

In ne samo to!
Tudi ostala socialna omrežja bi bilo treba prepovedati.
Tako za staro, kot za mlado:
https://www.linkedin.com/posts/maru%C5%...

Karamelo je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Karamelo je izjavil:

111111111111 je izjavil:

He, he, he...

Ne, da to bo. To je že!

Če ga ti ne vidiš, še ne pomeni, da ne obstaja. To, da pa glavo tiščiš v pesek ti pa tudi ne pomaga preveč.
A jaz naj zdaj grem razlagati našo arhitekturo in kazati probleme? Ker si ti preveč zelen, da bi kaj takega sploh doživel.
Če si tako dober te zaposlimo, pa bomo potem videli kako bo umetna inteligenca reševala tvoje težave ;((

Meiniken2 je izjavil:

Kot nam je vsem znano je povprečen učenec/študent len kot fuks in itak izbere linijo najmanjšega odpora (mislim, a smo mi bili kaj drugačni...:))). Dejansko je razlika med nekom, ki je hodil v šolo pred AI boom-om in nekom, ki jo je koristil tekom šole. Na papirju sta enaka, v praksi pač ne.

Zato pa imajo ljudje iz kmetov boljšo delovno etiko. Vajeni so dela, stanovanjskim moljem pa že premik po štengah pomeni napor. Enako velja za um. Naše telo je zelo pametno, saj se non-stop privaja zunanjim stresorjem. Če teh več ni potem imamo šibek duh v šibkem telesu :)

Tole drži, kot pribito!
Ponavadi so lenobe še glasne kako je njim hudo in, kako jim vse pripada. In kako nič ni fer.

Zgodovina sprememb…

jan_g ::

Ganon je izjavil:

Šele začeli smo, ne zavedamo se dolgoročnih posledic. Že pametni telefoni so naredili enormno škodo.

Ja, kot družba bomo verjetno morali uvesti določene omejitve. Težko reči, kaj bi delovalo najbolje, direktne prepovedi kot tista o neuporabi telefonov v šolah ali omejevanje socialnih omrežij za otroke, so ena možnost. Vprašanje kako učinkovita ... za AI bi bilo verjetno najbolje, da se ga posameznik ne dotakne dokler ne diplomira na faksu ali še par let kasneje. Ker je tako prisiljen sam misliti in reševati probleme. A spet, kako to udejanjiti? Irončno, imam občutek, da bo AI še povečal razkorak med ljudmi. Tistimi, ki bodo razumeli prednosti in omejitve, razumeli probleme, ki jih rešujejo, itd. in tistimi, ki bodo slepo sledili čemurkoli jim chatgpt vrže na zaslon. Večinsko pa postali družba ljudi z nizkimi fizičnimi in mentalnimi kapacitetami kot v risanki Wall-e.

Markoff ::

Ko bo človeštvo pozabilo temeljna znanja, brez AI sploh ne bo sposobno več preživeti. Ali bo AI človeštvo shaluciniral do psihoze ali pa ga bo enostavno odstranil / spakiral v matrico, nočem vedeti in nočem biti zraven, ko se bo to zgodilo.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

iKst_ ::

Precej boljše merilo bi bila korelacija (in vzročnost, v končni fazi) med uporabo AI in dejanskim outputom ljudi.

Če človek, ki uporablja AI proizvede več kot nekdo, ki ne uporablja AI, je rezultat pozitiven, ne glede na znanje študentov pri določenem predmetu.

Markoff je izjavil:

Ko bo človeštvo pozabilo temeljna znanja, brez AI sploh ne bo sposobno več preživeti. Ali bo AI človeštvo shaluciniral do psihoze ali pa ga bo enostavno odstranil / spakiral v matrico, nočem vedeti in nočem biti zraven, ko se bo to zgodilo.

