» »

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

««
12 / 12
»
»»

Lonsarg ::

Ne znajo vrzt ko betonirajo plato notri flex cevi hehe :)

Ceprav tudi to se komot resi naknadno, 1. stuk itak v izi preko podstresja. Prtlicje pa pac s spuscenim stropom vsaj hodnik. Jaz sem tudi v stanovanju centralno rekurperacijo dal, sem masino v kot kuhinje skril, ker nisem hotel stropov spuscat ker imajo stari bloki ze tako nizke. Skratka 3. gradbena faza ni izgovor da se tega vseeno ne naredi naknadno.

Lurker99 ::

Povem svojo izkušnjo, če komu pride prav. Imam vaillant centralni rekuperator že ene 5 let in je zakon. Skoz svež luft v novi hiši veliki 180 kvadratov, stropi 2,7m. Skoz celo leto ne odpiramo nobenih oken. Luksus. Je res da je treba menjavati filtre ko slišiš da zadeva začne glasno delat. Včasih mal filtre spihan/posesan in potem še nekaj tednov gre dokler ne nabavim novih filtrov. Letno dejansko v mestu rabim menjat vsaj ene 3 krat filtre. Ker mi ta strošek ne pomeni veliko mi je zadeva res TOP!

Izkušnje kolega, ki živi v manjši hiši je pa tak da ni najbolj zadovoljen z zadevo. Sicer je naredo neko poceni varianto (nevem sicer zakaj bi to bilo bitno v tej enačbi, ker si zadevo predstavljam laično kot ventilator + filter) ampak ima tudi dosti manjši volumen zraka v hiši in pravi da zadeva nekot ne deluje tak kot bi moralo, da zrak ni sveži itd.. Tudi v službi imamo podoben problem kjer je vbistvu samo 4-5 prostorov, ki pa so zatohli pa lahko dela prezračevanje na polno in moramo vmes odpirat okna. Pa so ti prostori v pisarni popolnoma renovirani, torej oprema nima zatohlega vonja sama po sebi.

Morda je kaj na tem, da se splača mal več plačat za "boljši/dražji" rekuperator. Morda pa je cela finta v tem da moreš imeti večji volumen zraka na razpolago, da je potem vse ok.

tony1 ::

Koliko si dal za cel sistem in koliko te pride ena kpl menjava filtrov? Kakšen razred filtrov je?

Lonsarg je izjavil:

Ne znajo vrzt ko betonirajo plato notri flex cevi hehe :)

Mislim, da hujšega ne moreš narediti obrtniku kot mu reči, da mu daš priložnost, da se nauči nekaj novega 8-O Jebemumater, da manj grdo gledajo, če mu nekaj ne plačaš :|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Lurker99 ::

tony1 je izjavil:

Koliko si dal za cel sistem in koliko te pride ena kpl menjava filtrov? Kakšen razred filtrov je?

Vbistvu je bilo nekaj čez 10-12k v fazu gradnje 5 let nazaj. Komplet filtrov sem plačeval direkt pri lokalnih serviserjih G4+F7 in stane 55EUR (uradni filtri - nevem pa točnih specifikiacij). Nameravam pa preizkusil še na tej strani večjo količino nabavit pa sprobat:

https://www.kwl-filteronline.de/en/vail...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Lurker99 ()

D3m ::

Zako je izjavil:

D3m je izjavil:

Koliko veliko hišo pa imate v načrtu?

Za našo 107m2 je prišla v upoštev samo lokalna rekuperacija.

Hi, tudi mi gradimo novogradnjo, 105 m2, imam lahko edino lokalne rekuperatorje. Katere ste vi izbrali. Ste dobili kaj od ekosklada nazaj?

Klemavet d.o.o.

Odgovor od Eko sklada sem dobil prejšnji teden.

