Forum » Omrežja in internet » A1 optika v bridge mode nehala delovati
A1 optika v bridge mode nehala delovati

sbawe64 ::
Ne vem kaj se je spremenilo, ampak linija je sedaj nazaj na 500/100. Prav tako hvala vsem za nasvete, mi je uspelo oz. deluje brez njihovega modema Zyxel. Povezavo imam direkt ont ge -> router wan s tem, da sem moral na svojem TP-link (PPPoE sem imel že prej nastavljen) aktivirat Advanced/ IPTV/VLAN / enable / mode custom VLAN ID 3902 in VLAN priority 0. Upam da bo to nekaj časa delovalo oz. da ne bodo kaj spreminjali. Vsaj ta njihov modem Zyxel ne bo kuril elektrike, se je kar lepo segreval ne glede na to, da je bil v bridge mode.
Lp
Daj ss strani nastavitev.
Meni na tplinku hoče poleg 'internet vlan id' še nastavitev za
Ip-phone vlan id
IPTV vlan id
ter prioriteto.
802.1q tag on/off ?
igmp snooping/proxy/version so kaj pomembne nastavitve ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

TP-Link nastavitve:
Advanced/ IPTV/Iptv/ enable iptv / mode custom
internet vlan id: 3902
priority 0
802.1Q tag ON
Za
Ip-phone vlan id
IPTV vlan id
sem vpisal random cifro, itak nimam, drugače ne spusti vmesnik naprej.
TER
Advanced/network/Internet/Mac clone
'Wan pppoe mac naslov', se morate logirati v zyxel modem, da ga najdete, ni napisan na sami napravi.
Advanced/ IPTV/Iptv/ enable iptv / mode custom
internet vlan id: 3902
priority 0
802.1Q tag ON
Za
Ip-phone vlan id
IPTV vlan id
sem vpisal random cifro, itak nimam, drugače ne spusti vmesnik naprej.
TER
Advanced/network/Internet/Mac clone
'Wan pppoe mac naslov', se morate logirati v zyxel modem, da ga najdete, ni napisan na sami napravi.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…

Meizu ::
bridge mode z A1 zyxel routerjem, kjer poleg pppoe seje tvojega routerja, eno pppoe sejo verjetno vzpostavi tudi zyxel router. In če je res ena seja omejena na nižjo hitrost, je vprašanje kaj določa, kdo dobi hitrejšo: zyxel ali tvoj router. to zadevo pa vidijo tehniki v centrali in bi bilo potrebno da se jim javi da preverijo in nastavijo kater router naj dobi hitrejšo povezavo.
Nisem šel tako globoko v bridge pri A1 ker mi itak ni hotel delat ampak če je to res, potem je to itak bullshit. Seveda se o tem preko klicnega centra z A1 praktično ne da razpravljat ker uni študenti tam nimajo pojma o teh stvareh.
Hkrati bi moral zyxel v true bridge načinu ppoe sejo idealno samo posredovati naprej tvojemu ruterju in nič drugega.

PrimozR ::
A lahko morda kdo ugotovi, kaj so pri A1 (ali pri Telekomu?) spremenili, da so zdaj povezave stabilne? Da vemo povedati naslednjič, ko bo šlo kaj narobe :)

d4vid ::
Evo, danes sem se poigral z mojim Asusom RT-AX55.
WAN povezavo sem nastavil na PPPoE, pod LAN-> IPTV sem izbral ročno nastavitev in:
- internet VLAN 3902
- LAN 4 VLAN 3970
Preko switcha sem priklopil 2 STBja na LAN 4 in zadeva zaenkrat deluje.
Router je vezan direktno na ONT od RUNE, brez modema, in upam, da bo stabilno. Mam en server pa par stvari gor, vključno s parimi spletnimi stranmi, tako da "rabim" zanesljiv net... skoraj mesečni reseti modema na tovarniške nastavitve so mi kar pili živce...
WAN povezavo sem nastavil na PPPoE, pod LAN-> IPTV sem izbral ročno nastavitev in:
- internet VLAN 3902
- LAN 4 VLAN 3970
Router je vezan direktno na ONT od RUNE, brez modema, in upam, da bo stabilno. Mam en server pa par stvari gor, vključno s parimi spletnimi stranmi, tako da "rabim" zanesljiv net... skoraj mesečni reseti modema na tovarniške nastavitve so mi kar pili živce...
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

