» »

ZDA želijo omejiti izvoz in prodajo čipov za umetno inteligenco po svetu

ZDA želijo omejiti izvoz in prodajo čipov za umetno inteligenco po svetu

Slo-Tech - ZDA so sprejele nova pravila o izvozu in prodaji čipov umetne inteligence, ki svet delijo v tri skupine držav in predpisujejo sorazmerno stroge kvote. Bela hiša je določila 18 držav, kamor za izvoz ne bo omejitev, približno 120 držav s kvotami in prepoved prodaje na Kitajsko, v Severno Korejo, Rusijo in Iran. Slovenija je v drugi skupini držav. Nove omejitve bodo začele veljati čez štiri mesece, dotlej pa veljajo obstoječe kvote.

Države brez omejitev so poleg ZDA še Avstralija, Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Japonska, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Južna Koreja, Španija, Švedska in Tajvan. Slovenija se je znašla v skupini, ki ji je dovoljen nakup do 50.000 čipov letno. Meja se lahko poviša na 100.000 čipov ob podpisu posebnega sporazuma z ZDA. Prav tako pravila uveljavljajo vrsto izjem, denimo za ameriška podjetja, ki je v tretjih državah gradijo lastne podatkovne centre - ti so iz kvot izvzeti, ne smejo pa presegati četrtine kapacitet v državah prve kategorije.

Prav tako bo možno mala naročila izvesti mimo kvot. Ta meja bo za začetek pri 1700 čipih na kupca, s čimer želijo pokriti univerze in podobne ustanove. Posamezne stranke se bodo lahko tudi prijavile kot UVEU (Universal Verified End User) v državah prve kategorije ali NVEU (National Verified End User) v ostalih državah, kar jim bo omogočilo višje kvote.

Nvidia kot glavni proizvajalec omenjenih čipov se je odločno odzvala. Novi ukaz so označili kot prekoračitev pristojnosti. Menijo, da gre za birokratski ukrep, ki bo škodoval ameriškemu gospodarstvu in da ne izboljšuje varnosti ameriške nacionalne varnosti, temveč zgolj šibi konkurenčnost. Ob tem so še polaskali prihajajočemu predsedniku Trumpu in izpostavili zadovoljstvo z njegovimi ukrepi iz prvega mandata.

68 komentarjev

«
1
2

mtosev ::

Zakaj smo mi tier 2?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Utk ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

Tak poznavalec mednarodne politike in gledalec cnn pa moraš to vprašat?
Jaz bi reku da imamo srečo, da nismo tier 3.

tetriandoch ::

Švico in Poljsko bi pričakoval v Tier 1 glede na hierarhijo podložnikov.

Scaramouche3 ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

In obstajajo ljudje, ki verjamejo, da bodo USA spoštovali Article 5, ko bo treba varovat članice nato pakta, pred Rusi in potencialnim nuklearnim napadom!
Pa te nam nebi prodali A kvaliteto banan!

m314 ::

Res je. Glede na to koliko denarja smo oprali Irancem in da za to ni nihče
odgovarjal, kar pomeni, da je vpleten sam vrh politike, smo jo še dobro
odnesli.

Nekako sem presenečen tudi nad Južno Ameriko. So vsi oranžni razen Venezuele. Zgoraj pa Kuba in Nikaragva. Verjetno so te naslednje za menjavo oblasti. Na nek način so morda presenečenje Brazilija, Indija in Južna Afrika glede nato, da so Brics in še med ustanovnimi članicami. Rusija, Iran in Kitajska se pa sigurno ful sekirajo. Sploh ta zadnji.

Scaramouche3 je izjavil:

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

In obstajajo ljudje, ki verjamejo, da bodo USA spoštovali Article 5, ko bo treba varovat članice nato pakta, pred Rusi in potencialnim nuklearnim napadom!
Pa te nam nebi prodali A kvaliteto banan!

Če bodo letele jedrske ne bo treba nič varovat, ker ne bo nič ostalo.

Zgodovina sprememb…

Zmajc ::

Ker je Rusom in Kitajcem tako težko odprti par slamnatih podjetij da dobijo vse kar si želijo.

no comment ::

S čim se jim je pa Izrael zameril?

Zmajc je izjavil:

Ker je Rusom in Kitajcem tako težko odprti par slamnatih podjetij da dobijo vse kar si želijo.

Kitajci imajo AI šaro tudi v domači proizvodnji in razvoju. Za njih se ni bati. Tisti, dan ko so ameriški strici iz odzadja začeli seliti proizvodnjo na Kitajsko zaradi dobička, so si sami zategnili štrik okoli vratu.

Scaramouche3 ::

tetriandoch je izjavil:

Če bodo letele jedrske ne bo treba nič varovat, ker ne bo nič ostalo.

Ne rabijo, če Rusija začne osvajati manjše države NATO pakta,ki niso velike, bodo Ameri raje svojo rit varovali, kot spoštovali article 5 in njih s svojo vojsko varovale!

nekdoo ::

A nimamo znotraj EU prostega trga? Ni mi jasno zakaj bi bile evropske države v različnih tierih. Sej lahko komot kupimo iz npr. Nemčije.

