» »

Ogrevanje v neizolirani hiši

Ogrevanje v neizolirani hiši

1 2
3
»

tebodi ::

Invictus je izjavil:

Predvsem se ne zaleti in ne začni nekaj na pamet obnavljat.

Se ti pa lahko zgodi, ko boš zadevo odprl, da boš našel še več sranja (kot jaz ko sem obnavljal stanovanje) in te bo stalo več kot si planiral...


Izbiram samo en kratek citat, sicer je več dobrih zapisov.
Neverjetno zanimiva tema s polno uporabnimi izkušnjami (in par raztrosenih neumnosti).

Novi lastnik, avtor teme, ni mogel povedati niti koliko m2 ima hiša (verjetno lahko od sedanjih pribl. navedb odstopa 50-100 m2).

Sicer pa samo potrjujem osnovno izhodišče:
Res natančno in strokovno pregledati dejansko stanje takšnega objekta in se šele potem odločati za nakup, kaj šele obnovo.

Samo če je nujno, je lahko smiselna neka minimalna začasna rešitev, da se vse pripravi za celostno prenovo.
Že srednjeročno je bolj smiselno zadevo postaviti na novo, na "zdravih temeljih".

Kot je bilo rečeno: že samo hidroizolacija kleti oz. temeljev je lahko resen problem.

Sicer pa zanimivo, ta tema vsebuje praktično vse "bistvene resnice", ki veljajo v takšnih primerih - samo tiste vmesne "na pamet" rečene zadeve je potrebno preskočiti.

No to še, za primer, ki verjetno ne pride v poštev: znanci so pred leti na deželi (v Nemčiji) kupili hišo z centralno postavljeno veliko krušno pečjo (v osrednjem prostoru). Porušili so večino zidov, odstranili vogale stropa oz. tal prvega nadstropja hiše, da so dobili takorekoč en odprt prostor, da se toplota širi povsod, in dobili zelo toplo hišo. Ampak jim je to, da se non-stop "ukvarjajo" s kurjenjem, v veselje. Kakor za koga.

nsa_ag3nt ::

poweroff je izjavil:

nsa_ag3nt je izjavil:

Ko omenjate drva in lasten gozd (ki mora biti dovolj blizu), pozabljate na vso potrebno opremo, ki jo potrebuješ, da drevo v gozdu postane poleno v kotlu.

Drva lahko kupiš tudi pri lokalnem kmetu. Res da jih je treba potem spraviti pod streho, ampak to je ravno malenkost telovadbe...

Lahko jih kupiš, ampak na bicikel jih gre bolj malo oz boš šel kar nekajkrat ponje.
In potem odpade mantra o "zastonj drvah".Slednje so zastonj samo, če se po nekem čudežu znajdejo v domači drvarnici, lepo nasekana/nažagana/zložena seveda :D .
Prestaviti 20 prm drv je malenkost telovadbe ?
Potem je vzpon na Mount Everest piece of cake, takoj ko prvič osvojiš Šmarno goro v trenirki.
Nekateri ste povsem brez predstave o realnem svetu.



btw, kdo pravi da avtorju teme rešitev "3 dni kuri krušno peč kot norec" sploh odgovarja, je uresničljiva ?

tebodi
Preden se spraviš rušiti zidove je dobro angažirati statika, da ne bo sledilo kakšno presenečenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

tebodi ::

nsa_ag3nt je izjavil:

btw, kdo pravi da avtorju teme rešitev "3 dni kuri krušno peč kot norec" sploh odgovarja, je uresničljiva ?
tebodi
Preden se spraviš rušiti zidove je dobro angažirati statika, da ne bo sledilo kakšno presenečenje.


