Forum » Loža » Pogoji upokojevanja, trajnostna oskrba ipd.
Pogoji upokojevanja, trajnostna oskrba ipd.

Boomerang ::
No, jaz poznam podjetnika, lastnika znane agencije (verjetno je kdo med vami že slišal zanjo - ne gremo v detajle), ki posluje s prepričanjem, da njegova generacija in prihodnje generacije ne bodo imele penzije, kakršne bi si zaslužili. Vsi zaposleni v firmi so uradno na minimalcu, zato da so prispevki čim nižji. Razliko do dogovorjene plače pa vsi dobijo na roko ali pa izplačano kako drugače - na način, ki ni obremenjen in ne gre v prispevke. Menda zaposleni kar dobro zaslužijo. Point je, da denar, ki bi ga sicer moral porabiti za raznorazne prispevke raje nameni delavcem - pa čeprav ga dobijo iz roke v roko.
Biznis mu tako teče že dolgo, dolgo. Kaj bo prinesla prihodnost, se itak ne ve. Ampak če so zaposleni vsaj malo preračunljivi in ta denar varčujejo ali ga kam investirajo (da ga ne prizadane inflacija), bodo na stara leta nekaj imeli. Sem mu že direktno omenil, da ta njegov sistem ni zakonit pa mi je nazaj rekel, da bi še država morala njemu plačevat, ker zaposluje druge in tako prispeva k temu, da imamo manjšo brezposelnost.
Biznis mu tako teče že dolgo, dolgo. Kaj bo prinesla prihodnost, se itak ne ve. Ampak če so zaposleni vsaj malo preračunljivi in ta denar varčujejo ali ga kam investirajo (da ga ne prizadane inflacija), bodo na stara leta nekaj imeli. Sem mu že direktno omenil, da ta njegov sistem ni zakonit pa mi je nazaj rekel, da bi še država morala njemu plačevat, ker zaposluje druge in tako prispeva k temu, da imamo manjšo brezposelnost.

Gambino ::
No, jaz poznam podjetnika, lastnika znane agencije (verjetno je kdo med vami že slišal zanjo - ne gremo v detajle), ki posluje s prepričanjem, da njegova generacija in prihodnje generacije ne bodo imele penzije, kakršne bi si zaslužili. Vsi zaposleni v firmi so uradno na minimalcu, zato da so prispevki čim nižji. Razliko do dogovorjene plače pa vsi dobijo na roko ali pa izplačano kako drugače - na način, ki ni obremenjen in ne gre v prispevke. Menda zaposleni kar dobro zaslužijo. Point je, da denar, ki bi ga sicer moral porabiti za raznorazne prispevke raje nameni delavcem - pa čeprav ga dobijo iz roke v roko.
In ko jih bodo dobili, bodo morali vrčati vse, kar so bili na roke pa še kakšna kazen oz zapor jim sledi. Utaja davkov je kaznivo dejanje!

Boomerang ::
In ko jih bodo dobili, bodo morali vrčati vse, kar so bili na roke pa še kakšna kazen oz zapor jim sledi. Utaja davkov je kaznivo dejanje!
Tukaj bi te malo popravil: In če jih bodo dobili, bodo morali vrčati vse...
Firma že dolgo časa obstaja in zaenkrat še niso imeli nobenih problemov.

telexdell ::
Sedaj zaposleni res dobivajo več denarja bodo pa v primeru, da izgubijo službo, zbolijo ali se upokojijo dobili manj nadomestila za brezposelnost ali manjšo bolniško nadomestilo in seveda ustrezno manjšo pokojnino. Problem je tudi najem kredita za avtomobil ali nakup stanovanja saj so dohodki prenizki...
Ne pravijo zamanj, da ima vsaka palica dva konca. Če ne prej pa se bo pri pokojnini pokazal drugi konec palice- pokojnina je že itak nižja od plače pol pa še ne bo tistega dela plače, kateri gre sedaj direktno v žep...
PS sem doživel obdobje, ko smo del plače dobili v izplačanih dnevnicah ali viške malic ali... pa si od tistega obdobja nisem nič prihranil. Kar je prihrankov za čas, ko bom v penziji izhajajo iz obdobja, ko sem dobival celotno delu primerno plačo na svoj transakcijski račun.
Ne pravijo zamanj, da ima vsaka palica dva konca. Če ne prej pa se bo pri pokojnini pokazal drugi konec palice- pokojnina je že itak nižja od plače pol pa še ne bo tistega dela plače, kateri gre sedaj direktno v žep...
PS sem doživel obdobje, ko smo del plače dobili v izplačanih dnevnicah ali viške malic ali... pa si od tistega obdobja nisem nič prihranil. Kar je prihrankov za čas, ko bom v penziji izhajajo iz obdobja, ko sem dobival celotno delu primerno plačo na svoj transakcijski račun.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

delavec44 ::
paradajzos je izjavil:
Uporabljaj in plačuj si ga sam.
To da je na položnici ne pomeni da je opcijsko. Kar se mene tiče bi morali dat vse na položnice.
150€ za obrambni proračun, 400€ za penzije, 400€ za zdravstvo, 14€ za RTV...
In vsi za vse enako plačevati, kot RTV!

matobeli ::
Takoj ko bomo servise, ki so vezani na varovanje in upravljanje s premoženjem, naredili plačljive oziroma predmet ločenih komercialnih zavarovanj sem popolnoma za.
Ampak tega si v resnici ne želiš. Želiš si da bi plačal nič in imel zavarovano vse.
Ampak tega si v resnici ne želiš. Želiš si da bi plačal nič in imel zavarovano vse.

