Forum » Loža » Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati
Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati
Sc0vile ::
WizzardOfOZ je izjavil:
TEŠ 6 ima več milijonov evrov vreden filtrirni sistem.
Kje pa je ta filtrirni sistem?
Namreč TEŠ 6 ima velik razžvepljevalni filtrirni sistem, ampak ta izloča samo SO2 in nič drugega.
Ne, nima samo tega, ima tudi elektrostatični filter:
https://www.te-sostanj.si/proizvodnja/b...
delavec44 ::
Drva so dar narave. Ali zgorijo pri meni v peči ali pa v nekem gozdnem požaru, vpliv na okolje je enak. Občutek toplote, gledati kako gorijo je pa neprecenljivo.
Razumem pa, da če imaš neke osebne predsodke je težko razmišljati objektivno.
Za razliko od tebe razmišljam objektivno. Ker vsa drva zgorijo v gozdnih požarih ane? Pa tipično so te gozdni požari vedno sred vasi/mest da se ljudem vali direkt pod nos (tako kot se ko ti kuriš ta svojo drva)? Kaj vse človek ne prebere tu na Slotechu..
Kaj pa misliš da se bo zgodilo, če nehamo čistiti gozd? Koliko bo potem zgorelo v gozdnih požarih? Ali zabetoniramo raje in kisik dobimo od kje drugje? Gozd je enako obnovljiv vir energije kot vsi tvoji ostali tako imenovani zeleni.
Pri pravilno izvedenem dimniku se nikomur ne vali pod nos. Za razliko od gozdnih požarov zaradi katerih je že marsikdo izgubil hišo.
Kaj bi se zgodilo? Večino bi segnilo. Pragodov kjer se nič "ne čisti (beri seka zdrava drevesa) je v Sloveniji kar nekaj, in ugani kaj? Prav nič ne gorijo.
Pragozd @ Wikipedia
Če pa že moraš "čistit" je energetsko in emisijsko precej bolje da ta les skuriš v predelanem TEŠ6 in elektriko uporabiš za pogon TČ, kot pa v individualnih kuriščih, večina njih sploh nima pirolizne tehnike in ima enormno velike emiseje trdih delcev.
Obnovljiv in čist vir ni isto. Gozd je ob pravilnem gospodarjenju lahko obnovljiv vir, je tudi ogljično nevtralen vir, ni pa čist vir, ker ima kurjenje lesa v individualnih kuriščih izredno velike emisije trdih delcev. To bi se tehnično sicer dalo delno rešiti z ustrenimi filtri, vendar kot sam veš to pač trenutno ni rešeno..Rešeno pa ni zaradi tega ker se drva smatra kot socialni korektiv, ljudi ki kurijo na drva se smatra kot največje reveže, ki si ne bi moglo privoščiti nove pirolizne peči na drva. Kar pa vsi drago plačujemo s svojim zdravjem.
Pragozd @ Wikipedia
Če pa že moraš "čistit" je energetsko in emisijsko precej bolje da ta les skuriš v predelanem TEŠ6 in elektriko uporabiš za pogon TČ, kot pa v individualnih kuriščih, večina njih sploh nima pirolizne tehnike in ima enormno velike emiseje trdih delcev.
Gozd je enako obnovljiv vir energije kot vsi tvoji ostali tako imenovani zeleni.
Obnovljiv in čist vir ni isto. Gozd je ob pravilnem gospodarjenju lahko obnovljiv vir, je tudi ogljično nevtralen vir, ni pa čist vir, ker ima kurjenje lesa v individualnih kuriščih izredno velike emisije trdih delcev. To bi se tehnično sicer dalo delno rešiti z ustrenimi filtri, vendar kot sam veš to pač trenutno ni rešeno..Rešeno pa ni zaradi tega ker se drva smatra kot socialni korektiv, ljudi ki kurijo na drva se smatra kot največje reveže, ki si ne bi moglo privoščiti nove pirolizne peči na drva. Kar pa vsi drago plačujemo s svojim zdravjem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sc0vile ()
Že to da bi zapovedali obvezno zamenjavo z moderno pirolizno pečjo na drva bi emisije trdih delcev iz individualnih kurišč znižalo za 20 krat..
https://www.regency-fire.com/en/Images/...
https://www.regency-fire.com/en/Images/...
