» »

Varčevanje vs potrošništvo

Varčevanje vs potrošništvo

GregiB ::

A110 je izjavil:

Ne, v tvojem razmisljanju je glavni priblem da si zelis oz se ti zdi da bi neptemicninske zadeve morale biti generacijska stvar. Torej od prejsnjega roda k naslednjemu.

Kdaj pa niso bile in kje niso?

A110 je izjavil:

Namesto da bi bil sistem tako narejen da bi starejse pac prisilil da gredo iz predimebzioniranih nepremicnin v manjsa stanovanja, mlade druzine z prihodki pa v te hise oz vecja stanovanja.


Tole je pa abotno do skrajnosti... Ti bi prisilno ljudem odvzel premoženje? Zakaj bi se ustavil pri nepremičninah? Zakaj ne bi starejšemu paru z odraslimi otroki odvzel nobel Mercedesa, jima dal Fiat Pando, Mečko pa "sistemsko" daš mlademu zaposlenemu s prihodki... Pa prihranke... pustiš penzionistu za kruh in pašteto, mlademu paru pa direkt na TRR... Smo že imeli... reklo se je "nacionalizacija". Ni se dobro izšlo...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

A110 ::

Kdo bi komu kaj odvzel? Dejatvo je, da ogromno vecjih nepremicnin v lasti starejsih propada ker si vzdrzevanja s pokojninami ne morejo privosciti. Obenem pa nepremicnin primankuje. Zato pa imamo potem reveze ki nimajo za hrano, imajo pa nepremicnino vredno par 100k in ki se jim se pomagal in pa mlade z nadpovprecnimi placami popolnoma brez premozenja. Mladi, ki bi si vzdrzevanje s placami lahko privoscili in prostor potrebujejo pa se guzvajo z druzinami v stanovanjih, v katerih bi si tudi starejsi lahko privoscili normalno bivanje.

In samo to tranzicijo je treba olajsati oz pospesiti. Zaradi mene naj ima starejsi par vilo, mercedese itd. ce si to lahko privosci. ampak ne pa prositi pomoc za hrano medtem ko si lastis nepremicnino vredno par 100k.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A110 ()

Buggy ::

ROFL en bi starostnike "hiral", drugi pa razlastninil...a sta mogoce vidva v sorodu po enem izmed strasev, verjetnost dost velka :))

gaoZjQP ::

A110 je izjavil:


Ja, ni optimalno za (mlado) družbo, so kakšne izvedljive alternative na obzorju?

Mato989 ::

A110 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Napacno si me razumel.

Obstajajo stevilke, sicer na hitro jih zdej ne najdem, ampak gledano pri 30ih.
Boomerji so pr 30ih imeli skoraj 30% v lasti
Gen za njimi pri 30ih vec kot 12%
Gen za njimi pa gre proti 30 in ima pod 10%

Ce se kdaj naletim na povezavo, javim.

Ti nekako ne razumes, da je nepremicninski trg postal v zadnjih 30 letih divji zahod.
Sicer jaz vam pravim, da glede na to kako je tu gori, bo se hujse.
Ko bo vecina v lasti bank in nepremicninskih grupah.
In se bo ustvarila luknja kjer vse do povprecne place in malo cez, si vec kot najemnisko stanovanje ne bos mogel privosciti, razen ce zakreditiras zravn se otroke.

Zivis pa v najemnini investitorjev, ki so zadnjih 10-15 let intenzivno vse pokupli. Privat niti ne, samo razni privat doktorji in javnosektorasi iz vecjih mest.

Z normalno povprecno placo pa kredit seze tudi do 35 let in 50% te place.

Ce pa je nepremicnina sumljivo poceni, pa je to zato, ker je regija propadla al pa je do dobre sluzbe 2 uri voznje.



Spet je problem ker delaš zgodovino na 100 letih... logično da so meli boomerji več pri 30tih ker je bla pred tem vojna in ej blo vse porušeno in pobito... in se je hitreje začelo nabirat in zato je velik delež pri pridnih mladih



V osnovi je težava predolga življ. doba...

Če bi folk umiral pri 70tih zadnje, ne bi boomerji danes več nič meli... ker pa boomerji koristijo nove zdr. pridobitve in procese od mladih pa se to podaljšuje in ne pade premoženje naprej.


Ne, v tvojem razmisljanju je glavni priblem da si zelis oz se ti zdi da bi neptemicninske zadeve morale biti generacijska stvar. Torej od prejsnjega roda k naslednjemu. Namesto da bi bil sistem tako narejen da bi starejse pac prisilil da gredo iz predimebzioniranih nepremicnin v manjsa stanovanja, mlade druzine z prihodki pa v te hise oz vecja stanovanja. Pa zato starejsi se ne rabijo umreti. Nesposobni se zanasajo na dedovanje kot da smo v srednjen veku. Problem pa je, da je tudi sposobnim vedno tezje priti do nepremicnine. Ze ti, ce bi se rodil par let pozneje bi imel veliko tezje pogoje priti do ene luknje na ptuju. Pa pri tem nebi mogel nic. In samo nehaj s tem da so se vedno lokacije kjer je poceni, saj se overall povsod v slo s casom vedno tezje pride do nepremicnine. Tudi tam kjer je poceni, je bil par let nazaj se ceneje in ta trebd ni vredu. Razen za tiste ki se zanasajo na druge in podedovano



Ampak nepremičnine in grunti nekoč so ZMERAJ bili generacijska stvar...

Ze ti, ce bi se rodil par let pozneje bi imel veliko tezje pogoje priti do ene luknje na ptuju. Pa pri tem nebi mogel nic.


