» »

RPI mini računalnik ne dela

RPI mini računalnik ne dela

Hangman ::

Danes sem kupil RaspBerry PI 4B mini računalnik (verzija z 4 GB RAMa), ki sem ga nameraval uporabiti za igranje oz. bolje rečeno za učenje česa novega. Zraven sem vzel USB C napajalnik 5V 4A in spominsko kartico v velikosti 32 GB. Po navodilih sem na kartico instaliral recommended Raspberry OS, vstavil v RPI in vse priklopil. Zgodilo se ni nič. Rdeča in zelena LED dioda svetita brez utripanja, na ekranu pa ni slike. Potem sem na kartico namestil še EEPROM orodje, vendar tudi ni bilo nobene spremembe. Tudi če kartico odstranim, je enako. Karkoli naredim, svetita obe diodi (brez kakšnega utripanja), slike na ekranu pa ne dobim.

Kakšen predlog? Kako naj vem, da RPI sploh dela, da nisem dobil defektnega?

sbawe64 ::

2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

styrian ::

Probaj drugo SD kartico.

Hangman ::

Probal 2 razlicni kartici. Na eno namestil EEPROM orodje, na drugo pa OS. Probal zagnat brez tipkovnice in celo brez monitorja... Diode nonstop svetijo, kar pomeni, da se branje kartice sploh ne izvede. Jutri probam RPI priklopit se na PC. Ce tudi po tem ne dobim nobene ideje, ga bom pac moral reklamirat.

Hangman ::

Danes sem probal z "USB-C to USB-C" kablom priklopiti RPI na PC. Glede na link zgoraj (kjer je opisano za RPI Zero) bi moral PC prepoznati novo strojno opremo. Vsaj kakšen zvok ob priklopu bi se moral sprožiti. V mojem primeru ob priklopu niti na RPI-ju niti na PC-ju ne opazim nobene spremembe. Res da imam RPI 4B, vendar verjetno bi moral računalnik nekako zaznati povezavo.

Še kakšna druga ideja, preden zaključim, da je naprava defektna?

d4vid ::

4 != 0.

Zerota ti bo zaznalo, 4ke pa ne.

Kako si namestil raspberry pi OS? S etcherjem? Si 100% izbral pravo SD kartico, da ne formatiraš kaksnega pozabljenega USBja?

Ethernet maš priklopljen, se ti prizgejo ledice na konektorju po recimo 20sekundah?

Poskusi še kak drug distro.
O kaksnem eeprom programu govoriš, jaz ga nisem rabil nikoli, rpi je bil vedno plug&play....

tiborrr ::

Raspberry Pi Imager garant dela, če ti s tem ne dela in prav tako ne z drugimi SD karticami ali napajalnikom, potem je računalnik/matična fuč.
https://www.raspberrypi.org/software/
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Hangman ::

d4vid je izjavil:

4 != 0.

Zerota ti bo zaznalo, 4ke pa ne.

Kako si namestil raspberry pi OS? S etcherjem? Si 100% izbral pravo SD kartico, da ne formatiraš kaksnega pozabljenega USBja?

Ethernet maš priklopljen, se ti prizgejo ledice na konektorju po recimo 20sekundah?

Poskusi še kak drug distro.
O kaksnem eeprom programu govoriš, jaz ga nisem rabil nikoli, rpi je bil vedno plug&play....



Obe spominski kartici sta novi in na računalniku delata brez problema:
1. Samsung SDXC 32 GB EVO Plus
2. Integral SDXC 64 GB

Kako sem se lotil:
1. Na Windows PC namestil program Raspberry Pi Imager
2. V Windows PC vstavil novo spominsko kartico (eno od zgoraj navedenih)
3. V programu Raspberry Pi Imager izbral opcijo "Rasberry Pi OS (32-bit) - A port of Debian with Raspberry Pi Desktop (Recommended)"
4. Ko je program končal formatiranje kartice in razpakiral datoteke na kartico, sem kartico vstavil v RPI 4B
5. Na RPI sem priklopil monitor (preko micro HDMI to HDMI konektorja) in tipkovnico
6. Na RPI sem priklopil napajalnik (5V 4A 20W). Takoj sta se prižgali rdeča in zelena dioda in pri temu ostane, ne glede na to ali dam noter prvo kartico ali drugo ali pa ga prižgem brez kartice.

Sedaj sem priklopil še ethernet kabel, ki je na drugem koncu priklopljen v router. Tudi po 1 minuti se dioda za ethernet ne prižge.
Prav tako na tipkovnici ne sveti nobena od lučk Num lock, Caps lock, Scroll lock (tudi če pritisnem na te tipke).

V programu Raspberry Pi Imager imam tudi možnost Misc utility images (Bootloader EEPROM configuration) --> Bootloader --> tukaj lahko nastavljam, kako se RPI zažene (se boota iz kartice, USB, ethernet), podobno kot imaš v PC BIOSu možnost nastavljanja boot priority. Pomislil sem, da morda bootloader ni pravilno konfiguriran, zato sem probal namestiti še eno od bootloader konfiguracij, vendar tudi to ne spremeni stanja.

Sem kjerkoli naredil kakšno napako?

Za začetek dajmo preveriti, kako bi se RPI moral obnašati, če ga zaženem brez kartice... kako morajo svetiti/utripati diode na RPI? Se mora ethernet dioda (ob priklopu kabla seveda) prižgati? Se mora prižgati katera od lučk na tipkovnici, če pritisnem tipko?

d4vid ::

Daj za test poskusi menjat še napajalnik. Meni na originalu od huawei P20/30 dela super. Kabel pravtako huawei, ker je za hitro polnjenje in s tem debelejši, ni vsak dober.

LED na LAN portu bi se mogle prižgat po cca 20 sekundah, oni dve zelena/rdeča pa ne vem točno, ena je za SD kartico in pri bootu utripa kot zmesana.

Je pa možnost seveda tudi, da RPI ni delujoč.

Hangman ::

Bom probal dobiti se kak drug napajalnik.
Nova ugotovitev je tudi, da so vse USB vticnice brez napajanja. Ce priklopim kaksen USB hub, bi morala na njem svetiti lucka, da je priklopljen. To se v mojem primeru ne zgodi, kar je res cudno. Ce napajanja ne dobi hub, ga ne bo niti kljucek, ki bi ga moral, da lahko bootam preko USB. Karkorkoli, probam se s kaksnim drugim napajalnikom.

WhiteAngel ::

A HDMI priklop je pa v redu? Da nimaš samo slabega kabla ali pa TV ne prepozna kakšne resolucije.

Hangman ::

Naj napišem še razplet: Ker sem preizkusil vse možne opcije, ker ob vstavljeni ustrezni kartici ob zagonu LED dioda ni utripala in ker so bili USB konektorji brez napajanja, sem se odločil artikel reklamirati. Ta teden so me s servisa obvestili, da je bil RPI res v okvari in bom v prihodnjih dneh dobil novega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21937275 (4113) fulgur
»

Raspberry Pi (strani: 1 2 3 488 89 90 91 )

Oddelek: Strojna oprema
4538789213 (26340) Kurzweil
»

Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

Oddelek: Strojna oprema
1205261373 (20589) pierch
»

MicroSD za Raspberry Pi B+

Oddelek: Strojna oprema
223000 (2643) micoboy
»

Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8825757 (20654) hojnikb

Več podobnih tem