Zgodovina sprememb…
Kaj bi se zgodilo? Večino bi segnilo. Pragodov kjer se nič "ne čisti (beri seka zdrava drevesa) je v Sloveniji kar nekaj, in ugani kaj? Prav nič ne gorijo.
Pragozd @ Wikipedia
Pragozd je posebno območje. Poskusi v manjšem obsegu, ki bodo po mojem prinesli na dolgi rok več škode kot koristi. Tu tudi ne rabiš plačevati davkov, katastrskega dohodka, vzdrževanja gozdnih cest itd. V glavnem to ni opcija v praksi, kar gozdar odkaže moraš sčistiti drugače kazen.
V TEŠ6 direktno ne moreš prodati. Posredno pa je odkupna cena za biomaso oz. celulozo + prevoz tako nizka, da se nikakor ne splača saj niti stroškov ne pokriješ.
Opcija je tudi izdelava pelet ali briketov ampak rabiš začetno investicijo za stroje in bolje je, da imaš lastno elektriko (SE). Se pa to spet ne "splača" za končnega kupca, ker je ta način gretja glede na tvoje članke dražji.
Mato989 ::
Meter bukovih drv vsebuje okrog 2000 kWh energije, TČ zrak voda ti enako količino toplote da za 90 EUR, TČ zemlja voda za 70 EUR, voda voda pa za 45 EUR. Drva pa za brez prevoza za 90 EUR na meter.. Zgornje cifre so ob upoštevanju 100 % izkoristka peči na drva. V praksi pa imajo state of the art pirolizne peči na drva realni izkoristek dobrih 90 %, navadne peči na drva 70 %, kar računico za drva še poslabša..
Ja ampak ce elektrike zmanjka pa ti tc naredi nic gretja drva pa se skoz enako ce imas kamin
To si izracunal?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
krucymucy ::
https://www.varcevanje-energije.si/info...
TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK - VODA 867 EUR
PEČ NA DRVA 996 EUR
S tem da drva so računali po precej zasoljeni tržni ceni 120€/m3. Jaz jih imam pa "zastonj".
Sem ze enkrat napisal za lastni primer.
Stara pec na drva 20-25 metrov drv (ne kubikov) in pa toplotna 8MWh.
S tem da je v drugem primeru tudi sanitarna voda v toplejsem delu leta vsteta.
120€/m3 je kar normalna cena, oz. za nase kraje celo nizka.
Utk ::
Dejmo primerjat enako. Kupiš drva/elektriko, narediš si drva/imaš elektrarno. V enem in drugem primeru je elektrika cenejša in z manj dela. Če vzameš elektrarno na ekosklad, te pride 100 evrov na mesec 10 let. Že to je manj od elektrike plus ogrevanje, elektrarna bo pa delala še 15, 20 let po tem.
Peč na drva pa tudi ni nič cenejša od TČ, kvečjemu dražja.
Peč na drva pa tudi ni nič cenejša od TČ, kvečjemu dražja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
PEČ NA DRVA 996 EUR
S tem da drva so računali po precej zasoljeni tržni ceni 120EUR/m3. Jaz jih imam pa "zastonj".
120EUR/m3 je kar normalna cena, oz. za nase kraje celo nizka.
Evo, konkreten primer. 20 do 25 metrov drv, vzemimo srednjo vrednost (22,5 metra) stane s prevozom nekje 2200 EUR (90 EUR na meter plus prevoz). 8MWh za toplotno črpalko stane nekje 1280 EUR.
Zgodovina sprememb…
Daniel ::
Kdo pa skuri 22,5 metrov drv? Pri nas ne vem, če smo v tej "zimi" doslej porabili 5 m3 pa je pol zime že šlo in grejemo 220 m2.
Dobro, letos ni zime. Če celo leto kuriš zarad vode, pozimi pa vsaj malo 24/7, se pa porabi tudi 20 metrov, kaj da ne. Samo redko se komu da stalno kurit, potem se pač porabi manj.
