» »

Sončna elektrarna z hranilniki

Sončna elektrarna z hranilniki

««
11 / 11
»
»»

enavlaka ::

Glede na to, da nimaš pojma, kako se hibridni inverter obnaša od odklopu velikega porabnika (vse vrže v omrežje in števec odklopi) nimaš ničesar.
Ali pa pač bluziš, kakor miljon vseznalcev, ki nimajo pojma o pojmu skupaj s prodajalci kitajskih panelov in kitajskih baterij, ki bi ti prodali vse, čeprav ni pogojev za priklop.

Ta enoumja, da se na vsako minimalno soglasje rine baterije "pa že nekako bo" so za bruhat.
Tako kakor sem rekel, 1kW po fazi ni nič. Če nimate tolk pod kapo, da poštekate pa je problem čisto pri vas.

iloveboobz ::

Tako kakor sem rekel, 1kW po fazi ni nič. Če nimate tolk pod kapo, da poštekate pa je problem čisto pri vas.

Še enkrat, nimaš niti malo pojma, kako stvar funkcionirajo. Če imaš 3kW export omejitve, to NE POMENI 1kW po fazi. Vsak k ma kančka pojma, to ve.

Ta enoumja, da se na vsako minimalno soglasje rine baterije "pa že nekako bo" so za bruhat.

niso za bruhat, ker kjub malemu soglasju lahko imaš še vedno veliko letnega izplena, če le imaš dovolj veliko baterijo, da lahk špice porezeš v baterijo (in da je dovolj velika, da čez dan vse popapca). Čez noč pač naprej exportaš v omrezje.

Ali pa pač bluziš, kakor miljon vseznalcev, ki nimajo pojma o pojmu skupaj s prodajalci kitajskih panelov in kitajskih baterij, ki bi ti prodali vse, čeprav ni pogojev za priklop.

A obstaja še kaj druga kot kitajski paneli in kitajske baterije? Last i checked nihče drug k kitajci ne dela LFP celic, pa tudi velika večina solarnih celic proizvedejo kitajci. Če piše gor Canadian Solar al pa SolarEdge, še ne pomen, da izvor ni kitajski.

Glede na to, da nimaš pojma, kako se hibridni inverter obnaša od odklopu velikega porabnika (vse vrže v omrežje in števec odklopi) nimaš ničesar.

To seveda ni res. Hibrid samo veselo izvaza to kar lahko, da ne preseže export limita. In te zadeve so zelo hitro odzivajo na spremembe v porabi. Precej hitreje kot števec. Itk števec ne odklopi instanto, k je presezena limita, ampak so uzad soft limite, glih tako kot pri varovalkah. Tudi 25A varovalko ne odbije isto periodo, k presezeš tok za 0.1A
smoki

Še enkrat, nimaš niti malo pojma, kako stvar funkcionirajo. Če imaš 3kW export omejitve, to NE POMENI 1kW po fazi. Vsak k ma kančka pojma, to ve.

Žal nimaš pojma, da nimaš pojma

No, če je po tvoje, kako potem funkcionira 600W izvoza za balkonske elektrarne? Po tvoji logiki si potem omejen na 200W/fazo. And yet, last i checked so _vse_ balkonske enofazne z 600W omejitve (če je within spec za našo zakonodajo).

Stisn si focn, ker nimaš pojma.
smoki

Pejd v šolo

Mislim da boš ti mogu it v šolo. Po moznosti v 7 razred fizike :))

Lahko pa seveda svoje umtvore podkrepiš z viri. Until then, nabijaj svoje v lokalni gostilni pri 11 piru vaškemu Toniju.
smoki

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: dussan ()

Ne rabim se ukvarjati s človekom, ki nič ne zna, nič ne razume in tupi po svoje, čeprav mu je bilo že večkrat lepo razloženo zakaj in kako.
Fizika lepo velja in enako fiziko upošteva števec elektra, ko ti odklopi štrom.
Če pa si prešprical tehnične predmete pa je krivda čist na tvoji strani.

No, lahko si tudi prodajnik teh smeti ampak v tem primeru velja isto.

Seprav nimaš pojma, ker svojih umotvorov nemorš z ničemer podkrepit (kar ni čudno, če kar govoriš ni res).

Oddajna moč se vedno nastavlja skupno, ne po fazah. Omejitev po fazi so zgolj varovalke (če se prej zabiješ v to omejitev, koker globalno omejitev). In vedno je blo tako.

