» »

Ubiquiti in Telekom IPTV

Ubiquiti in Telekom IPTV

1 2
3
»

PARTyZAN ::

Ja.

emek ::

PARTyZAN je izjavil:

Ja.

a si mogoče probal to IGMP rešitev? z verzijo kontrolerja 7 ali 8 so nekaj porihtali stvari, baje :D

IceBoX ::

PARTyZAN je izjavil:

Jaz imam naslednji setup: Iz Telekom modema v UDM Pro SE peljem 2 kabla, en gre v UDM SE WAN, drugi pa v enega izmed portov na integriranem switchu. WAN je za internet, tu vzpostavljam novo PPPoE sejo na UDM, drugi port ima pa nastavljen 3999 tag, ki je na ločeni PPPoE seji, ki jo vzpostavlja modem. Downstream portom do STBjev samo assignam port profile, ki vsebuje IPTV tag.

Akos speedtest mi nameri okoli 920Mbit dol na Neo C paketu, CPU load na routerju ob meritvah ne preseže 40% z vklopljenim IDS.

Tisti port ko ima IPTV tag (vlan 3999), ali preko tega porta deluje tudi internet ali imaš direktno komunikator tam priključen?

Recimo da bi iz porta 2 (ki mu daš IPTV profil) iz UDM SE peljal kabel do switcha, na ta switch potem priklopil AP ter STB. Ali bo oboje delovalo? AP bo imel internet in STB bi tudi deloval?
Huh...

sirotka ::

PARTyZAN je izjavil:

Jaz imam naslednji setup: Iz Telekom modema v UDM Pro SE peljem 2 kabla, en gre v UDM SE WAN, drugi pa v enega izmed portov na integriranem switchu. WAN je za internet, tu vzpostavljam novo PPPoE sejo na UDM, drugi port ima pa nastavljen 3999 tag, ki je na ločeni PPPoE seji, ki jo vzpostavlja modem. Downstream portom do STBjev samo assignam port profile, ki vsebuje IPTV tag.

Akos speedtest mi nameri okoli 920Mbit dol na Neo C paketu, CPU load na routerju ob meritvah ne preseže 40% z vklopljenim IDS.

Nimaš potem double NAT-a?

PARTyZAN ::

@emek, po pravici povedano se mi ne da preizkušat ker mi zadnjih par let deluje.
@icebox: STBja sta po hierarhiji priklopljena dva switcha nižje. Na upstream in downstream portih switchev je samo dodan VLAN 3999 tag preko port profilov. Tako da ja, od routerja naprej lahko pelješ vse po enem kablu.
@sirotka: UDM Pro vzpostavi PPPoE sejo in dobi svoj public IP.

Res? Moram probat, sicer deluje prek skripte, samo tole je po eni strani še boljša rešitev. Ne vem edino kako bi rešil statični ip za na udm.

PARTyZAN je izjavil:

@emek, po pravici povedano se mi ne da preizkušat ker mi zadnjih par let deluje.
@icebox: STBja sta po hierarhiji priklopljena dva switcha nižje. Na upstream in downstream portih switchev je samo dodan VLAN 3999 tag preko port profilov. Tako da ja, od routerja naprej lahko pelješ vse po enem kablu.
@sirotka: UDM Pro vzpostavi PPPoE sejo in dobi svoj public IP.

express 7 ima samo 2 porta, wan in lan, torej bom na njem kreiral vlan3999 in potem v USW-24 nastavil port 24 na vlan3999 only, priklopil modem iptv - port 24 vlan3999, in potem dalje šibal po hiši do switchev in stbjev ;)
imam vse 3 skupaj (modem/router/switch) v omari.

Prej pa še seveda mojo teorijo sprobam in javim, če je bilo kaj sreče :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: emek ()

NejcSSD ::

Imam Ubiquiti Dream Router 7 (UDR7) in študiram kaj bi naredil, ko berem tole temo...
Najraje bi se Comtrend GRG-4260us v celoti znebil.
Skopiral MAC in SN na SFP port od UDR7, potem pa NEO Boxa vštekal direktno v UDR7.

Druga varianta je pa da Comtrend GRG-4260us dam v modem način, samo potem NEO Boxa vštekana vanj ne bosta imela internetnih storitev ala youtube ipd...

Tretja varianta je da spravim VLAN 3999 še čez pa mislim da čez WAN port ne morem oba.

Kaj bi vi naredili?
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

NejcSSD je izjavil:

Imam Ubiquiti Dream Router 7 (UDR7) in študiram kaj bi naredil, ko berem tole temo...
Najraje bi se Comtrend GRG-4260us v celoti znebil.
Skopiral MAC in SN na SFP port od UDR7, potem pa NEO Boxa vštekal direktno v UDR7.

Druga varianta je pa da Comtrend GRG-4260us dam v modem način, samo potem NEO Boxa vštekana vanj ne bosta imela internetnih storitev ala youtube ipd...

Tretja varianta je da spravim VLAN 3999 še čez pa mislim da čez WAN port ne morem oba.

Kaj bi vi naredili?

igmp proxy na wanu, igmp snooping na vlan3999

Furbo ::

NejcSSD je izjavil:

Kaj bi vi naredili?

Jaz imam Dream router in sem do tistih dveh televizorjev, ki jim imamo, enostavno potegnil kable direkt iz modema.

Ne da se mi zezat s skriptami pa ne vem čem.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Fotr gleda Plex in Youtube prek NEO Boxa ker nima smart tvja, zato je problem... Ker pomojem ne delajo te appi, lahko potrdiš?

Ne vem, ne gledam tv sploh, ne vem pa zakaj ne bi delovali?

