Forum » Loža » Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati
Zakon bo določal s čim se smemo ogrevati
Utk ::
Ne, ravno obratno. Jaz nisem NIKJER denarja omenil. Čez dnar gledajo tisti, ki hočejo prit ceneje čez, pa to ne gre brez pomoči. Jaz kolege vabim na piknike, ne pa na piknike s cepljenjem drv.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
nejc_nejc ::
Brez zamere, pri celi jari kači, samo ti računaš, pa kes spominjaš.
Pač jim paše se z drvmi zezat pol se ga pa "nažret".
Ko jaz svoja druca rihtam, sicer se mi ne da, mozak je pa na paši in to zaleže. Razvlecem na 2 popoldneva ob piru.
Pač jim paše se z drvmi zezat pol se ga pa "nažret".
Ko jaz svoja druca rihtam, sicer se mi ne da, mozak je pa na paši in to zaleže. Razvlecem na 2 popoldneva ob piru.
Jaz sem točno napisal o katerih pišem: o ljudeh, ki se držijo drv, ne zmorejo jih pa zrihtat brez pomoči. Če se ne najdete tu, ne vem zakaj se oglašate, če se najdete, sem vam pa povedal svoje.
krucymucy ::
Ne vem kako napravljate drva da je vsega konec v par urah ampak ajde.
Jaz sem imel dela s tistimi 25-30 metri cel teden za zrezati hlode, razcepiti s cepilcem in jih potem se prekladati trikrat.
Prvic da se posusijo. Drugic v drvarnico in tretjic iz drvarnice v kurilnico.
Na sreco je pregorela pec in sem lahko kupil toplotno.
Tudi sicer drva niso poceni. V nasih koncih se bukova drva gibljejo okoli 100€ za meter. Scepljena in pripeljana.
Za hlode plačas 70€ s prevozom in potem pocnes zgoraj opisano.
Racunica je enostavna. Drva 1750-2500€ letno
Toplotna ~8MWh letno.
Jaz sem imel dela s tistimi 25-30 metri cel teden za zrezati hlode, razcepiti s cepilcem in jih potem se prekladati trikrat.
Prvic da se posusijo. Drugic v drvarnico in tretjic iz drvarnice v kurilnico.
Na sreco je pregorela pec in sem lahko kupil toplotno.
Tudi sicer drva niso poceni. V nasih koncih se bukova drva gibljejo okoli 100€ za meter. Scepljena in pripeljana.
Za hlode plačas 70€ s prevozom in potem pocnes zgoraj opisano.
Racunica je enostavna. Drva 1750-2500€ letno
Toplotna ~8MWh letno.
111111111111 ::
Ti imaš piknik, ne pa drv. Če bi vsi za vsakih 5 metrov delali piknike za 20 ljudi, potem bi se drva "delalo" celo leto, pa še vprašanje če bi vseh 20 prišlo na vrsto.
Kolegi pač ne rabijo drv. :D
Sam da ne bo pomote. Jaz delam drva za kamin. Osnova v bajti je TČ+talno gretje. Tako učinkovito, da sončne elektrarne niti ne rabim. Drva so zaradi urejanja gozda ohranjanja itd... Večino prodam po hlodih, ker ne rabim.
Priprava drv, pa je pri nas tradicija, ko se zberejo na kup prijatelji in dedci zjutraj premetavajo drva in malo pametujejo, otroci jambrajo, kako je težko življenje, babe v kuhinji kličejo dež...
Drva so ena taka skupna točka, kolega samo motorko cele 4 ure tera, ker je doma v bloku in že 5 let sanja da si bo svojo hosto kupil. :D En bolj sedi in pije pivo, en cepi kot pri norcih... :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
nekikr ::
Se pravi samo nakladaš o teh drvih kako enostavno je vse skupaj in spotoma, v resnici jih pa niti ne rabiš niti ne narediš kaj veliko. Govora je pa o neki omembe vredni porabi zaradi ogrevanja. 1 kubik maksimalno za kamin na sezono (pa že to je kretenizem prve klase, zakaj bi imel kurilnico v dnevni sobi) je nekaj povsem drugega kot 15 kubikov za ogrevanje.
c3p0 ::
Tisti, ki pravite, da lahko kolegi pomagajo...glejte, nek "kolega" investira 20 jurjev v elektrarno in TČ, da se ne bo rabil jebat z drvmi, vi ga pa mrtvo hladni "povabite", da se jebe z vašimi drvmi. Ne glede če pride ali ne in kaj reče, garantiram vam, da si misli svoje...