Zgodovina sprememb…
Kdo pa skuri 22,5 metrov drv? Pri nas ne vem, če smo v tej "zimi" doslej porabili 5 m3 pa je pol zime že šlo in grejemo 220 m2.
Uporabnik krucymucy skuri toliko, glej njegovih par postov gor. Najprej so kurili na drva, nato pa so zamenjali ogrevanje z toplotno črpalko in napisal je svoje porabe iz prakse. Če vi skurite samo 5 m3, potem imate pač bolj izolirano hišo, ampak to pomeni da bi tudi z TČ porabili toliko manj (razmerje med drvi in TČ bi ostalo isto, oziroma bi bilo celo še bolj v prid TČ, ker pri bolj izolirani hiši rabi toplotna črpalka vodo za radiatorje ali talno segrevati do nižje temperature, s tem pa ima tudi višji COP (izkoristek).
Te dni zakurimo tam nekje okrog 15te ure in potem še enkrat naložiš zvečer. Več ni potrebno. Potem bo pač uporabnik moral vložiti kaj tudi v izolacijo, pa bo poraba drv in elektrike ravno tako padla. Na tej naši liniji, mislim, da ni več kot 1 toplotne črpalke, vsi smo na drvah. Nima smisla vlagati v nov sistem za staro hišo, dokler obstoječ dela.
sbawe64 ::
Pri pravilno izvedenem dimniku se nikomur ne vali pod nos.
Pod nos ni mišljeno dobesedno pod nos. Mišljeno je takole, cela vas je prekrita z plastjo dima.
Stari kotel na prisilni vlek, brez zalogovnika, situacija na sliki.
Meter bukovih drv vsebuje okrog 2000 kWh energije, TČ zrak voda ti enako količino toplote da za 90 EUR, TČ zemlja voda za 70 EUR, voda voda pa za 45 EUR. Drva pa za brez prevoza za 90 EUR na meter.. Zgornje cifre so ob upoštevanju 100 % izkoristka peči na drva. V praksi pa imajo state of the art pirolizne peči na drva realni izkoristek dobrih 90 %, navadne peči na drva 70 %, kar računico za drva še poslabša..
Ja ampak ce elektrike zmanjka pa ti tc naredi nic gretja drva pa se skoz enako ce imas kamin
To si izracunal?
Koliko % jih ima kamin v hišah ?
PEČ NA DRVA 996 EUR
S tem da drva so računali po precej zasoljeni tržni ceni 120EUR/m3. Jaz jih imam pa "zastonj".
Izkoristek stare peč na zalogovniku je nekje do 60%, zato taka razlika.
Če zalogovnika ni, še toliko manj.
1 meter drv je cca 2000kWh
https://slo-tech.com/forum/t820100/p811...
40-50 MWh ste tako porabili.
Tč ima scop nekje okoli 3, kar potem nanese 24 MWh.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
WizzardOfOZ ::
Dobro, letos ni zime. Če celo leto kuriš zarad vode, pozimi pa vsaj malo 24/7, se pa porabi tudi 20 metrov, kaj da ne. Samo redko se komu da stalno kurit, potem se pač porabi manj.
Za 300 kvadratov bajte mogoče.
Pri nas smo v mrzlih zimah pokurili med 8 in 10 metrov pozimi in še kaka 2 metra za čez leto za toplo vodo. Ampak imamo 22cm izolacije in 2 zalogovnika.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
trancer01 ::
Koledarska zima se je komaj dobro začela in traja še do 20. marca. Imeli smo toplo jesen in začetek zime.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
Pa menda je tudi kaj odvisno od lokacije, ne samo od kvadrature, izolacije, izkoristka peči in zalogovnikov. Skratka spremenljivk je preveč, da bi se dalo posploševati koliko kdo porabi in zakaj.
krucymucy ::
Da. Mi je povsem jasno to. Pec je bila stara 35 let in predimenzionirana, izgorevanje slabo, ker je zapiralo loputo, posledicno izkoristek pa 50%.
Z neko pecjo manjse moci, kjer bi bilo izgorevanje boljse, bi se ucinkovitost dvignila, a spet ne toliko. 20% manj drv na sezono. Se vedno ostane problem ogrevanja sanitarne vode preko toplejsega dela leta.
c3p0 ::
Ja, če te drugi subvencionirajo in je tvoje delo ničvredno, kar najbrž res je, potem je...
