Forum » Loža » Kemikalije v hrani
Kemikalije v hrani
frenk ::
kako strupena sta naprimer natrijev glutaminat in kalijev bisulfit...kva pa druge kemikalije?
Thomas ::
Ni sile sploh. Vsaj raziskave še niso nič kaj hudega odkrile. Nema frke!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Zheegec ::
Najbrž vsak dan poješ še veliko drugih "strupenih" kemikalij, pa se tudi zavedaš ne.
Rešitev: ne jesti ali piti, vedno pomaga
Rešitev: ne jesti ali piti, vedno pomaga
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
frenk ::
za enega od teh dveh sem slišal da se je celo v bojnih strupih uporabljal...al so to samo prazne besede?
Gandalfar ::
frenk: seveda, sej ce naenkrat pojes par kil soli bos tudi umrl...
Problem je pac, ker sol ni primerna za bojni strup, ker bi verjetno delovala podobno kot kamen medtem, ko lahko druge kemikalije lazje spremnis v koncentrirane bojne strupe.
Problem je pac, ker sol ni primerna za bojni strup, ker bi verjetno delovala podobno kot kamen medtem, ko lahko druge kemikalije lazje spremnis v koncentrirane bojne strupe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gandalfar ()
Thomas ::
V bojnih strupih so uporabljal tud vodo. Sem vseen že žejen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
frenk ::
btw tole zanima mojo mt...jest sm itak smetnak
...torej tedve kemikaliji nista nč bol strupeni kot ostale?
...torej tedve kemikaliji nista nč bol strupeni kot ostale?
hruske ::
Hja... glede hrane... kar je kupljeno v štacuni in ima tak čuden okus v primerjavi z domačo hrano (npr. ksne italjanske klobase) pol ves da ma še kr neki not. Primerji z domačo hrano če lahko. Za moje pojme je ena hrana k ma dokaj mal dodatkov sir.
Kemikalije boš najdu sploh u ksnih sladkarijah, še psebi take k jih namestiš na torto, kupljene torte, ipd ipd, ker s kemikalijam dosežejo, da jim v enem dnevu vse ne zoksidira in zgnije na mestu. Pa da je lepše barve. Pa da ma močnejši okus. Sranje skratka. Doma imam en spisek takih stvari, ampak sm zdej u študencu tk da... :\
Kemikalije boš najdu sploh u ksnih sladkarijah, še psebi take k jih namestiš na torto, kupljene torte, ipd ipd, ker s kemikalijam dosežejo, da jim v enem dnevu vse ne zoksidira in zgnije na mestu. Pa da je lepše barve. Pa da ma močnejši okus. Sranje skratka. Doma imam en spisek takih stvari, ampak sm zdej u študencu tk da... :\
ali3n ::
V 70-ih (razcvet kemijske industrije) so veselo šprical po njivah kar so mel - in to "dobro vago". Vmes so par preparatov prepovedal (kancerogeni itd.), samo imho ni panike.. Povej mami, da je itak že tok tega pojedla, da če ma glavo, dve roki, in dve nogi.. naj lepo uživa ob dobri hrani še naprej... "nema tice do prasice"
Konkretno - v kemtijstvu se tendenca porabe fitofarmacije nagiba k "optimumu" (zeleni in mirovniki rečejo temu kompromisu "sonaravno kmetijstvo") - po domače povedano - res špricat _samo_ tok kot je nujno, da zatreš tiste trdoglave žužke inu bolezni; v praksi se je ptevilo škropljenj sadnjega drevja zmanjšalo iz okoli 25 (+- 5 odvisno od sezone - koliko je dežja) na 15... zanimiv je podatek, da so naprimer slovenski kmetje vedno pogostejši obiskovalci kratkih tečajev, kjer se učijo pravilnega nastavljanja škropilnic; tudi fitofarmacevtska sredstva niso zastonj...
Kako imajo pošlihtane zadeve "živilci" pa ne vem, ker nisem živilski tehnolog... verjetno se pa "pravila igre" podobna - se zaostrujejo...
