» »

Golobova vlada želi izboljšati volilni sistem?

Golobova vlada želi izboljšati volilni sistem?

1
2
3 4

nejc_nejc ::

Ne vem zakaj sploh toplo vodo odkrivat. A zato, ker je moderno in v haypu.
Odvlečeš rit na volišče, ti dajo papir, v roke vzameš kuli in naredis X ali O.

Vsa umetnost.
Sedaj bi pa način spreminjali ne pravil.

Če so pa mamini sinkoti tako razvajeni, da še riti ne morejo dvignit in si vzet 30 min od 64.800 na leto, potem je pa itak že vse slo v ku...

in hčerkice....

Zgodovina sprememb…

fubyq ::

Tole vse skupaj od evotinga dalje nima nobenega smisla, rešitev pa je izredno preprosta:

200 eurov kazni, če ne prideš volit. Brez polovičk. Izjema s potrdilom zdravnika (za katerega boš rabil več časa kot priti na volišče).

Problem rešen, je pa res, da bi zagnala desnica cel halo, ker je ne-voljenje ljudi edini razlog, da dobijo 30% v parlamentu. Sicer bi se še Janša trudil priti čez prag.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fubyq ()

LeQuack ::

Gregor P je izjavil:

Sam sumim, da gre bolj v smer izpeljave online volitev (oz. i-volitev); lahko pa da pripravljajo tudi kakšen malo bolj avtoritaren sistem za večno vladanje >:D

Ni šans da kdaj uvedejo online volitve, ker to bi pomenilo da bi tudi mladi volili, posledično bi vse trenutne stranke izgubile na volitvah. Torej se ne bo zgodilo.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Sam sumim, da gre bolj v smer izpeljave online volitev (oz. i-volitev); lahko pa da pripravljajo tudi kakšen malo bolj avtoritaren sistem za večno vladanje >:D

Ni šans da kdaj uvedejo online volitve, ker to bi pomenilo da bi tudi mladi volili, posledično bi vse trenutne stranke izgubile na volitvah. Torej se ne bo zgodilo.

Saj lahko dvignemo na 28, ko danes vsaj manjšina mladih doseže biološko odraslost. 18 je prenizko, večina je še pri 28 preveč smrkavih v glavo.

Zgodovina sprememb…

Mah klinc je že shajpana pamet podobno kot ta naslov in nekriticni norci ki gor v "sandalih" lezejo:

Nepal za poostritev plezalnih pravil, da bi zmanjšali število smrti na Everestu

MrStein ::

fubyq je izjavil:

Tole vse skupaj od evotinga dalje nima nobenega smisla, rešitev pa je izredno preprosta:

200 eurov kazni, če ne prideš volit. Brez polovičk. Izjema s potrdilom zdravnika (za katerega boš rabil več časa kot priti na volišče).

Problem rešen, je pa res, da bi zagnala desnica cel halo, ker je ne-voljenje ljudi edini razlog, da dobijo 30% v parlamentu. Sicer bi se še Janša trudil priti čez prag.

Pozdrav na zaprti oddelek.

Dejstva pa so, večja je volilna udeležba, več dobi glasov objekt tvoje obsedenosti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tidule ::

darkolord je izjavil:

Tidule je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Webmojster je izjavil:

Torej plačujem lahko prek interneta, naročujem se lahko k zdravniku prek interneta, lahko si odprem s.p. prek interneta, lahko plačujem davke prek interneta, lahko si podaljšam prometno prek interneta in še ziher nekaj stvari, ki se jih ne spomnim...

A nekega faking glasu za politika pa ne morem oddati?

Lahko, če ti je OK, da ti ni zagotovljena tajnost glasovanja in s tem tajnost. Kar ti ni zagotovljeno pri nobenem od zgoraj naštetih primerov.

Zakaj tocno pri online glasovanju ni mozno zagotovit tajnosti glasovanja?
Zagotavljanje tajnosti in zagotavljanje integritete se izključujeta.

Če posameznik z elektronskim podpisom podpiše svoj glas, je sicer zagotovljena integriteta, je pa njegov digitalni podpis vezan na glas, kar ne zagotavlja več tajnosti.
Če pa elektronsko podpiše samo glasovnico (brez tega, kaj je izbral), je zagotovljena tajnost, ni pa možno naknadno preveriti, da je ta glas res prištet pravilno.

Potem je pač treba iskati neko razmerje med tem dvojim.

Zanimivo, tudi pri klasicnih volitvah imamo identifikacijo volilca preden glasuje, pa zacuda tajnost ni vprasljiva. Se vec celo po posti lahko volis in se identifikacija in oddaja glasu izpeljeta tako da ne integriteta ne tajnost nista vprasljivam Zakaj tocno torej pri elektronskem sistemu volitev ni mogoce locit med identifikacijo volilca in anonimizacijo volilne volje?

DeeJay ::

joze67 je izjavil:

DeeJay je izjavil:

blockchain kot voting ledger za transparentnost
Ker blockchain uživa visoko podporo in zaupanje širše javnosti?

ne mešaj tehnologije s shitcoini, ki nimajo s tem nobene veze.

Tidule je izjavil:

darkolord je izjavil:

Tidule je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Webmojster je izjavil:

Torej plačujem lahko prek interneta, naročujem se lahko k zdravniku prek interneta, lahko si odprem s.p. prek interneta, lahko plačujem davke prek interneta, lahko si podaljšam prometno prek interneta in še ziher nekaj stvari, ki se jih ne spomnim...

A nekega faking glasu za politika pa ne morem oddati?

