» »

Centralna peč predelava drva-peleti

Centralna peč predelava drva-peleti

1
2
3 4

noraguta ::

Glede nato, da so peleti cca 50% dražji od drv na megawatno uro. Imas ocitno precej dnarja.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

ZaphodBB ::

Da ne govorimo o tem, da spodobna peč na drva stane 1000EUR - na pelete je pa samo gorilec toliko. Zalogovnik 1500L stane cca 1200EUR z izolacijo. Zalogovnik 2500L pa stane cca 1500EUR z izolacijo (če ga imaš kam postavit). Inštalacija in regomat pa še 500-1000EUR. Cela kurilnica 3500-5000EUR.

Peči na drva na prislini vlek in uplinjevalne peči stanejo od 5000EUR naprej - pa moraš imeti obvezno zalogovnik.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()

Assass1n ::

Po mojih čez palec izračunih bom dal za pelete 300€ več na leto kot za drva. Plus 950€ za predelavo na pelete.
950€ za "luksuz" da imam proste roke čez dan da ne rabim kurit, se kar splača pomoje :)

Namen te teme ni bil, da mi boste solili pamet da so peleti dražji, to vem že sam ampak da bi mi kdo podal lastne izkušnje z določenimi gorilci, v moje primeru linkan ferolli.
Pa tudi, da v 2000€ plus investicijo za zalogovnik nebi šel sm že kmalu napisal :)

Če bi se pa izkazalo, da gre cena peletov v nebo imam gorilnik odmontiran iz peči v pol ure ali prej, in kurim spet na drva, pa še vedno ga lahko prodam dalje...
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

noraguta ::

Mene je kurilnica z 1500l zalogovnikom in orlanovim kotlom(uplinjevalni z vpihom) prisla pred leti cca 6.5kEUR.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

andromedar ::

S ferrolijem nimam izkušenj, ampak z enim drugim (Biomass power). Predvsem dobre izkušnje.

Nekdo je napisal, da so se peleti blazno podražili (letos?) Ko sem sam kupoval, se mmi je zdelo, da so bile cene na Bolhi nižje kot lani. Na štajerskem se da dobit špico bele pelete za 245 Eur/tono, kar je cca. 50% manj kot kurilnega olja za enako energijo. Seveda se pa pelete kupuje aprila-maja, ko so cene najnižje in se kupi za celo sezono.
Eh?

dejanslo ::

Jaz imam tudi biomasspower - dela bp (podobno sosedu iz ulice). Napram olju veliki prihranki, gorilec se je ustavil le, ko nisem napolnil zalogovnika.

Glede dima - sem opazoval dimnik, ko je gorilec laufal na polno in nisem opazil posebnega dima..
There`s More Than One Way To Do It

gruntfürmich ::

ZaphodBB je izjavil:

Še nekaj okrog dimenzionranja. Jaz s svojo 25Kw "predimenzionirano in zastarelo pečjo" pozimi okolico smradim štiri ure na dan - ampak s polnim izkoristkom, v prehodnih obdobjih pa vsaki drugi ali tretji dan. Ti pa vseskozi usmrajaš in neučinkovito kuriš majhne količine goriva.

Ko bo prišel čas za menjavo peči, jo bom zamenjal s toliko večjo, da mi bo zalogovnike napolnila z enim samim polnjenjem.


glej, jst naštevam dejstva, ti pa flancaš po svoje in daješ tvoje čudne razloge zakaj tako. ampak itq je znano da smo slovenčki najpametnejši na svetu...

pa še tistih -20; to so špice, povprečna temperatura je 0. ampak slovenčki so znova najpametnejši...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ZaphodBB ::

Saj je jasno bralcem kdo je slovenček in kdo flanca.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Assass1n ::

Da javim.
Ferroli p7+polž in adapter za vratca ter 600l zalogovnik iz pocinkane pločevine iz montažo ~1200€ .
Kurim samo za vodo 300l bojler na 55°C .
Od 25. ko smo montirali do danes sem očistil pepel 2x in ga je bilo minimalno. Pelete aboreko a1, mensezdi bosna 100% smreka.

Sem zadovoljen, kakšna bo poraba bo pokazal čas, zadovoljen sem tudi iz servisom bama d.o.o. res, da je hotel za par dni potegnit dogovorjen čas za montažo ampak sem ga prepričal da je prišel po dogovoru.

