» »

Prvi Redni PMR446 SKED V Sloveniji

Prvi Redni PMR446 SKED V Sloveniji

««
«
1 / 9
»»

ziggy42 ::

Vabljeni vsi, ki imate na petkove večere kaj prostega časa, da se udeležite rednega petkovega skeda na pmr446! (voki tokiji)

Kdaj: Vsak petek ob večernih urah med 19-22
Kje: Kanal 1 (446.0065 MHz, dober približek je 446.005 MHz) subton 1 (CTCSS 67Hz) za direktne zveze ter kanal 2 (približek 446.020 MHz) subton 18 (123Hz) preko t.i. papige.
Predvidena Pokritost direktnih zvez: Od Grosupeljske kotline čez Kranj, proti Radovljici in višjeležečim krajem. Moglo bi se slišat tudi v določenih predelih Ljubljane. Trenutno najdaljša razdalja znaša 65km med korespondentoma, tako da se splača poiskusit, tudi če vaša lokacija na papirju ne ustreza predvideni pokritosti.
Pokritost papagajčka: Ljubljana, Grosuplje, Čušperk, Kranj, Radovljica... torej cela osrednja Slovenija ter povsod, kjer imate dober razgled proti Kamniško-Savinjskim alpam. Sked bo večinoma potekal preko Papagaja na kanalu 2, bomo pa včasih prešli tudi na simplex kanal 1, kjer bo slišnost za nekatere slabša.

V vednost:
Sked je v naprej dogovorjena zveza med dvema ali več korespondenti. Namen skeda je vzpostavljanje novih zvez ter raznorazne debate, zanima pa nas predvsem razdalja med govorcema in kako dobro se zveza sliši (gre le za prasketanje, mogoče povsem čisto zvezo, ocenjuje se z 1(slaba) - 5(dobra)).
Papagajček je t.i. simplex repetitor, ta bo posnel vaš govor ter ga še enkrat predvajal (oddajal). Ker pa je papiga nameščena visoko na hribu, s tem dosežemo povečanje dometa na čez 60km.

Originalna tema je dostopna tukaj: http://pmrslovenija.mojforum.si/pmrslov...
Če koga zanima kaj več, uporabniki PMRja se družimo na zanimivem forumu, kjer se dogovarjamo za zveze, kanale in testiranja (recimo poskus zveze Triglav - Ljubljana) :D
Domača stran: http://pmrslovenija.mojforum.si/index.p...
V branje priporočam tudi: http://pmrslovenija.mojforum.si/pmrslov...

Lepo vabljeni! Pa širite to informacijo okoli, vsaj pri nas je bila lokalna mladina povsem navdušena nad možnostjo pogovarjanja čez polovico Slovenije. In to z Brondi FX-100! :)
  • spremenilo: ziggy42 ()

Fave ::

V petek sem vaju poslušal na otroškem pmr, slučajno ujel. QTH Škofja Loka (Podlubnik - v hiši). Slišnost čista 5. Mogoče se jutri pridružim.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

ziggy42 ::

Živjo, me veseli da si naju uspel ujeti. Presenečen sem, da je bil signal v Škofji Loki tako čist, si spremljal pogovor preko papige na drugem kanalu?
Moj QTH je Čušperk (od tebe 43km stran), sogovornikov pa Radovljica. Zelo sva vesela vsakega novega člana našega skeda, zato lepo vabljen da se pridružiš :)

Kami ::

Gre to pod okvirom radioamaterske licence ali pod okvirom PMR 446, kjer licenca ni potrebna?

Ker maksimalno 0.5W moci in fiksna antena pa 65 kilometrov dosega mi ne gre najbolj skupaj (cetudi je zadeva precej visoko) :)

Bom sicer jutri poizkusal poslusati ceprav sem bolj v kotlini in vprasanje kako dalec bo lovilo (Krvavec repetitor sicer odprem z 1 W ampak domnevam, da je papiga precej nizje + ne vem kaksna antena je v uporabi).

ziggy42 ::

Živjo Kami,
Nisem lastnik papige pa težko rečem kakšna naprava je nameščena. Baje naj bi šlo za navaden pmr, nekje na višini skoraj 2000m v alpah.
Priznam, da za direktno zvezo potrebujem zunanjo anteno ;) . Je pa zelo zanimivo, kakšno dobro relacijo imava s kolegom, saj lahko z njim govorim z 0.5W
Sprobala sva tudi preko radioamaterskih frekvenc, pa nikjer ne prideva tako čisto kot preko 446

dexterboy ::

@ziggy42;
kakšno opremo je potrebno imeti, ker se moja dva zanimata za to področje. Mladina danes pač ne pozna drugega kot PC in Mobi, woki-toki pa jih orto navdušuje :)
Se opravičujem, preletel na hitro in sedaj opazil da so že linki do potrebnih informacij...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

ziggy42 ::

dexterboy je izjavil:

@ziggy42;
kakšno opremo je potrebno imeti, ker se moja dva zanimata za to področje. Mladina danes pač ne pozna drugega kot PC in Mobi, woki-toki pa jih orto navdušuje :)
Se opravičujem, preletel na hitro in sedaj opazil da so že linki do potrebnih informacij...


Živjo DexterBoy,
Vse kar rabiš je voki-toki, ki podpira subtone. To so tisti podkanalčki oz. majhna številka zraven večje na zaslončku. Naštimej ga na 18 in imej razgled proti alpam, pa boš lahko preko tega kanala govoril čez pol Slovenije :)

ziggy42 ::

Sked se je pričel. Trenutno je še kar veliko uporabnikov na drugem kanalu, tako da bo prihajalo do občasnih motenj. Običajno se sčisti do osmih.

