Forum » Loža » Obračun vode
Obračun vode

kixs ::
Verjetno je povsod tako, a vseeno... Na nasem koncu merijo in obracunajo po m3. Pri nizki porabi, 4-5 m3 pride lahko do precejsnje napake. Se mi zdi, da vedno zaokrozujejo navzgor.
Kako merijo pri vas?
Kako merijo pri vas?

telexdell ::
Verjetno je povsod tako, a vseeno... Na nasem koncu merijo in obracunajo po m3. Pri nizki porabi, 4-5 m3 pride lahko do precejsnje napake. Se mi zdi, da vedno zaokrozujejo navzgor.
Kako merijo pri vas?
Števec meri litre. O precejšnji napaki bi lahko govoril pri porabi 4...5 litrov. Pri kubiku se pa gr eza 1000 l. Tam pa je pri 4-5 kubikov napaka praktično zanemarljiva. Pa tudi strošek litra vode je zanemarljiv.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk ::
Če si nekje en mesec pri nizki porabi ni neke preciznosti, na dolgi rok pa plačaš točno.
No, tudi na mesec kvečjemu plačaš premalo, težko preveč. Nič ne zaokrožuje, ko je kubik cel se obrne.
No, tudi na mesec kvečjemu plačaš premalo, težko preveč. Nič ne zaokrožuje, ko je kubik cel se obrne.

Bizkit45 ::
Kjer ni daljinskega odcitavanja je pavsal. Popise se ponavadi 1x letno in naredi poracun (v plus ali v minus). Isto je \ je bilo pri elektriki. V bistvu je isto povsod, kjer ni moznosti odcitavanja v realnem casu.
Ce imas pa daljinsko odcitavanje, potem ti pa poracunajo za vsak poln kubik vode na tisti mesec. Simple math, sam folk mora zakomplicirati..
Ce imas pa daljinsko odcitavanje, potem ti pa poracunajo za vsak poln kubik vode na tisti mesec. Simple math, sam folk mora zakomplicirati..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bizkit45 ()

Baja ::
kako merijo? daljinsko?
jaz plačujem pavšal, pa poračun enkrat letno drugače. ja, pa enkrat na leto pride (oz. pokliče) števec popisat.
jaz plačujem pavšal, pa poračun enkrat letno drugače. ja, pa enkrat na leto pride (oz. pokliče) števec popisat.

Furbo ::
Tudi če letos zaokrožijo npr. 4,3 na 5, bodo naslednje leto pač pogledali prejšnje stanje in za izhodišče vzeli tistih 5, na dolgi rok se ne splača obremenjevati.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

feryz ::
Za izhodišče ne bodo vzeli tistih 5, ampak tisto, kar na števcu piše.
Če so ti prejšnič obračunali 5 namesto 4,3, potem to pomeni, da si ob naslednjem obračunu imel 700 litrov fore. Preden se je začel naslednji obračun.
Če so ti prejšnič obračunali 5 namesto 4,3, potem to pomeni, da si ob naslednjem obračunu imel 700 litrov fore. Preden se je začel naslednji obračun.

Moja napaka. Tako se zgodi, ko gledas obracun na racunu in ne dejanskega stevca. Ta ocitno res meri litre. Na obracunu pa je podatek samo o m3. Ce ze imajo natancne podatke, bi lahko racunali z njimi. Zmotilo me je, da je vsak mesec enaka poraba. Kar zveni logicno, ampak je taka poraba tudi, ko smo na dopustu en ali dva tedna. Bom malo spremljal stanje stevca...

Baja ::
poglej zadnji racun. nekje je napisano zadnje stanje in novo stanje "števca" (pavšal=tolko vode mas plačane). primerjas z realnim stanjem pa vidis na cem si.

