Forum » Loža » Umetna inteligenca
Umetna inteligenca

dronyx ::
Grok, imam 2.000 € viška denarja in bi ga rad čim hitreje porabil. Mi lahko svetuješ, kaj naj kupim s tem denarjem?
In potem odgovori tako, kot če bi tule na forumu vprašal. Ne bi rekel da gre za sponzorirano vsebino. Prej pobrano iz vseh vetrov in naključno zmetano skupaj. Tudi ostali klepetalniki odgovorijo zelo podobno. V nekem trenutku bom začel pogrešati reklame, ker sicer ne razumem, kje je tu nateg.

Kot ste verjetno že opazili sem sam velik oboževalec Groka, ker je edini AI z vsaj nekaj smisla za humor, čeprav včasih tudi kaj "zamoči", kot temu sam reče. In v risanju je grdo zamočil proti Nano Banani.
Tisti z brki naj bi bil Satya Nadella. Očitno v AI krogih ga ne poznajo (še). Pa Grok je njegovega Muska izklesal kot kakšnega butlerja na francoskem dvoru za časa Napoleona.
Tisti z brki naj bi bil Satya Nadella. Očitno v AI krogih ga ne poznajo (še). Pa Grok je njegovega Muska izklesal kot kakšnega butlerja na francoskem dvoru za časa Napoleona.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Očitno sem edini, ki drži to temo pri življenju. Moj današnji prispevek je inovacija, kako BDP povečati brez da se pretegnemo.
@Grok, Hipotetično recimo da država oprosti frizerske storitve vseh davkov in tudi DDV. In hipotetično recimo, da večina prebivalcev postane frizerjev, ki cele dneve strižejo eden drugega in si izstavljajo račune. Ali bi se vse te storitve štele v BDP in če bi se štele, se da tako povečati BDP za recimo 10% letno?
Da, v tem hipotetičnem scenariju bi se vse te frizerske storitve v celoti štele v BDP, in da, teoretično bi lahko BDP zelo močno narasel - tudi za 10 % letno ali celo veliko več, dokler bi se število tovrstnih transakcij povečevalo. Vendar je to klasičen primer, kako lahko merjenje BDP (po izdatkovni ali dohodkovni metodi) ustvari navidezno rast, ki nima nobene zveze z realnim bogastvom ali produktivnostjo družbe.
Ali lahko oceniš, koliko bi se BDP povečal v Sloveniji, če bi 500.000 ljudi postalo frizerjev, ki bi strigli cele dneve eden drugega. Predpostavimo recimo da vsak frizer naredi na dan 60 moških striženj in vsako stane 20 EUR.
Potem sledi izračun in rezultat...
Če bi se vsi ti računi res izdali in plačali (tudi če denar kroži samo med frizerji), bi se nominalni BDP povečal za:
150 milijard EUR ÷ 83 milijard EUR (povprečje 2025) =+181%
Torej bi se BDP Slovenije v enem letu potrojil (iz ~83 mrd na ~233 mrd EUR). Za primerjavo - To bi Slovenijo izstrelilo med 25-30 največjih gospodarstev na svetu (pred Švedsko, Belgijo, Avstrijo, Norveško ...).
BDP na prebivalca bi skočil iz ~40.000 EUR na približno 110.000 EUR - torej na raven Luksemburga ali Katarja.
Več kot 60 % celotnega BDP bi prihajalo samo iz medsebojnega moškega striženja.
Grok, hvala!
Današnja ekonomija je en sam računovodski nateg in zakaj ne bi tega izkoristili?
Današnji bonus (grafika Grok)
Ni najbolj uspelo. Ideja je bila, da Elon Musk čisti čevlje Albertu Einsteinu, svečo jima pa drži Nikola Tesla.
@Grok, Hipotetično recimo da država oprosti frizerske storitve vseh davkov in tudi DDV. In hipotetično recimo, da večina prebivalcev postane frizerjev, ki cele dneve strižejo eden drugega in si izstavljajo račune. Ali bi se vse te storitve štele v BDP in če bi se štele, se da tako povečati BDP za recimo 10% letno?
Da, v tem hipotetičnem scenariju bi se vse te frizerske storitve v celoti štele v BDP, in da, teoretično bi lahko BDP zelo močno narasel - tudi za 10 % letno ali celo veliko več, dokler bi se število tovrstnih transakcij povečevalo. Vendar je to klasičen primer, kako lahko merjenje BDP (po izdatkovni ali dohodkovni metodi) ustvari navidezno rast, ki nima nobene zveze z realnim bogastvom ali produktivnostjo družbe.
Ali lahko oceniš, koliko bi se BDP povečal v Sloveniji, če bi 500.000 ljudi postalo frizerjev, ki bi strigli cele dneve eden drugega. Predpostavimo recimo da vsak frizer naredi na dan 60 moških striženj in vsako stane 20 EUR.
Potem sledi izračun in rezultat...
Če bi se vsi ti računi res izdali in plačali (tudi če denar kroži samo med frizerji), bi se nominalni BDP povečal za:
150 milijard EUR ÷ 83 milijard EUR (povprečje 2025) =+181%
Torej bi se BDP Slovenije v enem letu potrojil (iz ~83 mrd na ~233 mrd EUR). Za primerjavo - To bi Slovenijo izstrelilo med 25-30 največjih gospodarstev na svetu (pred Švedsko, Belgijo, Avstrijo, Norveško ...).
BDP na prebivalca bi skočil iz ~40.000 EUR na približno 110.000 EUR - torej na raven Luksemburga ali Katarja.
Več kot 60 % celotnega BDP bi prihajalo samo iz medsebojnega moškega striženja.
Grok, hvala!
Današnja ekonomija je en sam računovodski nateg in zakaj ne bi tega izkoristili?
Ni najbolj uspelo. Ideja je bila, da Elon Musk čisti čevlje Albertu Einsteinu, svečo jima pa drži Nikola Tesla.
Zgodovina sprememb…
David Mayer ::
Saj imaš več storitev, ne samo friziranje, pač malo ljudi 'prevzgojiš' glede na prioritete in je, poganjaš izbrano industrijo, lahko tudi segmentirano po spolu ali več njih... Le kako se tega nihče ni spomnil pred tem...
Hmm, wait a minute... Facepalm!
Hmm, wait a minute... Facepalm!