Lahko, če ti je OK, da ti ni zagotovljena tajnost glasovanja in s tem tajnost. Kar ti ni zagotovljeno pri nobenem od zgoraj naštetih primerov.

Zakaj tocno pri online glasovanju ni mozno zagotovit tajnosti glasovanja?
Zagotavljanje tajnosti in zagotavljanje integritete se izključujeta.

Če posameznik z elektronskim podpisom podpiše svoj glas, je sicer zagotovljena integriteta, je pa njegov digitalni podpis vezan na glas, kar ne zagotavlja več tajnosti.
Če pa elektronsko podpiše samo glasovnico (brez tega, kaj je izbral), je zagotovljena tajnost, ni pa možno naknadno preveriti, da je ta glas res prištet pravilno.

Potem je pač treba iskati neko razmerje med tem dvojim.

Zanimivo, tudi pri klasicnih volitvah imamo identifikacijo volilca preden glasuje, pa zacuda tajnost ni vprasljiva. Se vec celo po posti lahko volis in se identifikacija in oddaja glasu izpeljeta tako da ne integriteta ne tajnost nista vprasljivam Zakaj tocno torej pri elektronskem sistemu volitev ni mogoce locit med identifikacijo volilca in anonimizacijo volilne volje?

Zato ker je folk paranoičen za vse karkoli se dotakne digitalnega.... že leta pa vsak dan nosi v žepu sledilno napravo in je vse ok.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeJay ()

Zato ker je folk paranoičen za vse karkoli se dotakne digitalnega.... že leta pa vsak dan nosi v žepu sledilno napravo in je vse ok.

Ali bi ti obvladal sfejkat rezultat?

solatko ::

Če bi volitve lahko kar koli spremenile, bi bile že desetletja prepovedane!
Če se gremo demokracijo, volitve nebi smele bit veljavne ako ne glasuje 50%-ov +1 volilni upravičenec, ker to pomeni, da ponudba ni dovolj kvalitetna, ne to, da se ljudem ne da na volitve.
Če je bančno digitalno poslovanje lahko varno in tajno, me ne more nihče prepričat, da se v 21. stoletju, ne da uredit varnih e-volitev.

Največja bedarija zadnjih dni je želja po omejitvi mandatov županov, saj so poleg predsednika države, edini vojeni direktno, torej niso problem župani, temveč volilci, ki so z delom izvojenih županov zadovoljni.
Če pa že, naj postane tako za vse ljudske predstavnike, kjer koli - poslanci, delegati, direktorji, predsedniki vlad, vodje gasilcev, trenerji v klubih,......, skratka, nihče več kot 2 mandata na položaju in to nikjer, da ne pride do kolobarjenja.
Delo krepa človeka

LeQuack ::

Največji problem je to da lahko lažeš da prideš do zmage, potem pa ti 4 leta volivci ne morejo nič. Lahko delaš karkoli hočeš, 4 leta imaš za pokrasti veliko denarja, zamenjaš vse ljudi v vseh ustanovah, itd. In potem jovo na novo. To ni demokracija.
Quack !

MrStein je izjavil:

fubyq je izjavil:

Pozdrav na zaprti oddelek.

Dejstva pa so, večja je volilna udeležba, več dobi glasov objekt tvoje obsedenosti.

No me veseli, da si prišel na zaprti oddelek. Kako se počutiš, končno več ne slišiš dodatnih glasov, ne vidiš več oseb, ki jih ni?

(mimogrede, upam, da za tole dobiš PNG, seveda pa niso pravila enaka za vse)

LeQuack je izjavil:

Največji problem je to da lahko lažeš da prideš do zmage, potem pa ti 4 leta volivci ne morejo nič. Lahko delaš karkoli hočeš, 4 leta imaš za pokrasti veliko denarja, zamenjaš vse ljudi v vseh ustanovah, itd. In potem jovo na novo. To ni demokracija.

Koncept demokracije je, da vsi sodelujejo v odločanju o vsakdanjih vprašanjih.

Žal to ni mogoče, ker se ljudem pač ne da, tako, da potrebujemo razsvetljeni absolutizem, žal pa 30% minira "razsvetljeni" in bi rado uzakonilo novega Tita (oz. slabšo varianto njega: Marshala Twita"), počasi prehajamo stopnjo, kjer kakršnakoli relativno normalno vodenje družbe ne bo več mogoče, ker vsi raje poslušajo reklame (UA psihoza je čisti dokaz), kot, da bi razmišljali. Recimo en tak primer je Mr.Stein, leta ga je Kangler goljufal, on pa še kar navija za opcijo, ki mu je naredila največ škode. Danes zaliva rože z elektroliti.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc je izjavil:

če bi blo narejen kot sem omenil par postov prej, ga ne bi mogel fejkat nihče...
samo paranoja je premočna ...
Don't f with me.

DeeJay je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

če bi blo narejen kot sem omenil par postov prej, ga ne bi mogel fejkat nihče...

A še kar iščete način kako uporabiti blockchain (ki ni sam po sebi nič posebnega, so se pa razni šalabajzerji nalimali nanjo in zdaj jim ego trpi, ko so izpadli idioti) na uporaben način ?

Ne sekiraj se, saj nisi prvi, prej je bil nosql itd. Vsako leto nekaj kretenov nasede na neuporabno tehnologijo, ki je ne razumejo, zdi pa se jim fantasično "cool". Letos je to AI.

Z leti se boš navadil in boš manj nasedal na marketinški bullshit, pri 13 sem tudi jaz sanjal, kako bojo cel svet poganjali c64.