Če koga kaj zanima naj kar vpraša, ali če ima kdo kakšen dober nasvet.

Lp
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Me zanima, ali je serviser ob zagonu gorilca in omenjenih peletih moral kaj dosti parametre na gorilcu nastavljat, ali pa je ta začel delovati "out of the box" ?

LP

Jože

Assass1n ::

Je nastavil med tem ko je polž prvič goltal pelete :D in je delovalo takoj. Razložil mi je še kako naj zgleda plamen in mi pokazal kje povečam gorenje(parameter 10) ampak pomoje ni potrebno, ker vseskozi fajn gori.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Se pravi, je nastavljal pred prvim vžigom (da se polž prvič napolni, traja kar nekaj minut)? Me zanima, če veš, kaj konkretno je nastavljal? Jaz sem zadevo zmontiral in zagnal sam in deluje še danes s tovarniškimi nastavitvami. Sem samo temperaturo dvižnega voda nastavljal in pa moč delovanja.

LP

Jože

Assass1n ::

Točno tako, prebrikal je neke kontakte da je polž delal, vmes je pa nastavil. Kaj vse nimam pojma, rekel je le da za smrekove pelete je nastavljeno, za mešane je pa malo drugače. Lahko mi poveš kako in ti prepišem nastavitve če želiš, vendar mora biti safe varjanta da ne bom kaj zmešal.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Ja, za "prebrikanje" mi je jasno, sem jaz ob "samozagonu" malo obupaval, ker se polž nikakor ni hotel napolniti. Sem ga potem odklopil in ga direkt na 230V priklopil (sem cvikal, ker nisem bil prepričan, da je motor polža na 230V), dokler niso pričeli peleti ven letet. Glede nastavitev sem si pa mislil, da imajo parametre glede na tip peletov naštudirane in potem to nastavijo. Ne, ne rabiš mi pošiljati parametrov, jaz itak mešane pelete kurim in ker vse deluje (ta vikend sem ravno četrto sezono zagnal), se ne bom ničesar dotikal.

Hvala za info.

LP

Jože

andromedar ::

Assass1n je izjavil:

Je nastavil med tem ko je polž prvič goltal pelete :D in je delovalo takoj. Razložil mi je še kako naj zgleda plamen in mi pokazal kje povečam gorenje(parameter 10) ampak pomoje ni potrebno, ker vseskozi fajn gori.


Kaj pa je rekel, kako mora zgledati plamen? Da vidim, če moram sam še kaj nastavitve potweakat. Sam imam sicer čisto drugi gorilec...
Eh?

Assass1n ::

Za zgornjih vratcih imam lino skozi kateri gledaš v peč, taka luknja 3cm premera katera se zapre. No ko gorilnik dela, dela v nekakšnih intervalih, ko se peleti nasujejo v gorilnik gori malo manj potem čedalje več pa spet malo manj. On mi je rekel da se mora ogenj vedno videti, kdaj se vidi manj, ko fajn gori pa orenk...
Gorilnik je pa na spodnjih vratcih, in gleda v peč le kakšne 5cm. Upam da razumeš kako sem mislil.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

andromedar ::

Razumem, hvala. Vendar sem mislil, da ti je povedal kakšna bi naj bila barva plamena (odvisna od razmerja zraka/goriva) za idealno izgorevanje.
Eh?

DimmniBurek ::

Živjo,
v kratkem dobim od staršev staro peč na kurilca. Stara je sicer ene 20 let, ampak ne vem, če smo pokurili 2000L.
Zdaj pa malo gledam po bolhi in se dobi gorilnik (s polžem in zalogovnikom) za pelete za okoli 500€.
V tem primeru bi mogoče spotoma zmontiral raje gorilnik na pelete na to "novo" peč.
Je to že kdo delal "sam"? Mojstra bom itak poklical, da to vse nastavi in opravi meritve, samo če lahko stvari pripravim bo delo potekalo nekoliko hitreje.
Kot razumem je treba imeti vratca, da lahko posesaš pepel in v vrata narediti flanžno za gorilec na pelete...
There Is No Stronger Drug Than Reality

energetik ::

Povej kaj boš ogreval, kvadratura/izolacija.