Seveda, pa da ne bo nesporazuma, primer sem navedel, ker se mi je zdel res nenavaden, za "nemške razmere low-tech". Ne poznam podrobnosti, predvidevam pa, da so vse ustrezno preštudirali.
No pa dodam, čisto ločeno, med klepetom z dimnikarjem ob letnih obveznih meritvah, je med drugim omenil, kakšen plan ima za svojo "sanjsko hišo": peč v centralnem prostoru "velikoprostorske" hiše, ki neposredno ogreva vse skupaj. Izgleda niti ni takooo redka ideja. ;)

morosito ::

Tudi mene zanima ena stvar..gre za starejso hiso...nonic se je grel na drva samo bi zdaj rad vzel kotel na pelete....ima pa zalogovnik, radiatorje, 5cm fasade..klasika

Vidli smo veliko teh kotlov na pelete, novejse generacije, kot omara, samocistilni itd (cena 3.000 z ddv na gor, pa kao neki povrnjen sklad, nebi ga dobil jer je hisa stara).
Zagledali smo en kotel znamke radijator (14kw, cena ubijalnih 4000€ z ddv)...
Nato pa sem ugotovil da fabrika se nahaja v srbijo, in prav dol kjer imam hiso id nonotov v kragujevcu...nic, itak sem moral dol zrihtat par stvari...fabriska cena je 1250€ brez davka...cel kotel..edino bi moral placat instalacijo in prvi zagon doma..sem vidu da je kar veliko teh servisov po sloveniji za ta kotel....

Zato me zanima ce kdo ima izkusnje s to firmo "radijator" ???
Kot pa je Radijator Bio Uni 14kw

morosito ::

nsa_ag3nt ::

morosito
Pusti ti Srbe raje pri miru
https://www.ogrevanje-kotli.si/peletka-...

Kaj ima stara hiša z eko skladom, če to misliš ? Oglasi se v njihovi pisarni in ti bodo pojasnili kaj&kako.
Zalogovnik se splača vzeti, da dela kotel nekaj ur dnevno na polno, nato stori, drugače bo delal npr 12 ur na dan na manjši moči in bo poraba večja.

DimmniBurek ::

Živjo,
pred kratkim sem se preselil v hišo, katera ima ogrevanje na kurilca. V cisterni imam še približno 500L, bivši lastniki pravijo da bom za zimo potreboval okoli 1500L.
Ali se mi splača obstoječo peč predelati na pelete?
There Is No Stronger Drug Than Reality

energetik ::

Odvisno od tega, koliko časa boš živel v tej hiši, ali jo misliš izolirat in v kakšnem stanju je oljna peč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

In ali je ta oljna peč dejansko namenska za kurjenje s kurilcem, ali pa gre za peč, namenjeno za kurjenje s trdimi gorivi s prigrajenim oljnim gorilcem. Predelava slednje na peletni gorilnik je dokaj trivialna (luknja v vratih z dimenzijami, prilagojenimi paletnemu gorilcu) in tudi kurjenje na pelete ne dela večjih težav. Pri namenskih pečeh za kurjenje z oljem zna biti to malo bolj nerodno (takšne peči običajno nimajo pepelnika, ki je kar uporaben pri kurjenju s peleti - manj pogosti intervali čiščenja).

Lp

Jože

DimmniBurek ::

Hišo sem kupil, zato me zanima investicija v nekaj cenejšega.
Peč je namenska za kurilca, ker niso nikoli imeli peči na drva. Čiščenje načeloma ni problem, saj sva dva in nama to ne predstavlja problema... Kolega je dal okoli 1200€ za predelavo, pelete kupi spotoma na Petrolu.
There Is No Stronger Drug Than Reality

energetik ::

Če boš tam dalj časa živel najprej pomisli na investicijo v okna, fasado in izolacijo podstrešja...IMHO najboljša naložba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

DimmniBurek ::

Trenutno je to prevelik strošek, da bi toliko vlagal. Okna bom v zgornjem štuku (nedokončan) menjal, izolacije načeloma hiša ima 10cm. Na podstrešje bom še dal neko izolacijo.
Pač če bom z 1000-1500€ potem vsako zimo neki pršparal, se mi verjetno že splača. 10-20k za fasado in okna pa nimam...
There Is No Stronger Drug Than Reality

energetik ::

Na tvojem mestu bi 1 zimo počakal in si točno zabeležil koliko kurilca je šlo. Potem boš lahko točno izračunal, koliko ceneje te bi prišli peleti in če se ti splača.
Pred zimo pa vsekakor vrži na podstrešje ene 20cm steklene volne, strošek je tam v rangu 500EUR, dela skoraj nič, prihranek pa velik.
10cm na fasadi ni tako slabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

DimmniBurek ::