Zgodovina sprememb…

ripmork ::

solatko je izjavil:

Največja bedarija zadnjih dni je želja po omejitvi mandatov županov, saj so poleg predsednika države, edini vojeni direktno, torej niso problem župani, temveč volilci, ki so z delom izvojenih županov zadovoljni.

Če mamo lahko omejitev mandatov za predsednika, imamo lahko tut omejitev mandatov za župane.

ripmork je izjavil:

solatko je izjavil:

Če mamo lahko omejitev mandatov za predsednika, imamo lahko tut omejitev mandatov za župane.

Pravzaprav, še bolje, ukinemo večino občin in naredimi nekaj pokrajin.

Omejitve mandatov za župane, pa ni dobra ideja, ker hočemo najbolj sposobnega, ne pa da jih ves čas menjamo z inferiornimi (nič ne skrbi, tvojega Hojsa ne bomo izvolili, tudi, če je edini kandidat) zato ker moramo. Predsednike pa brez problema menjavamo, ker so itak vsi neki brezvezni populisti.

Mogoče ne bi bila slaba ideja omejitve mandatov na desnici, na levici lepo obračunamo z nesposobneži, če pogledaš koliko strank se je zamenjalo/propadlo/... z nekritičnim razmišljanjem imaš večje težave ti in tebi podobni, že 30 let vztrajate na enaki stranki, ki je vsakič, ko je prišla na oblast naredila štalo, na levi sredini bi že davno šla rakom žvižgat, sami jo pa še kar volite. Ne samo to, tako zabito zagrizeni ste, da smo morali izvoliti NPM, čeprav gre vsem na kurac, samo zato, ker niste hoteli popustiti pri Logarju (ki nima mnenja, nič se ne spomni, nič ne ve,... ampak idioti ga še kar volijo).

Zgodovina sprememb…

Ja me nisi prepričal. Prav sem pa paranoik.
Pri klasiki je cel volilni odbor prisoten. Če se ne motim lahko tudi predstavniki strank, štetje, zapisnik,fotka s telefonom.....

Ne mi rect, da če so pred 50 leti prišli na luno, da en heker (beri uradni predstavnik izvajalca) ne more zjebati sustema oziroma komu bos zaupal upravljanje.

Aja, firmi, ki bo konkurirala na javnem razpisu....

nejc_nejc je izjavil:

Ja me nisi prepričal. Prav sem pa paranoik.
Pri klasiki je cel volilni odbor prisoten. Če se ne motim lahko tudi predstavniki strank, štetje, zapisnik,fotka s telefonom.....

Ne mi rect, da če so pred 50 leti prišli na luno, da en heker (beri uradni predstavnik izvajalca) ne more zjebati sustema oziroma komu bos zaupal upravljanje.

Aja, firmi, ki bo konkurirala na javnem razpisu....

Mah to se da urediti, pa ni razloga. Kot sem rekel, 200 eurov kazni za izostanek na referendumu in volitvah, pa je rešen problem. Zakaj bi neke tehnološke rešitve uvajal, če pa jih lahko rešiš na hitro z enim zakonom. Čez noč dobesedno.

fubyq je izjavil:

DeeJay je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

A še kar iščete način kako uporabiti blockchain (ki ni sam po sebi nič posebnega, so se pa razni šalabajzerji nalimali nanjo in zdaj jim ego trpi, ko so izpadli idioti) na uporaben način ?

Ne sekiraj se, saj nisi prvi, prej je bil nosql itd. Vsako leto nekaj kretenov nasede na neuporabno tehnologijo, ki je ne razumejo, zdi pa se jim fantasično "cool". Letos je to AI.

Z leti se boš navadil in boš manj nasedal na marketinški bullshit, pri 13 sem tudi jaz sanjal, kako bojo cel svet poganjali c64.

haters gonna hate... če bi bla tehnologija to zgolj modna muha, ne bi bla z nami že skoraj 15 let in se razvijala bolj kod kadar koli.
Ker se imaš pa za očitnega strokovnjaka, mi pa povej katera tehnologija, poleg blockchaina, še obstaja, ki je odprtokodna, nespremenljiva, transparentna in decentralizirana svetovna baza podatkov...
kokr sm pa že reku nevedneži enačijo shitcoine z blockchainom, ki je pa kot bi primerjal kamen s hruško.
Don't f with me.

DeeJay je izjavil:

fubyq je izjavil:

DeeJay je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

haters gonna hate... če bi bla tehnologija to zgolj modna muha, ne bi bla z nami že skoraj 15 let in se razvijala bolj kod kadar koli.
Ker se imaš pa za očitnega strokovnjaka, mi pa povej katera tehnologija, poleg blockchaina, še obstaja, ki je odprtokodna, nespremenljiva, transparentna in decentralizirana svetovna baza podatkov...
kokr sm pa že reku nevedneži enačijo shitcoine z blockchainom, ki je pa kot bi primerjal kamen s hruško.

Kompleksna rešitev za preprost ne-problem.

200 eurov kazni za ne voljenje, pa je zadeva rešena.

fubyq je izjavil:

nič ne skrbi, tvojega Hojsa ne bomo izvolili, tudi, če je edini kandidat.

O lejga, yamaha. Sam zato ker nisem privrženec Jankoviča še ne pomeni, da sem privrženec Hojsa. Sam za dojet to je treba met mal več celic v glavi, zgleda.

fubyq je izjavil:

na levici lepo obračunamo z nesposobneži, če pogledaš koliko strank se je zamenjalo/propadlo/... z nekritičnim razmišljanjem imajo večje težave vaši volilci...