Narobe, dejansko smo mi ki smo na trg dela vstopali med 2010 in 2014 imeli VELIKO VELIKO težje pogoje za pridobitev česarkoli v doglednem času kot tisti ki so vstopali na trg dela tam 2017-2018 recimo... takrat 2012 si lahko pozabil na pogodbo za nedoločen čas... danes jo dobiš takoj... takrat ni bilo pomanjkanja kadra... jaz sem poslal 97 ponudb in sem dobil 21 odgovorov od tega samo 6 razgovorov v obdobju 2012 do 2016... Danes mi povej koliko ponudb moraš poslat če bi samo rad delal da dobiš službo? Jaz sem dejansko bil brezposeln na dodatnem usposabljanju leta 2014-2015 za CNC operaterja da si dobil sploh kaj.

Skratka mladi danes imajo začetne korake 100x lažje kot mi leta 2012/2013/2014...Šele tam konec 2018/2019 se je začelo kazat znake konkretnega izboljšanja tudi za povprečnega državljana. Pa še potem je kratko presekalo par mesecev covida ko je bla paniak in so odpuščali.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

kriptobog ::

PrihajaNodi je izjavil:

Sam sej se v Sloveniji gradi v masardah ali dela flete v bajtah z locenimi vhodi stanovanja pa vsi skup zvijo. Zna bit pa problem ce je kaksna mat al pa fotr tezka pa nic ne pusti. Sicer ti pa potem stari starsi merkajo otroke.


Meni je to v mansardah čist faljeno. Da živiš potem pri starih na podstrešju

Mato989 ::

V osnovi je res težava da imajo prevelike bajte boomerji v penzijah in tisti še starejši ki jih ne morjo vzdrževat... samo te bajte tudi niso v 99% vredne 500k ampak veliko manj... V vseh teh 220m2+ bajtah bi morali uredit 2 etažni lastnini in 2 ločena vhodna uredit fasado in streho in nato bi morali to imet 2 družini vsaka cca 100m2... to bi bilo smiselno... samo da se bo to delalo je dobro da prvo naredimo kar nekaj blokov z lifti in 1 sobnimi stanovanji da grejo not starci živet...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

GregiB ::

A110 je izjavil:

Kdo bi komu kaj odvzel? Dejatvo je, da ogromno vecjih nepremicnin v lasti starejsih propada ker si vzdrzevanja s pokojninami ne morejo privosciti.
Which is none of our business... Živimo v razviti, demokratični državi, kjer je lastnikom premoženja dano, da prosto razpolagajo s svojo lastnino "as they see fit". V kakšnem stanju je lastnina starejših niti tebe niti mene ne bi smelo prav nič zanimati, če to ne ogroža kogarkoli drugega...

A110 je izjavil:

Obenem pa nepremicnin primankuje.
Naj te popravim... primanjkuje nepremičnin, ki bi se prosto talale... Če imaš denar za nakup, je premičnin na razpolago precej...

A110 je izjavil:

Zato pa imamo potem reveze ki nimajo za hrano, imajo pa nepremicnino vredno par 100k in ki se jim se pomagal in pa mlade z nadpovprecnimi placami popolnoma brez premozenja.
In? Je stari, lačen revež do lastnine prišel protipravno? Jo je komu ukradel? Je to, da noče prodati (ali podariti) svoje predimenzionirane nepremičnine najin problem?

A110 je izjavil:

Mladi, ki bi si vzdrzevanje s placami lahko privoscili in prostor potrebujejo pa se guzvajo z druzinami v stanovanjih, v katerih bi si tudi starejsi lahko privoscili normalno bivanje.
Ja pa kaj je problem? Naj stanovanje kupijo in ga potem veselo vzdržujejo... Al je problem nabirmat denar za nakup? A jebiga... jest si tud lako privoščim vzdrževati Mercedesa, 25 metrski bazen, avionski sedež za Karibe, ženino YSL torbico...

A110 je izjavil:

In samo to tranzicijo je treba olajsati oz pospesiti.
"Tranzicijo"??? Torej Robinhoodovski "Take from the old and give to the young"? Temu se reče... kraja premoženja.

A110 je izjavil:

Zaradi mene naj ima starejsi par vilo, mercedese itd. ce si to lahko privosci. ampak ne pa prositi pomoc za hrano medtem ko si lastis nepremicnino vredno par 100k.
Slovenski urbani mit... Veleposestniki v Mercedesih, ki "prosijo" za pomoč so v veliki večini špekulantje, ki izkoriščajo luknje v (socialnih) zakonih in predpisih. Na Karitasu jih ni...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Mato989 ::

No no GregiB sleparji ki izkoriščajo naš NEUMEN sistem socialne podpore in drugačnih zadev je kar nekaj... najboljši so podjetniki na minimalcu z avtom za 60k kjer otrok dobiva bone v šoli za malico in kosilo gratis ker je dohodek crap po članu...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

GregiB ::

Mato989 je izjavil:

No no GregiB sleparji ki izkoriščajo naš NEUMEN sistem socialne podpore in drugačnih zadev je kar nekaj... najboljši so podjetniki na minimalcu z avtom za 60k kjer otrok dobiva bone v šoli za malico in kosilo gratis ker je dohodek crap po članu...