Tudi sam sem investiral, pred leti, vse je že pokrito. Lani pa si omislil kamin in se "jebem" z drvmi, zaenkrat še z veseljem, ker jih niti nujno ne potrebujem v izogib zmrzovanju.
V 70s-80s je bilo moderno, da je kuhinja v hiši bila čim manjša, ker kateri revež si pa še bo kuhal doma? Fina gospoda ja je zunaj, kuhinja je pa za kuhanje kavice in občasni sendvič.
Časi in trendi se spreminjajo, včasih kar tako, pospešeno pa ob povezanih stroških (elektrika bo šla le še gor).
Kaj si hotel povedat?
Tudi če bo šla elektrika gor, danes se drva delajo s stroji za to, ki jih itak nima ravno vsak doma. Časi doma narejenih prikolic na tomo vinkovičih so pač mimo. Če delaš samo zase, pač ne boš imel resnega traktorja, vitel, prikolice za hlode, motorke za 900 evrov, cepilca, itd, ker potem ni matematike. Tist, ki ima vse, pa to naredi lažje, hitreje in ceneje kot ti sam, ampak potem pač ne dela 12 metrov na sezono.
Če že kuriš drva, ti jih pripeljejo razrezana na 33, jih pospraviš in to je to. Za to ne rabiš nobene pomoči. Stane pa morda 200 evrov več kot če bi sam delal iz svojega gozda.
Če že raje ne kuriš sekancev.
Tudi če bo šla elektrika gor, danes se drva delajo s stroji za to, ki jih itak nima ravno vsak doma. Časi doma narejenih prikolic na tomo vinkovičih so pač mimo. Če delaš samo zase, pač ne boš imel resnega traktorja, vitel, prikolice za hlode, motorke za 900 evrov, cepilca, itd, ker potem ni matematike. Tist, ki ima vse, pa to naredi lažje, hitreje in ceneje kot ti sam, ampak potem pač ne dela 12 metrov na sezono.
Če že kuriš drva, ti jih pripeljejo razrezana na 33, jih pospraviš in to je to. Za to ne rabiš nobene pomoči. Stane pa morda 200 evrov več kot če bi sam delal iz svojega gozda.
Zgodovina sprememb…
DamijanD ::
Dokaj običajno (in malo ceneje) je tudi, da dobiš razcepljene metrske in se potem doma žaga in zlaga.
Lonsarg ::
TČ lahko primerjaš zgolj z nakupom že narejenih drv in ta stanejo. Vse drugo je neprimerljivo, pač ne moreš cenovno primerjat nečesa kjer je vključeno lastno delo in nečesa kjer ni.
In delo z drvi je nekaj kar bi jaz opravljal zgolj za 4k+ profita letno, ampak morda kdo drug manj ceni svoj čas. Že samo redno dnevno nalaganje v peč bi jaz vrednotil na 1kEUR letno.
In delo z drvi je nekaj kar bi jaz opravljal zgolj za 4k+ profita letno, ampak morda kdo drug manj ceni svoj čas. Že samo redno dnevno nalaganje v peč bi jaz vrednotil na 1kEUR letno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
c3p0 ::
Kaj si hotel povedat?
Stroje ima prvi sosed in ti (no, meni) pripelje celo prikolico hlodovine iz moje šumice za "žepnino", torej iz te mase dobim vsaj 10m3 drv. Motorka je električna in dovolj močna, 250EUR, strošek elektrike zanemarljiv. Jaz tu še kako vidim računico, je pa nato lastno delo iz debla do drv.