Glede na to, da sem bil nekoč volilec (originalnega) SMC-ja pa LMŠ-ja še predobro vem, kako hitro poskusi sredinskih strank propadejo. Na levi je bolj švoh higiena, na desni pa tut. Koliko strank je že npr. kak Moderndorfer zamenjal? Tut ko nekaj razpade, se ista scena v mal drugačni podobi formira v nekaj novega. Baš obračunavanje to.

ripmork je izjavil:

fubyq je izjavil:

nič ne skrbi, tvojega Hojsa ne bomo izvolili, tudi, če je edini kandidat.

O lejga, yamaha. Sam zato ker nisem privrženec Jankoviča še ne pomeni, da sem privrženec Hojsa. Sam za dojet to je treba met mal več celic v glavi, zgleda.

Seveda si privrženec Hojsa. Ne samo to, oponašaš ga. Vzor ti je.

fubyq je izjavil:

Glede na to, da sem bil nekoč volilec (originalnega) SMC-ja pa LMŠ-ja še predobro vem, kako hitro poskusi sredinskih strank propadejo. Na levi je bolj švoh higiena, na desni pa tut. Koliko strank je že npr. kak Moderndorfer zamenjal? Tut ko nekaj razpade, se ista scena v mal drugačni podobi formira v nekaj novega. Baš obračunavanje to.

Še vedno neskončno bolje kot pri tvoji SDS.

fubyq je izjavil:

DeeJay je izjavil:

fubyq je izjavil:

DeeJay je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Kompleksna rešitev za preprost ne-problem.

200 eurov kazni za ne voljenje, pa je zadeva rešena.

žal to ni več demokracija.... dejmo une k ne grejo volt za SDS kr na goli otok odpelat... neki podobnega.
Don't f with me.

fubyq je izjavil:

Pokaž mi kak citat, iz kje lahko to dokažeš.

fubyq je izjavil:

Pokaž mi kak citat, iz kje lahko to dokažeš ("moja SDS")

ripmork je izjavil:

fubyq je izjavil:

Vsi tvoji zapisi. Fotokopiraš ga, tako kot Logar Janšo.
https://slo-tech.com/forum/c13007

ripmork je izjavil:

fubyq je izjavil:

Vsi tvoji zapisi. Ves čas navijaš za svojo stranko.

Zgodovina sprememb…

fubyq je izjavil:

ripmork je izjavil:

fubyq je izjavil:

ripmork je izjavil:

fubyq je izjavil:

Citiraj me, kje točno. ker si gladko izmišljuješ.
Sej pravim, janšisti pa mesečniki ste čist glih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

DeeJay je izjavil:

žal to ni več demokracija.... dejmo une k ne grejo volt za SDS kr na goli otok odpelat... neki podobnega.

Očitno, nimaš blage kaj je demokracija. In na noben otok jih ne bomo peljali, če hočejo oddati svoj glas neveljaven je izvedba izredno preprosta in anonimna.

200 eurov je kazen za lenobo.

ripmork je izjavil:

fubyq je izjavil:

ripmork je izjavil:

fubyq je izjavil:

ripmork je izjavil:

fubyq je izjavil:

Citiraj me, kje točno.

Hojsov manever:

ripmork je izjavil:

Citiraj me, kje točno. ker si gladko izmišljuješ.
Sej pravim, janšisti pa mesečniki ste čist glih.

Saj ti pravim, da si fotokopija. V njegovih letih boš še hujši.

Zgodovina sprememb…

@fubyq Skratka, nimaš za burek 8-)
Sej gladko si lahko izmišljuješ in podtikaš, sam zgolj svojo kredibilnost zbijaš @Drookl_Mazz oziroma @yamaha oz. whatever si že dandanes...

ripmork je izjavil:

@fubyq Skratka, nimaš za burek 8-)
Sej gladko si lahko izmišljuješ in podtikaš, sam zgolj svojo kredibilnost zbijaš @Drookl_Mazz oziroma @yamaha oz. whatever si že dandanes...

In Hojsijev fan se spet ven vleče in seveda uporablja enake manevre. >:D

Še vedno čakam na citat, kjer podpiram Hojsa al pa SDS. Pa jebela no, 20 let sem na forumu, pa ja ne bo težko najt enga :)

fubyq je izjavil:

DeeJay je izjavil:

Očitno, nimaš blage kaj je demokracija. In na noben otok jih ne bomo peljali, če hočejo oddati svoj glas neveljaven je zadeva izredno preprosta.

pa dodat bomo mogl še X miljonov, za preverjanje vseh opravičil, katera bodo seveda mogla bit dovoljena (bolezni, invalidi, nepokretni, ...), namest da bi jih namenil v izdelavo sistema, ki bo nadomestil 1000 ljudi k sedi tam zdej cel dan in pol na roke prešteva neki kar sistem ve v milisekundi. Če gre pa človk volit neveljavno, je pa isto kot če ostane doma. S tem nisi nič dosegel.
Korenček > Palica. Vedno bo.
Don't f with me.

ripmork je izjavil:

Še vedno čakam na citat, kjer podpiram Hojsa al pa SDS. Pa jebela no, 20 let sem na forumu, pa ja ne bo težko najt enga :)

Saj sem ti dal že dva. Kaj, a mora biti v stilu "Jaz ripmork-hojs pri polni zavesti oznanjam, da podpiram Hojsa in SDS"? Ne, tega pa res nisi napisal.

