» »

Google izdal lasten brskalnik

Bistri007 ::

MSFT je z IE8 daleč pred konkurenco. Po izvirnostih in koristnih features poseka FF3 - kar je tudi prav, saj izide pozneje.

Bill Gates se je upokojil. MSFT ni več stari MSFT pod Gatesom, in v bližnji prihodnosti bo ostal vodilno podjetje na področju:
- PC programske opreme (Windows client&server & Office)
- igralnih konzol & iger
- OS za male naprave (Windows Mobile)
- online storitev (Live, Facebook)
- Zune

Zakaj pa mislite, da je hotel kupiti Yahoo? To ni več stari MSFT iz 90-tih. Je pa pri tem podjetju tako, da je v1.xx slaba, v2.xx dobra, z v3.xx pa poseka konkurenco. Microsoft se bolj počasi uči, samo ko se nauči...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

arjan_t ::

MSFT je z IE8 daleč pred konkurenco. Po izvirnostih in koristnih features poseka FF3 - kar je tudi prav, saj izide pozneje.


ms SVG, canvas in js implementacija itak povozi konkurenco ...

PaX_MaN ::

Fejsbook? A misliš tisti 1.6% delež? In oglaševanje gor?
Zune? Kva to?
Igralnih iger & konzol? A tisto s proslulim HDDVDjem?
OS za male naprave? Meh, na Ipaqu se frendu sesuje vsakič, ko gre na net. Pomaga samo hard reset.
IE8 je pa - beta.

poweroff ::

Matthai: si pa malo preveč naiven, če misliš, da so pri Microsoftu v tem času (ne sicer, da se je zgodilo medtem karkoli pretresljivega - tale Googlova zadeva je samo pljunek v morje) samo spali. V bistvu ni čisto nobene zadeve, ki bi kazala na to.


Hmm, meni se ne zdi. Na parih področjih so se recimo fino zaklali in močno zaspali. Recimo na temle področju:
- Splashtop Linux ob koncu leta na vseh ASUS matičnih ploščah
- Dell in Intel razvijata uporabne tehnologije za mobilne uporabnike

so hudooo zaspali. Ne rečem, da povod, pa vendarle. Problem je v tem, da so njihovi koncepti zastareli in potrebni redefinicije. Enkrat - okrog leta 1995, ko se je "pojavil" internet - so bili to sposobni. Zdaj pa nisem več prepričan.
sudo poweroff

poweroff ::

Kar se pa tiče mobilnih naprav počakajmo kako bo z Google Androidom.

Zna biti zabava tudi na mobilnem področju.
sudo poweroff

LordPero ::

OMG in LOL Matthai, MS era (peak powa) je že davno mimo (IE anyone?), .|. je, ker Gugla nič ne protimonopolno jebajo in ima potencialno veliko večjo moč od MSa (npr., samo en od vidikov, kar Google ne oglašuje, svet ne kupuje, kokr Oprah, sam da je klikabilna).
To, kako je IBM->MS isti crap kot MS->Google, pa čivka že vsa perutnina na vejah (že najmajn 5 let). S tem, da MS->Google še zdaleč ni sigurna, lahko je drugo podjetje, lahko MS zjeba gugl (govorim o posameznih frontah) ali pa obratno ali pa kaj sploh tretjega. Pa tudi, nikakor ne primerjat med sabo MS izpred 10ih let in Google izpred petih let, to je nasploh napačno, primerjati bi morali MS jutri in Google jutri (oba sta precej različni firmi od prej navedenih dveh).


Če se vrnemo k brskalniku, to razen alfa oz. nek tehnološki demo ni nič od brskalnika, zato pravim, da bi moral Gugl to obržat zase.
In stvar itaq da ni nastala samo za interno uporabo, od vsega začetka je bila ciljana na splošni trg.
Pa tudi, če se ne motim, je Google že dal v testiranje nek WebOS pred leti (se ne morem spomniti trenutno, ampak neki tazga sem testiru), pa ni ravno uspelo. Prav tako tale Krom ni tako zelo daleč od prvotne Googlove ideje, notr da še mal bolši glavni meni, poštni in office program & smo na istem (še ne tako dolgo nazaj, smo vsi mislili, da bo Chrome OS).

@SmeskoSnezak: Maš folke k fanatično zaupajo enemu podjetju/folku. Zakaj drugače bi Apple tako živel in krojil usode (po svojih osebnih presojah) vseh programov na svojih platformah? Kmalu. Google fanatizm in problem z monopolom pa ni točno kar sem npr. jaz hotel reči, se ne gre za neko javno podporo, ampak za dejansko trenutno stanje (ne pozabt, da bi Google rad bil tudi največji svetovni ponudnik free interneta (ISP!), ker potem spet živimo u socializmu in/ali nacizmu).

@winifred: Se popolnoma strinjam s tabo, folk ima rad oz. sovraži podjetja, samo na podlagi mnenja drugih, se pravi, po nekem splošnem ljudskem mnejnu, brez da bi poznal ozadje podjetij, kako in na kakšen način delujejo (predvsem kako moralno -s tem mislim predvsem v oziru do drugih veliko manjših podjetij).

@Tr0n: Ne bit tako naiven glede Google okolja, upoštevi, da so tam zaposleni dobesedno samo deloholiki, ki imajo drugače resne probleme u lajfu & da tista hrana k jo vržejo vase le majhen obliž -in poceni za Google, ker če jim daš tako okolje, ni treba da ga kdaj zapustijo (npr. za kosilo in večerjo).