Assass1n ::

Žal moja radioamaterska postaja ne dovoli oddajanja na PMR, uživajte. 73
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

ziggy42 ::

Kot vsak petek, grem med skedom na večerjo. Vi kar pozvonite preko papige, tam je še vedno kolega Franc, ki bo z veseljem naredil zvezo :)
Jaz pa pridem nazaj ob 20:50, takrat zalaufamo na polno :P

S Francem sva nazaj in sked teče naprej

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Evo sked je za danes končan. Sicer ostajam še kake pol ure na sprejemu, če bo kdo zbral pogum in se javil.
Problem nam je na začetku delala predvsem usklajenost, saj nismo imeli dobre taktike za vodenje skeda in smo zato včasih govorili eden čez drugega. Upam, da nismo koga s tem razočarali. Naslednjič bo šlo bolje, saj smo se zmenili, da bomo imeli glavno postajo, ki bo dirigirala dogajanje preko papige. So pa bili pogoji izjemno slabi, s Francem nama ni uspela niti direktna zveza, ki jo običajno narediva brez problema...
Danes smo imeli več udeležencev, poleg mene in Franca so se javili še Kami, Marko in Franc iz Kranja.
Hvala za udeležbo na skedu, veliko nama pomeni :)

Namen skeda je poleg vsega drugega tudi širiti informacijo o papagajčku na kanalu 2 subton 18. Tu smo zelo aktivni na poslušanju, zato se javite kadar želite, četudi ni skeda.
Lahko pa papagaja uporabljate tudi za podaljševanje vaše zveze, mogoče to pride prav komu od otrok, zato jim lahko brez slabe vesti poveste, kako se ga uporablja.

PS: Pred skedom sem ob okoli 18:45 slišal, da je nekdo probal poklicati preko papige, pa se žal nisem uspel javiti. Je bil to kdo iz foruma?

ziggy42 ::

Ravnokar opravil zvezo s Sergejem iz Grosuplja :)
Slišnost v direktu je bila odlična 5/5 (59+20dB) na okoli 10km razdalje. Prvi testi kažejo, da se papagajčka brez problema odpre z navadnim PMRjem v okolici Brezja, medtem ko je pod Koščakovim hribom komunikacija zaradi preprek otežena.
Hvala ti za info :)

Danes s kolegom sprobavava narediti zvezo s papigo iz Grosuplja zraven OŠ Brinje. Sporočim kako bo šlo.
Je še kdo tukaj iz okolice Grosuplja in bi bil pripravljen malo sprobati?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Evo, sprobana še relacija Grosuplje (Bloki pri OŠ Brinje) - Čušperk, razdalja 9km. V direktu je bil signal še kar dober, ocenil bi ga z 4/5 (54). To je super rezultat, če predpostavimo, da je bil kolega v času testiranja znotraj stanovanja. Papige pa se s te lokacije na žalost ne da odpreti z navadnim PMRjem, za kaj takega bi potrebovali zunanjo anteno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Danes bomo začeli kar preko papige na kanalu 2 podkanal 18. Priklopite postaje in se slišimo :)
Večerja bo pa malenkost prej kot običajno, tako da bom ob okoli 19:30 prepustil vodenje skeda kolegu iz Radovljice

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Evo čas je za večerjo. Pridem jaz čez kako uro nazaj za postajo. V vmesnem času pa vas bo sprejemal prijatelj Franc.

ziggy42 ::

Sem nazaj in sked teče naprej. Če se kdo želi javiti, naj samo stisne gumb :)

ziggy42 ::

Včeraj je bilo spet kar pestro. Najprej smo naredili lokalno zvezo z Markotom, ki je bil mobile in uporabljal Motorolo T41. Jaz sem ga uspel na vsake toliko razumeti kakšno besedo, kar je še vedno super rezultat, glede na njegovo oddaljenost več kot 25km.
Franc iz Radovljice je uspel narediti nekaj zvez v lokalnemu območju, ki jih jaz žal nisem sprejel. Javil se je tudi kolega iz Kranja in naredili smo par testov dometa v direktu. Relacija Radovljica - Kranj je kot vedno šla brez problema, Kranj - Čušperk pa je bila pri meni 31, on pa žal ni slišal nič. Je pa res, da bi mogoče morali izbrati kako drugo pozicijo in bi se potem slišalo bolje... kdo ve.

Danes pa je bilo živo na kanalih. Govoril sem z Žigo iz okolice Grosuplja, ki je oddajal z Ostrega Vrha, slab kilometer nad mojo glavo :D . Izkazalo se je, da je domet s hriba izjemen in se da papagaja odpreti brez problema. Tudi ko se je spuščal nazaj v dolino, ter prišel v dobro razaščen gozd, je bila komunikacija s papagajem še vedno možna.
Javil se je tudi kolega iz Grosuplja, ki je bil na smučanju na Starem Vrhu s postajo Brondi. Če sem si pravilno zapomnil, je relacija hotel - papiga povsem čista 5/5, spodnji del smučišča pa včasih prekinja in šumi. Še vedno pa bi se dalo vzpostaviti zvezo.