Dnevno, ki ima 2 zunanje stene bomo zdej dodatno izolirali, z ene strani 5 ali 8cm, z druge pa 2cm (cevi od centralne so preblizu zidu), pa novo okno pride. Ostalo zaenkrat ostane kot je, ker mi je cilj zgoraj čimprej zrihtat, da se vselim v zgornji štuk...
Mislim da bom točno tako naredu, letos še na nafto, če ne druzga ker jo je še 500L v cisterni, drugo leto pa zrihtat tole, da bo prou.
Drugo se zdej ne splača, ane? Na drva ne bi, ker nimam gozda, plus veliko dela je z njimi. Ostalo pa tudi menda ne pride v poštev?
There Is No Stronger Drug Than Reality

energetik ::

Upam da ne misliš izolacije z notri? Sicer tudi ne vem zakaj, če je na fasadi že 10cm?
Kaj se splača je stvar izračuna. Na dolgi rok se ti vsekakor splača ogrevalna TČ. Zato pa sem spraševal, koliko časa mislite bivati v tej hiši.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Magic1 ::

Če imaš dokaj odprto postavitev glavnih prostorov, bi ti priporočal montažo ene boljše klime v dnevno, sploh če ti prav pride tudi poleti. Seveda ti to ne bo dosti pomagalo če imaš kup manjših prostorov in hodnikov.
Magic

DimmniBurek ::

Dodatna izolacija bo znotraj ja, škodit sigurno ne more.
Da bi se s klimo tudi grel? A ni štrom drag za ogrevanje? "Problem" je ker je hiša dvostanovanjska in bi seveda rad ogreval oba. Spodnje bom oddajal, zgoraj bom jaz, ko ga dokončam...
There Is No Stronger Drug Than Reality

energetik ::

Notranja izolacija lahko še kako škodi, če je narejena nepravilno. Kar ponavadi je. Je ne rabiš notri, če imaš zunaj že 10cm.
V vsakem primeru pa škodi poleti, saj ti vsaj delno izničuje akumulacijo zidov.

Štrom za klimo ali TČ ni drag, ampak med najcenejšimi viri ogrevanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Magic1 ::

Elektrika je dokaj draga, če jo kuriš na kaloriferju ali podobnim grelu. Klima je toplotna črpalka in dobiš 3-5 W toplote za 1 W elektrike. Kar jo postavi cenovno nekje na nivo drv, mogoče za odtenek dražje.
Magic

BladE_ ::

S tem, da nimaš potrebe po radiatorjih ali podobnih "dodatkov" - plug and play.
Akcija - Reakcija

DimmniBurek ::

V zgornjem štuku so cevi že napeljane, se pravi kupim samo radiatorje in jih priklopim.
A dejansko se ogrevate samo na 1 klimo za celo stanovanje? Kaj pa kopalnca recimo?
There Is No Stronger Drug Than Reality

morosito ::

Kaj kdo pozna kaksen poceni kotel na pelete za centralno ogrevanje samo za gretje radiatorjev? jih je cca 13...

nsa_ag3nt ::

Poglej na bolhi...
Kaj je zate poceni ?
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

GreenT ::

Sam za realnost ocene in rahlo streznitev nekaterih. Jest mam novo hišo podobne kvadrature. Ogrevam nekje polovico, se pravi cca 150m2. Fasade mam 20cm stiropora + nova okna. Poraba drv je več kot 10m3 razsutih bukovih drv. Pa imam kr hladno, ker mi tako paše. V vročini ne morem ne dihat ne spat ne crknit. Peč je Valher UPX3 - uplinjak z zelo dobrim izkoristkom. Se pravi pride ogrevanje bajte približno 750e na leto. Kar sem jest takrat računal, je to mnogokratnik ceneje od olja in kakih 10-20% manj od toplotne črpalke. Ogrevanje tvoje bajte brez fasade z navadnimi električnimi radiatorji bi IMHO čez palec pršlo več kot 3000k. S toplotno oziroma klimo verjetno okol jurja. Na tvojem mestu bi najprej vložil denar v fasado. Vsaj 20cm. 5-8cm ni po današnih standardih skorej nič. Če ni financ pa investiraj vsaj v dober uplinjalni kotel in kuri drva od lokalnega kmeta.