Pa tudi, verjetno se folk ne zaveda, koliko je vredna oglaševalska kampanija za ta Chrome -pomislite koliko milijard (ja) bi moralo kako podjetje dat, da bi Google dal na svojo prvo stran njihov oglas (in da se bi posledično tudi drek na palci prodajal kot sveže žemljice, hm).

Android po drugi strani obljublja mnogo, sicer spet iPhone stil (management OSa mislim), čeprav ne čisto. Bomo videli kako bo, morda pa bomo kupovali telefone posebi in mobilne OSe posebi (kar bi bilo ql).

Amapk resno folk, kaj za vraga uporabljate, da vam je tale Krom tako ultra hitrejši od drugih rešitev a la Opera & FF??
In kako uporabljate svoje browserje, če ne pogrešate najmajn 10 večjih stvari pri Kromu?
LordPero

pumpahhh ::

Jst sm tole inšaliral, prvi vtis kr fajn, uvozil sem zaznamke iz FFja (ubistvu jih je sam) edina stvar ki me mal moti je da ne morem scrollat po strani (z koleščkom)

Jst ::

>Google = cool. Ste vidli, kako uziva folk na delu? Zastonj hrana pri vec kot 20+ restevracijah, bazeni, fiznes, zastonj avtobusni
>prevoz, 1 ura na dan za svoj projekt itd...

>Taksno work okolje bi rabili vsepovsod.

Obstaja pa tudi več blog zapisov, v katerem ljudje pljuvajo Googla, to so ljudje (večinoma sem prebral od par ljudi, ki so bili na visokih položajih v MSju in njihova beseda je imela veliko težo na razvoj), ki so delali v MSj, šli v google, nato pa zaradi nezadovoljnosti spet nazaj v MS. Kar je skupno opisanim izkušnjam je to, da vsi pravijo, da v Googlu nimaš velike šanse napredovanja. Če se zaposliš kot tester neke stvari, si tam skrajda zapečaten. Pa tudi manjko dolgoročnejših bold rešitev/vizije, čeprav je možno, da so te ljudje zagovarjali res kakšno extravagantno stvar. Čeprav strip opisuje, kako "imajo vsi proste roke pri delu," so opisane izkušnje ravno nasprotno tega. Short sum: omejene možnosti kariere in a traditional sense.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Tody ::

Ja ja potem pa svizec zavije čokolado... Te zgodbice kot si sam povedal majo dve strani, čist vsaka jih ima.

Delati za google je velika priložnost, ki si jo moreš zaslužit z veliko expertizo in briljantnostjo.

Če greš tja kot tester in ne pokažeš več kot to potem je valda, tvoja karijera zapečatena...

But you can allways quit:D

Jst ::

>Če se vrnemo k brskalniku, to razen alfa oz. nek tehnološki demo ni nič od brskalnika, zato pravim,
>da bi moral Gugl to obržat zase.
>In stvar itaq da ni nastala samo za interno uporabo, od vsega začetka je bila ciljana na splošni trg.

V Googleu njihove aplikacije (labs.google) razvijajo hkrati za notranjo uporabo in za cel svet. Ni "različnih verzij," ni notranje orodje -> zunanji produkti. To kar vidiš na labs strani in napovedi googleblogs, to je to, nič ne čakajo, da aplikacija "dozori." "Release early, iterate often." To je njihova filozofija, ampak kot vsako podjetje, je primarni namen služiti denar. To počnejo na drugačen način kot MS in zato jih eni sovražijo, drugi obožujejo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

darkolord ::

Hmm, meni se ne zdi. Na parih področjih so se recimo fino zaklali in močno zaspali. Recimo na temle področju:
- Splashtop Linux ob koncu leta na vseh ASUS matičnih ploščah
- Dell in Intel razvijata uporabne tehnologije za mobilne uporabnike

so hudooo zaspali.

Kaj točno so pa s tem izgubili (oz kaj bi pridobili, če bi se spravili v to)? Z vsako modno muho se pač ne splača ukvarjati. Meni se ti dve zadevi recimo ne zdita ne vem kako pomembni - na trgu verjetno ne bo nobenih vidnejših posledic zaradi tega

OS za male naprave? Meh, na Ipaqu se frendu sesuje vsakič, ko gre na net. Pomaga samo hard reset.

Jaz mam pa doma eno pokvarjeno Nokio... In zdej?

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Tron: ne vem, kdo je bil tisti človek, bil je pa ena izmed velikih živin pri MSju, zadolžen za določeno aplikacijo (IE verjetno, not 100% sure). In po dveh letih dela pri googlu je bil na enaken delovnem mestu, kot takrat, ko je prestopil. Takšne izkušnje opisuje več ljudi, ki je delalo pri googlu.

Moraš si pa sam ustvariti mnenje in moje je, da google ni nek raj za programerje, ki se potem vozijo po holywoodu z limuzinami in štirimi spremljevalnimi hostesami, kot si opisal ti.



