Forum » Loža » Kurilna sezona 2023
Kurilna sezona 2023
dussan ::
Bolj kot zanimivost - povezava porabe energije v marcu in zunanja temperatura. Temnomodra barva je poraba TČ za ogrevanje, vijolična za vodo, svetlo modra pa skupaj. Poraba za vodo je več ali manj enaka, za ogrevanje pa je odvisna od zunanje temperature.
Okoli 10. marca smo imeli najnižje dnevne temperature in največjo porabo energije...
Okoli 10. marca smo imeli najnižje dnevne temperature in največjo porabo energije...
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Gregor P ::
Da, te mrzle noči so prekinile začetno navdušenje. Tako da je bilo zopet potrebno ogrevanje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
enemon ::
Za v nedeljo je napovedano 5 stopinj z možnostjo sneženja, tako da zima še ni rekla zadnje... Mi tudi še kar ogrevamo.
link_up ::
drugace smo 21. marca...ce ne najdete koledarja. Ogrevali bomo se najmanj mesec dni...
In and Out
Likalnik ::
Tako je, tudi mi še vedno ogrevamo...in še bomo v aprilu....ponoči je pri nas še vedno okoli 0C...čez dan pa težko, da pride čez 10C.
tako je, pri nas podobno...v maju se zaključi...vključi pa novembra, če je vse po sreči....lahko že kaj prej...vse skupaj se cca 7 mesecev ogreva
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
kuglvinkl ::
tako je, pri nas podobno...v maju se zaključi...vključi pa novembra, če je vse po sreči....lahko že kaj prej...vse skupaj se cca 7 mesecev ogreva
Tako ja.
Bom pogledal ob priliki za leta 2005, 2006 kako je bilo.
Your focus determines your reallity
Gambino ::
Že nekaj dni več ne kurim, zjutraj je temperatura tam od 21C do 22C, sonce mi kar lepo segreje bajto podnevi, kjer se energija akomulira v zidake. Ni potrebe po kurjenju.
meni je danes od polnoči pa do 8:00 zjutraj bila poraba naslednja:
21kwh od tega, 6kwh TČ, 2kwh vsi ostali aparati v hiši, 13kwh avto.
če preračunam v EUR je 6kwh = 1,08EUR
ali bi lahko TČ ugasnil in teh 6kwh nadomestil s soncem čez dan...ne vem...nisem še probal
najverjetneje lahko...ampak ne bi imel notri 22-23C ampak 19-20C
21kwh od tega, 6kwh TČ, 2kwh vsi ostali aparati v hiši, 13kwh avto.
če preračunam v EUR je 6kwh = 1,08EUR
ali bi lahko TČ ugasnil in teh 6kwh nadomestil s soncem čez dan...ne vem...nisem še probal
najverjetneje lahko...ampak ne bi imel notri 22-23C ampak 19-20C
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
miha98 ::
če tč ugašate in ne 'pasivirate' čez poletje, verjetno vodo kako drugače grejete...
v mojem primeru se voda ogreva STČ...sem jo imel že par let prej pred nakupom TČ....in sem jo pustil oziroma povezal.
V praksi pa deluje tako, da pozimi TČ samo pomaga hitreje ogreti vodo, ko voda pade pod recimo 40C...poleti je pa TČ izklopljena in STČ ogreva vodo
TheTrick ::
Letošnja grelna sezona je trajala 3 mesece. Dec, Jan, Feb. 1 Marca sm TČ ugasnil saj je ratalo dovolj toplo da izolacija drži notr 22-23C. Po potrebi kamin ali klima. Mislim da sem kamin prižgal 3x v marcu, pa klima mogoče zvečer da je laufala urco dve kak teden v otroški sobi. Najbolj drag mesec je bil Januar ko je šlo za ogrevanje + topla voda 120€.
Se je pa štrom podražil kar očitno.
Se je pa štrom podražil kar očitno.
DamijanD ::
Fino. No pri nas je te dni hladnejše kot februarja (pa še vsaj 1 teden bo tako), tako da se bomo še malo greli...
HotBurek ::
Je danes, kot se za pravega moškega spodobi, že kdo zakuril na drva v kamin?
Zunaj je 12?C.
Zunaj je 12?C.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
IL_DIAVOLO ::
Pravega moškega ne zebe.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Ganon ::
energetik ::
Je danes, kot se za pravega moškega spodobi, že kdo zakuril na drva v kamin?
Zunaj je 12?C.
