» »

Prvi Redni PMR446 SKED V Sloveniji

Prvi Redni PMR446 SKED V Sloveniji

ziggy42 ::

TilenS je izjavil:

Ziggy hvala za tale odgovor : ) Točno to v smeri tistega na linku iz aliexpress-a me je zanimalo, če že obstaja.

Tisti RPT software, ki si omenil sem dejansko že uporabljal, vidim da je celo še kar ista verzija : ) Isto tole z gateway-i ampak ne vem, če je to takrat bil FRN? Vem da sem se povezoval na neke 446user.co.uk server-je... Tole je moje uporabniško http://pmrslovenija.mojforum.si/forums_... iz slo PMR foruma ampak kot se vidi že nisem nekaj časa aktiven tam : )

Morem reči, da me je spet malo prijelo se poigrat z temle. Tule v okolici CE bi postavil kakšen simplex RPT po možnosti celo z ETH linkom do mene za gateway. Tole je še malo za razmislit pa preračunat kako bi bilo z porabo.

Katero PMR postajo bi priporočal za tele podvige?


Baje je tale Surecom kar dobra zadeva. Sicer je pred začetkom potrebno prilagoditi nivo glasnosti radia ter kontrolerja, da ne pride do izpadov zvoka, kar pa drži za tako rekoč vsako izvedbo repetitorja. Primer posnetka, klikni

Tiste serverje, ki jih omenjaš, je res mogoče najti prav na FRN softweru. Nekateri med njimi so še vedno pod istim linkom in aktivni.
Jaz sem za PMR forum izvedel šele pred letom ali dvema. Prav škoda da nisem bil del njega, ko je bila aktivnost na vrhuncu, pa še sam sem se takrat ravno začel navduševati nad PMRjem. Moje ime na forumu je Ostri Vrh 2 (prej sem bil Ostri Vrh, pa imajo zastarel pristop menjave maila in sem pri poskusu popolnoma izgubil dostop do računa hah), link do tvojega pa pri meni javi napako, da račun ne obstaja. Trenutno skušam tisti forum obuditi, kot pa boš pri branju rubrik zagotovo opazil, pa sem se tudi jaz javil, da kupujem pmr papagajčka. Skratka pri meni je navdušenje in zanimanje nad gateawayi ter papagaji ogromno. Ponudim se, da prispevam gateaway na mojem koncu z mojega QTHja, ki bi pokrival nekaj takega: klikni link, med pokritostjo pa tudi glavni slovenski simplex repetitor, ki pokriva dobršen del Slovenije. Tega papagaja pri meni odprem tudi z navadnim pmr brez problemov. Če bi imeli še gateaway na vašem koncu, bi lahko tako pri vas preko konferenčne sobe oddajali preko mojega gateawaya v papagajček (in obratno), tako pa bi bili tudi uporabniki "manj kvalitetnih" pmr postaj deležni možnosti vzpostavljanja dolgih zvez. Na koncu koncev pa bi lahko tudi z našega kraja končno delali zveze v Celje, kar mi še nikoli ni uspelo. Skratka zadeva bi bila super! :)

Kar se tiče porabe in napajanja je res treba malo razmislit. Sicer pa rabiš najprej ugotovit, ali bi rad postavil repetitor z lastnim napajanjem nekje visoko na hribu ali z zunanjim. Če imaš kakega kolega, ki bi ti dovolil postavitev tega malega setupa kar v kakšni koči na hribu, bi lahko zadevo napajal kar iz utičnice in bi se popolnoma znebil tega problema. Seveda, če je na hribu elektrika :)

Pri postajah je pa zadeva malo bolj zakomplicirana... katerakoli postaja, ki omogoča VOX preko zunanjega mikrofona (kabla) je primerna (to so praktično vsi - Motorola, Brondi...). Problem se pojavi samo pri samem kablu, saj ga večina teh firm ne proizvaja. Naj bi se dalo brez večjih težav narediti tak kabel doma DIY, ampak to je potem vprašanje za kakega električarja, jaz se na to ne spoznam. Postaja, ki bi jo jaz priporočal je Baofeng. Zdaj me bodo bralci tepli, češ saj to ni legalno. Je pa za tale podvig taka postaja še najbolj primerna. Je zelo poceni (Radioodity jih ima za ~20€), da pa ostaneš v mejah 500mw, znižaš moč na najnižjo. Ker so te postaje zelo poceni narejene, običajno na nižji moči ne potegnejo niti .5W, vsaj postaja od kolega ne. Dodatna prednost take postaje je velika baterija, da se namreč pri Radioodityju zelo poceni dobit 3.8Ah akumulator za Baofenga. Edina slaba lastnost Baofenga je, da take zadeve ne moreš postavit blizu zelo močnih oddajnikov (RTV stolpi...), ker bo sprejemnik zaradi slabega filtriranja gluh. V tem primeru se oddajniku oddaljiš za kak kilometer in zadeva teče spet normalno. Še audio kabel za Baofenga, ki pa ga ne rabiš, če kupiš Surecom kontroler, tam je že zraven. Klikni link

Super bi bilo, če bi se dalo zbrati informacije o interesu za postavitev teh gateawayov. Verjamem, da vas ima veliko doma kako postajo, ki bi se jo dalo priključit na računalnik ;)

ziggy42 ::

ziggy42 je izjavil:

Danes je bilo na skedu kar pestro. Sicer se ni javil nihče tule s foruma, sta pa se javila kolega iz Kranja in Medvod. Pogoji so bili sicer dokaj slabi za direktne zveze, ampak se je dalo občasno razumeti kakšno besedo tudi v direktu.

