Forum » Operacijski sistemi » Kateri Linux distro?
Kateri Linux distro?
KTr1sk ::
Folk vidi lep desktop screenshot z wallpaperjem iz 4chana in reče "to je moj distro" ... kar se lepo navezuje na fabulo o pisalnih strojih zgoraj.
Saj za 99% folka je to dovolj.
Najbolj folk moti pomanjkanje MS Offica za Windowse.
Če bi ljudem namesto MS Office naložil:
Onlyoffice
https://www.onlyoffice.com/download-des...
in za Outlook
https://www.emclient.com/
dvomim, da bi kaj pogrešal, ko sem prvič preizkusil Onlyoffice nisem mogel verjet, kako podoben je MS in tudi deluje kot mora.
Največja težava je Adobe in Autodesk...ter mogoče za določene online igre
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
MrStein ::
Torej, kljub obširnemu nasvetu v tej temi kateri linux se priporoča, sem se vseeno odločil da ga sprobam, ker mi je takrat Windows 11 spil vse živce. Probal in igral sem se zadnja dva tedna decembra in prvi teden januarja. Probal:
- Mint - ni delala grafična (Legion 5 Pro in nvidia pač ni delala dobro), pa še scaling desktopa je jebalo, brez pa ne gre ker 100% je vse miniaturno, 125% je pa vse štekalo
- Debian - nisem uspel niti inštalirat
- kubuntu - je bil zelo, res zelo blizu da zamenja W11, ampak mu ni uspelo
Naprej nisem probaval, zmanjkalo časa ker se je začela služba. Prvi dan se izgubil čas s self-signed certifikatom, katerega mi itak ni uspelo namestit. Sedaj sem spet na Windows 11. Linux še ni letel iz diska, ampak ga v zadnjih treh tednih nisem niti zalaufal.
Tole sem spisal za reddit za kubuntu, pa seveda ker je veliko napisanega proti linuxu, niso odobrili:
Seveda ne. Pač ne kimaš. Tega tile nimajo radi.
Če bi ti odobrili, pa bi sledilo:
- Hvala za report. Dve točki sta že rešeni v zadnjem release-u, 2 sta že v naslednjem, 1 90% rešen, 3 pa v queue.
- Hecam se, za vsako točko bi sledilo "To ne šteje" ali še kaj hujšega. Saj so drugi že napisali.
Enako je z vsako "tako skupino". Če ne kimaš, si takoj podčlovek.
Sem pred nekaj leti uporabil en podobno "popularen" softver (closed source, to itak ni pomembno), in potem mimogrede omenil, da takoj v prvih 5 minutah naletel na 3 težave. Kaj misliš, kaj je bil odgovor (več, ne samo en)? Prva zgornja alineja ali druga?
Ne prenesejo, da ima kdo drugačno mnenje od njih in ne občuduje njihov "sveti objekt".
Glede na tvoje "težave" z media playerjem sem malo skeptičen v tvoje testiranje. Konec koncev imaš na Linuxu tudi VLC, ki je baje še vedno zelo popularen tzdi na Windowsih.
VLC med playerji je ravno kot Linux med OS-i.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Ales ::

Zimonem ::
Kar mene res zanima in mi manjka pa ni teorija ampak dejanske real-life izkušnje tistih, ki z Linuxom delajo že leta (če ne desetletja). Recimo, kaj jaz kot začetnik ki uporablja Zorin OS (ali nek drugi Debian/Ubuntu distro) recimo konkretnega zgubljam oz nimam v primerjavi z nekimi kao "naprednejšimI" distro družinami/distribucijami. AI mi kot ključne razlike predstavlja "Package manager","Release model" in "Software Freshness". Predvidevam, da lahko nekim uporabnikom te kategorije dosti pomenijo, nekaterim pa manj ali celo (skoraj) nič. Da ne bo morebiti nesporazuma oz nejasnosti - tu govorim izključno iz vidika end user domačega uporabnika oz uporabe desktop OS.
Jaz sem preko neuspelih poizkusih Suse, Mandrive z Ubuntujem našel nek zadosti dober OS, ki sem ga kasneje prerastel in menjal z Gentoo-jem in kasneje našel kompromis v Arch-u.
Kaj realnega izgubljaš? Recimo mene je motilo pri Ubuntu-ju to, da sem namestil npr 14.04 verzijo, jo sporoti posodabljal in čez 3 leta bi rad imel neko novo verzijo programa ki ima feature ki ga rabim, vendar ni podprta za OS. Saj namestitev/razpakiranje nekako gre, samo potem dobiš library dependency issue, kjer openssl ni pravi, pa nek libcrv ni prava verzija, vse do glibc. Posodobitev celotnega sistema na verzijo 18.04, pa tudi težavna, saj nova verzija ni v defaltu imela vseh privzetih aplikacij katerih sem bil navajen. Ko je šlo proti koncu podpore sem bil primoran menjat celotno verzijo, saj ne dobiš zadnje verzije SWja - ampak ostaneš nekje zadaj.