Sem napisal, da jih ni?
A110 ne piše o nih, on bi Robinhoodovsko vzel tistim, ki jim "ne bi smelo gepirat" in dal tistim, ki bi jim "moralo gepirat". Torej vzel hišo tistemu, ki jo je v preteklosti lahko kupil oz. zgradil in dal tistemu, ki to zdaj ne more...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GregiB ()

A110 ::

Mah tole nima smisla. Se enkrat, kdo bi kaj vzel? Samo nebi se jim dodatno pomagalo ce pac imas premozenje. Nic zastonj kurjave, hrane,... kot dobiva marsikdo. Seveda pa je priporocljivo da se dodaja tudi regulative, da nelremicnine enostavno morejo zadoatovati nekim minimalnim standardom ze zato da niso nevarna za zivljenje. In ce nisi sposoben vzdrzevati pc nimas druge kot da gres nekam kjer lahko vzdrzujes in s ten olajsas zivljenje sebi in tudi vsem drugim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A110 ()

Utk ::

Dej no resno, kdo dobiva zastonj hrano, kurjavo v svoji nepremičnini?
No, ti pokažem:



Noben penzionist, ki je pokreten in ima minimalno pokojnino, ni upravičen do nobene dodatne pomoči. Kako vzdržuje svojo graščino ali ne, pa pač ni tvoj problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

GregiB ::

Utk je izjavil:

Noben penzionist, ki je pokreten in ima minimalno pokojnino, ni upravičen do nobene dodatne pomoči. Kako vzdržuje svojo graščino ali ne, pa pač ni tvoj problem.


Bravo... my point exactly... To, da pred socialno stojijo in prosiačijo neskončne kolone penzičev iz mestnih vil je urbani mit. Drži pa, da so si skozi življenje akumulirali premoženje, ki ga dejansko ne potrebujejo, a ga imajo. Tako, kot imam jaz avto, ki mi 80% časa stoji pred garažo (ali je parkiran pred firmo)...
@A110.. pa daj probaj zadevo doma... pejt dedku, če ga še imaš, al pa fotru pa mu reč, da zamenjata njegovo bajturino za tvojo najemniško garsoniero, ker lahko ti zanjo boljš skrbiš... Stvar rešena, ne?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

gruntfürmich ::

Utk je izjavil:

Noben penzionist, ki je pokreten in ima minimalno pokojnino, ni upravičen do nobene dodatne pomoči.

to sploh ni res!
polno je pomoči, še pomoč za nakup kurjave obstaja za penziče. samo ne pametovat če ne poznate vseh bonitet.
DODATKI PRI PENZIJI so pomoč, katero niso nikoli vplačali a jo vseeno dobijo ker država ostalim porade.

in to je problem kar vam pametni pravijo, bebčki pa ne dojamete in mislite da kogarkoli teramo ven iz lastne nepremičnine:
nočemo da ostali SUBVENCIONIRAMO njihovo lastništvo nepremičnine !!!
in točno to se dela: mladim se krade denar da starci še naprej ostajajo lastniki nepremičnin. a ta isti starci pa bluzijo kako so mladi leni in si nič ne ustvarijo !!! tudi v tej temi!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Utk ::

polno je pomoči, še pomoč za nakup kurjave obstaja za penziče. samo ne pametovat če ne poznate vseh bonitet.

No dej link na to. Ali pa utihni.

gruntfürmich ::

najdi si sam bebec!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pat_MaGroin ::

Zdaj se bo lepo videlo, kako odgovorni so lastniki bajt.

Država, pomagaj!

Utk ::

Če ne najdem nekaj kar ne obstaja, nisem bebec. Si pa ti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

GregiB ::

gruntfürmich je izjavil:

najdi si sam bebec!


No, sem šel malo pogledat, kako izgleda vloga za dodelitev denarne (socialne) pomoči... Praktično cela vloga je namenjena ugotavljanju premoženskega stanja vlagatelja in članov njegove jedrne družine (partner, otroci). Precej vprašanj je vezanih na lastništvo in solastništvo tako evidentiranih, kot tudi morebiti neevidentiranih nepremičnin in njihove vrednosti... Potemtakem trdiš, da če penzič odda vlogo v katero napiše, da dobiva 400EUR penzije, živi pa v dvomilijonski vili, ima kurjavo že naslednji dan pred bajto?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GregiB ()

Utk ::

Cenzus je nižji od minimalne pokojnine in minimalne plače. Tako da to dobivajo pač tisti, ki ne delajo in nikoli niso delali, in za take preklemano dvomim, da imajo nepremičnine v omembe vrednem številu. Se pa najde zmeraj kaka izjema. Ampak teh par izjem ne bo rešilo stanovanjskega problema celih generacij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Mato989 ::

Utk je izjavil:



Noben penzionist, ki je pokreten in ima minimalno pokojnino, ni upravičen do nobene dodatne pomoči. Kako vzdržuje svojo graščino ali ne, pa pač ni tvoj problem.


No to sicer ne drži

1. Regres za upokojence je en tak primer ko regres dobiš pa si ga nisi PRISLUŽIL ampak je čisto neka boniteta s strani davkoplačevalcev na upokojence... regres bi jaz recimo ukinil...

2. Tudi doplačevanje za DSOje s strani davkoplačevalcev bi jaz ukinil (če nimaš otrok da ti plačujejo jebiga, sam si si kriv, kaj si delal 50 let?)