V kolikor vreme ne bo pokvarilo načrtov, bom predvidoma v nedeljo, 20. 2. ponovno obiskal Ostri vrh z namenom vzpostavljanja naključnih zvez.
Simulacija pokritosti oddajanja z Ostrega vrha kaže sprejem na kvalitetnejše postaje, tisti z navadnimi PMRji pa glejte le zeleno barvo: Klikni link
KDAJ: Nedelja 20. 2. ob 16:00 do 17:15
KJE: Kanal 8, kanal 1 ter rezerva kanal 3. Kot vedno bom skeniral in se pridružil že kakšnemu aktivnemu pogovoru, tako da me poiščite po frekvencah.

Oglašal se bom kot Žiga z Ostrega vrha. V primeru popolne zasedenosti PMR področja, kot se mi je zgodilo zadnjič, ko so bili zasedeni vsi kanali in je bilo nemogoče vzpostaviti zvezo (na koncu mi jih je uspelo skoraj 20, ko se je malo umirilo in ni bilo več toliko interference :) ), bom oddajal tudi preko kakšnega višjega kanala 9-16. Spremljajte tudi papagajčka na kanalu 2 subton CTCSS 18 (123hz), kjer bom delil informacije o vzponu, kanalih kjer bom oddajal in zanimivostih s terena.

Glede na simulacijo pokritosti kaže, da bi se dalo vzpostaviti kakšno res dolgo zvezo (50km+), če bi bil tudi moj sogovornik na hribu. Če ima kdo čas in ga zadeva zadnima, ga vabim, da za nedeljski sprehod obišče kak bližnji hribček in samo vzame postajico. S seboj bom tokrat imel dve postaji, ena pa bo vseskozi na skenu, tako da ni treba, da nujno jaz pokličem, lahko me pokličete tudi vi (recimo "Žiga Ostri vrh javi se halo halo kanal..."). Seveda bomo sprobali tudi razliko v sprejemu teh dveh postaj, tako da bo res zabavno.

Če ima kdo kake načrte o obisku hribčkov za boljši sprejem in oddajo, ali pa bi želel dogovoriti zvezo v naprej, naj me obvesti preko ZS ali pa odgovori spodaj. Se slišimo in imejte postaje na sprejemu :)


To nedeljo 27.2. bom izvedel aktivacijo bližnjega hriba, nisem pa se še povsem odločil, ali bom kar na Ostrem vrhu ali pa bom sprobal nekaj novega in odšel na njegovega soseda Limberk.
KDAJ: Nedelja 27. 2. ob 16:00 do 17:30
KJE: Kanal 8, kanal 3 ter rezerva kanala 1 in 2.

Ostale informacije ostajajo enake. V primeru prevelikega QRMa se bom prestavil na višjih 8 kanalov (recimo kanal 10).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Sked se je že začel. Na začetku bomo na papigi kanal 2 subton 18, potem pa se (mogoče) premaknemo še na direktne linije kanal 1.

ziggy42 ::

Danes so pogoji odlični, zato sva se s kolegom iz Radovljice premaknila kar na kanal 1 brez subtona. Vabljeni :)

TilenS ::

Če še velja tole za danes, bom za hec vzel seboj postajo pa, da vidmo. Upam sicer da vreme zdrži, mogoče skočim na mrzlico ali pa kak bližnji hrib. Nimam sicer še nič posebnega glede antene, bo kar gumica na postaji.

ziggy42 ::

TilenS je izjavil:

Če še velja tole za danes, bom za hec vzel seboj postajo pa, da vidmo. Upam sicer da vreme zdrži, mogoče skočim na mrzlico ali pa kak bližnji hrib. Nimam sicer še nič posebnega glede antene, bo kar gumica na postaji.


Zaenkrat še drži. Spremljam pa vreme in v primeru padavin pravočasno obvestim forum, da aktivacijo premikam. Ampak vse kaže, da bo zadeva izvedljiva.

ziggy42 ::

Evo, čez 15 minut se odpravim od doma. Na vrhu bom približno ob 15:45, tako da imejte takrat prižgane naprave. Vprašanje pa, kako dolgo bom na tem mrazu vztrajal, tako da se poskusite javit čim prej, ko prispem na cilj. Začnemo na kanalu 8, če bo gužva pa me poiščite po kanalih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

Senzor ::

Danes okrog 16:15 sem te slišal v Lj-sever, postaja je bila v stanovanju ob oknu. Bil je večinoma šum, ampak se je dalo tudi razbrati posamezne besede. Nisem odgovarjal, ker iz stanovanja ven bi neslo največ 300m po ulici.

ziggy42 ::

Senzor je izjavil:

Danes okrog 16:15 sem te slišal v Lj-sever, postaja je bila v stanovanju ob oknu. Bil je večinoma šum, ampak se je dalo tudi razbrati posamezne besede. Nisem odgovarjal, ker iz stanovanja ven bi neslo največ 300m po ulici.

Živjo, me veseli, da je neslo do Ljubljane. V nedeljo so bili dokaj slabi pogoji. Tudi samo vreme je nagajalo, veter je bil zelo močan in mrzel, na vsake toliko časa pa je padla tudi kakšna snežinka. Govoril sem tudi s kolegom, kjer pa je bil raport za 2S stopnji nižji kot ponavadi.
Sicer pa sem naredil 7 zvez, najdaljše dve pa sta merile nekje okoli 40km.
Ko bo kaj boljše vreme za vikend, bom ponovno probal, do takrat pa raje ostanem doma HI.