Unknown_001 ::

radmannsdorf je izjavil:

Invictus, dej ne seri.
dezman, kupi klimo ali dve, boš zelo ugodno prišel skozi. Jaz to zimo prvič ogrevam samo s klimo. Zakon je in skoraj zastonj. Vložek je bil pa 600€.


Tip ma point. Te bajte so sam za zrušt ker se je šparalo na materiali. Elektroinstalacije so včasih kar po diagonali vlekl brez planov pa take *uke. Videl večkrat ko sm pomagal štemat, kristusboh dobr da smo še živi.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

GreenT ::

Drugač pa sodobni uplinjaki delujejo tako, da enkrat na dan naložiš polno, zapreš vrata in greš. Drva pogorijo v kaki uri in nafilajo zalogovnik iz katerega črpalka pobira toploto po potrebi in ji fila v radiatorje. Jest sm mislu, da mi bo full problem kurit, ampak dejansko to nardiš samo enkat na dan al pa še to ne. Dela je 5minut, isto kot da bi smeti nesu. Pepela je en lambar na zimo.

Unknown_001 je izjavil:

radmannsdorf je izjavil:

Invictus, dej ne seri.
dezman, kupi klimo ali dve, boš zelo ugodno prišel skozi. Jaz to zimo prvič ogrevam samo s klimo. Zakon je in skoraj zastonj. Vložek je bil pa 600€.


Tip ma point. Te bajte so sam za zrušt ker se je šparalo na materiali. Elektroinstalacije so včasih kar po diagonali vlekl brez planov pa take *uke. Videl večkrat ko sm pomagal štemat, kristusboh dobr da smo še živi.


Dejta kej več povedat o tej klimi. A to je v bistvu mini toplotna črpalka? Kam to inštaliraš? Jest mam sicer drva, zanima me bolk kot ne zarad firbca ... in pa mogoče za gretje v prehodnih obdobjih. Recimo tale mraz zdele. Ne bom šel drv kurit avgusta pa če je ne vem kva....in mam posledično hladno. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: GreenT ()

Unknown_001 ::

GreenT je izjavil:


Dejta kej več povedat o tej klimi. A to je v bistvu mini toplotna črpalka? Kam to inštaliraš? Jest mam sicer drva, zanima me bolk kot ne zarad firbca ... in pa mogoče za gretje v prehodnih obdobjih. Recimo tale mraz zdele. Ne bom šel drv kurit avgusta pa če je ne vem kva....in mam posledično hladno. :)


Klimaanlage dejansko je toplotna črpalka.
Potrebuješ pa izmenjevalc notr in zuni.
Torej kondenzator in uparjevalnik. Gonilo vsega skupaj je kompresor.
Osnovna ideja je črpati toploto iz enega sistema v drug sistem, razlika je sam v tem kako obrneš celo zgodbo (al bi hladil ali ogreval).

Uparjalnik je na strani z nižjo temperaturo iz katere bi mi črpali toploto s pomočjo vložka dela.
Kondenzator je na strani v katero bi mi toploto oddali. Oddamo prečerpano toploto in energijo ki smo jo porabili za delo komprimiranja delovnega fluida.

Iz tega sledi, da je toplotna črpalka veliko bolj učinkovita, kot elektrouporovni grelec.

To se vrednoti z: COP (coefficient of preformance)
Ki se ga dejansko izračuna tako: COP = Željen rezultat / Vložek
Željen rezultat = QH izmenjana toplota za ogrevanje
Vložek = Win delo kompresorja

QH = Win + QC
QH - oddana toplota
QC - prečrpana toplota
Win - neto delo Win=QH-QC
Iz tega sledi COP večji kot 1. Toplotna črpalka z COP = 1 je dobesedno isto sranje kot uporobni grelec.
Tipični COP za sisteme ki izmenjujejo z okoliškim zrakom so okoli 3-4 (za ogrevanje je logično višji), kar laično pomeni, da za vloženo 1kWh ogreješ idealno izoliran prostor tolk, kot če bi zagonil 3 kWh na uporovnem grelcu. Za prehodna obdobja je ogrevanje s toplotnimi črpalkami top notch izbira.