To kreativno računovodstvo pri izračunu BDP bi imelo lahko tudi konkretne pozitivne učinke. S tem, ko bi se nam močno povečal BDP, bi relativno dolg džave merjen v odstotkih BDP močno padel, s tem pa bi se povečale bonitetne ocene, kar bi pocenilo zadolževanje. Skratka moj predlagani nateg s frizerji bi imel lahko konkretne pozitivne učinke. In vse to poštudira tip, ki sploh nima ekonomske izobrazbe! 
Pozabil sem še napisat, da se je Grok pošalil, da če bi to s frizerji res izvedli, bi imeli najbolj postrižene prebivalce na svetu. Jaz sem mu pa odgovoril, da nas že tako zelo učinkovito strižejo na druge načine.
Pozabil sem še napisat, da se je Grok pošalil, da če bi to s frizerji res izvedli, bi imeli najbolj postrižene prebivalce na svetu. Jaz sem mu pa odgovoril, da nas že tako zelo učinkovito strižejo na druge načine.
Zgodovina sprememb…
Saj to je enostaven koncept, v dobi zelo poceni avtomatske proizvodnje, narediš še avtomate, ki te iste artikle porabljajo. In imaš cikel zaključen, ker jih ljudje ne zmorejo dovolj hitro, ker so itak bolj ali na kupu ali v 15 minutni okolici. Zaman upaš, da bi prvi dobil nagrado za to, četudi brez ekonomske izobrazbe... Sicer ne more biti 100% učinkovitost, in zato potrebuje surovine, ne glede na poenostavitve, ampak koncept je star verjetno več kot ohohoho...

Bi bila res lepa ironija, če bi dobil Nobelovo nagrado za ekonomijo nekdo, ki se je spomnil nateg.

Mr.B ::
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Na področju AI je sedaj veliko konkurence. Google je pri iskalnikih nekoč praktično pometel z vso konkurenco. Ne vem ali AI čaka enaka usoda. ChatGPT rešuje to, da je bil prvi in da ima pogodbo z Microsoftom. Ima pa vsa ta AI industrija en velik problem in sicer da vsak aktivni uporabnik stane, saj je infrastruktura zelo draga in porabi veliko elektrike za delovanje. Pri razvoju programske opreme, kar recimo počne Microsoft, produkt razvijejo, potem pa ne stane nič bistveno več, ali prodajo milijon ali sto milijonov licenc. Pri AI stroški z uporabniki naraščajo in to bistveno hitreje, kot pa pri kakšnih socialnih omrežjih.
Glej, žal ne morem pomagati, moral sem, trudil sem se... ni šlo drugače... moral sem naročiti še najbolj pobesnelo google gemini 3 zverino, saj je en mesec uraden trial. Ne gre drugače, vse je šibko, in volja in telo - moderni časi pač. Če koga še zanima, prvo plačilo čez en mesec, če - nisem še poskusil prekiniti :D menda storage 2tb, pa že, kaj pa vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()

bambam20 ::
Na področju AI je sedaj veliko konkurence. Google je pri iskalnikih nekoč praktično pometel z vso konkurenco. Ne vem ali AI čaka enaka usoda. ChatGPT rešuje to, da je bil prvi in da ima pogodbo z Microsoftom. .
ChatGPT ima osebnostno noto, podobno ima GrOK. To je razlika, česar ne opazim pri Gemminiju in Copilotu, da sta robotsko hladna. Je pa res, da imam samo naraočnino za gPT plus, ker v brezplačni verziji je verjetno GPT podobno hladen kot ostala dva. Edino GrOK deluje osebno precej prilagojen. Kakšen je v plačljivi verziji pa ne vem.
to je navadno vse konfigurabilno, skoraj gotovo tudi z breplačnimi računi - v osebne preference (vedno pošlje gor, da upošteva pred tvojim promptom) vpišeš želen stil, obstaja tudi 'projektna baza znanja'... osebno mi je sicer robotska/agentska hladnost, učinkovitost, jedrnatost, preverjenost in preverljivost precej pomembna reč - to uporabljam za (ne)delo... čeprav je letna naročnina res z nekim popustom, je mogoče boljše plačevati mesečno, ker navdihi nihajo in pogoji se spreminjajo, ne vedno na boljše... trial ponudbe izkoristite, namen je jasen - da namamijo, ne prekinete in začnete plačevati, ko se nakavljate...
mirator ::
ChatGPT ima osebnostno noto, podobno ima GrOK. To je razlika, česar ne opazim pri Gemminiju in Copilotu, da sta robotsko hladna. Je pa res, da imam samo naraočnino za gPT plus, ker v brezplačni verziji je verjetno GPT podobno hladen kot ostala dva. Edino GrOK deluje osebno precej prilagojen. Kakšen je v plačljivi verziji pa ne vem.
Mene UI zanima pač v tehničnih zadevah. Kolikor sem uporabljal ChatGTP in Grok, mora reči, da je bil Grok precej boljši. Ima za sedaj edino lastnost, da moram njegove razgovore kopirati v word medtem, ko se razgovori s ChaGTP shranjujejo. Ampak oba na prvo prašanje odgovarjata izredno splošno, šele z dodatnimi vprašanji pa pripeljeta do prave rešitve.
To pomeni, da so odgovori UI v večini primerov zelo zavajoči sploh, če niti ne znaš vprašati, kaj te točno zanima.