Zaslišal sem pogovor na kanalu 8 in sem parkrat poklical. Javil se je moški iz okolice Kranja, ki se je peljal domov. Slišnost je bila dobra tudi brez papagajčka - 53. Zaupal mi je, da se tudi on udeležuje tečaja za radioamaterja in ga zadeva zanima.

Na koncu pa sem imel zvezo še z radioamaterjem iz LJ - Fužine. V direktu sem ga slišal 52, on pa me zaradi slabšega sprejemnika PMR naprave ni uspel.

Vse, ki jih zanimajo PMR postaje, vzpostavljanje zvez ter tehnika in elektronika, vabim na Radioamaterski tečaj RadioKluba Triglav Ljubljana, ki se prične z dem 15. 2. in bo potekal preko zooma, tako da ga lahko spremljate kar preko naslonjača :) Izpit je povsem enostaven, snov pa se brez problema nauči v tednu ali dveh. Več info tukaj: http://www.s53apr.si/?page_id=316

ziggy42 ::

Zdravo, če bo vreme sodelovalo, bom danes izvedel testiranje dometa z bližnjega hriba Ostri Vrh - Stolp. V dobro zaraščenem gozdu bom sprobaval pokritost papagaja - repetitorja, na poti in razglednem stolpu pa bom oddajal na simplex kanalih ter upal na kako zvezo. Pokritost naj bi bila odlična, kar kaže tudi simulacija, ki sem jo sestavil. Zelena barva prikazuje dober sprejem brez večjih motenj, rdeča pa šibkejšega (potrebno bi se bilo malo premikati, da bi našli najboljšo linijo). Seveda to velja le v primeru, če se tudi poslušalec nahaja zunaj. Imejte naštimano postajo na papigo, saj bom tam objavljal najbolj sveže informacije (na kateri kanal grem, kakšna je slišnost ipd.)

 Klikni na povezavo

Klikni na povezavo



KDAJ: Danes od okoli 15:00 - 17:30
KJE: Kanal 2 subton 18 (papagaj), simplex kanal 8 subton 8, simplex kanal 1 brez subtona ter rezerva simplex kanal 3 brez subtona
POKRITOST: Glej sliko simulacije - ali pa klikni link https://imgur.com/a/SGx4gki (velja le za razgledni stolp na vrhu ob okoli 16ih kjer bom kako uro)
INFO: Oglašal se bom kot "postaja iz Čušperka na Ostrem Vrhu", prepoznaš pa me po vprašanjih o tvoji lokaciji, zanimal me bo domet naprave

V primeru odpovedi vam to še pravočasno sporočim ter namignem čas naslednjega termina.
Se slišimo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Najprej še nekaj informacij o testiranju zvez, ki so jih izvedli kolegi na bližnjih hribih :)

Relacija Janče - Čušperk - Papagaj na kanalu 2 subton 18 z Baofengom ter FT-60 6. 2. 2021 opoldne:
Na samem vrhu hriba je sprejem papagajčka odličen 5/5 in tudi komunikacija je potekala brez prekinitev ter večjega šuma. Ko so se spuščali nazaj v dolino pa je občasno prekinjalo papagajčka. Zveza v direktu je šla pri spustu še nekoliko bolje od komunikacije preko repetitorja, na momente je bil signal zmerno močen a čitljiv 54. Zadnja relacija je bila po spustu v dolino, od koder sogovornika v direktu nisem več slišal. Razdalja med Jančami ter Čušperkom je 20km, Čušperk - Papiga 55km ter Janče - Papiga 37km.

Relacija Ulovka - Papagaj - Čušperk na kanalu 2 subton 18 z Brondi FX-100 ter FT-60 7. 2. 2021 13:00:
Sogovornik je zaradi močnega vetra iskal zavetje, od koder pa je bila zaradi majhne moči oddajnika relacija s Papigo otežena in je občasno prekinjalo. Pri oddaji z razgledom proti alpam sicer ni prekinjalo, je pa bil prisoten šum vetra in je bilo potrebno malce povečati glasnost. Čitljivost 4/5. V direktu zveza zaradi hribov ni bila mogoča. Razdalja med Ulovko ter Čušperkom je 37km, Čušperk - Papiga 55km ter Ulovka - Papiga 43km.

Upam da se debati na forumu pridružita tudi kolega aktivatorja z druge strani mikrofona ter podata še kakšno informacijo, ki sem jo jaz mogoče spustil.

Kasneje objavim še pravi spis o včerajšnji oddaji z Ostrega Vrha pri Čušperku. Na kratko lahko povem, da je zadeva potekala odlično in zelo uspešno, naredil sem nekaj kar zelo dolgih zvez. Kaj več pa do večera 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

romex ::

Tudi moj baofeng je menda po 5 letih neuporabe zalaufal :) Sem mislil, da je baterija čist mrtva, ker je kazala 0V... ampak zgleda da sem ga oživel :) Še sprogramiram in gasa :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: romex ()

ziggy42 ::

To je pa super novica!
Danes je praznik, tako da smo doma in bom skoraj konstantno na poslušanju. Vabim te, da se poskusiš javit preko papagajčka na kanalu 2 CTCSS subton 18 (123hz) in sprobamo kako dobro relacijo imamo :)

ziggy42 ::

Malce pozen a bolje zdaj kot nikoli.
V nedeljo 6.2.2022 sem aktiviral področje PMR z bližnjega hriba Ostri Vrh. Gre za lušten hribček s 700m nadmorske višine, v okolici Grosuplja na Dolenjskem, na katerem prevladuje prečudovit bukov gozd. Je izjemno primeren za radijske zveze, saj je razled lepo "odprt" proti severu, jugu ter vzhodu, vidi pa se celo 95km oddaljen Sljeme na Hrvaškem. Pred kratkim je bil na vrhu postavljen razgledni stolp višine cca. 10m, ki je postala moja priljubljena točka za vzpostavljanje zvez.