Ker računaj... Četudi ogrevaš s kurjenjem, bo toplotna pumpa neglede na izgube energije: 1.primarni vir - 2.elektrarna - 3.distribucija - 4.kompresor (net work) po izkoristkih bila za ogrevanje superiorna rešitev. Seveda do nekih temperatur kjer je COP še sprejemljiv.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

morosito ::

Poceni pomeni do 2000€.
Mislim pa da ce presega to ceno je slaba investicija...ker ipak moras delat in se mazat in razbijat hrbet z unimi vreckami...ker mi se zdi res bolano da za kotel mores da 4000€ in si unicevat zdravlje in pljuca z pepelom in z hrbtom nosit vse tiste vrece...

Drugace za 4000€ kupis 2018 mitsubishi ecodan 9kw 65stopinj

energetik ::

Unknown_001 je izjavil:


Tipični COP za sisteme ki izmenjujejo z okoliškim zrakom so okoli 3-4 (za ogrevanje je logično višji), kar laično pomeni, da za vloženo 1kWh ogreješ idealno izoliran prostor tolk, kot če bi zagonil 3 kWh na uporovnem grelcu. Za prehodna obdobja je ogrevanje s toplotnimi črpalkami top notch izbira.
Važen je SCOP, torej za celo sezono ogrevanja. Ti pa so za zrak/voda na izolirani bajti na talnem gretju nekje dobre 3 (jaz imam 3,2), na radiatorjih pa nekaj manj, 2,5-2,8 odvisno od kvalitete radiatorjev. TČ je zakon za vsa obdobja zima, če je SCOP ustrezno velik, tudi če si tistih par ur v najhujšem mrazu pomaga z grelci.

Zgodovina sprememb…

Unknown_001 ::

energetik je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:


Tipični COP za sisteme ki izmenjujejo z okoliškim zrakom so okoli 3-4 (za ogrevanje je logično višji), kar laično pomeni, da za vloženo 1kWh ogreješ idealno izoliran prostor tolk, kot če bi zagonil 3 kWh na uporovnem grelcu. Za prehodna obdobja je ogrevanje s toplotnimi črpalkami top notch izbira.
Važen je SCOP, torej za celo sezono ogrevanja. Ti pa so za zrak/voda na izolirani bajti na talnem gretju nekje dobre 3 (jaz imam 3,2), na radiatorjih pa nekaj manj, 2,5-2,8 odvisno od kvalitete radiatorjev. TČ je zakon za vsa obdobja zima, če je SCOP ustrezno velik, tudi če si tistih par ur v najhujšem mrazu pomaga z grelci.


Drži. Z menjavo sezon nihajo tudi temperature, ki vplivajo na COP. Vseskup je pa odvisno od delovnega medija... CFC, NH3,... whatever se že polne v sistem.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

nsa_ag3nt ::

GreenT
Peč je Valher UPX3 - uplinjak z zelo dobrim izkoristkom

Si že kaj računal edini izkoristek, ki je dejansko pomemben (koliko l tople vode dobiš iz kg drv) ? Lambdo ima ?
http://www.podsvojostreho.net/forum/vie...
Da ne boš preveč razočaran po meritvah.
Tadobri lambda uplinjaki dosegajo nekje 80% pri primerno suhih drvah (kwb, eta, froeling, guntamatic (severni sosedje).Cene so temu primerne 8-O.) .




http://www.podsvojostreho.net/forum/vie...
Tip ima staro hišo "obnovljeno" (brez fasade), 155 m2 površine.
Tč Hitachi Yutaki S Combi (verjetno moč 11 kW, ne najdem podatka), talno + radiatorji 22 z dolžino cca 130 cm, poraba lansko sezono 800 eur, s tem da ni s prstom mignil.

Nekako veliko porabo imaš, če pride 750e za drva ob 20cm stiroporja.Na koliko stopinj ogrevaš ?
Na koliko časa si naračunal amortizacijo vložka v kotlovnico ?
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

GreenT ::

morosito je izjavil:

Poceni pomeni do 2000€.
Mislim pa da ce presega to ceno je slaba investicija...ker ipak moras delat in se mazat in razbijat hrbet z unimi vreckami...ker mi se zdi res bolano da za kotel mores da 4000€ in si unicevat zdravlje in pljuca z pepelom in z hrbtom nosit vse tiste vrece...