Konkretno - v kemtijstvu se tendenca porabe fitofarmacije nagiba k "optimumu" (zeleni in mirovniki rečejo temu kompromisu "sonaravno kmetijstvo") - po domače povedano - res špricat _samo_ tok kot je nujno, da zatreš tiste trdoglave žužke inu bolezni; v praksi se je ptevilo škropljenj sadnjega drevja zmanjšalo iz okoli 25 (+- 5 odvisno od sezone - koliko je dežja) na 15... zanimiv je podatek, da so naprimer slovenski kmetje vedno pogostejši obiskovalci kratkih tečajev, kjer se učijo pravilnega nastavljanja škropilnic; tudi fitofarmacevtska sredstva niso zastonj...
Kako imajo pošlihtane zadeve "živilci" pa ne vem, ker nisem živilski tehnolog... verjetno se pa "pravila igre" podobna - se zaostrujejo...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
perci ::
No, svinjarija se se vseen zliva na polja, pa naj bo v obliki pesticidov al pa umetnih gnojil. JSt glasujem za genetsko pridelano hrano. BT koruza all the way ;).
ali3n ::
Ironično je, da ljubitelji zdrave hrane (vegetarianci) nadomeščajo meso s sojo, hkrati pa so goreči nasprotniki genetsko spremenjenih rastlin, zagovorniki eko kmetijstva/hrane... kar je čisto ok... žal se ne zavedajo preprostega dejstva, da masovna eko pridelava ni možna! le butična... zakaj? ni teorije, da vse uši na mojih bogih 5-ih jablanah na vrtu pojejo samo pikapolonce - bi rabu celo eskadriljo pikapolonc; kje so šele ogromni nasadi/polja; pa ostale bolezni (glivične, da o virusnih ne zgubljam besed) in škodljivci; tisti, ki ste ročno okopavali krompir, veste o čem govorim... kako zbada v križu...
in kje je ironija: cca 75-80% soje na svetovnih trgih je genetsko spremenjene...
----v vednost----
btw - umetnih gnojil NI; so pa mineralna gnojila... iste snovi kot v "naravnih", le da so v "poljubni" obliki (tempirana dostopnost rastlinam, granulacija,...) - če bi pri nas na izpitu uporabil "umetna gnojila", bi letel ven/pogrnil izpit... je pa to "ljudsko ime"
in kje je ironija: cca 75-80% soje na svetovnih trgih je genetsko spremenjene...
----v vednost----
btw - umetnih gnojil NI; so pa mineralna gnojila... iste snovi kot v "naravnih", le da so v "poljubni" obliki (tempirana dostopnost rastlinam, granulacija,...) - če bi pri nas na izpitu uporabil "umetna gnojila", bi letel ven/pogrnil izpit... je pa to "ljudsko ime"
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ali3n ()
undefined ::
> JSt glasujem za genetsko pridelano hrano.
Tega maš v Ameriki polno, pa samo poglej kaj se dogaja z Američani. 90% debeluhov, pa še kakšne druge probleme majo, ki so posledica njihove prehrane.
Tega maš v Ameriki polno, pa samo poglej kaj se dogaja z Američani. 90% debeluhov, pa še kakšne druge probleme majo, ki so posledica njihove prehrane.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: undefined ()
Gandalfar ::
IceMan: ali je problem v tipu hrane, ki je na trziscu ali v menatliteti kaksno in koliko katere hrane jest?
undefined ::
Dvomim, da je problem v tem kolk katere hrane jest. Tako trdijo na TVju, ja, sam jest vseen dvomim v to.
ali3n ::
mnja.. imho je problem le ta, da _preveč_ jemo... se pravi - kvantitativno, ne kvalitativno...
slovenci še mamo raznoliko (meso, škrob, zlenjava) kuhinjo kar je ok... ameri pa ne vem (nism še bil tam); vem pa da v npr. angliji slabo jejo (ne govorim o tradiciji, ampak o "daily food")
slovenci še mamo raznoliko (meso, škrob, zlenjava) kuhinjo kar je ok... ameri pa ne vem (nism še bil tam); vem pa da v npr. angliji slabo jejo (ne govorim o tradiciji, ampak o "daily food")
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
BigWhale ::
gandalfar: Sol je precej bolj nevarna. Ne par kil soli ampak ze ena kuhinjska zlica soli to lahko povzroci precej precej problemov. MEdelicne stene popokajo, ker sol vso vodo ven posrka... Se temu rece osmoza? men se zdi... nisem sure :)
ali3n: problem mineralnih gnojil ni ta, da jih ljudje uporabljajo ampak je ta, da jih uporabljajo prekomerno.