GregiB ::
Tukaj bi te malo popravil: In če jih bodo dobili, bodo morali vrčati vse...
Firma že dolgo časa obstaja in zaenkrat še niso imeli nobenih problemov.
Dovolj je, da jih imajo... enkrat... Ti narišem scenarij... Zaposli mladega lenuharja za določen čas... čez 6 mesecev mu pove, da si z njim nima kaj pomagat, naj gre nazaj na sončno... ta pa vmes skoči še na inšpekcijo, pa imaš kriminalko... ali pa... če veš ti, ve še kdo drug, kak tipično slovenski favšarski sosed... In kot pravi kolega nad teboj... se bodo videle razsežnosti zadeve, pa bo tistih prišparanih pokojnin hitro zmanjkalo... BTW, ne samo izplačevanje, tudi prejemanje "tax free" prihodkov je nezakonito...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Tudi opravljanje storitev brez izdanega računa in obračunanega davka je nezakonito pa ne zgleda kot da bi koga blazno motilo.

mirator ::
Problem je vedno sedanjost. In sedanjost v kateri dobivajo minimalne uradne plače in razliko v gotovini, je za tisto sedanjost super. Če pa pogledamo sedanjost v prihodnosti, ti pa povem, da bo vsa sedanjost iz preteklosti pozabljena, sedanjost v prihodnosti pa bo polna jeze na nizke pokojnine in skrbi kako preživeti.
Malo sem zafilozofiral. Ampak tudi jaz poznam kar nekaj ljudi, ki so bili precej hvalisavi, ko so denar prejemali na roke, ko pa je prišla penzija, je hvalisavost povsem izginila, postali pa so zavistni in samopomilovalni.

Ma ni čisto res, denar rabiš ko si mlad, imaš družino, ko rabiš zgradit bajto/kupit flet. Visoki prihodki, dolgi dopusti, bonus na starost, kasneje v karieri služijo bolj kot ne luksuzu.
Tista zajamčena pokojnina pa kakorkoli bo in če imaš lastniško nepremičnino v bližini večjega mesta je to dovolj.
Tista zajamčena pokojnina pa kakorkoli bo in če imaš lastniško nepremičnino v bližini večjega mesta je to dovolj.

Če kdo od mladih računa na državno pokojnino, je milorečeno naiven. Jaz že dolgo več ne. Pač poskrbiš zase, da na stara leta ne boš socialni problem.
Kar se tiče pa zgornje firme z minimalci in razliko na roko. Kanalizirati gotovino iz firme ni več tako enostavno kot recimo včasih s fiktivnimi potnimi nalogi. Ko enkrat dobijo inšpekcijski nadzor, grejo lahko gledati vse za nazaj.
Kar se tiče pa zgornje firme z minimalci in razliko na roko. Kanalizirati gotovino iz firme ni več tako enostavno kot recimo včasih s fiktivnimi potnimi nalogi. Ko enkrat dobijo inšpekcijski nadzor, grejo lahko gledati vse za nazaj.

Malo sem zafilozofiral. Ampak tudi jaz poznam kar nekaj ljudi, ki so bili precej hvalisavi, ko so denar prejemali na roke, ko pa je prišla penzija, je hvalisavost povsem izginila, postali pa so zavistni in samopomilovalni.
Poznam kar nekaj s.p. kateri so takrat, ko sem sam vozil stoenko z BMW vozilo otroke v vrtec, katerag zaradi nizkih dohodkov niso rabili plačati. Sedaj, ko so dobili izračun pokojnine in je BMW za staro železo pa kot si opisal- krivi vsi drugi.

paradajzos ::
Ma ni čisto res, denar rabiš ko si mlad, imaš družino, ko rabiš zgradit bajto/kupit flet. Visoki prihodki, dolgi dopusti, bonus na starost, kasneje v karieri služijo bolj kot ne luksuzu.
Točno to. In - a niso pokojnine navzgor omejene? Prispevki namreč niso.

Sem bil mlad, imam družino, sem moral najprej podreti in zgraditi bajto...Ne gre to čez noč. Pa izbrati je treba- ali boljši avto kot sosed ali nova fasada. Ali dlje na morju kot sosed ali stavbno pohištvo. Ali...
Jokajo pa tisti z boljšimi avti in dalšimi dopusti

johnnyyy ::
Poznam kar nekaj s.p. kateri so takrat, ko sem sam vozil stoenko z BMW vozilo otroke v vrtec, katerag zaradi nizkih dohodkov niso rabili plačati. Sedaj, ko so dobili izračun pokojnine in je BMW za staro železo pa kot si opisal- krivi vsi drugi.
Če dočakam penzijo in bom lahko jamral nad višino pokojnine, bom vesel. Saj bo to pomenilo da sem zdrav. Če bi bil bolan, bi imel kup drugih bolj pomembnih problemov.

zobnik ::
Iz naših hribov pa prihajajo zgodbe da po upokojitve delajo naprej.
Imam sorodnike, lani so izponil 40 let, in delajo naprej, dobijo plačo + pokojnino 40%
Tako bi moral tud ostali ne da visijo na internetu in je*ejo druge za svoje probleme.
Imam sorodnike, lani so izponil 40 let, in delajo naprej, dobijo plačo + pokojnino 40%
Tako bi moral tud ostali ne da visijo na internetu in je*ejo druge za svoje probleme.