To so vse neke vrste "socialne pomoči" katere pripadajo vsem penzičem v različnih višinah ali občasno ali v takih primerih kot je DSO...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

GregiB ::

Mato989 je izjavil:

No to sicer ne drži

1. Regres za upokojence je en tak primer ko regres dobiš pa si ga nisi PRISLUŽIL ampak je čisto neka boniteta s strani davkoplačevalcev na upokojence... regres bi jaz recimo ukinil...
Spet floskuliranje na račun slovenskega solidarnostnega pokojninskega sistema, ki je osnovan po Bismarkovem modelu medgeneracijske solidarnosti. Upokojenci prejemajo zakonsko določene prejemke iz pokojninske blagajne, ki so jo (tudi sami solidarnostno) polnili s prispevki (in ne davki) za pokojninsko in invalidsko (socilano) varnost za časa službovanja. Tudi letni dodatek za upokojence se financira iz pokojninske blagajne, ki so si jo upokojenci PRISLUŽILI. Ker pa je pokojninska blagajna zaradi različnih razlogov premajhna za zagotavljanje zakonskih pravic upokojencev, se mora le-ta dofinancirati iz tekočega državnega proračuna, kar se dogaja v praktično vseh razvitih, natalitetno upadajočih demokracijah po svetu, ki niso liberalno kapitalistične.

Mato989 je izjavil:

2. Tudi doplačevanje za DSOje s strani davkoplačevalcev bi jaz ukinil (če nimaš otrok da ti plačujejo jebiga, sam si si kriv, kaj si delal 50 let?)


Solidarnostni pokojninski sistemi predvidevajo, da bodo penziči živeli neko povprečno pokojninsko dobo... Čeravno je treba nekaterim upokojencem brez otrok DSOje doplačevati, ostalim, ki npr umrejo pred upokojitvijo ali teden po upokojitvi vplačanega denarja v pokojninsko blagajno tudi ne vračajo... jebiga?!
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Mato989 ::

Spet floskuliranje na račun slovenskega solidarnostnega pokojninskega sistema, ki je osnovan po Bismarkovem modelu medgeneracijske solidarnosti. Upokojenci prejemajo zakonsko določene prejemke iz pokojninske blagajne, ki so jo (tudi sami solidarnostno) polnili s prispevki (in ne davki) za pokojninsko in invalidsko (socilano) varnost za časa službovanja. Tudi letni dodatek za upokojence se financira iz pokojninske blagajne, ki so si jo upokojenci PRISLUŽILI. Ker pa je pokojninska blagajna zaradi različnih razlogov premajhna za zagotavljanje zakonskih pravic upokojencev, se mora le-ta dofinancirati iz tekočega državnega proračuna, kar se dogaja v praktično vseh razvitih, natalitetno upadajočih demokracijah po svetu, ki niso liberalno kapitalistične.


Ne, niso si je PRISLUŽILI, če bi si nekaj PRISLUŽILI bi dobivali toliko kto se zdaj vplačuje... ne pa nek fiksen znesek... Saj to glih oni prejemajo zakonsko DOLOČENE zneske in prejemke ne PRISLUŽENIH... Če bi dejansko prejemali samo PRISLUŽENO bi imeli individualne račune in bi dobivali od tam ven dokelr je pol se pa naj znajdejo... to bi bilo tudi edino pravično.

Solidarnostni pokojninski sistemi predvidevajo, da bodo penziči živeli neko povprečno pokojninsko dobo... Čeravno je treba nekaterim upokojencem brez otrok DSOje doplačevati, ostalim, ki npr umrejo pred upokojitvijo ali teden po upokojitvi vplačanega denarja v pokojninsko blagajno tudi ne vračajo... jebiga?!


Bolje bi bilo obratno, tisti ki umrejo preden črpajo dobijo dediči, tam kjer pa predolgo živijo pa naj plačajo svojci ali sorodniki prijatelji ali pa naj spokajo nazaj delat....

To je veliko veliko bolj vzdržen sistem kateremu potem sama nataliteta ne igra več vloge... tako pa imamo pvoezani sistem kjer skoz imamo težave
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

Pat_MaGroin ::

Ta je dobra ja.

Kar zmanjka, pa pač proračun doplača. Bo pač kakšna cesta manj, pa vrtec dražji. In to je vsem kul. Pač, 1 do 1,5 milijarde letno lagano sportski.

Zakaj niso penzije recimo 2k neto? Se pač doplača iz proračuna, simple?

Zgodovina sprememb…

Utk ::

1. Regres za upokojence je en tak primer ko regres dobiš pa si ga nisi PRISLUŽIL ampak je čisto neka boniteta s strani davkoplačevalcev na upokojence... regres bi jaz recimo ukinil...

Regres ni nobena dodatna izredna pomoč, ampak je del penzion paketa. Filozofiranje o tem ali so si prislužili letno 7500 ali 7800 evrov letno bom prepustil vam filozofom.

2. Tudi doplačevanje za DSOje s strani davkoplačevalcev bi jaz ukinil (če nimaš otrok da ti plačujejo jebiga, sam si si kriv, kaj si delal 50 let?)

Če imaš otroke, ki bojo jerbali, morajo (do)plačevat oni. Če jih nimaš, bo doplačevala občina, ampak bo šla hiša za to. Če imaš neko premoženje, ti davkoplačevalci nič ne doplačujejo.

OneYellow ::

"None of our business..." Ta mi je všeč. A to pomeni, da ne bomo boomerjem od naših plač obnavljal bajt? Če je bila še en teden nazaj podrtija iz 80ih cenjena na nepremicninenet na 400k, bo potem cena zrasla na 600k, ko bo nova bajta?

Utk ::

A to pomeni, da ne bomo boomerjem od naših plač obnavljal bajt?

Če bi bilo po moje, jih ne bi, ampak ker so mladi "intelektualci" izvolili tako zelo strašno levo vlado, jim najbrž bomo (po moje jim sicer vseeno ne bomo, ker je ta vlada pač nesposobna in se bojo celo boomerje zorganizirali prej kot bo ta vlada karkoli naredila).

gaoZjQP ::

Utk je izjavil:

A to pomeni, da ne bomo boomerjem od naših plač obnavljal bajt?