Scovile ::
Torej je tvoje delo vredno 0 EUR na uro? Če je tako, potem kar brž k men domov, ti bom dal za pucat stanovanje. Ugani koliko te bom plačal? 0 EUR, tako je, toliko kot praviš da je tvoje delo vredno. Primerjat lomljenje hrbta pri pripravi drv z fitnesom je milo rečeno maloumno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Scovile ()
delavec44 ::
Mnenje trolov z novimi računi je nepomembno. Meni je primerjava delanja drv s fitnesom čisto na mestu. Mogoče si ti malo maloumen?
Eni gredo za psihično sprostitev na fitnes, drugi teč, tretji v hribe, eni pa delamo kaj koristnega. Noben od naštetih pa ne računa koliko bi lahko zaslužil v tem času.
Eni gredo za psihično sprostitev na fitnes, drugi teč, tretji v hribe, eni pa delamo kaj koristnega. Noben od naštetih pa ne računa koliko bi lahko zaslužil v tem času.
SambaShare ::
Dokaj običajno (in malo ceneje) je tudi, da dobiš razcepljene metrske in se potem doma žaga in zlaga.
Ceneje kot kaj? Razcepljena drva so precej dražja, ko upoštevaš še izgubo mase na volumen. Po spominu je uraden faktor 1.4 za metrske drva, dvomim sicer da jih lahko tako kompaktno poravnaš skupaj. Razlika v ceni tudi razloži, zakaj bi zadnje par let vsi prodajali samo še razcepljene drva, hlodovino je že kar težko najti.
Meni je primerjava delanja drv s fitnesom čisto na mestu.
Jah ni, oz. odvisno od mehanizacije. Že če je cepilec take vrste, da moraš hlode ročno dvigovati v stoječ položaj, gre za težaško in škodljivo delo. Če govorimo o normalni (~15m^3) količini letno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SambaShare ()
Mnenje trolov z novimi računi je nepomembno. Meni je primerjava delanja drv s fitnesom čisto na mestu. Mogoče si ti malo maloumen?
Nisem ne trol ne maloumen, samo smešno so trditve da svoje lastno delo ceniš na 0 EUR na uro. In še funkcionalno nepismen si, nisem rekel da si maloumen, rekel sem da je PRIMERJATI pripravo drv z fitnesom maloumno, kar je bistvena razlika. Ne gre za psihično sprostitev, ampak za pridobivanje mišične mase, pri drvih ne bo praktično nobenega napredka na tem področju (v primerjavi s fitnesom).
Eni gredo za psihično sprostitev na fitnes, drugi teč, tretji v hribe, eni pa delamo kaj koristnega. Noben od naštetih pa ne računa koliko bi lahko zaslužil v tem času.[
Ena pomembna razlika je med temi dejavnostmi in pripravo drv. Ljudje v hoji v hribe in podobnih dejavnostih uživajo, v lomljenju hrbta pri pripravi drv pa v resnici uživajo zelo redki. Če v pripravi drv tako uživaš da bi jih pripravljal tudi če s tem ne bi imel nič cenejšega ogrevanja kot na kurilno olje potem prav, ampak realno pa takih ljudi praktično ni.
Zgodovina sprememb…
Jaz marsikaj naredim sam kar marsikdo ne. Elektriko, vodovod, radiatorje, talno gretje, betoniram, kakšno streho, nadstrešek, zamenjam okno, knauf itd, in pri vsem od tega narediš komot 200 evrov profita en popoldan proti mojstru. Z drvmi pač ne.
Ja, svoje delo pri pripravi drv cenim na 0 na uro, ker če ne bi delal drv, bi pa ležal na kavču. Služil v vsakem primeru ne bi, ker več kot dam psihično ne zmorem. Vsekakor pa mislim, da je fizična aktivnost boljša od ležanja na kavču.
Jaz uživam v tem, da kaj koristnega sam naredim. Še posebej, ko nisem odvisen od muhastih obrtnikov. Čeprav delam nekaj kar ni iz mojega foha.
S fitnesom sem primerjal, ker mi je vseeno ali dvigujem uteži ali pa polena. Hrbta si v nobenem primeru ne grem lomiti. Sem že zgoraj napisal, da imam cepilec in vitel za pretežke kose. Glede mišične mase pa to ni vse, pomembna je tudi vzdržljivost.
Če odvečna prodaš, zakaj ne?