--

On the other side, ta dva zadnja posta sem napisal z Chrome in UI mi je všeč, všeč mi je tudi filozofija zadaj. Kot programer vsekakor prepoznam prednosti tega pristopa (in slabosti), ampak kot vsaka googlova aplikacija je tudi ta izdana v early stage in se bo sigurno razvijala naprej hitreje, kot smo vajeni razvojnih ciklov IE. Mislim, da bo čez dve leti še vedno "beta," a lahko z nekaj MSjevimi prijemi, postane pomemben pri razvoju samega spleta. S tem mislim na integracijo vseh labs aplikacij, ali pa vsaj možnost in googlov račun kot center. Točno tako, kot je opisano v stripu, da nek feature v browserju ni pomemben, dokler nimajo web devi možnost to uporabiti. To pa je takrat, ko ta feature podpirajo vsi browserji. Chrome lahko dobesedno posili (like MSjeva "integracija" IE v kernel) določene smernice in drugim browserjem potem ne preostane, kot da se prilagajajo. Sedaj je vloga seveda obrnjena in upam, da se to ne bo zgodilo. Ampak kot vsako podjetje, si tudi google reže kolač.

Takšna centralizacija meni ni všeč in od googlovih storitev uporabljam samo search in mail. Chrome pa iz radovednosti sedaj uporabljam, ni pa niti blizu, da bi zamenjal Opero.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

kriko1 ::

Tudi jaz sem imel en WM5 telefon - vsakič po klicanju je krepko zaštekal. In zdej sva že dva.

poweroff ::

Jaz sem samo rekel, da je Microsoft mrtev. Nisem rekel, da se bo lahko sprijazniti s tem.

:-)
sudo poweroff

darkolord ::

Jah, številke govorijo drugače :)

S tem se tut ni lahko sprijaznit, očitno

d0rK ::

EULA res nubenga ne moti? Niti tebe Matthai?

11. Content license from you

11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services. By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services. This license is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services.

11.2 You agree that this license includes a right for Google to make such Content available to other companies, organizations or individuals with whom Google has relationships for the provision of syndicated services, and to use such Content in connection with the provision of those services.

11.3 You understand that Google, in performing the required technical steps to provide the Services to our users, may (a) transmit or distribute your Content over various public networks and in various media; and (b) make such changes to your Content as are necessary to conform and adapt that Content to the technical requirements of connecting networks, devices, services or media. You agree that this license shall permit Google to take these actions.

11.4 You confirm and warrant to Google that you have all the rights, power and authority necessary to grant the above license.

darkolord ::

Itak da ga ne moti, zato ker je od Googla! :)

borchi ::

d0rK, pa razumeš ti sploh kaj od tega kar si paste-al?

no, dej, v svojih besedah povej kje je hudič v citiranem...
l'jga

d0rK ::

Glede na to EULO obdrzis copyright ampak:

By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services.


Torej naj bi se to nanasalo na vsebino objavljeno. Sicer ne vem kako nej bi se ugotavljalo katera vsebina je bila objavljena s Chromeom ampak niti nimam pojma kako je program narejen. Skratka folk se je zapicu v te EULE clene zato sem tukaj vprasal ce le-te koga tukaj motijo. Tako da lahka pospravis ta ton. :)

w00tnes ::

Meni osebno se dopade zaradi lepega in preprostega vmesnika - cakam pa na plugine za gmail in mouse gestures in pa par popravkov (certifikati in RSS bralnik - upam da v stilu Fx-a) :)

borchi ::

@d0rK: se mi je zdelo, ja...

(upam, da se ti ne bo sesul svet, če ti povem, da je vseeno a si postal content z ie8, opero al pa kromom)
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

desperados ::

Chrome sem le stestiral na virtualbox zato prave hitrosti nekako ne morem komentirati, je pa sihurno hitrejši kot pa FF3(ki mi gre zadnje čase pošteno na živce, saj se mi večkrat dnevno sesuje...). No komaj čakam na Linux verzijo(to utegne trajati, saj še vedno gtalk za linux ni ugledal luči sveta in je najbrž nikoli ne bo :()... Mogoče bi bilo potem zanimivo če bi se za kde4 kak chrome gradnik naredilo, to bi me mogoče prepričalo, da bi zapustil kde3.5...

Kar se tržnega deleža tiče, googel še kako tekmuje, da ga bo obdržal, ampak ne tržni delež uporabnikov aplikacij ampak število uporabnikov, ki uporablja njihov iskalnik(ter posledično reklam, ki jih prikazuje)! Microsoft pa zadnja leta večino služi le zaradi offica, chrome pa googlovo pisarno odlično spravi v bol tradicionalno namizno uporabo, in to bo microsoft še kako zabolelo.

No nikar pa ne pozabite, da so dejansko vse Google storitve brezplačne in skoraj vse v beta stadiju razvoja, je tolk zrelo da se vidi kaj se bo na koncu lahko pričakovalo... Zadnje čase googlovi inžinirji postajajo nekako nezadovolni z podjetjem, nekateri so odšli nazaj v microsoft. No upam, da se to ne bo poznalo na kvaliteti njihovih storitev in proizvodov, predvse pa zaračunavanje...

Pa kakor sem jih razumel ne bo nobenih rss bralnikov in podobnih bedarij saj z to je pri googlu že google reader... in zakaj bi eno podjetje izdelovalo 2 produkta za enako stvar?

Zgodovina sprememb…

StandAgainst ::

Meni je stilsko pa tud uporabno zelo všeč.

Ga bomo testirali en čas.

Macketina ::

Mene pa bolj skrbi, kaj vse se posilja Googlu.

Koliko on poveze skupaj gmail, iskalnik in ostale storitve in ti nudi _samo-zate_ storitve, kot so prilagojeni zadetki iskanj, hranjenje vseh tvojih podatkov, indeksiranje vsega kar si napisal/naredil na internetu? Pa vecina strani uporablja GoogleAnalytic, da imajo se podatke iz druge strani, za ceking.

