Forum » Loža » Naročanje preko Aliexpress
Naročanje preko Aliexpress
Temo vidijo: vsi
Samael ::
Zgrešil si bistvo. A ti tudi praviš, da ko kupuješ z AEja ne kupuješ s Kitajske ampak Madžarske? :)
Samael != Samuel
karafeka ::
Glede ddvja, za foro primerjajte končno ceno artikla poslanega v recimo Nemčijo (19% ddv) in Slovenijo. A bo cena ista? Ali pa je za Slovenijo višja (ergo, ddv je že avtomatsko dodan ceni, ni pa ločeno prikazan)
Ni ista. Aliexpress prikaže pravilno stopnjo glede na izbrano državo.
Oz. če blago pride iz skladišča v EU (npr. Aliexpress EU warehouses), je DDV že plačan vnaprej (to je omenjal Darkolord, ampak zmotno tretiral vse AE nakupe kot takšne), če blago pride direktno iz Kitajske pa AE pobere DDV po lokalni stopnji preko IOSS-a.
Oz. če blago pride iz skladišča v EU (npr. Aliexpress EU warehouses), je DDV že plačan vnaprej (to je omenjal Darkolord, ampak zmotno tretiral vse AE nakupe kot takšne), če blago pride direktno iz Kitajske pa AE pobere DDV po lokalni stopnji preko IOSS-a.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
Okapi ::
Zgrešil si bistvo. A ti tudi praviš, da ko kupuješ z AEja ne kupuješ s Kitajske ampak Madžarske? :)
Kar se slovenske Pošte in Carine tiče, paket ne pride s Kitajske, ampak z Madžarske - če kitajski trgovec uporabi "pravega" špediterja. Če ga ne, pa pride paket iz Kitajske (tudi če je vmesna postaja letališče v Budimpešti) in ga obdela naša carinska pošta, od kupca zahteva dokumentacijo in zaračuna postopek.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Izvijaš se odgovoru. Nima veze, kar se Carinske pošte tiče, ki je pri nas samo eden mnogih pooblaščencev za izvajanje carinskih postopkov (lahko bi bil npr. DHL).
Kaj pa, če ga namesto naše Carinske pošte obdela pošta/špediter/dostavna služba, ki ima (enako kot Carinska pošta pri nas) pooblastilo carinske uprave za izvajanje določenih carinskih postopkov na Madžarskem - kot v tem konkretnem AE primeru?
(tu že veš odgovor, oba ga vema, ampak me zanima, kako daleč si pripravljen iti v zagovarjanju svojega prav :)
Kaj pa, če ga namesto naše Carinske pošte obdela pošta/špediter/dostavna služba, ki ima (enako kot Carinska pošta pri nas) pooblastilo carinske uprave za izvajanje določenih carinskih postopkov na Madžarskem - kot v tem konkretnem AE primeru?
(tu že veš odgovor, oba ga vema, ampak me zanima, kako daleč si pripravljen iti v zagovarjanju svojega prav :)
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
Ne vem, kaj točno si želel povedati, če sem iskren. Ker deluje (ko omenjaš "kar se carinske pošte tiče") dost nerelevantno.
V bistvu bi si želel samo, da ko vedno znova tako suvereno omenjaš goljufanje AE-ja (sem bil parkrat tiho, ker se mi ni dalo vedno znova to odpirati), vsaj razumeš osnove. Pozabi že na te palete, ker tudi če do goljufanja pride, kar je v AE primeru zelo malo verjetno, se to dogaja pri javljanju v IOSS sistem s strani njihove nizozemske podružnice, ne pa pri paletah. Ta zadeva je z uvedbo IOSS-a preživeta.
V bistvu bi si želel samo, da ko vedno znova tako suvereno omenjaš goljufanje AE-ja (sem bil parkrat tiho, ker se mi ni dalo vedno znova to odpirati), vsaj razumeš osnove. Pozabi že na te palete, ker tudi če do goljufanja pride, kar je v AE primeru zelo malo verjetno, se to dogaja pri javljanju v IOSS sistem s strani njihove nizozemske podružnice, ne pa pri paletah. Ta zadeva je z uvedbo IOSS-a preživeta.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
Mogoče ti bo bolj jasno, oziroma se boš nehal delati neumnega, če ti povem, kako gre stvar v obratni smeri.
