Forum » Problemi človeštva » OK Boomer/boomerji/boomeraj/boomerstvo
OK Boomer/boomerji/boomeraj/boomerstvo
TheBlueOne ::
Tisti, ki so gradili okoli mene, so bili prakticno kot pravilo hitro doma. Drugace pa tako ali tako ne mores graditi sam.
Pa kaj sanjate, da bodo danes tako stopili skupaj? Gradnja v lastni reziji ni vec kar je bila takrat. Poleg tega imajo danes skoraj vsi ali problem pomanjkanja casa ali pa financni problem, tudi pomocniki.
Zamenjati streho je kaj drugega kot pa realizirati celoten projekt gradnje. Za menjati cigle so OK vsi sosedi, ce pa bos fural projekt gradnje pa cigli ne bodo relevanten strosek. Bos v vasi moral najti zelo dosti mojstrov in jim povedati, da naj leto ali dve pozabijo dopuste z druzino, ker bodo gradili pri tebi. Tvoji zeni pa naj pozabi deset let dopustov, ker bos dvajsetim vracal uslugo.
In ce z lastno rezijo pridete do gradnje, se ne cudit, ce bos moledoval okoli naj ti kdo kaj podpise, kar pa ti ne bo, ker ne bo zelel stati za kvaliteto 20 nakljucnih sosedov brez nadzora, ki delajo za pivo in piknik.
Pa kaj sanjate, da bodo danes tako stopili skupaj? Gradnja v lastni reziji ni vec kar je bila takrat. Poleg tega imajo danes skoraj vsi ali problem pomanjkanja casa ali pa financni problem, tudi pomocniki.
Zamenjati streho je kaj drugega kot pa realizirati celoten projekt gradnje. Za menjati cigle so OK vsi sosedi, ce pa bos fural projekt gradnje pa cigli ne bodo relevanten strosek. Bos v vasi moral najti zelo dosti mojstrov in jim povedati, da naj leto ali dve pozabijo dopuste z druzino, ker bodo gradili pri tebi. Tvoji zeni pa naj pozabi deset let dopustov, ker bos dvajsetim vracal uslugo.
In ce z lastno rezijo pridete do gradnje, se ne cudit, ce bos moledoval okoli naj ti kdo kaj podpise, kar pa ti ne bo, ker ne bo zelel stati za kvaliteto 20 nakljucnih sosedov brez nadzora, ki delajo za pivo in piknik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Birokracija, standardi, odgovornost v primeru nesrece, v primere slabe gradnje, v primeru, ce niso izpolnjeni predpisi ...
Je pa dosti od tega opraviceno, ker razvoj je sel naprej in zal terja znanje.
Je pa dosti od tega opraviceno, ker razvoj je sel naprej in zal terja znanje.
johnnyyy ::
TheBlueOne je izjavil:
Si pac idealist, kar niti ni slabo. Na kratko...
Ce si ne zatiskas oci pa se pozna tvoje pomanjaknje izkusenj.
Kar se tice urnika sem pisal, da imajo take urnike tisti, ki si lahko privoscijo gradnjo.
Ce se s frendi spoznate do take mere, da lahko zadeve realizirate bi imel gradbeno podjetje, ker imas v ekipi mojstre, ki se spoznajo na vse od papirjev do gradnje. Tega dela ne razumes zato, ker se nisi gradil in verjetno podcenjujes kaj vse je potrebno. Ce pa bos gradil in imel znanje pa bos videl kako redka vrsta si.
Bomerji so lahko b.p. gradili s sluzbo od 06:00-14:00. Danes bo taka konstelacija, torej ta delovnik in placa za hiso izjema, ce spoloh koga najdes.
Kaksne obnove pa si delal? Da ni bilo malo prebelit in poklikat koncan parket. Tega se ne da primerjati z gradnjami. Niti ce si zamenjal kakseno napeljavo.
Sem precej daleč od idealista, in če je včasih večina delala od 6-14, danes pa od 9-17, je to še vedno 8h in še vedno lahko po 17h tudi kaj narediš.
Pri vsaki stvari si je potrebno zastavit meje, kako globoko greš. In podobno je tudi pri gradnji. Če bo tvoj cilj da boš sam kopal surovino z bagerjem, ki ga sam narediš in delal cement, daleč ne boš prišel. In zato je bil moj predlog, da se fokusira na nekatera notranja dela, ki so sorazmerno enostavna, ne rabiš ogromno orodij in so časovno bolj potratna ter organizacijo.
Izkušnje imam z električnimi inštalacijami, vodovodnimi inštalacijami, tudi pri strehah sem velikokrat pomagal (deskanje, latanje, pokrivanje), pa ročno ometanje stene sem se tudi lotil, mešanje z mešalcem (beton, omet), takšno in drugačno štemanje, montiranje kopalnic, pip, hidroizolacije, armature, škarpe itd. Nekaj od tega sem delal samostojno nekaj ob pomoči, večinoma pa dela niso bila opravljena na enem objektu.