DimmniBurek ::

Trenutno ogrevam enih 70-80m^2 stanovanja v pritližju hiše, lani smo mel od 15h-21h na 21°C, vmes pa 18-19°C.
Hiša je izolirana z 10cm tervola, okna so bolj stara.
Point je, da trenutno ni nekih financ. Sej vem da bo 3/4 folka rekla, da rabim miljon litrov zalogovnik, namensko peč, ker ostalo je slabši izkoristek, toplotno črpalka, vrtino in še kaj, samo brez financ je to zdej ena taka easy opcija, ki bi se mogoče splačala že prvo ali drugo zimo?
There Is No Stronger Drug Than Reality

fikus_ ::

Vratca, kjer je sedaj gorilnik, boš moral prirediti novemu gorilniku (malo izrezati). To ne bo problem. Bolj vidim težavo v čiščenju pepela. Dodatnih vratc verjetno ne boš mogel narediti, tako da vrata na kateri je gorilnik, naredi tako, da se enostavno odpirajo (gorilnik ostane na vratih), pepel pa ven posesaš z namenskim sesalcem.
Peči na pelete se čistijo približno 1x tedensko ali še bolj redko. Ti boš verjetno moral čistiti pogosteje.

energetik ::

Peleti so dobre 3c/kWh cenejši od ELKO. Bi si moral izračunati, v kolikšnem času boš prišparal ceno novega gorilca... Delal boš sam ali kaj, sicer vštej še montažo, nastavljanje. Kolikšen bo misliš izkoristek take skupaj spacane peči?
Moje mnenje - glede na dokaj dobro izolacijo montiraj 2 klimi, v kopalnico še IR pečko in se ne matraj s pečjo. Klima ti naredi toploto za dobre 3c/kWh. Peleti na improvizirani peči ti bodo pa stali nekje 9c/kWh glede na to, da taka peč verjetno ne bo imela izkoristka več kot nekje 70% peleti-voda. Pri nekih 10.000kWh toplote na sezono si že takoj na 600€/sezono prihranka, kar je več kot stane gorilec...

DimmniBurek ::

Malo je problem ker ne vem niti točno koliko kurilca sem lani skuril. Na novo preseljen v hišo in še števec količine kurilca se je pri 200L ustavil, potem pa kar naenkrat zmanjkal.
Klima tudi nekaj stane, pa v pritlično stanovanje ne bi dajal klime, ker se bo počasi začelo rihtati stanovanje v nadstropju. Plus poleti je v hiši dost hladno in je klima totalno nepotrebna..
Tko, res na uč sem računal, če naročim 1500L kurilca, bo to 1500€.
Peč dobim đabe, tisti radiator in ekspanzijo moram itak zamenjat, tako da majster bo že pri hiši. Predvidevam da predelava ne bo spet toliko več. Se pravi recimo 500€ za gorilnik, polž in zalogovnik, mojster nevem, 300€? Sem na ~800€.
Potrebujem potem pa recimo 3T peletov, ki nanese okoli 1000€.
Teoretično lahko staro peč na kurilca celo pustim notri, ker je bila včasih še neka peč na drva in so zraven puščene še ene cevi.
There Is No Stronger Drug Than Reality

energetik ::

1500L kurilca = 3t peletov, si prav naračunal. Če bo taka poraba, to pomeni da so zahteve bajte pri izokristku peči (recimo optimistično 80%) 18750kWh. Klime bi ti to naredile za 500€, ne da bi mignil s prstom. Glede na kurilca ti naredijo prihranka 1k€/leto, glede na pelete 500€/leto. Če dodaš še stroške peletnega gorilca in montaže, imaš v 2 letih zamortizirane 3 klime z montažo...

Ko boš zrihtal stanovanje v štuku, jih lepo premontiraš gor za poletno hlajenje.
To je moje mnenje in računica.

737 ::

Seveda bo šlo, ne le dve leti. Je pa pri takih predelavah treba vzeti v obzir nekaj dejstev. Da upravljaš s takim postrojenjem, ne smeš imeti dveh levih rok, marsikaj boš moral rešiti sam. Peč moraš čistiti tedensko, drugače se pepel nabere na kotelni pločevini in boš ogreval vesolje. S čiščenjem je precej dela. Če ne boš vgradil vsaj polkubičnega zalogovnika, se bo gorilnik nenehno prižigal in ugašal in boš na nadomestnih grelnikih za vžig zapravil premoženje. Pepel gre skozi dimnik in sušenje perila na balkonu bo pozimi nemogoče, spomladi bo pa treba oprati morebitne tlakovce okrog hiše. Je pa pepel gnojilo za vrt in zelenico. V EU naj bi se pripravlja uredba, bi bo kotlom na pelete naložila vgradnjo ustreznega (elektrostatičnega) filtra za pepel.