Zadnje case imam poln qurac brskanja s FF po googlu, ce sem prijavljen v Gmail, ker je SERP in ostali zadetki nerealni. In sem se pogosto spraseval, kaj google se rabi, da bo indeksiral vse - in sem prisel do tega, da sem varen - do OS ali brskalnika. In sedaj dobimo Chrome.

Probal, zanimiva ideja s locenimi procesi. GoogleUpadete.exe moram na roke ugasniti, kar mi ni vsec. Ne vem kaj se posilja vse in kam. Ampak ker je open-source, bo nekdo ze naredil Clean-verzijo-Chrome.

kriko1 ::

@desperados:
...saj še vedno gtalk za linux ni ugledal luči sveta in je najbrž nikoli ne bo...
V kateremkoli odjemalcu (kopete, pidgin...) izbereš jabber protokol in server je talk.google.com.
Nič več - pa še integrira se lepo v delovno okolje.

poweroff ::

EULA res nubenga ne moti? Niti tebe Matthai?


Kakor jaz razumem se to nanaša na pravico, da sme Google tvojo vsebino prenesti od tebe do strani na katero postaš. Ne razumem zadeve povsem, a zdi se mi, da hoče Google hkrati dobiti tudi pravico, da zadevopoideksira. To pri javnih straneh ni sporno, pri tistih, kjer je dostop omejen z geslom pa.

Ampak bi rabil kakšnega angleškega pravnika, da tole razloži.
Bom še raziskal.

Tole je slovenski "prevod" - izrazi so obupni.
11. Vsebinska licenca, ki jo dodelite vi

11.1 Vi ste lastnik avtorskih pravic in pravic, ki so že vaše, za vsebino, ki jo pošljete, objavite ali prikažete v storitvah oz. prek njih. Če pošljete, objavite ali prikažete vsebino, dodelite Googlu stalno, nepreklicno, svetovno, brezplačno, neizključno licenco za ponovno ustvarjanje, prilagajanje, spreminjanje, prevajanje, objavljanje, javno izvajanje, javno prikazovanje in distribucijo kakršne koli vsebine, ki jo pošljete, objavite ali prikažete v storitvah ali prek njih. Namen te licence je omogočiti Googlu prikazovanje, distribucijo in oglaševanje storitev, odvzame pa se lahko za nekatere storitve, kakor je to določeno v njihovih dodatnih pogojih.

11.2 Strinjate se, da ta licenca podeljuje Googlu pravico, da tako vsebino omogoči na voljo drugim podjetjem, organizacijam ali posameznikom, s katerimi Google ohranja razmerje za zagotovitev skupnih storitev, in da tako vsebino uporablja v povezavi z zagotavljanjem storitev.

11.3 Razumete, da Google med izvajanjem zahtevanih tehničnih korakov, s katerimi uporabnikom zagotavlja storitve, lahko (a) prenaša ali distribuira vašo vsebino prek številnih javnih omrežij in medijev ter (b) vašo vsebino spremeni in prilagodi za potrebe tehničnih zahtev povezujočih omrežij, naprav, storitev ali medijev. Strinjate se, da ta licenca Googlu dovoljuje izvajanje takih dejanj.

11.4 Googlu potrjujete in jamčite, da imate vse pravice, moč in pooblastila za podelitev zgoraj opisane licence.
sudo poweroff

Pithlit ::

Ta člen je zelo široko zastavljen in google-u omogoča marsikaj. Ni mi všeč poseg v mojo zasebnost (konec koncev s tem členom google dobi pravico do deljenja podatkov s spletne banke z nekom xy).

Un googleupdate proces je tam ravno zaradi tega člena (in člena 12), pač zadeva na izi indexira strani, ki jih obiskujejo uporabniki in mu (goggle-u) tako ni treba uporabljat svojih resourcov za to. ByeBye robots.txt. Ni mi všeč.

Kdor je pa še člen 12 prebral je pa verjetno opazil, da se chrome lahko z vašim dovoljenjem posodablja kadarkoli, kakorkoli... brez vaše vednosti. Ni mi všeč.

Minimalističnost? Hja... stvar okusa:

maksimiran FF3

Maksimirana Opera



Sandbox in ločeni procesi... mi je všeč... ampak ne dovolj. EULA me moti. Preveč.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

jype ::

LordPero> ker Gugla nič ne protimonopolno jebajo in ima potencialno veliko večjo moč od MSa

Ga nimajo kaj jebat. Monopol ni prepovedan, kot tudi ni prepovedano karkoli, kar do monopola pripelje. Prepovedano je pa izvajat prakse, ki z zlorabo monopolnega položaja omejujejo konkurenco (česar pa Google za zdaj še ne dela - menda bo ja Microsoft prvi, ki bo podal tožbo v ZDA, ko se mu bo zdelo, da Google počne kaj temu podobnega).

Vlady ::

Saj noben ne govori, da bo Mirkota pa kar konec. Samo ne bo več The One and Only.
Poleg tega Mirkotu resno konkurirajo tudi drugi produkti - odprtokodni, SUN, itd. Mirkota stiskajo v kot.
Verjamem pa da njegovim loverjem to povzroča frustracije. Ampak: that's life.