MrStein ::

A to poskušaš imeti racionalno debato z euagrus om?

Veliko sreče.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein je izjavil:

A to poskušaš imeti racionalno debato z euagrus om?

Veliko sreče.

Na zaprt oddelek končno prišel, pa še nisi večerne doze tablet pojedel? Daj pritoži se dežurnemu zdravniku, nekaj šparajo na zdravstvu zadnje čase, pa poglej kaj so ti dali, mora biti haloperidol, fluphenazine ali chlorpromazine. Da te ne bojo nategnili s kakšnim placebom, saj veš, da je tvoje stanje resno in lahko na placebu koga še poškoduješ.

DeeJay je izjavil:

fubyq je izjavil:

DeeJay je izjavil:

Očitno, nimaš blage kaj je demokracija. In na noben otok jih ne bomo peljali, če hočejo oddati svoj glas neveljaven je zadeva izredno preprosta.

pa dodat bomo mogl še X miljonov, za preverjanje vseh opravičil, katera bodo seveda mogla bit dovoljena (bolezni, invalidi, nepokretni, ...), namest da bi jih namenil v izdelavo sistema, ki bo nadomestil 1000 ljudi k sedi tam zdej cel dan in pol na roke prešteva neki kar sistem ve v milisekundi. Če gre pa človk volit neveljavno, je pa isto kot če ostane doma. S tem nisi nič dosegel.
Korenček > Palica. Vedno bo.

Kakšnih X miljonov, saj imamo že uveljavljen sistem bolniških. Razen tega, dobiš kazen, se pritožiš in pošlješ potrdilo zdravnika. Problem rešen.

In ne, ni enako. Če gre volit in odda neveljavno glasnovnico, dokaže, da je zares hotel voliti neveljavno. Če sploh ne pride je lahko vse od lepega vremena, lenobe,...

Skratka pojaviš se tja za tiste pol ure in to je to. Malenkost. Samo obvezna mora biti, da jo ljudje vzamejo resno, predpogoj pa je, da nanjo obešena kazen. Mogoče bojo potem celo razmislili koga bojo volili.

Moja rešitev je skrajno preprosta (več teksta sva zdajle napisala, kot ga rabiš v zakon dodati), učinkovita in upošteva vse kriterije volitev.

Zgodovina sprememb…

...

Tvoja rešitev po drugi strani, sploh ni namenjena reševanju problema ampak uporabi neke tehnologije, ki se ti zdi cool. In imajo njeni zagovorniki veliko skupnega s tem videom, samo najbolj pogosto besedo zamenjaš:

Lahko uporabiš tudi nosql, ai, cloud ali zadnji marketinški bullshit, ki ga bojo letos marketingarji šele izumili.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

fubyq je izjavil:

DeeJay je izjavil:

Očitno, nimaš blage kaj je demokracija. In na noben otok jih ne bomo peljali, če hočejo oddati svoj glas neveljaven je izvedba izredno preprosta in anonimna.

Zakaj kazen. 2x ne gre in izgubi volilno pravico do konca življenja. Tako kot v USA kriminalci ne morejo voliti.

Želim pa, da če me boste že prisilili iti voliti, da imam jasno opcijo izbire "nobena opcija mi ni všeč". Ker če oddam neveljavno glasovnico noben ne ve ali s tem protestiram ali pa sem idiot, ki ne zna obkrožiti številke.

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

Gregor P je izjavil:

Glugy je izjavil:

predvsem bi mogl zmanjšat vpliv strank na to kdo je izvoljen pa kdo ni pa omogočit odpoklic poslancev. če 30% volivcev ob volitvah izrazi željo da določena oseba ne sme biti poslanec potem ta oseba nima kej delat v parlamentu.

To ne gre, ker bi to pravico morali imeti le tisti, ki so ga tudi izvolili oz. imeli pravico voliti (a ker so volitve tajne, ne veš kdo so to - gre pa to npr. v občinah za odpoklic župana) … ne bodo namreč sedaj Štajerci rušili ljubljanskega poslanca, ker jim ni všeč in obratno.

Glej če tretjina Slovencev ne podpira bilokoga nima ta kej predstavljat prebivalstva Slovenije in pika. Kandidatov je vedno dost da se tud po prečiščenju ko se voli proti ne sam za poslance še vedno najde dost poslancev, če ne je pa lahko tud kakšna sestava z manj poslanci ne bo nič hudga. Gre za konkurenčnost, ti morš prepričat ljudi, in večjo motivacijo k boš za to imel boljše bo. Naj ta motivacija primarno izhaja iz populacije ne pa iz strank.

Še vedno se da naredit sistem kjer so volitve tajne pa da se da proti glasove če že nočeš odpoklica. Sam če mene vprašaš če se zbere tekom mandata 30% volitvcev podpisov da se bilokateri poslanec umakne potem naj se ga odpokliče pa je. Vsaj v teoriji bi bilo mogoče če že v redni praksi ne ampak bolje kot nič.

Nasploh bi pa mogl naredit da so ministri lahko samo tisti ki so bili direktno izvoljeni s strani ljudstva za poslanca tako kot imajo to v Veliki Britaniji. Čudno je da neizvoljena tela vršijo tako moč nad ljudstvom.

delavec44 je izjavil:

fubyq je izjavil:

DeeJay je izjavil:

Zakaj kazen. 2x ne gre in izgubi volilno pravico do konca življenja. Tako kot v USA kriminalci ne morejo voliti.