pixelzgaming ::
Kako deluje na A1 FRITZ Box 7590 AX bridge ?
Enako kot na vseh ostalih. iz fritz lan1 priklopis v wan routerja
PC: Ryzen 7 3700X | 32GB DDR4 | 500GB NVMe | 10TB HDD | RX 6800 XT | W10
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 14TB HDD | Proxmox VE
Server2: i7 4770 | 16 GB DDR3 | 128GB SSD | 16TB HDD | CasaOS

Evo, danes sem se poigral z mojim Asusom RT-AX55.
- internet VLAN 3902
- LAN 4 VLAN 3970
No očitno sem se malo prehitro pohvalil. Na fast.com dosegam cca 200-250 Mbps, prej je šlo 450-500 Mbit konstantno. Je problem v prešvoh ruterju (asus rt-ax 55) ali kje drugje?
Bom poskusil na server vržt opnsense pa da vidim, kaj pokaže speedtest...

Meni je prastar Archer C7 dosegal 700 Mbit na gigabitnem downlinku... 500 Mbps ne bi smel biti problem.

socialec ::
Ja, dobro to, imaš na svojem wifi AX routerju višjo hitrost od ispjevega, ker gbps ethernet med njima.
Je dobro sicer uporabljati še izoliran 2.4Ghz sub-wifi za iot - podobno kot recimo guest?
Je dobro sicer uporabljati še izoliran 2.4Ghz sub-wifi za iot - podobno kot recimo guest?

d4vid
Preveri napajalnik na asusu.
Drugače imajo praktično že vsi routerji zadnjih 10 let hw pospeševanje wan to lan.
Kateri fw imaš nameščen ?
Drugače imajo praktično že vsi routerji zadnjih 10 let hw pospeševanje wan to lan.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…

d4vid
Različica vdelane programske opreme:3.0.0.4.386_52332
Tole mi piše.
Čeprav zdajle je šlo 540/80 na fast.com prek telefona na 5Ghz wifiju, kar ni slabo.

Hitrost se meri na kablu, https://akostest.net/sl ali
speedtest Slo server (meni ljubša, ker ne zahteva Jave).
Ima fast.com sploh kolokacijo v Slo ?
speedtest Slo server (meni ljubša, ker ne zahteva Jave).
Ima fast.com sploh kolokacijo v Slo ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…

Na telefonu sem na hitro pognal speedtest pa je lepe cifre vn vrglo.
Drugače delam meritve na stacionarcu, povezanim direktno na modem.
Btw, offtopic. Se da na A1 zmenit za boljšo povezavo, 1Gbps/500Mbps ali kaj takega?
Btw, offtopic. Se da na A1 zmenit za boljšo povezavo, 1Gbps/500Mbps ali kaj takega?

Bizkit45 ::
Ce bos dovolj placal ti bodo tudi server room postavili, kjer bos speed test delal lokalno in bos bolane cifre vidu :)

Kot poslovni uporabnik, verjetno da.
Mala podjetja
https://www.a1.si/poslovni/a1-podjetni
Do 1000/100 Mb/s
Internetna hitrost (optika)
Srednja in velika podjetja
https://www.a1.si/poslovni/internet-in-...
Drugače glej Telekom neo pakete
https://www.telekom.si/internet
HITROST DO UPORABNIKA
do 1 Gbit/s
možnost nadgradnje do 2 Gbit/s
HITROST OD UPORABNIKA
do 300 Mbit/s
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…

Andraz201 ::
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Andraz201 ()

Andraž, hvala za tole, zgleda ne znam poiskat na njihovi strani :)
Škoda edino, da je upload očitno max 100Mbit.