Ms je še vedno na veliko področjih one and only, ker zgleda konkurenca ne zna ponuditi nič boljšega ali pa sploh nič. Greva od začetka? Ok.
Prvo OS. Winsi so in bodo še kar lep čas tako nad 90% uporabnikov. Če bi bilo manj kot 50% bi lahko rekli da ima konkurenca nekaj za pokazat. Pa nima. Mogoče edino Apple samo tam pa pridemo na drugo točko...
Drugo programske knjižnjice in razvojna okolja (.NET). Ja ja linux ma tist mono ki ni vreden pol kurca. Napišeš program, daš kompajlat pa se kar usuje brez razloga. Še huje je, ko preneseš kodo na linux. To zame ni delujoča zadeva. Poleg tega pa je še okrnjena. MS-jev .NET 3.5 ima mnogo in veliko več. Zakaj opensource-arji ne naredijo boljšega? Ne znajo? Ne morejo? So nesposobni? Je pretežko??? In potem pridemo še na nižje nivoje...
Tretje podpora multimediji in 3D grafiki. MS ima directX, ki je svetlobna leta pred konkurenco in veliko bolj enostaven za uporabo in progrmairanje kot vse ostalo. Zakaj spet tu opensource ne ponuja boljše alternative? SDL ni alternativa! SDL je ponovno drek ki ni dokončan. V celoti dela samo če pišeš v C-ju ali C++. Kaj pa ostali jeziki? Pa zvok, pa network, pa input (gamepadi, miške,...)??? Zakaj noben ne dela NFS like iger na linuxu in na SDL-u? Zakaj ni boljših knjižnjic? So spet opensource-arji nesposobni kaj narediti?
Vse kar zadnja leta dobivamo iz logov opensource-arjev so samo neke nadgradnje distribucij, malo polepšan GUI, pa mogoče nove verzije z malo novimi funkcionalnostmi (pa še to je pol projektov beta). Kje je kaj novega? Kje je kaj tageka, da ko si naložiš rečeš: WAUUUUU! ??? MS je izdal visto. Sicer na začetku ni bilo WAU, je pa sedaj ko je zunaj SP1. WAU je tudi DX10, pa .NET 3.5... Se dostikrat opečejo, ko napovejo preveč, ampak konec koncev nihče ne naredi nič boljšega/enostavnega. Torej konkurence sploh nima! Ne vem od kje vam ideje da bo MS šel po gobe? Če je recimo mozilla boljša kot IE al pa chrome to še ne pomeni, da MS ne bo mogel več prodajati windovsev. Prodal bo še vedno isto, samo potem si bodo ljudje kot sedaj zamenjali oz. dodali svoj browser.
Dokler opensource community ne bo imel kaj več in bolje kot ima MS, potem bo MS živ. Pa če se sprijazniš ali pa ne. Zarad mene se lahko na trepalnice postaviš, procenti govorijo svoje... >:D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Bistri007 ::

jype> Monopol ni prepovedan, kot tudi ni prepovedano karkoli, kar do monopola pripelje.

No, ni čisto res. Prepovedano je pridobivanje previsoke koncentracije z nakupom konkurentov. Nakup DoubleClicka sta morala požegnati tako Federal Trade Commision kot Direktorat za konkurenco Evropske komisije. Drugače bi bilo - NO GO.

Acquisition by Google, Inc.

Google announced on April 14, 2007 that it had come to a definitive agreement to acquire DoubleClick for $3.1 billion in cash.[1]

US lawmakers have investigated possible privacy and antitrust implications of the proposed acquisition.[2] At hearings, representatives from Microsoft warned of a potential monopolistic effect, the irony of which was not lost on the committee chairperson.[3]

On December 20, 2007, the FTC approved Google's purchase of DoubleClick from its owners Hellman & Friedman and JMI Equity, saying, "After carefully reviewing the evidence, we have concluded that Google's proposed acquisition of DoubleClick is unlikely to substantially lessen competition." [4] European Union regulators followed suit on March 11, 2008. [5]

On March 11, 2008, European Union regulators approved the purchase of DoubleClick. Google completed the acquisition later that day.

On April 2, 2008, Google announced it would cut 300 jobs at DoubleClick due to organizational redundancies. Selected employees are invited to apply for open positions within the company. [6]
DoubleClick @ Wikipedia


Jaz osebno uporabljam samo Google search in gmail. Sem pa tja še youtube in kaj z blogger.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

arjan_t ::

win naenkrat vas moti EULA, ista (podobna) je za gmail (verjetno tudi ostale produkte), in kaj bo google z vašimi podatki?
če vas vse to tako moti uporabljajte PGP, tor ipd

eni ste preveč paranoični ...

in da google proces indeksira stani ki jih obiskuješ? ni namenjen updatom? če nisi prepričan si lahko source kodo pogledaš

LordPero ::

>Če se vrnemo k brskalniku, to razen alfa oz. nek tehnološki demo ni nič od brskalnika, zato pravim,
>da bi moral Gugl to obržat zase.
>In stvar itaq da ni nastala samo za interno uporabo, od vsega začetka je bila ciljana na splošni trg.

V Googleu njihove aplikacije (labs.google) razvijajo hkrati za notranjo uporabo in za cel svet. Ni "različnih verzij," ni notranje orodje -> zunanji produkti. To kar vidiš na labs strani in napovedi googleblogs, to je to, nič ne čakajo, da aplikacija "dozori." "Release early, iterate often." To je njihova filozofija, ampak kot vsako podjetje, je primarni namen služiti denar. To počnejo na drugačen način kot MS in zato jih eni sovražijo, drugi obožujejo.

