» »

Microsoft in Google se bosta očitno spet ravsala

Microsoft in Google se bosta očitno spet ravsala

Slo-Tech - Več medijev poroča, da je premirje v pravdanju med Microsoftom in Googlom, ki sta ga sklenila pred šestimi leti, dokončno romalo v smeti in se nam tako vnovič obetajo sodniške ter propagandne žajfnice v spopadanju obeh velikanov.

Jeseni 2015 sta bila Google in Microsoft zapletena v kar 18 medsebojnih tožb in že kar malo bizarno obmetavanje s sovražnimi oglasnimi kampanjami. Prepiri so se lotevali v glavnem patentnih sporov okoli mobilne telefonije po tem, ko je Google z nakupom Motorole Mobility pridobil zajeten njihov sveženj; pa kompresije videa in formata SMS sporočil ter seveda konkurenčnih praks oglaševanja. Oktobra tistega leta pa sta se podjetji odločili, da ju pretep po nepotrebnem izčrpava in sta sklenili dogovor, ki je končal omenjeno serijo tožb ter začrtal pot tesnejšega sodelovanja. Podrobnosti sicer še vedno niso povsem znane, toda v grobem je bil sprejet protokol, po katerem sta velikana spore prednostno razreševala za zaprtimi vrati. Microsoft je takrat denimo izdal Office za Android in brskalnik Edge na osnovi Googlove tehnologije Chromium.

Toda sedaj Financial Times (plačljiv vir) in Bloomberg (omejen vir, alternativa) poročata, da je letošnjega aprila premirje poteklo, podjetji pa ga ne nameravata podaljšati, ker imata eno drugega dovolj. Sožitje naj bi se začelo krhati že pred časom, ko so v Redmondu postali nezadovoljni, ker se je Google v orodju Search Ads 360 obiral pri podpori novim Bingovim standardom za oglase. Situacija pa se kljub pogajanjem med vrhovoma obeh podjetij ni razreševala, temveč se je še zaostrovala, kar se je odražalo tudi v tožbah različnih držav proti Googlu, na primer francoski, ki je firmo nedavno oglobila za 220 milijonov evrov. V osnovi gre za očitek, da različni segmenti Googlove oglaševalske platforme prilagojeno sodelujejo med seboj na način, da diskriminatorno izključujejo konkurenco. Tako je na primer orodje DoubleClick for Publishers, ki služi organizaciji oglasov za založnike, favoriziralo Googlovo borzo oglasov DoubleClick Ad Exchange.

Da se odnos slabša, je bilo tako videti že marca, ko je Microsoft javno okrcal tekmeca ob robu sprejemanja nove avstralske medijske zakonodaje. Pomenljivo je tudi, da so morali v Redmondu za dostop Androidnih aplikacij do Windows 11 uporabiti ovinek skozi Amazonovo trgovino. Ali bo imela prekinitev premirja kakšno kratkoročno posledico, še ni mogoče reči, se nam pa verjetno obeta ponovna živahnejša medsebojna izmenjava ... sentimentov. To zna biti dodatno zanimivo spričo aktualnega pritiska držav na tehnološke velikane, saj regulatorji širom sveta kot sestradani psi čakajo na karkoli, kar bi jim ponudilo dodaten vzvod v boju proti monopolom. Microsoft se je do tega trenutka uspel takšni pozornosti večjidel izogniti in nemara so Nadella in druščina sklenili, da kaže ta kapital konkretneje unovčiti.

2 komentarja

Ahim ::

To zna biti dodatno zanimivo spričo aktualnega pritiska držav na tehnološke velikane, saj regulatorji širom sveta kot sestradani psi čakajo na karkoli, kar bi jim ponudilo dodaten vzvod v boju proti monopolom. Microsoft se je do tega trenutka uspel takšni pozornosti večjidel izogniti in nemara so Nadella in druščina sklenili, da kaže ta kapital konkretneje unovčiti.

"Unovciti" za kaj - da koncno pridejo se oni na vrsto za obravnavo pri regulatorjih? Kaksna nesmiselna trditev sploh je to? 8-O

Lonsarg ::

Če ti regulatorji tolčejo po konkurenci je to zate prednost. In prednost se da izkoristit, lahko v marketing namene, lahko tudi kako drugače.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kongres: tehnološka četverica deluje monopolno, predlagajo razkosanje podjetij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5912097 (8224) driver_x
»

Je Google iznašel obvoz za GDPR? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8411427 (7261) bbf
»

Oracle opušča Java Plugin

Oddelek: Novice / Brskalniki
4121131 (18434) andromedar
»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64348 (3817) antonija
»

Google izdal lasten brskalnik (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
36039231 (21291) Tr0n

Več podobnih tem