Jaz sem imel kot mulc podobno znanje kot ti, verjetno malo vec in imam za sabo projekte.
Ti si nekje kot sem bil jaz, tako da ti b.p. povem kje narobe ocenjujes. Tvoja glavna napaka je podcenjevanje celotnega truda pri gradbenem projektu. Dandanes ne bos imel casovnega okvirja deset let ampak prej tri leta.
Jaz dejansko znam polagati ploscice, prakticno vse napreljave, delati strehe in se in se in se, ker sem to delal kot student. Sem pa 100% planiral svoj projekte, arhitekt mi je zadeve samo spravil v legalno obliko. Torej poznam v detajl kar ti slepo pavsaliziras.
Ti bom povzel nekako tako. Ce bos vse to delal sam poleg sluzbe in po moznosti poleg frocovja, sem videl najvecje bike, ki so pred koncanjem totalno izgoreli. Ce bi ti imel danes zastavljen konreten projet in morda ze kupil parceo, bi ti pri tvojem razmisljanju svetaoval vsaj +30% vec planiranih sredstev, idealno +50%.
Lahko je fantazirati delovno akcijo, ko imas popoldneve proste, tezko pa se je motivirati, ko ze pol leta nisi imel niti proste nedelje. Lahko je 1x planirati frende za akcijo, tezko pa jih je sproti neplacane usklajevati s projektom.
Ti si nekje kot sem bil jaz, tako da ti b.p. povem kje narobe ocenjujes. Tvoja glavna napaka je podcenjevanje celotnega truda pri gradbenem projektu. Dandanes ne bos imel casovnega okvirja deset let ampak prej tri leta.
Jaz dejansko znam polagati ploscice, prakticno vse napreljave, delati strehe in se in se in se, ker sem to delal kot student. Sem pa 100% planiral svoj projekte, arhitekt mi je zadeve samo spravil v legalno obliko. Torej poznam v detajl kar ti slepo pavsaliziras.
Ti bom povzel nekako tako. Ce bos vse to delal sam poleg sluzbe in po moznosti poleg frocovja, sem videl najvecje bike, ki so pred koncanjem totalno izgoreli. Ce bi ti imel danes zastavljen konreten projet in morda ze kupil parceo, bi ti pri tvojem razmisljanju svetaoval vsaj +30% vec planiranih sredstev, idealno +50%.
Lahko je fantazirati delovno akcijo, ko imas popoldneve proste, tezko pa se je motivirati, ko ze pol leta nisi imel niti proste nedelje. Lahko je 1x planirati frende za akcijo, tezko pa jih je sproti neplacane usklajevati s projektom.
Zgodovina sprememb…
TheBlueOne je izjavil:
Jaz sem imel kot mulc podobno znanje kot ti, verjetno malo vec in imam za sabo projekte.
Tukaj sva malo zašla iz teme a vseeno. Moj začetni point je, da so se včasih v povprečju zanili precej bolje organizirati kot večina sedaj. In da nas tepe individualnost. Zato je bila moja poanta, da se bi lahko več mladih ljudi združilo in bolj organizirano delovalo. To je moje bolj "globalno pametovanje" in nima veliko skupnega z mojo gradnjo.
Zato si mogoče dobil napačno sliko, da projekt podcenjujem in da bom vse gradil sam. Ne, daleč od tega, saj samogradnja ne pomeni, da moraš vsak cigel sam zložit. Individualni načrt arhitekture, načrti inštalacij, materiali itd. ima precej mojega inputa. Izvedbo, pa bodo delali v večini primerov podizvajalci, določene dele pa bom (morda) prevzel tudi sam.
Tukaj sva malo zašla iz teme a vseeno. Moj začetni point je, da so se včasih v povprečju zanili precej bolje organizirati kot večina sedaj. In da nas tepe individualnost. Zato je bila moja poanta, da se bi lahko več mladih ljudi združilo in bolj organizirano delovalo. To je moje bolj "globalno pametovanje" in nima veliko skupnega z mojo gradnjo.
Jaz se se spomnim, kako sem bil besen, ko so prvic zelo otezili samogradnjo. Takrat sem bil se student in smo s kolegi studenti delali koncept za neke vrste gradbeno zadrugo v tem smislu, pa se ni izslo.
In ni fora v tem, da so se znali bolj organizirati. Ti moras prvo sploh imeti sanse, potem pa cas. Danasnja pravila bi 90% takratnim graditeljem pred startom tako zagrenila projekt, da ga ne bi niti zaceli.
In ceprav jim je bilo lazje in so kot druzba imeli vec casa ti bo velika vecina povedala, da ni sans, da gradijo 2x, "ena hisa vzame pol zdravja" in se in se takih pregovorov. Oni so bolj kot bili organizirani se ujeli v past, kjer tezko gres nazaj. Pa je kljub temu ostalo kar nekaj hisa samo zgrajenih in pod streho in se danes propadajo brez oken, fasade itn.