Jaz uživam v tem, da kaj koristnega sam naredim. Še posebej, ko nisem odvisen od muhastih obrtnikov. Čeprav delam nekaj kar ni iz mojega foha.
S fitnesom sem primerjal, ker mi je vseeno ali dvigujem uteži ali pa polena. Hrbta si v nobenem primeru ne grem lomiti. Sem že zgoraj napisal, da imam cepilec in vitel za pretežke kose. Glede mišične mase pa to ni vse, pomembna je tudi vzdržljivost.
Jaz marsikaj naredim sam kar marsikdo ne. Elektriko, vodovod, radiatorje, talno gretje, betoniram, kakšno streho, nadstrešek, zamenjam okno, knauf itd, in pri vsem od tega narediš komot 200 evrov profita en popoldan proti mojstru. Z drvmi pač ne.
Če odvečna prodaš, zakaj ne?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Ja, svoje delo pri pripravi drv cenim na 0 na uro, ker če ne bi delal drv, bi pa ležal na kavču. Služil v vsakem primeru ne bi, ker več kot dam psihično ne zmorem. Vsekakor pa mislim, da je fizična aktivnost boljša od ležanja na kavču.
Tebe pri drvih privlači dejsto da kao "prišparaš" (čeprav glede na toplotno črpalko ne), v samem premetavanju drv sigurno ne uživaš. Ker če, zakaj ne greš to zastonj narest še vsem kolegom, pa kaj kolegom, kar vsem neznancem?
S fitnesom sem primerjal, ker mi je vseeno ali dvigujem uteži ali pa polena.
Resno primerjaš prekladanje par kilskih drv v random smeri z dvigovanjem 100 kg v fitnesu na benchu, kjer je obremenitev precizna, točno določena in ravno ustrezna za tisto določeno misično skupino? Če bi prekladanje drv res prinašalo opazno mišično maso, potem bi bili vsi kmetje nabildani, pa niso.
Zgodovina sprememb…
Ne vem zakaj je neka fama o lomljenu hrbta pri pripravi drv.
Ja, če ti motorka al pa skira dirigira, ja drgač je pa to idelano za mozak na pašo, sej ne govorimo o 1000m3
Ista verjetnost lomljena hrbta je v fitnesu.
Ja, če ti motorka al pa skira dirigira, ja drgač je pa to idelano za mozak na pašo, sej ne govorimo o 1000m3
Ista verjetnost lomljena hrbta je v fitnesu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Ravno v fitnesu pri pravilnih izvedbah vaj je mnogo manjša verjetnost za "lomljenje hrbta" ker je obremenitev precizna, v točno določeni smeri in točno določene idealne težavnosti.
Tebe pri drvih privlači dejsto da kao "prišparaš" (čeprav glede na toplotno črpalko ne), v samem premetavanju drv sigurno ne uživaš. Ker če, zakaj ne greš to zastonj narest še vsem kolegom, pa kaj kolegom, kar vsem neznancem?
To je sedaj takšen argument, kot da če uživaš v službi, bi jo moral zastonj opravljati.
Mene pri drvih privlači marsikaj. To da bi me toplotna črpalka prišla ceneje se pa ne strinjam. Kljub tvojim pripombam o slaboumnosti in funkcionalni nepismenosti, sem dovolj sposoben zase izračunati katera varianta je najbolj ugodna. Glede na to, da se cena drv vsako leto zviša in kupcev ne manjka, še kakšen razmišlja podobno kot jaz.
siro-mak ::
Mene pri drvih privlači marsikaj. To da bi me toplotna črpalka prišla ceneje se pa ne strinjam. Kljub tvojim pripombam o slaboumnosti in funkcionalni nepismenosti, sem dovolj sposoben zase izračunati katera varianta je najbolj ugodna. Glede na to, da se cena drv vsako leto zviša in kupcev ne manjka, še kakšen razmišlja podobno kot jaz.
drvarjenje v tvojem primeru očitno ni brezplačno, če jih prodajaš... tč ima še nekaj prednosti - enostavno in hitro nastavljivost, urniki, oddaljeno, ročno ali preko app (navodila je dobro preštudirati, da ne kličeš dragih in zasedenih mojstrov za vsak prdec, ki si ga kdo izmisli) - kar je super tudi v primeru kakršnekoli odsotnosti...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: siro-mak ()
To je sedaj takšen argument, kot da če uživaš v službi, bi jo moral zastonj opravljati.