Se jim splača, not dobijo več kot je strošek nafte + malenkost amortizacije na opremi in še ostane za kakšno kosilo.
Delo pa kakor komu, meni je čisto OK, svež zrak in miganje. Ko mi več ne bo, bom pa zakuril pelete.
111111111111 ::
Vi, ki ste kmeti, odmislite kmetijo in vso mehanizacijo, ki jo imate za to, pa potem rečte, če in na kak način se bi ukvarjali z drvmi. Bi kupili nek traktorček za 20 jurjev, itd., ki ga na svetu ne bi imeli za kaj drugega uporabljat.
Potem pa ponovite matematiko.
Torej po tvoji logiki so drva v gozdu ničvredna. Še več, še plačati bi moral, da ti jih odpeljejo.
Kar vprašaj kakšno podjetje, ki se ukvarja s tem, kak procent drv dobiš, če ti drva naredijo oni. Tolk so vredna drva, ki še rastejo. Pravi les je nekaj vreden, drva skoraj nič.
Pa imam svojo hosto ali ne?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
c3p0 ::
Resno primerjaš prekladanje par kilskih drv v random smeri z dvigovanjem 100 kg v fitnesu na benchu, kjer je obremenitev precizna, točno določena in ravno ustrezna za tisto določeno misično skupino? Če bi prekladanje drv res prinašalo opazno mišično maso, potem bi bili vsi kmetje nabildani, pa niso.
Na fitnesu ne delajo vsi na mišični masi. Če odstraniš najstnike, odpade že znaten del takih osebkov. Drva so bolj "core strength", cross-fit ipd. in si še bolj in :thumbsup:
Seveda so različne. TČ zrak-voda predstavljajo ene 95 % trga. Trenutna TČ skuri 500 € elektrike letno. Stala je 6000 € skupaj z montažo, kar je precej ceneje kot bi stala nova pirolizna peč z zalogovnikom in celotna kotlovnica zanjo. V nameš primeru rabimo 6 do 7 metrov drv, kar bi stalo 540 do 630 € letno (več kot damo letno za toplotno). Torej investicija v kotlovnico bi bila pri drvih večja, plus še letni strošek bil malo večji. Zato pa tud NIHČE (razen par maloumnih izjem) ne daje ogrevanja na drva v novogradnjo.
pojma nimaš.
Večina drva kupuje. Z drvi se greje ene 23 % Slovcev, pa menda ne misliš da 500.000 Slovencev svoje hoste? Drva se "splačajo" (v narekovajih), samo če imaš svojo zastonj hosto (potedovano, dobljeno v dar), pa še tu se splačajo samo če svoje delo ceniš na 0 €. Oziroma tudi če ga ceniš na 0 € se ti bolj splača drva prodat in se za denar od prodaje udobno gret na toplotno črpalko.
Povej koliko računaš uro, ko greš na sprehod? Ali koliko ceniš svojo uro ko bluziš na slo-techu?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
Ravno obratno, lažje bi preživeli, ker se bolj hitro prilagodimo novim razmeram. Sedaj so časi pač kakršni so, cene so takšne kot so, tehnologija je takšna kot je, ne moreš upoštevat kot da smo še vedno v času druge svetovne vojne, kjer še kurilnega olja ni bilo na voljo.
Hmmm... Bajto sem naredil 4 leta nazaj. Kurilna sezona na TČ mi je skočila iz 400€ na sezono na 700€ na sezono...
Kakor kaže 2024, zna elektrika še kaj nihat...
Toplotna 8k€, talno gretje 6k€.
Čez ene 8 let bo treba menjat, če ne bom prej menjal na zalogovnik in drva. Kurilnica je pripravljena tudi na to opcijo. :D
Jaz nič, ker bluzim ko nimam kaj drugega za delat ali sem pa utrujen za kaj drugega. To mi ne odžira časa za nič koristnega.
Sprehod, izleti itd, so pač vzrok oz cilj vsega dela. Če bi delal drva, bi jih delal zato, da si bi lahko privoščil več tega.