Recimo pri Archu imaš rolling release, kjer nimaš verzij OSja. Sicer je prvi zagon bolj težaven kjer je večino odločitev tvojih, a ko imaš sistem postavljen, dokler ti dela HW samo posodabljaš posamezne pakete.
Te stvari s katerimi si imel probleme tudi do glibc ti rešuje docker.
Ampak osebno sem še vedno za stabilno različico in eksperimenti v vsebnikih.
mihec87 ::
https://opensuse.pkgs.org/15.6/opensuse...
oz
https://software.opensuse.org/download....
To je za x11, wayland pa ma neki na pol... Vitrual keyboard bi že mogla bit neka osnova(hell še v youtube je)...

Zimonem ::
Torej, kljub obširnemu nasvetu v tej temi kateri linux se priporoča, sem se vseeno odločil da ga sprobam, ker mi je takrat Windows 11 spil vse živce. Probal in igral sem se zadnja dva tedna decembra in prvi teden januarja. Probal:
- Mint - ni delala grafična (Legion 5 Pro in nvidia pač ni delala dobro), pa še scaling desktopa je jebalo, brez pa ne gre ker 100% je vse miniaturno, 125% je pa vse štekalo
- Debian - nisem uspel niti inštalirat
- kubuntu - je bil zelo, res zelo blizu da zamenja W11, ampak mu ni uspelo
Naprej nisem probaval, zmanjkalo časa ker se je začela služba. Prvi dan se izgubil čas s self-signed certifikatom, katerega mi itak ni uspelo namestit. Sedaj sem spet na Windows 11. Linux še ni letel iz diska, ampak ga v zadnjih treh tednih nisem niti zalaufal.
Tole sem spisal za reddit za kubuntu, pa seveda ker je veliko napisanega proti linuxu, niso odobrili:
Seveda ne. Pač ne kimaš. Tega tile nimajo radi.
Če bi ti odobrili, pa bi sledilo:
- Hvala za report. Dve točki sta že rešeni v zadnjem release-u, 2 sta že v naslednjem, 1 90% rešen, 3 pa v queue.
- Hecam se, za vsako točko bi sledilo "To ne šteje" ali še kaj hujšega. Saj so drugi že napisali.
Enako je z vsako "tako skupino". Če ne kimaš, si takoj podčlovek.
Sem pred nekaj leti uporabil en podobno "popularen" softver (closed source, to itak ni pomembno), in potem mimogrede omenil, da takoj v prvih 5 minutah naletel na 3 težave. Kaj misliš, kaj je bil odgovor (več, ne samo en)? Prva zgornja alineja ali druga?
Ne prenesejo, da ima kdo drugačno mnenje od njih in ne občuduje njihov "sveti objekt".
Glede na tvoje "težave" z media playerjem sem malo skeptičen v tvoje testiranje. Konec koncev imaš na Linuxu tudi VLC, ki je baje še vedno zelo popularen tzdi na Windowsih.
VLC med playerji je ravno kot Linux med OS-i.![]()
Štajerjček ali Martinovo še vedno ni popustilo, VLC je nekaj se čimer se lahko primerja edino ffmpeg. Te dve francoske stvari sta zrihtali video na kompjuter vse ostalo je kloaka.
https://opensuse.pkgs.org/15.6/opensuse...
oz
https://software.opensuse.org/download....
To je za x11, wayland pa ma neki na pol... Vitrual keyboard bi že mogla bit neka osnova(hell še v youtube je)...
Da wayland je že desetletje nekaj na pol.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
kanarin ::
Moj stari PC - Lenovo AIO - Thincentre M72z nima vgrajenega Wi-Fi in blutooth modula. Ok, nabavil sem en poceni USB ključek ki ima oboje (AIC8800D80). Na W11 deluje vse b.p., rabim pa to na tem starem PC, kjer je nameščen Zorin OS 18. Dam ključek noter, poženem PC in nič ne deluje. Malo raziskujem in dobim tole:
Your USB Wi-Fi/Bluetooth adapter AIC8800D80 is not recognized in Zorin OS 18 because the chipset has no native Linux support. This is a known issue across Ubuntu-based systems, including Zorin
Most community AIC8800 drivers only support kernels us to 6.2 and 6.5. Kernel 6.14 is from Ubuntu 24.04 HWE and is too new for the available driver
Kernel 6.5 pa ne morem namestiti ker ga ni več v repoziroriju...
A je torej res ta konkretni USB modul neuporaben na mojem Linuxu - in bi moral nabaviti takega ki je dejansko podprt (imam že seznam) ??? To me je resnično presenetilo oz razočaralo ker kaj takega nisem pričakoval - saj imam nameščeno zadnjo verzijo tega distrota.
Your USB Wi-Fi/Bluetooth adapter AIC8800D80 is not recognized in Zorin OS 18 because the chipset has no native Linux support. This is a known issue across Ubuntu-based systems, including Zorin
Most community AIC8800 drivers only support kernels us to 6.2 and 6.5. Kernel 6.14 is from Ubuntu 24.04 HWE and is too new for the available driver
Kernel 6.5 pa ne morem namestiti ker ga ni več v repoziroriju...
