» »

Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).

Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).

««
9 / 9
»
»»

Matako ::

Evo, sem točno vedel, da se bo Thomas usajal...

Sem še posebej napisal, da ne govorim, da smo pa mi zdaj boljši in ZDA v K., ampak samo omenjam da ameriški BLS (Bureau of Labor Statistics, ali kaj vem kaj) upošteva samo tiste, na listi brezposelnih zadnje pol leta in pa kot že rečeno, VSE s KAKRŠNOKOLI zaposlitvijo v obdobju meritve. Če bi mi uporabljali ISTI sistem, bi bila stopnja nezaposlenosti ene par % manjša. Ne pa večja (miljon? WTF?) - kje ti je tukaj logika, če pa oni štejejo več ljudi za zaposlene, kot bi jih mi, po našem sistemu? Ampak saj kotr sem že rekel NI VAŽNO.

Capisc?

Tako da ne me dolgočasiti s temi prežvečinimi levičarskimi forami, samo zato, ker imaš, (čisto upravičeno, z vso pravico) neko drugačno predstavo o nečem. Pa človek božji - ne moreš napasti vsakega, katerega edina krivda je, da ima slučajno o neki konkretni stvari malo več pojma - kot da sem jaz kriv, da sem to izvedel! Halo? Res ni nobenega razloga, da si siten in nevljuden. Oziroma, če že so, so lahko kvečjemu osebni, kar pa nas prav nič ne briga tukaj.

Pa še nekaj,kao v zagovor tem nesrečnim Američanom (da bo Thomas srečen): če že v ZDA kažejo "premajhno" nezaposelnost, potem pri nas kažemo preveliko. Lep primer je moja kolegica, ki je že kar nekaj časa nazaj pustila službo, se prijavila na zavod (tvori del statistike stopnje nezaposlenosti) in zdaj z možem lepo živita z eno plačo brez problemov.

Kaj vem, včasih bi taki punci rekli *gospodinja* in po moji logiki (in očitno ameriški tudi) definitivno NE spada med nezaposlene. Ne imeti šihta 8h na dan NI enako biti nezaposlen - to je točno logika, ki jo uporabljaja ameriški BLS in je po mojem mnenju pravilna, jo PODPIRAM!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

kow ::

Thomas je vedno "rahlo" bojevit. Tiste podatke sem nalimal zato, ker Thomas trdi, da obširnejša avtomatizacija storitev ni več daleč. Razmerje med zaposlenimi in populacijo je v zadnjih 3 letih stabilno (če gre verjeti statistiki), tako da se je vsaj na kratki rok zmotil. Na drugi strani pa velika rast produktivnosti in BDP-ja v zadnjih letih deloma dajata njegovim napovedim prav.
Mene predvsem fascinira statistika kako hitro ameriška industrija zmanjšuje število zaposlenih(tako absolutno, še bolj seveda relativno). To verjetno napoveduje slabe čase za zaposlene v slovenski industriji, ki bo verjetno morala pospešeno odpuščati (Prevent).

Thomas ::

Ja. Jest vidim eno dematerializacijo storitev tudi zaradi avtomatizacije industrije. Ni več tolikšnega pritiska na izobraževanje/zdravljenje/futranje... industrijskih delavcev, naprimer.

Če bodo to nadomestile druge storitve v še večjem obsegu in če jih bo kdo hotel/potreboval, pa da hkrati ne bodo kar hitro avtomatizirane ... pa težko rečem.

Trenutno se mi zdi najpomembnejše to, da gre avtomatizacija v industriji nominalno hitreje, kot outsourcing proizvodnje v Čino in Indijo!

To je trend, ki ga je vredno opazovati, ne pa se blesavo kregat o tem, če "Kitajci odnašajo naše službe ali jih še več prinašajo".

Output strojev v Ameriškem manufactoringu raste hitreje od Kitajske! Razumem donekle pesimizem in jamrarijo mainstreama, ki jim je to itak prečudna novica ter predobra novica, da bi ji posvečali pozornost. Ampak če hočemo pogledati bolj realno, kot se od (mediokritetnega) mainstreama zahteva, je pa to kar lep hec!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matako ::

Ampak jaz še vedno vidim tukaj isti problem, kot vedno: "output strojev" ni vreden 5 dag zenfa, če ne zna delati cenenih superg, majic, gat, sestavljati vsemogoče in nemogoče zabavne elektronike ipd.
Celo najbolj razvite tehnološke panoge so še vedno dokaj delovno intenzivne!

Ker nisem ravno od včeraj po letih, se še dobro spomnim, kako je 20 let nazaj vsak, ki je imel pol ure časa, razpravljal o robotozaciji, umetni inteligenci in pisale so se celo knjige o psiholoških in socialnih travmah ljudi, ki ne bodo imeli ničesar delati.

Razne klice v vetru inžinerjev, ki so jamrali, da bi bilo mogoče boljše najprej vse to izumiti, potem pa bomo videli, so seveda razni pametnjakoviči zelo nevljudno zignorirali.

Po desetletjih razvoja, miljardah raznoraznih denarjev, miljonih ur dolgočasnih predavanj in seminarjev je avtomatizacija proizvodnje praktično tam kjer je bila v poznih 1980 - pomemben del nekaterih vrst proizvodnje (npr. avtomobilske industrije), ampak samo to in nič več . Avtomatizirane tovarne trdno ostajajo v domeni ZF - kar je po svoje škoda, če mene vprašate. Hja izgleda, da stvar le NI TAKO PREPROSTA.

Tako da Thomas, Rumene grožnje še ni konec! Ooo ne! Razen če izumiš TCT-1 (Thomas China Terminator Mk1) - kibernetski organizem, ki bo identificiral, eliminiral ter odstranil bioorganizme aziatskega izvora ter ostale nižje oblike življenja, hkrati pa še kdaj pa kdaj rolal novoletne rakete in šival Palmers tangice!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

kow ::

Po desetletjih razvoja, miljardah raznoraznih denarjev, miljonih ur dolgočasnih predavanj in seminarjev je avtomatizacija proizvodnje praktično tam kjer je bila v poznih 1980 - pomemben del nekaterih vrst proizvodnje (npr. avtomobilske industrije), ampak samo to in nič več . Avtomatizirane tovarne trdno ostajajo v domeni ZF - kar je po svoje škoda, če mene vprašate. Hja izgleda, da stvar le NI TAKO PREPROSTA.


Mislim, da podcenjuješ napredek industrije zadnjih 20 let. Pred kratkim sem bil v skladišču od Gorenja, pa nisem videl enega človeka notri. Bil sem tudi v novem Krkinem obratu pa dvomim, da je bilo notri več kot 100 ljudi.

BigWhale ::

Distribucija denarja in hrane je rahlo off topic tukaj. Tako kot tudi obmetavanje z raznoraznimi levicarji.

Morate biti pridni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()
««
9 / 9
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

avtomatizacija in prihodnost človeštva (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
959825 (3290) TheBlueOne
»

Foxconn bi se širil v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7625924 (23724) Mr.B
»

Kaj bomo pa z [vstavi poljubnega delavca]? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
748254 (5132) slovenija T
»

Zanimivost glede Busha (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15116328 (13599) undefined

Več podobnih tem