V službi te plačajo. Torej tudi pri drvih ne smeš rečt da je tvoje delo vredno 0 EUR na uro, ker ni. Ovrednosti svoje delo in strošek prištej stroškom drv, kar naenkrat so drva najdražji energent za ogrevanje, dražji tudi od kurilca. Že brez dela je cena cca enaka kot za ogrevanje z toplotno črpalko..
To da bi me toplotna črpalka prišla ceneje se pa ne strinjam. Kljub tvojim pripombam o slaboumnosti in funkcionalni nepismenosti, sem dovolj sposoben zase izračunati katera varianta je najbolj ugodna.
Ti se lahko ne strinjaš, ampak strokovni izračun zgoraj na sliki pa je podan in te postavi v zmoto.
Glede na to, da se cena drv vsako leto zviša in kupcev ne manjka, še kakšen razmišlja podobno kot jaz.
Da so nekateri ljudje tudi nepoučeni, neumni in cenijo svoje delo na 0 EUR na uro? Vsekakor. Pa tudi dosti ljudi onanira na tradicijo v stilu "navada je železa srajca". V stilu "tkole smo skos delal, pa naj si bo še tako slabo".
Zgodovina sprememb…
Vidiš inženirček tle si spet kratek....
Pol me pa sprašuješ zakaj ti ne specificiram trditve...
Mal se zamisli...
Pol me pa sprašuješ zakaj ti ne specificiram trditve...
Mal se zamisli...
Ne nisem, ti si kratek, verjetno si še en ki kuri na drva kot v srednjem veku. Obstajajo tudi visokotemperaturne črpalke, primerne tudi za radiatorsko ogrevanje neizolirane hiše. Ti je že UTK gor povedal svoje.
Drva BREZ upoštevanja stroškov dela so cca enak letni strošek kot toplotna črpalka zrak-voda, pri TČ zemlja voda, ali TČ voda voda pa so bistveno dražji strošek. Z upoštevanjem stroškov dela so pa drva tako ali tako najdražji energent sploh. Ni samo priprava drv, je tudi nalaganje peči, čiščenje pepela in sploh vse ostalo kar prinesejo s sabo drva.
Drva BREZ upoštevanja stroškov dela so cca enak letni strošek kot toplotna črpalka zrak-voda, pri TČ zemlja voda, ali TČ voda voda pa so bistveno dražji strošek. Z upoštevanjem stroškov dela so pa drva tako ali tako najdražji energent sploh. Ni samo priprava drv, je tudi nalaganje peči, čiščenje pepela in sploh vse ostalo kar prinesejo s sabo drva.
Zgodovina sprememb…
Meter bukovih drv vsebuje okrog 2000 kWh energije, TČ zrak voda ti enako količino toplote da za 90 EUR, TČ zemlja voda za 70 EUR, voda voda pa za 45 EUR. Drva pa za brez prevoza za 90 EUR na meter.. Zgornje cifre so ob upoštevanju 100 % izkoristka peči na drva. V praksi pa imajo state of the art pirolizne peči na drva realni izkoristek dobrih 90 %, navadne peči na drva 70 %, kar računico za drva še poslabša..
Zgodovina sprememb…
Jaz si nekih oportunitetnih stroškov ne bom obračunaval, pa če se inženirček na glavo postavi. Ne vem kaj je tako težko razumeti, da če ne delam drv, bom pa na kavču ležal. Užitek je lahko podoben, cena pa tudi.
Grem naložiti poleno na kamin, gledati ogenj in se potem pogreti na "krušno" peč. Nobena toplotna črpalka mi tega ne more pričarati.
ps. Imam pa toplotno za sanitarno vodo, pa klimo z dobrim cop. Če sem sedaj kaj bolj pameten.
Grem naložiti poleno na kamin, gledati ogenj in se potem pogreti na "krušno" peč. Nobena toplotna črpalka mi tega ne more pričarati.
ps. Imam pa toplotno za sanitarno vodo, pa klimo z dobrim cop. Če sem sedaj kaj bolj pameten.