Zgodovina sprememb…
TheBlueOne je izjavil:
In ceprav jim je bilo lazje in so kot druzba imeli vec casa ti bo velika vecina povedala, da ni sans, da gradijo 2x, "ena hisa vzame pol zdravja" in se in se takih pregovorov. Oni so bolj kot bili organizirani se ujeli v past, kjer tezko gres nazaj. Pa je kljub temu ostalo kar nekaj hisa samo zgrajenih in pod streho in se danes propadajo brez oken, fasade itn.
Fora boljše organizacije sam ne vidim v tem, da imaš nek plan ki z zakonodajo ni skladen, ali pa da se ti stvari še dodatno zakomplicirajo ampak da poizkušaš, v okvirjih doseči boljše pogoje. Seveda izgradnja hiše ni 5 minutni projekt, a če vsak naredi/naštudira svoj del in si znanje/izkušnje deliš je precej lažje.
In sam ne gledam, da so bili boomerji organizirani pri gradnji, ampak so bili bolj organizirani pri drugih stvareh, kjer so pridobili čas, ki so ga zapravili za gradnjo in nekateri so šli čez to, se je pa marsi komu tudi zaštrikalo do te mere, da stvari niso danes dokončane. A to se ti lahko zgodi tudi danes. Imam znanca&znanko pod 30 zgradila hišo malce pred vselitvijo pa sta šla narazen.
Fora organizacije je, da moras ljudi casovno organizirati. Vec je dela bolj jih potrebujes. Bolj je vse skupaj obsezno, bolj je kompleksen casovni okvir. Pri moderni gradnji bos veckrat pokvaril plane frendom, ko jih bos v cetrtek klical v stilu "Mi imamo koncane napeljave, tako da pridite cez vikend in ponedeljek torek k meni, ker naslednji teden pridejo montirati okna.". Ali pa "Kar smo planirali ta vikend ponedljek, torek ne bo slo, ker napeljave se niso koncane, tako da si vzemite tega prosto, stornirajte dopust, vas pa planiram naslednji vikend, tako da radirajte kar ste planirali takrat.". In to bos pocel nekaj let na redni bazi. Ce te ne bodo lincali frendi, te bodo pa pobili sami pogledi njihovih zena.
Pa da ne govorimo, da jim bos se razdelil specializacije. Toni bo keramicar, Miha bo pleskar, Janez bo pomozni delavec itn. Bos gradil ti, potem Toni, ko pa bo gradil Miha boste pa ostali imeli druzinske obveznosti, ker kdo pa je planiral froce?
Kjer pa sem odrascal jaz pa je bila vecina boomerjev doma ob treh. Ko so delali naprimer fundament so se dobili nekje na parceli, skopali, vlili, dali cev za kanalizacijo (se niso vedeli kam tocno bo sla), piknik in reseno. Vse na priblizno. Ploscice so polagali tako, da danes ni niti slaba sala, pa da ne govorimo kako je bilo z napeljavami. In ti bi to romanco danes?
Danes bos najprej moral priti do dovoljenja, potem bo nekdo verjetno moral biti tako specializiran, da je uradno lahko nadzornik. Ko bo priblizno skopano bodo sli domov, ker enkrat naslednje dni bo prisel geodet, da bo tocno oznacil kako in kaj. Ko bo oznaceno bodo zopet prisli frendi in boste delali naprej. Potem pa bos hiso morda prodal, nasledji lastnik bo opazil, da je fusana s strani laikov in bo stisnil tozbo tistemu ekspert frendu, ki je podpisal, da je vse v najlepsem redu.
Skratka, se kako so vazne razlike takrat in sedaj. To vem ker je skoraj vsak nasvet tistih starih samograditeljev slab ali pomankljiv, ker njihov test, ce je bilo OK je bil "Stoji pri meni, Fonza pa je delal isto, torej je to optimum!".
Pa da ne govorimo, da jim bos se razdelil specializacije. Toni bo keramicar, Miha bo pleskar, Janez bo pomozni delavec itn. Bos gradil ti, potem Toni, ko pa bo gradil Miha boste pa ostali imeli druzinske obveznosti, ker kdo pa je planiral froce?
Kjer pa sem odrascal jaz pa je bila vecina boomerjev doma ob treh. Ko so delali naprimer fundament so se dobili nekje na parceli, skopali, vlili, dali cev za kanalizacijo (se niso vedeli kam tocno bo sla), piknik in reseno. Vse na priblizno. Ploscice so polagali tako, da danes ni niti slaba sala, pa da ne govorimo kako je bilo z napeljavami. In ti bi to romanco danes?
Danes bos najprej moral priti do dovoljenja, potem bo nekdo verjetno moral biti tako specializiran, da je uradno lahko nadzornik. Ko bo priblizno skopano bodo sli domov, ker enkrat naslednje dni bo prisel geodet, da bo tocno oznacil kako in kaj. Ko bo oznaceno bodo zopet prisli frendi in boste delali naprej. Potem pa bos hiso morda prodal, nasledji lastnik bo opazil, da je fusana s strani laikov in bo stisnil tozbo tistemu ekspert frendu, ki je podpisal, da je vse v najlepsem redu.