Ob petnajst čez 15 uro sem se počasi odpravil od doma ter krenil proti gozdu. Ves čas sem bil na zvezi s kolegom Francem iz Radovljice (65km stran), s komer sem se prejšnji dan zmenil, da je priskočil na pomoč pri testiranju zveze.

Kot sem predvideval je pokritost s papagajem na kanalu 2 subton 18 v mojih krajih odlična, čeprav gre za 55km razdaljo. Zadevo sem brez problema "odprl" tudi z najmanjšo močjo, raport pa je bil neprekinjen 59+40dB+ vse dokler nisem z asvalta prešel na makedam ter nato globje v gozd. Vzpenjal sem se po poti, ki je najstrmejša, obdana pa je z zmerno gostim gozdom, skozi katerega se je na momente videlo proti alpam. Po celi poti se je dalo narediti zvezo s papagajem z raportom ~56, sem pa zaradi terena občasno popolnoma izgubil direktno linijo in je bilo potrebno poiskat dobro pozicijo, da je šla zveza skozi. Raport 52. Na sam vrh sem se povzpel preko južne poti, ki v direktno linijo postavi cel Ostri Vrh, to pa je bila tudi edina pozicija na poti, kjer je bila komunikacija zelo otežena in je ogromno prekinjalo, Raport 31. Z vrha je šlo seveda BP, min. moč 59+40dB+, tako preko FT60 kot Brondi FX-100.

Še malo in smo na vrhu. Direktne klice na simpleksnih kanalih na kratko omenim preko papagajčka na kanalu 2, da mogoče privabim na poslušanje še koga. Postavim se obrnjen proti vzhodu na razgledni točki ob zastavi. Začnem klicati na prvem kanalu ter naredim zvezo s prijazno gospo v Grosuplje na razdalji 8km. Baje so se otroci ustrašili, ko je voki-toki kar sam začel govorit HI. Zaključimo zvezo in si zaželimo lep dan, potem pa lej ga zlomka. Slišim nazaj svoj glas! Našel sem papagaja na kanalu 1 brez subtona, slišnost pa je bila zelo dobra z raportom 54. Zadeva mora bit naštimana nekje na Dolenjskem, saj jo kolegi s severa ne morejo odpreti, isto velja pa za moj QTH Čušperk, kjer imam razgled proti severu. Pokličem parkrat a hitro ugotovim, da se na kanalu ne da narediti zveze, saj je za tiste, ki papige niso sprejemali, bila zveza dokaj nemogoča. Pri javljanju jih je povozil papagajček, ki se je odzval na moj klic.

Obvestim prisotne, da se premikam na kanal 8. Že po parih klicih se mi javi Jorgen (oprosti, če sem pri zapisu usekal mimo), ki me je ravno ujel med skeniranjem frekvenc. Lokacija Zagorje ob Savi 36km raport od 32 in nihanje do 53. Narediva zvezo in povabim ga na PMR sked ob petkih. Še parkrat pokličem in oglasi se mi Peter iz Medvod na razdalji 35km. Signal je bil tokrat klub močnemu vetru boljši z raportom 54. Sledi nekaj minut tišine, nato pa še ena relacija v Zagorje ob Savi z raportom 52.

Ko po več kot 5 minutah ni bilo nobene zveze več, se odločim poskusit srečo še z razglednega stolpa na vrhu hriba. Tokrat obrnjen proti severu naredim zvezo z otroki v okolici Grosuplja na razdalji 10km in raportom 55. Te pa mi, kot bi lahko predvideval, potem niso dali miru in so onemogočali normalno delo z zafrkavanjem in jammanjem signala. Govorim še z drugimi otroki, ki pa mi povedo, da se nahajajo v Ljubljani. Sicer o iskrenosti informacije nisem povsem prepričan, če pa je to res, gre za zvezo na razdalji 22km in raportom 52.

Naredim še dogovorjeno direktno zvezo s Francem iz Radovljice na 65km razdalje z raportom 55, ki je za kar 3 stopnje boljši kot iz mojega QTHja. Po parih klicih preko 145.550 pa na moje začudenje hitro dobim 3 korespondente in naredimo še zadnje zveze.

Vreme se poslabša, začne mrzlo pihat in hitro temniti. Popijem še zadnje ostanke šipkovega čaja in čas je za na pot v dolino. Naslednjič pa mogoče naredim še kakšno fotografijo ali video.

Na koncu koncev sem presenečen, kako dobro se je izšlo. Uporabljal sem Yaesu ft-60 z navadno antenco, ki ni nič kaj posebnega. Za projekt imam v mislih izdelavo Yagi Uda antene z dobitkom okoli 12dB. Bom videl kako se bo to realiziralo... Če kdo od mojih sogovornikov tistega dneva bere tole sporočilo, ga vabim naj še on doda kakšno informacijo o zvezi, ki sem jo mogoče spustil. Aja pa še glede papige, sprobajte malo, če uspete odpreti papigo na kanalu 1 brez subtona, me prav zanima kje je postavljena? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ToniT ::

Zanimiv zapis in čestitke. Pazite samo, da se ne bo AKOS obesil na vaše delo, ker je to, kar počnete, nelegalno.

ziggy42 ::

ToniT je izjavil:

Zanimiv zapis in čestitke. Pazite samo, da se ne bo AKOS obesil na vaše delo, ker je to, kar počnete, nelegalno.