Vrnejo mi 1200 EUR.

lp.
|HP EliteBook|R7 8840U|

freesty ::

Laufam rekuperatorja zdaj par dni. Vecino casa na 75%, v spalnici ponoci na 25%. Ko pridem s sluzbe domov, rekuperator v cel dan v dnevni na 75%, se mi ne zdi nic kaj boljsi zrak kot preden sem imel rekuperator. Ce odprem okno za pol ure je dosti boljse. Tak da to mi je ze malo feler. Kako je ostalim poleti? Pa imate nastavljeno na rekuperacijo ali samo vpih ali izpih zraka?
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

D3m ::

Ermmmmm, vpih/izpih na 50%

Pri nas se zelo pozna, da je svež zrak.

A so vse naredili tako, kot je treba, ker razlika je opazna.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Lonsarg ::

Kupi CO2 senzor na Amazonu (jaz sem recimo tega).

Če odprem na prepih se CO2 koncentracija zniža na cirka 500ppm že prek kot v 10 minutah. Z izklopljenim rekurperatorjem mi v spalnici naraste čez noč na cirka 2500 ppm, z vklopljenim mi naraste na cirka 1600. Razliko med 1600 in 2500 tudi čutim, ampak že teh 1600 čez noč je preslabo (tako v praksi po filingu kot tudi glede na cifro). Kolikor berem bi optimum bil da se drži pod 1000 ppm. Ampak to že dlje vem da sem prešvoh centralno mašino vgradil, ko sem se šel DIY, sam zdaj se selim ni čas nadgrajevat :)

Zelo dvomim da lahko lokalni rekurperator, brez da je tudi glasen, doseže dobro prezračenost v spalnici ponoči. Bo treba al lokalnega imeti na glasno al pa centralno če se hoče imeti svež luft ko se zbudiš. Za čez dan pa je lažje doseči dobro prezračenost, ker ni vrat zaprtih in ker je več sob z odvodi/dovodi v igri. Ampak takrat je tudi okno odpret lažje tak da je tudi dodana vrednost manjša kot ponoči.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Arey ::

Živimo v novi hiši s centralnim rekuperatorjem zdej par mesecev in dobesedno enkrat še nism odprl okna. Rekuperator na najmanjši moči (ki je približno toliko kot je bila projektirana za optimalno zračenje), če pa imamo polno hišo gostov dlje časa ga dvignem na 2/4 moč (cca 1.5x projektiranega pretoka). Res ne morem povedat kok sm presenečen in zadovoljen, res simpl ampak top tehnologija.

Vanquish ::

Lonsarg je izjavil:

Kupi CO2 senzor na Amazonu (jaz sem recimo tega).

Če odprem na prepih se CO2 koncentracija zniža na cirka 500ppm že prek kot v 10 minutah. Z izklopljenim rekurperatorjem mi v spalnici naraste čez noč na cirka 2500 ppm, z vklopljenim mi naraste na cirka 1600. Razliko med 1600 in 2500 tudi čutim, ampak že teh 1600 čez noč je preslabo (tako v praksi po filingu kot tudi glede na cifro). Kolikor berem bi optimum bil da se drži pod 1000 ppm. Ampak to že dlje vem da sem prešvoh centralno mašino vgradil, ko sem se šel DIY, sam zdaj se selim ni čas nadgrajevat :)

Zelo dvomim da lahko lokalni rekurperator, brez da je tudi glasen, doseže dobro prezračenost v spalnici ponoči. Bo treba al lokalnega imeti na glasno al pa centralno če se hoče imeti svež luft ko se zbudiš. Za čez dan pa je lažje doseči dobro prezračenost, ker ni vrat zaprtih in ker je več sob z odvodi/dovodi v igri. Ampak takrat je tudi okno odpret lažje tak da je tudi dodana vrednost manjša kot ponoči.

tukaj je eno par stvari, ki lahko vpliva na rezultate.

Zelo pomembno je tudi kako so pozicionirani dovodi in odvodi zraka. Namrec, ce to ni pravilno urejeno potem nimas potrebnega krozenja.
««
12 / 12
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12234382 (1365) freesty
»

Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju

462934 (1013) tony1
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28690122 (17973) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34878705 (18902) edi123
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423967 (3163)          

Več podobnih tem