redtech ::
Prihaja obdobje migracije v katerem bo prenos premoženja boom generacije na mlajšo. To obdobje si predstavljam tako, da bo na podeželju naprodaj veliko starih hiš iz 60. - 70., ki so velike in drage za vzdrževanje, niso po meri mlajše generacije.
Če bodo želeli živeti v urbanih novogradnjah, bodo primorani prodati staro hišo po znižani ceni, da bodo pritegnili tiste redke čudake, ki si želijo izolacije od civilizacije.
Tako bodo postali konkurenčni, imeli bodo za polog v tekmovanju, kdo da več :)
Vsak, ki nima hiše naj se vpraša. Če bi res rad večino življenja posvetil hiši (časovno in finančno). Jaz sem izkusil oboje in mi je bolj priročno življenju v bloku z veliko prostega časa.
Sprijaznil sem se, da sem zamudil priložnost pred 10. leti. Ne bom pa podlegel FOMO in zato plačal večjo ceno.
Življenski cilj sem prilagodil trenutnemu stanju, razmišljam v smeri, da bom v prihodnosti imel dovolj sredstev s katerim bom kljuboval višanju upokojitvene starosti (krajši delovni čas, plačevanje prispevkov od doma,..) in drugih tegob, ki se bodo pojavile.
Ker je trg cikličen se mogoče znova pojavi dobra priložnost za novo kalkulacijo - mogoče nakup kakšnega vikenda za dušo.
Če bodo želeli živeti v urbanih novogradnjah, bodo primorani prodati staro hišo po znižani ceni, da bodo pritegnili tiste redke čudake, ki si želijo izolacije od civilizacije.
Tako bodo postali konkurenčni, imeli bodo za polog v tekmovanju, kdo da več :)
Vsak, ki nima hiše naj se vpraša. Če bi res rad večino življenja posvetil hiši (časovno in finančno). Jaz sem izkusil oboje in mi je bolj priročno življenju v bloku z veliko prostega časa.
Sprijaznil sem se, da sem zamudil priložnost pred 10. leti. Ne bom pa podlegel FOMO in zato plačal večjo ceno.
Življenski cilj sem prilagodil trenutnemu stanju, razmišljam v smeri, da bom v prihodnosti imel dovolj sredstev s katerim bom kljuboval višanju upokojitvene starosti (krajši delovni čas, plačevanje prispevkov od doma,..) in drugih tegob, ki se bodo pojavile.
Ker je trg cikličen se mogoče znova pojavi dobra priložnost za novo kalkulacijo - mogoče nakup kakšnega vikenda za dušo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()

bizgech ::
Problem je vedno sedanjost. In sedanjost v kateri dobivajo minimalne uradne plače in razliko v gotovini, je za tisto sedanjost super. Če pa pogledamo sedanjost v prihodnosti, ti pa povem, da bo vsa sedanjost iz preteklosti pozabljena, sedanjost v prihodnosti pa bo polna jeze na nizke pokojnine in skrbi kako preživeti.
Tudi jaz poznam par takih primerov, ko direktor firme posluje "postrani". Poznam celo firmo, ki je imela obisk inšpekcije, vendar so točno vedeli, kako mora stvar potekati in ni bilo nič narobe. Verjemite, če se direktor upa tako igrati, se je že pozanimal, kako in kaj.
Kar pravite o penziji in hvalisavosti je veljalo takrat. Nihče pa ne ve, kako bo s penzijo čez 20, 30 let, zato je ključno, da se že zdaj začne razmišljati v to smer in se proba čim več privarčevati. Razmišljajte, kot da penzije ne bo. Ko enkrat imaš privarčevano, greš lahko v kakšne investicije. Kolega ima tudi firmo s podobnim načinom poslovanja (minimalec + kuverta), vendar je s privarčevanim denarjem kupil stanovanje in ga sedaj oddaja. Delež pobranih najemnin komot varčuje za starost - ali pa denar vrže nekam, kjer bo varen pred inflacijo. Saj vemo, da nepremičninskega davka nikoli ne bo - vemo tudi, zakaj ga ne bo. Tako da možnosti so, treba jih je samo poiskati.

c3p0 ::
Košnja trave, ki jo dandanes že lahko nadomesti robotska kosilnica. Še kaj takšnega, kar ti ves prosti čas požre v hiši?

Svoj čas na zemlji in finance moraš nekam dat. Lahko si izboljšaš bivalne razmere ali pa več sveta vidiš - odločitev je pač tvoja. Zame so bivanjske razmere višja prioriteta, saj če imam kvalitetno bivanje to občutim ogromno časa, kot pa kakšno potovanje.
Je pa pri vsem tem največje vprašanje - kako boš pametno uporabil svoj prosti čas.
Jaz gledam precej iz druge strani, ne samo preko sredstev ampak tudi preko stroškov - probam eliminirat na način da jih držim pod kontrolo oz. jih minimiziram.
Hja tukaj si se sedaj malce zaciklal. Prej praviš, da ti je življenje v bloku "boljše", ker imaš več prostega časa in porabiš manj financ. A tukaj pa razmišljaš o nekem vikendu za dušo?!

RedDrake ::
Košnja trave, ki jo dandanes že lahko nadomesti robotska kosilnica. Še kaj takšnega, kar ti ves prosti čas požre v hiši?
Odvisno kje imaš to "hišo" in kakšna je parcela. Jaz imam tu v LJ 80m2 trave in vrta ter 4 sadna drevesa. In res, tedensko vprašanje če porabim 15 minut za vse skupaj med marcem in oktobrom. Robot ne bi imel haska, ker kosim dobesedno 10 minut.
Na vikendu imam pa 700m2 trave, več velikih dreves (15-20m), grme, 60m žive meje, 70m+ žičnate ograje, ipd ... Vsakih 14 dni mi gre pol sobote da vse uredim. Ajde kadar je takšna suša kot je bila sedaj ni dela, ker nič ne raste, ampak v sezoni bom vsaj ene 8-10 sobot tako "porabil". Tam mi robot ne bi nič pomagal, ker je parcela precej "razgibana", plus pri žičnati ograji moram nujno še z laksarco okoli. No razen če vržem par jurjev za kako husqvarno, sam potem lahko že kakega lokalca za veliko let plačujem, da mi pokosi.
Da ne omenjam pajčevin, smeti, plevela in podobnih stvari, ki te potem veselijo in ti polnijo prosti čas.
Je pa res, da ni kretenov.
Sem živel v bloku, in še vedno imam stanovanje (ki ga oddajam) in je moj sklep lahko samo nikoli več. Pri 16-ih stanovanjih so trenutno notri vsaj 3-je kreteni.