TilenS ::

Sem bil na hribu, sicer sem bil malo pozen, postajo sem vklopil ob približno 15:30. Večinoma sem poslušal na 8 ampak sem se med hojo sprehajal med kanali. Na 8 in nekaterih drugih kanalih sem slišal samo frocovje : ) Mogoče bi bilo smiselno se dobit na kakem višjem kanalu 15, 16 mogoče? Mislim da so ti nekako manj "standardni" kot pa postaje z 1-8.

Sicer pa ima kdo od vas kakšno CB postajo oz. postajo z 11M/27MHz (CB band)? Ti spektri se mi zdi, da že kar nekaj časa niso več zasedeni z "CB-jaši" in bistevno bolj primerni za dolge in razgibane razdalje kot pa 446MHz. Se pa rabi malo večje antene, 1/4 je tam 2.75m ampak načeloma ni problem, se naredi kakšen prenosen dipol, vertikalko z par radiali ali pa kar žično anteno in se jo razpotegne med drevesi.

Assass1n ::

TilenS , na bolhi boš našel kakšno ugodno prenosno CB postajo. Je dosti boljše za dolge zveze kot PMR še posebej če bi napel dipol kot si rekel, ali uporabil kakšno vertikalko.

Če te toliko zanima je zadnji čas, da narediš radioamaterski tečaj, ti ne bo žal.

PS: moj Kenwood je odklenjen, bom spremljal skede in se javil, če bom kaj slišal.

Lp
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

TilenS ::

Postaje že imam. Rabim samo sogovornika ter malo boljšo anteno : )

Zdaj za vikend morem malo preverit kako naredit zadevo prenosno. Načeloma neka prenosna antena, kakšen li-ion battery pack ter vse ostalo.

ziggy42 ::

TilenS je izjavil:

Sem bil na hribu, sicer sem bil malo pozen, postajo sem vklopil ob približno 15:30. Večinoma sem poslušal na 8 ampak sem se med hojo sprehajal med kanali. Na 8 in nekaterih drugih kanalih sem slišal samo frocovje : ) Mogoče bi bilo smiselno se dobit na kakem višjem kanalu 15, 16 mogoče? Mislim da so ti nekako manj "standardni" kot pa postaje z 1-8.

Sicer pa ima kdo od vas kakšno CB postajo oz. postajo z 11M/27MHz (CB band)? Ti spektri se mi zdi, da že kar nekaj časa niso več zasedeni z "CB-jaši" in bistevno bolj primerni za dolge in razgibane razdalje kot pa 446MHz. Se pa rabi malo večje antene, 1/4 je tam 2.75m ampak načeloma ni problem, se naredi kakšen prenosen dipol, vertikalko z par radiali ali pa kar žično anteno in se jo razpotegne med drevesi.


Zdravo, če si bil na hribu že ob 15:30, si bil malo prezgoden. Jaz sem z direktnimi zvezami začel šele okrog 16:00, na vzponu pa sem bil aktiven preko papagajčka. Bomo naslednjič poskusili kak višji kanal, da se izognemo gneči po frekvencah. Sicer pa sem prejšnjo nedeljo skoraj vse zveze naredil na kanalih 2 in 1, ker tudi po 15 minutnem klicanju na kanalu 8 ni bilo žive duše.

Sem zainteresiran tudi za CB področje, a za to še nimam prave opreme. Bomo počakali do poletja, ko si nameravam kupit KV prenosno postajo, anteno in akumulator, pa lahko potem probamo še na CB.

Današnjo aktivacijo pa odpovedujem zaradi mrzlega vremena in nič kaj prijetnega vetra. Upajmo, da bo naslednji vikend lepše vreme.

TilenS ::

Super glede CB-ja. Sam tudi imam plan nekje do poletja pripraviti postajo ter vse ostalo za remote delo. Tako da se definitivno slišimo na 27MHz : )

Ko si omenil KV postajo. Malo razmišljam o prodaji svoje, če te zanima se lahko slišiva na ZS.

ziggy42 ::

Zdravo, predvidoma to nedeljo 13. 3. bom izvedel ponovno aktivacijo bližnjega hriba Ostri Vrh. Sprobavali bomo domet postaje in poskusili napraviti čim daljšo zvezo v direktu.
KDAJ: Nedelja 13. 3. ob 16:00 do 18:00
KJE: Primarna bosta kanala 8 ter 16. Klical bom tudi po kanalu 1 ter seveda preko papagaja kanal 2 subton 18

Ostale informacije ostajajo enake kot v prejšnjih sporočilih na forumu.

Nekaterim sem "dolžan" še link do elektronskih spominskih kartic za ponavljanje radioamaterskih izpitnih vprašanj: http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?...
73, Žiga

ManDriver ::

A pa sicer že imaš oz. delaš izpit za radioamaterja?
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

ziggy42 ::

ManDriver je izjavil:

A pa sicer že imaš oz. delaš izpit za radioamaterja?

Izpit sem opravljal lani, s pomočjo učenja preko spominskih kartic pa sem snov osvojil v manj kot 3 tednih HI :)

ziggy42 ::

Smo na sprejemu za vse tiste, ki bi se radi pridružili skedu in sprobali kako zvezo. Če se želi kdo pridružit, naj pride na 446.020MHz subton CTCSS 123hz (kanal 2 subton 18)

ziggy42 ::

Pravkar se bom odpravil na Ostri vrh. Se slišimo okoli štirih na direktnih zvezah. Med hojo proti vrhu pa bom dostopen preko papagaja kanal 2 subton ctcss 18 (123hz).
Gor bom pa na kanalih 8 (446.095), 16 (446.195), 2 (446.020) in 1 (446.005) :)

TilenS ::

Evo pa imamo izpit za A kategorijo, kočno se lahko legalno peljem po HF autobahnu :D

Če kdo misli it za radioamaterja naj gre, dejansko ni tak bav bav, jaz sem definitivno preveč kompliciral z tem izpitom in odlašal. Žiga hvala za tiste kartice z vprašanji, zadeva je super. Sem malo pozno zvedel za tole tako, da sem nekje 3-4 dni po 2-4 ure hodil čez vprašanja ter pdf-e predstavitev iz tečaja in je šla zadeva skozi. Definitivno pa pomaga če si iz elektro stroke še toliko bolj, če te že od prej zanima kaj iz RF tehnike.