Želim pa, da če me boste že prisilili iti voliti, da imam jasno opcijo izbire "nobena opcija mi ni všeč". Ker če oddam neveljavno glasovnico noben ne ve ali s tem protestiram ali pa sem idiot, ki ne zna obkrožiti številke.

Ja, ampak tukaj ne bomo uporabljali konceptov totalitarnih režimov, kot recimo ZDA. Bo kazen bolj primerna, pač preprečuje lenobo.

Glugy je izjavil:

Glej če tretjina Slovencev ne podpira bilokoga nima ta kej predstavljat prebivalstva Slovenije in pika. Kandidatov je vedno dost da se tud po prečiščenju ko se voli proti ne sam za poslance še vedno najde dost poslancev, če ne je pa lahko tud kakšna sestava z manj poslanci ne bo nič hudga. Gre za konkurenčnost, ti morš prepričat ljudi, in večjo motivacijo k boš za to imel boljše bo. Naj ta motivacija primarno izhaja iz populacije ne pa iz strank.

Tega pač ne moremo vedeti, ker ker se polovici Slovencev ne da na volitve v lepem vremenu. Ergo, edina možnost je, da uvedemo kazen za ne-voljenje in potem bomo lahko z gotovostjo trdili, da 1/3 Slovencev ne podpira bilokoga (ker bojo oddali nepravilno izpolnjene glasovnice - kar je tudi njihova pravica in naj jo pridejo IZRAZIT). Ne bo mi nihče nakladal, da mu je težko dati 1-2 uri na leto (če štejem še referendume). Pač ne da se jim. Za 200 eurov kazni pa se jim bo dalo.

Glugy je izjavil:

Nasploh bi pa mogl naredit da so ministri lahko samo tisti ki so bili direktno izvoljeni s strani ljudstva za poslanca tako kot imajo to v Veliki Britaniji. Čudno je da neizvoljena tela vršijo tako moč nad ljudstvom.

Čudovit primer si dal, pri njih pa to zares odlično deluje in cel parlament je na drugem nivoju. /s

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Tidule je izjavil:

Ker je pri klasičnih volitvah cel postopek pod nadzorom volilne komisije. Od identifikacije volivca do prejema preverjeno prazne glasovnice in oddaje točno ene glasovnice v predhodno preverjeno prazno škatlo.

Pri elektronskih volitvah gre pa na zaupanje, da sistem ni kompromitiran in da vsi deli sistema delujejo, kot bi morali. Če sistem reče, da v virtualno škatlo ni bilo dodanih ali odvzetih glasovnic, mu pač volilna komisija mora verjeti.

V Estoniji npr. se glasovi nekaj časa po sistemu prenašajo skupaj z digitalnimi podpisi volivcev in se odstranijo šele kasneje.

In ja, pri glasovanju po pošti je enak problem. Tam se zaenkrat to tolerira, ker, kolikor vem, vsaj pri nas glasovi, oddani po pošti, še niso spremenili rezultata klasičnih volitev.

#000000 ::

starfotr je izjavil:

Online volitev ne bomo nikoli imeli. Ker je nemogoče narediti dovolj dober sistem.

Lahko bi jih imeli, vendar dokler dobijo naročila države vedno ena in ista podjetja, ter posledično mi dobimo popolnoma nedelujč sistem, razen edavkov in pogojno še česar kar prinaša denar. Do takrat tega ne rabimo.

Tidule ::

Pri elektronskih volitvah gre pa na zaupanje, da sistem ni kompromitiran in da vsi deli sistema delujejo, kot bi morali.

Spet, kaj je pri klasičnih volitvah drugače? Volitve v osnovi temeljijo na zaupanju v sistem. Če tega ni, potem je popolnoma vseeno ali se volitve opravi elektronsko ali fizično. Zlorabe s strani sistema so vedno mogoče in če privzameš, da je sistem nepošten potem je popolnoma vseeno kako se glasuje.

In ja, pri glasovanju po pošti je enak problem. Tam se zaenkrat to tolerira, ker, kolikor vem, vsaj pri nas glasovi, oddani po pošti, še niso spremenili rezultata klasičnih volitev.

Torej volivcem po pošti ni omogočena tajnost glasovanja (ustavno zagotovljena pravica), ampak se vsi delamo, da to ni res? kaj vse človek ne izve... BTW to seveda ni res. Identifikacija in glasovnica sta jasno ločena in seveda tako tudi obravnavana. Če seveda zaupaš, da volilna komisija korektno opravlja svoje delo. Če ne, glej prejšnji odstavek.

V Estoniji npr. se glasovi nekaj časa po sistemu prenašajo skupaj z digitalnimi podpisi volivcev in se odstranijo šele kasneje.

In? Tudi pri klasičnem glasovanju se glasovi prenašajo skupaj z dejanskim volivcem, dokler le ta ne vrže listka v škatlo. In če pogledamo konkretno Estonijo, po tvoji logiki njihovim volivcem torej ni zagotovljena temeljna demokratična prvina, kot je tajnost glasovanja?

darkolord ::

Tidule je izjavil:

Pri elektronskih volitvah gre pa na zaupanje, da sistem ni kompromitiran in da vsi deli sistema delujejo, kot bi morali.

Spet, kaj je pri klasičnih volitvah drugače? Volitve v osnovi temeljijo na zaupanju v sistem. Če tega ni, potem je popolnoma vseeno ali se volitve opravi elektronsko ali fizično. Zlorabe s strani sistema so vedno mogoče in če privzameš, da je sistem nepošten potem je popolnoma vseeno kako se glasuje.
Ne gre za zaupanje samo v sistem, ampak tudi v dejansko izvedbo.