c3p0 ::
Jaz imam 2500m2 zelenice, pa jo pokosim v 1.5h. Morda nekoč zamenjam z robotom. Potem pa še do urca flaksa. Tako preveč sedim in mi je to malo vaje. Še vedno oboje rešim v delu popoldneva.
Je pa stvar prioritet in komotnosti, nekateri ta čas raje preživijo pred gostilno. No judging.
V bloku je pa vedno tombola kakšne sosede imaš. Pa če so trenutni v redu, morda naslednji več ne bodo. Ni izolacije, ki ustavi bedaka. Pa uničujejo dvigalo, svinjajo, skladišče na hodniku, itd.
Je pa stvar prioritet in komotnosti, nekateri ta čas raje preživijo pred gostilno. No judging.
V bloku je pa vedno tombola kakšne sosede imaš. Pa če so trenutni v redu, morda naslednji več ne bodo. Ni izolacije, ki ustavi bedaka. Pa uničujejo dvigalo, svinjajo, skladišče na hodniku, itd.

bm1973 ::
Bil v bloku, zdaj v bajti. Ne grem, več nazaj, razen mogoče na stara leta, ko otrokom pustim bajto. Mogoče...
Moj prejšnji blok je zdaj baje totalni podn. Stari, prvotni lastniki so šli v dom ali med ciprese, otroki dali stanovanja v najem, cela štala, nič se ne da narediti...
Me veseli, da nisem več tam...
Moj prejšnji blok je zdaj baje totalni podn. Stari, prvotni lastniki so šli v dom ali med ciprese, otroki dali stanovanja v najem, cela štala, nič se ne da narediti...
Me veseli, da nisem več tam...

IMO se preveč fokusiramo na - hišo/blok pa potem pozabljamo bistvene stvari. Kolikor sem v kontaktu s starejšimi, jih pestijo težave tipa: zdravje, slaba mobilnost, osamljenost itd. Večina tega ni posledica hiše/bloka, ampak slabših življenjskih odločitev in navad. In tako imaš človeka, ki je bil v življenju proti tehnologiji, pa se ni pretirano pazil, slabše zaslužil, bil še malce trmast ... ko pa je star pa ugotovi da ga je povozil čas, da živi v 3. nadstropju brez dvigala, da ni zdrav, da je njegovo stanovanje postalo še malce večji svinjak, realnih kolegov pa nima, saj se je v življenju uspel skregati z vsemi sosedi, do kolegov pa ni sposoben priti.

redtech ::
@johnnyyy
"Vikend" - apartma na Krku sem imel v mislih :).
Hiše nimajo samo zelenice, v mojem primeru je bila hiša 90. letnik in po 30 letih je bil strošek prenove v katerega nismo šlo blizu 100k (peč, streha, predelava prostorov, ...).
Drugo je, če prideš v novogradnjo in naslednjih 30 let samo kosiš, cena je temu primerna, večina tega ni zmožna financirat (400k-500k).
Gre pa trend boom generacije v smer oskrbovanih/najemnih stanovanj:
...v Kranju se dela Kresnička in
Kranjska iskrica je nova urbana stanovanjska soseska, ki se gradi v Kranju, in bo vsebovala več objektov ter ponujala kakovosten in miren način bivanja v vseh življenjskih obdobjih.
Nepremičninski sklad PIZ, d.o.o. je investitor dveh lamel objekta L (s skupno tremi lamelami), ki imata skupno 57 najemnih stanovanj, ki bodo prilagojena za starejše od 65 let. Zaključek gradnje je predvidoma konec leta 2025.
Objekt z dvema lamelama obsega klet, pritličje in tri nadstropja (K+P+3). V vsaki posamezni lameli bo 28 oz. 29 najemnih stanovanj v velikosti od 34 -70 m2, kar pomeni skupno:
34 stanovanj s površino 34 - 48 m2,
17 stanovanj s površino 56 - 60 m2 in
6 stanovanj s površino 70 m2.
Hiše nimajo samo zelenice, v mojem primeru je bila hiša 90. letnik in po 30 letih je bil strošek prenove v katerega nismo šlo blizu 100k (peč, streha, predelava prostorov, ...).
Drugo je, če prideš v novogradnjo in naslednjih 30 let samo kosiš, cena je temu primerna, večina tega ni zmožna financirat (400k-500k).
Gre pa trend boom generacije v smer oskrbovanih/najemnih stanovanj:
...v Kranju se dela Kresnička in
Kranjska iskrica je nova urbana stanovanjska soseska, ki se gradi v Kranju, in bo vsebovala več objektov ter ponujala kakovosten in miren način bivanja v vseh življenjskih obdobjih.
Nepremičninski sklad PIZ, d.o.o. je investitor dveh lamel objekta L (s skupno tremi lamelami), ki imata skupno 57 najemnih stanovanj, ki bodo prilagojena za starejše od 65 let. Zaključek gradnje je predvidoma konec leta 2025.
Objekt z dvema lamelama obsega klet, pritličje in tri nadstropja (K+P+3). V vsaki posamezni lameli bo 28 oz. 29 najemnih stanovanj v velikosti od 34 -70 m2, kar pomeni skupno:
34 stanovanj s površino 34 - 48 m2,
17 stanovanj s površino 56 - 60 m2 in
6 stanovanj s površino 70 m2.

