» »

Prvi računalniki v Sloveniji, 1. del - računski stroji v javnih ustanovah

Prvi računalniki v Sloveniji, 1. del - računski stroji v javnih ustanovah

Luknjačice na luknjane kartice zajemajo podatke za obdelavo. Norsk Teknisk Museum, Oslo (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - Na podlagi izvirnih raziskav smo v Računalniškem muzeju pripravili serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji. Prispevke o prvih računalnikih pri nas smo obogatili s povezanimi splošnimi temami, ki spremljajo razvoj tehnologije, programiranja in telekomunikacij, ter obravnavajo družbeno pomembne aspekte računalništva kot so na primer uvajanje računalnikov v javno upravo, zdravstvo in znanstveno-raziskovalno dejavnost, pa uvajanje pouka računalništva v šole in začetek študija računalništva. Nismo pa pozabili niti na delo naših znanstvenikov in inženirjev in njihove prve poskuse lastne izgradnje računalniških sistemov ter začetke serijske proizvodnje računalnikov pri nas.

O prvih računskih strojih v javnih ustanovah pri nas si bolj podrobno lahko preberete na strani računalniškega muzeja.

S tokratno objavo usmerjamo pogled v štirideseta in petdeseta, na tehnologijo računskih strojev in z njimi povezano avtomatsko obdelavo podatkov na principu luknjanih kartic. Ta kot neposredna predhodnica elektronskih računalnikov predstavlja prvi resen prodor industrijske revolucije devetnajstega stoletja tudi na področje administracije, predvsem v informacijsko intenzivni dejavnosti statistike in bančništva. Za obvladovanje gospodarstva in družbe je bila na začetku prejšnjega stoletja potrebna obdelava in interpretacija vedno večje količine podatkov. Ročno jim ni bilo več mogoče slediti, zato so se začeli razvijati postopki in pripomočki za avtomatizacijo obdelave podatkov. Sistem luknjanih kartic in računski stroji, ki jih je izumil Herman Hollerith, so bili prvič uporabljeni pri popisu prebivalstva 1890 v ZDA, potem pa so se kmalu razširili tudi v druge države in so se v naslednjih petdeset letih uveljavili kot glavni prijem za modernizacijo administracije tako v gospodarstvu kot v večini družbenih dejavnosti. Postopno so se razvile garniture strojev z različnimi funkcijami in stopnjami avtomatizacije. Imenujemo jih tudi klasične računalniške garniture. V pripravljalni fazi se je poleg luknjalnika za vnos podatkov na luknjane kartice uporabljala še verificirka za preverjanje pravilnosti zapisa podatka, duplicirka s katero je bilo možno kartice podvojevati in interpretirka s katero je bilo možno določeno luknjano kartico prevesti v čitljivo obliko/dokument. Pred obdelavo se je s sortirko in mešalko kartice s podatki lahko preuredilo ali prerazporedilo po željenem vrstnem redu ali določenem kriteriju. Čitalnik računskega stroja je nato prebiral določene podatke zapisane na seriji luknjanih kartic in po navodilu operaterja na podatkih izvajal računske operacije, rezultate pa na koncu naluknjal na kartice. Tabelirka pa je v zaključni fazi obdelave te rezultate izpisala kot številčne in črkovne podatke na vnaprej predvidenih obrazcih ali tabelah.

