» »

Pravno vprašanje - hipoteka

Pravno vprašanje - hipoteka

Onlyx ::

Pozdravljeni,

partnerka bo od očeta podedovala zemljišče na kateri že stoji starejša montažna hiša. Na istem mestu želiva v prihodnosti zgraditi novo hišo, vendar se je tu pojavil problem. Z bivšim partnerjem sta cca. 10 let nazaj vzela kredit za prenovo stanovanja (cca. 50.000 eur), ki je še vedno last njegovega očeta. Ker je bilo potrebno kredit zavarovati, se je njen oče odločil, da ga lahko poleg poroštva zavarujejo tudi z nepremičnino na tem zemljišču. Po dveh letih sta šla narazen (se ločila), ona se je odselila, on pa je kredit do danes normalno odplačeval, tako da je do poplačila ostalo še cca. 15.000 eur oz. 5 let. Ker si želiva čimprej urediti vsaj dokumentacijo za hišo, mu je partnerka predlagala oz. ga je prosila, če lahko na banki čimprej zaprosi za umik hipoteke in kredit zavaruje na drug način ali vzame nov kredit in z njim poplača starega.

Tukaj se je pojavil problem, saj bivši partner ne želi, da se obstoječi kredit kakorkoli spreminja. Zanima naju, kakšne (pravne) možnosti sploh imava, glede na to, da je šel takrat oče prostovoljno v tako zavarovanje?

fikus_ ::

Če te prav razumem, nekdanji partner tvoje sedanje partnerke odplačuje kredit, ki je zavarovan s poroštvom na montažno hišo, ki je last njenega očeta?
Potem mora nekdanji partner spremenit poroštvo za kredit in to uredit z banko. Dvomim, da ga lahko prisilite, ker bi verjetno to bilo slabše zanj.
Sicer se bo pa še kdo oglasil in kaj napisal.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

telexdell ::

Pa ne, da se mora strinjati bivši partner- tudi banka se mora strinjati z drugo garancijo. Pa sprememba tudi nekaj stane- naj tudi to plača bivši?

Če si lastnik zemljišča, te hipoteka na njem ne ovira, da bi si uredil dokumentacijo za gradnjo hiše. Imej le nekje v rezervi tistih 15 jurjev (in nato vsako leto ustrezno manj), če bi bivši nehal plačevati in bi banka zahtevala unovčenje hipoteke.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Onlyx ::

Seveda, stroške vezane s spremembo garancije bi poravnali, pa zaenkrat vseeno ni vneme pri bivšem, da bi se to v kratkem spremenilo. Oče partnerke bi pred začetkom rad naredil prepis na njo, ker želiva da se dokumentacija ureja na najino ime.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Onlyx ()

fikus_ ::

Pri prepisu nepremičnine od očeta na njegovo hčer/tvojo partnerko, bo morala biti udeležena tudi banka.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Onlyx ::

Torej, če prav razumem - dokumentacija se lahko ureja, hiše pa se do poplačilo kredita ne sme graditi, razen, če se v vmesnem obdobju spremeni garancija. Ali se tudi hipoteka prenese na novo nepremičnino?

maticb492 ::

To da noče poplačati kredita z novim je lenoba/idiotizem, danes so obrestne mere konkretno nižje kot 10 let nazaj.. Probaj sam narediit izračun pa mu lepo naredi še izračun koliko bo prišparal, pa bo takoj za.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maticb492 ()

pirat ::

Prepis lahko opravite kadarkoli, da je na zemljiscu vpisana hipoteka ne vpliva na prenos lastnistva (hipoteka bo seveda ostala).

Lahko najames tudi nov kredit ter das isto nepremicnino v zastavo (bo hipoteka drugega ranga). Ce je res se 15.000 EUR in se obstojeci kredit redno odplacuje, se bo morda banka s tem strinjala (ni pa nujno).

Wrop ::

5 let in 15.000 €, dvomim, da se bivšemu splača karkoli refinancirati kredit. Zakaj bi si delal stroške in dodatne poti s tem.
Mogoče mu ponudita, da mu poplačata 10 % glavnice, ki bo obstajala v tistem trenutku, ko/če se odloči prenesti hipoteko.