Ja, s tem se strinjam (mi je pa neumen argument 'za notranjo uporabo', tako podjetje itaq ne bo nikoli delalo projekta kot je Chrome samo zase, zakaj bi po podjetju folk v splošnem uporablu verzije, ki javnosti niso dosegljive pa ne vem -saj tudi MS ne vsem u firmi naloži IE8alfaalfaalfa na abake + Google je v prvi in daleč največji vrsti reklamna agencija), ni mi pa všeč posledica tega, kot je tole:
Meni osebno se dopade zaradi lepega in preprostega vmesnika

Meni je stilsko pa tud uporabno zelo všeč.

Nevem koliko ljudem ni jasno (se opravičujem soforumašema, ki sem jih dal v navednice, je bilo mišleno samo za point narest, ne diraktno njih dveh dat v ta koš), da enak izgled/vmesnik lahko dobiš v drugih brskalnikih in predvsem da izgled nekako ne more bit glavno merilo, če zadeva pač ni fiksna (če bi npr. vsak avto lahko prevzel obliko bilo katerega drugega avta, potem sam izgled/oblika ne bi bil noben faktor za nobenega posameznika pri nakupu, ne?). Pa tudi, peskovnik je ql ideja, ki jo bomo kmalu videli še drugod, a sama varnost je v praksi cca enaka, kot pri npr. Operi in FFju.

Drugače pa, ne Google ne MS nista mrtva in še zdaleč to ne bosta kmalu & obeh čaka še svetla prihodnost (dolgoročno, pa zaradi pomanjkanja podatkov iz prihodnosti nekako ni pointa debatirat).

@jype: Google ima kar dosti tožb s strani majnših podjetij in monopolnost Googla se kaže na strani kako Google dela s svojo klientelo (poglej EULAo) in kako jo lahko manipulira brez da bi kdor koli to vedel. Pa tudi v zadnjem času, se vse bolj pojavljajo težnje, da bi Google razkril svoje delovanje oblastem (kar je prvi pogoj za kako tožbo).
Pa tudi, Google seveda ni naredil nič direktno v neskladju s tistimi ameriškimi protimonopolnimi zakoni, a ti med drugim tudi navajajo, da če dodatnih dobičkov, ki jih podjetje dosega zaradi svojega velikega tržnega deleža ne vlaga v razvoj (tudi neki procenti so tukaj), mora plačati kazen. Google ima predvsem srečo svoje pozicije in trga na katerem deluje ter same količine podatkov, ki jih obdeluje.
Pa tudi legalno gledano je malce drugače; veliko praks, ki pripelje do monopola je direktno prepovedanih. Je pa še vedno dokaj možno, da v prihodnosti vlada razbije Google na razne dele (npr. gBrskalniki, gElektrarne, gIskalnik, gSvetovanje podjetjem, gPošta, g...), me je precej presenetilo, da se podobno ni zgodilo z MS, ko so se tožili (u USA) okrog IEja.

Vlady je pa pozabu poudarit, da govori o trgu osebnih računalnikih, drugače ima načeloma (u grobem vzete njegove izjave) dober point.

@arjan_t: Se ne gre za posameznika! Se gre kakšno moč prinašajo ti podatki, ko jih imaš za skoraj cel svet in večino ljudi. (In pa ja, tudi osebno me moti, da mi Google ponuja najprej linke, ki on misli da bi bili zame bolj zanimivi, namesto da bi samo faking poiskal in sortiral zadeve SAMO po tistem kar mu upišem -ne govorim, da je to težko dosešt, samo da ideja pri meni ne deluje sploh).

Kromi drugače manka res obupno preveč stvari; FS mode, boljši in naprednejši sistem povečevanja, miškine gesture, tipkovniške bližnice (na tone jih manjka, pa tudi obstoječe se občasno zatikajo, npr. menjavanje tabov, čeprav če v istem trenutku klik z miško na sosednji tab deluje), RSS, nastavitve videza in konfiguriganje postavitve zadev, kofiguriranje obnašanja raznih neumnosti (npr. kam se novi zavihki odpirajo) in še in še ... Ne pravim da je slaba reč, samo da ni še nič tako omembe vrednega (razen kot tehnološki demo (peskovnika), kar tudi je).
LordPero

Matako ::

@Vlady: za vsak slučaj

Drugače pa, kul browser - ni pa nič posebnega. Za prvo verzijo ok.
/\/\.K.

Bistri007 ::

LordPero>...me je precej presenetilo, da se podobno ni zgodilo z MS, ko so se tožili (u USA) okrog IEja.

Temu se reče modrost predsednika Georga W Busha in republikanskih politik.

Browser je malo manj irelevanten kot par let nazaj, ampak glavne so pa storitve. Danes plačljivega browserja sploh ni (OK, Opera na Symbian), tako da tu ni cekinov. Cekini po pa v storitvah.

Ste že slišali za http://www.ciao.de/? No, to je par dni nazaj za pol milijarde US$ kupil MSFT in ga bo integriral z Live iskalnikom. :D
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Pithlit ::

arjan_t: ne gre se za to kaj bo google počel z našimi podatki, ampak za to kaj mu ta EULA omogoča.

Kot je že Matthai povedal... s to EULA-o mu ne omogočeno tudi indexiranje strani ki tega NE želijo. Tako kot tudi indexiranje strani, ki se skrivajo za razno raznimi varnostnimi mehanizmi (recimo spletne banke - s Chrome lahko google mirne duše indexira tvojo bilanco... tako, da si jo cel svet lahko ogleda). Paranoja? Mogoče... ampak osebno imam raje paranojo kot nadzor.
Life is as complicated as we make it...

d3n1s ::

FF3 - Aero izgled add-on --> Glasser ;)

arjan_t ::

arjan_t: ne gre se za to kaj bo google počel z našimi podatki, ampak za to kaj mu ta EULA omogoča.