Skratka, se kako so vazne razlike takrat in sedaj. To vem ker je skoraj vsak nasvet tistih starih samograditeljev slab ali pomankljiv, ker njihov test, ce je bilo OK je bil "Stoji pri meni, Fonza pa je delal isto, torej je to optimum!".
WizzardOfOZ ::
Midva nisva boomerja, pa sva vseeno zelo staro hišo kompletno obnovila sama (brez pomoči staršev, ne finančne, ne z roko). Po šihtu si prišel domov, nekje med 15 in 16 uro, pa si delal do večera.
Takrat, ko sva to delala, ni bilo dovolj denarja. Pa ko sva plačo dobila, si šel za eno plačo kupit stvari po spisku (z drugo plačo sva pa živela). In si potem delal, dokler ni zmanjkalo materiala, potem si pa počakal na naslednji mesec do plače.
Pač je trajalo veliko dlje, kot če bi imel denar in nekomu plačal, da bi vse naredil, ampak sva naredila vse.
Takrat, ko sva to delala, ni bilo dovolj denarja. Pa ko sva plačo dobila, si šel za eno plačo kupit stvari po spisku (z drugo plačo sva pa živela). In si potem delal, dokler ni zmanjkalo materiala, potem si pa počakal na naslednji mesec do plače.
Pač je trajalo veliko dlje, kot če bi imel denar in nekomu plačal, da bi vse naredil, ampak sva naredila vse.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
WizzardOfOZ je izjavil:
Midva nisva boomerja, pa sva vseeno zelo staro hišo kompletno obnovila sama (brez pomoči staršev, ne finančne, ne z roko). Po šihtu si prišel domov, nekje med 15 in 16 uro, pa si delal do večera.
To pac ni gradnja, to je cisto druga kategorija, ki je zopet odvisna od tega kako dobra je osnova. Poleg tega ze imas dovoljenja, da se lahko vselis, torej, ce postimas kuhinjo in eno spalnico si lahko tam.
Na gradbisce bos moral najprej priti, potem vedno pospraviti orodje dokler ni zaprto. Ce to delas po sluzbi bos vecino casa na poti in stimal logistiko. Potem pa bos se placeval najemnino in te bodo zamude hitro stale toliko, da bi bilo bolj pametno koga najeti.
solatko ::
Pri vsaki stvari je tako, če zaslužiš dovolj, več kot ti računajo izvajalci, potem delaš svoje delo ta čas, ko ti izvajalci postavljajo kočo. Če zaslužiš manj in celo znaš nekatera opravila sam narediti dovolj dobro, delaš sam, ko imaš čas, saj enostavno za zlate mojstre ni dovolj €. Tako se je delalo tudi v prejšnjem sistemu. Tisti, ki so dobro služili v svojem poklicu, so naročili hišo na ključ, ostali so se znašli, vsak po svoje.
Delo krepa človeka
gruntfürmich ::
"Milenijski filozofi" medbesedilno onanirajo o fikciji, medtem ko jim bejbibumerji peljejo realnost v tri krasne.
komentar AlterEga v: https://www.rtvslo.si/kultura/film-in-t...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Malidelničar ::
Ali mislite, da se bodo SLO boomerji opravičili milenijcem in Z-jevcem?
Se jim je sploh treba?
Bi se milenijci/Z-jevci morali opravičiti boomerjem za vse očitke, ki letijo proti njim?
Se jim je sploh treba?
Bi se milenijci/Z-jevci morali opravičiti boomerjem za vse očitke, ki letijo proti njim?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
v sloveniji se kdo opravičuje in odgovarja za svoje napake?
si ti prišlek v sloveniji?
gruntfürmich je izjavil:
Ne, poznam pa starejše generacije (pred-boomerske) ki so imele neke vrednote ....
takšni pa hitro izumirajo.
Malidelničar je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
Ne, poznam pa starejše generacije (pred-boomerske) ki so imele neke vrednote ....
Starejše generacije in vrednote?! Kolikor poznam starejših generacij, so bile v povprečju še precej bolj zategnjene kot naši boomerji. Od dogovorjenih porok, pogovojevanje dediščine z ženo itd.
no, nacionalni karakter slovencev je načeloma takšen, da dokler gre, potem so vsi resnicoljubi in pošteni. ko pa jim zagusti, pa se bodo prvi začeli lagati in krasti; vse za lastno korist.
fulk ::
Že, ampak obstajajo še mnogo hujši. Pojdu v subsaharsko afriko živet in delat za nekaj let v povprečno sosesko.
Pomojem ko se boš vrnu boš gledal na dom povsem drugače.
Malidelničar je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
Starejše generacije in vrednote?! Kolikor poznam starejših generacij, so bile v povprečju še precej bolj zategnjene kot naši boomerji. Od dogovorjenih porok, pogovojevanje dediščine z ženo itd.