Če bi bilo po moje, jih ne bi, ampak ker so mladi "intelektualci" izvolili tako zelo strašno levo vlado, jim najbrž bomo (po moje jim sicer vseeno ne bomo, ker je ta vlada pač nesposobna in se bojo celo boomerje zorganizirali prej kot bo ta vlada karkoli naredila).

Ja, se strinjam - in ne pomaga, nič obnavljati ali zagotavljat iogrevanja iz 'socialnega' naslova ali pa se lepo počasi vsedati vedno bolj na premoženje, nič brezplačno. In potem pridejo volitve...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gaoZjQP ()

Mato989 ::

Utk je izjavil:

1. Regres za upokojence je en tak primer ko regres dobiš pa si ga nisi PRISLUŽIL ampak je čisto neka boniteta s strani davkoplačevalcev na upokojence... regres bi jaz recimo ukinil...

Regres ni nobena dodatna izredna pomoč, ampak je del penzion paketa. Filozofiranje o tem ali so si prislužili letno 7500 ali 7800 evrov letno bom prepustil vam filozofom.

2. Tudi doplačevanje za DSOje s strani davkoplačevalcev bi jaz ukinil (če nimaš otrok da ti plačujejo jebiga, sam si si kriv, kaj si delal 50 let?)

Če imaš otroke, ki bojo jerbali, morajo (do)plačevat oni. Če jih nimaš, bo doplačevala občina, ampak bo šla hiša za to. Če imaš neko premoženje, ti davkoplačevalci nič ne doplačujejo.


Ampak pogoj za regres je LETNI DOPUST, če dopusta uradno nimaš nimaš kaj dobivat regres...

Tudi revalorizacija je napačna... dinarji so ničvredni vse penzije pred 1991 oz vsak ki je pred 1991 imel več kot 30% delovne dobe bi moral dobit penzijo v višini socialne... pa bi bilo veliko manj težav v proračunu
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

GregiB ::

Mato989 je izjavil:

Ne, niso si je PRISLUŽILI, če bi si nekaj PRISLUŽILI bi dobivali toliko kto se zdaj vplačuje... ne pa nek fiksen znesek... Saj to glih oni prejemajo zakonsko DOLOČENE zneske in prejemke ne PRISLUŽENIH... Če bi dejansko prejemali samo PRISLUŽENO bi imeli individualne račune in bi dobivali od tam ven dokelr je pol se pa naj znajdejo... to bi bilo tudi edino pravično.

Pa si ti idiot profesionalno ali le ob prostem času??? Sedanji upokojenci so za časa svojega službovanja v pokojninsko blagajno vplačevali pripspevke za SVOJO pokojninsko in invalidsko varstvo od vseh (uradno) prisluženih prihodkov... plače, LETNEGA REGRESA, bonusov, nagrad, nadur, nočnih dodatkov idr.
Višino pokojnine ima vsak upokojenec odmerjeno glede na višino vplačil (odmerni odstotek povprečne plače nepretrganih najboljših 24 let službovanja). Za socialno manj premožne je pokojnina omejena navzdol, za veliko premožnejših pa navzgor.
A ker smo po drugem členu ustave socialna in pravna država, ki posledično skrbi za (vsaj) osnovno dobrobit svojih državljanov smo se odločili, da imamo za razliko od liberalno kapitalističnih amerikaniziranih pokojninskih sistemov t.i. "Bismarckov" model medgeneracijske solidarnosti. To pomeni, da se delovna doba in višine odmernih odstotkov določajo na podatkih o povprečni mortaliteti (life expectancy) tako, da se pokojnina upokojencem določi v obliki doživljenske rente, ki jo tisti, ki pomrejo pred upokojitvijo ne koristijo, metuzalemi pa na ta račun dlje, kot statistično predvideno.
Zato ne seri s tem, da si upokojenci svojih pokojnin niso prislužili al pa bodi dec, pejt v DSO, izberi poljbunega SO-ja in mu vrni ves denar, ki so ga iz pokojninske blagajne koristili tvoji upokojeni predniki...

Mato989 je izjavil:

Bolje bi bilo obratno, tisti ki umrejo preden črpajo dobijo dediči, tam kjer pa predolgo živijo pa naj plačajo svojci ali sorodniki prijatelji ali pa naj spokajo nazaj delat....

Lej, sproži zakonsko pobudo, da se zadeva sprejme... Še prej pa vsem uslužbencem in penzionistom, ki so v svojem življenju do sedaj karkoli vplačali v pokojninsko blagajno ta sredstva vrni z zamudnimi obrestmi. Jest sem takoj za, verjemi...

Mato989 je izjavil:

To je veliko veliko bolj vzdržen sistem kateremu potem sama nataliteta ne igra več vloge... tako pa imamo pvoezani sistem kjer skoz imamo težave
Povej mi... kje je ta sistem vzdržen? Kdo ga ima, da je vzdržen? Pa prosim, ne piši o kakih ZDA, kjer so upokojenski skladi v 3 zveznih državah vsake par mesecev nesolventni, v samo 5-ih pa poročajo, da so dolgoročno vzdržni...

Pat_MaGroin je izjavil:

Ta je dobra ja.

Kar zmanjka, pa pač proračun doplača. Bo pač kakšna cesta manj, pa vrtec dražji. In to je vsem kul. Pač, 1 do 1,5 milijarde letno lagano sportski.

Zakaj niso penzije recimo 2k neto? Se pač doplača iz proračuna, simple?


