Forum » Omrežja in internet » Switch z trunk opcijo za 3 televizije
Switch z trunk opcijo za 3 televizije
100Benz ::
Pozdravljeni,
v kratkem pričakujem, da nam bodo v hiši priklopili optiko. Pred časom smo naredili prizidek in imamo sedaj v novem delu "server room", kjer imam vso inštalacijo razen FritzBox-a, ki pa je še v starem delu (parica). Server room imam povezan s Fritzem z enim kablom UTP, ki je vklopljen v Mikrotik ruter za internet, Fritz je v bridge mode-u. Na samega Fritza pa imam povezane 3 televizije.
Ob priklopu optike želim modem za optiko v "server roomu", sedaj pa se mi poraja vprašanje kako naj to izvedem da ne rabim "polagati" novih UTP kablov od server rooma do tvjev. Zanima me, če obstaja rešitev, da v "server roomu" iz optičnega modema povezem na enem izhodu Mikrotik-a na drugi izhod pa priključim obstoječi UTP kabel na mesto starega Fritz-a pa namestim switch v katerega bi imel povezane televizije.
Je to možno ali ne? Upam, da sem dovolj nazorno napisal.
**UPDATE**
trenutno sem v fazi priklopa optike in sem naletel na izziv, kako priklopiti vse televizije na optični modem glede na to, da sem prvotno imel FritzBox v zgornjem delu hiše (stari del hiše), sedaj pa sem vso inštalacijo in opremo (ruter, modem...) prestavil v novi del (prizidek) in imam je edina povezava med "server roomom" in staro lokacijo Fritza navaden UTP-B kabel. Pri telekomu so mi povedali, da je dovolj če na mesto kjer je bil FritzBox priklopim Switch z možnostjo komfiguracije trunk protokola.
Kar me zanima je to kako se naj bi to obneslo v praksi. Na switch imam namen priklopiti vsaj 3 televizije (NEO smartbox) + IP telefon, sedaj pa nebi rad, da bo to štekalo in cukalo (tudi če vse televizije gledajo HD program).
Hvala za vse odgovore!
v kratkem pričakujem, da nam bodo v hiši priklopili optiko. Pred časom smo naredili prizidek in imamo sedaj v novem delu "server room", kjer imam vso inštalacijo razen FritzBox-a, ki pa je še v starem delu (parica). Server room imam povezan s Fritzem z enim kablom UTP, ki je vklopljen v Mikrotik ruter za internet, Fritz je v bridge mode-u. Na samega Fritza pa imam povezane 3 televizije.
Ob priklopu optike želim modem za optiko v "server roomu", sedaj pa se mi poraja vprašanje kako naj to izvedem da ne rabim "polagati" novih UTP kablov od server rooma do tvjev. Zanima me, če obstaja rešitev, da v "server roomu" iz optičnega modema povezem na enem izhodu Mikrotik-a na drugi izhod pa priključim obstoječi UTP kabel na mesto starega Fritz-a pa namestim switch v katerega bi imel povezane televizije.
Je to možno ali ne? Upam, da sem dovolj nazorno napisal.
**UPDATE**
trenutno sem v fazi priklopa optike in sem naletel na izziv, kako priklopiti vse televizije na optični modem glede na to, da sem prvotno imel FritzBox v zgornjem delu hiše (stari del hiše), sedaj pa sem vso inštalacijo in opremo (ruter, modem...) prestavil v novi del (prizidek) in imam je edina povezava med "server roomom" in staro lokacijo Fritza navaden UTP-B kabel. Pri telekomu so mi povedali, da je dovolj če na mesto kjer je bil FritzBox priklopim Switch z možnostjo komfiguracije trunk protokola.
Kar me zanima je to kako se naj bi to obneslo v praksi. Na switch imam namen priklopiti vsaj 3 televizije (NEO smartbox) + IP telefon, sedaj pa nebi rad, da bo to štekalo in cukalo (tudi če vse televizije gledajo HD program).
Hvala za vse odgovore!
- spremenil: 100Benz ()
telexdell ::
En HD kanal na optiki zasede tam 12 MB. Torej trije z telefonijo mogoče 40 MB. Navadna LAN povezava laufa s 100 MB. Torej imaš več kot 50% rezervo. Za miren spanec pa namesti neko navadno GB stikalo cenovnega ranga tam 20€.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Razmišljal sem o nakupu tega stikala.
https://b2b.elkotex.si/tplnc-tl-sg105pe...
Vidim, da ima VLAN funkcijo tudi POE, v primeru da bom kaj druga potreboval pa še cena ni tako huda :)
https://b2b.elkotex.si/tplnc-tl-sg105pe...
Vidim, da ima VLAN funkcijo tudi POE, v primeru da bom kaj druga potreboval pa še cena ni tako huda :)
SasoS ::
Če boš imel na mestu kjer je bil Fritz samo televizije, potem še niti VLAN-ov ne rabiš, ker bo čez obstoječ UTP šel samo TV (v server sobi ga priklopiš na optičen modem tam kjer je TV izhod). Ampak vzami vseeno smart switch z VLANi zato da si zihr...
Če bi imel tam še kaj drugega, potem bi moral v server sobi najprej združit LAN in TV vsak v svoj VLAN, potem trunk peljati čez UTP in na drugi strani spet razdelit porte po VLAN-ih.
Če bi imel tam še kaj drugega, potem bi moral v server sobi najprej združit LAN in TV vsak v svoj VLAN, potem trunk peljati čez UTP in na drugi strani spet razdelit porte po VLAN-ih.
Imel bom 3 (max 4) TVje + telefon. Na telekomu so rekli da bi to moralo delovati samo od sebe. Tako, da prvo poskusim tako potem pa grem v nastavitve če ne bo ok. Glede na to pa, da imam CAT 5e kabl mislim da je 1GB dovolj za 3 TVje in telefon.
Me pa zanima, če moram biti še na kaj pozoren glede na to, da bom kmalu priklopil optiko. Trenutno imam pri Telekomu linijo 40/30, sedaj pa bo potrebno spremeniti paket..sam pa bi rad še bolj optimiziral omrežje, da bo čim manj motenj
Me pa zanima, če moram biti še na kaj pozoren glede na to, da bom kmalu priklopil optiko. Trenutno imam pri Telekomu linijo 40/30, sedaj pa bo potrebno spremeniti paket..sam pa bi rad še bolj optimiziral omrežje, da bo čim manj motenj
Daniel ::
Moralo bi delati, v praksi pa se pri nekaterih bolj butastih switchih pojavljajo neke motnje v IPTV. Če bo managed, bi morala zadeva delati brez problema.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Katerega internetnega ponudnika izbrati? (strani: 1 2 3 4 … 36 37 38 39 )Oddelek: Omrežja in internet | 598001 (272) | Alexius Heristalski |
» | NEO Telekoma Slovenije (strani: 1 2 3 4 … 34 35 36 37 )Oddelek: Omrežja in internet | 423137 (526) | clancy |
» | A1 Kombo M (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Omrežja in internet | 81616 (24021) | Tilen |
» | Televizija in internet preko enega UTP kabla?Oddelek: Omrežja in internet | 11521 (5813) | rogerg |
» | Mozilla bi v Firefoxu prodajala VPN (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Brskalniki | 23859 (19248) | b3D_950 |