Očitno lahko rešiš zadevo tudi tako, da vzpostavljaš dve pppoe seji, nisem se pa še s tem igral, moram po novem letu naredit prehod iz Telemacha na Telekom.

Najbolje je da se znebim obeh Boxov in vzamem Neo Lite aplikacije..

Na LG Web OS bo delala... Pri Fotru pa kaj takega:

https://www.amazon.de/-/en/THOMSON-Stre...

https://www.amazon.de/-/en/Leap-S3-Stre...

Če imaš TK modem ki dela kot navaden modem, če boš v ta modem priklopil NEO bi to normalno moralo delovati (tudi če UDM vzpostavlja PPPoE). Pač na modemu mora port biti nastavljen na IPTV (ponavadi tretji, četrti port).

Drugače pa lahko tudi pozkusiš kot je PARTyZAN napisal. Vendar v obeh primerih tukaj imaš modem od Telekoma. Ne vem kako enostavno je se tega znebiti. Nekje sem bral da je na T-2 to veliko lažje.

PARTyZAN je izjavil:

Huh...

TV vem da dela. Zanima me kaj je s sporedom, ogledom nazaj in aplikacijami ki so na NEOtu poleg (Youtube, Plex itn...). Pomoje da ne delajo. Ali pač?

Če imaš direkt na Telekomov modem priklopljen, ne vem zakaj ne bi delalo. Tudi če je modem v bridge načinu in imaš zadaj router ki vzpostavlja PPPoE.
Tako konfiguracijo sem imel leta (OK, na bakru in ne na optiki), vendar ne vem zakaj bi to bilo drugače.

"Problem" pri tem je edino to, da imaš dva kabla (eden do NEO, drugi pa recimo do switcha).

Ker sem sam imel oboje na istem mestu, mi je bilo neumno da sem imel dva kabla, zato sem takrat malo raziskal in sem na Mikrotiku vse speljal preko enega kabla...da mi ni bilo treba imeti 2 kablov.

Ampak je normalno delovalo vse po 2 kablih. In vedno sem imel svoj router, nikoli ni TK modem vzpostavljal PPPoE povezave.
Huh...

Box dela bp, Neo ima po spominu težave in teži nekaj časa ob zagonu, da nima interneta. Deluje spored, ogled nazaj in vse to bp.

Kaj pa z aplikacijami ki so na NEOtu poleg (Youtube, Plex itn...), če je priklopljen v modem, ne router

Mislim, da ne deluje. Je pa tega že 2 leti.

Ne vem zakaj ne bi delovalo, če je pa tako po defaultu in cela računalniško nepismena Slovenija ima tako vštekano.

No to kar pravi sirotka. Po defaultu pri Telekomu to ne dela. Da daš modem v bridge in priklopiš svojo robo
nastopita dve težavi:
Če box vklopiš v svojo opremo delajo samo internetne storitve
Če box vklopiš v njihov po novem modem ne več router dela samo TV in ogled nazaj

Če si specialc in nastaviš VLAN 3999 in vse ustrezno da na WAN port novega routerja pride oboje tudi taggiran 3999,
igmp snooping on, igmp proxy na ustrezen port in kup jebade potem to dela tudi na ASUSih in Mikrotikih.

Na Ubiquiti robi je pa še bolj zajebano ker na WAN portu ne sprejme dveh vlanov se mi zdi, zato že ta sedmič sprašujem če grem v to in vse razkopljem... IMAM Ubiquiti UDR7 v škatli darilo.

Lahko bi tudi spoofal MAC in SN od Telekom routerja in direkt s centralo vzpostavil sejo.

Računalniško nepismena slovenija nima svojga routerja ampak to funkcijo opravlja all in one terminalska oprema Telekoma. Zato sprašujem ker želim to spremeniti in razen če bom vse TVje dal na NEO Lite aplikacije in se Boxom odpovem,

bm1973 ::

Telekomu zatežiš da ti da najboljši router kar ga imajo.

Meni ga je serviser prinesel in od takrat je mir.

Tale je bil takrat najmočnejši ( Innbox G84 ).

Pač Telekom še vedno uporablja PPPoE za vzpostavljanje komunikacije...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Furbo je izjavil:

Ne vem zakaj ne bi delovalo, če je pa tako po defaultu in cela računalniško nepismena Slovenija ima tako vštekano.

Seveda ima, a hkrati tudi vzpostavljeno ppoe sejo. Če je nimaš, pa tv del deluje, ostalo ne.

Jaz sem imel v bridge mode Ubiquiti dream machine in je bila hitrost nekje 900Mbit namesto slabih 1000Mbit.

Ne vidim veliko smisla v tem. Pa če gre kdaj kaj narobe, bom pač resetiral model, če to ne bo delovalo, kličem support.

kadiffa ::

Ima kdo UCG-ultra in mu skripta deluje? Kreiral iptv vlan, tud v logu javi IPTV VLAN interface reconfigured successfully ampak NEO še vedno ne deluje (ni povezave). Obstaja kakšna enostavna rešitev ali je boljše NEO dati v TK modem:)
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NEO Telekoma Slovenije (strani: 1 2 3 439 40 41 42 )

Oddelek: Omrežja in internet
2055553026 (1434) strom_15
»

Težave pri Unifi nastavitvah za Telekom NEO Smartbox

71626 (166) Sabka8812
»

Usmerjevalnik Mikrotik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11318164 (2437) miko22
»

Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )

7626077 (14433) Ghost007
»

EdgeRouter nastavitve za Telekom Neo box

72967 (2658) BrankoH

Več podobnih tem