"Cuj Joza, kolko zaklov bos dal, dva al tri?"
"Ma ka te vem, dobre tri, bojse prevec ko premalo! Daj fsipli se malo gnojila."
Isti smorn je s pesticidi in drugimi *cidi.
Tam kjer pise da je v hrani Kalijev bisulfit ali katera koli druga kemicna spojina, je stvar se ok. Tam kjer pa pise, da je v hrani E220, E440, E415, E480, E168, E322 (random stevilke), je pa zadeva bolj tako tako. PRecej Ejev je v ameriki ze prepovedanih in se jih ne sme uporabljat, v evropi in pri nas pa jih se kar not filajo... Kar nekaj jih je kancerogenih... :P
Jaz osebno raje vidim, da v hrani ni Ejev... :) GM prehrana bo pa zame dobra mogoce cez 20 let. Zadnjic sem nekje zasledil, da je ze marsikje prozivodnja GM prehrane usla nadzoru in ljudje vec ne vedo kaj je 'pravo' in kaj modificirano.
ali3n: problem mineralnih gnojil ni ta, da jih ljudje uporabljajo ampak je ta, da jih uporabljajo prekomerno.
"Cuj Joza, kolko zaklov bos dal, dva al tri?"
"Ma ka te vem, dobre tri, bojse prevec ko premalo! Daj fsipli se malo gnojila."
Isti smorn je s pesticidi in drugimi *cidi.
Tam kjer pise da je v hrani Kalijev bisulfit ali katera koli druga kemicna spojina, je stvar se ok. Tam kjer pa pise, da je v hrani E220, E440, E415, E480, E168, E322 (random stevilke), je pa zadeva bolj tako tako. PRecej Ejev je v ameriki ze prepovedanih in se jih ne sme uporabljat, v evropi in pri nas pa jih se kar not filajo... Kar nekaj jih je kancerogenih... :P
Jaz osebno raje vidim, da v hrani ni Ejev... :) GM prehrana bo pa zame dobra mogoce cez 20 let. Zadnjic sem nekje zasledil, da je ze marsikje prozivodnja GM prehrane usla nadzoru in ljudje vec ne vedo kaj je 'pravo' in kaj modificirano.
mared ::
Mislim, da ste malce zašli s postavljene teme, pa vseeno bom malce več povedal o omenjenih kemikalijah.
Natrijev glutaminat (MSG)
Ga najdeš povsod v naravni hrani (razen sadja).Največ ga recimo najdeš v materinem mleku. Škodljiv zdravju? Na kratko NE. Seveda ob predpostavki, da ga uživaš v normalnih količinah. Industrija ga uporablja kot ojačevalec okusa (potencira predvsem mesni okus). Torej kot so že omenili, bo škodljiv, če boš cele dneve natepaval samo klobase tipa POLI. Ampak škodljive učinke še vedno ne boš mogel pripisati MSG, prej vsem drugim aditivom v izdelku.
Še zanimivost. Industrija največkrat uporablja kombinacijo ojačevalcev okusa, že omenjeni MSG ter natrijev inozinat. To daje izredno potenciran okus mesa. S tem, da je MSG pridobljen največkrat skozi naravno fermentacijo, inozinat pa pridobivajo iz človeških las (največji izdelovalec je Kitajska).
Kalijev bisulfit?? Verjetno si imel v mislih natrijev.
Konzervans. Škodljiv enako kot vsi ostali konzervansi. Nasvet-čim manj, saj velja isto kot za MSG.