Zimonem ::
Mene UI zanima pač v tehničnih zadevah. Kolikor sem uporabljal ChatGTP in Grok, mora reči, da je bil Grok precej boljši. Ima za sedaj edino lastnost, da moram njegove razgovore kopirati v word medtem, ko se razgovori s ChaGTP shranjujejo. Ampak oba na prvo prašanje odgovarjata izredno splošno, šele z dodatnimi vprašanji pa pripeljeta do prave rešitve.
To pomeni, da so odgovori UI v večini primerov zelo zavajoči sploh, če niti ne znaš vprašati, kaj te točno zanima.
Bejž no, s sodelavci sem imel podobne izkušnje. Misli pač ne bere

bambam20 ::
Mene UI zanima pač v tehničnih zadevah. Kolikor sem uporabljal ChatGTP in Grok, mora reči, da je bil Grok precej boljši. Ima za sedaj edino lastnost, da moram njegove razgovore kopirati v word medtem, ko se razgovori s ChaGTP shranjujejo.
Saj se pogovori v Groku tudi shranjujejo.
gen Maister ::
Očitno sem edini, ki drži to temo pri življenju. Moj današnji prispevek je inovacija, kako BDP povečati brez da se pretegnemo.
Ni najbolj uspelo. Ideja je bila, da Elon Musk čisti čevlje Albertu Einsteinu, svečo jima pa drži Nikola!
Dronxyz, revček, da edini ne boš ohranjal teme pri življenju ....
PREBERI:
https://www.dnevnik.si/novice/posel/cen...
p.s. Sliko sem ohranil zato, da bo mladina, ki ima težave s pozornostjo, je zmedena in popolnoma dezorientirana, imela še večje težave z razumevanjem, kaj delajo Nikola, Albert in Elon na njej.
Nič jim ne bo jasno.
Saj to pravzaprav niti ni tvoj namen!?

Kot rečeno, ideja je bila, da Elon Musk čisti čevlje Albertu Einsteinu, Nikola Tesla pa jima drži svečo. Ampak Grok je kar se tiče slikarstva precej trd. Nikakor da ga prepričam, da mora imeti Elon Musk v roki krtačo za čiščenje čevljev. Je vztrajal pri krpi. Pa naj bo krpa. Včasih je umetna inteligenca še bolj trda, kot pa naravna.
Jamie Dimon, izvršni direktor ameriške banke JPMorgan Chase, je v nekem intervjuju dejal, da je Elon Musk Albert Einstein današnjega časa. Ta primerjava po mojem mnenju ni posrečena in ni primerna. Prej bi ga lahko primerjal morda z Nikolo Teslo, čeprav tudi ta primerjava ni najboljša. Grok sicer meni, da je Elon Musk glede na tehnično genialnost, vizionarstvo in število revolucionarnih izumov še najbližje Nikoli Tesli v 21. stoletju. Razlika naj bi bila po Grokovem mnenju predvsem v poslovnem talentu. Nikola Tesla ni razumel kapitalizma in je umrl reven, Elon Musk pa kapitalizem razume in z denarjem financira projekte, o katerih je lahko Nikola Tesla samo sanjal. Po mojem mnenju sicer izumi (morda bolje rečeno patenti) Elona Muska ne bodo imeli nikdar takega vpliva na civilizacijo, kot so imeli izumi Nikole Tesle.
Prvi električni avto je bil narejen menda že leta 1832. Električni avto ni nek nov "izum". Sedaj se električni avti masovno proizvajajo zato, ker znajo narediti dovolj močne baterije, da ima tak avto nek normalen doseg in je v praksi uporaben. Ko nekdo izumi električni motor in še prej nekateri pred njim odkrijejo elektriko ter njene učinke in zakonitosti, je električni avto bolj enostaven, kot pa so avti z motorjem z notranjim izgorevanjem. Ampak ne mislim se jaz prepirati z Grokom, ker mi vedno popusti, da izpadem pametnejši.
Tudi če bo Musk kdaj zgradil okrog planeta Mars satelitski navigacijski sistem, da se bodo njegovi roboti lažje orientirali na planetu, ko bodo gradili pogoje za življenje (jaz ne dvomim, da ga slej ko prej bo), to ne bo nek izum. To bo tehnološki napredek, ki so ga omogočila velika odkritja in izumi.
Je pa Elon Musk lahko ponosen že na to, da se je znašel na sliki skupaj z Albertom Einsteinom in Nikolo Teslo, pa čeprav samo na sliki, ki jo je umetno ustvaril njegov AI Grok.
Civilizacijo pa čaka še eno pomembno odkritje, ki ga pa jaz kot kaže ne bom dočakal. Gre pa vse v to smer, tako da slej ko prej bo.
Jamie Dimon, izvršni direktor ameriške banke JPMorgan Chase, je v nekem intervjuju dejal, da je Elon Musk Albert Einstein današnjega časa. Ta primerjava po mojem mnenju ni posrečena in ni primerna. Prej bi ga lahko primerjal morda z Nikolo Teslo, čeprav tudi ta primerjava ni najboljša. Grok sicer meni, da je Elon Musk glede na tehnično genialnost, vizionarstvo in število revolucionarnih izumov še najbližje Nikoli Tesli v 21. stoletju. Razlika naj bi bila po Grokovem mnenju predvsem v poslovnem talentu. Nikola Tesla ni razumel kapitalizma in je umrl reven, Elon Musk pa kapitalizem razume in z denarjem financira projekte, o katerih je lahko Nikola Tesla samo sanjal. Po mojem mnenju sicer izumi (morda bolje rečeno patenti) Elona Muska ne bodo imeli nikdar takega vpliva na civilizacijo, kot so imeli izumi Nikole Tesle.
Prvi električni avto je bil narejen menda že leta 1832. Električni avto ni nek nov "izum". Sedaj se električni avti masovno proizvajajo zato, ker znajo narediti dovolj močne baterije, da ima tak avto nek normalen doseg in je v praksi uporaben. Ko nekdo izumi električni motor in še prej nekateri pred njim odkrijejo elektriko ter njene učinke in zakonitosti, je električni avto bolj enostaven, kot pa so avti z motorjem z notranjim izgorevanjem. Ampak ne mislim se jaz prepirati z Grokom, ker mi vedno popusti, da izpadem pametnejši.
Tudi če bo Musk kdaj zgradil okrog planeta Mars satelitski navigacijski sistem, da se bodo njegovi roboti lažje orientirali na planetu, ko bodo gradili pogoje za življenje (jaz ne dvomim, da ga slej ko prej bo), to ne bo nek izum. To bo tehnološki napredek, ki so ga omogočila velika odkritja in izumi.
Je pa Elon Musk lahko ponosen že na to, da se je znašel na sliki skupaj z Albertom Einsteinom in Nikolo Teslo, pa čeprav samo na sliki, ki jo je umetno ustvaril njegov AI Grok.
Civilizacijo pa čaka še eno pomembno odkritje, ki ga pa jaz kot kaže ne bom dočakal. Gre pa vse v to smer, tako da slej ko prej bo.
Zgodovina sprememb…