Glej, ma ne vem, mogoče se ti čudno sliši, ampak iz mojih osebnih (!!!) izkušenj imam dober pogled na predboomersko generacijo - na ljudi, ki sem jih jaz osebno (!!!) poznal (prijatleji, ogromno žlahte, sokrajani itd.).
To kar si omegnil - zategnjenost in pogojevanje dediščine z ženo - verjamem, da je bilo, ampak se mi zdi, da tisti pred-boomerji so zelo osvestili neke višje cilje in so se zelo človeško, kulturno, prijazno obnašali. Vem, čudno, da bereš kaj takšnega.
Slabše mnenje imam o boomerjih: hudi materialisti so, vidijo samo sebe, zelo so kritični do svojih potomcev in jih dajajo v nič, sebe dojemajo kot superiorne, ne vidijo pa da so živeli v letih, ko je šlo vse gor.
Med boomerji in pre-boomerji je IMHO ogromna razlika.
5ygmq ::
Malidelničar je izjavil:
Slabše mnenje imam o boomerjih: hudi materialisti so, vidijo samo sebe, zelo so kritični do svojih potomcev in jih dajajo v nič, sebe dojemajo kot superiorne, ne vidijo pa da so živeli v letih, ko je šlo vse gor.
koga se šteje med boomerje? oče je sicer umrl pred leti, mati pa se mi zdi od vedno precej ponižna in neambiciozna, pač 'sistemsko izgrajena' profesorja... seveda se je nekaj jedrnega premoženja nabralo predvsem s pomočjo enega od večih potomcev, ki se mu je svoj čas očitala rast 'grebena'...
5ygmq ::
sem razmislil in se moram pripraviti - oba sta bila sorazmerno ambiciozna (in požrtvovalna) ampak bi lahko bila še veliko bolj ampak to ni bilo v duhu takratnega časa... hec je, da sta pričakovala, da se bomo otroci zaposlili v varnem in povečini brezstresnem javnem sektorju s sorazmerno dobro plačo ampak vmes je prišlo obdobje 1990+ ...
Že, ampak obstajajo še mnogo hujši. Pojdu v subsaharsko afriko živet in delat za nekaj let v povprečno sosesko.
sugurno.
pravim samo to, da se 'pregovorno' (samooklicano) poštenje slovencev takoj zlomi na neki preiskušnji in da se na njega ni vedno za zanašati.
aviator ::
Malidelničar je izjavil:
Malidelničar je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
Glej, ma ne vem, mogoče se ti čudno sliši, ampak iz mojih osebnih (!!!) izkušenj imam dober pogled na predboomersko generacijo - na ljudi, ki sem jih jaz osebno (!!!) poznal (prijatleji, ogromno žlahte, sokrajani itd.).
To kar si omegnil - zategnjenost in pogojevanje dediščine z ženo - verjamem, da je bilo, ampak se mi zdi, da tisti pred-boomerji so zelo osvestili neke višje cilje in so se zelo človeško, kulturno, prijazno obnašali. Vem, čudno, da bereš kaj takšnega.
Tocno tko. Boomercek ti ne bo pomagal pri gradnji, cuval otrok, podaril parcele. A vecina jih je te pomoci bila delezna. Svojo rit bo odnesel na elektricno kolo in z z podobno mislecimi uspeznezi bentil nad "danasnjo mladino".
Ze mogoce, da so rojeni pred 2 svetovno vojno bili zategjeni in sparovni, ama 50,60 letniki so otrokom pomagali ne pa metali polena pod noge.
Kar se tice pogojevanj dediscine... Mislim da je tega kar precej. Slab zakon starsev, na sina ljubosumen oce, ki favorizira hcerkico in obratno, zlati sine in vedno slaba hcerka.
matobeli ::
Malidelničar je izjavil:
To si napisal tako, kot da drugi ne bi imeli izkušenj z boomerji in predboomerji . Moje izkušnje so takšne, da je vse odvisno od posameznikov in da včasih tudi ni bilo tako rožnato kot se danes zdi. In ko debatiramo s kolegi, ki imamo svoje otroke, koliko naši starši pomagajo so stvari tako različne, da skupnega imenovalca ne moreš najti. Tako stvari nihajo od tega, da so starši pustili svojim otrokom hiše, imajo varstvo otrok ob vsaki situaciji (bolezni, službena odsotnost, kar tako itd.) do tistih, ki so jih z otroci vred vrgli na cesto. In podobno sliko imam tudi pri starejši generaciji - le da tam poznam več precej bolj brutalnih primerov.
simonchelo ::
Situacija je bistveno drugačna kot opisujete zgoraj. Moja starša sta celo življenje garala, imata sicer hiško a na koncu sem jima kredit pomagal odplačati jaz. Časi so takšni kot so. Vsak čas ima priložnosti za uspeh in priložnosti za poraz.
Dejstvo je da smo trenutno v precej slabšem obdobju kar se kreditov tiče. Ampak je možnosti za uspeh (kratkoročen) bistveno več. V 90ih so bili razni Jazbinški in podobne situacije ki so jih eni zgrabili, spet drugi pa ne.