Tody ::

Oče komot lahko podari / prepiše na hčerko hišo z hipoteko vred. Mislim da bi se vidva na fin način znebila odgovornosti, ki jo je ona sprejela 10 let nazaj. Tudi izbrisnica bo nekaj stala in jo bo treba zrihtat, banka sama od sebe ne naredi nič. Vrjetno bi želela še eno hipoteko vzet na to hišo, kar pa banki ne bo po godu, odvisno sicer od velikosti vajinega kredita in vrednosti hiše. 15.000 eur v resnici ni kaj dosti denarja.

kriptobog ::

Njiju ovira, ker sama ne moreta vknjižiti hipoteke na to zemljišče, ker je že pod hipoteko...

Tody ::

Se da če se banka strinja, sicer se poplača najprej tista prva stvar potem pa druge.

Aston_11 ::

Skratka, ni problem zastonj hiša z zemljiščem, problem je še nekaj dolga poleg hiše z zemljiščem.
Problem se hitro reši - vsako lahko plača dolg tretjega. Glede na to, da bo bajta zastonj...

kriptobog je izjavil:

Njiju ovira, ker sama ne moreta vknjižiti hipoteke na to zemljišče, ker je že pod hipoteko...

Njiju ovira, da nista lastnika, obnašata se pa na pol tako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Tidule ::

Skratka, ni problem zastonj hiša z zemljiščem, problem je še nekaj dolga poleg hiše z zemljiščem.
Problem se hitro reši - vsako lahko plača dolg tretjega. Glede na to, da bo bajta zastonj...


Zanimivo, kake neumne zaključke ste nekateri sposobni potegnit kar tako v tri dni. Kje človek govori karkoli o tem, da je kak dolg problem? Bivši partner je za povsem tretjo nepremičnino vzel kredit, ki je zavarovan s hipoteko na nepremičnini, njenega očeta. Vsak pameten človek, bi razmišljal točno tako kot ona dva. Torej ali obstaja možnost, da se hipoteka umakne preden se ureja prepise in podobno.

Odgovor na vprašanje (brez idiotskega moraliziranja) je ne. Bivšega partnerja ni mogoče prisilit, da karkoli posega v obstoječo kreditno pogodbo če to ne želi. Njegova obveznost je da plačuje kredit in to kot OP piše tudi dela.

Sama hipoteka pa na noben način ne preprečuje razpolaganja z nepremičnino. Torej oče lahko nepremičnino brez težav prepiše na hči, seveda skupaj z hipoteko. Ravno tako hipoteka ni nikakršna ovira pri pridobitvi gradbenega dovoljenja ali karkoli vezano na gradnjo. Bo pa seveda banka obstoječo hipoteko upoštevala pri morebitnih novih hipotekah, ki bi jih želeli jemat. Teoretično je sicer možno nepremičnino obremenit z dodatnimi hipotekami, seveda pa imajo starejše hipoteke prednost. Posledično bo banka v take primeru bistveno bolj defenzivna in zna prit do težav rpi zavarovanju kredita. Ker banka točno ve, da če bo zadeva šla tako daleč, da bo potrebno unovčevat hipoteko bo treba najprej poplačat prvo banko. Ravno tako to pomeni dodatne akterje v postopku, možne zaplete če bivši neha plačevat in bo prva banka unovčevala hipoteko in podobno.

Edina pot je torej dogovor z bivšim. Zdaj koliko mu bo treba ponudit da bo spremenil mnenje, pa vidva boljše vesta kot naključni uporabniki foruma. Je pa dejstvo, da ga prisilit v to ne morete.

fikus_ je izjavil:

Pri prepisu nepremičnine od očeta na njegovo hčer/tvojo partnerko, bo morala biti udeležena tudi banka.


ne rabi, hipoteka ne prepoveduje razpolaganja z nepremično vključno s podaritvijo ali prodajo. Edino kar se banka lahko vtakne je, da to predstavlja kršitev kreditnih pogojev, kar pa primarno ni njun problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

delavec44 ::

Prepoveduje sicer ne, je pa potrebno upnika obvestiti.