Ja- delajo ta oskrbna stanovanja očitno povsod v Sloveniji. Kljub temu, da so na 30,20 in 8 km od doma trije domovi starostnikov se nekaj takega gradi tudi v mojem kraju. Tu je gradnja v zaključni fazi, sosedni kraj- 8 km proč pa je ravno položil temeljni kamen. Ob tem pa niti obstoječi domovi starostnikov nimajo 100% zasedenosti, ker ni kadra da bi za slabo plačo delal s takšnimi in drugačnimi starostniki. Zaposlujejo celo osebje iz Indije!? Pa še meja je blizu, kjer za identično delo dobijo 2,5x višjo plačo.
Očitno bo pri nas kmalu podobno kot na Kitajskem kjer so mestne četrti ali celo komplet zgrajena mesta brez stanovalcev. So jih v času konjukture gradili, kdo bo živel v njih jih pa ni zanimalo.
Očitno bo pri nas kmalu podobno kot na Kitajskem kjer so mestne četrti ali celo komplet zgrajena mesta brez stanovalcev. So jih v času konjukture gradili, kdo bo živel v njih jih pa ni zanimalo.

Oskrbovana stanovanja in domovi ostarelih so drugačne zadeve.
V prvem si samostojen z določenimi storitvami, v drugem si praktično v hiralnici...
V prvem si samostojen z določenimi storitvami, v drugem si praktično v hiralnici...

Grizzly ::
Na koncu je važno, da imaš streho nad glavo. Ali je to hiša ali blok, je odločitev posameznika. Prednosti in slabosti so pa na obeh straneh.
Bolj sporno se meni zdi naslednje: Nekdo ima rešen stanovanjski problem (recimo, da je dobil), v lasti ima 2 avtomobila, si vsako leto privošči počitnice, a po drugi strani je s plačo tik nad minimalcem in zato tudi minimalno daje državi. Na drugi strani je nekdo s konkretno plačo, a razen te nima ničesar drugega - nima rešenega stanovanjskega problema, nima avtomobila, si ne privošči dolgega dopusta - vse vlaga v to, da bo morda nekoč lahko rešil stanovanjski problem (ki pa ga bo zaradi razmer na trgu drugo stal).
Če pogledamo celotno sliko, ima prvi precej več (ne gledat samo plače), a mu država zaradi nizke plače trga minimalno. Drugi se lahko pohvali samo z dobro plačo (kar ni samoumevno, ampak si jo mora zaslužiti), državi pa daje precej več kot prvi. Treba bi bilo gledati celotno materialno stanje - potem bi to bilo pravično.
Bolj sporno se meni zdi naslednje: Nekdo ima rešen stanovanjski problem (recimo, da je dobil), v lasti ima 2 avtomobila, si vsako leto privošči počitnice, a po drugi strani je s plačo tik nad minimalcem in zato tudi minimalno daje državi. Na drugi strani je nekdo s konkretno plačo, a razen te nima ničesar drugega - nima rešenega stanovanjskega problema, nima avtomobila, si ne privošči dolgega dopusta - vse vlaga v to, da bo morda nekoč lahko rešil stanovanjski problem (ki pa ga bo zaradi razmer na trgu drugo stal).
Če pogledamo celotno sliko, ima prvi precej več (ne gledat samo plače), a mu država zaradi nizke plače trga minimalno. Drugi se lahko pohvali samo z dobro plačo (kar ni samoumevno, ampak si jo mora zaslužiti), državi pa daje precej več kot prvi. Treba bi bilo gledati celotno materialno stanje - potem bi to bilo pravično.

@johnnyyy
Imam par kolegov, katerih starši so kupovali apartmaje po HR otokih, pa danes ti apartmaji precej samevajo. Takrat so imeli idejo da bodo celo poletje dol. A sedaj na starost jim ne paše neka vročina, velikokrat imajo kakšne preglede in potem so precej malo dol.
Tast in tašča sta tudi gradila vikend, pa je tasta pobralo pred penzijo, tašča je stavila da jo bodo drugi furali okrog - a so se otroci odselili. Sedaj je tisti vikend samo toliko da se lahko pohvalijo da ga imajo. Letos ne vem če je bil 3 vikende zaseden.

@ Grizzly, odpiraš pandorino skrinjico... Kapital, ki ga ima prvi, je nekdo plačal / kupil s prihodki, ki so bili obdavčeni tako, kot od ta drugega... Povedano drugače... Mojega očeta, ki je zgradil bajto s svojim delom, na kredo, odplačeval celo življenje, se odrekal bi obdavčil manj, kot mene, ki imam enako plačo, kot jo je imel oče, a sem njegovo bajto jerbal... Po kteri logiki?
Bi obdavčil 2 brata, ki sta jerbala vsak do polovice očetove bajte bolj, kot 5 bratov, ki so jerbali vsak do petine?
Če se ti ta vidik zdi sporen, najbolje, da dedovanje ukinemo...
Sicer pa, tako, kot delo, je tudi kapital obdavčen... Ali dovolj, je stvar perspektive... po tvojem očitno ne... sicer po mojem tudi ne... ampak, dvig obdavčitve kapitala (premoženja) ima lahko čisto nenadejane posledice.
Lahko pa zadevo rešimo tudi na drugačen način... Ko nekdo umre, na dedno razpravo ne povabimo dediče ampak nekoga, ki si zapuščino bolj zasluži, npr. ta tvoj tip iz drugega scenarija
Bi obdavčil 2 brata, ki sta jerbala vsak do polovice očetove bajte bolj, kot 5 bratov, ki so jerbali vsak do petine?
Sicer pa, tako, kot delo, je tudi kapital obdavčen... Ali dovolj, je stvar perspektive... po tvojem očitno ne... sicer po mojem tudi ne... ampak, dvig obdavčitve kapitala (premoženja) ima lahko čisto nenadejane posledice.
Lahko pa zadevo rešimo tudi na drugačen način... Ko nekdo umre, na dedno razpravo ne povabimo dediče ampak nekoga, ki si zapuščino bolj zasluži, npr. ta tvoj tip iz drugega scenarija