Dejstvo pa je, da ko preteče enkrat dovolj časa od nekega obdobja, se slabe zgodbe Oz. Zgodbe o neuspehu skrijejo, zgodbe o uspehu pa so vidne (nepremičnine in družbeni status) tako da se ko gledaš nazaj zdi da so vsi uspeli in da sta se cedila mleko in med a resnica je vedno drugačna.
Ampak itaq bo 90% ljudi vedno jamralo kako je slabo, kako je bilo prej bolje, kako ni pošteno... 10% pa bo brskalo, tuhtalo in iskalo možnosti za uspeh. Ene 2% pa bo dejansko tudi uspelo.
Dejstvo je da smo trenutno v precej slabšem obdobju kar se kreditov tiče. Ampak je možnosti za uspeh (kratkoročen) bistveno več. V 90ih so bili razni Jazbinški in podobne situacije ki so jih eni zgrabili, spet drugi pa ne.
Dejstvo pa je, da ko preteče enkrat dovolj časa od nekega obdobja, se slabe zgodbe Oz. Zgodbe o neuspehu skrijejo, zgodbe o uspehu pa so vidne (nepremičnine in družbeni status) tako da se ko gledaš nazaj zdi da so vsi uspeli in da sta se cedila mleko in med a resnica je vedno drugačna.
Ampak itaq bo 90% ljudi vedno jamralo kako je slabo, kako je bilo prej bolje, kako ni pošteno... 10% pa bo brskalo, tuhtalo in iskalo možnosti za uspeh. Ene 2% pa bo dejansko tudi uspelo.
ciao
Tvoja starša sta zamudila ugodne kredite, če si jima ti moral pomagat z odplačilom. Se spomnim, ko so banke prosile stranke, če lahko odplačajo tistih 20 tolarjev kredita, ki jim je še ostalo (ko je bila devalvacija dinarja tako visoka, potem smo pa prešli na tolarje), ker so stroški položnice dražji od zadnjih 30 obrokov skupaj.
Takrat, ko so bili še dinarji, če si plačo takoj zamenjal v marke, si imel sredi meseca 3x več denarja, kot ko si dobil plačo. Ali pa še bolje; Si šel v Sarajevo, dal na banki 10 čekov s celo plačo in vzel gotovino, jo zamenjal v marke, pa ko so čeki prišli v slovenijo (nekje 2 do 3 tedne zamika), si prodal med 25 in 33% mark, ki si jih s tistimi 10 čeki kupil in poplačal vseh 10 čekov (ker je dinar tako hitro zgubljal vrednost).
Takrat, ko so bili še dinarji, če si plačo takoj zamenjal v marke, si imel sredi meseca 3x več denarja, kot ko si dobil plačo. Ali pa še bolje; Si šel v Sarajevo, dal na banki 10 čekov s celo plačo in vzel gotovino, jo zamenjal v marke, pa ko so čeki prišli v slovenijo (nekje 2 do 3 tedne zamika), si prodal med 25 in 33% mark, ki si jih s tistimi 10 čeki kupil in poplačal vseh 10 čekov (ker je dinar tako hitro zgubljal vrednost).
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Tvoja starša sta zamudila ugodne kredite, če si jima ti moral pomagat z odplačilom. Se spomnim, ko so banke prosile stranke, če lahko odplačajo tistih 20 tolarjev kredita, ki jim je še ostalo (ko je bila devalvacija tako visoka), ker so stroški položnice dražji od zadnjih 30 obrokov skupaj.
Takrat, ko so bili še dinarji, če si plačo takoj zamenjal v marke, si imel sredi meseca 3x več denarja, kot ko si dobil plačo. Ali pa še bolje; Si šel v Sarajevo, dal na banki 10 čekov s celo plačo in vzel gotovino, jo zamenjal v marke, pa ko so čeki prišli v slovenijo, si prodal 33% mark, ki si jih kupil in poplačal vseh 10 čekov (ker je dinar tako hitro zgubljal vrednost).
Ja ampak si to moral nardit... 50% ljudi tega ni naredilo ali še več... tako kto niso vložili v BTC 2010 itd... za nazaj je lahko bit pameten.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
WizzardOfOZ je izjavil:
Tvoja starša sta zamudila ugodne kredite, če si jima ti moral pomagat z odplačilom. Se spomnim, ko so banke prosile stranke, če lahko odplačajo tistih 20 tolarjev kredita, ki jim je še ostalo (ko je bila devalvacija dinarja tako visoka, potem smo pa prešli na tolarje), ker so stroški položnice dražji od zadnjih 30 obrokov skupaj.
mislim da je zelo zelo malo ljudi profitiralo v tem obdobju... ampak te zgodbe se berejo kot da se je celotna država tako sezidala...
večina je itq zamenjavala v marke ker je morala, in večinoma je šlo iz rok v usta.