Kot je že Matthai povedal... s to EULA-o mu ne omogočeno tudi indexiranje strani ki tega NE želijo. Tako kot tudi indexiranje strani, ki se skrivajo za razno raznimi varnostnimi mehanizmi (recimo spletne banke - s Chrome lahko google mirne duše indexira tvojo bilanco... tako, da si jo cel svet lahko ogleda). Paranoja? Mogoče... ampak osebno imam raje paranojo kot nadzor.


lahko marsikaj delajo s tem, pa ne bodo ...

Jst ::

>In pa ja, tudi osebno me moti, da mi Google ponuja najprej linke, ki on misli
>da bi bili zame bolj zanimivi, namesto da bi samo faking poiskal in sortiral
>zadeve SAMO po tistem kar mu upišem

Nisi edini. Enkrat sem po mejlu od kolega dobil link do marihuana growth uber high tech sistema, ki je imelo senzorje, avtomatsko osvetlitev, zalivanje, merjenje kaj že česa vse. Zanimiva zadeva, sploh ker je zgledala, kot omara. Ampak to ni point. Po ogledu strani, sem potem še zihr več kot dva tedna, na katero stran sem že prišel, ki je imela google ads, je bil eden od oglasov nekaj v zvezi z marihuano, drugi pač povezan s trenutno srtanjo. To me je tako znerviralo. Prav jezen sem bil, da sem nehal uporabljati Opero (čeprav bi lahko tudi v operi nastavil) in kakšen mesec uporabljal FF z Adblockom z vsemogočimi filtri, in adblock podobnimi programi, da sem gledal dejansko samo golo stran, heh, včasih mi je celo brez dizajna prikazalo. Samo da mi ni google sugeriral naj kupil marihuana related izdelek. (Brisanje cookijev ni pomagalo.) Še zdaj postanem jezen, ko se spomnim na to.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

desperados ::

@kriko1; mislil sem na govorne klice (z samo txt sporočila sem včasih uporabljal mercury torej jabber+msn java odjemalca v enem programu, pa je razvijalec opustil jabber del:( ) za govor pa pač še nisem našel programa na Linuxu wine pa tudi ni deloval.

Kar se tiče vsakega procesa za svoj zavihek pa se mi zdi zlo pametno. V windowsih je zares nesmiselno in potratno, na linuxu pa mislim, da se da to zelo dobro uporabit in izboljšat. Celoten ff se mi je že prevečkrat zrušil, zaradi enega samega zavihka (ponavadi kaka flash reklama:( ). Saj se FF potem obnovi ampak zgubiš svoje delo, torej vse, kar je zares pomembno!

Vse tiste pravne stvari pa me ne motijo, vsaj dokler lahko učinkovito uporabljam njihove storitve in mojih podatkov ne prodajo ali pa jih kakorkoli uporabijo proti meni.

denial ::

Pri vseh "inovativnih" security konceptih so pri Google spregledali najbolj trivialno zadevo: KLIK

Mitigation: Tools -> Options -> Minor Tweaks (tab) in download location: check the "ask where to save each file before downloading."

Edit:
V bistvu dve zadevi: KLIK

Post-edit:
Three even...
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()

d0rK ::

@d0rK: se mi je zdelo, ja...

(upam, da se ti ne bo sesul svet, če ti povem, da je vseeno a si postal content z ie8, opero al pa kromom)

Torej kaj se ti je zdej zdelo? Res, ce si me ze drku neki ala "jaz modrec, ti bumbar", kljub temu da sem postavil legitimno
in sploh ne napadalno vprasanje, vsaj spel zadevo do konca. Mas za prpomnt kej glede tistih clenov? Ne? Then STFU.

Vlady ::

Vlady je pa pozabu poudarit, da govori o trgu osebnih računalnikih, drugače ima načeloma (u grobem vzete njegove izjave) dober point.

Ja sevede gre tuki govora o PC-jih. Je pa tud res, da teli procenti na PC-jih posredno vplivajo tudi na procent pri serverjih, še posebi tam, kjer laufajo .NET aplikacije.
Ok back to topic. Ideja o tem, da ima vsak zavihek svoj proces je malo brutalna. To je pomoje najbolj nevaren način, kako "zaposliti" večjedrni procesor in s tem "zamrzniti" računalnik. Me zanima koliko časa se bo ta ideja obdržala.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

BigWhale ::

Ok back to topic. Ideja o tem, da ima vsak zavihek svoj proces je malo brutalna. To je pomoje najbolj nevaren način, kako "zaposliti" večjedrni procesor in s tem "zamrzniti" računalnik. Me zanima koliko časa se bo ta ideja obdržala.


Ok, a to mislis tko kot tista ideja, ko v Windows reces naj bo v Explorerju vsak Window svoj proces? A to mas izklopljeno?

Lol.

Bor H ::

Vlady, to je dejansko fajn ideja, ne požre velik več resourcov, sam lepš so razporejeni pa ločeni ;)

StajercSSS ::

FF mi dela 0.01 sekundo hitreje. :) Krom ni slab. :P
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

infiniteLoop ::

Ne verjamem v to. Če bo Google dajal taka development okolja ala GWT, ne bo profitiral veliko. Če dela dela, če pa ne dela pa ne bo nikoli...? Sicer je GWT uporabna zadeva, pri nas v firmi smo ga posvojili, ampak na koncu ugotovili, da nima ničesar kar bi mi potrebovali za produkcijo in lep GUI, zato smo potem uporabili GWT za most med Javo in javascriptom in uporabili extGWT knjižnjico.