Ampak seveda ti drva kvečjemu odžirajo čas in energijo za sprehode in izlete, niti si jih zarad njih ne moreš kaj dost več privoščit.
Sprehod, izleti itd, so pač vzrok oz cilj vsega dela. Če bi delal drva, bi jih delal zato, da si bi lahko privoščil več tega.
Ampak seveda ti drva kvečjemu odžirajo čas in energijo za sprehode in izlete, niti si jih zarad njih ne moreš kaj dost več privoščit.
Zgodovina sprememb…
In potem smo pri situaciji, ko ljudje brez gozda poskušajo prepričati tiste z njim, kako so drva predraga... Kdor ima gozd si tega časa, ki bi ga sicer preživel na kavču ne bo obračunal po 10 eur/h. Tukaj je potem potrebno upoštavati še socialce, ki jim marsikomu država financira ravno drva. Ampak kot smo že večkrat v pretaklosti videli, narod je treba navaditi na en energent (še najbolje, če si ne pustijo nobene alternative), potem pa lepo dvigniti ceno tega energenta izven kakršnekoli realnosti in lepo zaslužiti, ker narod pač ne bo v bundah. Mene sicer ne moti, če se ti ali moj sosed grejeta na elektriko. Dajta se, elektru bo pač tu pa tam odletela kaka varovalka ampak gre. Bo pa nekaj povsem drugega, ko bo elektrika x 2 ali x3 in bo neurje podrlo kak daljnovod. To je edino kar je vredno upoštevati. Zato ni dobro na to situacijo gledati tako enostransko. Jaz si bom vmes lepo pripravil sistem na kombinacijo VT toplotna in drva in potem pač rabil kar bo smiselno v posameznem letu. Ostali pa se pač vežite na en energent in uživajte v svoji modrosti.
Amen.
Bo pa nekaj povsem drugega, ko bo elektrika x 2 ali x3 in bo neurje podrlo kak daljnovod. To je edino kar je vredno upoštevati. Zato ni dobro na to situacijo gledati tako enostransko. Jaz si bom vmes lepo pripravil sistem na kombinacijo VT toplotna in drva in potem pač rabil kar bo smiselno v posameznem letu. Ostali pa se pač vežite na en energent in uživajte v svoji modrosti.
Vredno je upoštevat tudi verjetnost za eno in drugo in koliko koga to preperstvo stane.
Tako da ne, to NI edino kar je treba upoštevat. Tudi s pečjo na drva ne boš kaj dost naredu če ni elektrike.
Zgodovina sprememb…
Jaz nič, ker bluzim ko nimam kaj drugega za delat ali sem pa utrujen za kaj drugega. To mi ne odžira časa za nič koristnega.
Mene pa sprehodi in izleti ne veselijo.
Služba me psihično izčrpa, fizično sem spočit. Kaj naj počnem?
Kolo grem. Hribe sem, pa sem moral žal nehati zaradi zjebanega kolena. Otroci so pa čisto srečni, če se zunaj igrajo, ko delam drva.
Pa ni to sedaj moj poklic. Drva se dela intenzivno par tednov v letu (ostalo prelaganje ne štejem), dovolj časa ostane za vse ostalo.
Pa ni to sedaj moj poklic. Drva se dela intenzivno par tednov v letu (ostalo prelaganje ne štejem), dovolj časa ostane za vse ostalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Pri pravilno izvedenem dimniku se nikomur ne vali pod nos.
Pod nos ni mišljeno dobesedno pod nos. Mišljeno je takole, cela vas je prekrita z plastjo dima.
Stari kotel na prisilni vlek, brez zalogovnika, situacija na sliki.
To si izracunal?
Koliko % jih ima kamin v hišah ?
PEČ NA DRVA 996 EUR
Izkoristek stare peč na zalogovniku je nekje do 60%, zato taka razlika.
Če zalogovnika ni, še toliko manj.
Malo si nejasno napisal. Porabi 20 metrov drv, en meter ima 2000 kWh energije, pri 60 % izkoristku dobi od enega metra 1200 kWh energije. Torej njegove potrebe po toploti so 20 metrov x 1200 kWh na meter = 24.000 kWh. COP je enako 3, torej 24.000 kWh / COP3 = 8000 kWh elektrike za TČ = 8 MWh elektrike za TČ. Vse se sklada.