Kaj je temeljno znanje? Danes praktično nihče več ne zna zakuriti ognja "na roke". Kdo prispeva več k preživetju človeštva? Bušman, ki zna s tekom utruditi gazelo, ki jo potem poje ali kmet s traktorjem, ki obdeluje desetine hektarov pšenice?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

webmaher ::

ja propad cesarstva je zelo zelo blizu... še nikoli v življenju nisem nič programiral pa sem se na stara leta lotil pythona... ampak ne da bi se kaj naučil sam... poučil sem COpilota in naredila sva program, ki iz flashscore strani potegne vse rezultate neke nogometne lige in v html izpiše vse lepo v tabele in predlaga katere tekme stavit glede na kriterije, ki sem jih določil... in uspelo mi je :D je pa trajalo to pa ja...ker sem mislil, da bo dovolj če napišem par besedic :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: webmaher ()

PluribusUnum ::

AI bi lahko imela max povprečen IQ + neomejene podatke, če gre narobe, lahko še vedno nagon kikne.

tilen03 ::

99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.

(c) Blinder

Bomo posodobili...

99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.

:P

FireSnake je izjavil:

In ne samo to!
Tudi ostala socialna omrežja bi bilo treba prepovedati.
Tako za staro, kot za mlado:
https://www.linkedin.com/posts/maru%C5%...

Karamelo je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Karamelo je izjavil:

111111111111 je izjavil:

He, he, he...

Ne, da to bo. To je že!

Če ga ti ne vidiš, še ne pomeni, da ne obstaja. To, da pa glavo tiščiš v pesek ti pa tudi ne pomaga preveč.
A jaz naj zdaj grem razlagati našo arhitekturo in kazati probleme? Ker si ti preveč zelen, da bi kaj takega sploh doživel.
Če si tako dober te zaposlimo, pa bomo potem videli kako bo umetna inteligenca reševala tvoje težave ;((

Meiniken2 je izjavil:

Tole drži, kot pribito!
Ponavadi so lenobe še glasne kako je njim hudo in, kako jim vse pripada. In kako nič ni fer.

Še vedno nisi dal primera, saj ne rabi biti zapleten, daj nekaj čisto enostavnega se spomni.

UkrFTW!! ::

Daš v ChatGPT in vidiš, da spet nekaj sanja. Približno na pol pravilno. Če ne znaš, kako boš vedel, da blodi? In tak izdelek daš naprej....

kanarin ::

Gregor P je izjavil:

Če bomo prenehali ustvarjati, bo tudi UI ostala brez goriva.

In kaj če bo nekoč gorivo kar sam AI ? A res mislite da ne more obstajati nekaj bolj inteligentnega in ustvarjalnega kot je človek ? Če je človek skozi evolucijo prišel iz enoceličarjev do te stopnje le zakaj ne bi umetna inteligenta prišla še bistveno višje ?

kanarin ::

UkrFTW!! je izjavil:

Daš v ChatGPT in vidiš, da spet nekaj sanja. Približno na pol pravilno. Če ne znaš, kako boš vedel, da blodi? In tak izdelek daš naprej....

Sam v službi že na dnevni bazi uporabljam Copilota - predvsem kot boljšo in bolj učinkovito varijanto guglanja, (velikokrat mi zelo pomaga pri reševanju čisto praktičnih težav), pa tudi za pisanje raznih skript (sem sistemc). Po mojih izkušnja mi svaj pri mojem delu pri večini stvari zadene skoraj v nulo, zadeva je torej zelo uporabna. Saj noben ne trdi da je stvar lih 100% zanesljiva in točna, ampak kaj če je "samo" 90% pa bomo popljuvali da je zanič in neuporabna ? In kot vsi vemo se iz leta v leto postopoma še izboljšuje, kdo ve kaj bo že čez 5, 10 let , kaj šele malo dlje.

Ales ::

kanarin je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Če bomo prenehali ustvarjati, bo tudi UI ostala brez goriva.

In kaj če bo nekoč gorivo kar sam AI ? A res mislite da ne more obstajati nekaj bolj inteligentnega in ustvarjalnega kot je človek ? Če je človek skozi evolucijo prišel iz enoceličarjev do te stopnje le zakaj ne bi umetna inteligenta prišla še bistveno višje ?

Seveda bi lahko obstajalo kaj bolj inteligentnega in ustvarjalnega, kot je človek, ampak a je človek sposoben ustvariti to?

Zdi se, da mešaš stvari med sabo. LLM-ji namreč v tej obliki niti niso sposobni evolucije. Kaka druga vrsta AI morda bo, trenutni LLM-ji pač niso.