Ne, samo ugasnil sem klimo in zaprl okna, notri je 22 in bo tako ostalo še vsaj kak mesec brez ogrevanja.
vires in numeris
kixs ::
Danes bom verjetno pospravil ventilator nazaj na podstresje. Letos se je kar navrtel. Trenutno je v sobi 25.4stC. Dokler ne pade na 22stC ne bo nic z ogrevanjem. Je pa napoved za naslednjih 10 dni precej hladna. Sele naslednji konec tedna se pri nas dvigne do 21stC.
Twixz ::
Jaz sem danes otvoril kurilno sezono in zakuril peč na polno.
Najbrž bi šlo brez ampak bolje zdaj videt kje so morebitni "felerji" kot pa sredi taprave zime
Najbrž bi šlo brez ampak bolje zdaj videt kje so morebitni "felerji" kot pa sredi taprave zime
aborko ::
A nc ne preluftate da mate not 25+ ko je zuni tut pod 10 + brez sonca? Jst sm mel v najhujsi vrocini 24 not, zdej je padl na 22. Dost se kuha/pece zato se tut par ur na dan lufta...
A nc ne preluftate da mate not 25+ ko je zuni tut pod 10 + brez sonca? Jst sm mel v najhujsi vrocini 24 not, zdej je padl na 22. Dost se kuha/pece zato se tut par ur na dan lufta...
Naš objekt je izredno dobro izoliran in se temperatura ne spusti za stalno, tudi ko zračim. Kurilno sezono imam izredno kratko.
Magic1 ::
Sej boste eventuelno spoznali, da obstajajo rekuperatorji.
Magic
starfotr ::
MITSUBISHI Lossnay je povsem ok.
Razni rekuperatorji, ki se na veliko oglašujejo in skačejo ven iz vseh kanalov, pa niso bog ve kaj.
Razni rekuperatorji, ki se na veliko oglašujejo in skačejo ven iz vseh kanalov, pa niso bog ve kaj.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Jaz sem MITSUBISHI Lossnay sam montiral v staro hišo. Strošek nekaj čez jurja in veliko švica. Dela že štiri leta BP.
Magic
Twixz ::
feryz ::
Pri nas se že kuri na polno.
Zaradi mačk je bila temperatura popoldan v hiši 17 stopinj, kar je malo malo.
Tako da bo do daljnega ogrevanje potrebno. Sicer ni to nič nenavadnega, glede na to, da je zunaj 5 stopinj. Še januarja bo verjetno več.
Tako da bo do daljnega ogrevanje potrebno. Sicer ni to nič nenavadnega, glede na to, da je zunaj 5 stopinj. Še januarja bo verjetno več.
Pri nas se že kuri na polno.
Kaj ko bi ti dal nekaj denarja v hišo in ne vse v zafiro?!? Meni ni niti za pol stopinje padla temperatura v zadnjih dveh dneh...
Magic
Ne veš, da Fery lufta skozi okna in vrata cele dneve? Lahko daš meter izolacije na fasado, pa ti ne pomaga, če imaš na prepih odprta okna. Je pač udobno, če imaš topla tla, pa svež hladen zrak skozi okna. Razen pri nas, kjer nas zagiftajo s kurjenjem mokrih drv.
vires in numeris
Pa naj si namontira malo predemenzioniran rekuperator. Imel bo še opcijo dat kakšen konkreten filter gor, da v neki meri ubije zagiftan zrak. Jaz imam normalen osnovni filter na mojem pa pozimi ne pride smrad not, četudi zunaj na polno smrdi po kurjenju.
Zna pa bit problem, če ne verjame v rekuperatorje. Ker to je magic.
Zna pa bit problem, če ne verjame v rekuperatorje. Ker to je magic.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Potem imaš nos zamašen. Ni šanse da navaden filter očisti zrak modrega dima iz dimnikov. Za to rabiš HEPA + ogljeni.
vires in numeris
bciciban_ ::
TČ je malo pomigala včeraj.
Dopoldan smo imeli 11C in zvečer ob 7ih samo še 6C, pa je bilo očitno dovolj da je začelo. Sicer je bila temperatura dvižnega voda ravno 25C.
Dopoldan smo imeli 11C in zvečer ob 7ih samo še 6C, pa je bilo očitno dovolj da je začelo. Sicer je bila temperatura dvižnega voda ravno 25C.
Glede na prejšne dni sem včeraj porabil ~7kWh več, pa če je COP 3, je to nekih 20kWh toplote dovedene v hišo.