Sj tudi ko imaš nastavljeno omejitev prejema po blokih, je vedno globalna, ne po fazah. Če maš ti omejitev 4.5kW v prvem bloku, to ne pomeni, da boš dobil penal, če boš presegu 1.5kW po fazi.

Še imaš kakšno neumnost za povedat, al bo dost za danes?
smoki

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

iloveboobz je izjavil:

No, če je po tvoje, kako potem funkcionira 600W izvoza za balkonske elektrarne? Po tvoji logiki si potem omejen na 200W/fazo. And yet, last i checked so _vse_ balkonske enofazne z 600W omejitve (če je within spec za našo zakonodajo).

Stisn si focn, ker nimaš pojma.

Balkonske so enofazne!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

kaj sn pa js napisal ? :)
smoki

iloveboobz je izjavil:

Seprav nimaš pojma, ker svojih umotvorov nemorš z ničemer podkrepit (kar ni čudno, če kar govoriš ni res).
Oddajna moč se vedno nastavlja skupno, ne po fazah. Omejitev po fazi so zgolj varovalke (če se prej zabiješ v to omejitev, koker globalno omejitev). In vedno je blo tako.
Sj tudi ko imaš nastavljeno omejitev prejema po blokih, je vedno globalna, ne po fazah. Če maš ti omejitev 4.5kW v prvem bloku, to ne pomeni, da boš dobil penal, če boš presegu 1.5kW po fazi.
Še imaš kakšno neumnost za povedat, al bo dost za danes?

Vse je bilo že povedano in nehaj že enkrat širit napačne informacije, ker več kot očitno, nimaš pojma in boš svojim neznanjem še naredil škodo, če je že nisi.

BmoQuh ::

Dajte to nafutrat v AI in poglejte ovrednotenje :D

edin to pojasne; slab AI k halocinira neumnosti. Got it.
smoki

Pa sej boobman vse skopira iz ChatGPT, zakaj bi dvakrat preverjal
Že 2 strani neumnosti od ljudi, ki so vidl sončnico sam v prospektu pa mislijo, da če elektro požegna 3kW lahko počne kar mu paše.

BmoQuh ::

iloveboobz, si res domišljaš, da si ti uporabnik A? Oprosti, da te razočaram, si uporabnik C :D

Forumski pogovor je šolski primer "Dunning-Krugerjevega efekta" pri uporabniku A, ki z najnižjim nivojem znanja nastopa najbolj glasno in agresivno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BmoQuh ()

Tole ti ni glih najboljš ratal.

joez7 ::

enavlaka je izjavil:

Takole zgleda MOJ
sedaj pa na dan s tvojim, ali pa v kot.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

shmandi ::

Šraufcigrov maš pa veliko :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shmandi ()

Kdo ti je ta jajca montiral? Ventilator, da se ti vse skupaj ne pregreva, zraven pa klasika in hibrid. Dvakrat žejnega čez vodo peljali
Luknje v elektro omarici, narobe obrnjeni simboli v oznakah. Več ko gledam, slabš je

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

https://www.izdelam.si/znak-pozor-visok...
Predlagam, da enavlaka pridobi NAZIV.

shmandi ::

joez7 je izjavil:

https://www.izdelam.si/znak-pozor-visok...
Predlagam, da enavlaka pridobi NAZIV.

Skrajni čas.
Eni pač mislijo, da se na vse spoznajo...

Jaz sem si kar sam pridobil naziv tehnične stroke. Za vas dva pa ne vem, če razumeta štrom, kaj šele sončno elektrarno in sta lahko samo tiho. Obrazloženo je bilo že vse večkrat, če vam kaj ni všeč, se obrnite na distributerja, ker tako pač je.

Ker od teh je prov obrnjen?
Elektrarna skupaj postavljena slabše kakor kozolec. Dvojna konverzija za filat baterije. DC kabli kar malo po zraku, malo v omarico.
Nobene zaščite za baterijske dc kable.

za domači setup čist ok. Kabli tut nerabijo kevlarja okol sebe, sej to gre za LV sistem. Izolacija je čist ok. Ajd lahk bi bil v cevi, ampak ok.

Če si pač prej mel netmetering, ti pač druga kot tole ne ostane, če hočeš dodajat moč in hočeš met enako pogodbo.