MIT study finds AI can already replace 11.7% of U.S. workforce (CNBC)
Je pa vsaj zame vrhunski črni humor, da bo AI kot kaže najprej nadomestila prav tiste, ki so ji omogočili, da "oživi". Jaz se veljam po tleh od smeha. Črni humor je namreč moj daleč najljubši.
Je pa vsaj zame vrhunski črni humor, da bo AI kot kaže najprej nadomestila prav tiste, ki so ji omogočili, da "oživi". Jaz se veljam po tleh od smeha. Črni humor je namreč moj daleč najljubši.
mirator ::
Meni je odgovoril, da nima te možnosti. Mogoče, ker uporabljam brezplačno verzijo in ker mogoče ne znam. Lahko sicer shranim preko copy/paste ukaza v word.
Mene UI zanima pač v tehničnih zadevah. Kolikor sem uporabljal ChatGTP in Grok, mora reči, da je bil Grok precej boljši. Ima za sedaj edino lastnost, da moram njegove razgovore kopirati v word medtem, ko se razgovori s ChaGTP shranjujejo.
tilio ::
Meni je odgovoril, da nima te možnosti. Mogoče, ker uporabljam brezplačno verzijo in ker mogoče ne znam. Lahko sicer shranim preko copy/paste ukaza v word.
Imaš 2 appa za Grok. Eno je X, kjer uporabljaš lahko Groka in tam imaš bookmarke, da si shraniš debate. Sam jih tudi sicer shranjuje ampak nisem se ukvarjal s tem koliko lakho gledam v zgodovino.
Drugo je pa Grok app za telefon. Tam imaš pa prav ikono straheca, ki ti naredi chat privaten in si explicitno ne shranjuje poizvedb.

Seveda se vse shranjuje, če si prijavljen s svojim računom. V X greš v History in je vse shranjeno. Tudi grok.com ima poseben zavihek History, kjer je vsa zgodovina. Lahko pa narediš tudi bookmark za posamezen pogovor. Se mi zdi bolj na mestu vprašanje, kako vse to učinkovito izbrisati. Kot smo se včasih spraševali, kako v brskalniku izbrisati zgodovino in cokieje.
https://www.youtube.com/shorts/WnViUXDW...
Zgodovina sprememb…
Umetne inteligence ne toliko jemati v smislu inteligence kot avtomatizacije, včasih je potrebno vložiti precej truda, da dosežeš želeno, še posebej pri kakšnih specialnostih in jezikovnih finesah. Ni slabo uporabljati teh modelov teamsko ali vsaj zaporedno, enega za specifikacije, drugega za proizvodnjo.
Še geekovska nezanimivost, če si hoče kdo instalirati gemini cli v docker (za izbiro med večimi z različnimi sposobnostmi in kapacitetami) - headless avtentikacija deluje 'out of the box' na trial naročnino, ni potrebno iskati api ključev v cloud konzoli - gemini cli lepo izpiše auth url čez čas, ko se po 5-10 minute (nevidno) updejta na zadnjo verzijo, je opozorilo na vrhu. Če vas ne zanima, pač prekličite, naročnino znotraj prvega meseca.
Še geekovska nezanimivost, če si hoče kdo instalirati gemini cli v docker (za izbiro med večimi z različnimi sposobnostmi in kapacitetami) - headless avtentikacija deluje 'out of the box' na trial naročnino, ni potrebno iskati api ključev v cloud konzoli - gemini cli lepo izpiše auth url čez čas, ko se po 5-10 minute (nevidno) updejta na zadnjo verzijo, je opozorilo na vrhu. Če vas ne zanima, pač prekličite, naročnino znotraj prvega meseca.
Sem iskal sicer nekaj drugega, članek, v katerem piše, ko so Elonovega humanoidnega robota na predstavitvi upravljali na daljavo! 
Sem pa našel tole.
PREBERI!
https://www.delo.si/novice/znanoteh/vas...
Sem pa našel tole.
PREBERI!
https://www.delo.si/novice/znanoteh/vas...