Zgodovina sprememb…
Ne vem od kod taka fascinacija in navezanost na primitivno gorivo kot so drva s strani nekaterih. Grem stavit da večina kuri drva izključno samo zato ker mislijo da "se splača", pa čeprav se v resnici ne. Neki izgovori v stilu "takšne toplote nič drugega ne pričara" in podobno niso nič drugega kot to, izgovori.
Zgodovina sprememb…
Sej pravim, če imaš vso mašinerijo za drva, te pridejo ceneje in še zaslužiš z njimi. Ampak ta mašinerija se ne pokrije, če narediš 12 metrov letno zase. Če je nimaš, je pa izguba časa se s tem ukvarjat, ker nekdo, ki je ima, bo to naredu 3x bolj na izi.
Poznam par takih, ki vztrajajo s temi primitivnimi metodami. Sami podrejo, napol nažagajo, plačajo par 100 evrov da jim nekdo domov pripelje, tam dalje cepit itd. Jaz sem že zdavnaj pred TČ reku da raje dam 200 evrov več na leto za skalana in narezena kot da se 5 min s tem ukvarjam. No, ostali, ki vztrajajo, se potem izkaže da se vseeno raje grejejo na klimo 24/7 in šele ko je res huda sila zakurijo tista dragocena drva. Zakaj, če so pa drva zastonj.
Poznam par takih, ki vztrajajo s temi primitivnimi metodami. Sami podrejo, napol nažagajo, plačajo par 100 evrov da jim nekdo domov pripelje, tam dalje cepit itd. Jaz sem že zdavnaj pred TČ reku da raje dam 200 evrov več na leto za skalana in narezena kot da se 5 min s tem ukvarjam. No, ostali, ki vztrajajo, se potem izkaže da se vseeno raje grejejo na klimo 24/7 in šele ko je res huda sila zakurijo tista dragocena drva. Zakaj, če so pa drva zastonj.
Se strinjam, kdor nima časa ali volje se ukvarjati s pripravo in kurjavo naj se tega raje ne loteva. Kdor pa pač ima čas in voljo, se mu pa splača. Vse ostalo so osebne preference kjer ne bomo prišli skupaj.
Gozd je pa tudi potrebno vzdrževati in čistiti.
Zgodovina sprememb…
Se strinjam, kdor nima časa ali volje se ukvarjati s pripravo in kurjavo naj se tega raje ne loteva. Kdor pa pač ima čas in voljo, se mu pa splača. Vse ostalo so osebne preference kjer ne bomo prišli skupaj.
Splača glede na kaj? Če ima svojo hosto in drva zastonj in svoj čas vrednoti na 0 € na uro, potem bo res skos prišel malo ceneje kot s toplotno črpalko. Kupovati drva na trgu BREZ upoštevanja stroškov dela je pa že ista cena kot za toplotno črpalko (z vrednotenim delom pa so drva bistveno bistveno dražja, pravzaprav dosti dražja od vsega).
Tudi če imaš svojo hosto, ki si jo zastonj podedoval in ima drva kao "zastonj" in vrednostiš svojo delo tud če sam po 5 € na uro, te ta drva še vedno pridejo dosti dražje kot pa letni strošek za toplotno črpalko.
Zgodovina sprememb…
Ma seveda, elektrika je pa zastonj. Do sedaj sem se trudil ampak se mi ne da več. Razumem ja, drva bad, toplotna good. Čudno da potem vsaka bajta nima toplotne, če se sama odplača.
Ma seveda, elektrika je pa zastonj. Do sedaj sem se trudil ampak se mi ne da več. Razumem ja, drva bad, toplotna good. Čudno da potem vsaka bajta nima toplotne, če se sama odplača.
Noben ni rekel da je elektrika zastonj. Je pač po toliko kot je. Strošek enak kot za drva, glej tabelo spodaj. To v tabeli je BREZ upoštevanja stroškov dela, z upoštevanim stroškom dela tudi če svoje delo vrednotiš samo po 5 EUR na uro bodo drva vsaj 2x dražja od toplote črpalke. V novogradnje noben več ne daje drv, velika večina da toplotno črpalko, nekaj malega je še plina in kurilnega olja.