Pri klasičnem sistemu so zlorabe možne, a je nadzor nad izvedbo izredno enostaven, kar naredi zlorabe izredno težko izvedljive (npr. kompromitiranje celotnih volilnih komisij v več večjih volilnih okrajih).

Pri elektronskem sistemu je nadzor izredno zahteven, sploh ker se glasovi oddajajo na daljavo, izvajanje programske kode v živo se ne izvaja (nepraktično), tako da je nadzor možen samo na določenih točkah procesa.

Pri klasičnem sistemu imajo člani volilne komisjie glasovnico pod nadzorom od trenutka, ko prejmejo prazno, do trenutka, ko je glas na njen preštet.

Tidule je izjavil:

Torej volivcem po pošti ni omogočena tajnost glasovanja (ustavno zagotovljena pravica), ampak se vsi delamo, da to ni res? kaj vse človek ne izve... BTW to seveda ni res. Identifikacija in glasovnica sta jasno ločena in seveda tako tudi obravnavana. Če seveda zaupaš, da volilna komisija korektno opravlja svoje delo. Če ne, glej prejšnji odstavek.
Nivo tajnosti je precej nižji kot pri klasični varianti. Pri glasovanju preko pošte ni več samo zaupanje v volilno komisijo, ampak še v delavce v poštnem sistemu (in včasih še domače in tuje carinske organe). Poleg tega pri tej opciji ni mogoče preveriti, ali so vsi oddani glasovi res prispeli do volilne komisije. Pri navadnem glasovanju se mora število glasovnic ujemati s številom podpisov v volilnem imeniku.

Tidule je izjavil:

Tudi pri klasičnem glasovanju se glasovi prenašajo skupaj z dejanskim volivcem, dokler le ta ne vrže listka v škatlo.
In možnost zlorabe tega je izredno majhna. V Estoniji se pa glas prenaša s podatki volivca tudi, ko ta že "vrže listek v škatlo".

Tidule je izjavil:

In če pogledamo konkretno Estonijo, po tvoji logiki njihovim volivcem torej ni zagotovljena temeljna demokratična prvina, kot je tajnost glasovanja?
Ne gre za nobeno mojo logiko, v Estoniji so mnenja, da je stopnja tajnosti in zaupanje v sistem in izvedbo dovolj visoko, da se lahko tega gredo. Druge države so večinoma drugačnega mnenja.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Estonska implementacija je glede pravilnosti razultata zelo dobra, najbrž kar boljša kot klasične volitve, ker ima več 100% preverjivih in ponovljivih korakov, kar je ravno lepota digitalnih rešitev. Je pa malce slabša glede privatnosti, v smislu da je nekaj vmesnih strežnikov ki jim moraš zaupati da ne kršijo privatnosti in za sabo čistijo sledi. Čeprav v praksi tudi lokalni komisiji zaupaš da ni kje namestila kamer ali pa list papirja z posebnim crnilom označevala itd, tak da za neko bistveno razliko ne gre.

Bi se pa gotovo dalo implementirati še bolje. To nasploh velja pri digitalnih rešitvah, da jih je možno implementirati tako slabše kot boljše od analognih.

svecka ::

Omejitve županskega mandata bi moral biti, kakor tudi političnih na največ 8 let. Pa nasploh ne rabi vsaka vas v Slo župana, to bi moral tudi ukinit. Sami paraziti na mestih z svojimi podožniki. In čisto vsakič županski kolega/sorodnik čudežno postanejo bogataši, ko imajo v lasti xx kmetijskih zemljišč lai gozda in ti postanejo zazidljiva. Ali kar dobijo velike posle z občino.

Korupcija na polno. VSe treba omejit, ker v Slo ni nadzora in vsi na višjih mestih delajo kar hočejo .

Zgodovina sprememb…

• spremenil: svecka ()

feryz ::

solatko je izjavil:

Če pa že, naj postane tako za vse ljudske predstavnike, kjer koli - poslanci, delegati, direktorji, predsedniki vlad, vodje gasilcev, trenerji v klubih,......, skratka, nihče več kot 2 mandata na položaju in to nikjer, da ne pride do kolobarjenja.
Te je strah za tvojega ljubčka, a? Da ne bo mogel več krasti?
Načeloma imaš sicer prav, ampak ker so ljudje bedaki, baje imamo zaradi tega omejitve hitrosti in vse ostale omejitve, jim je treba vzeti tudi možnost, da gredo z glavo skozi zid tudi na volitvah za župane. Drugače volijo eno in isto in omogočajo kršenje zakonov. Očitno je taka človeška nrav, kaj čmo?
Kako si vi predstavljate nove, mlajše obraze, ki naj bi jim dali možnost da se izkažejo, če bo opankarski metuzalem zabetoniran na svoji poziciji do leta ..., pač dokler ne crkne.

byvaxyjy ::

svecka je izjavil:

Omejitve županskega mandata bi moral biti, kakor tudi političnih na največ 8 let. Pa nasploh ne rabi vsaka vas v Slo župana, to bi moral tudi ukinit. Sami paraziti na mestih z svojimi podožniki. In čisto vsakič županski kolega/sorodnik čudežno postanejo bogataši, ko imajo v lasti xx kmetijskih zemljišč lai gozda in ti postanejo zazidljiva. Ali kar dobijo velike posle z občino.

Korupcija na polno. VSe treba omejit, ker v Slo ni nadzora in vsi na višjih mestih delajo kar hočejo .