Musketa skozi čas. Grafika Grok, idejna zasnova Onyx.
Musketa 1930
Musketa 1960
Musketa 1990
Musketa 2025
Katera je vaš tip Muskete?
Za 2025 je bila ideja da mi naredi woke ne binarno Musketo, samo ni hotel. Očitno vlada v Colossosu globoka cenzura in nadzor nad svobodo izražanja.
Musketa 1930
Musketa 1960
Musketa 1990
Musketa 2025
Katera je vaš tip Muskete?
Za 2025 je bila ideja da mi naredi woke ne binarno Musketo, samo ni hotel. Očitno vlada v Colossosu globoka cenzura in nadzor nad svobodo izražanja.
Zgodovina sprememb…
kow ::
Vceraj sem 10min prepriceval AI, da se moti. Na koncu je eksplicitno priznal, da je (eden) od njegovih argumentov napacen. Na nek nacin je to znak ornk inteligence. Po drugi strani, skeptik bi rekel, da je to namenoma, da "izboljsajo" uporabnisko izkusnjo in prihranijo pri inference stroskih :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Včeraj je AI dobila za nalogo rešit sledeče:
Grok: Izvrstno. Praktično takoj in tudi lepo opisal, kako je pri sklepanju uporabil znane podatke. Odgovor Geslo je 042
ChatGPT: Si vzel precej časa. Potem na kratko razložil logiko in dal odgovor: Da -- geslo je 042.
Gemini: Tudi ta si je vzel kar precej časa in odgovoril 042.
Copilot: Precej hiter in utemeljen odgovor. Samo Copilot pa pravi da je pravilno 602.
Kaj je prav se mi ne ljubi razmišljat, samo očitno tudi tu niso poenotene male brihtne AI glavice. Tako na hitro bi dejal, da iz prvega podatka (682) ne moreta biti v odgovoru hkrati 6 in 2. Copilot očitno failed.
Grok: Izvrstno. Praktično takoj in tudi lepo opisal, kako je pri sklepanju uporabil znane podatke. Odgovor Geslo je 042
ChatGPT: Si vzel precej časa. Potem na kratko razložil logiko in dal odgovor: Da -- geslo je 042.
Copilot: Precej hiter in utemeljen odgovor. Samo Copilot pa pravi da je pravilno 602.
Kaj je prav se mi ne ljubi razmišljat, samo očitno tudi tu niso poenotene male brihtne AI glavice. Tako na hitro bi dejal, da iz prvega podatka (682) ne moreta biti v odgovoru hkrati 6 in 2. Copilot očitno failed.
Zgodovina sprememb…
feryz ::
Hmmm.
602 ne more biti pravilen odgovor.
Narobe sem prebral, seveda ni.
602 ne more biti pravilen odgovor.
Narobe sem prebral, seveda ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
A kaj pomeni hitro? Claude je rabil 24 sekund (malo razočaranje) za rešitev od naložitve slike:
Unicode, kaj hočeš.
Unicode, kaj hočeš.
Zgodovina sprememb…

No, da smo pošteni, Grok je en dan prej prvi dobil to za reševat in je dal rešitev 620.
Številke 738 niso v kombinaciji. 682 piše ena številka pravilna in na pravem mestu. Tu je lahko nateg. Ali to pomeni samo ena prava številka in ta na pravem mestu (potem je 620 in 602 sigurno napačno), ali pa ena prava in na pravem mestu, ni nujno pa samo ena prava. V tem primeru sta lahko potem v kombinaciji obe, 6 in 2. Ampak nisem jaz Einstein, da bom to študiral.
Številke 738 niso v kombinaciji. 682 piše ena številka pravilna in na pravem mestu. Tu je lahko nateg. Ali to pomeni samo ena prava številka in ta na pravem mestu (potem je 620 in 602 sigurno napačno), ali pa ena prava in na pravem mestu, ni nujno pa samo ena prava. V tem primeru sta lahko potem v kombinaciji obe, 6 in 2. Ampak nisem jaz Einstein, da bom to študiral.
Včeraj je AI dobila za nalogo rešit sledeče:
Tole je pa stara igra memo, v kateri sem užival!
Morda se je pa lotim in vam sporočim odgovor.
No, da smo pošteni, Grok je en dan prej prvi dobil to za reševat in je dal rešitev 620.
V igri memo si dobil za kombinacijo bele in črne (žebljičke/oznake)! Iskal si barvno kombinaciji po mestih... Za pravo/zadeto barvo si dobil belo oznako, za pravo barvo na pravem mestu pa črno oznako/žebljiček! Ko si dobil vse 4 črne, si imel pravo kombinacijo barv.... Je obstajal pa tudi večji, imel je 6 mest in morda še kakšno barvo več. Nekateri so igrali tudi, da si lahko uporabljal iste barve ali celo pustil prazen prostor/polje.

Grok, Množica števil je (0,6,2,1,4). Napiši vse možne kombinacije treh števil, pri čemer se mora na prvem mestu pojaviti 6 ali na zadnjem mestu 2, pri čemer se ne smeta hkrati pojaviti v kombinaciji številki 6 in 2.
(6, 0, 1)
(6, 0, 4)
(6, 1, 0)
(6, 1, 4)
(6, 4, 0)
(6, 4, 1)
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(1, 4, 2)
(4, 0, 2)
(4, 1, 2)
Potem greš črtat kombinacije, ki odpadejo, glede na dane podatke. Brute force rešitev.
(6, 0, 1)
(6, 0, 4)
(6, 1, 0)
(6, 1, 4)
(6, 4, 0)
(6, 4, 1)
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(1, 4, 2)
(4, 0, 2)
(4, 1, 2)
Potem greš črtat kombinacije, ki odpadejo, glede na dane podatke. Brute force rešitev.

Sem vprašal AI pametnjakoviče če lahko ocenijo, za koliko se bo pri nas podražila cenah hrane zaradi zimskega dodatka. Grok je ocenil povišanje na 0,2% do 0,5%, ChatGPT pravi med 1% in 3%, Gemini pa ocenjuje, da bo povišanje zanemarljiva. Skratka, obnašajo se sedaj že kot pravi ekonomisti. Komu verjet, je pa vprašanje. Jaz sem prepričan, da bodo trgovci situacijo sigurno izkoristili in da se znajo cene hrane podražiti zaradi tega izplačila tudi do 5%. Ne verjamem pa da se sedaj še kaj vrne nazaj, kar se enkrat podraži.
Glede na tvoje pretekle napovedi inflacije (ostali lahko preberejo temo o inflaciji), tudi tokrat mocno pretiravas. Vsako leto zgresis inflacijo, vedno navzgor.

Glede na tvoje pretekle napovedi inflacije (ostali lahko preberejo temo o inflaciji), tudi tokrat mocno pretiravas. Vsako leto zgresis inflacijo, vedno navzgor.
Zgrešim morda kvečjemu uradne izračune, ki so pa (upam to že vemo) scam, da strižejo tiste, ki se jim prihodki usklajujejo z inflacijo! Glede dviga cen hrane zaradi zimskega dodatka lahko naredite sami eksperiment in pogledate, koliko višji bodo računi v trgovini zaradi tega dodatka. Sigurno ne bodo trgovci kar mirno gledali, da vsak zaposleni dobi dodatno 600€, upokojenci pa 150% in sami pri tem ne bi pobasali maksimalnega profita.
Skratka, ne mores zgresiti. Katerokoli stevilko bos podal, se bos na koncu strinjal sam s sabo, da si imel prav. Ce bralec pomisli, morda je AI ze inteligentnejsa od dronyxa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Grok, Množica števil je (0,6,2,1,4). Napiši vse možne kombinacije treh števil, pri čemer se mora na prvem mestu pojaviti 6 ali na zadnjem mestu 2, pri čemer se ne smeta hkrati pojaviti v kombinaciji številki 6 in 2.
(6, 0, 1)
(6, 0, 4)
(6, 1, 0)
(6, 1, 4)
(6, 4, 0)
(6, 4, 1)
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(1, 4, 2)
(4, 0, 2)
(4, 1, 2)
No, samo za primerjavo!
Pravilni kombinaciji sta
012
ali
014
Po predpostavki, da lahko vsaka cifra nastopi samo enkrat.