Zgodovina sprememb…
https://www.varcevanje-energije.si/info...
TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK - VODA 867 EUR
PEČ NA DRVA 996 EUR
S tem da drva so računali po precej zasoljeni tržni ceni 120€/m3. Jaz jih imam pa "zastonj".
PEČ NA DRVA 996 EUR
S tem da drva so računali po precej zasoljeni tržni ceni 120€/m3. Jaz jih imam pa "zastonj".
Čas in volja nimata nič kaj dost z računico.
Kako ne, če pišeš: "da raje dam 200 evrov več na leto za skalana in narezena kot da se 5 min s tem ukvarjam".
Tako je. Manj zrihtana drva so normalno cenejša od končanih. To se lahk vsak odloči kolk mu je vredno njegovo delo. Da sploh prideš do takih drv jih pa moraš kupit ali pa kupit gozd, traktor, motorke, cepilec itd., tu se pa lahko računa kaj se splača. Tudi če svoje delo ceniš na 0. In meni, niti nikomur drugemu, se traktor za 12 metrov na leto ne pokrije. Brez traktorja boš pa težko kaj naredu.
PEČ NA DRVA 996 EUR
Jaz imam pa elektriko zastonj.
120 evrov za kubik ni tako nerealna cena. To ni meter.
Zgodovina sprememb…
PEČ NA DRVA 996 EUR
S tem da drva so računali po precej zasoljeni tržni ceni 120EUR/m3. Jaz jih imam pa "zastonj".
Drva so dražja že če jih primerjamo z najbolj poceni toplotno črpalko zrak-voda, pa pazi, tukaj so drva 996 EUR samo če jih skuriš v ulinjevalni peči za 8000 EUR z 95 % izkoristkom, ti vse lepo piše. Če jih kuriš v navadni peči na drva z 60 do 70 % izkoristkom ko zadeva še dosti slabša (če jih pravilno kuriš bo tak izkoristek, če jih cmariš tako kot nekateri pa še slabše). Glede na ta tvoj link tudi če drva dobiš za 90 EUR na kubik s vključenim prevozom, kar je enako 66 EUR na meter, kar je dandanes praktično misija nemogoče in jih kuriš v navadni peči bo TČ še vedno cenejša.
Zgodovina sprememb…
Torej je tvoje delo vredno 0 EUR na uro? Če je tako, potem kar brž k men domov, ti bom dal za pucat stanovanje. Ugani koliko te bom plačal? 0 EUR, tako je, toliko kot praviš da je tvoje delo vredno. Primerjat lomljenje hrbta pri pripravi drv z fitnesom je milo rečeno maloumno.
Tukaj je potrebna previdnost. Moj hobi je lomljenje hrbta pri lokalnem kovaču z razbijanjem po železu in mizarju, ki ima stružnico vredno par tisoč €. Takrat pozabim na svoj čas. Ravno tako pri pripravi drv, ki je zame sprostitev v gozdu, tistih par metrov na leto, ki jih naredim s prijatelji pa popoldanska zabava.
Jaz recimo za vse te usluge raje plačam. Ker me nobena od zgoraj naštetih pač ne zanima dovolj da bi se je lotil. Se raje uležem. Cepit drva, delat trske ali pa če ima sosed kako zanimivo drevo za podret, sem pa takoj zraven. Za 0€ na uro.
Zgodovina sprememb…
120 evrov za kubik ni tako nerealna cena. To ni meter.
Ja, imaš prav.
1 meter drv = 0,65 m3 (kubičnega metra). 120 EUR na kubik je evivalent 88 EUR na meter in po toliko tudi so, to je povsem običajna cena (glej Bolho). Brez prevoza. Navadno še dodatno plačaš še prevoz.
Zgodovina sprememb…
Resno primerjaš prekladanje par kilskih drv v random smeri z dvigovanjem 100 kg v fitnesu na benchu, kjer je obremenitev precizna, točno določena in ravno ustrezna za tisto določeno misično skupino? Če bi prekladanje drv res prinašalo opazno mišično maso, potem bi bili vsi kmetje nabildani, pa niso.