Nekaj prodam kupcu iz Kitajske in poskrbim, da ob dostavi pošiljke ne bo imel nobenih dodatnih stroškov. Za pošiljanje uporabim recimo UPS, storitev "Delivery Duty Paid" (DDP). Vse uvozne dajatve plačam jaz kot pošiljatelj, kupec ob prejemu ne plača ničesar. UPSu prijavim vrednost pošiljke 100 evrov in plačam, kolikor pač znašajo uvozne dajatve na Kitajskem. Ampak kupcu sem pa robo prodal za 200 evrov + ustrezne uvozne dajatve. UPS od mene ne bo zahteval dokumentacija, za koliko sem robo dejansko prodal kupcu, kvečjemu bodo preverili, ali prijavljena vrednost okvirno ustreza (da ne bi za 1000 evrov vreden izdelek prijavil 10 evrov vrednosti). UPS poskrbi za carinjenje na Kitajskem, plača vse potrebne dajatve in UPSov kurir dostavi robo kupcu, brez kakršnihkoli dodatnih stroškov.
Nekaj prodam kupcu iz Kitajske in poskrbim, da ob dostavi pošiljke ne bo imel nobenih dodatnih stroškov. Za pošiljanje uporabim recimo UPS, storitev "Delivery Duty Paid" (DDP). Vse uvozne dajatve plačam jaz kot pošiljatelj, kupec ob prejemu ne plača ničesar. UPSu prijavim vrednost pošiljke 100 evrov in plačam, kolikor pač znašajo uvozne dajatve na Kitajskem. Ampak kupcu sem pa robo prodal za 200 evrov + ustrezne uvozne dajatve. UPS od mene ne bo zahteval dokumentacija, za koliko sem robo dejansko prodal kupcu, kvečjemu bodo preverili, ali prijavljena vrednost okvirno ustreza (da ne bi za 1000 evrov vreden izdelek prijavil 10 evrov vrednosti). UPS poskrbi za carinjenje na Kitajskem, plača vse potrebne dajatve in UPSov kurir dostavi robo kupcu, brez kakršnihkoli dodatnih stroškov.
Zgodovina sprememb…
Se ne daš, a? Ker tebe, tako velikega, bodo ziher lovile vse davčne službe IOSS sistema, aja, pardon ... Kitajska nima IOSS sistema 
No saj v končni fazi je to, kar praviš, verjetno naredil tudi tvoj predvidevam da od AE-ja precej manjši Ameriški trgovec (oz. eventuelno tudi Kitajski dropshipper) iz primera zgoraj, manipuliral DDV na ravni IOSS-a (pa se mi ni zdelo vredno ti to razlagati, ker itak govorim s steno), ampak ti pa še vedno ... palete!
A veš, kaj je najbolj hecno? Ko si rekel: "A sem mogoče kje napisal, da na Madžarskem roba ni carinjena in plačan DDV?" - bi, ironično, imel v drugem delu prav, če bi to res zapisal. DDV v AE primeru namreč ni vplačan na Madžarskem, ampak na Nizozemskem oz. da bom bolj natančen, preko NL IOSS-a.
Vidiš, ko po vsem tem času še vedno ne razumeš osnov ... in se vedno znova vračaš h goljufanju, ki je bilo s strani največjih aktualno mogoče leta nazaj, pred uvedbo IOSS-a.
No saj v končni fazi je to, kar praviš, verjetno naredil tudi tvoj predvidevam da od AE-ja precej manjši Ameriški trgovec (oz. eventuelno tudi Kitajski dropshipper) iz primera zgoraj, manipuliral DDV na ravni IOSS-a (pa se mi ni zdelo vredno ti to razlagati, ker itak govorim s steno), ampak ti pa še vedno ... palete!
A veš, kaj je najbolj hecno? Ko si rekel: "A sem mogoče kje napisal, da na Madžarskem roba ni carinjena in plačan DDV?" - bi, ironično, imel v drugem delu prav, če bi to res zapisal. DDV v AE primeru namreč ni vplačan na Madžarskem, ampak na Nizozemskem oz. da bom bolj natančen, preko NL IOSS-a.