Ma lej, ob osamosvojitvi je bila pokojninska blagajna dovolj polna, da je bila "samozadostna". Pa se je lepo (tudi) državne projekte financiralo iz nje. Viške, ki so v blagajni ostajali so naši izvoljeni političarji namesto oplemenitenja investirali v državo... za kakšno cesto več, pa da je bil vrtec cenejši... in to je bilo vsem kul.. milijardo sem, milijardo tja... "Lagano sportski"...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Pat_MaGroin ::

Tistih viskov je bilo lih za 2 meseca penzij. Pol pa zmanjka.

Eni si ocitno ne predstavljate, kaksni enormni zneski so za penzije.

Utk ::

Višek je bil vsakomesečni. Ne velik, nekaj pa. Nobenga velikega kupa denarja ni bilo, od kod bi pa bil.

Kawhi ::

@GregiB, bodi faca in zberi podatke koliko je nekdo, ki je sedaj star recimo 75let v celoti vplačal v pokojninsko blagajno. Nato to revaloriziraj. Četudi je imel visoko nadpovprečno plačo, je v celotni delovni dobi vplačal res maksimalno za 15 let svoje penzije. Iz preprostega razloga, ker so bila zaradi demografije včasih plačila v penzijski sklad pay as you go pač dosti manjša potrebna, ker je bilo delovne sile proti upokojeni ustrezno bistveno več kot je danes.

Mato989 ::

Kawhi je izjavil:

@GregiB, bodi faca in zberi podatke koliko je nekdo, ki je sedaj star recimo 75let v celoti vplačal v pokojninsko blagajno. Nato to revaloriziraj. Četudi je imel visoko nadpovprečno plačo, je v celotni delovni dobi vplačal res maksimalno za 15 let svoje penzije. Iz preprostega razloga, ker so bila zaradi demografije včasih plačila v penzijski sklad pay as you go pač dosti manjša potrebna, ker je bilo delovne sile proti upokojeni ustrezno bistveno več kot je danes.



Saj revalorizacija je glavni problem tega našega sistema... realnost je taka da vsem ki so vplačevali v Jugi bi morali priznat kot delovna doba z 0 prispevki (realna vrednost) in jim pač glede na to izračunat nižja povprečja...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Utk je izjavil:

polno je pomoči, še pomoč za nakup kurjave obstaja za penziče. samo ne pametovat če ne poznate vseh bonitet.

No dej link na to. Ali pa utihni.

Čri čri...

GregiB ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Tistih viskov je bilo lih za 2 meseca penzij. Pol pa zmanjka.

Eni si ocitno ne predstavljate, kaksni enormni zneski so za penzije.


Nepredstavljanje višine je nepomembno. Pomembno je, da je bilo (vsaj) takrat vplačil več, kot izplačil... Imeli so suficit... potem pa se je pojavilo dvoje... Zaradi investicij, ki se jih ni moglo financirati iz proračuna, država pa se ali ni mogla ali ni hotela zadolževati, so izpraznili pokojninsko blagajno, namesto, da bi viške sproti plemenitili. Poleg tega pa se prispevki v pokojninsko blagajno niso prilagajali demografskim spremembam, saj bi dvigovanje le teh na ulice spravile Matote, ki bi se drli, da ta stari pa zdaj še intenzivneje kradejo ta mladim.
V končni fazi pa je tudi vseeno, ali bi se uvedel bolj ameriško (deloma) švicarski pokojninski sistem... saj bi morali aktivni prebivalci v tem primeru še več zasluženega denarja dajati na "stran",kot ga sedaj v pokojninsko blagajno. S tem bi se znižala potrošnja in še kakšna druga oslarija...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Mato989 ::

GregiB je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Tistih viskov je bilo lih za 2 meseca penzij. Pol pa zmanjka.

Eni si ocitno ne predstavljate, kaksni enormni zneski so za penzije.


Nepredstavljanje višine je nepomembno. Pomembno je, da je bilo (vsaj) takrat vplačil več, kot izplačil... Imeli so suficit... potem pa se je pojavilo dvoje... Zaradi investicij, ki se jih ni moglo financirati iz proračuna, država pa se ali ni mogla ali ni hotela zadolževati, so izpraznili pokojninsko blagajno, namesto, da bi viške sproti plemenitili. Poleg tega pa se prispevki v pokojninsko blagajno niso prilagajali demografskim spremembam, saj bi dvigovanje le teh na ulice spravile Matote, ki bi se drli, da ta stari pa zdaj še intenzivneje kradejo ta mladim.
V končni fazi pa je tudi vseeno, ali bi se uvedel bolj ameriško (deloma) švicarski pokojninski sistem... saj bi morali aktivni prebivalci v tem primeru še več zasluženega denarja dajati na "stran",kot ga sedaj v pokojninsko blagajno. S tem bi se znižala potrošnja in še kakšna druga oslarija...


Ja leta 1991 so imeli nekaj malega suficita... tam ranga 1 leto minusa bi MORDA pokril... če bi ga oplemenitili primerno... v realnosti smo večino let doplačevali...

Najbolj pošteni sistem bi bilo da ostane vse enako samo se denar daje na individualni račun... ko meniš da imaš dovolj greš v penzijo, vsak pa pri 70tem dobi socialno še zraven da je enakopravno in fer do vseh... torej da tisti ki ne morjo delat dobijo nekaj da smo kao socialna država, tisti ki so pa nekaj prišparali pa dobijo nek bonus da majo lepši penzijon.


Pol naj gre pa vsak kdaj hoče v penzijo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Si povedal že stokrat in še zmeraj se ne strinjamo. Niti da bi bilo to pošteno niti da bi bilo to dobro "za sproti".

Pat_MaGroin ::

Še enkrat.