Fitnes primerjava je povsem na mestu. Predihaš se, narediš nekaj za kardio, nekaj za roke, itd... Tudi v fitnes ne hodijo samo ljudje, ki delajo precizne in določene treninge, da točno krepijo specifične mišice. Imam dva kolega: eden ima urnik vaj za noge, roke, trebuh, hrbet... Drugi pa gre v fitnes malo zašvicat in se malo razgibat po napornem sedečem dnevnem delu.
Tako da ne bluzi z nekimi detajlnimi primerjavami. Primerjava fitnesa s hobi delom na kmetiji, je povsem umestna.
Ravno v fitnesu pri pravilnih izvedbah vaj je mnogo manjša verjetnost za "lomljenje hrbta" ker je obremenitev precizna, v točno določeni smeri in točno določene idealne težavnosti.
A lahko prosim nehaš bluzit? Tako preciznih in natančih ljudi v fitnesu je morda ene par pa še od tega jih samo pol ve o čem se gre.
Zgodovina sprememb…
Tudi če maš svoja lastna drva "zastonj", računaj vso porabo časa in ga ovrednoti, pa tud če svoj čas vrednostiš s samo 5 € na uro..računaj vso pripravo, nalaganje peči vsako 2 uri, čiščenje pepela, peči, zlaganje drv, nošnja iz kurilnice ipd ipd. Skratka ko poračunaš vse so tvoja "zastonj" lastna drva v bistvu že dražja od TČ, pa tud če svoje delo ceniš na samo 5 € na uro.
Jaz recimo za vse te usluge raje plačam. Ker me nobena od zgoraj naštetih pač ne zanima dovolj da bi se je lotil. Se raje uležem. Cepit drva, delat trske ali pa če ima sosed kako zanimivo drevo za podret, sem pa takoj zraven. Za 0EUR na uro.
Kar ne spremeni, ali pa kvečjemu potrdi, to kar pravim. Delanje drv ni strašno produktivno delo, ampak če ne znaš delat česa drugega...pa še v tem primeru je vprašljiva računica.
Zgodovina sprememb…
Tukaj je potrebna previdnost. Moj hobi je lomljenje hrbta pri lokalnem kovaču z razbijanjem po železu in mizarju, ki ima stružnico vredno par tisoč EUR. Takrat pozabim na svoj čas. Ravno tako pri pripravi drv, ki je zame sprostitev v gozdu, tistih par metrov na leto, ki jih naredim s prijatelji pa popoldanska zabava.
Za par metrov, kjer še prijatelje povlečeš v to je morda tebi osebno zabava. Če bi moral sam narest 15 metrov verjami da bi drugače govoril.
Fitnes primerjava je povsem na mestu. Predihaš se, narediš nekaj za kardio, nekaj za roke, itd... Tudi v fitnes ne hodijo samo ljudje, ki delajo precizne in določene treninge, da točno krepijo specifične mišice. Imam dva kolega: eden ima urnik vaj za noge, roke, trebuh, hrbet... Drugi pa gre v fitnes malo zašvicat in se malo razgibat po napornem sedečem dnevnem delu.
Tako da ne bluzi z nekimi detajlnimi primerjavami. Primerjava fitnesa s hobi delom na kmetiji, je povsem umestna.
Bluziš ti. Za kardio morda še gre, ko bi pa hotel trenirati mišice pa pozabi!
A lahko prosim nehaš bluzit? Tako preciznih in natančih ljudi v fitnesu je morda ene par pa še od tega jih samo pol ve o čem se gre.
Ne vem v kakšne obskurne fitnese ti hodiš, kar sem jaz bil v Ljubljanskih fitnesih jih je večina. Nobenega ne poznam da bi prišel v fitnes in delal samo kardio (tek na tekalni stezi recimo). Še ženske večinoma delajo vaje na napravah.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14196 (3804) | c3p0 |
» | Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 42015 (18655) | fikus_ |
» | Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 44854 (19090) | feryz |
» | Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 46751 (3886) | kixs |
» | Strošek drv (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 34526 (29710) | stara mama |