Ja moram priznati da sem bil res malo nagajiv in občasno dvignil moč nad dovoljeno vrednost, da sem lahko vzpostavil tisti dve zvezi v Zagorje ob Savi. Sicer pa je bila aktivacija informativne narave, toliko da sem videl do kam kaj nese in povabil še kakšnega morebitnega bodočega radioamaterskega tečajnika, da se udeleži tečaja, ki se začne s 15.2. v RK Triglav. Naslednjič poskusimo zveze še z Brondi FX-100, me prav zanima kakšna razlika bo :)

ziggy42 ::

Še ura do začetka skeda. Danes bomo probali naredit več zvez v direktu preko kanala 1, saj naj bi bili po podatkih http://aprs.mennolink.org/# dobri pogoji, zato vas vabim da se tudi vi udeležite sprobe. Seveda pa se bomo oglašali tudi preko papagaja na kanalu 2 subton 18 :)

ziggy42 ::

Sked že teče in naredili smo kar nekaj zvez. Danes so signali za okoli 3dB močnejši. Ker je Franc zasedel kanal 1, bom jaz klical po kanalu 8. Čez slabe pol ure pa kot vedno večerja :)

ziggy42 ::

Danes so res malce boljši pogoji in smo ostali kar na kanalu 1 brez subtona. Če kdo želi narediti zvezo naj pokliče na prvem kanalu ali pa preko simplex repeaterja na kanalu 2 subton 18, katerega imamo na poslušanju na drugi postaji :)

Še enkrat pa vas vabim na Radioamaterski tečaj: Vse, ki jih zanimajo PMR postaje, vzpostavljanje zvez ter tehnika in elektronika, vabim na Radioamaterski tečaj RadioKluba Triglav Ljubljana, ki se prične z dem 15. 2. in bo potekal preko zooma, tako da ga lahko spremljate kar preko naslonjača :) Izpit je povsem enostaven, snov pa se brez problema nauči v tednu ali dveh. Več info tukaj: http://www.s53apr.si/?page_id=316

WizzardOfOZ ::

ziggy42 je izjavil:

Relacija Janče - Čušperk - Papagaj na kanalu 2 subton 18 z Baofengom ter FT-60 6. 2. 2021 opoldne:
Na samem vrhu hriba je sprejem papagajčka odličen 5/5 in tudi komunikacija je potekala brez prekinitev ter večjega šuma. Ko so se spuščali nazaj v dolino pa je občasno prekinjalo papagajčka. Zveza v direktu je šla pri spustu še nekoliko bolje od komunikacije preko repetitorja, na momente je bil signal zmerno močen a čitljiv 54. Zadnja relacija je bila po spustu v dolino, od koder sogovornika v direktu nisem več slišal. Razdalja med Jančami ter Čušperkom je 20km, Čušperk - Papiga 55km ter Janče - Papiga 37km.

Relacija Ulovka - Papagaj - Čušperk na kanalu 2 subton 18 z Brondi FX-100 ter FT-60 7. 2. 2021 13:00:
Sogovornik je zaradi močnega vetra iskal zavetje, od koder pa je bila zaradi majhne moči oddajnika relacija s Papigo otežena in je občasno prekinjalo. Pri oddaji z razgledom proti alpam sicer ni prekinjalo, je pa bil prisoten šum vetra in je bilo potrebno malce povečati glasnost. Čitljivost 4/5. V direktu zveza zaradi hribov ni bila mogoča. Razdalja med Ulovko ter Čušperkom je 37km, Čušperk - Papiga 55km ter Ulovka - Papiga 43km.


Sem čistil avto in postajo od zadnjega offroada, pa sem vas v Črnučah, že skoraj pri Trzinu, poslušal ves čas z Baofengom UV9R+. Oba sta bila slišana 5/5.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

ziggy42 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Sem čistil avto in postajo od zadnjega offroada, pa sem vas v Črnučah, že skoraj pri Trzinu, poslušal ves čas z Baofengom UV9R+. Oba sta bila slišana 5/5.

Zdravo, me veseli da si naju uspel slišati. Me pa zanima, če je pogovor takrat tekel preko papige na kanalu 2 podkanal 18? V zadnjih dnevih sem namreč imel kar nekaj zvez :)

ziggy42 ::

ziggy42 je izjavil:

Zdravo, če bo vreme sodelovalo, bom danes izvedel testiranje dometa z bližnjega hriba Ostri Vrh - Stolp. V dobro zaraščenem gozdu bom sprobaval pokritost papagaja - repetitorja, na poti in razglednem stolpu pa bom oddajal na simplex kanalih ter upal na kako zvezo. Pokritost naj bi bila odlična, kar kaže tudi simulacija, ki sem jo sestavil. Zelena barva prikazuje dober sprejem brez večjih motenj, rdeča pa šibkejšega (potrebno bi se bilo malo premikati, da bi našli najboljšo linijo). Seveda to velja le v primeru, če se tudi poslušalec nahaja zunaj. Imejte naštimano postajo na papigo, saj bom tam objavljal najbolj sveže informacije (na kateri kanal grem, kakšna je slišnost ipd.)