Amapak ja.. nekdo k ma "izpit" iz tehnične stroke serviranje sladoledov, pač tega nebo vedel.
smoki

Takole zgleda MOJ
sedaj pa na dan s tvojim, ali pa v kot.
A ti še diplome prilimam, srednješolsko in iz fakultete?
Pa delovno dobo in republiški strokovni izpit?
Sem v elekektro stroki prigural do penzije.
Nehaj iskat dlake. Še vedno čakamo sliko tvojega !!

v podnajemniški garsonjeri bo tezko kaj pokazal, razn izpit iz sladeledarstva in kolekcijo pokemon kart.
smoki

iloveboobz je izjavil:

za domači setup čist ok. Kabli tut nerabijo kevlarja okol sebe, sej to gre za LV sistem. Izolacija je čist ok. Ajd lahk bi bil v cevi, ampak ok.

Če si pač prej mel netmetering, ti pač druga kot tole ne ostane, če hočeš dodajat moč in hočeš met enako pogodbo.

Amapak ja.. nekdo k ma "izpit" iz tehnične stroke serviranje sladoledov, pač tega nebo vedel.

Točno tako.
Ko smo delali NetMetering, kaj druzga na trgu ni blo.
Ko je bla potreba po UPSu, smo dodali hibrida. Pač iščeš seb kolkor tolk ustrezno varianto.
Se je pa stvar kar lepo izkazala. Poleg UPSa za celotno hišo, mamo sedaj tudi rezanje konic, in zamik porabe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Nenazadnje pa tudi dvojna konverzija nič ne pomeni, če je dovolj velik izplen. Kaj ti nuca sistme z 98% izkoristka, če ne naredi dovolj za pokrivanje potreb...

Rajš mam sistem z 20% izgubami, če je zato ustrezno cenejši oz. rentabiln na daljši rok.
smoki

enavlaka je izjavil:

Jaz sem si kar sam pridobil naziv tehnične stroke. Za vas dva pa ne vem, če razumeta štrom, kaj šele sončno elektrarno in sta lahko samo tiho. Obrazloženo je bilo že vse večkrat, če vam kaj ni všeč, se obrnite na distributerja, ker tako pač je.

Ker od teh je prov obrnjen?
Elektrarna skupaj postavljena slabše kakor kozolec. Dvojna konverzija za filat baterije. DC kabli kar malo po zraku, malo v omarico.
Nobene zaščite za baterijske dc kable.

Morm priznat, da maš zlo dober sistem zaznavanja.
Ja strelica na el. razdelilcu je v drugo smer - tega sploh v teh letih nisem opazil (da curlja v levo in ne v desno) Čist možno je zarad tega, ker je nalepljena od znotraj - sam zarad tega je še vedno opozorilo pred napetostjo. Bom pa zamenjal tega levega - da slučajno ne zmede kakega ... .
Kozolec je super objekt zgodovine, služi namenu in še ni boljše zgradbe za ta namen.
Dvojna konverzija je kar super. Vsak sistem lahko deluje samostojno in neodvisno drug od drugega. Dokler na letnem nivoju šenkam viške ni problema.
DC kabli ne rabijo dodatne zaščite. Če dodam še kakšno vezico, boš potem zadovoljen? A v avtu jih pa maš po ceveh? Hibrid in SE mata zaščito s RDC. Tako na AC kot na DC.
Še vedno čakamo slike tvoje instalacije!!

Je še kaj drugega narobe, ni blok sheme, razsmernike, razdelilce, baterije nimaš označene, kakor je to po shemi. Stikala za izklop, nekje minimalno označena. Preboji v omarico niso v uvodnicah. Baterije ne zgledajo varovane z varovalkami. Ni videt izenačevanje potencialov ali pa dodatne ozemljitve kovinskih delov, sploh med hibridom in baterijami. Komunikacija skupaj z HV DC kabli. Tako se je delalo nekje do 2020. Za samogradnjo, v redu, za plačilo pa precej slabo in je na meji, da preglednik zavrne. Kaj je v omarici bi videl šele z odprtjem.

Dvojna konverzija je kar super. Vsak sistem lahko deluje samostojno in neodvisno drug od drugega.

Na nek način je ja, če ni net meteringa in imaš dovolj veliko soglasje, vsaj 6 ali raje 8kW. Izgube pa so 5-10%. Pri hibridu in soglasju na 2kW je uporabnega le malo čez 1kW (simetrično).
Če imaš indukcijo in pa TČ na on-off, pozabi na kaj več.

A v avtu jih pa maš po ceveh?

Vsi kabli v avtih so v ceveh in še dobro polimani na vseh koncih in pregibih. To je najosnovnejša požarna varnost, poleg mehanske zaščite in električne zaščite.

