» »

Switch z trunk opcijo za 3 televizije

Switch z trunk opcijo za 3 televizije

100Benz ::

Pozdravljeni,

v kratkem pričakujem, da nam bodo v hiši priklopili optiko. Pred časom smo naredili prizidek in imamo sedaj v novem delu "server room", kjer imam vso inštalacijo razen FritzBox-a, ki pa je še v starem delu (parica). Server room imam povezan s Fritzem z enim kablom UTP, ki je vklopljen v Mikrotik ruter za internet, Fritz je v bridge mode-u. Na samega Fritza pa imam povezane 3 televizije.

Ob priklopu optike želim modem za optiko v "server roomu", sedaj pa se mi poraja vprašanje kako naj to izvedem da ne rabim "polagati" novih UTP kablov od server rooma do tvjev. Zanima me, če obstaja rešitev, da v "server roomu" iz optičnega modema povezem na enem izhodu Mikrotik-a na drugi izhod pa priključim obstoječi UTP kabel na mesto starega Fritz-a pa namestim switch v katerega bi imel povezane televizije.

Je to možno ali ne? Upam, da sem dovolj nazorno napisal.

**UPDATE**

trenutno sem v fazi priklopa optike in sem naletel na izziv, kako priklopiti vse televizije na optični modem glede na to, da sem prvotno imel FritzBox v zgornjem delu hiše (stari del hiše), sedaj pa sem vso inštalacijo in opremo (ruter, modem...) prestavil v novi del (prizidek) in imam je edina povezava med "server roomom" in staro lokacijo Fritza navaden UTP-B kabel. Pri telekomu so mi povedali, da je dovolj če na mesto kjer je bil FritzBox priklopim Switch z možnostjo komfiguracije trunk protokola.

Kar me zanima je to kako se naj bi to obneslo v praksi. Na switch imam namen priklopiti vsaj 3 televizije (NEO smartbox) + IP telefon, sedaj pa nebi rad, da bo to štekalo in cukalo (tudi če vse televizije gledajo HD program).

Hvala za vse odgovore!
  • spremenil: 100Benz ()

telexdell ::

En HD kanal na optiki zasede tam 12 MB. Torej trije z telefonijo mogoče 40 MB. Navadna LAN povezava laufa s 100 MB. Torej imaš več kot 50% rezervo. Za miren spanec pa namesti neko navadno GB stikalo cenovnega ranga tam 20€.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

bm1973 ::

Mb, ne MB ;)

Razmišljal sem o nakupu tega stikala.

https://b2b.elkotex.si/tplnc-tl-sg105pe...

Vidim, da ima VLAN funkcijo tudi POE, v primeru da bom kaj druga potreboval pa še cena ni tako huda :)

SasoS ::

Če boš imel na mestu kjer je bil Fritz samo televizije, potem še niti VLAN-ov ne rabiš, ker bo čez obstoječ UTP šel samo TV (v server sobi ga priklopiš na optičen modem tam kjer je TV izhod). Ampak vzami vseeno smart switch z VLANi zato da si zihr...

Če bi imel tam še kaj drugega, potem bi moral v server sobi najprej združit LAN in TV vsak v svoj VLAN, potem trunk peljati čez UTP in na drugi strani spet razdelit porte po VLAN-ih.

Imel bom 3 (max 4) TVje + telefon. Na telekomu so rekli da bi to moralo delovati samo od sebe. Tako, da prvo poskusim tako potem pa grem v nastavitve če ne bo ok. Glede na to pa, da imam CAT 5e kabl mislim da je 1GB dovolj za 3 TVje in telefon.

Me pa zanima, če moram biti še na kaj pozoren glede na to, da bom kmalu priklopil optiko. Trenutno imam pri Telekomu linijo 40/30, sedaj pa bo potrebno spremeniti paket..sam pa bi rad še bolj optimiziral omrežje, da bo čim manj motenj

Daniel ::

Moralo bi delati, v praksi pa se pri nekaterih bolj butastih switchih pojavljajo neke motnje v IPTV. Če bo managed, bi morala zadeva delati brez problema.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Katerega internetnega ponudnika izbrati? (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Omrežja in internet
1930598001 (272) Alexius Heristalski
»

NEO Telekoma Slovenije (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

1822423137 (526) clancy
»

A1 Kombo M (strani: 1 2 3 4 5 )

24681616 (24021) Tilen
»

Televizija in internet preko enega UTP kabla?

4411521 (5813) rogerg
»

Mozilla bi v Firefoxu prodajala VPN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
8123859 (19248) b3D_950

Več podobnih tem