 Klikni na povezavo

Klikni na povezavo



KDAJ: Danes od okoli 15:00 - 17:30
KJE: Kanal 2 subton 18 (papagaj), simplex kanal 8 subton 8, simplex kanal 1 brez subtona ter rezerva simplex kanal 3 brez subtona
POKRITOST: Glej sliko simulacije - ali pa klikni link https://imgur.com/a/SGx4gki (velja le za razgledni stolp na vrhu ob okoli 16ih kjer bom kako uro)
INFO: Oglašal se bom kot "postaja iz Čušperka na Ostrem Vrhu", prepoznaš pa me po vprašanjih o tvoji lokaciji, zanimal me bo domet naprave

V primeru odpovedi vam to še pravočasno sporočim ter namignem čas naslednjega termina.
Se slišimo :)


Danes grem spet na Ostri Vrh naredit kako novo zvezo. Čas oddaje bo od 15:00 - 17:30
Vzpon bo trajal od 15:00 do recimo 15:45, takrat pa se bom oglašal preko papige na kanalu 2 subton ctcss 18 (123hz). Na vrhu bom od 15:45 - 17:00 in takrat bomo delali zveze v direktu.
Oglašal se bom preko kanalov: 8 brez subtona, 3 brez subtona in rezerva kanal 7 brez subtona. Par klicev bom naredil tudi po kanalu 16 (446.193 MHz). Poskusil bom tudi preko papagaja na kanalu 1 brez subtona, kjer pa bo seveda pri vsaki relaciji potrebno čakati dvojno - da nam papiga odgovori. Vse ostalo velja enako kot v citatu zgoraj. Pokritost bo celo nekoliko boljša kot je na fotografiji. Javljal se bom kot Žiga z Ostrega vrha. Imejte postaje na skeniranju in me poiščite po kanalih. Se slišimo :)

WizzardOfOZ ::

ziggy42 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Sem čistil avto in postajo od zadnjega offroada, pa sem vas v Črnučah, že skoraj pri Trzinu, poslušal ves čas z Baofengom UV9R+. Oba sta bila slišana 5/5.

Zdravo, me veseli da si naju uspel slišati. Me pa zanima, če je pogovor takrat tekel preko papige na kanalu 2 podkanal 18? V zadnjih dnevih sem namreč imel kar nekaj zvez :)


Zelo verjetno preko papige, ker sta jo nekaj omenjala. Sem delal druge stvari, pa sem samo z enim ušesom malo poslušal.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

ziggy42 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Zelo verjetno preko papige, ker sta jo nekaj omenjala. Sem delal druge stvari, pa sem samo z enim ušesom malo poslušal.

Verjetno res ja. Če si po vsaki relaciji slišal tak malo daljši roger beep pisk, je zadeva potekala preko papagajčka. Hvala za informacije glede zveze, bodo prišle prav za prilagajanje simulacije pokritosti simplex repeaterja.

ziggy42 ::

ziggy42 je izjavil:

Danes so res malce boljši pogoji in smo ostali kar na kanalu 1 brez subtona. Če kdo želi narediti zvezo naj pokliče na prvem kanalu ali pa preko simplex repeaterja na kanalu 2 subton 18, katerega imamo na poslušanju na drugi postaji :)

Še enkrat pa vas vabim na Radioamaterski tečaj: Vse, ki jih zanimajo PMR postaje, vzpostavljanje zvez ter tehnika in elektronika, vabim na Radioamaterski tečaj RadioKluba Triglav Ljubljana, ki se prične z dem 15. 2. in bo potekal preko zooma, tako da ga lahko spremljate kar preko naslonjača :) Izpit je povsem enostaven, snov pa se brez problema nauči v tednu ali dveh. Več info tukaj: http://www.s53apr.si/?page_id=316


Danes bomo probali SKED izvesti na podoben način. Če bodo pogoji dobri, bomo več časa preživeli kar na prvem kanalu in delali direktne zveze, v nasprotnem primeru pa bomo aktivni preko papagajčka. V vsakem primeru pa bom imel dodatno postajo naštimano tako, da bom hkrati poslušal in "dežural" na obeh kanalih, tako da ni treba delati break-a v morebitno že aktiven kanal :)
Če bo kdo zainteresiran, lahko povzamem tudi nedeljsko aktivacijo Ostrega vrha, kjer sem naredil nekje med 10 in 20 zvez, najdaljša pa je bila v Dražgoše in meri 56km.
Se slišimo.

TheUnderd0g ::

Imam Retevis RB618. A lahko s tem tudi sodelujem (sprašujem zaradi teh subtonov in CTCSS vrednosti)? :)

Zgodovina sprememb…

ziggy42 ::

TheUnderd0g je izjavil:

Imam Retevis RB618. A lahko s tem tudi sodelujem (sprašujem zaradi teh subtonov in CTCSS vrednosti)? :)


Živjo TheUnderdog, malo sem pobrskal po navodilih za tvoj Retevis in se zdi, da rabiš za spreminjanje CTCSS tonov napravo priključit na računalnik preko CPS softwera? Tam lahko baje tudi povečaš moč in nastaviš še druge zanimive stvari. Probaj ga priključit s kablom (najbrž si ga dobil zraven) na računalnik pa za drugi kanal nastavi CTCSS vrednost na 123hz (oz 18 subton)

TheUnderd0g ::

Super. Hvala. :)

ziggy42 ::

Sked se je pričel :) Trenutno smo aktivni preko papagaja na kanalu 2 CTCSS 123hz

ziggy42 ::

PS: Če se kdo želi pridružit pogovoru, naj pri papagajčku med premori (ko slišite tišino) večkrat ponovi "break break". Gre za mednarodno izbran izraz, ki ostalim udeležecem napove, da želite priti do besede.