Vidiš, ko po vsem tem času še vedno ne razumeš osnov ... in se vedno znova vračaš h goljufanju, ki je bilo s strani največjih aktualno mogoče leta nazaj, pred uvedbo IOSS-a.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
ampak ti pa še vedno ... palete!
Če pa bi azijski trgovci odprli prava distribucijska skladišča znotraj EU in blago uvozili na zalogo, bi se situacija spremenila.
V tem primeru ne bi šlo za uvoz milijonov malih pošiljk, temveč za klasičen masovni uvoz.
Saj ti ne bo težko razložiti, zakaj ne bi mogle iti "palete" neposredno ob prihodu na Madžarsko v carinjenje, kot "klasični masovni uvoz", ne? Oziroma, koliko časa mora stati v distribucijskem skladišču, preden gre lahko roba do končnega kupca.
_Denny_ ::
Se komu sanja kako definirajo "enak tip" artikla?
Recimo so situacije:
- dva ovitka različnih barv, npr. en črni, drugi rjavi
- dva po izgledu enaka ovitka iz različnih materialov, npr. en TPU, drugi silikon
- dva čisto enaka ovitka iz različnih AE trgovin
- dva ovitka, en za iPhone, drugi za Samsunga
Pri kakem čudnem preverjanju se zna zgoditi, da bo nek enostaven ESP32 projekt na koncu stal 100€+, če se bodo zapičili v različne vrednosti posamezno naročenih elektronskih komponent.
Recimo so situacije:
- dva ovitka različnih barv, npr. en črni, drugi rjavi
- dva po izgledu enaka ovitka iz različnih materialov, npr. en TPU, drugi silikon
- dva čisto enaka ovitka iz različnih AE trgovin
- dva ovitka, en za iPhone, drugi za Samsunga
Pri kakem čudnem preverjanju se zna zgoditi, da bo nek enostaven ESP32 projekt na koncu stal 100€+, če se bodo zapičili v različne vrednosti posamezno naročenih elektronskih komponent.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz
Se komu sanja kako definirajo "enak tip" artikla?
Po (carinskih) kategorijah izdelkov. 1 koda TARIC 3 evre, ne glede na to, koliko kosov je.
Recimo, "volneni izdelki" so ena koda, v paketo so lahko nogavice, rokavice, jopice...če so vse iz volne, bo vse skupaj 3 evre.
Če so pa v paketu volnene in usnjene rokavice, sta to dve kodi, 6 evrov.
Sicer bomo pa julija to zagotovo vedeli. Če bodo na AliExpressu izginili posamezni izdelki za en ali dva evra, potem to pomeni, da carinijo vsak paketek posebej. Če bodo še vedno tudi stvari za evro, potem palete.
Zgodovina sprememb…
Če pa bi azijski trgovci odprli prava distribucijska skladišča znotraj EU in blago uvozili na zalogo, bi se situacija spremenila.
V tem primeru ne bi šlo za uvoz milijonov malih pošiljk, temveč za klasičen masovni uvoz.
Saj ti ne bo težko razložiti, zakaj ne bi mogle iti "palete" neposredno ob prihodu na Madžarsko v carinjenje, kot "klasični masovni uvoz", ne? Oziroma, koliko časa mora stati v distribucijskem skladišču, preden gre lahko roba do končnega kupca.
To je zame povsem irelevantno. Obešaš se na citat iz članka in ne na moje pisanje, ker nimaš argumenta v svojem stalnem izmišljevanju, kaj točno počne AE ob uvozu pošiljk.
V zadnjem letu in nekaj ti je bilo stokrat razloženo, kako IOSS deluje, pa še vedno kot pokvarjena plošča goniš svoje ... nato pa se, ko te nekdo tu in tam vendarle popravi, obesiš na nekaj čisto tretjega, obrobnega, kot je navajanje v tistem članku. Kao, zdaj se bova pa lovila okoli tega, kako je novinar napisal tisti en stavek, in ne okoli tvoje fikcije, ki bazira na nerazumevanju in nezmožnosti sprejemanja, da se tu in tam zmotiš tudi ti.