Pac prehodno obdobje, ko se ne vem kaka stara bajta zadrzi temperaturo 22 stopinj. Nimas kaj kurit.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Potem imaš nos zamašen. Ni šanse da navaden filter očisti zrak modrega dima iz dimnikov. Za to rabiš HEPA + ogljeni.
Pač nekako pride manj, oziroma se razkraja dovolj hitro glede na pretok, da se ne pozna. Če odprem okno zavoham takoj. Sej to je problem klasičnega zračenja, ko delaš na hitro in takrat dobiš pač zunanjo koncentracijo.
Drugače pa sem rekel, če res živiš v hudo dimnem okolju, imaš opcijo dat gor naknadno ogljeni in hepa hilter. Sem rekel, da naj vzame premočnega, če je prezračevalni frik.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
IL_DIAVOLO je izjavil:
Pac prehodno obdobje, ko se ne vem kaka stara bajta zadrzi temperaturo 22 stopinj. Nimas kaj kurit.
Naša ni tako stara, ampak če kdaj odpreš okna in vrata pač temepratura pade. Pač naj dela TČ sej za to jo imamo.
link_up ::
plinska pec poservisirana in pripravljena na zagon...menda se kaksen teden ali dva zdrzi nad 22C...trenutno je 25,4C in pocasi pada. S klimo se ni za ogrevat, ker skos neki piha...radiatorji ftw.
In and Out
wcpapir ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Saj ne kurimo mi, to dela avtomatika, lani se je to zgodilo avgusta, letos se mi je to zgodilo danes zjutraj. Zakaj bi mi temperatura padala na 19 stopinj, če se pri teh stopinjah ne počutim ok, niti ne vem zakaj bi uporabljal pri ogrevanju svoje kaprice da se ne kuri pred xy.novembrom.
kixs ::
Drzi. Nimamo vsi enakih pogojev. Ampak pri notranji temperaturi smo tu tu. Dokler imam spodaj 24 in zgoraj 25stC, pac ne bo ogrevanja. Ko enkrat pade na 22stC, pa bo verjetno potrebno ali vzagti kamin ali pa sprobati toplotno, ce se dala ;)
2dark ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Saj ne kurimo mi, to dela avtomatika, lani se je to zgodilo avgusta, letos se mi je to zgodilo danes zjutraj. Zakaj bi mi temperatura padala na 19 stopinj, če se pri teh stopinjah ne počutim ok, niti ne vem zakaj bi uporabljal pri ogrevanju svoje kaprice da se ne kuri pred xy.novembrom.
IZolacijo si poštimaj. Očitno imate slabo. Mi imamo zdajle zunaj 8°C, v stanovanju pa 24°C.
Eni ste res bogi, ker šparate pri osnovi in to je izoliranost.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Naj vsak, ki mu temperatura notranjih prostorov že zdaj pade pod 20°C pove, v kakšnem objektu živi. Jaz sem danes že dvakrat konkretno prezračil, termostat kaže 24,8°C.
feryz ::
Kje za boga živite, da vohate dim in ostalo?
Jaz sem na selu in ni ne duha ne sluha o tem. Pa toplotne okrog mene lahko preštejem na prste ene mizarjeve roke.
Beri, od 20 bajt naokrog, jih imate točno dve.
Ampak ti nimaš drsne stene odprte pol metra 12 ur na dan pri zunanji temperaturi 11 stopinj.
Probaj in poročaj.
Jaz sem na selu in ni ne duha ne sluha o tem. Pa toplotne okrog mene lahko preštejem na prste ene mizarjeve roke.
Ampak ti nimaš drsne stene odprte pol metra 12 ur na dan pri zunanji temperaturi 11 stopinj.
Probaj in poročaj.
Kje za boga živite, da vohate dim in ostalo?
Probaj in poročaj.
Pa zakaj ti sploh živiš v hiši? Živi na travniku, če moraš imeti 12h na dan vse odprto pr 8°C. Ti si kar čudak, delaš na polno, rekreiraš tudi, nizke tempreature, a hkrati "rabiš" le "1000kcal" dnevno. Da nimaš ti dvojno osebnost in se ne zavedaš, kaj druga polovica dela?
Magic
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 11920 (1059) | Arey |
» | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 80 81 82 83 )Oddelek: Loža | 640263 (8164) | alekskac |
» | Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 15068 (7383) | a_borlak |
» | Odklop od skupnega ogrevanja in prehod na električnoOddelek: Loža | 6129 (4937) | starfotr |
» | Spati pri odprtem radiatorjuOddelek: Loža | 4046 (2575) | Samo346 |