TheUnderd0g ::

Slišal sem vas :)

ziggy42 ::

TheUnderd0g je izjavil:

Slišal sem vas :)


Lepo :) Ti se kar pridruži, bomo kdaj pa kdaj pustili malo tišine.

ziggy42 ::

Selimo se na kanal 1 brez subtona za direktne zveze :)

EDIT: Pogoji so slabi, tako da se s Francem ne slišiva dobro v direktu. Selimo se nazaj na kanal 2 subton CTCSS 18.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Danes je bilo na skedu kar pestro. Sicer se ni javil nihče tule s foruma, sta pa se javila kolega iz Kranja in Medvod. Pogoji so bili sicer dokaj slabi za direktne zveze, ampak se je dalo občasno razumeti kakšno besedo tudi v direktu.

V kolikor vreme ne bo pokvarilo načrtov, bom predvidoma v nedeljo, 20. 2. ponovno obiskal Ostri vrh z namenom vzpostavljanja naključnih zvez.
Simulacija pokritosti oddajanja z Ostrega vrha kaže sprejem na kvalitetnejše postaje, tisti z navadnimi PMRji pa glejte le zeleno barvo: Klikni link
KDAJ: Nedelja 20. 2. ob 16:00 do 17:15
KJE: Kanal 8, kanal 1 ter rezerva kanal 3. Kot vedno bom skeniral in se pridružil že kakšnemu aktivnemu pogovoru, tako da me poiščite po frekvencah.

Oglašal se bom kot Žiga z Ostrega vrha. V primeru popolne zasedenosti PMR področja, kot se mi je zgodilo zadnjič, ko so bili zasedeni vsi kanali in je bilo nemogoče vzpostaviti zvezo (na koncu mi jih je uspelo skoraj 20, ko se je malo umirilo in ni bilo več toliko interference :) ), bom oddajal tudi preko kakšnega višjega kanala 9-16. Spremljajte tudi papagajčka na kanalu 2 subton CTCSS 18 (123hz), kjer bom delil informacije o vzponu, kanalih kjer bom oddajal in zanimivostih s terena.

Glede na simulacijo pokritosti kaže, da bi se dalo vzpostaviti kakšno res dolgo zvezo (50km+), če bi bil tudi moj sogovornik na hribu. Če ima kdo čas in ga zadeva zadnima, ga vabim, da za nedeljski sprehod obišče kak bližnji hribček in samo vzame postajico. S seboj bom tokrat imel dve postaji, ena pa bo vseskozi na skenu, tako da ni treba, da nujno jaz pokličem, lahko me pokličete tudi vi (recimo "Žiga Ostri vrh javi se halo halo kanal..."). Seveda bomo sprobali tudi razliko v sprejemu teh dveh postaj, tako da bo res zabavno.

Če ima kdo kake načrte o obisku hribčkov za boljši sprejem in oddajo, ali pa bi želel dogovoriti zvezo v naprej, naj me obvesti preko ZS ali pa odgovori spodaj. Se slišimo in imejte postaje na sprejemu :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

ziggy42 ::

Evo odhajam na Ostri vrh. Na poti bom dostopen preko papagajčka, ko pa pridem ob okoli 15:45-16:00 na vrh, pa bomo delali direktne zveze. Če me bo kdorkoli slišal, zveze pa nam ne bo uspelo narediti, vas vabim, da tukaj spodaj komentirate uro in kanal klica, da bom naslednjič bolj pozoren. Se slišimo :)

WizzardOfOZ ::

15:50 - Slišim samo šumenje, nič drugega, ko govoriš.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

TilenS ::

Kaj priporočate za PMR papigo? Je RPT SW še vedno najboljša opcija? Kakšen rasp pi + SW + PMR postaja + AKU + sončne? Obstaja ta funkcionalnost v kakšni PMR postaji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TilenS ()

ziggy42 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

15:50 - Slišim samo šumenje, nič drugega, ko govoriš.


Če si slišal neko šumenje med mojim govorom, je že to uspeh glede na to, da ne spadaš v pokritost po simulaciji. Si bil mogoče na sprejemu tudi kasneje, ob okoli 16:30? Takrat sem se prestavil na opazovalni stolp, ki je bolj odprt proti severu. Lahko mi na ZS sporočiš svojo lokacijo, pa se bom naslednjič probal obrniti tako, da bi ti najbolj ustrezalo.

ziggy42 ::

TilenS je izjavil:

Kaj priporočate za PMR papigo? Je RPT SW še vedno najboljša opcija? Kakšen rasp pi + SW + PMR postaja + AKU + sončne? Obstaja ta funkcionalnost v kakšni PMR postaji?