Drugace za 4000€ kupis 2018 mitsubishi ecodan 9kw 65stopinj


Men se recimo drva ne zdijo slaba zadeva. Tkole na papirju full sranje zgleda vse skp. Ogromno dela, svinarija, pepel, skos nakladat, drva pospravlat. Ampak sodobni kotli na bukova drva niso več kurilnice na premog naših očetov. Res je, eno popoldne na leto rabiš, da drva zmečeš notr. Svinjarije je pa lih tok, da če si navajen enkrat na teden mal pomest je sploh ne opazis. Dima ni, ker majo kotli prisilni vlek notr. Pepela neseš ven mogoče enkat na mesc en lambar ven. Kuriš pa ko je hud mraz enkat na dan, v prehodnih obdobjih na 2..3 dni. Kurjenje ti vzame lih kakih 5 minut na dan. Isto kot da bi smeti ven nesu. Ne vem, jest sm mel tut full pomisleke na začetku, ampak po dveh sezonah trdim, da sem se za moje potrebe pravilno odločil. Vedit je tut treba, da toplotna črpalka ni za vsako bajto. Če bi mel malo super izolirano hiško ne bi mel kej filozofirat. Itak da TČ. Če pa ogrevaš 280m2 s slabo fasado bi pa brez razmišljanja vzel uplinjalni kotel na drva + TČ za sanitarno vodo. Pa cena drv je napram kakšnemu olju smešno nizka. Folk daje po 3k za olje,...jst pa kmetu 500e in mam za celo zimo. Pa da se razumemo, nič ne prodajam, mejte kar hočte,...jst samo povem, da sm z drvi izredno zadovoljen! :):):)

GreenT ::

nsa_ag3nt je izjavil:

GreenT
Peč je Valher UPX3 - uplinjak z zelo dobrim izkoristkom

Si že kaj računal edini izkoristek, ki je dejansko pomemben (koliko l tople vode dobiš iz kg drv) ? Lambdo ima ?
http://www.podsvojostreho.net/forum/vie...
Da ne boš preveč razočaran po meritvah.
Tadobri lambda uplinjaki dosegajo nekje 80% pri primerno suhih drvah (kwb, eta, froeling, guntamatic (severni sosedje).Cene so temu primerne 8-O.) .




http://www.podsvojostreho.net/forum/vie...
Tip ima staro hišo "obnovljeno" (brez fasade), 155 m2 površine.
Tč Hitachi Yutaki S Combi (verjetno moč 11 kW, ne najdem podatka), talno + radiatorji 22 z dolžino cca 130 cm, poraba lansko sezono 800 eur, s tem da ni s prstom mignil.

Nekako veliko porabo imaš, če pride 750e za drva ob 20cm stiroporja.Na koliko stopinj ogrevaš ?
Na koliko časa si naračunal amortizacijo vložka v kotlovnico ?


Kaj so realni izkoristki in kaj so oglaševalske nalepke mi je seveda jasno. Kar se pa porabe drv tiče je to pač tvoje mnenje. Če misliš, da je poraba 10m3 razsutih drv za podkleteno bajto v dveh štukih "nekako velika", potem kle ni kej za dodat. Direktno ogrevam sicer samo 160m2 na kakih 20.C in posredno zgornji štuk in klet na kakih 15.C. Glede zgornjega primera ti pa lahko povem... Ja! Vrjamem mu. Lahko sicer, da za kako stopinjo/evro/m2 pretirava ali pa tudi ne. V hišah je ponavad tako,...da se ogreva kopalnica otroška soba in dnevna. Spalnico ma en folk mrzlo, hodnike tut, garažo tut. In potem kr na enkrat teh 155m2 postane 55m2. Ampak načeloma je to to. Sej te stvari so dons več al manj črno na belem. Govorimo pač o švoh 1000evrih na leto za ogrevanje pri TČ in pri drvih kakega stotaka manj.

nsa_ag3nt ::

Imaš tako situacijo, 3 slika iz leve?

Slika je iz http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podro... .

Ker bi rad izračunal, koliko kWh se skriva v teh 10 metrih drv (1 kg drv = 4 kWh), torej potrebujem kg drv.