Skratka, ne mores zgresiti. Katerokoli stevilko bos podal, se bos na koncu strinjal sam s sabo, da si imel prav. Ce bralec pomisli, morda je AI ze inteligentnejsa od dronyxa.
Vame ni nihče uložil 500 milijard v enem letu, tako da če AI ne bi bila pametnejša od mene bi se lahko upravičeno vprašali, kam je šel ta denar!
Ne skrbeti za napovedi inflacije, stvar je že tako dovolj slaba.
Nove rešitve delujejo blizu ampak tako izgleda za 012 in 014 (je bolj na kompaktno, da ni nepreplezljiv besedilni zid, malo podrsajte navpično za razlago):
Nove rešitve delujejo blizu ampak tako izgleda za 012 in 014 (je bolj na kompaktno, da ni nepreplezljiv besedilni zid, malo podrsajte navpično za razlago):

gen Maister je izjavil:
(6, 0, 1)
(6, 0, 4)
(6, 1, 0)
(6, 1, 4)
(6, 4, 0)
(6, 4, 1)
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(1, 4, 2)
(4, 0, 2)
(4, 1, 2)
No, samo za primerjavo!
Pravilni kombinaciji sta
012
ali
014
To pač ne bo držalo. Zanesljivo se mora pojaviti število 0 in sicer na prvem ali drugem mestu (iz petega namiga). To zmanjša krog možnih odgovorov na (upoštevajoč prvi, četrti in peti namig):
(6, 0, 1)
(6, 0, 4)
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(4, 0, 2)
Ostaneta samo še dva namiga. 614 - samo ena številka prava in napačno postavljena.
Če bi bila 6 prava, ne bi smela biti na prvem mestu. Torej ostane samo še:
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(4, 0, 2)
206 - dve številki sta pravi, samo napačno postavljeni. 0 je zanesljivo prava in potem ne sme biti na sredini! Ostane samo še:
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
Iz namiga - 614 - samo ena številka prava in napačno postavljena potem ostane samo še:
(0, 4, 2)
Takole, na hitro, če nisem česa spregledal. Bi pa seveda lahko dal že na začetku ko je sestavljal možne kombinacije še podatek, da mora biti 0 na prvem ali drugem mestu. Tako dobiš še manjši set za preiskat.
Ti bi moral posebej preveriti napisane kombinacije, ne še enkrat izračunati po istem algoritmu :D

Impresivno kaj, za nekoga, v katerega nihče ni vložil 500 milijard USD!? Je pa res vloženih nekaj milijonov let razvoja, če upoštevam samo evolucijo človeka. Če bi šli gledat celo evolucijo pa gre za 4 milijarde let. Kdorkoli že to počne, hitrost mu ni vrlina. Si kar vzame čas. 
To leti name? Jaz sem pač samo sestavil možne kombinacije, potem pa se šel igro izločanja. To je logika na nivoju male šole.
David Mayer je izjavil:
Ti bi moral posebej preveriti napisane kombinacije, ne še enkrat izračunati po istem algoritmu :D
To leti name? Jaz sem pač samo sestavil možne kombinacije, potem pa se šel igro izločanja. To je logika na nivoju male šole.
Zgodovina sprememb…
Ja, dronyx, nate, na koga pa? Morda je res impresivno, žal ne dovolj edinstveno ;) General te je izval s konkretnima 'kotama' 012 in 014 in tisto bi moral eksplicitno preveriti in zavreči, ne ponavljati (sicer pravilnega) postopka, se razumemo - da tistemu verjetno skoraj nihče ne sledi in ne preverja? Sam dodam polno razlago s strani enega drugega AI - z drsnikom, da ne pozidam vse te teme s tisto razlago.
Mene sicer predhodna teorija o posledični inflaciji ne moti, ker se ne ustavljam pri uradni/zavajalni :D
Mene sicer predhodna teorija o posledični inflaciji ne moti, ker se ne ustavljam pri uradni/zavajalni :D
Zgodovina sprememb…
gen Maister je izjavil:
(6, 0, 1)
(6, 0, 4)
(6, 1, 0)
(6, 1, 4)
(6, 4, 0)
(6, 4, 1)
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(1, 4, 2)
(4, 0, 2)
(4, 1, 2)
No, samo za primerjavo!
Pravilni kombinaciji sta
012
ali
014
To pač ne bo držalo. Zanesljivo se mora pojaviti število 0 in sicer na prvem ali drugem mestu (iz petega namiga). To zmanjša krog možnih odgovorov na (upoštevajoč prvi, četrti in peti namig):
(6, 0, 1)
(6, 0, 4)
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(4, 0, 2)
Ostaneta samo še dva namiga. 614 - samo ena številka prava in napačno postavljena.
Če bi bila 6 prava, ne bi smela biti na prvem mestu. Torej ostane samo še:
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
(1, 0, 2)
(4, 0, 2)
206 - dve številki sta pravi, samo napačno postavljeni. 0 je zanesljivo prava in potem ne sme biti na sredini! Ostane samo še:
(0, 1, 2)
(0, 4, 2)
Iz namiga - 614 - samo ena številka prava in napačno postavljena potem ostane samo še:
(0, 4, 2)
Takole, na hitro, če nisem česa spregledal. Bi pa seveda lahko dal že na začetku ko je sestavljal možne kombinacije še podatek, da mora biti 0 na prvem ali drugem mestu. Tako dobiš še manjši set za preiskat.
Bravo dronxyz! Saj znaš!!
Samo površno sem prepisal, sem moral zraven poslušati in spremljati še nekaj drugega.
O prva, 2 zadnja, vmes pa lahko ustrezata 1 ali 4!!
Jebeš ti 500 miljard, če v enem tednu ugotoviš, da moraš sam vzeti v roko svinčnik!