Ne razumem najbolje logike (večine?) ljudi- Ker jaz plačujem visoke davke jih naj še vsakdo drugi. Zakaj ne obrnejo logike- ker jaz plačujem visoke davke, nekdo drugi pa ne, zakaj mojih ne znižajo?
Če pa se gremo pravičnost ali enakost- prej kot dojameš, da je to utopija, lažje ti bo v življenju. Nemogoče je narediti svet, da bo enak ali pravičen za vse. Če npr. začnemo intenzivno graditi stanovanja in rečemo, da vsak ko dopolni 18 let dobitri sobni flet velik 100 m2. Ko pa se poroči in dobi otroka pa familija dobi pet sobni flet velik 250 m2. In to vse brez stroškov najemnine in uporabe.In ko bo to zaživelo, bo eden živel v pritličju nekdo drug v penthausu, tretji na jižni strani , četrti v senci drugega bloka...
No ja, če sem iskren- obstaja eno mesto, kjer je možan enekaost in pravičnost- v pokopan v krsti ali grobni žari.
Če pa se gremo pravičnost ali enakost- prej kot dojameš, da je to utopija, lažje ti bo v življenju. Nemogoče je narediti svet, da bo enak ali pravičen za vse. Če npr. začnemo intenzivno graditi stanovanja in rečemo, da vsak ko dopolni 18 let dobitri sobni flet velik 100 m2. Ko pa se poroči in dobi otroka pa familija dobi pet sobni flet velik 250 m2. In to vse brez stroškov najemnine in uporabe.In ko bo to zaživelo, bo eden živel v pritličju nekdo drug v penthausu, tretji na jižni strani , četrti v senci drugega bloka...
No ja, če sem iskren- obstaja eno mesto, kjer je možan enekaost in pravičnost- v pokopan v krsti ali grobni žari.

@ Grizzly, odpiraš pandorino skrinjico... Kapital, ki ga ima prvi, je nekdo plačal / kupil s prihodki, ki so bili obdavčeni tako, kot od ta drugega... Povedano drugače... Mojega očeta, ki je zgradil bajto s svojim delom, na kredo, odplačeval celo življenje, se odrekal bi obdavčil manj, kot mene, ki imam enako plačo, kot jo je imel oče, a sem njegovo bajto jerbal... Po kteri logiki?
Včasih je treba odpreti tudi pandorino skrinjico.
Sporno tukaj je, da se po eni strani omenja socialno državo, solidarnostno pomoč itd., dela pa se čisto nekaj drugega. Imaš prav, da je kapital kupljen z nekimi prihodki, ki so bili obdavčeni. Vendar to, da so obdavčili nekoga, ne vpliva niti name niti nate. Jaz občutim samo to, kar plačam jaz oz., kar obdavči mene. Enako tudi ti občutiš samo to, kar obdavči tebe. Narobe je, da bo "kaznovan" nekdo, ki trdo dela in se trudi sam poskrbeti zase in doseči minimalni standard, medtem ko njegov "kolega" ne ustvarja ničesar (samo uživa ugodnosti, ki so mu podarjene) a je minimalno obdavčen. Nekdo, ki ima že ima nekaj kapitala (gledamo celotno sliko) bo tudi lažje ustvaril nekaj več zase, kot tisti, ki rešuje osnovne potrebe kot je stanovanjske vprašanje. To pa posledično povečuje razlike med bogatim in revnim slojem. Kje je tu kaj socialnega, solidardnostnega?

Sporno tukaj je, da se po eni strani omenja socialno državo, solidarnostno pomoč itd., dela pa se čisto nekaj drugega. Imaš prav, da je kapital kupljen z nekimi prihodki, ki so bili obdavčeni. Vendar to, da so obdavčili nekoga, ne vpliva niti name niti nate. Jaz občutim samo to, kar plačam jaz oz., kar obdavči mene. Enako tudi ti občutiš samo to, kar obdavči tebe. Narobe je, da bo "kaznovan" nekdo, ki trdo dela in se trudi sam poskrbeti zase in doseči minimalni standard, medtem ko njegov "kolega" ne ustvarja ničesar (samo uživa ugodnosti, ki so mu podarjene) a je minimalno obdavčen. Nekdo, ki ima že ima nekaj kapitala (gledamo celotno sliko) bo tudi lažje ustvaril nekaj več zase, kot tisti, ki rešuje osnovne potrebe kot je stanovanjske vprašanje. To pa posledično povečuje razlike med bogatim in revnim slojem. Kje je tu kaj socialnega, solidardnostnega?
Lej, kot družba smo se dogovorili, da smo socialni v smislu pomoči tistim, ki jo dejansko potrebujejo. Lenuhar, ki je pojerbal po starših, jo ne... to je zej ena plat...
Glede tega, kdo pa si kaj zasluži... dogovorili smo se tudi, da se premoženje prenaša iz generacije v generacijo preko dedovanja. Zej pa, če se je nekdo rodil z zlato žlico v riti, milo rečeno... it's non of your business. če bo vse zapravil, bo pristal tam, kot ti ali pa še slabše. Filozofirati o tem, kak ni prav, da je nekdo dobil nekaj podarjeno, zdaj pa lahko v svojem Mercedesu faulenca, je brezveze... Za to imamo slovenclji strokoven izraz... favšija.
Dejva plato mal obrnat... Ti bi vzel lenemu dediču, ki se mu ne ljubi na šiht in troši jerbščino zato, ker jo je tvoj foter pa zapil, preden si ti jerbal? Ali pa bil precej manj sposoben od fotra te pedričine v Audiju?