Bravo zmagas!

GWT framework je zanic in to zato, ker nima lepih komponent. Potem pa pac uporabite dodatno komponentno knjiznico in stvar je zrihtana. Kolikor se da razbrati z veseljem uporabljate GWT, ki vam (upam da) dobro sluzi s tem, da pac uporabljate dodatne "widgete." Kaj je zdaj narobe z GWT?
None of us is as dumb as all of us.

KTr1sk ::

Jst sm tole inšaliral, prvi vtis kr fajn, uvozil sem zaznamke iz FFja (ubistvu jih je sam) edina stvar ki me mal moti je da ne morem scrollat po strani (z koleščkom)

Mene tudi to moti, a obstaja kakšna rešitev...jaz imam Razer miš..ampak to verjetno itaq ni pomembno?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

borchi ::

> Mas za prpomnt kej glede tistih clenov? Ne? Then STFU.

ta eula je 'standardna' za google. nič si je niso z chrome-om zmislili. copy/paste.

tale stavek si prebral?

This license is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services.


btw, chrome je opensource, skompajlejte, voila, no eula!

(a lahko slo-tech servira meni d0rkove poste? dejansko stvar ni nič drugačna kot pa če bi imel slo-tech link do photoshop.exe, ki bi si ga jaz downloadal... google v euli pravi, da se mu mora to pustit, da ga ne more vsak d0rk jebat za copyright vsebine, ki jo je d0rk postal 'for all to see', etc...)
l'jga

LordPero ::

lahko marsikaj delajo s tem, pa ne bodo ...

Zakaj ne? Če dobiš lahko zaslužek brez slabih posledic, podjetje tega ne bo zavrnilo (kombinacija (majn) prikrivanja in (večinoma) odkritega pravnega izmikanja). Usi delajo tako, tako je mišleno da se igra (ne pravim, da je vse u redu s tem, samo razmere narekujejo to, vsaj dokler zakonodaja ne spremeni razmer).

@Vlady: Ja, sem rekel da gre govora o PCjih, pa ne samo zato, ker so še serverji, ampak zato ker so tuki še mobiteli, prenosni playerji, routerji (no ja, serverji u bistvu), ure, moboti, ...
LordPero

Vlady ::

Ne verjamem v to. Če bo Google dajal taka development okolja ala GWT, ne bo profitiral veliko. Če dela dela, če pa ne dela pa ne bo nikoli...? Sicer je GWT uporabna zadeva, pri nas v firmi smo ga posvojili, ampak na koncu ugotovili, da nima ničesar kar bi mi potrebovali za produkcijo in lep GUI, zato smo potem uporabili GWT za most med Javo in javascriptom in uporabili extGWT knjižnjico.


Bravo zmagas!

GWT framework je zanic in to zato, ker nima lepih komponent. Potem pa pac uporabite dodatno komponentno knjiznico in stvar je zrihtana. Kolikor se da razbrati z veseljem uporabljate GWT, ki vam (upam da) dobro sluzi s tem, da pac uporabljate dodatne "widgete." Kaj je zdaj narobe z GWT?

Na jetra nam gre predvsem to, ker je beta ker pač beta verzije ne moremo dat v produkcijo in pa nepodpora standardom. Če hočeš recimo lokalizacijo spremeniti na EU recimo na widgetih, moraš to narediti tudi v GWT-ju pa čeprav GWT nima zraven nobene veze. Poleg tega pa je še GWT compiler počasen in bilda 12 reportov na 4GB mašini celih 26 minut!!!
Framework je pa totalno beden, ker nima nobenih pametnih komponent. Še tisto kar ima potem ugotoviš, da nima ne evenetov na grafih ne ničesar. GWT smo obdržali zgolj zato, da nam ni treba na roke kucat javascripta, čeprav smo ga morali na koncu vseeno ene 20%. Podpora je pa itak na psu. Če karkol vprašaš, oni nič ne vejo oz. ni njihov GWT čisto nič kriv. In zdej bomo čakal tolko časa s predajo novega produkta stranki dokler ne bo rekel google da GWT 1.5 ni več beta. Poleg tega pa GWT ubije še velika količina podatkov poslanih s strani serverja. Počš pol hibernate na EJB pa ti vrne nazaj 10000 zapisov (ja to se lahko zgodi, če uporabnik naredi neumnost) in preprosto ne zmelje vsega v enem realnem času. Edino kar mi je pri tem všeč je pač to da lahko uporabljam javo. Ne vem zakaj enkrat google ne izda enga dokončanega produkta ven ampak skoz daje ven nove stvari pa vse so beta. A ne morejo še pol leta počakat pa pol izdat eno final verzijo ki bo uporabna?
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Chrome praznuje 10 let

Oddelek: Novice / Brskalniki
397575 (5200) gendale2018
»

Google dela na pretvorniku iz Flash SWF v HTML5

Oddelek: Novice / Android
185575 (3886) techfreak :)
»

Izšel Firefox za Android

Oddelek: Novice / Android
175047 (4029) bf4ed
»

Internet Explorer 9 Beta na voljo javnosti

Oddelek: Novice / Brskalniki
4011267 (9208) RoSeR
»

Google izdal lasten brskalnik (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
36039242 (21302) Tr0n

Več podobnih tem