Pa menda je tudi kaj odvisno od lokacije, ne samo od kvadrature, izolacije, izkoristka peči in zalogovnikov. Skratka spremenljivk je preveč, da bi se dalo posploševati koliko kdo porabi in zakaj.
isti uporabnik na isti lokaciji enkrat skuri 20 do 25 metrov drv, enkrat pa 8 MWh elektrike za toplotno. Podatki iz prakse. Tudi teoretično se zadeve skladajo ko preračunaš. 20 do 25 metrov drv, vzemimo srednjo vrednost (22,5 metra) stane s prevozom nekje 2200 EUR (90 EUR na meter plus prevoz). 8MWh za toplotno črpalko stane nekje 1280 EUR.
Resno primerjaš prekladanje par kilskih drv v random smeri z dvigovanjem 100 kg v fitnesu na benchu, kjer je obremenitev precizna, točno določena in ravno ustrezna za tisto določeno misično skupino? Če bi prekladanje drv res prinašalo opazno mišično maso, potem bi bili vsi kmetje nabildani, pa niso.
Na fitnesu ne delajo vsi na mišični masi. Če odstraniš najstnike, odpade že znaten del takih osebkov. Drva so bolj "core strength", cross-fit ipd. in si še bolj in :thumbsup:
Drva so bolj lomljenje hrbta. Tole kar je DIAVOLO napisal:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Trenira se kvečjemu zulje in kaksen zdrs medvretenčne ploščice. Pa se kaksno poskodbo sluha.
Pa se nisem prisel so poškodb s sekiro in motorko, da ne bom niti omenjal starega dobrega svedra za kalanje drv, ki so ga prepovedali ker je bil tako nevaren.
Ehh...
Zgodovina sprememb…
111111111111 je izjavil:
Seveda so različne. TČ zrak-voda predstavljajo ene 95 % trga. Trenutna TČ skuri 500 EUR elektrike letno. Stala je 6000 EUR skupaj z montažo, kar je precej ceneje kot bi stala nova pirolizna peč z zalogovnikom in celotna kotlovnica zanjo. V nameš primeru rabimo 6 do 7 metrov drv, kar bi stalo 540 do 630 EUR letno (več kot damo letno za toplotno). Torej investicija v kotlovnico bi bila pri drvih večja, plus še letni strošek bil malo večji. Zato pa tud NIHČE (razen par maloumnih izjem) ne daje ogrevanja na drva v novogradnjo.
pojma nimaš.
Večina drva kupuje. Z drvi se greje ene 23 % Slovcev, pa menda ne misliš da 500.000 Slovencev svoje hoste? Drva se "splačajo" (v narekovajih), samo če imaš svojo zastonj hosto (potedovano, dobljeno v dar), pa še tu se splačajo samo če svoje delo ceniš na 0 EUR. Oziroma tudi če ga ceniš na 0 EUR se ti bolj splača drva prodat in se za denar od prodaje udobno gret na toplotno črpalko.
Povej koliko računaš uro, ko greš na sprehod? Ali koliko ceniš svojo uro ko bluziš na slo-techu?
Ti pojma nimaš, povej eno samo stvar ki ne drži!?! Te boli resnica al kaj?! Mi smo drva morali kupovat veš..pa še vsaj 150 ur lastnega dela je šlo v vso kurjenje, čiščenje, večkratno prekladanje, zlaganje ipd.
Glede tega koliko računam na uro ko grem na sprehod ali ko pišem po slotechu pa tole: nič, ker mi je to hobij, ne pa delo. Drva pa ti niso tak hobij da bi ga delal tudi če ne bi mislil da finančno profitiraš. Še nikoli nisem srečal koga ki bi popolnim neznancem ZASTONJ prišel drva delat, kar tako, ker mu je fanj. Seveda, ker mu ni fanj. Bit suželj lastnih drv, pa prekladat stokrat tisto sranje.