Na evo zdej pa končno lahk končam post z 73 :D

ManDriver ::

TilenS je izjavil:

Evo pa imamo izpit za A kategorijo, kočno se lahko legalno peljem po HF autobahnu :D

Če kdo misli it za radioamaterja naj gre, dejansko ni tak bav bav, jaz sem definitivno preveč kompliciral z tem izpitom in odlašal. Žiga hvala za tiste kartice z vprašanji, zadeva je super. Sem malo pozno zvedel za tole tako, da sem nekje 3-4 dni po 2-4 ure hodil čez vprašanja ter pdf-e predstavitev iz tečaja in je šla zadeva skozi. Definitivno pa pomaga če si iz elektro stroke še toliko bolj, če te že od prej zanima kaj iz RF tehnike.

Na evo zdej pa končno lahk končam post z 73 :D


Dobrodošel!
73
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

ziggy42 ::

TilenS je izjavil:

Evo pa imamo izpit za A kategorijo, kočno se lahko legalno peljem po HF autobahnu :D

Če kdo misli it za radioamaterja naj gre, dejansko ni tak bav bav, jaz sem definitivno preveč kompliciral z tem izpitom in odlašal. Žiga hvala za tiste kartice z vprašanji, zadeva je super. Sem malo pozno zvedel za tole tako, da sem nekje 3-4 dni po 2-4 ure hodil čez vprašanja ter pdf-e predstavitev iz tečaja in je šla zadeva skozi. Definitivno pa pomaga če si iz elektro stroke še toliko bolj, če te že od prej zanima kaj iz RF tehnike.

Na evo zdej pa končno lahk končam post z 73 :D


Čestitke za opravljen izpit :)

Smo pa zdajle na papagajčku kanal 2 subton ctcss 18, kjer poteka redni petkov pmr sked. Če kdo želi, se lahko pridruži.

ziggy42 ::

Če bo sreča z vremenom, bom danes, 22. 5. aktiven na hribu Ostri vrh. Oddajal bom med četrto in peto uro popoldne na primarnem kanalu 8, ter ob morebitni gužvi na kanalu 10. Drugače pa imejte postajo kar na skenu, zna se zgoditi, da bom skakal po kanalih in iskal sogovorce. Na vzponu bom kot običajno dostopen preko papagajčka na kanalu 2 subton 18 (123hz CTCSS). Se slišimo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Malenkost zamujam, tako da prestavljam aktivnost za pol ure. Oddajal bom med 16:30 in 17:30

Sixty9 ::

Zdravo.

Kako ste kej? :)
Je tole še kaj aktivno? Bo danes kdo oddajal?

Sem v Celju... Se tu kaj dogaja?

LP,
Sixty9.
"I Am The ALPHA And The OMEGA!"

ziggy42 ::

Sixty9 je izjavil:

Zdravo.

Kako ste kej? :)
Je tole še kaj aktivno? Bo danes kdo oddajal?

Sem v Celju... Se tu kaj dogaja?

LP,
Sixty9.


Zdravo, tole je še kar aktivno ja.
Mogoče si nas včeraj slišal preko repetitorja, skupaj nas se je javilo 5, daljši pogovor pa smo imeli med deveto in deseto uro zvečer.
Ponavadi se dobimo ob petkih zvečer na kanalu 2 subton CTCSS 123hz (18) in malo poklepetamo preko papagajčka. Sicer pa bom spet začel z aktivacijami hribov, samo da se najprej končajo izpiti.

Nisem še sprobaval PMRja v Celju, mislim pa da pokritost repetitorja sega tudi do tja.

Če se želi kdo javiti, ali sprobati zvezo, trenutno skeniram po kanalih. Lokacija je Čušperk, pokritost proti severu je dobra.

ziggy42 ::

Evo pa sem spet aktiven. Trenutno poslušam na kanalu 2 subton 18 (446.020 Mhz 123hz CTCSS), kjer poteka sked preko papagajčka. Zaenkrat se še nismo zbrali in je še vse tiho.
Če se želi kdo javiti in naredit kako kratko zvezo, imam postajo na skenu pa naj kar pokliče :)
73, Žiga

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Kaj se je dogajalo v zadnjih parih tednih?
Padlo je kar nekaj zanimivih zvez:

1) Čele (Zdole) - Krška vas 9km
Ta kontakt je bil zelo zanimiv. Poslušal sem natakarje v lokalu, ki so mešali koktejle. Ob klicu se je prijazen gospod takoj odzval in naredila sva kratko zvezo. Signal je bil še kar dober 53, modulacija pa odlična.
Me je malo zamikalo, da bi si naročil koktelj kar preko vokitokija, ta bi bila pa prva hahah!

2) Čele (Zdole) - Čateške Toplice 11km
Poslušal sem zaposlene v Čateških toplicah, pogovori pa so bili zelo naključni in smešni. Večinoma so pokali šale, ali pa naročevali naj jim kdo prinese pijačo ali meni. Modulacija je bila zadovoljiva, vendar pa sem poslušal skupino, tako da je bil posameznikov signal močan 55, nekateri pa so bili na meni manj ugodni lokaciji in so prišli skozi 52 ali pa 51/41.