Badwolff ::

Tidule je izjavil:

Njegova obveznost je da plačuje kredit in to kot OP piše tudi dela.



Vprašanje... Zakaj je njegova obveznost, da poplačuje kredit, če ga ima zavarovane s hipoteko na tretji nepremičnini, ki jo lahko 'vnovci'? Kaj bi se zgodilo, če bi rekel, da ne bo več plačeval? V bistvu je oce/Žena precej prepuščena na milost bivšemu partnerju. Ali so kake zaščite, ki zgornji scenarij preprečujejo? V bistvu, zakaj tega niso uredili ob ločitvi? Kakšni so pa kaj odnosi z bivšim?

Tidule ::

Zakaj je njegova obveznost, da poplačuje kredit, če ga ima zavarovane s hipoteko na tretji nepremičnini, ki jo lahko 'vnovci'?

Ker je on kreditojemalec. To kako je hipoteka zavarovana ne spremeni dejstva kdo je dolžan plačevat in posledično tudi kazensko in materialno odgovoren za to.

Kaj bi se zgodilo, če bi rekel, da ne bo več plačeval?

To lahko samo ugibamo ker pojma nimamo kako je urejena pogodba. Praviloma je v pogodbah kjer se zastavlja tretja nepremičnina varovalka, ki lastniku nepremičnine omogoča poplačilo kredita v taki situaciji.

Ali so kake zaščite, ki zgornji scenarij preprečujejo?

Zaščite so takšne kot so jih ali sklenili v osnovni pogodbi ali kot jih omogoča obligacijsko pravo. Oče kot oškodovanec bi zoper neplačnika seveda lahko sprožil tako civilno tožbo, kot podal ovadbo zaradi suma goljufije. Potem je pa veliko odvisno od tega s kakšnim premoženjem dolžnik dejansko razpolaga. Če gre za normalno situiranega človeka z rednim osebnim dohodkom si bo nakopal bistveno več težav in stroškov, kot če normalno odplačuje kredit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

mRhcPf ::

dober dan, saj ne vem, če prav sprašujem...
je ZK edina avtoriteta za vsa bremena na nepremičnine?
če bremena niso vpisana v ZK, jih defakto ni?

Tidule ::

Kar obstaja je načelo zaupanja v zemljiško knjigo, kot ga definira zakon. Bistveno pri razumevanju tega je, da to velja zgolj v primeru dobre vere, torej ni brezpogojno. To je pomembno v primerih, kjer kdo poskuša uveljavit ZK stanje kljub temu, da so mu (ali bi mu morala biti) znana dejstva, ki z ZK niso skladna. To je pogosto pomembno pri kakšnih sporih o priposestovanju, služnosti in podobno.

Osnovno načelo pa je, da posameznik ne sme utrpeti negativnih posledic, če je dobroverno zaupal podatkom iz zemljiške knjige.

Torej, če pri nakupu nepremičnine pogledaš v ZK in tam bremen ni, potem lahko upravičeno sklepaš, da je to tako. Ne bi pa se mogel recimo na to sklicevat, če bi imel v kupoprodajni pogodbi jasno zapisano, da so na nepremičnini določena bremena, ki (še) niso vpisana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

mRhcPf ::

> Osnovno načelo pa je, da posameznik ne sme utrpeti negativnih posledic, če je dobroverno zaupal podatkom iz zemljiške knjige.

'ne sme'... kaj pa, da 'ne bo' utrpel? če nekdo, po opravljeni k/p, prinese dokument o hipoteki ali podobne pravice, ki ni vpisana v ZK, niti nakazana v pogodbi, je tak dokument ničen?

je sistemsko mogoče, da kupiš nepremičnino od nekoga, ki ni dejanski lastnik s pravico prodaje, in drugotne pravice niso navedene, niti nakazane, ne v ZK, ne v dotični k/p pogodbi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mRhcPf ()

OZZY ::

fikus_ je izjavil:

Pri prepisu nepremičnine od očeta na njegovo hčer/tvojo partnerko, bo morala biti udeležena tudi banka.