111111111111 je izjavil:
Ravno obratno, lažje bi preživeli, ker se bolj hitro prilagodimo novim razmeram. Sedaj so časi pač kakršni so, cene so takšne kot so, tehnologija je takšna kot je, ne moreš upoštevat kot da smo še vedno v času druge svetovne vojne, kjer še kurilnega olja ni bilo na voljo.
Hmmm... Bajto sem naredil 4 leta nazaj. Kurilna sezona na TČ mi je skočila iz 400EUR na sezono na 700EUR na sezono...
Kakor kaže 2024, zna elektrika še kaj nihat...
Toplotna 8kEUR, talno gretje 6kEUR.
Čez ene 8 let bo treba menjat, če ne bom prej menjal na zalogovnik in drva. Kurilnica je pripravljena tudi na to opcijo. :D
Torej si pustil obe opciji, ok. Kako si mislil, čez 8 let boš menjal kaj, drva ali toplotno? Verjetno drva, ker toplotna drži po 20 let in več glede na izkušnje skandinavcev, ki imajo to tehnoologijo v praksi že nekaj desetletij.
Zgodovina sprememb…
nejc_nejc ::
ej inženirček, dokler oporekaš in prepričuješ človeka, k 2m3 dru poleg pira in čevapov sortira mal za gušt pa malk z res, ostalo ma pa na štrom, pa res ne vem kaj nej si mislim.
evo folš si mu zato, ker je vrednost njihovga € za 1,6 faktor večja kot tvoja...
sedaj pa resno,
vi ki toliko računate vse možne izkoristke in ne vem kva vse:
Kako pri izračunu izolacije zidu ter zasteklitve pri pasivni hiši upoštevate doprinos drevesa, ki si ga je baba zmislila in dala zasaditi pred bajto?
evo folš si mu zato, ker je vrednost njihovga € za 1,6 faktor večja kot tvoja...
sedaj pa resno,
vi ki toliko računate vse možne izkoristke in ne vem kva vse:
Kako pri izračunu izolacije zidu ter zasteklitve pri pasivni hiši upoštevate doprinos drevesa, ki si ga je baba zmislila in dala zasaditi pred bajto?
ej inženirček, dokler oporekaš in prepričuješ človeka, k 2m3 dru poleg pira in čevapov sortira mal za gušt pa malk z res, ostalo ma pa na štrom, pa res ne vem kaj nej si mislim.
Kaj točno ga prepričujem?! Če hoče naj, kdo mu brani. Ne more pa on bit pameten, ko naredi 2 metra v celem letu kako so drva fanj, če pa večino ogreje na toplotno. Drva so mogoče fanj će maš veselje narest meter ali 2 za v kamin, ostalo se pa na toplotno gret ja. Če so pa drva edini vir ogrevanja so pa dobesedno sužnjelastništvo samega sebe.
Zgodovina sprememb…
Kaj točno ga prepričujem?! Če hoče naj, kdo mu brani. Ne more pa on bit pameten, ko naredi 2 metra v celem letu kako so drva fanj, če pa večino ogreKje na toplotno. Drva so mogoče fanj će maš veselje narest meter ali 2 za v kamin, ostalo se pa na toplotno gret ja. Če so pa drva edini vir ogrevanja so pa dobesedno sužnjelastništvo samega sebe.
to je eno videnje, ki niti pod razno ni rečeno, da je pravilno
Ne, prav nič mu nisem folš. Še najmanj pa dveh metrov narejenih drv, s katerimi je glede na toplotno prišparal 700 kWh kar je enako 110 €, hrati pa porabil ohoho cajta. Očitno je njegova ura vredna pod 2 €, super, kaj naj drugega rečem.
To natančno poračunat bi blo težko brez nekih meritev, dalo bi se približno ocenit glede na podatke vremena in moči sončnega obsevanja. Ni to tko simpl zračunat. Medtem ko energijske ekvivalente med različnimi energenti je enostavno poračunat.
Glede tega koliko računam na uro ko grem na sprehod ali ko pišem po slotechu pa tole: nič, ker mi je to hobij, ne pa delo. Drva pa ti niso tak hobij da bi ga delal tudi če ne bi mislil da finančno profitiraš. Še nikoli nisem srečal koga ki bi popolnim neznancem ZASTONJ prišel drva delat, kar tako, ker mu je fanj. Seveda, ker mu ni fanj. Bit suželj lastnih drv, pa prekladat stokrat tisto sranje.