Torej splošno pravilo pravi, da se izogibajte izdelkov, ki imajo v deklaraciji (sam vedno pogledam na njo) navedene E-številke (kaj katera pomeni uporabi http://ukfoodguide.net/enumeric.htm). Več jih je, večji lok naredi okoli teh izdelkov.
Ker sam delam v živilski industrji, me osebno ne moti tolko MSG ali konzervansi, temveč
1. umetna sladila-dokazano kancerogena (razni light izdelki)
2. umetne barve-dokazano kancerogene (sedaj moderne razne pijače modre in zelene barve (skratka nenaravnih barv), bonboni, sladoled...
3. do predkratkim razni žele izdelki (bonboni...), narejeni iz želatine, pridobljene iz živali (se spomnite afere norih krav.....)
Tako, upam da nisem preveč moril, ampak držte se domače kuhinje kot pijanec plota.
Natrijev glutaminat (MSG)
Ga najdeš povsod v naravni hrani (razen sadja).Največ ga recimo najdeš v materinem mleku. Škodljiv zdravju? Na kratko NE. Seveda ob predpostavki, da ga uživaš v normalnih količinah. Industrija ga uporablja kot ojačevalec okusa (potencira predvsem mesni okus). Torej kot so že omenili, bo škodljiv, če boš cele dneve natepaval samo klobase tipa POLI. Ampak škodljive učinke še vedno ne boš mogel pripisati MSG, prej vsem drugim aditivom v izdelku.
Še zanimivost. Industrija največkrat uporablja kombinacijo ojačevalcev okusa, že omenjeni MSG ter natrijev inozinat. To daje izredno potenciran okus mesa. S tem, da je MSG pridobljen največkrat skozi naravno fermentacijo, inozinat pa pridobivajo iz človeških las (največji izdelovalec je Kitajska).
Kalijev bisulfit?? Verjetno si imel v mislih natrijev.
Konzervans. Škodljiv enako kot vsi ostali konzervansi. Nasvet-čim manj, saj velja isto kot za MSG.
Torej splošno pravilo pravi, da se izogibajte izdelkov, ki imajo v deklaraciji (sam vedno pogledam na njo) navedene E-številke (kaj katera pomeni uporabi http://ukfoodguide.net/enumeric.htm). Več jih je, večji lok naredi okoli teh izdelkov.
Ker sam delam v živilski industrji, me osebno ne moti tolko MSG ali konzervansi, temveč
1. umetna sladila-dokazano kancerogena (razni light izdelki)
2. umetne barve-dokazano kancerogene (sedaj moderne razne pijače modre in zelene barve (skratka nenaravnih barv), bonboni, sladoled...
3. do predkratkim razni žele izdelki (bonboni...), narejeni iz želatine, pridobljene iz živali (se spomnite afere norih krav.....)
Tako, upam da nisem preveč moril, ampak držte se domače kuhinje kot pijanec plota.
bili_39 ::
Kalijev bisulfit, hmm si mislil :
E224 Potassium metabisulphite; a preservative, allergic reactions possible
Ja, cela panika je bila okoli te E klasifikacije. To so samo klasificirani aditivi za hrano. Nekateri so dovoljeni, nekateri prepovedani in nekateri dovoljeni pod določenimi pogoji. Če koga zanima je tukaj kompleten seznam.
Drugače pa gugl...
E224 Potassium metabisulphite; a preservative, allergic reactions possible
Ja, cela panika je bila okoli te E klasifikacije. To so samo klasificirani aditivi za hrano. Nekateri so dovoljeni, nekateri prepovedani in nekateri dovoljeni pod določenimi pogoji. Če koga zanima je tukaj kompleten seznam.
Drugače pa gugl...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Mc'Donalds (strani: 1 2 3 4 … 22 23 24 25 )Oddelek: Loža | 184707 (9274) | Horas |
» | Francija letos brez Monsanto koruze (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Industrijska lastnina | 80999 (74835) | Icematxyz |
» | Hrenovke - škodljive? Da ali Ne? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 29972 (26657) | mojsterleo |
⊘ | Strupen fluor (fluorid) (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 12821 (10475) | WarpedGone |
» | Genetsko spremenjena hrana DA ali NE? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7681 (6817) | Tito |