Po Grokovi oceni to miselno uganko pravilno reši samo 25% do 30% odraslih oseb. Torej smo že v zgornji tretjini. Res pa sem si pomagal z Grokom, da mi je sestavil možne kombinacije. 
Kar pa je bizarno pri tej Grokovi oceni pa je njegov rezultat, ko sem ga vprašal, če on zna to rešit (očitno ugiba!!!, ker je to že tretja njegova rešitev).
Da, seveda jo znam rešiti. Pravilna 3-mestna koda je 206.
Kako pridem do tega (korak za korakom, da vidiš logiko):
682 → Ena številka je pravilna in na pravem mestu
→ Torej je ena izmed 6, 8, 2 pravilna in na točno tem mestu.
614 → Ena številka pravilna, ampak na napačnem mestu
206 → Dve številki pravilni, ampak obe na napačnem mestu
738 → Vse tri napačne → 7, 3 in 8 sploh niso v kodi
780 → Ena številka pravilna, ampak na napačnem mestu → ker sta 7 in 3 že izključena, mora biti to 0
Zdaj vemo:7, 3, 8 niso v kodi
0 je v kodi (iz 780)
Poglejmo prve tri namige še enkrat z novim znanjem:Iz 682 vemo, da je ena izmed 6-8-2 pravilna in na pravem mestu
→ 8 ne more biti (iz 738), torej je bodisi 6 na prvem mestu bodisi 2 na tretjem mestu
Iz 206 vemo: dve izmed 2-0-6 sta v kodi, ampak obe na napačnem mestu
→ 0 je že potrjen kot pravilen, torej sta pravilni 2 in 0 (ali 0 in 6)
→ Ker je 0 v 206 na drugem mestu in je „napačno mesto“, 0 ne sme biti na drugem mestu v pravi kodi
Poskusi možnost A: 6 je na pravem mestu (prvo mesto) iz 682
→ Koda bi bila oblike 6 _ _
→ Iz 206 vemo, da 0 ne sme biti na drugem mestu → edino preostalo mesto za 0 je tretje
→ Torej 6 _ 0
→ Preostala pravilna številka iz 206 je 2 → mora biti na drugem mestu
→ 6 2 0 → to je v nasprotju z namigom 206 (kjer sta 2 in 0 na napačnem mestu) → torej ta možnost odpadeEdina preostala možnost:
V 682 je 2 na pravem (tretjem) mestu
→ Koda je _ _ 2
→ 0 ne sme biti na drugem mestu (iz 206) → torej mora biti na prvem
→ 0 _ 2
→ Preostala številka iz 206 je 6 → mora biti na drugem mestu
→ 0 6 2 → to je v nasprotju z namigom 206? Ne, ker je v 206 zapisano 2 0 6 (vse na napačnih mestih): 2 je v 206 na prvem → v pravi kodi je na tretjem → napačno mesto
0 je v 206 na drugem → v pravi kodi je na prvem → napačno mesto
6 je v 206 na tretjem → v pravi kodi je na drugem → napačno mesto
→ vse se ujema!
Preverimo še vse ostale namige → vse se popolnoma ujemajo.
Zato je edina možna rešitev: 206
(Rešeno brez ugibanja, samo z logično eliminacijo.)
OMG Grok! Elon Musk bi zardel od sramu.
Če bi bila tole kakšna regulacija v nuklearki smo lahko vsi gotovi, ob tako slabem ugibanju!
Kar pa je bizarno pri tej Grokovi oceni pa je njegov rezultat, ko sem ga vprašal, če on zna to rešit (očitno ugiba!!!, ker je to že tretja njegova rešitev).
Da, seveda jo znam rešiti. Pravilna 3-mestna koda je 206.
Kako pridem do tega (korak za korakom, da vidiš logiko):
682 → Ena številka je pravilna in na pravem mestu
→ Torej je ena izmed 6, 8, 2 pravilna in na točno tem mestu.
614 → Ena številka pravilna, ampak na napačnem mestu
206 → Dve številki pravilni, ampak obe na napačnem mestu
738 → Vse tri napačne → 7, 3 in 8 sploh niso v kodi
780 → Ena številka pravilna, ampak na napačnem mestu → ker sta 7 in 3 že izključena, mora biti to 0
Zdaj vemo:7, 3, 8 niso v kodi
0 je v kodi (iz 780)
Poglejmo prve tri namige še enkrat z novim znanjem:Iz 682 vemo, da je ena izmed 6-8-2 pravilna in na pravem mestu
→ 8 ne more biti (iz 738), torej je bodisi 6 na prvem mestu bodisi 2 na tretjem mestu
Iz 206 vemo: dve izmed 2-0-6 sta v kodi, ampak obe na napačnem mestu
→ 0 je že potrjen kot pravilen, torej sta pravilni 2 in 0 (ali 0 in 6)
→ Ker je 0 v 206 na drugem mestu in je „napačno mesto“, 0 ne sme biti na drugem mestu v pravi kodi
Poskusi možnost A: 6 je na pravem mestu (prvo mesto) iz 682
→ Koda bi bila oblike 6 _ _
→ Iz 206 vemo, da 0 ne sme biti na drugem mestu → edino preostalo mesto za 0 je tretje
→ Torej 6 _ 0
→ Preostala pravilna številka iz 206 je 2 → mora biti na drugem mestu
→ 6 2 0 → to je v nasprotju z namigom 206 (kjer sta 2 in 0 na napačnem mestu) → torej ta možnost odpadeEdina preostala možnost:
V 682 je 2 na pravem (tretjem) mestu
→ Koda je _ _ 2
→ 0 ne sme biti na drugem mestu (iz 206) → torej mora biti na prvem
→ 0 _ 2
→ Preostala številka iz 206 je 6 → mora biti na drugem mestu
→ 0 6 2 → to je v nasprotju z namigom 206? Ne, ker je v 206 zapisano 2 0 6 (vse na napačnih mestih): 2 je v 206 na prvem → v pravi kodi je na tretjem → napačno mesto
0 je v 206 na drugem → v pravi kodi je na prvem → napačno mesto
6 je v 206 na tretjem → v pravi kodi je na drugem → napačno mesto
→ vse se ujema!
Preverimo še vse ostale namige → vse se popolnoma ujemajo.
Zato je edina možna rešitev: 206
(Rešeno brez ugibanja, samo z logično eliminacijo.)
OMG Grok! Elon Musk bi zardel od sramu.
Če bi bila tole kakšna regulacija v nuklearki smo lahko vsi gotovi, ob tako slabem ugibanju!
Zgodovina sprememb…