Moj prijatelj s takim doma predelanim kotlom že leta uspešno ogreva dvostanovanjsko hišo. Sam sem pa zaradi njegovih komplikacij ostal raje na polenih.

DimmniBurek ::

Hmnja, to je res dober point. Kurlica naročiš, prpelejo in nimaš res NIČ dela. Termostat je programiran in dela. Dimnikar očisti dimnik, filter zamenjam sam in res ni treba nič.
Mogoče je to res bolj smiselno vseeno, ker če bom veliko po tujini, bo punca morala to vse sama rihtat :|
There Is No Stronger Drug Than Reality

Invictus ::

Kurilno olje je v primerjavi s peletami bolj udobno, in ne rabi zalogovnikov.

Cena je pa najbrž nekje tam, tam... Ko vključiš v pelete še računico za:

- Čas za čiščenje plus cena sesalca. Sosed čisto vsake 3 dni, drugače mu slabo gori in ima kljub namenskemu sesalcu toliko prahu, da je prostor neuporaben za kaj drugega.
- Zalogovnik stane in jemlje prostor. Sicer ga cisterna tudi, ampak jo imaš lahko zunaj.
- Peleti so trda goriva, bo 1x treba imeti dimniške filtre za trde delce.
- Če ne drugega, peleti niso ekološki, ker so noter stisnjeni lesni odpadki... Tisti, najbolj svinjski. Dvomim, da šparoven Slovenec kupuje bukove pelete...

Možnosti plinovoda ni?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

DimmniBurek ::

Ne, plinovoda ni, ker sem v vasi u hribih. Prostor ni problem, samo ja, glede na to, da me večino časa ni doma, ker skozi delam + obeta se mi veliko tujine, in me ne bo doma po 2-3 tedne, je mogoče res boljše pustiti kurilca s to "novo" pečjo od staršev.
Ko nabereva kaj denarja, pa se gre v kako toplotno črpalko oz. obnovo kotlovnice.
There Is No Stronger Drug Than Reality

737 ::

fireX88 ::

vidim, da ste znalci tukaj...

potreboval bi info. imamo kombinacijo peči peleti+drva. večinoma kurimo na drva, peleti delajo samo ponoči. razmišljamo o zalogovniku za toplo vodo (5 let nazaj se nismo odliči za zalogovnik, pa vidimo da je napak). Problem je samo en. Korilnica je dokaj majhna, in bi notri pasal samo en 1000l zalogovnik. Se splača?
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

fikus_ ::

Fire, nisi napisal kako močno peč imaš, potem kvadraturo stanovanja, izolacija, okna, . . . Verjetno imaš radiatorje, tako da potrebuješ višjo temp. vode za ogrevanje.

Tako čez prst ~ 50 l zalogovnika na kW nazivne moči peči. Torej 25 kW peč --> 1250 l zalogovnik.

ZaphodBB ::

fikus_ je izjavil:

Fire, nisi napisal kako močno peč imaš, potem kvadraturo stanovanja, izolacija, okna, . . . Verjetno imaš radiatorje, tako da potrebuješ višjo temp. vode za ogrevanje.

Tako čez prst ~ 50 l zalogovnika na kW nazivne moči peči. Torej 25 kW peč --> 1250 l zalogovnik.

50l je minimum in zaleže zgolj, če imaš visoko temeraturno gretje (peči na prislni vlek, lesni plin,...) - torej če tehnično vodo greješ na 80-90 stopinj in uporabljaš mešalni ventil.

Če imaš nizko temeperaturni režim (litoželezne peči na drva) je bolje razmišljati o 100l/kW nazivne moči.

vidim, da ste znalci tukaj...

potreboval bi info. imamo kombinacijo peči peleti+drva. večinoma kurimo na drva, peleti delajo samo ponoči. razmišljamo o zalogovniku za toplo vodo (5 let nazaj se nismo odliči za zalogovnik, pa vidimo da je napak). Problem je samo en. Korilnica je dokaj majhna, in bi notri pasal samo en 1000l zalogovnik. Se splača?