Da bi zdajle lahko pokrivali primankljaj, bi moral penzijski sklad imet PAR MILIJARD eur naloženih, da bi bile neke dividende on tega.

Leta 1991 je bila država broke, lol. O takih cifrah še danes ne moremo sanjati, kaj šele leta 1991, ko smo bili revna država.

Penzijski sistem pomeni, da se prispevki AKTIVNE DELOVNE SILE stekajo za penzije. Torej, tle imate 5 milijard na leto, razdelite si po poljubnem ključu. Čez x let so plače višje, evo, tle mate 7 milijard, raztalajte.

Seveda, po zakonu je treba doplačat. Zakone so si sprejeli za lastno korist. Ampak zakaj smo skromni, zakaj doplačamo samo 1 mrd letno? Zakaj ne 5 milijard? See the point?

Ima pa UTK nekaj zelo prav: dokler mladi volijo komuniste 2.0, jim privoščim vso bedo, ki jo že zdaj čutijo na lastni koži.

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Še enkrat.

Da bi zdajle lahko pokrivali primankljaj, bi moral penzijski sklad imet PAR MILIJARD eur naloženih, da bi bile neke dividende on tega.

Leta 1991 je bila država broke, lol. O takih cifrah še danes ne moremo sanjati, kaj šele leta 1991, ko smo bili revna država.

Penzijski sistem pomeni, da se prispevki AKTIVNE DELOVNE SILE stekajo za penzije. Torej, tle imate 5 milijard na leto, razdelite si po poljubnem ključu. Čez x let so plače višje, evo, tle mate 7 milijard, raztalajte.

Seveda, po zakonu je treba doplačat. Zakone so si sprejeli za lastno korist. Ampak zakaj smo skromni, zakaj doplačamo samo 1 mrd letno? Zakaj ne 5 milijard? See the point?

Ima pa UTK nekaj zelo prav: dokler mladi volijo komuniste 2.0, jim privoščim vso bedo, ki jo že zdaj čutijo na lastni koži.


Ker pod nekomunisti sta se pa cedila med in mleko. Vsi so isti, tako da pri trenutni politični garntiuri je isto vseeno kdo je na vrhu.

Pat_MaGroin ::

Sej janša je tudi komunist, če na to ciljaš.

Kako bo narod, pohabljen zaradi komunizma, v doglednem času sproduciral napredne in liberalne politike?

Je ta fenomen raziskan in dokumentiran. Vse države imajo podobne težave. Estonija je pa recimo neka izjema, oni so dal v turbo glede tranzicije.

Zgodovina sprememb…

tiborrr ::

Mato989 je izjavil:

... realnost je taka da vsem ki so vplačevali v Jugi bi morali priznat kot delovna doba z 0 prispevki (realna vrednost) in jim pač glede na to izračunat nižja povprečja...

Oprosti, ampak drži se svojega foha, karkoli že je, ker ta izjava meji na tisto Goodwinovo, kjer avtomatično izpadeš iz debate. Resno, ker take izjave škodijo kredilnosti (kobajagi) razgledanega državljana.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

GregiB ::

Kawhi je izjavil:

@GregiB, bodi faca in zberi podatke koliko je nekdo, ki je sedaj star recimo 75let v celoti vplačal v pokojninsko blagajno. Nato to revaloriziraj. Četudi je imel visoko nadpovprečno plačo, je v celotni delovni dobi vplačal res maksimalno za 15 let svoje penzije. Iz preprostega razloga, ker so bila zaradi demografije včasih plačila v penzijski sklad pay as you go pač dosti manjša potrebna, ker je bilo delovne sile proti upokojeni ustrezno bistveno več kot je danes.

Sploh ni problema... dajva, da se izogneva revalorizaciji privzeti, da je bila inflacija zadnjih 40 let enaka nič... Donos upokojenskega sklada pa bi bil nekje 2%pa (po inflaciji).
Trenutno zaposleni, ki mesečno zasluži Bruto I 2.208€ od mesečne plače (povprečna bruto plača za junij 2023) v pokojninsko blagajno vplača 494€ (314€ delavec, 180€ delodajalec).
To pomeni 480 vplačil po 494€ = 237.120€.
Glede na to, da je povprečna življenska doba upokojenca 80 let, v povprečju pa gremo v pokoj pri 62. letu, uživamo pokojnino 18 let (mislim, da je uraden podatek 17 let), torej 216 mesecev. Iz tega sledi, da bi bil tak upokojenec upravičen do 1.098€ penzije... ob čisto enostavni, z inflacijo usklajeni revalorizaciji. Če pa upoštevamo še 2%pa donosnost, pa bi stanje vplačil po 40 letih vplačevanja zneslo 376.472€, pokojnina iz tega naslova pa 1.743€
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Mato989 ::

Torej GregiB... nas kradejo overall? :)

Se pravi bi bilo veliko bolje če bi imeli individualne račune in bi nekdo ki pridno 40 let dela ob smrti zapustil še veliko keša (če bi porabljal malo) potomcu ki bi se mu to obrestovalo potem še 40 ali 50 let preden potomec gre v penzijo


Zdaj si pa predstavljajte, moj mrzli stric je umrl pri 60tih direktor velike firme je bil dolga leta... vplačal ogromne cifre... če bi to njegov sin in hčerka dobivla in obrestovala do njune penzije bi lahko šla v pokoj pri 50tih verjetno... ker bi se toliko nabralo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

Pat_MaGroin ::

Ja, zdej bi to imelo smisel, ker bos v penziji 18 let (če).

Trenutnim penzionerjem s 30+ let v penziji pa ta matematika ne bi sla v prid.