Lahko pa LLM-ji vplivajo na evolucijo živih bitij, kot vplivajo tudi druge naše stvaritve. Kako bodo vplivali na nas... bomo videli v prihodnosti. Marsikdo ni preveč optimističen, tudi na novica ni. Sam se še vzdržujem mnenja... :P

Jure14 ::

c23po je izjavil:

Torej na bulšit faksu morajo uporabljati bulšit generator.

Karamelo je izjavil:

Še vedno nisi dal primera, saj ne rabi biti zapleten, daj nekaj čisto enostavnega se spomni.

Evo.

kanarin je izjavil:

Sam v službi že na dnevni bazi uporabljam Copilota - predvsem kot boljšo in bolj učinkovito varijanto guglanja, (velikokrat mi zelo pomaga pri reševanju čisto praktičnih težav), pa tudi za pisanje raznih skript (sem sistemc). Po mojih izkušnja mi svaj pri mojem delu pri večini stvari zadene skoraj v nulo, zadeva je torej zelo uporabna. Saj noben ne trdi da je stvar lih 100% zanesljiva in točna, ampak kaj če je "samo" 90% pa bomo popljuvali da je zanič in neuporabna ? In kot vsi vemo se iz leta v leto postopoma še izboljšuje, kdo ve kaj bo že čez 5, 10 let , kaj šele malo dlje.

Hja, koliko let pa si že sistemc? Imaš kaj delovnih izkušenj iz tega področja? Al si štartal s ChatGPT iz nule.

Če dam začetniku plazmo v roke, bo verjetno zakuril sebe in še kaj, pa je plazma hitra in uporabna zadeva za nekoga, ki dobro pozna osnove.

AI je odlično orodje. za nekoga, ki je do 50-60% pregrizel do znanja, je lahko takoj 2-3x bolj učinkovit. Začetnik pa 2-3x bolj destruktiven, če ti na produkciji zažene skripto, ki mu jo je pljunil copilot.

Zgodovina sprememb…

Aja, pa še največji failer, kar sem ga jaz zasledil pri ChatGPT, test računanja za 5 razred. Preverite b) pri seštevanju. Spodaj so rešitve.

Matematični test - Računske operacije Ime in priimek: _________________________ Datum: _________________________ ?
1. Seštevanje (piši enega pod drugim)
a)       354 261 +   645 938
b)       108 572 +   891 424
c)       267 389 +   732 118
d)       593 207 +   194 806
e)       445 663 +   510 029

? 2. Odštevanje (piši enega pod drugim)
a)       912 456 -   405 212
b)       789 999 -   238 101
c)       673 548 -   152 983
d)       986 302 -   112 506
e)       723 115 -   411 327

? 3. Množenje (števila do 5 000, množitelj dvomesten)
a) 147 × 36 = _______________
b) 3 254 × 89 = _______________
c) 782 × 41 = _______________
d) 4 987 × 22 = _______________
e) 1 639 × 68 = _______________

? 4. Deljenje (števila do 5 000, delitelj dvomesten)
a) 4 752 ÷ 48 = _______________
b) 3 999 ÷ 33 = _______________
c) 2 460 ÷ 60 = _______________
d) 1 860 ÷ 31 = _______________
e) 4 400 ÷ 55 = _______________

? Rešitve 1.
Seštevanje a) 1 000 199
b) 1 000 996
c) 999 507
d) 788 013
e) 955 692

2. Odštevanje
a) 507 244
b) 551 898
c) 520 565
d) 873 796
e) 311 788
3. Množenje
a) 5 292
b) 289 606
c) 32 062
d) 109 714
e) 111 452

4. Deljenje
a) 99
b) 121
c) 41
d) 60
e) 80

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen vtis daje uporaba umetne inteligence

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
102865 (1790) tikitoki
»

Odvetniki zaradi umetne inteligence čedalje pogosteje citirajo izmišljene primere

Oddelek: Novice / Ostale najave
323847 (2619) 111111111111
»

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Oddelek: Novice / Ostale najave
2910654 (7931) AtaŠtumf
»

Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnost

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
95669 (5047) Fabio Jelani

Več podobnih tem