Tudi 1000l bo bolje kot nič, še vedno lahko zakuriš 2x na dan oz. če boš pripiral vratca lahko ohraniš žerjavico do naslednjega cikla.

Za pelete bo pa sploh fajn, ker se bo peč manjkrat vklapljala in dlje časa gorela kar pomeni boljše izkoristke.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

fireX88 ::

fikus_ je izjavil:

Fire, nisi napisal kako močno peč imaš, potem kvadraturo stanovanja, izolacija, okna, . . . Verjetno imaš radiatorje, tako da potrebuješ višjo temp. vode za ogrevanje.

Tako čez prst ~ 50 l zalogovnika na kW nazivne moči peči. Torej 25 kW peč --> 1250 l zalogovnik.


cca 200m^2, hiša stara 20 let, cca 10cm izolacije (špricana fasada, ne vem kako se naj drugače izrazim), okna 2 slojna. Peč je pa (tako piše na njej) 35kW, in bi moral imeti 2000l zalogovnik, vendar NI prostora (sem tudi o tem študiral). So pa radiatorji + talno (dve ločeni veji ogrevanja). Ja vem, peč je premočna, moji so imeli plan, da bo kdo doma ostal in bi moral dokonca uredit mansardo, vendar temu ne bo tako.

Hiša, oz bivalni prostori (celoteno srednjo nadstropje) se greje na 23/24°C. Edina opcija je 1000l zalogovnik, zato sprašujem, če se splača.

EDIT: 2x mešalni ventil, peč je na vratca, peč grejemo tam na 80°C +-5°C
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fireX88 ()

gruntfürmich ::

Invictus je izjavil:

Kurilno olje je v primerjavi s peletami bolj udobno, in ne rabi zalogovnikov.

Cena je pa najbrž nekje tam, tam... Ko vključiš v pelete še računico za:

- Čas za čiščenje plus cena sesalca. Sosed čisto vsake 3 dni, drugače mu slabo gori in ima kljub namenskemu sesalcu toliko prahu, da je prostor neuporaben za kaj drugega.
- Zalogovnik stane in jemlje prostor. Sicer ga cisterna tudi, ampak jo imaš lahko zunaj.
- Peleti so trda goriva, bo 1x treba imeti dimniške filtre za trde delce.
- Če ne drugega, peleti niso ekološki, ker so noter stisnjeni lesni odpadki... Tisti, najbolj svinjski. Dvomim, da šparoven Slovenec kupuje bukove pelete...

Možnosti plinovoda ni?


peleti načeloma ne gorijo, ampak se segrejejo in gorijo lesni plini. koliko gre tu ven trdnih delcev ne vem, ampak po mojem kar manj kot pri drvah.
če je pri peletih veliko ostanka prahu in se mašijo, je velikokrat problem v peletih ker folk kupuje cenene. da bi bili odpadki noter ne verjamem veliko, ker vse to prispeva k slabem zadovoljstvu.
je pa tudi res da se kvaliteta spreminja pri nekaterih proizvajalcih; eno leto super, drugo že zanič in prekinjanje gorenja, polno prahu...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

737 ::

Tudi pri kurjenju najkakovostnejših bukovih polen ostane v peči nekaj pepela. Pri kurjenju peletov ventilator ta pepel odpihne skozi dimnik.

fikus_ ::

Pri kurjenju s peleti ventilator odpihne veliko pepela skozi dimnik. Kar poglej pozimi, ko je sneg na strehi barvi le tega okrog dimnika.

Fire, tudi 1000 l zalogovnik bo bolje kot nič. Tisti čas, ko bo v peči gorelo "na polno", bo boljši izkoristek in čas kurjenja bo krajši.

gruntfürmich ::

fikus_ je izjavil:

Fire, tudi 1000 l zalogovnik bo bolje kot nič. Tisti čas, ko bo v peči gorelo "na polno", bo boljši izkoristek in čas kurjenja bo krajši.

če pa gori dlje pri popolnoma istem režimu pa se izkoristek magično zmanjša?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

737 ::

Da. Brez zalogovnika se temperatura peči hitro dvigne in regulator vleka zapre dovod zraka, drugače bi voda zavrela. V tem režimu se drva smodijo namesto gorijo, pri tem nastaje veliko ogljikovega monoksida, ki je zelo strupen, in katrana, ki je kisel, se nabira na kotelni pločevini in jo razjeda.

fikus_ ::

grunt, preberi post od 737!