3) Čušperk - Polica 10km
Tole pa sem naredil med včerajšnjim košenjem trave. Predvidevam da sta se oglašala oče in sin, ali pa dva brata. Mlajši je razlagal starešemu, kako se upravlja z napravo in kakšen domet lahko pričakuje. Smešno se mi je zdelo naključje, da je ravno po mojem klicu mlajši (ki me ni slišal), govoril o svoji zgodbi iz otroštva, kjer se je silno prestrašil, ko mu je iz vokija prišel tuj glas. Tako kot jaz, tudi on na začetku ni vedel, da se lahko v njegov kanal priključi neznanec. Skratka zelo podobna zgodba moji hehe :) Več o tem pa kdaj drugič. No in ravno takrat sem ju poskušal poklicati, saj sta se mi zdela prava kandidata za kako naključno zvezo. Rabil sem ju kar parkrat poklicati, da sta me uspela ujeti med pogovorom, namšreč puščala nista kaj dosti prostora med govorom. Kontakt je bil zelo kratek, je bil pa starejši začuden, kako me lahko sliši. Še vedno se spomnim začetka zveze, saj je bil njegov odgovor zelo zmešen hihi:

Jaz: Halo halo, kanal 2, tu postaja iz Čušperka, se slišimo?
Starejši: me ne sliši : Ja tele postaje so res zanimive, kakšen pa je domet?
Jaz: Kanal 2, Kanal 2, sprejem?
Mlajši: me ne sliši : Domet je kar dober, zadnjič smo se pogovarjali tudi na kilometer in več. Je pa zelo odvisno kje si, tu v hosti mi je hitro prekinjalo, tak na travniku je dober kilometer, v gorah pa naj bi bilo tistih oglaševanih 7km. Začne govoriti o zgodbi, kako je skoraj skupaj padel, kjer se je ustrašil neznanca na njegovem kanalu, ko je bil še majhen
Jaz: Sprejem kanal 2, poslušam vajno debato, pa bi samo zaradi firbca rad vprašal za vajno lokacijo, jaz sem v Čušperku. Se slišimo?
Starejši: Halo Čušperk, se slišimo ja, samo pa ne vem zakaj smeh. No, midva sva pa iz Police.
Jaz: Ja zdravo Polica, me veseli, da imamo zvezo. Zdajle govorimo na 10km in nismo v gorah, tako da domet ni tako slab. Dobro modulacijo imata, signal je 53. Hvala za zvezo, lep dan še najprej in 73!
Starejši: Hvala enako, adijo.
...

4) Čušperk - Radovljica 65km
Kot vsak petek, smo imeli tudi 8.7.2022 druženje na PMR postajah. Ker je ravno par minut pred začetkom skeda crknil papagajček (naklučje ali ga je kdo ugasnil??), sva se s Francem prestavila kar na kanal 16. S 0.5W sem imel v Radovljici raport 52, kar je fascinantno za tako razdaljo. Pri meni je bil on 53, modulacija pri obeh vrhunska. Debata je bila dolga in veliko zanimivega se je povedalo. Parkrat se nama je zdelo, da sva slišala kak šum, ki bi lahko naznanjal nekoga, ki se želi priključit v pogovor, ampak je bilo potem vse tiho.

5) Čušperk - Kurešček 11km
Preden sva se s Francem (glej 4) ) premaknila na 16ko, sva debatirala na kanalu 2. Slišal naju je uporabnik PMR postaje, ki je šel na večerni sprehod po lokalnem hribu. Povprašal je po našem skedu in bil presenečen, da imamo zveze na tako dolge razdalje. Franca je slišal zelo dobro (zveza Kurešček - Radovljica 60km!), mene zadovoljivo, pri meni pa je imel zelo šibak signal 31 in večkrat nisem uspel razumeti pogovora. So pa med mano in Kureščkom visoki hribi, zato sem bil kar začuden, da sem ga sploh kaj slišal.

6) Čušperk - Severna Slovenija 50 - 80km ??zrak??
Par tednov nazaj sem poslušal pogovor na kanalu 12, vendar pa je potekal v Nemščini in ga nisem kaj dosti razumel. Tudi Franc jih je uspel za kratek čas ujeti, pravi da bi lahko bili jadralni letalci, saj se je slišal značilen brum/šum, večkrat pa so omenjali tudi letala ter letenje. Podoben pogovor sem slišal tudi včeraj na kanalu 2.

Turistična sezona se je začela, s tem pa se je povečala tudi aktivnost na PMR bendu. Prižgite malo svoje zaprašene postajice in poskusite narediti kako zvezo, presenečeni boste, kako velik je lahko domet teh vokitokijev. Dajmo se zmeniti za nek skupen klicni kanal, jaz predlagam kar kanal 2, za tiste ki imate subtone -> kličite s tonom CTCSS 123hz oz. podkanal 18 (ta manjša številkica), seveda pa to ni potrebno. Samo fino je, ker mi v tem primeru postaja zapiska, ko se odpre sprejemnik. Tisti, ki imate pa 16 kanalov, pa pokličite kar po kanalu 16, saj se boste tako izognili gneči na frekvencah. Moja lokacija je zelo solidna, pokritost pa je odlična proti severu (Kranj, Radovljica, Kam-Sav Alpe, Karavanke, Južni del Ljubljane itd.). Ne bom vas slišal ako ne pritisnete na PTT gumb HI. Čisto preveč ljudi samo skenira po postaji, pokliče pa nikoli. Seveda pa je najboljši čas za naključne klice ter eksperimente kar med petkovim druženjem, kjer se bo sigurno našel nekdo s prižgano postajo.