Ne razumem najbolje logike (večine?) ljudi- Ker jaz plačujem visoke davke jih naj še vsakdo drugi. Zakaj ne obrnejo logike- ker jaz plačujem visoke davke, nekdo drugi pa ne, zakaj mojih ne znižajo?
Ne boš verjel, ampak to praktično nikomur ne potegne...
Ravno včeraj debatiral s kolegom...
Fovš normirancem, pa sem mu rekel, naj ga odpre...

Fovš so samo ko vidijo denar. Ko v zakup vzameš da imaš manj zaščite, kot nek zaposlen, da nimaš "urejenih" bolnišk, dopustov, da si sam za vse ... tega ne vidi nihče. Prav tako tisto manjše plačevanje v pokojninsko blagajno.
Tako pri ljudeh pogrešam odgovornost. Če plačuješ manj v pokojninsko blagajno, sprejmeš, da tudi pokojnina ne bo visoka.

bizgech ::
Da še jaz pristavim svoj lonček.
Dokazovanje moči se lahko še vedno gremo na način: Pokaži mi, kaj si ti ustvaril (ne dobil podarjeno), pa ti jaz pokažem, kaj sem jaz ustvaril. Kdo je kaj in koliko dobil, je irelevantno razpravljati, ker tu ničesar ne moremo.
Se pa z enim prebranim dejstvom tukaj strinjam. Razlike med bogatimi in revnimi se večajo, srednji sloj pa medtem izginja. To je jasen indikator, da nekaj ne gre čisto v pravo smer. Zakoni po katerih se ravnamo, so nastali v času, ko so te razlike bile precej manjše. Morda bi bil čas, da se kakšnega od zakonov na novo spiše - ampak tu slo-techovci spet nimamo kaj. Tisti, ki so za to zadolženi, vleččejo 2- ali celo 3-kratnik moje plače, ko pa je treba nekaj jasno odločiti, imam za vsako malenkost referendume.
Ker je ravno tema o pokojninah in trajnostni oskrbi. Prebivalstvo se stara, življenjska doba se podaljšuje, rojstev je vedno manj. To jasno implicira na dejstvo, da bo v prihodnosti vedno manj ljudi delalo za vedno večjo populacijo. Ne samo to: Ljudje, ki bodo delali, bodo delali vse dlje. V nasprotnem primeru bo denarja za pokojnine in oskrbo zmanjkalo. Kam nas bo pripeljalo to, da bo delalo vse manj ljudi za vse večjo populacijo in da bodo prihodnje generacije vse dlje delale, je pa dobro vprašanje. Ni treba biti minister za finance, da si izračunaš, da nekaj ni v redu.
Dokazovanje moči se lahko še vedno gremo na način: Pokaži mi, kaj si ti ustvaril (ne dobil podarjeno), pa ti jaz pokažem, kaj sem jaz ustvaril. Kdo je kaj in koliko dobil, je irelevantno razpravljati, ker tu ničesar ne moremo.
Se pa z enim prebranim dejstvom tukaj strinjam. Razlike med bogatimi in revnimi se večajo, srednji sloj pa medtem izginja. To je jasen indikator, da nekaj ne gre čisto v pravo smer. Zakoni po katerih se ravnamo, so nastali v času, ko so te razlike bile precej manjše. Morda bi bil čas, da se kakšnega od zakonov na novo spiše - ampak tu slo-techovci spet nimamo kaj. Tisti, ki so za to zadolženi, vleččejo 2- ali celo 3-kratnik moje plače, ko pa je treba nekaj jasno odločiti, imam za vsako malenkost referendume.
Ker je ravno tema o pokojninah in trajnostni oskrbi. Prebivalstvo se stara, življenjska doba se podaljšuje, rojstev je vedno manj. To jasno implicira na dejstvo, da bo v prihodnosti vedno manj ljudi delalo za vedno večjo populacijo. Ne samo to: Ljudje, ki bodo delali, bodo delali vse dlje. V nasprotnem primeru bo denarja za pokojnine in oskrbo zmanjkalo. Kam nas bo pripeljalo to, da bo delalo vse manj ljudi za vse večjo populacijo in da bodo prihodnje generacije vse dlje delale, je pa dobro vprašanje. Ni treba biti minister za finance, da si izračunaš, da nekaj ni v redu.

Zakoni po katerih se ravnamo, so nastali v času, ko so te razlike bile precej manjše. Morda bi bil čas, da se kakšnega od zakonov na novo spiše - ampak tu slo-techovci spet nimamo kaj. Tisti, ki so za to zadolženi, vleččejo 2- ali celo 3-kratnik moje plače, ko pa je treba nekaj jasno odločiti, imam za vsako malenkost referendume.
Pri našem pokojninskemu sistemu je en velik problem, saj nima povratne zanke. Torej trenutna aktivna populacija plačuje pokojnine tistim, ki so v penziji, velikost je odvisna le od delovne dobe in vplačil - a otrok/potomcev v tej enačbi ni.
In danes se ti bolj splača da nimaš otrok, saj so otroci breme in strošek, penzije pa zaradi njih ne boš imel nič večje - kvečjemu manjšo, saj so ti pobrali precej časa, ki bi ga lahko namenil za kariero.
Kam bo pripeljalo?! Saj trendi se vidijo že sedaj, ko imamo precej starejših ki živijo pod pragom revščine in tega bo čedalje več.

Dej ne nabijaj, vsi vemo da je normiranc anomalija![]()
Seveda je, samo je uzakonjena...
Pri našem pokojninskemu sistemu je en velik problem, saj nima povratne zanke. Torej trenutna aktivna populacija plačuje pokojnine tistim, ki so v penziji, velikost je odvisna le od delovne dobe in vplačil - a otrok/potomcev v tej enačbi ni.
Tako kot cela Evropa...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Kam bo pripeljalo?! Saj trendi se vidijo že sedaj, ko imamo precej starejših ki živijo pod pragom revščine in tega bo čedalje več.
Zato pa jaz pravim, da bi več morali prispevati tisti, ki imajo overall več. Kapital je treba vzeti tam, kjer ga je več. Seveda pa bi bilo treba tudi pogledati, kako je posameznik živel. Če je nekdo celo življenje luksuziral, zdaj ko se je pipica zaprla pa pričakuje, da bodo zanj prispevali drugi, naj bo to njegova skrb. Človek se mora zavedati, če bo zjutraj pojedel vse, bo zvečer lačen.