Iz 1 prm drv (cena 60 eur) dobiš ven cca 2400 kWh, potem 1 prm vsebuje za 600 kg drv. http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene...
1 prm je enako 1.7 nasutih drv.
5.9 prm je 10 m nasutih oz 14160 kWh vloženih za ogrevanje.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

nsa_ag3nt ::

14160 kWh na 155 m2 površine je razred D (91 kWh/m2a), pri novogradnji in 20 cm stiroporja torej dokaj zanič razred.
https://www.energetska-izkaznica.eu/osn...
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

GreenT ::

nsa_ag3nt je izjavil:

14160 kWh na 155 m2 površine je razred D (91 kWh/m2a), pri novogradnji in 20 cm stiroporja torej dokaj zanič razred.
https://www.energetska-izkaznica.eu/osn...


Zelo nasplošno govorim. Preteklo zimo sm bl mal kuril in realno porabil od 5..6m2. Čez teden kakih 18.c, ker sm uglavnem na šihtu in dam pridem samo spat. Za vikende seveda par stopinj več. 10-15m3 sm pa omenjal, ker je to neka normna poraba in nekje tok drv se naroči za eno zimo in letos mislm met mal toplejš ter računam na višjo porabo. Kolk? Ne vem še. Se pa verjetno pozna, da nimam izdelanih vrat na hodnikih, vetrolova, okna so navadna - dvoslojna etc,... Hiša seveda ni varčna/pasvina. Izgube so nekje 50-60kWh/m2.

energetik ::

No, če maš 20cm je kar dobra NEH. Samo 18° čez teden je kar malo, pri TČ bi bilo udobje precej boljše.

morosito ::

GreenT je izjavil:

morosito je izjavil:

Poceni pomeni do 2000€.
Mislim pa da ce presega to ceno je slaba investicija...ker ipak moras delat in se mazat in razbijat hrbet z unimi vreckami...ker mi se zdi res bolano da za kotel mores da 4000€ in si unicevat zdravlje in pljuca z pepelom in z hrbtom nosit vse tiste vrece...

Drugace za 4000€ kupis 2018 mitsubishi ecodan 9kw 65stopinj


Men se recimo drva ne zdijo slaba zadeva. Tkole na papirju full sranje zgleda vse skp. Ogromno dela, svinarija, pepel, skos nakladat, drva pospravlat. Ampak sodobni kotli na bukova drva niso več kurilnice na premog naših očetov. Res je, eno popoldne na leto rabiš, da drva zmečeš notr. Svinjarije je pa lih tok, da če si navajen enkrat na teden mal pomest je sploh ne opazis. Dima ni, ker majo kotli prisilni vlek notr. Pepela neseš ven mogoče enkat na mesc en lambar ven. Kuriš pa ko je hud mraz enkat na dan, v prehodnih obdobjih na 2..3 dni. Kurjenje ti vzame lih kakih 5 minut na dan. Isto kot da bi smeti ven nesu. Ne vem, jest sm mel tut full pomisleke na začetku, ampak po dveh sezonah trdim, da sem se za moje potrebe pravilno odločil. Vedit je tut treba, da toplotna črpalka ni za vsako bajto. Če bi mel malo super izolirano hiško ne bi mel kej filozofirat. Itak da TČ. Če pa ogrevaš 280m2 s slabo fasado bi pa brez razmišljanja vzel uplinjalni kotel na drva + TČ za sanitarno vodo. Pa cena drv je napram kakšnemu olju smešno nizka. Folk daje po 3k za olje,...jst pa kmetu 500e in mam za celo zimo. Pa da se razumemo, nič ne prodajam, mejte kar hočte,...jst samo povem, da sm z drvi izredno zadovoljen! :):):)


Ma vem sej pri enih imajo drva in je lep topel obcutek....samo tu je problem ki so vsi skozi odzunaj in to bo problem kurit in cistit...peleti tudi odpadejo...
Samo cena za tako pec in zaligovnik in delo...obup...5000€
Odlocitev je padla za TČ z bojlerjem 8kw za radiatorsko ogrevanje hise 120m2 ki je prišlo skupaj z montažo 4000€ od tega pa ekosklad pravijo 1000€ tako da realna koncna cena 3000€.
Imam pa frenda ki ima staro istrsko hišo iz kamnov, lesena okna, bolj slabo izolirano razen strehe 20cm in radiatorje in podobno TČ pa je bilo pri njemu lani res toplo v hiši (24-25 stopinj).