Niti ne. Notar samo opozori drugo stran, da je na zemljišču hipoteka in uredi prepis. To pa lahko potem samo javi banki.
Go with the flow.

Tidule ::

'ne sme'... kaj pa, da 'ne bo' utrpel? če nekdo, po opravljeni k/p, prinese dokument o hipoteki ali podobne pravice, ki ni vpisana v ZK, niti nakazana v pogodbi, je tak dokument ničen?

ja in ne. Pri tem je izredno važno sosledje dogodkov. Če kupiš nepremičnino v dobri veri, da je brez bremen in začneš vpis lastniške pravice potem bodo morebitne kasnejše vloge za hipoteko v imenu starega lastnika avtomatično zavrnjene.

Pomembno je tudi razumet da sama kupoprodajna pogodba ni merodajna, merodajen je vpis v ZK. Torej, če nekdo po tistem ko je podpisana pogodba (ne pa tudi predlog vpisa v ZK), vloži vpis hipoteke na nepremičnino, bo to seveda sprovedeno.

je sistemsko mogoče, da kupiš nepremičnino od nekoga, ki ni dejanski lastnik s pravico prodaje, in drugotne pravice niso navedene, niti nakazane, ne v ZK, ne v dotični k/p pogodbi?
Možno je, da lastnik nepremičnine isto nepremičnino proda x osebam v časovnem oknu, ki je potrebno, da je prvi vpis viden v ZK. V takem primeru ostane samo še tožba in seveda kazenska ovadba prodajalca. So pa okna za takšne mahinacije majhna, ker se v ZK te stvari ažurno spremlja. Tudi če sam vpis v ZK lahko traja več tednov, je zaznamek, da glede neke nepremičnine teče postopek viden v dnevu dveh. Varovalka, ki ščiti pred tem je hramba kupnine pri notarju. Prodajalec in kupec se dogovorita, da prodajalec izda zemljiškoknjižno dovolilo za spremembno lastništva, na podlagi nakazila kupca na ločen hrambni račun notarja. Notar pa denar prodajalcu nakaže dan dva kasneje, ko je v ZK razvidno, da ni drugih neodločenih zadev pred spremembo lastništva.

kaj pa, da 'ne bo' utrpel?

zakon ne more predpisat, da se nekaj ne bo zgodilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Avenger ::

Zaključek je, da za trenutne načrte ni nobenih ovir, lastništvo se brez težav spremeni. Edino, česar se do izteka hipoteke ne bo dalo naredit, je rušenje objekta.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

bomber111 ::

Najlažje v tem primeru bi bilo poplačilo kreadita, kar bi bila osnova za izbris hipoteke.

https://pravno-svetovanje-feral.si/

Tidule ::

bomber111 je izjavil:

Najlažje v tem primeru bi bilo poplačilo kreadita, kar bi bila osnova za izbris hipoteke.

https://pravno-svetovanje-feral.si/

Tudi v poplacilo ni mogoce prisilit kreditojemalca.

Onlyx ::

@Aston_11
Zakaj bi midva morala odplačati del njegovega kredita, ki je vezan na stanovanje v katerem živi?? Sem povedal, da sva pripravljena kriti stroške, ki bi nastali zaradi spremembe garancije, kaj več nama pa ne pride na misel.

@Tidule
Hvala Tidule za vse informacije. Sedaj mi je približno jasno kakšne so možnosti. Naju niti ne skrbi, da kredit ne bi bil poplačan, ampak naju je bolj zanimalo, če lahko v tem času kaj narediva. Če sem prav razumel očitno prenos lastništva in pridobitev gradbenega dovoljenja ni problem, bolj bo težava pri sami gradnji novega objekta na istem zemljišču, ker stare hiše ne moreva porušiti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Onlyx ()

Tidule ::

Glede rusenja ne bo tezav. Prvic zato ker je hipoteka kot pises na zemljisce in kot drugo ker gre dejansko za povecanje vrednosti, kar pomeni da se banka nii pod razno ne bo vtikala.