Zato pa jaz pravim, da bi več morali prispevati tisti, ki imajo overall več. Kapital je treba vzeti tam, kjer ga je več. Seveda pa bi bilo treba tudi pogledati, kako je posameznik živel. Če je nekdo celo življenje luksuziral, zdaj ko se je pipica zaprla pa pričakuje, da bodo zanj prispevali drugi, naj bo to njegova skrb. Človek se mora zavedati, če bo zjutraj pojedel vse, bo zvečer lačen.
Saj- vzeti je treba tistemu sposobnemu človeku, kateri s krampom in lopato ustvarja kapital in ga dati tistemu luzerju, kateri govori o socialni pravičnosti, enakosti, enakopravnosti, pravicah... medtem ko pije kavico ob kakšnem rečnem nabrežju ali daljnem otoku ali...in se bori za pravice delavca s krampom in lopato.

Torej podpiraš davek na dedovanje? Ker pri dedovanju se ne gre za sposobnost vihtenja krampa, lopate ali možgana ampak zgolj za obstoj in dedovanje je enako uspešno če srebaš kavico na nabrežju ali voziš otroke v vrtec z bmwji.

Seveda se gre tudi pri dedovanju za sposobnost. Pokojnika.
Takšen davek bi samo spodbudil, da se bo pred smrtjo vse prepisalo na otroke. Zakaj bi pa potem sploh krampal in lopatal če ne za potomce? Alternativa je pa, da vse YOLO sproti zagoniš in si na stara leta problem drugih.
Takšen davek bi samo spodbudil, da se bo pred smrtjo vse prepisalo na otroke. Zakaj bi pa potem sploh krampal in lopatal če ne za potomce? Alternativa je pa, da vse YOLO sproti zagoniš in si na stara leta problem drugih.

Naš svet temelji na ljudeh ne na kapitalu. Če ni potomcev, potem vse hiše, ceste, ki smo jih zgradili niso vredne nič, skupaj z vsemi podjetji - saj ni nikogar ki bi to potreboval.
S prenosom kapitala ne narediš nič saj je večina pravega kapitala že bolj kot ne "javnega". Če Gatesu vzameš Microsoft, Bezosu Amazon, Musku Teslo - kaj boš imel od tega? Windows bo še vedno obstajal, Amazon tudi in Tesle se bodo vozile na okrog. Če boš dobiček teh podjetij razdelil enakovredno med ljudi, nihče ne bo bolje živel zaradi ampak boš ustvaril inflacijo - ljudje bodo imeli več denarja ob enaki ponudbi. Potem pa se bo zaradi mentalite spet ta denar počasi kanaliziral k uspešnejšim/bogatejšim.

KG-348 ::
Fovš so samo ko vidijo denar. Ko v zakup vzameš da imaš manj zaščite, kot nek zaposlen, da nimaš "urejenih" bolnišk, dopustov, da si sam za vse ... tega ne vidi nihče. Prav tako tisto manjše plačevanje v pokojninsko blagajno.
Tako pri ljudeh pogrešam odgovornost. Če plačuješ manj v pokojninsko blagajno, sprejmeš, da tudi pokojnina ne bo visoka.
začuda je težko, splača se pa vsem

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: KG-348 ()

Saj- vzeti je treba tistemu sposobnemu človeku, kateri s krampom in lopato ustvarja kapital in ga dati tistemu luzerju, kateri govori o socialni pravičnosti, enakosti, enakopravnosti, pravicah... medtem ko pije kavico ob kakšnem rečnem nabrežju ali daljnem otoku ali...in se bori za pravice delavca s krampom in lopato.
Pozabil si da tu ni nobene socialne, ker revni ne dobijo nič. Od bogatih imajo največ korist javni sektor, ko za nič dela dobijo plačo.

mr_chai ::
Vprasanje. Cez 40 let ko bodo pokojnine ekstremno slabe, ali mislite da takrat sploh bo socialna ? Ker ce bo, potem bo socialna morala biti ekvivalent najnizji pokojnini. Se pravi nekdo ki je 40 let po konci drzal eno generacijo, bo na koncu lahko vesel ce bo dobil samo socialno.

Nisi vplačeval v pokojninsko ne boš dobil niti centa, socialna pomoč je za bolne, invalide ki kljub zdravljenju ni uspeha.
Tisti ki misli da bo zdrav dobil socialo se moti.
Kdor je vplačeval 40 let min. bo dobil zajamčeno pokojnino
Tisti ki je vplačeval 30 let bo dobil precej manj.
Tisti ki je vplačeval dost več bo dobil tud dost več od zajamčene.
Nekater bodo isto napako storil kot njihovi starši, njim je bilo lepo razloženo, več vplačaš več dobiš.
Tisti ki misli da bo zdrav dobil socialo se moti.
Kdor je vplačeval 40 let min. bo dobil zajamčeno pokojnino
Tisti ki je vplačeval 30 let bo dobil precej manj.
Tisti ki je vplačeval dost več bo dobil tud dost več od zajamčene.
Nekater bodo isto napako storil kot njihovi starši, njim je bilo lepo razloženo, več vplačaš več dobiš.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Varčevanje vs potrošništvo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 40481 (21949) | Miki N |
» | Državna pokojnina-netrajnostni sistem (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 22465 (20103) | lexios |
» | neto - bruto = ? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 18176 (16162) | gjural |