Jaz imam postajo na skenu skoraj vsak dan med 11h in 24h, postajica redno češe skozi vseh 16 kanalov.

73, Žiga

IzidorM ::

Da se še jaz javim
Moja lokacija je okolica Dravograda, tako da upam da se na Koroškem kaj tudi premakne :-)
l.p.Izi

Stikalo ::

@ziggy42 kje pa je lokacija papige? Kanal 2 subbton 18?

ziggy42 ::

Stikalo je izjavil:

@ziggy42 kje pa je lokacija papige? Kanal 2 subbton 18?


Mislim, da naj bi bila nekje v okolici Storžiča. Skratka kar visoko v gorah, zato pa ima izjemen domet. Ne vem pa kdo je lastnik, tudi informacija o lokaciji je iz druge roke, pa tako ne morem biti 100% prepričan. Bi se lahko vzelo yagico pa pogledalo malo bolj točno.

ziggy42 ::

Spet je petek in čas za nov sked! Ker je vroče, se zna zgodit, da bomo začeli šele tam okoli osmih ali pol devetih. Dobili se bomo preko papagajčka na kanalu 2 subton 18, potem pa se bomo premaknili na kanal 1 za direktne zveze. Zadevo bom še enkrat najavil tule na forumu, ko bomo začeli. Bo pa zanimivo, če bo sreča, bomo imeli kar tri različne eksperimente, kolega pa se bo poskusil povezati celo iz Uršlje gore. Vabljeni!

ziggy42 ::

Evo smo začeli. Trenutno gremo probat na prvi kanal, kjer bova gostovala postaja iz Čušperk in postaja iz Radovljice. Če se želi kdo javit, lahko proba poklicat na prvem kanalu, priporočam pa da pokličete preko papagajčka in se javite, ker bom tam pustil prižgano drugo napravo na poslušanju.

Če nas ne najdete, preprosto poskenirajte po frekvencah in nas boste sigurno zasledili :) Ker pa je tule nevihta, ugašam računalnik. Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

S kolegom iz Radovljice greva še na kanal 16, kjer imava dobre pogoje za direktno simplex zvezo

ziggy42 ::

Včeraj smo imeli kar zanimivo druženje. Zaradi slabega vremena je sicer odpadla sproba z Uršlje gore in tudi kolega iz Primorske ni uspel obiskati kakega hribčka, da bi poskusil priklicati papagajčka. Pa naslednjič.
Pogoji so se izredno hitro spreminjali, zaradi nevihte ki je ravno šla čez nas, pa je bil pogovor v direktu začasno otežen. Zveza Radovljica - Čušperk 65km je potekala brez težav po nevihti (51+ s 0.5W, modulacija odlična) na kanalu 16, medtem ko je bil preizkus zveze na kanalu 1 med nevihto težaven in sva se kar hitro prestavila na repetitor.

Prvi kanal je bil kar aktiven, slišal sem vse od otrok, do raznoraznih služb. Na momente se mi je zdelo, da je nekdo poklical, je bil to kdo iz foruma?

Preko repetitorja smo se slišali tudi v Kranj, zveza Kranj - Radovljica je potekala BP tudi v direktu. Pri meni je bil kolega 11 in ga nisem razumel nič. Mogoče bi šlo s kako jagico, kdo ve...

Sproba Čušperk - Šmarje Sap je bila prav tako uspešna! Zanimivo je, da sem kolega sploh slišal, saj sva govorila na 11.2km, med nama pa je več visokih hribov. Sogovornik je uporabljal pravi PMR vokitoki, sprejemal pa sem ga od 31 do 51, moralo se je najti mikrolokacijo, kjer sva le osvojila zvezo.

Druženja bodo še naprej potekala vsak petek zvečer, bom pa jaz izpustil 3, saj se odpravljam na dopust. Aktiven bom v okolici Rogoznice (Hrvaška) na PMR in ham bandu, mogoče se pa slišimo HI. Pa lepo poletje želim!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Smo nazaj! V okolici Šibenika se je kar dogajalo. Sicer se mi pa zdi, da so ham bandi v Dalmaciji dokaj mrtvi. Skratka v treh tednih nisem slišal kakega omembe vrednega prometa po njih. Se pa da ob dobrih pogojih zelo dobro sprejemati Italijane na razdaljah tudi daljših od 200km. Čisto druga zgodba pa je bil PMR. Slišati je bilo vse od turistov, domačinov do Italijanov, tudi digitalijo (dPMR) sem slišal. Uspelo mi je narediti tudi zveze do Italije, in to z 0.5W! Šlo bi definitivno tudi z navadnim pmrjem, škoda samo, da sem ga pozabil vzeti seboj...

O vsem tem in še več boste lahko poslušali preko današnjega skeda, ki se bo kot vedno začel preko repetitorja na kanalu 2 subton 18 (123hz CTCSS), tam okoli osmih, devetih zvečer. Če bodo razmere dopuščale, pa bomo sprobali tudi kako zvezo v direktu. Vljudno vabljeni!

ziggy42 ::

Sked se je pričel. Trenutno nas lahko poslušate preko repetitorja na kanalu 2 subton 18. Objavim ko se premaknemo za direktne zveze

ziggy42 ::

S kolegom se seliva na kanal 16 zaradi prevelikega prometa na kanalu 2, zaradi katere je pogovor preko repetitorja otežen.

raff ::

Pozdravljen Žiga. Potrjujem zvezo za včeraj zvečer, 12/08/2022 ob 21 uri na PMR frekvenci. Na lokaciji Cerklje pod Krvavcem se lepo sliši tvojo postajo. Tudi kolega Franca iz Radovljice se dobro sliši. LP, Rafko

ziggy42 ::

Zdravo Rafko, hvala za potrditev zveze. Tudi tebe se je slišalo povsem razločno, vendar le, ko si oddajal s podstrešja. Misliš da bi šlo tudi, če bi bil ti zunaj? Bilo bi zanimivo sprobat... Je pa super zveza, govorili smo na 43km! :)
Lp, Žiga

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

smolep ::

Živjo.