Misliš SW kot software? Malo sem razmišljal in našel tri različne izvedbe za papigo:
Prva in najcenejša je priklop postaje, ki podpira 446MHz TX/RX, preko audio kabla na računalnik. Na računalniku laufaš simplex repeater software, ki nadomesti papigo v fizični obliki. Ta izvedba je brezplačna oziroma te stane toliko, kot je vreden audio kabel.
Druga izvedba je taka kot si napisal ti. Gre za priklop postaje na rasp pi, kar naredi cel setup manjši in varčnejši. Ni pa ravno primeren za postavitev nekam na hrib.
Tretja izvedba pa je uporaba Simplex Repeater kontrolerja. Kar rabiš je kontroler v stilu: klikni link
Ta kontroler služi namesto računalnika, vse ostalo ostane enako. Še vedno postajo priključiš preko audio kabla, ki pa ga dobiš zraven Surecom repetitorja. Taka izvedba pa je potem izjemno prenosna, troši zelo malo energije in brez problema jo lahko neseš na nek hribček. Sam repetitor naj bi zdržal okoli 180h z notranjim napajanjem, za postajo pa bi rabil nek majhen zunanji akumulator velikosti 4-6Ah, take se dobi za 20-30EUR. Če bi uporabil še sončne celice, pa bi zadeva lahko držala več mesecev (potem rabiš na napajanje priključit še repetitor kontroler).

Primer softwera za Simplex repetitor preko računalnika: https://www.dxzone.com/dx6229/simplex.h...

Obstaja pa tudi možnost vzpostavljanja Gateawayov preko FRN softwera. Je način, kako bi se dalo postaviti celo mrežo mini postaj, preko katerih bi lahko imeli pravi Duplex način izvajanja ter pokritost po celi Sloveniji. Seveda več kot bi bilo postaj, boljša pokritost bi bila. Vse kar rabiš je postajo in audio kabel, potem pa se povežeš na FRN in narediš gateaway. Program je brezplačen in ga uporabljajo po celem svetu. Deluje tako, da ti oddajaš na določenem kanalu, kjer pa je v dosegu signala postavljena druga postaja, ki zadevo sprejme in istočasno oddaja sprejet signal na frn strežnik preko interneta. Tam pa so v konferenčni sobi povezane druge postaje, ki se ob dogajanju aktivirajo in oddajajo sigal nazaj po radijskih valovih. Podobno kot Echolink.

Jaz sem predvsem za zadnjo stvar zelo zainteresiran, bi pa rabil pri izvedbi soudeležbo, namreč strežnik z enim gateawayom je nesmiseln :)

PS: Včasih so v pri nas že imeli postavljen FRN strežnik: http://pmrslovenija.mojforum.si/pmrslov...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

WizzardOfOZ ::

ziggy42 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

15:50 - Slišim samo šumenje, nič drugega, ko govoriš.


Če si slišal neko šumenje med mojim govorom, je že to uspeh glede na to, da ne spadaš v pokritost po simulaciji. Si bil mogoče na sprejemu tudi kasneje, ob okoli 16:30? Takrat sem se prestavil na opazovalni stolp, ki je bolj odprt proti severu. Lahko mi na ZS sporočiš svojo lokacijo, pa se bom naslednjič probal obrniti tako, da bi ti najbolj ustrezalo.


Ne, sem ugasnil ob 16h. Zato kasneje nisem slišal.
Lokacija je Črnuče ob trzinski obvoznici.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

ziggy42 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

ziggy42 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

15:50 - Slišim samo šumenje, nič drugega, ko govoriš.


Če si slišal neko šumenje med mojim govorom, je že to uspeh glede na to, da ne spadaš v pokritost po simulaciji. Si bil mogoče na sprejemu tudi kasneje, ob okoli 16:30? Takrat sem se prestavil na opazovalni stolp, ki je bolj odprt proti severu. Lahko mi na ZS sporočiš svojo lokacijo, pa se bom naslednjič probal obrniti tako, da bi ti najbolj ustrezalo.


Ne, sem ugasnil ob 16h. Zato kasneje nisem slišal.
Lokacija je Črnuče ob trzinski obvoznici.


Hm najbrž je res bilo krivo da sem oddajal z južne razgledne točke in ne s stolpa. Naslednjo nedeljo prav tako načrtujem aktivacijo hriba, se pa še nisem povsem odločil, ali bom ostal na Ostrem vrhu ali pa se bom sprehodil do Limberka. Če imaš čas, lahko probaš sprejemati tudi naslednjo nedeljo nekje med 16:00 in 17:00, pa se bom obrnil proti severu. Mogoče pa narediva zvezo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ziggy42 ()

TilenS ::

Ziggy hvala za tale odgovor : ) Točno to v smeri tistega na linku iz aliexpress-a me je zanimalo, če že obstaja.

Tisti RPT software, ki si omenil sem dejansko že uporabljal, vidim da je celo še kar ista verzija : ) Isto tole z gateway-i ampak ne vem, če je to takrat bil FRN? Vem da sem se povezoval na neke 446user.co.uk server-je... Tole je moje uporabniško http://pmrslovenija.mojforum.si/forums_... iz slo PMR foruma ampak kot se vidi že nisem nekaj časa aktiven tam : )

Morem reči, da me je spet malo prijelo se poigrat z temle. Tule v okolici CE bi postavil kakšen simplex RPT po možnosti celo z ETH linkom do mene za gateway. Tole je še malo za razmislit pa preračunat kako bi bilo z porabo.

Katero PMR postajo bi priporočal za tele podvige?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TilenS ()
««
«
1 / 9
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup PMR walkie-talkija? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16723622 (526) hipertija
»

Walkie talkie ('dovoljenje') (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5420683 (741) Nesho
»

Prenosna CB postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5915184 (2850) ziggy42
»

Rtl-sdr - Tetra/DMR/ZARE - težave/problemi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
12922830 (10202) hipertija
»

UKW postaja/radijski scanner - še deluje?

Oddelek: Znanost in tehnologija
163848 (3187) hipertija

Več podobnih tem