Andraz201 ::
stran 15 cenika
Upload so pomoje omejetve na telekomovi strani oziroma kjer gostujejo(uporabljajo večinoma telekomovo omrežje imo)
Mogoče se kaj v naslednjih mesecih spremeni

pixelzgaming ::
za enkrat so paketi za fizične naročnike max 500/100, se pa bo kmalu baje naredilo neke nove pakete. (telekom ima 2gbit že mislim da 3 leta)
za poslovne je do 10/10 gbit https://www.a1.si/poslovni/internet-in-... - direktni fiber v opremo na centrali
za poslovne je do 10/10 gbit https://www.a1.si/poslovni/internet-in-... - direktni fiber v opremo na centrali
PC: Ryzen 7 3700X | 32GB DDR4 | 500GB NVMe | 10TB HDD | RX 6800 XT | W10

stran 15 cenika
Upload so pomoje omejetve na telekomovi strani oziroma kjer gostujejo(uporabljajo večinoma telekomovo omrežje imo)
Mogoče se kaj v naslednjih mesecih spremeni
T2 ima 1000/200, ampak samo v njihovih omrežjih, v gostovanju pa 1000/100.
IMO je 'največji' problem ravno teh 100 Mbit uploada, 2 Gbit DL ti ne pomaga kaj veliko v primerjavi z 1 Gbit oz. celo 500 Mbit, da dobiš tistih ubogih 300 Mbit uploada. Če mi daš na izbiro 300/300 vs. 500/100, bi pomojem vzel 300/300.
Sicer pa, v duhu teme, danes zjutraj je padel link, sento error: 65 (stari znanec), to mi je 2x na sekundo nabijalo nekje 5 minut, ampak to pokrije zadnjih 500 vnosov v log, kolikor jih prikaže pfsense. Uptimerobot za tisto uro pravi 18 % nedosegljivosti, torej ~10 minut. Od takrat naprej spet dela.

Meizu ::
Ja, dobro to, imaš na svojem wifi AX routerju višjo hitrost od ispjevega, ker gbps ethernet med njima.
Je višja hitrost ja. Sicer tisti zyxel kar solidno pošlje to brzino preko 5g, po mojih meritvah sem dobival 480mbit prek wifi. Problem je porazen domet in izredna nestabilnost ruterja prek wifi. Tale Asus pridno melje in se ni še niti enkrat sesul, prav tako ni težav z dometom, mi 2.4ghz lepo pokrije celo bajto, 5g naprave imam pa dovolj blizu da lovijo poln signal. Ping fantastičen, res dober ruter, če ti ni problem imet vesoljske ladje nekje v sobi :)

bsslo ::
Imam A1 optiko (internet + TV). Uporabljam njihov Set-top box (in ne app).
STB in vse ostale UTP vtičnice (za internet) so povezane v navaden TPLINK switch.
Rad bi imel A1 modem v bridge načinu. Imam tudi svoj usmerjevalnik AX53.
Vprašanje: ali je potrebno na AX53 uporabiti dediciran LAN port za IPTV?
PS: po default načinu (A1 v router načinu), mi IPTV deluje preko mojega switcha.
Groba skica za lažjo predstavo:
A1 ruter --> AX53 --> switch (STB, NAS, ostale UTP vtičnice...)
STB in vse ostale UTP vtičnice (za internet) so povezane v navaden TPLINK switch.
Rad bi imel A1 modem v bridge načinu. Imam tudi svoj usmerjevalnik AX53.
Vprašanje: ali je potrebno na AX53 uporabiti dediciran LAN port za IPTV?
PS: po default načinu (A1 v router načinu), mi IPTV deluje preko mojega switcha.
Groba skica za lažjo predstavo:
A1 ruter --> AX53 --> switch (STB, NAS, ostale UTP vtičnice...)

Ja, rabiš dediciran port za IPTV. Nastavit moraš VLAN za net in za IPTV, kjer tudi nastaviš na kater port gre IPTV.