Redno spremljam to nit. Tudi sam vas včasih poslušam. Ko se vam javim me običajno nihče ne sliši. Delam z max 500mW. Kako vam uspe s to močjo delati zveze na 43km? Več moči itak ne smemo uporabljati na teh frekvencah. Meni je to čista neznanka. Ok, razen preko papige. Ampak za simleks zveze mi pa ni jasno.

Kakšne antene imate in kje? Jaz delam z ročno postajo in oem anteno, ki je prišla zraven.

Lep pozdrav,

Peter

ziggy42 ::

Živjo Peter,
Gre predvsem za lokacijo. PMR446 načeloma spada med "line of sight" komunikacije. Se pravi, če nekaj vidiš, bo do tja signal tudi nesel. Pa je to lahko gozd sto metrov stran, ali pa nek oddaljen hrib v ozadju. Ob določenih priložnostih pa ti propagacije omogočajo tudi kaj nenavadnega, recimo ducting med hladno in toplo plastjo zraka naredi neke vrste tunel za signal, kar je še posebej opazno na morju. Tako sem lahko naredil zveze tudi 220km daleč, s pol wata in le par decimetrov nadmorske višine (čisto pri morju). Signal se tudi odbija, kar mi recimo omogoča sprejem Krimovega VHF repetitorja 59, čeprav je 15km za hribom, ki je 300m višji od mojega QTHja. Ampak za delo z odboji so se navadni pmrji izkazali za prešibke, pa niti ni tak problem v moči oddaje, kot v kvaliteti sprejema. V praksi se da narediti zelo zanimive zveze s pomočjo odboja, vendar je potrebno uporabiti zunanjo anteno in/ali boljši sprejemnik. Tako pa gre tudi moja relacija do Radovljice recimo. Moja lokacija je na majhnem hribčku od koder imam, na srečo, kar dobre pogoje za oddajo proti severu. Ker pa me obdaja hribovje na zahodu, vzhodu in jugu, je sprejem iz teh strani bolj zanič.

Torej v teoriji, kar se vidi s prostim očesom, bo vidno (slišno) tudi pmr sprejemniku. V praksi bo signal nesel tudi kak kilometer čez črto vidnega, a bo komunikacija nezanesljiva in bo treba poiskat mikrolokacijo za dober sprejem. Recimo z lokalnega hriba se ob dobrih pogojih prav lepo vidi Sljeme na Hrvaškem, 95km daleč in ni vrag da ne bi do tja nesel tudi navaden pmr aparatek... Bi bilo za sprobat. Če imaš par minut, svetujem branje Klik

Če te stvar zanima, ti priporočam nakup kake naprave s snemljivo anteno. Popularne so recimo Baofeng UV5R ali pa 888. Zadevo dobiš zelo poceni (pod 30EUR na komad), omogoča uporabo boljših anten in seveda boljšega sprejemnika kot večina pravih pmr aparatov. Seveda ima tudi možnost oddaje z večjo močjo... je pa taka stvar res proti predpisom. Načeloma pa se službe niti ne ukvarjajo z administracijo "zastonjskih" frekvenčnih področij, kot je recimo pmr. Nisem še slišal, da bi imel kdorkoli probleme zaradi uporabe zgoraj napisanih naprav, pa poznam tudi take, ki s svojimi dejanji prav želijo, da bi jih dobili :)). Sam uporabljam pmr aparatek v kombinaciji z radioamatersko postajo, če gre, probam narediti zvezo s pmrjem, če pa zadeva ne steče skozi, imam vedno na voljo tudi boljši sprejemnik.

Aha, še to. Če želiš, mi lahko v PM sporočiš tvojo lokacijo, pa ti izdelam zemljevid predvidenega dometa PMR postaje. Če zanima še koga drugega, pa mi prav tako lahko pošlje info.

lp, Žiga

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

FRN-Slo ::

Pozdrav vsem.

Za skede se lahko sedaj uporablja tudi FreeRadioNetwork strežnik, ki je namenjen Sloveniji.
Klienta lahko potegnete dol s freeradionetwork.eu
Za dodelitev klicnega znaka v naši regijski skupini (327) se obrnete name ali pa na Žigo. Klicni zanki se dodeljujejo z zaporednimi številkami.

Strežnik omogoča priklop CB ali PMR446 prehodov (linux, win, rpi), crosslinkov ali pa direktno povezavo iz PC-ja ali Android telefona.

Naslov strežnika na frn klientu je slovenija-frn.ddns.net

LP

Luka
frs1.slovenija@gmail.com

ziggy42 ::

Vabljeni, da se udeležite današnje sprobe zvez, ki bo potekala med osmo in deseto zvečer, v primeru dežja pa bomo začeli že malo bolj zgodaj. Zna se zgoditi, da bomo aktivni predvsem preko direktnih simplex zvez, ki bodo potekale na CH1 ter CH16. Kot vedno, pa bom imel prižgani dve postaji, tako da bo ena na poslušanju preko repetitorja CH2 CTCSS 123hz (podkanal 18) oz. na skenu.

