» »

Sončna elektrarna z hranilniki

Sončna elektrarna z hranilniki

««
14 / 14
»
»»

aytim ::

Ah, že vidim. Point jim je nabiti cene do maksimuma subvencije.

Buggy ::

Tako je stranje baterije 1 in 2 (zgornja je 2 stopinji toplejsa), ko se oddaja na polno 9KW iz baterije v omrezje, ce komu kaj vec pomenijo te cifre. Temperatura je IMO dost ok, ker je v kleti in vanjo piha tudi mrzel zrak iz TC za sanitarno vodo (voden zrak).

Saj subvencije niso vezane na velikost baterij ampak na velikost soncnice, nekateri dajo minimalno baterij zgolj da zadostijo pogojem.

Sem pa s tem ko sem znizal na 15% SOC naredil prakticno NIC, ker se zmeraj ko proda do nastavljenih procentov vlece za porabo v bajti (trenutno cca 300W) iz omrezja in ne iz baterij.
Zdej pa ne vem al sem jaz kej prevec prckal al se to ne da nastavit. Zelel bi namrec, da predvidi koliko bo nocna poraba (cirka) in prodajo ustavi ze pred tem ne pa sele na nastavljenem MIN, ter potem cez noc vlece raje iz baterije, dokler spet ne zacne proizvajat (vsaj poleti).

Bo treba ko pridem domov posodobit FW ki caka, pa se enkrat pogledat z mojstrom kaj je na stvari in ce je to sploh mozno.

Sem pa zdej dvignil nazaj na 25% limito za peak shaving, pa je bastard takoj zacel filat baterijo s 4KW (tolk sem nastavil import limit za filanje). Dam nazaj na 15% pa je vseen baterijo nafilal iz omrezja na 25%...pol pa zacel spet prodajat do 15% :))

Zdej mam eno tako crtico v minus zarad tega afnanja ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

enavlaka ::

Moraš mu dat night charge ali kakšno podobno finto.
Minimum charge level na 20%. Prodaja pa do 15%.

Buggy je izjavil:

Tako je stranje baterije 1 in 2 (zgornja je 2 stopinji toplejsa), ko se oddaja na polno 9KW iz baterije v omrezje, ce komu kaj vec pomenijo te cifre. Temperatura je IMO dost ok, ker je v kleti in vanjo piha tudi mrzel zrak iz TC za sanitarno vodo (voden zrak).

Saj subvencije niso vezane na velikost baterij ampak na velikost soncnice, nekateri dajo minimalno baterij zgolj da zadostijo pogojem.

Gledal sem cene zgolj za hranilnike, kjer so cene nastavljene direkt za maksimizacijo subvencij

deepsick ::

Ob mahanju z zastavo smo iz čiste avtohtone favšije še sami naročili 18 kWh, da ne bomo samo brali tukaj in kimali.

deepsick je izjavil:

Ob mahanju z zastavo smo iz čiste avtohtone favšije še sami naročili 18 kWh, da ne bomo samo brali tukaj in kimali.

super, da ste narocili hranilnike ;)

Mene so pa zdej po prebrani novici danes na gov.si da se preneha subvencijonirat EV pa prehiteli.

Je bil nekako v planu MB CLA, ki ima readly in celo delujoco s sigenergy V2H in V2G resitev.
Sem mislil spomladi svojih 18KWH baterijo povecat z avtockom se za 3x, zdej pa ne bo nic...jeba iscemo druge opcije.

Drugac, danes nekaj oblacno doma kot kaze, ker je proizvodnja bolj v qrcu, pa prodaja-fila-prodajajo delavcki na strehi nonstop danes...izplen pa nikakav zaenkrat

feryz ::

Jaz sem v čakalni vrsti za subvencije EV.
Ravno še pravi čas sem ga nabavil.

Za naslednjega moram pa počakati do jesen. Bodo že našli fičnike, ziher. Naši tudi ev prodajajo, jim je treba zrihtati biznis.

A nimas ti ta zadnje zafire PHEV? Od tamale Pumo ste pa vrnli ce sem prav prebral?

Kakorkoli, mislim da nekaj vseeno bodo naredili da bodo EV-ji ostali nekak na ravni trenutnih cen.

Sem sel pa gledat in poleg MB CLA je z zadnjim 3.5 SW updateom moznost V2H in V2G tudi pri ID7 ter Ioniq 5/6 ter neka KIA, ki pa nam itaq ne potegne. Kitajcki imajo baje se nekaj tezav s certifikacijo tega v EU (mogoce jih nalasc jebckajo).