Peč je delana za neko optimalno gorenje, kar tlenje/smojenje v peči pač ni!

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Pred uvedbo zalogovnikov je bilo pomembno, ali je peč pravilno dimenzionirana (primerna toplotna moč peči), da niso intervali gorenja, ko je bila loputa za zrak odprta, prekratki. To je precej pomembno pri drveh, pri premogu je bilo to (smolenje) dosti manj izrazito. In te "trajnožarne" peči so bile predvidene predvsem za kurjenje premoga.

Lp

Jože

gruntfürmich ::

fikus_ je izjavil:

grunt, preberi post od 737!

Peč je delana za neko optimalno gorenje, kar tlenje/smojenje v peči pač ni!

pri peletih se pa peč ugasne. ne govorim o drvah. sem mislil da govorimo samo o peletih.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

-valvoline- ::

Kaka je trenutna racunica z mestnim plinom, in sodobnim kondenzacijskim kotlom? Primerjano z tc in pelete? Anyone?

Zgodovina sprememb…

ZaphodBB ::

fireX88 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Fire, nisi napisal kako močno peč imaš, potem kvadraturo stanovanja, izolacija, okna, . . . Verjetno imaš radiatorje, tako da potrebuješ višjo temp. vode za ogrevanje.

Tako čez prst ~ 50 l zalogovnika na kW nazivne moči peči. Torej 25 kW peč --> 1250 l zalogovnik.


cca 200m^2, hiša stara 20 let, cca 10cm izolacije (špricana fasada, ne vem kako se naj drugače izrazim), okna 2 slojna. Peč je pa (tako piše na njej) 35kW, in bi moral imeti 2000l zalogovnik, vendar NI prostora (sem tudi o tem študiral). So pa radiatorji + talno (dve ločeni veji ogrevanja). Ja vem, peč je premočna, moji so imeli plan, da bo kdo doma ostal in bi moral dokonca uredit mansardo, vendar temu ne bo tako.

Hiša, oz bivalni prostori (celoteno srednjo nadstropje) se greje na 23/24°C. Edina opcija je 1000l zalogovnik, zato sprašujem, če se splača.

EDIT: 2x mešalni ventil, peč je na vratca, peč grejemo tam na 80°C +-5°C

Ok, potem boš tudi s 1000l zalogovnikom naredil veliko.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

energetik ::

-valvoline- je izjavil:

Kaka je trenutna racunica z mestnim plinom, in sodobnim kondenzacijskim kotlom? Primerjano z tc in pelete? Anyone?

Peleti cca. 6,3c/kWh
Plin cca. 6,6c/kWh (odvisno od porabe, pri GENI za letnih 18MWh)
ELKO cca. 10c/kWh
TČ 3-3,5 c/kWh

Gre za kWh tople vode. Zdj iz plinske kondenzacijske in TČ res dobiš točno toliko ven, pri peletih in ELKO pa zelo odvisno od peči, tiste številke so teoretične če bi vso toploto spravil v ogrevalno vodo. V praksi je treba ceni deliti vsaj z nekje 0,85, pri starih pečeh s 0,65.

Zgodovina sprememb…

-valvoline- ::

TC je uporabna zgolj z talnim sistemom, z radijatorji vprasanje kak se bo obnesla, ce se segreva voda preko 35c je precejsni padec copa tj ucinkovitosti. Torej glede trenutnih cen energentov je mestni plin se kar ugoden in se bolj splaca kot peletni sistem, nobenga dela.
A se da predelat plinska kondenzacijska pec za lpg da bo delovala na mestni plin(metan)?
Rabjene kondenzacijske na lpg se prodajajo zelo pocen, folk prodaja ker je lpg dejansko 2x drazji k cng, nimajo pa prikljucek za mestni plin, mi ga mamo ze par let.