Ker bodo današnji pogoji zaradi vremena nepridvidljivi, se lahko zgodijo tudi kaki zanimivi odboji in omogočijo kratkotrajno boljše propagacije :)

@smolep če imaš danes čas, lahko ponovno poiskusiš poklicat preko repetitorja ali v direktu. Mogoče pa se slišimo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

TilenS ::

Evo bom vklopil. A imamo kakšno PMR446 IM grupo (skype, whatsapp,...), da se lahko slišimo med testiranjem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TilenS ()

ziggy42 ::

Imamo neke vrste Skype grupo. Zadeva se imenuje FRN in je namenjena prav PMR ter CB zvezam, v konferenčno sobo pa se lahko priključi celo repetitorje v stilu Echolinka. Klient je dostopen na sledečem linku: Klikni. Naš server ip je 161.97.165.38, port 10024. Skratka nastavi zadevo tako, kot izgleda na sliki: Klikni

Navodila za uporabo so dostopna tukaj: Klikni

Trenutno je na strežnik povezan le en prehod, v bližnji prihodnosti pa imamo namen povezati vsaj še enega.

Ker imamo trenutno strežnik nastavljen na privatni način, lahko do njega dostopaš le z uporabo klicnega znaka, ki ga vseseš v polje identity na klientu. V ZS ti bom poslal tvoj klicni znak.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Lahko pa pišeš tudi na našo fb grupo: FB link, bom spremljal oboje. Če bo sreča, pa bom mogoče uspel priklopiti sprejemnik v FRN konferenčno sobo, tako da boste lahko v real time poslušali, kaj se pri meni dogaja na PMR frekvencah. Bomo videli... :)

TilenS ::

Hvala. Uredim ko pridem domov, nisem sicer konkretno pogledal tega FRN ampak predvidevam, da nima andriod klienta : ) Če bo vreme zdržalo bom skočil na kakšen lokalni hrib ampak ponavadi nimam ravno prenosnika s sabo samo telefon ter postaja, zato me je zanimalo, če imamo kaj od teh klasičnih IM zadev.

Tale FRN mi je zelo zanimiv. Nekaj v smislu rasppbery + postajca + ETH link ampak problem je napajanje, kam dati zadevo pa da je zraven napajanje, mogoče prositi na kakšni koči, če pustijo se montira drugače pa fotovoltaika + baterija ampak, ne vem kako bi to šlo skozi z porabo.

ziggy42 ::

TilenS je izjavil:

Hvala. Uredim ko pridem domov, nisem sicer konkretno pogledal tega FRN ampak predvidevam, da nima andriod klienta : ) Če bo vreme zdržalo bom skočil na kakšen lokalni hrib ampak ponavadi nimam ravno prenosnika s sabo samo telefon ter postaja, zato me je zanimalo, če imamo kaj od teh klasičnih IM zadev.

Tale FRN mi je zelo zanimiv. Nekaj v smislu rasppbery + postajca + ETH link ampak problem je napajanje, kam dati zadevo pa da je zraven napajanje, mogoče prositi na kakšni koči, če pustijo se montira drugače pa fotovoltaika + baterija ampak, ne vem kako bi to šlo skozi z porabo.


Sam je še nisem sprobal, mi je pa kolega svetoval GRNClient. Baje deluje na vseh androidih nad verzijo 6. Stran je žal napisana v nemščini, pa si jo lahko odpreš kar v google chromu in jo prevedeš.

Trenutno sva dva, ki bova definitivno "donirala" PMR446 prehod. Kolegov bo začel delovati danes, jaz pa ga bom postavil kar na moj QTH, enkrat proti koncu septembra. Do takrat pa bom postavil neke vrste "polprehod", RTLSDR ključek, ki bo lahko sprejemal, oddajal pa ne. Zanimanja ni malo, če bi vsak od nas postavil prehod, bi jih imeli skoraj deset, pokrivali pa bi kar večji del Slovenije :D. Vsi tisti, ki že imate doma kako Baofeng postajo (ali kako drugo, ki se jo da priključit na računalnik preko kabla) in računalnik, lahko postavite prehod praktično brezplačno.

FRN je res fina stvar. Ni pa mogoče vsakemu samoumevno kako postavit prehod oz. gateaway, zato bova s kolegom napisala tudi navodila s slikami. Ga pa rabim najprej sam postavit, da bom lahko pametoval drugim ;)

Prednost prehodov je tudi ta, da se ga lahko postavi kar na QTH, bi pa res bilo fino, če bi našli koga, ki bi ga bil pripravljen gostiti na kakšni koči, lahko tudi proti plačilu.

Za tiste, ki še niste slišali za FRN. Zadeva je zelo podobna Echolinku. Skratka, imamo prehode, ki sprejmejo PMR signal. Prehod pošlje signal preko interneta v konferenčno sobo, kamor so priključeni tudi ostali, ta signal pa potem ostali prehodi istočasno (v real time) predvajajo na PMR eter. Gre za pocensko in enostavno varianto, s katero lahko tudi uporabniki navadnih pmr aparatkov komunicirajo na daljše razdalje oziroma celo med državami, če uporabimo crosslinke, s katerimi povežemo različne FRN konferenčne sobe med seboj. Lahko se vanj priključi celo Zello in podobne aplikacije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Začenjamo s skedom. Trenutno se še zbiramo in poslušam na CH2 subton 18 preko repetitorja


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Walkie talkie ('dovoljenje') (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5420515 (573) Nesho
»

Prenosna CB postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5915022 (2688) ziggy42
»

Nakup PMR walkie-talkija? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15422246 (6319) hipertija
»

Rtl-sdr - Tetra/DMR/ZARE - težave/problemi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
12922511 (9883) hipertija
»

UKW postaja/radijski scanner - še deluje?

Oddelek: Znanost in tehnologija
163813 (3152) hipertija

Več podobnih tem