Ok, pa dajva drugače. Na osnovi česa trdiš, in ja, ves čas trdiš, pišeš cele eseje, da AE goljufa pri prikazovanju DDV-ja, vplačanega po IOSS-u, ne da bi sploh poznal osnove IOSS-a? Prej si nekoga vprašal, če je bil zraven na Madžarskem, ko so carinili. A si bil ti? Ali pa čutiš takole malo na vodi, ne da bi povsem razumel, kako IOSS sploh deluje?
V tvojih trditvah je toliko zablod in nezmožnosti razumevanja, da je včasih prav težko vedeti, kje naj te človek sploh začne popravljati. Praviš, da ni računa - aja, ker IOSS bazira na tvojem računu. Praviš, gre za AE špediterja, ne da bi dejansko razumel koncept, da to ne pomeni, da gre za dejanski AE-jev servis, ampak za eno izmed madžarskih dostavnih služb, ki je pooblaščena za izvajanje carinskega postopka, in ta nima ničesar s Kitajsko (v končni fazi je lahko to DHL, madžarska carinska pošta, express one ali kdorkoli drug).
Ti bom razložil čiste osnove, kako točno IOSS poteka, da boš, upam, nehal s pravljicami o računih, paletah in podobnih oslarijah.
Prvo kot prvo, carina NE zaupa IOSS številki na paketu (to je samo oznaka, kot napr. tvoj IBAN). Zaupa podatkom, ki so poslani elektronsko. Pri IOSS je najpomembnejša stvar elektronska carinska napoved (ICS2 / H7 deklaracija), ki jo AE preko poštne najave pošlje carini, preden paket sploh pride v EU.
V tej elektronski napovedi so za vsak posamezen paket: IOSS številka, vrednost blaga, znesek obračunanega DDV-ja, opis blaga, podatki o prodajalcu, podatki o kupcu, številka pošiljke (tracking), teža in država izvora.
To je unikatno za vsak paket.
In vse to AE/Alibaba (lokalno podjetje s sedežem na Nizozemskem in ne na Kitajskem) ob tvojem nakupu avtomatsko javi v IOSS sistem. Ko ta paket iz Kitajske pride na Madžarsko, carina oziroma špediter s sedežem na Madžarskem, ki je v okviru madžarske zakonodaje pooblaščen za izvajanje carinskega postopka, že ima v sistemu elektronsko napoved za točno to tracking številko.
Ti si si verjetno ves čas predstavljal, da gre pri AE špediterju za dejanski AE dostavni servis pod okriljem kitajskega podjetja, pa da oni takole malo mutijo, ali nekaj v tem smislu, pa da tega nihče ne ve, samo ti ... potem pa klestiš neumnosti o paletah itd. No, ne gre. IOSS je v celoti zasnovan na elektronskem sledenju, ne na fizičnih oznakah.
Torej ponovno, v teoriji, če AE goljufa, ne goljufa preko špediterja, ampak preko podjetja na Nizozemskem, kar je pa v praksi skoraj nemogoče - razen če domnevaš, da noben davčni organ v 27 EU državah ne preveri niti ene same individualne pošiljke, po možnosti kontrolne, ki so jo naročili sami. Pa da so vsi Nizozemski finančniki zaposleni v podjetju skorumpirani kriminalci.
Pa še če domnevaš, da se AE NL billing sistem zlaže instantno že ob nakupu ob samem avtomatiziranem vnosu v NL IOSS bazo, in da nato noben davčni organ po vsej EU nikoli ne preveri posameznega AE paketa - celo lastnega kontrolnega naročila ne.
Hecna je že sama misel, da bi multinacionalka, kakršna je danes Alibaba Group, po malem šušmarila pri vsaki 5EUR pošiljki glede ddv-ja (kar se tako ali tako ne dogaja na Kitajskem ampak preko njene EU podružnice), ne da bi ji kdo znotraj EU stopil na prste. A misliš, da si se samo ti domislil tega "simple trika" s paletami, finančne uprave širom EU pa ne?
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…