Zgodovina sprememb…
simonchelo: saj si zelo dobro napisal, te povsem razumem, ampak poanta bentenja predvsem (nas) milenijcev (in delno Z-jevcev) nad boomerji je to, da so oni imeli bistveno manjše, kako bi rekel, upfront stroške. Parcela poceni, možnost dela, zidanja na črno, za kar si tudi imel čas ob bolj easy službah, večji del neto cashflowa si lahko preusmeril v gradnjo hiše.
Danes pa mlade stiskajo z plačami plus stroški za začetek gradnje/obnovo/nakup fleta so bistveno bistveno višji (in je trend, da bi se zaradi "zelenega" prehoda dvignili)
In zato pride do bentenja čez boomerje, ki ne razumejo situacije v kateri so mladi. Nekako naj bi bila situacija za mlade tako slaba, da so tudi tiste priložnosti ala Jazbinšek - danes je to crypto - bistvneo premalo, da bi dvignile generacijo tako kot so se boomerji kot generacija dvignili. V tem je po mojem point.
Danes pa mlade stiskajo z plačami plus stroški za začetek gradnje/obnovo/nakup fleta so bistveno bistveno višji (in je trend, da bi se zaradi "zelenega" prehoda dvignili)
In zato pride do bentenja čez boomerje, ki ne razumejo situacije v kateri so mladi. Nekako naj bi bila situacija za mlade tako slaba, da so tudi tiste priložnosti ala Jazbinšek - danes je to crypto - bistvneo premalo, da bi dvignile generacijo tako kot so se boomerji kot generacija dvignili. V tem je po mojem point.
BCSman ::
Velike socialistične bajte so že zgrajene. Potrebno je le adaptirat stanovanje. Zakaj bi gradili sploh nove hiše in dodatno iztrebljali naravo? Le zato ker žena ne mara tašče?
Malidelničar je izjavil:
simonchelo: saj si zelo dobro napisal, te povsem razumem, ampak poanta bentenja predvsem (nas) milenijcev (in delno Z-jevcev) nad boomerji je to, da so oni imeli bistveno manjše, kako bi rekel, upfront stroške. Parcela poceni, možnost dela, zidanja na črno, za kar si tudi imel čas ob bolj easy službah, večji del neto cashflowa si lahko preusmeril v gradnjo hiše.
Sicer nisem boomer, sem mmlajši, ampak plače so bile takrat zelo majhne. Vem, ker so takrat doma starši gradili hišo. Ne sicer "prave boomerske s tremi stanovanji" notri, ampak 8x8m visoko pritlično hišo (kuhinja z dnevno sobo, kopalnica, spalnica), kjer sedaj živita starša. Gradili smo jo več kot 10 let, po 15ih je dobila pa še fasado. (Ko je bila "akcija", so vsi sosedje prišli in smo naredili plato (danes tega večinoma ni več), drugič si šel pa ti tja pomagat).
In če bi danes razdelil nabavo parcele, papirologijo in gradnjo na 10 do 15 let, bi tudi mladi lahko enako skozi prišli in bi si zgradili hiše. Jaz tukaj ne vidim, da je problem boomerstvo, ampak je problem, da bi mladi vse radi takoj in sedaj. To pa pri gradnji hiše pač ne gre, ker so stroški preveliki.
Malidelničar je izjavil:
Ja imeli so MOŽNOST pa je spet niso vsi izkoristli, ker če bi jo, ne bi noben potomec zdaj bil brez vsega....
Saj ste tudi vsi imeli male upfront storške za vložit v crypto BTC 2010 pa koliko nas je? REDKO KDO...
ja, sj včasih tudi niso imeli denarja za bajto. to da so vse takoj postavili je izkrivljen spomin.
bajte so šele po 15 letih dobile fasado, po 25 letih asfalt ker je bil šoder okoli bajte čisto ok.
pa oprema čisto osnovna in 3 glavne sobe ometane, za kuhinjo dovolj samostoječ štedilnik, kredenca in nizka omarica za pult... danes se folk preserava z neumnostmi, ki pa predstavljajo glavnino stroškov bajte.
ni pa bilo dragih papirjev, pa komunalnega prispevka, pa standard takšen in onakšen, pa prepoved 100 in 1...
bajte so šele po 15 letih dobile fasado, po 25 letih asfalt ker je bil šoder okoli bajte čisto ok.
pa oprema čisto osnovna in 3 glavne sobe ometane, za kuhinjo dovolj samostoječ štedilnik, kredenca in nizka omarica za pult... danes se folk preserava z neumnostmi, ki pa predstavljajo glavnino stroškov bajte.
ni pa bilo dragih papirjev, pa komunalnega prispevka, pa standard takšen in onakšen, pa prepoved 100 in 1...
Zgodovina sprememb…
Tudi papirji so bili takrat dragi kot danes. Ravno tako si moral plačat elektro priključek, komunalni prispevek in gradbeno dovoljenje. In to ni bil majhen denar.
Danes je elektro priključek 900€ za novogradnjo (+ omarica nekje 1200€), takrat je bil pa priključek 2000 nemških mark in omarica okoli 500 mark. Da ne govorimo o telefonskem priključku, ko si moral plačat 5000mark.