Onyx to Grok: Ne boš verjel, samo prava kombinacija je 042. Mislim, da si tokrat zamočil!
Grok to Onyx: Vztraja pri 206. Potem me poduči o Mastermind pravilih ter nariše tabelo, kjer ima njegova rešitev same kljukice, moja pa en rdeč križec.
Onyx to Grok: Iz namiga 682 - ena številka je prava in pravilno postavljena pomeni, da se v rešitvi ne moreta pojaviti hkrati 2 in 6, kot se pri tebi!
Grok to Onyx: bla, bla, bla, preveri brute force za vseh 1000 kombinacij (od kje to število kombinacij nimam pojma, možnih tromestnih kombinacij s temi števili je 336). In potem potrditev, da je 042 pravilna. Prizna, da je zamočil. Spet. To je postalo počasi simptomatsko.
Grok to Onyx: Vztraja pri 206. Potem me poduči o Mastermind pravilih ter nariše tabelo, kjer ima njegova rešitev same kljukice, moja pa en rdeč križec.
Onyx to Grok: Iz namiga 682 - ena številka je prava in pravilno postavljena pomeni, da se v rešitvi ne moreta pojaviti hkrati 2 in 6, kot se pri tebi!
Grok to Onyx: bla, bla, bla, preveri brute force za vseh 1000 kombinacij (od kje to število kombinacij nimam pojma, možnih tromestnih kombinacij s temi števili je 336). In potem potrditev, da je 042 pravilna. Prizna, da je zamočil. Spet. To je postalo počasi simptomatsko.

Men je rekeel das naslednje
Množica števil je {0, 6, 2, 1, 4}. Iskani so vse možne kombinacije treh števil (urejene trojice), pri katerih velja, da se na prvem mestu pojavi 6 ali na zadnjem mestu 2, pri čemer se ne smeta hkrati pojaviti številki 6 in 2.
Veljavne kombinacije so:
? (6, 0, 1)
? (6, 0, 4)
? (6, 1, 0)
? (6, 1, 4)
? (6, 4, 0)
? (6, 4, 1)
? (0, 1, 2)
? (0, 4, 2)
? (1, 0, 2)
? (1, 4, 2)
? (4, 0, 2)
? (4, 1, 2)
Te kombinacije zadoščajo pogojem, saj imajo bodisi 6 na prvem mestu brez prisotnosti 2 bodisi 2 na zadnjem mestu brez prisotnosti 6. Kombinacije, ki vsebujejo obe številki 6 in 2, so izključene.
Lahko bi dodali gor v editor sporočila oznako ai za tekste da se izpišejo v zeleni barvi. Bi zgledalo.dost bolj cyber
Množica števil je {0, 6, 2, 1, 4}. Iskani so vse možne kombinacije treh števil (urejene trojice), pri katerih velja, da se na prvem mestu pojavi 6 ali na zadnjem mestu 2, pri čemer se ne smeta hkrati pojaviti številki 6 in 2.
Veljavne kombinacije so:
? (6, 0, 1)
? (6, 0, 4)
? (6, 1, 0)
? (6, 1, 4)
? (6, 4, 0)
? (6, 4, 1)
? (0, 1, 2)
? (0, 4, 2)
? (1, 0, 2)
? (1, 4, 2)
? (4, 0, 2)
? (4, 1, 2)
Te kombinacije zadoščajo pogojem, saj imajo bodisi 6 na prvem mestu brez prisotnosti 2 bodisi 2 na zadnjem mestu brez prisotnosti 6. Kombinacije, ki vsebujejo obe številki 6 in 2, so izključene.
Lahko bi dodali gor v editor sporočila oznako ai za tekste da se izpišejo v zeleni barvi. Bi zgledalo.dost bolj cyber
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()

Grok: Kakšen se ti zdi tale forum? Meni se zdi tehnološko precej zastarel! https://slo-tech.com/forum/
Sledi bla, bla, bla
Haha, Slo-Tech forum? Se strinjam s tabo - tehnološko je res kot relikt iz zgodnjih 2000-ih, ko so bili forumi še kralji spleta, ampak brez sodobnega sijaja. Poglejva, kaj sem ugotovil po hitrem pregledu strani (brez da bi se registriral, seveda ).
Sledi bla, bla, bla
Skratka, zdi se mi kot zvest stari prijatelj, ki ga ne bi vrgel ven, ampak bi ga malo nadgradil. V Sloveniji je še vedno zlato za tehnične nasvete (bolje kot Facebook skupine), ampak ja, tehnološko zastarel - morda čakajo na redesign z AI moderacijo ali kaj podobnega.

Dajmo upoštevat prelom za mobilne telefone... To da yt embedanje ne dela sem se že navadil.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Od ChatGPT-ja naprej ljudje postali nenormalno "pametni" (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 9896 (3769) | Utk |
| » | Strokovnjaki za umetno inteligenco postali zvezdnikiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7050 (4177) | Legon |
| » | Telegram bo v aplikacijo vgradil GrokOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 2677 (1585) | Ales |
| » | Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 67264 (26643) | SambaShare |