Pac pomemben faktor tukaj je dejanska kreditna pogodba in kaj je tam doloceno. Najverjetneje bore malo, kar pomeni, da je to primarno problem kreditojemalca kateremu bi banka recimo lahko zaracunala penale ali odpovedala pogodbo, ce bo prislo do posegov v nepremicnino pod hipoteko. Ampak treba razumet, da banko v bistvu zanima samo in le to da je kredit vrnjen. In ce ze leta placevanje poteka nemoteno potem se sploh me bodo obremenjevali s tem kaj se z zemljiscem dogaja. Pa tudi ce se bodo jim bo iz aviona jasno da zaradi omenjenih posegov ne bo ogrozeno zavarovanje kredita.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

delavec44 ::

Kako je lahko rušenje povečanje vrednosti? Razen če je prazna parcela vredna več kot polna. Se mi zdi pa malo čudno, da bi lahko delal take posege brez soglasja upnika.

Tidule ::

delavec44 je izjavil:

Kako je lahko rušenje povečanje vrednosti? Razen če je prazna parcela vredna več kot polna. Se mi zdi pa malo čudno, da bi lahko delal take posege brez soglasja upnika.

Prvo kot prvo clovek govori o tem da bo gradil novo hiso. Drugo, ce je hipoteka na zemljisce potem so stavbe na njem brezpredmetne. In tretje hipoteka ne pomeni, da je razpolaganje z nepremicnino omejeno ali da je potrebno kakrsno koli soglasje upnika. Ima pa upnik pravico, ce oceni, da se vrednost premozenja namerno manjsa, da zahteva sodno prepoved takega ravnanja oziroma lahko vnovci hipoteko.

Ampak kot ze receno, glede na podane infirmacije, to ni relavantno v konkretnem primeru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

111111111111 ::

maticb492 je izjavil:

To da noče poplačati kredita z novim je lenoba/idiotizem, danes so obrestne mere konkretno nižje kot 10 let nazaj.. Probaj sam narediit izračun pa mu lepo naredi še izračun koliko bo prišparal, pa bo takoj za.

Ne govori neumnosti. Nekaj let pred iztekom, se plačuje dejansko samo še glavnica.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

delavec44 ::

Tidule je izjavil:

Drugo, ce je hipoteka na zemljisce potem so stavbe na njem brezpredmetne.


Kako je to možno? Jaz dam hipoteko na hišo, ki je za faktor 20 več vredna od parcele na kateri stoji. V ZK se pa hipoteka vpiše na parcelo (na hišo se ne more, ker ni etažne lastnine).

Tidule ::

delavec44 je izjavil:

Tidule je izjavil:

Drugo, ce je hipoteka na zemljisce potem so stavbe na njem brezpredmetne.


Kako je to moĹžno? Jaz dam hipoteko na hiĹĄo, ki je za faktor 20 veÄ vredna od parcele na kateri stoji. V ZK se pa hipoteka vpiĹĄe na parcelo (na hiĹĄo se ne more, ker ni etaĹžne lastnine).


Od kje ti ideja da je hisa v primeru op 20x vec vredna od zemljisca?
Hipoteka je vezana na predmet, ki je dolocen v pogodbi. Lahko je bilozemljisce prazno, lahko so stavbe dotrajane... kaj tocno je bilo dogovorjeno in kako je vrednoteno lahko samo ugibamo. Samo to ne spremeni dejstva da op lahko kljub hipoteki razpolaga z nepremicnino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

DostMam ::

Pogledati je treba še (če) kaj piše v ločitveni pogodbi s prejšnjim partnerjem.

c3p0 ::

On rabi motivacijo. Razloži mu, da boš plačal vse stroške v zvezi s spremembo in še 10-20% glavnice (malo barantanja). Boš ga moral ujet, da bosta hkrati na banki.

telexdell ::

111111111111 je izjavil:

maticb492 je izjavil:

To da noče poplačati kredita z novim je lenoba/idiotizem, danes so obrestne mere konkretno nižje kot 10 let nazaj.. Probaj sam narediit izračun pa mu lepo naredi še izračun koliko bo prišparal, pa bo takoj za.