Lonsarg ::

Ta je res glupa da brezcarinsko EU kjer se trgo prosto sprehaja razdelijo med različne tiere. Me res zanima kdo sestavlja ta seznam haha.

LeQuack ::

ZDA se gre ravno to, kar so zmeraj obtoževali Kitajsko da se gre. How the tables etc.
Quack !

Karamelo ::

ja probi ja kupt te čipe iz francije recimo, da te vidim

no comment je izjavil:

Izrael je zelen, samo moraš bolj zoomat. Izrael je itak 51-ti state, valda ne bodo sebe sabotirali (čeprav realno na dolgi rok bodo).

In še ena smešna. ZDA pravijo da kitajska prehitro gradi ladje.
"US probe finds China unfairly dominates shipbuilding, paving way for penalties, sources say"
https://www.reuters.com/world/us-probe-...
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

kow ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

Glede na razne Fajonove, Golobe, Kucane, Erjavce... bi morali realno biti Tier 4.

srus ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

Spomin iz časov raznih Isker Delt in Mikroelektronik, ko se je ameriška visokotehnološka roba preko slovenskih podjetij veselo šmuglala v SSSR. Pa tudi ravnokar oprani iranski milijoni v slovenski paradržavni banki ne vzbujajo posebnega zaupanja pri Američanih. Sicer pa lepo, da se naša zunanja politika pretežno ukvarja z “opolnomočenjem deklic posahelske Afrike”, kdo bi se ukvarjal s temi čipi.

Zimonem ::

Ne nakledej. So etska zveza nas no nič nucala. Prej za izvoz surovin kot uvoz dobrin.

lynxslo5 ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

Zato, ker vse ankete javnega mnenja pri nas dokazujejo, da Slovenija skupaj z nekaterimi muslimanskimi državami spada med najbolj amerofobne države na svetu.

Lahko bomo srečni, če nas ne bodo kmalu uvrstili v tier 3.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Ja pa Mikijev Zabavnik bomo dobili z enomesečno zamudo. Za žile rezat.

NVIDIA Statement on the Biden Administration's Misguided 'AI Diffusion' Rule

"That global progress is now in jeopardy. The Biden Administration now seeks to restrict access to mainstream computing applications with its unprecedented and misguided "AI Diffusion" rule, which threatens to derail innovation and economic growth worldwide."
https://blogs.nvidia.com/blog/ai-policy/
Quack !

Ja čope bo prodal. Biden itak ne ve kaj je to. Njegov naslednik tudi ne.

no comment ::

LeQuack je izjavil:

no comment je izjavil:

Izrael je zelen, samo moraš bolj zoomat. Izrael je itak 51-ti state, valda ne bodo sebe sabotirali (čeprav realno na dolgi rok bodo).

Tebi zoom dela narobe, si farbnblind ali pa zelo slab v geografiji.

Izrael je Tier2.

Some 120 other countries, including Singapore, Israel, Saudi Arabia and the United Arab Emirates, will face country caps.

Nwajk ::

Sej bo holob gradil u superpodnebni računalnik za vodo v Italiji kaneda.

endelin ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

:)):D
Jaz sem isto presenečen samo iz drugega razloga

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Jarno ::

Saj Tier2 ni "na prebivalca" oz. na BDP. Za naše statistike je 50.000 čipov letno ugodno glede na proporcije.
#65W!

Utk ::

Najbrž je količina taka da je za neko državo čisto dovolj in vprašanje, če je bo počrpala sploh, ni pa taka da bi si lahko privoščili šverc v Rusijo in druge tier 3 države.

Miki N ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

Premalo smo gledali CNN. Tako nas kaznujejo. :|

gozdar1 ::

Ker vejo, da raje kupujemo ruske.

OutOfTheBox ::

RTV berejo, pa jim je postal takoj jasno. Čudno da nismo da seznamu blokiranih.

Furbo ::

m314 je izjavil:

Res je. Glede na to koliko denarja smo oprali Irancem in da za to ni nihče
odgovarjal, kar pomeni, da je vpleten sam vrh politike, smo jo še dobro
odnesli.

Ja, le kako smo si drznili krasti biznis ameriškim in ostalim evropskim bankam.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

bm1973 ::

Furbo je izjavil:

Ja, le kako smo si drznili krasti biznis ameriškim in ostalim evropskim bankam.

Saj ni šlo za pranje denarja, samo za prenakazila po Evropi.

link_up ::

miki miska je prenakazovala ja...ni slo za pranje denarja...samo za strip.

Jaz nam sploh ne bi dal nicesar dokler se ne spametujemo in nehamo s tem friggin komunizmon. Bomo Kitajsko saro imeli? Komaj cakamo ane? Eni se vedno verjamejo, da imajo Kitajci svoj razvoj.
In and Out

Poldi112 ::

Kaj je narobe s kitajsko "šaro"? Razen tega, da je tako kvalitetna, da jo moramo vedno bolj onemogočati, saj ji ne moremo konkurirati.