Zgodovina sprememb…

aborko ::

Ma ni še take sile za TČ tudi če je vtok malo čez 40 na radiatorjih, kot je bil pri nas večno zime. MI smo šli iz kurilca z okoli 1300 L = EUR (povprečje zadnjih 10 let) letne porabe na 350EUR za štrom TČ zadnjo (sicer milo) zimo. In to z višjo notranjo temperaturo in gretjem sanitarne vode (ki se prej NI grela s kurilcem, ampak z štromom v NT). TKo na uč kar neverjetno znižanje, ampak to je to kar Energetik pravi - pri peči in kurilcu nikoli dejansko točno ne veš koliko dobiš vn, kvaliteta kurilca, peči, nastavitve gorilca, greješ kurilnico za bzv, spuščaš skozi dimnik toploto,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: aborko ()

DimmniBurek ::

aborko, o kaki toplotni tukaj govorimo? Ne znam si predstavljat, a so to tiste "sobne" varjante, ali une zunanje? Ne spoznam se glih kej preveč.
Kolk toplotna stane sploh?
There Is No Stronger Drug Than Reality

aborko ::

Jst sem vzel neko čip šit toplotno za 700€ 9 KW monoblok - torej samo kišta zunaj, v hišo prideta le dve 1" cevi za vodo. Fino je, ker ne jemlje nobenega prostora v kurilnici, saj je vse zunaj. Prej kuril z 20 kW Weishaupt namensko pečjo na kurilca, gorilec na fensi modri plamen, investicija cca 7k € 10 let nazaj (skupaj z 300L bojlerjem, vremensko regulacijo, mešalnimi ventili, ni da ni). Torej 10x cenejša investicija z ~3x manjšo porabo, jst sm zadovoljen zaenrkat, samo da ne crkne zadeva to sezono, pa je to to.

energetik ::

DimmniBurek je izjavil:

aborko, o kaki toplotni tukaj govorimo? Ne znam si predstavljat, a so to tiste "sobne" varjante, ali une zunanje? Ne spoznam se glih kej preveč.
Kolk toplotna stane sploh?
Kakšne sobne variante? Zunaj je kišta, notri je povezava 2-cevna, ali kar freon ali pa voda/antifriz.
Notri rabiš različne zadeve, pri monobloku (vodna povezava) dejansko ne rabiš nič, in samo cevi spojiš na obstoječi radiatorski sistem. Ker pa hočeš ogrevati še sanitarno vodo, rabiš notri še vsaj 3-potni ventil in bojler s spiralo, kamor priklopiš TČ. Pri freonski povezavi je notri kišta z izmenjevalnikom plin/voda, obtočna črpalka, 3-p ventil, grelci, elektronika.

Moraš pa vedeti da je tale TČ za 700EUR ki jo omenja aborko bolj DIY varianta, TČ pa iz neke stare zaloge, brez garancije. Potrebno je bilo izdelati vsaj neko osnovno krmilje in dodati OČ.

Sicer se kompletne TČ začnejo tam nekje za slabih 4kEUR brez bojlerja in dela. Za 6kEUR tako načeloma dobiš zmontirano TČ z bojlerjem in delom.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

-valvoline- je izjavil:

TC je uporabna zgolj z talnim sistemom, z radijatorji vprasanje kak se bo obnesla, ce se segreva voda preko 35c je precejsni padec copa tj ucinkovitosti. Torej glede trenutnih cen energentov je mestni plin se kar ugoden in se bolj splaca kot peletni sistem, nobenga dela.
A se da predelat plinska kondenzacijska pec za lpg da bo delovala na mestni plin(metan)?
Rabjene kondenzacijske na lpg se prodajajo zelo pocen, folk prodaja ker je lpg dejansko 2x drazji k cng, nimajo pa prikljucek za mestni plin, mi ga mamo ze par let.

No ja, TČ je še kako uporabna z radiatorskim sistemom, ČE:
- hiša vsaj osnovno izolirana (npr. 5cm na fasadi, nekaj volne na podstrešju, termopan okna)
- radiatorji niso prastari cevni, jih je zadosti in imajo zadostno površino (torej da so čimvečji in čimdebelejši).

Glede plina ne vem točno kaj misliš? IMHO vsaka plinska peč lahlo dela na bombo ali na mestni plin z ustrezno dizo.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21936784 (13424) fikus_
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15959673 (29122) konspirator
»

Zalogovnik ali predelava na pelete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7215637 (12144) krneki0001
»

Nakup klimatske naprave za ogrevanje A+++ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8431656 (28181) klimatos
»

Ali se splača na navadno peč (feroterm 35kW) vgraditi zalogovnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5142258 (41393) jozuaj450

Več podobnih tem