Ne govori neumnosti. Nekaj let pred iztekom, se plačuje dejansko samo še glavnica.

Ne vem kdo piše neumnosti a vsak obrok vračila kredita je sestavljen iz dela glavnice in dela obresti. Na začetku odplačevanja kredita je glavnica visoka in s tem visok delež obresti v obroku. Proti koncu odplačevanja kredita pa je glavnica nizka in s tem delež obresti v obroku nizek, Če je obrestna mera kredita npr. 5% je delež obrasti vedno 5% glede na glavnico. Pri visoki glavnici je 5% v denarju logično več kot 5% v denarju pri nižji glavnici.
Če ti kadarkoli med odplačevanjem kredita uspe dobiti drug kredit z npr. 2% obrestno mero in poplačaš stari kredit, bo skupno vračilo (glavnica+obresti) nižje za razliko obrestnih mer. Seveda pa moraš upoštevati tudi ostale stroške (zavarovanje kredita, stroške odobritve, interkalarne obresti...)
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Tody ::

Stroški so cca 1000 eur brez anexa. Obrestna mera se pa krepko dvigne če ni hipotekarni kredit. Sicer zakaj bi jima delal vslugo?

FireSnake ::

maticb492 je izjavil:

To da noče poplačati kredita z novim je lenoba/idiotizem, danes so obrestne mere konkretno nižje kot 10 let nazaj.. Probaj sam narediit izračun pa mu lepo naredi še izračun koliko bo prišparal, pa bo takoj za.


Obresti se največ plača na začetku.
Na koncu skoraj samo še glavnico.
Tako, da tole, kar pišeš, ne drži ravno vode (da bi naredilo veliko razliko).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

fikus_ ::

Saj, nov kredit (glavnica+obresti) bi bila verjetno res cenejša, pozabljate pa na ostale stroške odobritve/reprograma kredita.
Tako da pisanje, da naj vzame nov cenejši kredit, je pisanje na pamet.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

maticb492 ::

fikus_ je izjavil:

Saj, nov kredit (glavnica+obresti) bi bila verjetno res cenejša, pozabljate pa na ostale stroške odobritve/reprograma kredita.
Tako da pisanje, da naj vzame nov cenejši kredit, je pisanje na pamet.



Seveda je na pamet, zato ker nismo dobili podatkov o prejšnjem kreditu. Samo razlika med recimo 3-4%, kar je čisto možno bilo leta 2012, je danes z spremenljivo obrestno lahko 1.3% (na 5 let ni problem spremenljiva + poplačilo stanovanjskega kredita bi naj šlo z novim stanovanjskim). Strošek odobritve se pokrije v 1-2 letih z 2% razlike na 15k.

Moj point je v bistvu bil, da naj naredi dejanski matematični izračun in pokaže bivšemu, koliko bi prišparal. Če ne gre drugače naj mu plačata stroške odobritve kredita, pa bo 100% v profitu. Torej naj rešuje problem matematično, razen če je človek rekel da noče odplačat kredit zaradi zamere in trme, potem je druga zgodba.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

mancini ::

Vse je pisanje na pamet, ker ne gre skupaj da so v 5-6 letih odplačali 35k, v zadnjih 5 pa jim ostane še 15k.
Seveda če je bivši dolžan še 25k, potem se mu verjetno splača vzeti novi kredit prej, kot če ima samo še 15, ker bo razlika občutnejša.
Obstajajo ljudje, ki jim je vseeno kolikšen imajo obrok. In gledajo samo da se ga enkrat rešijo, kot je v pogodbi.