Plus pol dobe so plačeval v nicvrednih dinarjih.

Ampak sistem se bo uravnal.

Starost za penzijo bo šla gor, torej bližje smrti.

Pa penzije se bodo malo kompresirale in bo. V 30-40 letih bo pa "minimalc" za penzijo in to je to.

Zgodovina sprememb…

Kawhi ::

GregiB je izjavil:

Kawhi je izjavil:

@GregiB, bodi faca in zberi podatke koliko je nekdo, ki je sedaj star recimo 75let v celoti vplačal v pokojninsko blagajno. Nato to revaloriziraj. Četudi je imel visoko nadpovprečno plačo, je v celotni delovni dobi vplačal res maksimalno za 15 let svoje penzije. Iz preprostega razloga, ker so bila zaradi demografije včasih plačila v penzijski sklad pay as you go pač dosti manjša potrebna, ker je bilo delovne sile proti upokojeni ustrezno bistveno več kot je danes.

Sploh ni problema... dajva, da se izogneva revalorizaciji privzeti, da je bila inflacija zadnjih 40 let enaka nič... Donos upokojenskega sklada pa bi bil nekje 2%pa (po inflaciji).
Trenutno zaposleni, ki mesečno zasluži Bruto I 2.208€ od mesečne plače (povprečna bruto plača za junij 2023) v pokojninsko blagajno vplača 494€ (314€ delavec, 180€ delodajalec).
To pomeni 480 vplačil po 494€ = 237.120€.
Glede na to, da je povprečna življenska doba upokojenca 80 let, v povprečju pa gremo v pokoj pri 62. letu, uživamo pokojnino 18 let (mislim, da je uraden podatek 17 let), torej 216 mesecev. Iz tega sledi, da bi bil tak upokojenec upravičen do 1.098€ penzije... ob čisto enostavni, z inflacijo usklajeni revalorizaciji. Če pa upoštevamo še 2%pa donosnost, pa bi stanje vplačil po 40 letih vplačevanja zneslo 376.472€, pokojnina iz tega naslova pa 1.743€


Znaš ti brati? Preveri kaj je današnji 75 letnik v svoji delovni dobi vplačal v penzijski "sklad", ne pa kaj vplačuje današnji zaposleni.

GregiB ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ja, zdej bi to imelo smisel, ker bos v penziji 18 let (če).

Trenutnim penzionerjem s 30+ let v penziji pa ta matematika ne bi sla v prid.


Bravo, PIC... obvladaš Matonomijo... Če si uvidel, govoriva o POVPREČJIH. Torej, za vsakega (tvojega) upokojenca, ki uživa pokojnino 30 let, obstaja radodaren "proti"-upokojencec, ki je zanj vplačeval enakih 40 let in pokojnino užival le... 6 let (slava mu)...

Zdej pa, midva, k sva socialno zavedna državljana se strinjava, da je to edinole socialno pravično in zagovarjava ustavni člen, ki temu pritrjuje, Mato pa pravi, da je treba z neizkoriščeno pokojnino nagraditi ta srečne ta mlade, ki so še "prav cajt" izgubili starše, tiste uboge starčke, ki nimajo te sreče, da crknejo pri 65-ih pa strpat v hiralnice... z družinskimi člani vred... da bo lepo... fair.

Pat_MaGroin je izjavil:

Plus pol dobe so plačeval v nicvrednih dinarjih.
Pa kaj res moram izdelat izračun s vsakoletno revalorizacijo? Ničvredni so danes, takrat niso bili... z njimi se je gradilo boomerske bajte, ki gredo današnji mladini tako zelo v nos...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Kawhi ::

Ja, če nekaj trdiš, naredi izračun. Pa ni problem v ničvrednosti ampak dejstvu, da so realno, revalorizirano vplačevali bistveno manj kot vplačujemo sedaj.

GregiB ::

Kawhi je izjavil:

Znaš ti brati? Preveri kaj je današnji 75 letnik v svoji delovni dobi vplačal v penzijski "sklad", ne pa kaj vplačuje današnji zaposleni.


Lej... o tem, kaj zna kdo brati, je v tej temi hudo diskutabilno. Lahko greva izdelat precizen, z zgodovinskimi podatki valoriziran in revaloriziran načrt vplačil. Lhko pa privzameva enostavnejši pristop in ugotovima pod 1., da se izračun naredi na današnje stanje brez inflatornih učinkov glede na to, da je pod 2. bila pokojninska blagajna ob osamosvojitvi več, kot vzdržna...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Utk ::

Pa ni problem v ničvrednosti ampak dejstvu, da so realno, revalorizirano vplačevali bistveno manj kot vplačujemo sedaj.

Seveda so. Ampak so tist denar vseeno zapravili in pomagali ekonomiji, in drugič, temu se pač reče dvig standarda. Danes se tudi morda nekomu zdi 1500 ali 1700 velika pokojnina, čez 30 let pa pač ne bo nič posebnega. Pustimo inflacijo, recimo da bo inflacija 0. Vseeno se bo "standard" toliko dvignil, da bo 1700 za preživet, in nič posebnega. Tako kot se je 30 let nazaj preživelo z današnjimi, kaj pa vem, morda 300 evri.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izplačilo dedovanega deleža (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15211529 (5671) Mato989
»

Obdavčitev plače v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16816521 (9116) tony1
»

Nižanje pokojnin najstarejši populaciji? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15513173 (8896) solatko
»

Nova pravila pri kreditih (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
802101580 (67756) Baja
»

600 € za trgovce blagajničarje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29745651 (38234) koyotee

Več podobnih tem