Je bilo pa manj omejitev.
Danes je elektro priključek 900€ za novogradnjo (+ omarica nekje 1200€), takrat je bil pa priključek 2000 nemških mark in omarica okoli 500 mark. Da ne govorimo o telefonskem priključku, ko si moral plačat 5000mark.
Je bilo pa manj omejitev.
OneYellow ::
Ne, danes moraš razdelit na 30 let koliko npr. plačuješ kredit, da si postaviš hišo. Včasih je bilo pa očitno dovolj 10-15 let.
Ne, danes moraš razdelit na 30 let koliko npr. plačuješ kredit, da si postaviš hišo. Včasih je bilo pa očitno dovolj 10-15 let.
Ja samo si v 15 letih vsako popoldne se ukvarjal z bajto ne pa instagramal, facebookal, potoval po Tajski, USA, Koreji, Indoneziji in Egiptu.... šel si za 9 dni v Barbarigo ali Poreč in nesel na plažo pašteto, pariško žemlje in domači paradajz in vložene murke...
8 mesecev v letu ko si prišel s šihta si pa DELAL še pol 4-5 ur...
To pa sončki danes ne bi ker so prefini niti niso sposobni držat kladiva, vezat štekarjev itd...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Ne, 10 do 15 let se je gradilo, krediti so bili ravno tako na 30 let. Pa dopustom se je bilo treba odreči. Pa še marsičemu drugemu (recimo novemu avtu). Sta tastara furala stoenko še celih 15 let, ko je bila bajta že narejena, ker ni bilo denarja za drug avto.
Zgodovina sprememb…
matobeli ::
Manjka pomemben podatek, plača tvojih staršev, oziroma "razred", tudi v jugi so bile razlike med plačami.
Ker na koncu vedno pridemo do zaključka da so samo delavci v proizvodnji gagali (pa še to bolj ali manj tisti iz vzhodne slovenije) ko so delal bajto, srednji sloj pa jo je odnesel bistveno bolje.
Ker na koncu vedno pridemo do zaključka da so samo delavci v proizvodnji gagali (pa še to bolj ali manj tisti iz vzhodne slovenije) ko so delal bajto, srednji sloj pa jo je odnesel bistveno bolje.
Stari je delal v litostroju na turbinah, mat je bila pa učiteljica na srednji šoli. Plače niso bile visoke.
Veliko manjše kot danes. Litostroj je imel 1:5 (4.8) razmerje med plačo delavca in direktorja in če si je hotel direktor povišat plačo, je moral vsem v verigi pod njim.
Manjka pomemben podatek, plača tvojih staršev, oziroma "razred", tudi v jugi so bile razlike med plačami.
Veliko manjše kot danes. Litostroj je imel 1:5 (4.8) razmerje med plačo delavca in direktorja in če si je hotel direktor povišat plačo, je moral vsem v verigi pod njim.
Zgodovina sprememb…
BCSman ::
Kam je sploh lahko direktor investiral 5x višjo plačo, preden jo je devalvacija požrla? Je bilo sploh dovoljeno posedovat več kot eno nepremičnino?
V BMW-ja.
Je bilo sploh dovoljeno posedovat več kot eno nepremičnino?
brez skrbi. nismo zastonj imeli kaviar socializma.
tisti pri koritu niso poznali 'socializma', niti si ga niso želeli imeti takšnega kot ostale 99,9% bebaste raje...
uomostolto ::
Ampak tile problemi bodo kmalu minili, kakor tudi večina naših staršev. Višek rojstev boomerjev je bil menda ravno pred približno 65 leti, kar nakazuje, da imamo trenutno največji pritistk na sistem. In seveda so kot prvi lastniki sploh tudi največji lastniki vsega.
Ampak štafeta se predaja in to vsako leto bolj pospešeno. Kar so zakuhali boomerji je deloma že mimo, čez deset let pa bodo boomerji verjetno padli v totalno irelevanco. Od tu naprej smo na tnalu mi.
Kaj potem koristi gledati komu je malo boljše, posebej glede na to, da se okoliščin ne da primerjati niti v lokalnem in posebej ne v globalnem smislu?
Ampak štafeta se predaja in to vsako leto bolj pospešeno. Kar so zakuhali boomerji je deloma že mimo, čez deset let pa bodo boomerji verjetno padli v totalno irelevanco. Od tu naprej smo na tnalu mi.
Kaj potem koristi gledati komu je malo boljše, posebej glede na to, da se okoliščin ne da primerjati niti v lokalnem in posebej ne v globalnem smislu?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Varčevanje vs potrošništvo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 32104 (13572) | Miki N |
» | USTVARJANJE SVOJEGA PREBIVALIŠČA (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 21437 (13027) | zobnik |
⊘ | Milenijci in njihove navade (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10923 (8410) | BigWhale |
» | Milenijci niso tako drugačni, le revnejši so (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 43815 (36128) | jype |