Sicer pa je OP sam sebi podal odgovor, ko je napisal, da bivši ne želi da se kredit bilo kaj spreminja

telexdell ::

mancini je izjavil:

Vse je pisanje na pamet, ker ne gre skupaj da so v 5-6 letih odplačali 35k, v zadnjih 5 pa jim ostane še 15k.
Seveda če je bivši dolžan še 25k, potem se mu verjetno splača vzeti novi kredit prej, kot če ima samo še 15, ker bo razlika občutnejša.
Obstajajo ljudje, ki jim je vseeno kolikšen imajo obrok. In gledajo samo da se ga enkrat rešijo, kot je v pogodbi.

Sicer pa je OP sam sebi podal odgovor, ko je napisal, da bivši ne želi da se kredit bilo kaj spreminja

Da sta si, kot vse ostalo, tudi 50 jurjev kredita razdelila ob ločitvi, pa ni možno?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

zk_eu ::

Tidule je izjavil:

'ne sme'... kaj pa, da 'ne bo' utrpel? če nekdo, po opravljeni k/p, prinese dokument o hipoteki ali podobne pravice, ki ni vpisana v ZK, niti nakazana v pogodbi, je tak dokument ničen?

ja in ne. Pri tem je izredno važno sosledje dogodkov. Če kupiš nepremičnino v dobri veri, da je brez bremen in začneš vpis lastniške pravice potem bodo morebitne kasnejše vloge za hipoteko v imenu starega lastnika avtomatično zavrnjene.

Pomembno je tudi razumet da sama kupoprodajna pogodba ni merodajna, merodajen je vpis v ZK. Torej, če nekdo po tistem ko je podpisana pogodba (ne pa tudi predlog vpisa v ZK), vloži vpis hipoteke na nepremičnino, bo to seveda sprovedeno.

je sistemsko mogoče, da kupiš nepremičnino od nekoga, ki ni dejanski lastnik s pravico prodaje, in drugotne pravice niso navedene, niti nakazane, ne v ZK, ne v dotični k/p pogodbi?
Možno je, da lastnik nepremičnine isto nepremičnino proda x osebam v časovnem oknu, ki je potrebno, da je prvi vpis viden v ZK. V takem primeru ostane samo še tožba in seveda kazenska ovadba prodajalca. So pa okna za takšne mahinacije majhna, ker se v ZK te stvari ažurno spremlja. Tudi če sam vpis v ZK lahko traja več tednov, je zaznamek, da glede neke nepremičnine teče postopek viden v dnevu dveh. Varovalka, ki ščiti pred tem je hramba kupnine pri notarju. Prodajalec in kupec se dogovorita, da prodajalec izda zemljiškoknjižno dovolilo za spremembno lastništva, na podlagi nakazila kupca na ločen hrambni račun notarja. Notar pa denar prodajalcu nakaže dan dva kasneje, ko je v ZK razvidno, da ni drugih neodločenih zadev pred spremembo lastništva.

kaj pa, da 'ne bo' utrpel?

zakon ne more predpisat, da se nekaj ne bo zgodilo.


Temu zaznamku se reče plomba. Od leta 2011 odkar imamo v celoti in zgolj elektronsko ZK, je ta razvidna v trenutku, ko se ZK predlog vloži.

Lepi in konkretni odgovori drugače.

mancini je izjavil:


Sicer pa je OP sam sebi podal odgovor, ko je napisal, da bivši ne želi da se kredit bilo kaj spreminja

To.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zk_eu ()

Onlyx ::

Samo manjši update, glede na to, da sem odpiral temo. Smo se dogovorili, da bo bivši partner vzel nov kredit in poplačal presotanek starega, na katerega je vezana hipoteka, midva pa plačava samo stroške. Hvala vsem za pomoč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Loža
2300389922 (2530) D3m
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167198091 (20217) celje
»

Nasvet pri nakupu stanovanja

Oddelek: Loža
405563 (4099) Zaskrbljena
»

Posoja denarja - pogodba? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10633461 (14490) Roadkill
»

stečajna masa podjetja in nepremičnine

Oddelek: Loža
406984 (6055) EC9

Več podobnih tem