Bi blo pa epic it na siht, dat zjutraj polnit se pripeljat domov in prodat en delez po 2x visji ceni zvecer, ostalo bi bilo pa pozimi za TC cez noc ter za pot nazaj na siht zjutraj. Pomoje bi se seslo. Dost sneaky plan je sel zdej po gobe >:D

...v tem primeru bi bil pa tudi jaz prvi v kolonah, zdej mi je jasno zakaj sem dobil banovce v temi od EV - ker ne razmisljam dolgorocno ;)

Zgodovina sprememb…

Prodat je kot fizična oseba sicer ne moreš. Če lahko đaba polniš kje drugje, potem morda še ima kak smisel. Ampak samo zaradi tega kupovati tak avto ne vem če ima smisla. So hranilniki dovolj đaba postali, da lahko kupiš za 15 čukov cenejši avto in razliko porineš v hranilnik, in še ti ostane 10k.

Ma kaj pa vem no. Vseeno me privlaci ideja mobilnega podaljska baterije. Nikoli ne ves kako ti to prav pride, sploh ce je to zgolj add-on EV-ja, ko ga izbiras in ti sistem to podpira.
KO se tak EV priklopi na tak sistem, sistem vidi zgolj eno veliko baterijo s katero dela potem po svojem algoritmu...oz v tem primeru bi verjetno konfiguracijo sam natweekal (vsaj tresholde) in nebi vsega prepustil ejaju.

BTW: Sigenergy APP ima integriran chatGPT AI, ki ti dejansko cel sistem tudi diagnosticira in pomaga konfigurirati, glede na vse loge ki jih ima v ozadju. Dost kewl zadeva, sam me je hotu nategnit da naj dam peak shaving na isto vrednost kot backup limit (to je 5%), pa me hoce zgleda sam trolat mal, ker sem na dopustu :))

Daj tam reci BigWhaleu, da mu tiste vitičnjake zbrusiš brezplačno, ker so še veliko bolj problematični friki tam, ki niso banani.

Jaz mu raje ne bom, ker pri meni se še odloča ali sem vreden milosti ali ne in slabo kaže.

Sem ze reku, pa sem na ignore. Kazen je pac vzgojna in ze traja da sem zamudil subvencije (bom pogledal ce lahko tozim ST :)) jo pa sprejmem kot nekdo, ki na zadeve okoli elektrifikacije gleda kot zaprisezen ICE manijak in potencialni EV intuziast, ker so se pac zgodile spremembe.

Obstati na nekem fiksnem staliscu celo zivljenje je seveda neprimerno tako za uporabnike kot za moderatoreje. Ekstremiste je pa treba pac rezat in vzdrzevat debato na nivoju. Ocitno pa prihaja tudi do glichev v taki ali drugacni smeri. Vseeno je ekstremno vroce, na politicno gospodarskem parketu kot tudi sicer, zato pustim moznost, da se vse skupaj naravno ohladi, kot se to dogaja ze stoletja in bom po milosti spet sproscen v debato od EV, ko bojo spet subvencije al neki...recimo ko se zamenja vlada :P

tele hece se je sla pa danes umetna pamet, ko sem ji rekel da mi ni vsec da ponoc vlece iz omrezja. Hecam, tele prodaje so bile glede na borzne cene sicer nepricakovane, pa cca 30% manj soncne proizvodnje je bilo kot vceraj, je bil pa toliko bolj aktiven s preprodajo. Vseeno mu je ratal 8EUR narest.

V 14 dneh nagrindanih 100EUR poleti (sicer najboljsi mesec) bi znal do zime nekaj zrihtat, da ne bom pozimi jokal ali pac?

Zgodovina sprememb…

Imam se eno bolj bizarno idejo zdej, ki jo bo treba demantirat. Vem keri avti imajo V2H in V2G, modeli imajo limitirane pogoje na kilometre pri najemu, kjer ti nisi lastnik, placujes pa nek mesecni pavsal ki je seveda oderuski. A ce lahko avto vsake tri leta menjam za novejsega, bolj izpopolnjenega zakaj bi ga sploh kupoval, ce ga bom po vecini imel da extenda home usage in pokriva scenarij s preprodajo?
Ce nisi lastnik subvencija tebe ne tice, ker je ne mores uveljevljat.