GreenT ::

Drugač je mene taka kurilnica pršla mislm da ene 12...13k. Kotel, elektronika, TČ za sanitarno, mešalni ventili, 2500L zalogovnik,....

urosh ::

No, da se jaz dodam.
Novogradnja, 14cm stiropor izolacije. 160m2 pritlicje in se 1x toliko 75% vkopana klet. Klet se ogreva na 18-19, pritlicje na 23. Toplotna crpalka Mitsubishi 13kW (ker je 3fazna, drugace predimenzionirana), talno gretje. Skuril za gretje lansko zimo 550-600€. Lokacija Prlekija. Skozi celo leto, ce pristejem se sanitarno vodo (300l zalogovnik, segreta na 50 stopinj), sem porabil okrog 800-900€.
Imamo kar toplo, ker mamo dojencka. pa tudi sicer nam pase toplo (22,5-23) - v celotnem pritlicju. Kopalnica kako stopinjo vec. So pa ploscice po celotnem pritlicju, razen dve otroski in spalnica je laminat.

Sem kar zadovoljen s to porabo.

Temperatura in poraba od GreenT pa se mi zdi precej visoka.

kixs ::

morosito je izjavil:

GreenT je izjavil:

morosito je izjavil:

Poceni pomeni do 2000€.
Mislim pa da ce presega to ceno je slaba investicija...ker ipak moras delat in se mazat in razbijat hrbet z unimi vreckami...ker mi se zdi res bolano da za kotel mores da 4000€ in si unicevat zdravlje in pljuca z pepelom in z hrbtom nosit vse tiste vrece...

Drugace za 4000€ kupis 2018 mitsubishi ecodan 9kw 65stopinj


Men se recimo drva ne zdijo slaba zadeva. Tkole na papirju full sranje zgleda vse skp. Ogromno dela, svinarija, pepel, skos nakladat, drva pospravlat. Ampak sodobni kotli na bukova drva niso več kurilnice na premog naših očetov. Res je, eno popoldne na leto rabiš, da drva zmečeš notr. Svinjarije je pa lih tok, da če si navajen enkrat na teden mal pomest je sploh ne opazis. Dima ni, ker majo kotli prisilni vlek notr. Pepela neseš ven mogoče enkat na mesc en lambar ven. Kuriš pa ko je hud mraz enkat na dan, v prehodnih obdobjih na 2..3 dni. Kurjenje ti vzame lih kakih 5 minut na dan. Isto kot da bi smeti ven nesu. Ne vem, jest sm mel tut full pomisleke na začetku, ampak po dveh sezonah trdim, da sem se za moje potrebe pravilno odločil. Vedit je tut treba, da toplotna črpalka ni za vsako bajto. Če bi mel malo super izolirano hiško ne bi mel kej filozofirat. Itak da TČ. Če pa ogrevaš 280m2 s slabo fasado bi pa brez razmišljanja vzel uplinjalni kotel na drva + TČ za sanitarno vodo. Pa cena drv je napram kakšnemu olju smešno nizka. Folk daje po 3k za olje,...jst pa kmetu 500e in mam za celo zimo. Pa da se razumemo, nič ne prodajam, mejte kar hočte,...jst samo povem, da sm z drvi izredno zadovoljen! :):):)


Ma vem sej pri enih imajo drva in je lep topel obcutek....samo tu je problem ki so vsi skozi odzunaj in to bo problem kurit in cistit...peleti tudi odpadejo...
Samo cena za tako pec in zaligovnik in delo...obup...5000€
Odlocitev je padla za TČ z bojlerjem 8kw za radiatorsko ogrevanje hise 120m2 ki je prišlo skupaj z montažo 4000€ od tega pa ekosklad pravijo 1000€ tako da realna koncna cena 3000€.
Imam pa frenda ki ima staro istrsko hišo iz kamnov, lesena okna, bolj slabo izolirano razen strehe 20cm in radiatorje in podobno TČ pa je bilo pri njemu lani res toplo v hiši (24-25 stopinj).


Lahko kaj vec o tem?
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 474 75 76 77 )

Oddelek: Loža
3835544460 (5808) Utk
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17241083 (15319) feryz
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15959678 (29127) konspirator
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382152954 (119778) Zvezdica27
»

Nakup klimatske naprave za ogrevanje A+++ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8431658 (28183) klimatos

Več podobnih tem