Me zanima kaj boš s tem rešil glede zemljišč. Povečal število koruptivnih dejanj, ker bo vsak župan moral začeti iz začetka in nagrabiti čim več v 8 letih?

In onemogočil delovanje kakšnemu županu, ki dobro dela svoje delo (in te kot vidimo, ne rastejo na vsakem grmu ampak so izredno redki)

Osebno vidim edino korist v omejitvi mandata, da se omogoči še naslednjim, da se "omastijo". Korupcije ne bo zaradi tega nič manj.

Ne vem, sem kaj spregledal?

feryz je izjavil:

Kako si vi predstavljate nove, mlajše obraze, ki naj bi jim dali možnost da se izkažejo, če bo opankarski metuzalem zabetoniran na svoji poziciji do leta ..., pač dokler ne crkne.

No, ampak je legalno izvoljen župan, očitno so ljudje z njim zadovoljni. V čem je problem, saj ga ima vsakdo boljši možnost premagati na naslednjih volitvah? Kaj, ti bi na silo ustoličil nekoga slabšega oz. ljudem na silo odvzel možnost, da izberejo tistega, ki se jim zdi boljši?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: byvaxyjy ()

Lonsarg ::

Mandati res ne bodo veliko resili, razen bolj enakomerne razporeditve kraje :)

V bistvu je glavna resitev za manj korupcije v mestih bolj stroga zakonodaja glede zazidljivosti. Od mest zahtevas da ne morejo vec sproti mutit z OPPNji med mafijskimi pogajanji ko si zemljisca podajajo med prijatelji, ampak morajo vse zadeve biti vnaprej dolocene/odobrene za vsa zazidljiva zemljisca. Aja pa institut obvezne gradnje uvedes za tam kjer se planira vecje zadeve gradit da ceno zemljisc vsaj za faktor 3 kolapsiras na trgu in je to prec faktor 3 manj za mesetarje z zemljisci.

byvaxyjy ::

Lonsarg je izjavil:

Mandati res ne bodo veliko resili, razen bolj enakomerne razporeditve kraje :)

V bistvu je glavna resitev za manj korupcije v mestih bolj stroga zakonodaja glede zazidljivosti. Od mest zahtevas da ne morejo vec sproti mutit z OPPNji med mafijskimi pogajanji ko si zemljisca podajajo med prijatelji, ampak morajo vse zadeve biti vnaprej dolocene/odobrene za vsa zazidljiva zemljisca. Aja pa institut obvezne gradnje uvedes za tam kjer se planira vecje zadeve gradit da ceno zemljisc vsaj za faktor 3 kolapsiras na trgu in je to prec faktor 3 manj za mesetarje z zemljisci.

To in pa ukinitev vsega tega pretiranega števila občin, kjer je nemogoče izvajati kakršnokoli kontrolo, ker jih je preprosto preveč, pa še nepotreben strošek so.

Naredi se pokrajine, ukine vse občine in stlači kompletno upravljanje ene pokrajine pod eno streho. Potem imaš vsaj dokaze vse na enem mestu, da sploh ne omenjamo, da so lahko potem financirani tudi kakšni večji projekti medtem, ko si danes večino občin danes tega ne more privoščiti.

Razdrobljenost dela samo meglo čez vse skupaj in povečuje stroške s kupom nepotrebnih funkcionarjev in podpornega osebja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: byvaxyjy ()

hendriks ::

fubyq je izjavil:

Ravno obratno. Desničarji podpiramo obvezne volitve in menimo, da bi bil volilni rezultat zelo izenačen.

svecka je izjavil:

Omejitev županskega mandata je neumnost. Imaš v Sloveniji župane ki so na položaju več mandatov in dobro delajo. Če občanom kaj ni všeč, imajo naslednje volitve priložnost da izvolijo drugega. Kar se tiče korupcije: zdaj pa se ti postavi v vlogo župana. Občinski svet sprejme sklep, da je potrebno lokalno cesto obnoviti in urediti meteorno kanalizacijo. Slučajno poznaš gradbinca in veš da dobro dela. Komu boš zaupal to nalogo? Ni to tako črno belo kot ti misliš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hendriks ()

svecka ::

Županov ki delajo dobro je ena peščica, od ostalih 140 pa vsi sam kradejo. Jaz vidim, na primeru bivših županov, kako lepo živijo. Nadzora ni. Če pa daš kuverto pod mizo maš pa hitro vse zrihtan. In več časa bo tak človek na oblasti, večjo koruptivno in vplivno mrežo si bo naredil. Tako da na koncu sploh ne boš mogel ničesar dobiti posla, ne da boš zlizan z občino. Kdor je hotel poslovati z občino, že ve kako je ko je nekdo na oblasti dolgo časa. Nič ne moreš narediti, ne da pokažeš kuverto, da bi sploh posel stekel. Potem pa maš razne bukareske, kjer prijatelji od župana dobijo žegen za postavitev kipa za 100.000 eur, tebe pač skenclajo, ker si nov, nisi njihov, četudi maš boljšo ponudbo (kvaliteta, nižja cena). Kdo se kle masti mi vemo. Župan dobi 20% v žep, prijatelj dobi biznis.

Kdor tega ne vidi, bo na koncu že sam občutil na svojo lastno škodo.
1
2
3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9839167 (34615) SkipEU
»

Predčasne volitve 2014 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20155647 (51960) Invictus
»

Nov volilni sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5316843 (14838) BlaiseM
»

Ranljive so tudi elektronske volilne naprave v Indiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5910847 (9670) MadMicka

Več podobnih tem