Ok, hvala.
Zakaj pa to ni potrebno, če je A1 router postavljen v router načinu?
PS: na Telemachu dedicated port prav tako ni bil potreben. Ne glede na to ali je Telemach router bil v načinu 'router' ali 'bridge'.
PS: na Telemachu dedicated port prav tako ni bil potreben. Ne glede na to ali je Telemach router bil v načinu 'router' ali 'bridge'.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bsslo ()

looka ::
Ej, vi z dvema pppoe sejama. Vam to dve seji drži pokonci ali vam eno vrže dol po nekaj časa? No in če lahko delite, na kakšen način ste dobili dve? Priklop dveh naprav?

Jaz imam na asusu vklopljen pppoe passtrough. Sem se zadnjič nekaj igral s opnsense v VM, ki je priključen na LAN asusa. Pa nastavim WAN PPPoE in vzpostavi dodatno sejo in pridobi ISTI (statični) IP kot ruter, s tem da seja na asusu ni padla. Sem potem hitro izklopil WAN na opnsense, ne vem koliko časa drži sejo.

Ok, hvala.
Ker pri Telemachu TV dobi sliko prek koaksialca, prek interneta (ne prek IPTV) pa gre ogled nazaj. Ne vem točno kako je liveTV na telemach optiki (ker baje isto vse teče prek etherneta), ampak si predstavljam, da samo še LiveTV pošljejo prek interneta.
IPTV pa zahteva namenski LAN.

beta1 ::
Na telemach, prakticno na vseh optikah, dela LiveTV in ogled nazaj bilokje. Box lahko neses tudi na drug naslov in vsetak v A1 in bo TV delal.
Tak da se ni treba ukvarjati z nobenimi LANi in Vlani in porti.
Ce tweakas Telemach box, lahko tudi aktiviras nazaj WiFi v boxu in potem vseskupaj dela preko wirelessa.
Drugace dejansko dela vseskupaj preko neta, rabis samo 1 kabel v nadstropje in navaden switch in gledas TV.
Koaks je edino se da rabis koaks + lan
Tak da se ni treba ukvarjati z nobenimi LANi in Vlani in porti.
Ce tweakas Telemach box, lahko tudi aktiviras nazaj WiFi v boxu in potem vseskupaj dela preko wirelessa.
Drugace dejansko dela vseskupaj preko neta, rabis samo 1 kabel v nadstropje in navaden switch in gledas TV.
Koaks je edino se da rabis koaks + lan
Huawei LTE CPE master.

Tako je, v mojem primeru, ko sem bil še na Telemachu, nisem bil na koaksialcu, ampak na njihovi optiki - in mi je vse delovalo, ne glede na to ali je bil njihov ruter v bridge načinu ali ne.
> Ja, rabiš dediciran port za IPTV. Nastavit moraš VLAN za net in za IPTV, kjer tudi nastaviš na kater port gre IPTV.
Še eno vprašanje, če se odločim za A1 modem v bridge načinu + dedicated port na mojem ruterju:
Ali bodo potem ostale storitve na A1 TV boxu delovale?
- Netflix
- Youtube
- castanje na Youtube
- RTV365
> Ja, rabiš dediciran port za IPTV. Nastavit moraš VLAN za net in za IPTV, kjer tudi nastaviš na kater port gre IPTV.
Še eno vprašanje, če se odločim za A1 modem v bridge načinu + dedicated port na mojem ruterju:
Ali bodo potem ostale storitve na A1 TV boxu delovale?
- Netflix
- Youtube
- castanje na Youtube
- RTV365
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | A1 RouterOddelek: Omrežja in internet | 5209 (552) | ideep |
» | Počasen wi fiOddelek: Omrežja in internet | 3413 (2241) | Laki_lai k |
» | Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 24001 (12357) | Ghost007 |
» | A1 Kombo M (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Omrežja in internet | 86123 (28528) | Tilen |
» | Kateri od ponudnikov omogoca lasten router?Oddelek: Omrežja in internet | 6399 (4797) | Voluharr |