» »

razporeditev deležev med lastniki pri d.o.o.

razporeditev deležev med lastniki pri d.o.o.

Sejbo ::

Zdravo,

preden preverimo pri odvetniku oz notarju (EUR :)) me zanima ali bi znal kdo iz prve roke oz izkušenj komentirati naslednje.

Do sedaj smo v podjetju trije lastniki, vsak z enakim deležem. Eden od lastnikov bi se umaknil in svoj delež prodal, vstopili pa bi trije novi lastniki (zaposleni), ampak na način da delno vplačajo EUR v podjetje (50%), delno pa delež odkupi podjetje samo (50%). Sedaj pa vprašanje, ali se v tem drugem primeru avtomatsko poveča delež obema starima lastnikoma, ali se lahko recimo vnaprej določi da en od starih lastnikov ne dobi povišanja deleža (in se s tem strinja), vsi ostali pa v tem primeru četrtino deleža prejšnjega lastnika? je to mogoče?

hvala za vse nasvete, če sem napisal nejasno me prosim popravite oz bom dopolnil.
  • spremenilo: Sejbo ()

Groot ::

Če bo delež odkupilo podjetje samo, bo s tem pridobilo lastni delež in bo pravno gledano lastnik tega deleža družba sama. Za to, da odkupi lastni delež, pa mora družba še pred izplačilom kupnine oblikovati ustrezne kapitalske rezerve.

"Stara družbenika" bosta svoj delež lahko povečala zgolj tako da ga odkupita sama. Možnost je sicer še povečanje osnovnega kapitala iz zadržanih dobičkov družbe, s čimer družbeniki dobijo nov delež (dejansko razmerja med družbeniki ostanejo enaka).

Da bi pa družba odkupila delež in bi ta delež dejansko prejela družbenika pa ne bo šlo oziroma bi v tem primeru morali narediti verigo poslov (izplačilo dividende družbenikoma, pri čemer slednja s tem denarjem odkupita del deleža izstopajočega družbenika), ki pa vprašanje če se splačajo, sploh iz davčnega vidika.

Pa preden karkoli mešetarite z odkupovanjem deležev, predlagam da se poleg enega pravnika, ki se spozna na zadevo, posvetujete tudi z davčnim svetovalcem. Nadzor FURS pri odsvajanju deležev je v zadnjem obdobju zelo poostren, predvsem pri odkupovanju lastnih deležev (tu še opozorilo, da se v primeru prodaje deleža družbi samo to od 1. 1. 2020 dalje šteje za dividendo in se posledično tudi ustrezno obdavči).

Sejbo ::

ok, če delež odkupi podjetje samo in je lastnik tega deleža, potem to pomeni da pridobijo stari družbeniki, ki so lastniki podjetja. Bom tako vprašal, če podjetje odkupi recimo 20% deleža, ali lahko ta delež razdeli na tri nove lastnike v enakem delu, ali to sploh ni mogoče?

hvala še 1x

MadMicka ::

Ne more podjetje kar podariti svoj delež drugemu, tudi lastniku ne. Ampak niti ne rabi. Se pravi, je vaša želja, da dva lastnika obdržita kontrolni delež, kar ga tako ali tako v tvojem primeru. Se pravi, dva bi imela po 33,33%, trije bi imeli vsak po 5,56% in podjetje lastni delež 16,67%. Kar bosta rekla taprva dva, tako bo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje glede lastništev d.o.o?

Oddelek: Loža
167198 (6413) mitja73
»

Ali lahko podjetje kupi vse delnice svojega podjetja?

Oddelek: Loža
205998 (4053) shubell
»

pravni nasvet-izplačilo v podjetju

Oddelek: Problemi človeštva
172933 (2288) telexdell
»

Ali so delničarji lastniki podjetja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31821842 (20689) Vajenc
»

Peticija proti Telekomu Slovenije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
817256 (5968) Thomas

Več podobnih tem