Bom spremljal. Ce je daljinsko odcitavanje, potem ne more biti pavsal, ali pac?
Na zadnjem racunu je tako:
Prejsnji odcitek 26.5. ... 17m3
Novi odcitek 17.6. ... 20m3
Edino kar mi ni jasno na obracunu je:
DN20: Akontacija: 4m3 (G)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()

Bizkit45 ::
Pavšal je lahko ne glede na način odčitavanja. To je metoda oz. dogovor med uporabnikom in ponudnikom (oz. večkrat kar edini način).
Mislim da mešamo daljinsko odčitavanje in odčitavanje v realnem času. Če je daljinsko, še ne pomeni, da ima ponudnik v vsakem trenutku možnost branja stanja. Večinoma daljinsko pri vodi pomeni, da se zapelje mimo z avtom in odčita stanje. Ni potrebe po dvigovanju pokrova, samo to :) Dvomim, da to delajo vsak mesec na isti dan, da boš imel točno porabo recimo zadnjega v mesecu. Akontacija smatam da je plus, ki si ga "preplačal" tekom ostalih mesecev in bo sedaj akontiran pri naslednjem računu?..ugibam tole, ker ne poznam cele drame tu zadaj.
Preveč želiš doktorirati iz tega oz. če že boš, daj potihem in potem nas kaj nauči :)
Mislim da mešamo daljinsko odčitavanje in odčitavanje v realnem času. Če je daljinsko, še ne pomeni, da ima ponudnik v vsakem trenutku možnost branja stanja. Večinoma daljinsko pri vodi pomeni, da se zapelje mimo z avtom in odčita stanje. Ni potrebe po dvigovanju pokrova, samo to :) Dvomim, da to delajo vsak mesec na isti dan, da boš imel točno porabo recimo zadnjega v mesecu. Akontacija smatam da je plus, ki si ga "preplačal" tekom ostalih mesecev in bo sedaj akontiran pri naslednjem računu?..ugibam tole, ker ne poznam cele drame tu zadaj.
Preveč želiš doktorirati iz tega oz. če že boš, daj potihem in potem nas kaj nauči :)

delavec44 ::
Bom spremljal. Ce je daljinsko odcitavanje, potem ne more biti pavsal, ali pac?
Če piše akontacija, je pavšal.
Logiraj se na spletu in 1. v mesecu sam sporoči stanje. Malo dela za točno mesečno stanje.

avtek ::
Tudi mi imamo pavšal. Ravno sedaj je bil poračun in v -, 4 kubike. Se pravi je bil račun malenkost nižji kot sicer.

telexdell ::
Ko se je hčerka omožila in odselila je poraba vode padla za toliko, da po na novo ocenjem pavšalu nismo rabili 3 meseca plačati nič
PS Je pa zanimivo, da prej ko smo plačevali pavšal brez števcev so na komunali vsako leto povečevali ocenjeno porabo na družinskega člana. Ko pa so zaradi uredbe EU morali namestiti števce in začeti obračunavati po njih pa je poraba iz ocenjenih 8 m3 na družinskega člana padla na realnih 3 m3.

PS Je pa zanimivo, da prej ko smo plačevali pavšal brez števcev so na komunali vsako leto povečevali ocenjeno porabo na družinskega člana. Ko pa so zaradi uredbe EU morali namestiti števce in začeti obračunavati po njih pa je poraba iz ocenjenih 8 m3 na družinskega člana padla na realnih 3 m3.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

feryz ::
Sem včeraj gledal unga Amerikanca, ki naklada, kako je živeti v Sloveniji.
Tip je začuden, da moramo imeti števce za vodo.
Očitno tam čez ni tako.
Je pa tudi začuden, da ima vsak pravico dostopa do vode in da je celo pitna.
Očitno tam čez ni tako.

Furbo ::
Tudi oni imajo števce za vodo, brez skrbi. In jo tudi plačujejo, kot bi teklo vino, ne pa voda.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Furbo ()

Daniel ::
Ko se je hčerka omožila in odselila je poraba vode padla za toliko, da po na novo ocenjem pavšalu nismo rabili 3 meseca plačati nič
Kjer je samo kanalizacija, ni pa javnega vodovoda, komunala za čiščenje še kar veselo obračunava 150 L/osebo na dan. Dvomim, da kdo porabi toliko vode dnevno.

starfotr ::
Sem včeraj gledal unga Amerikanca, ki naklada, kako je živeti v Sloveniji.
Očitno tam čez ni tako.
Američani še deževnice ne smejo zbirat na določenih območjih.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pokvarjen kotlicek (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 6462 (4507) | hipertija |
» | Poračun plina - nov cenikOddelek: Problemi človeštva | 3095 (2154) | Unchancy |
» | Delilnikih toplote in stroški odčitavanja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 41472 (24458) | Uporabnix |
» | Delilniki odvzema toplote (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 60509 (49468) | Spajky |
» | Števci za vodo v večstanovanjski hišiOddelek: Loža | 7072 (6693) | telexdell |