Jaz tudi še nisem srečal nikogar, ki bi popolnim neznancem ZASTONJ prišel z njihovim userjem pisati na slo-tech, kar tako, ker mu je to hobi in fajn. Seveda, ker mu ni fajn. Bit suženj tega slo-techa, pa pisat stokrat tisto sranje.
Kaj?! Ni logike v tem tvojem postu. Na slotechu pišemo brez plačila, ker nam je to hobij, tak hobij da ga delamo tudi brez evra plačila. Noben pa ne dela drv brez evra plačila/profita, razen morda za prijatelje, pa še tam se razume da uslugo vrnejo.
Ma ti nimaš nobene logike. Kje piše, če mi je nekaj hobi in fajn, da potem pa moram nujno to iti počet drugim zastonj. Ni nobene povezave.
Recimo da mi je hobi sestavljanje računalnikov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
jasno ko beli dan (tle te ne provociram), s kakšnim količnikom greš not ali samo na % površine pri zasteklitvi, ki jo drevo zhebe....
za poletje se mi pri nas zdi brezveze "pepetkat"
seveda govorim za predvideno oceno izgub ter izkoristkov sonca na objektu
za poletje se mi pri nas zdi brezveze "pepetkat"
seveda govorim za predvideno oceno izgub ter izkoristkov sonca na objektu
Uporabnik krucymucy je prej porabil 20 do 25 metrov drv, vzemimo srednjo vrednost (22,5 metra) kar ga je stalo po današnjih cenah s prevozom nekje 2200 EUR (90 EUR na meter plus prevoz). 8MWh za toplotno črpalko stane nekje 1280 EUR. Drva imajo večji letni strošek od TČ, plus nepredstavljivo količino težkega in mukotrpnega dela zahtevajo (sužnjelastništvo samega sebe). TČ je pa na gumb, temperatura konstantna oziroma poljubno nastavljiva, par magnitud večje udobje.
Zgodovina sprememb…
Ma ti nimaš nobene logike. Kje piše, če mi je nekaj hobi in fajn, da potem pa moram nujno to iti počet drugim zastonj. Ni nobene povezave.
Če ti je res tko fanj, zakaj ne bi šel drugim sestavljat zastonj?! Bi se pač še malo mel "fanj". V resnici drva nobenemu niso fanj (morda samo sam sebe prepriča da so mu fanj, ker misli da finančno profitira, pa glede na TČ v resnici še to ne), morda če naredi 1 do 2 metra za kaminček skupaj s prijatelji, vendar samo s tem se noben ne ogreva.
Zgodovina sprememb…
Lahko grem, lahko ne grem. Lahko sebi sestavim zastonj, drugim pa zaračunam. Lahko prijateljem sestavim zastonj, oni pa vrnejo z drugačno uslugo.
V nobenem primeru pa nisem suženj, kot ti pišeš, in MORAM iti neznancem sestavljati zastonj, samo zato ker sem sebi sestavil zastonj. Kapiraš sedaj?
V nobenem primeru pa nisem suženj, kot ti pišeš, in MORAM iti neznancem sestavljati zastonj, samo zato ker sem sebi sestavil zastonj. Kapiraš sedaj?
Če bi jaz kupil računalnik po delih, v starih časih, in bi me vprašali ali mi ga sestavijo zastonj ali mi dostavijo komponente, bi reku, po komponentah, ker sem ga rad sam sestavil. Danes bi najbrž reku naj kar sestavijo.
Nikoli pa nisem bil tako neumen, da bi raje vzel, za isti denar, hlode kot nacepljena in narezana drva. Niti ni nihče tega ponujal. Tako da...
Nikoli pa nisem bil tako neumen, da bi raje vzel, za isti denar, hlode kot nacepljena in narezana drva. Niti ni nihče tega ponujal. Tako da...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14191 (3799) | c3p0 |
» | Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 42013 (18653) | fikus_ |
» | Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 44846 (19082) | feryz |
» | Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 46751 (3886) | kixs |
» | Strošek drv (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 34524 (29708) | stara mama |