Tudi v Jugoslaviji se je po vojni bolj intenzivno začela uporabljati takšna obdelava po sistemu luknjanih kartic s pomočjo IBM računskih strojev. Leta 1948 je bil z njimi izveden popis prebivalstva in leta 1952 so eno izmed prvih tovrstnih naprav kupili tudi v našem Zavodu za statistiko in evidenco v Ljubljani. Popisi gospodarske dejavnosti so se vršili vse pogosteje, uvajati pa se je začela tudi strojna obdelava zemljiškega katastra. Računske stroje IBM so imeli v tem času tudi v Narodni banki, vključno z ljubljansko podružnico. Tu so si takrat zelo prizadevali, da bi čimbolj avtomatizirali poslovanje. V drugi polovici petdesetih so jih začeli uporabljati tudi nekateri drugi državni organi, kot na primer Republiški sekretariat za notranje zadeve, ki je strojno obdeloval podatke posameznih kartotek in evidenc. V začetku šestdesetih so z obdelavo nekaterih statističnih podatkov začeli tudi v Zavodu za zdravstveno varstvo. Začelo se je že razpravljati o širšem uvajanju obdelave podatkov v javno upravo in o novih elektronskih sistemih, na primer za register prebivalstva z vsemi potrebnimi evidencami in kartotekami, pri finančnih in davčnih službah, pri problematiki gradbeništva in urbanima in v dokumentacijski službi, vendar pa so se vsi ti projekti začeli izvajati šele konec šestdesetih. Leta 1964 so nov elektronski računski stroj Univac kupili tudi v takrat ustanovljeni Službi družbenega knjigovodstva v Ljubljani, kjer so z njim izvajali kontrolo periodičnih in zaključnih računov. Uporaba računskih strojev je bila izredno zahtevna in zaradi pomanjkanja znanja še posebej pri nas omejena. Običajen način njihovega programiranja prek ožičenja nadzornih plošč in načrtovanja toka podatkov je bil namreč zelo zapleten in je zahteval veliko truda in znanja. V bolj razvitih državah, predvsem v ZDA, so se v petdesetih že pojavili prvi pravi računalniki, ki so omogočali reševanje veliko bolj kompleksnih problemov. Izgradnja prvega elektronskega računalnika pa se je začela tudi v Beogradu in je bila zaključena do leta 1960, ko smo v državi dobili tudi prvi uvoženi elektronski računalnik.

7 komentarjev

Scaramouche3 ::

kdaj bo o tem kako je nastal prvi računalnik v Jugi?

FireSnake ::

Odlično! Hvala.

Seljak: tole ni za nepismene.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

miroB ::

Kul članek, tako novica kot izvorni link. Moj predlog in mnenje je da bi v naslednji članek o zgodovini računalništva vsekakor morali vključiti propadlega tekstilnega giganta Mura iz Murske Sobote. Namreč tam smo v 70ih in 80ih letih vsekakor bili pionirji v Sloveniji, čak i šire. Jaz osebno sem premlad, da bi delal na računalnikih, ki so za vnašanje podatkov uporabljali luknjane kartice, poznam pa bivše sodelavce, ki imajo izkušnje tudi s tem... Poznam celo človeka, ki ima tole, pa še kaj drugega doma, za spomin :) : History of IBM magnetic disk drives @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: miroB ()

1fris ::

Nekaj o Službi družbenega knjigovodstva in uporabi računalnikov lahko preberete na naslovu https://sdk-tezaurus.blogspot.com/ :)

Sokrates ::

Se spomnim kako je moja sestra selala na takih zadeva. Juki-jeva verificirka in IBM luknjčica. Na karticah en ku pravokotnih lukenj razmetanih po njej. Spomin je bil 1KB na kartici velikosti 50x50 cm in to z feritnimi obročki in tuljavicami v velikosti 5mm. Za pogledat neverjetna mojstrovina od IBM.
V firmi kasneje smo imeli pa Dvojno delovno mizo z dvema tipkovnicama nasproti in enim monitorjem, ki je bil razdeljen z zrcali na dve polovici in sta sodelavki gledali vsaka na pol ekrana. IBM spet. HD je težat 15KB. haha
Baracuda

tony1 ::

Uporaba računalnika na takratnem RSNZ je prikazani tudi v slovenski TV kriminalki iz začetka 70ih let Vest in pločevina (scenarij je napisal Vitomil Zupan, v glavnih vlogah Cavazza in Valič), bila je na YT in v arhivu RTVS:
https://www.facebook.com/watch/?v=21063...

msjr ::

Trivia: Luknjalnik in bralnik sem celo videl v živo v računskem centru Ljubljanskih mlekarn prvi polovici osemdesetih(!). Sem pomagal sortirat kartice po zaporedni številki (na zgornjem robu je imela vsaka kartica sprintano številko), ko se jim je prevrnilo več škatel in niso mogli naloadati programa. Delo je trajalo več ur, za nagrado sem si lahko naloadal kačo in igral nekaj časa na terminalu, dokler niso iz računovodsva klicali da ne morejo delat in je bilo konec zabave. Na žalost takrat ni bilo telefona, da bi naredil selfie.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 1. del - računski stroji v javnih ustanovah

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
74194 (2749) msjr
»

Živahen teden na področju kvantnega računalništva

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
88703 (7086) WhiteAngel
»

Kaj s CNC znanjem?

Oddelek: Loža
4817116 (14922) Isotropic
»

Vse najboljše, ENIAC

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
424924 (3781) BluPhenix
»

NC na luknjane kartice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61081 (962) Brane2

Več podobnih tem