Hibrid in SE mata zaščito s RDC.

Vsaj solaredge ima že interni RCD, ki je za panele in večino notranje elektronike. Klasični pri inverterjih tako ali tako ne delujejo zaradi harmonikov ali polaritete. Če si mislil na avtomatske odklopnike pa je to minimalni standard.

Še vedno čakamo slike tvoje instalacije!!

Jih ne boš dobil

jest10 ::

Jih ne boš dobil

Razumljivo. Kar ne obstaja, ne moreš pokazati:|

Moram priznat, da bi bil dober preglednik. Si pravi nebrušen diamant (te bodo v službi še morali speglat , vsaj komuniciranje).
1. Komunikacija skupaj z HV DC kabli. * tole bo za popravit.
2. ni blok sheme = je sam je ni na sliki - levo od razdelilca
3. razsmernike, razdelilce, baterije nimaš označene, kakor je to po shemi = je sam ni razvidno iz slike
4. Stikala za izklop, nekje minimalno označena. * bom dal večje oznake za gasilce 10*10:D pod drugim kotom pa takole zgleda

5. Preboji v omarico niso v uvodnicah = so uvodnice, samo cev ponekod pokrije uvodnico
6. Baterije ne zgledajo varovane z varovalkami = vsaka bat. ma spodaj dvopolno varovalko + skupno v hibridu
7. Ni videt izenačevanje potencialov ali pa dodatne ozemljitve kovinskih delov, sploh med hibridom in baterijami * tole moram preverit, če je potrebno dodatno ????
Ja, ma zunanje točke, je zgleda nekdo spregledal. Bo v kratkem popravljeno 8-) za potencial bo dovolj 2.5mm2
8. RDC - tokovna diferenčna zaščita reda 20mA, tut na HV strani (če je katodni odvodnik bolj slab, zabriše ta zaščita ven)
9. Zunanja venta 120mm (na 6V) sta dodana za doseganje pasivnega obratovanja sistem (vsaj 95% časa), tej pa tej se oglasi vent v hibridu 1. stopnja (znosno) če pa se vklopi druga stopnja, pa je kot sesalec.
Hvala za konkretne točke. Lep dan naprej.

Se popravljam pravilno je RCD in ne RDC (hitri prstki)

DC kabli kar malo po zraku, malo v omarico. Nobene zaščite za baterijske dc kable.
Tole si mi pa dal za mislit.
V primeru kratkega stika F=B*I*L znajo kar lepo opletat, bo zgleda smiselno dodat kako pritrdilno mesto.

V primeru medfaznega stika je nepritrjene 120mm2 kable zmetalo iz kanalov po proizvodnji. Od takrat so na firmi vse pritrjevali. Tak leteč kabel se zlahka prereže na polici in naredi še dodaten stik.

Stik pri baterijskih sistemih lahko povzroči požar, brez, da bi se zaščite sprožile. 50A na 50V je dovolj za varit, hišni sistemi pa imajo delovni tok 200A 1C pri 48V sistemih.
Izolacija ima sredstva za odvračanje glodalcev, vendar lahko iz prakse povem, da ob lakoti obglodajo vse in to tudi na tak način, da DC kabli iz strehe še vedno ne pridejo v stik (dokler ni dež). Najraje pa se skrivajo v kanalih, kjer jih nobeden ne moti in tam glodajo po mili volji.
Že zato je dobro, da so vsi kabli v ceveh, da imaš dodatno stopnjo mehanske zaščite.

Za gasilce moraš imetu tudi tablo na vidnem mestu, da je na strehi PV in zelo dobro, da je napisana lokacija, kje se ta oprema nahaja.

Deye hibridi so sitno glasni, če so vroči. Solaredge ne toliko, še vedno pa ropotajo.

če hočes tišino, rabis HVDC inverter...
smoki

iloveboobz je izjavil:

če hočes tišino, rabis HVDC inverter...

Kater model? Mogoče za kak projekt v daljni prihodnosti ... . ;)
Kolikor sem gledal, jih ni nekaj na izbiro ranga moči 10kVA (vsaj 2leti nazaj).
««
11 / 11
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
384137131 (7079) enavlaka
»

Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik (strani: 1 2 3 430 31 32 33 )

Oddelek: Loža
1641266706 (112474) Fluido

Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27879040 (49430) BigWhale
»

Tesla Powerwall v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9532217 (25375) hruske

Več podobnih tem