Ter kako si razlagaš, da kitajci, ki bojda ne znajo drugega kot kopirati, tehnološko vodijo na vedno več področjih?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OutOfTheBox ::

Na katerih pa?

Markoff ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

Zaradi "feministične zunanje politike", ki posvaja opice, obiskuje eksotične mikro banana države in podpira genocidni Hamas. Ti je bilo res treba to razložiti?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Poldi112 je izjavil:

Kaj je narobe s kitajsko "šaro"? Razen tega, da je tako kvalitetna, da jo moramo vedno bolj onemogočati, saj ji ne moremo konkurirati.

Ter kako si razlagaš, da kitajci, ki bojda ne znajo drugega kot kopirati, tehnološko vodijo na vedno več področjih?

Poldi no...daj razmisljaj...vodijo v izboljsavah, nikakor pa ne v razvoju!
In and Out

Markoff ::

Poldi112 je izjavil:

Bistveno hitreje so sposobni tehnologijo spraviti v proizvodnjo, saj imajo občutno ohlapnejše standarde na področju varnosti izdelkov, okolja ipd.
In, ne, njihova šara je samo toliko kakovostna, kot je kakovostno njihovo razumevanje ukradene tehnologije.

Saj niso edini Azijci, ki imajo težave z ground-breaking inovacijami. Japonci npr. so vrhunski inženirji, njihova specializacija je evolucija, ne revolucija. Njihova rigidna kultura ne dovoljuje preveč svobode, kreativnosti, izzivanja dogem, zato jim povsem nove, odbite ideje težko gredo v glavo. Gredo, vendar težje, redkeje, potrebujejo bistveno več glav za preboj kot mentalno bolj anarhični zahodnjaki.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

opeter ::

tetriandoch je izjavil:

Švico in Poljsko bi pričakoval v Tier 1 glede na hierarhijo podložnikov.

Pa Hrvaško ... ampak pustimo zdaj to.

Države brez omejitev so poleg ZDA še Avstralija, Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Japonska, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Južna Koreja, Španija, Švedska in Tajvan.

Hihi, Dancem se ne upajo zameriti zaradi Grenlandije, Nizozemski pa zaradi ASML. :))
Vse ostalo pa je razumljivo, saj naštete države predstavljajo t. i. Zahod.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

tony1 ::

LeQuack je izjavil:

In še ena smešna. ZDA pravijo da kitajska prehitro gradi ladje.
"US probe finds China unfairly dominates shipbuilding, paving way for penalties, sources say"
https://www.reuters.com/world/us-probe-...

Haha. Spomni na čase Reagana, ki ni gradil samo ščita Vojne zvezd ampak tudi 600-ship navy... Aja, samo tisto so bile naše ladje :))

Poldi112 je izjavil:

Kitajci so pri razvoju tehnološko toliko odzadaj, da se tega sploh ne zavedaš. Ja imajo zelo veliko sposobnost kopiranja in masovnega proizvajanja a da bi razvili kaj revolucionarno novega lahko samo sanjaš.

Zakaj misliš, da tako jočejo za vsako omejitev uvoza novih hi tech tehnologij s strani ZDA na Kitajsko.

mtosev ::

Predvidevam, da bo tole udarilo nvidijo, ki izdeluje te čipe.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Poldi112 ::

OutOfTheBox je izjavil:

Na katerih pa?

https://www.reuters.com/technology/chin...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

A to onih ki jih je chat GPT napisal?

Grimnir3 ::

mtosev je izjavil:

Zakaj smo mi tier 2?

Poldi112 je kriv za to!

In njemu podobni izdajalci, ja.

Grimnir3 ::

Zmajc je izjavil:

In njemu podobni izdajalci, ja.

Tako ja. Kvizlingi so vsega krivi.

fikus_ ::

Ta tema tipično kaže razmišljanje zahoda; drugi so krivi, da nam gre tako, kot nam gre. Izhaja iz mišljenja, drugi morajo delati za nas, ne smejo biti boljši, se morajo sami omejiti, če ne jim pa zahod nabije sankcije.
Zahod se bi šel kapitalizem dokler mu ustreza, ko ne, je pa vse narobe.
To je gledanje samo iz lastne pozicije, razmišljanje jaz imam pravico,... jaz hočem, jaz ... .
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

kaj ti si od vceraj? Poznas besedo interes? Ali preprosto mislis, da bi morali bolj po Woke in se priceli bicat?
In and Out
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kanadsko prebivalstvo se je prvič povečalo za več kot 1 milijon (Letna rast 2,7%) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17123430 (3038) Mr.B
»

Evropska komisija želi evropske kvote na Netflixu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12431038 (27620) Invictus
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13780548 (67053) Iatromantis
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21741483 (38307) borisk

Več podobnih tem