Zgodovina sprememb…

Bizkit45 ::

Pozimi bos jokal, to ze vemo. Ker je jokanje proporcionalno hvaljenju. Tko da to ze pricakujemo :)
Je pa res samo odvisno od tega koliko stroma bos pozimi porabil..se ti ne zdi? Zdaj ce gres pozimi v afriko in zaklenes bajto bo zivi plus od poletja. Ce se bos pa grel z 2MW na mesec pol bo pa druga racunica.

starfotr ::

To so big boys toys.

Jaz bi kot naslednji korak gledal tlakovce ali asfalt, saj bi bilo treba pripeljat še vsaj 3 avte k hiši. Pa ne pozabi nadstreška za avte, ma kaj nadstrešek, bioklimatsko pergolo jim daj.

Uff kolk ene nastrojenost, clovek se navdusen ne sme bit nad zadevo, kaj sele da bi izkusnjo delil, da bi se se kdo odlocil.
Ma sej res, boljs se je nekje privoscljivo naslajat, se bolje pa tipicno slovensko privoscit nesreco v taki al drugacni obliki...buhvasnimarad ;((

deco16 ::

Ne hočejo ti sam povedat da pozimi bo trg naredil svoje.

Sam imam tudi baterijo ampak imam veliko rajše da mam fix ceno MT 0,06€ ker mi to odtehta 100€ plusa poleti.

Kar boš poleti pridelal boš pozimi še dražje plačeval.

Zato tudi vsi net metraši ne radi slišijo da jih drugi plačujejo.

Ker pač prosti trg naredi svoje in kWh poleti ni enak kWh pozimi.

Uživaj dokler je poletje ;)

starfotr ::

Buggy je izjavil:

Uff kolk ene nastrojenost, clovek se navdusen ne sme bit nad zadevo, kaj sele da bi izkusnjo delil, da bi se se kdo odlocil.
Ma sej res, boljs se je nekje privoscljivo naslajat, se bolje pa tipicno slovensko privoscit nesreco v taki al drugacni obliki...buhvasnimarad ;((

Tvoje navdušenje bi razumel, če bi to zgradil na npr. Kredarici, kjer ni omrežja. Kjer pa je omrežje, so pa sončne elektrarne z baterijo malo mimo. So pač igrače, s tem ni nič narobe. Te podpiramo.

Jaz lahko grafe brezplačno gledam na moj elektro ali na elesovi strani. Pa jih ne, ker se mi ne da. Mi ni treba investirat XY k€ v te igrače, da bom gledal grafe.

Kakovost življenja se ti ni izboljšala zaradi elektrarne. Živimo v času, kjer nakupi ali investicije ne izboljšajo življenja, ti pa ukradejo dragocen čas in denar, ki bi ga sicer namenil za kaj drugega. Varovanja okolja ni, ker nam poraba energije (tudi iz fosilnih virov) globalno gledano raste. Je pa green washing.

Zato bi bilo zelo fino, da bi imeli stalni UTC+2 (še bolje UTC+3), da ostaja več časa za ukvarjat se s temi rečmi.

Sicer komot ima hranilnike pa gre delno offgrid, bi bilo ceneje.
Sedaj pač prodaja po 10c, pozimi bo pa kupoval po 25 centov. Bo zanimivo, ker bo do zime exportal en megawatt ali dva, pozimi pa bo lahko importal zgolj polovico, če ne celo manj.

No worries, ti kar deli izkušnje, saj tudi subvencije delijo, se pa vsi nekaj učimo iz tvoje reportaže in kako se bo res obneslo pozimi. Mislim, da bi lahko dobil svojo temo v Z&T delu foruma (in bil odblokiran glede ev, normalno). Na Kredarici pa ne vem, če bi ti dovolili, četudi ideja ni neumna ampak precej gotovo kakšno rešitev že imajo tam in ne čakajo na slo-tech.com ideje ;)

PS: Če se dobro razgledaš tudi v tej temi, se da opaziti, da ni potrebno imeti samo en račun s 'pravico' sodelovanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()
««
14 / 14
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
403144002 (414) TribesMan
»

Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik (strani: 1 2 3 430 31 32 33 )

Oddelek: Loža
1641276538 (122306) Fluido

Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27880861 (51251) BigWhale
»

Tesla Powerwall v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9533275 (26433) hruske

Več podobnih tem