A je torej res ta konkretni USB modul neuporaben na mojem Linuxu - in bi moral nabaviti takega ki je dejansko podprt (imam že seznam) ??? To me je resnično presenetilo oz razočaralo ker kaj takega nisem pričakoval - saj imam nameščeno zadnjo verzijo tega distrota.
besame ::
Se boš moral navaditi. Pri linuxu moraš pred nakupom preveriti, če je zadeva podprta.
Ali pa, da je malo več dela. Na primer mene ne moti, da moram v virtualko z XPji za uporabo starejšega skenerja, ki nima novejših driverjev
Ali pa, da je malo več dela. Na primer mene ne moti, da moram v virtualko z XPji za uporabo starejšega skenerja, ki nima novejših driverjev
karafeka ::
Poglej na githubu za driverji.
Recimo:
https://github.com/shenmintao/aic8800d80
https://github.com/Kiborgik/aic8800dc-l...
Ampak ga boš moral sam skompajlat.
Recimo:
errhec ::
Sem na Mint-u že kar nekaj let, brez večjih problemov (razen tistih, ki sem si jih sam ustvaril) :).
Mint--Debian------- ostalo..
Izbereš distribucijo, ki ima veliko uporabnikov (Debian in dertivate), ker lažje najdeš rešitev za probleme.
Mint--Debian------- ostalo..
Izbereš distribucijo, ki ima veliko uporabnikov (Debian in dertivate), ker lažje najdeš rešitev za probleme.
dd
N75 ::
Za nove uporabnike Linux-a.
Najprej preizkusi live verzija distribucije, naložiš na USB in startaš,
ne spreminjaš nič na disku.
Na USB lahko naložiš Ventoy ki omogoča da na USB ključ naložiš več različnih distribucij in preizkušaš.
Potem instaliraj na disk,
lahko tudi odklopiš obstoječi disk(ki ima pomembne podatke) in na novem praznem disku preizkušaš naložit,
pa za preizkušanje je dobro se učit na disku brez podatkov.
Če neka stvar dela na eni distribuciji bo tudi na drugi samo ne tako iz prve in samodejno.
Vzemi prvo ki ti uspe instalirat in večina stvari dela.
Najprej preizkusi live verzija distribucije, naložiš na USB in startaš,
ne spreminjaš nič na disku.
Na USB lahko naložiš Ventoy ki omogoča da na USB ključ naložiš več različnih distribucij in preizkušaš.
Potem instaliraj na disk,
lahko tudi odklopiš obstoječi disk(ki ima pomembne podatke) in na novem praznem disku preizkušaš naložit,
pa za preizkušanje je dobro se učit na disku brez podatkov.
Če neka stvar dela na eni distribuciji bo tudi na drugi samo ne tako iz prve in samodejno.
Vzemi prvo ki ti uspe instalirat in večina stvari dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: N75 ()
N75 ::
Ker sam trenutno uporabljam Debian linki do live verzije
Debian-live
preizkusi še Ubuntu in Mint pa še kaj drugega.
Debian-live
preizkusi še Ubuntu in Mint pa še kaj drugega.
kanarin ::
Poglej na githubu za driverji.
Recimo:
Hvala za link, zrihtano po prvem linku, wifi zdaj deluje (to mi je bistveno), BT pa ne.
Zvezdica27 ::
tudi stare kernele lahko sam ročno dodaš notri - ni omejitev - če bi hotel bi lahko bootnil recimo kernel 4.0. Bogve kaj bi bilo, a to dejansko lahko narediš brez kakršnekoli posledice, če ne bootne, pač izebereš drug kernel-
Morda kaj drugega ne bi delalo, sam stare kernele res lahko v grub2 dodajaš kakoročeš (v linux v bistvu).
To je kar jeba, ja, sam v linux lahko znotraj iste arhitekture dodajaš kernele. Recimo če je zorin debian based, lahko dodajaš tudi ubuntujeve stare (je rel repo na netu, samo dl in namesti). Zrihtaš tako, da izbriaš ob bootu, kateri kernel ti bootne. Bolj so si OS med sabo različni , težje je to - a veš, ubuntu patcha svoje kernele in niso uradni... ampak saj pač probaš, kaj bootne
googlaj, saj je čist simpl
zz
Morda kaj drugega ne bi delalo, sam stare kernele res lahko v grub2 dodajaš kakoročeš (v linux v bistvu).
To je kar jeba, ja, sam v linux lahko znotraj iste arhitekture dodajaš kernele. Recimo če je zorin debian based, lahko dodajaš tudi ubuntujeve stare (je rel repo na netu, samo dl in namesti). Zrihtaš tako, da izbriaš ob bootu, kateri kernel ti bootne. Bolj so si OS med sabo različni , težje je to - a veš, ubuntu patcha svoje kernele in niso uradni... ampak saj pač probaš, kaj bootne
googlaj, saj je čist simpl
zz
codeMonkey ::
Kaksno sranje od desktopov je pa ta OSS ratal. Na sluzbenem racunalniku smo koncno lahko presli z Ubuntujem na 24.04. OK eno je da je bootal v kernel panic ker je neki scaral pri dekripciji diskov, pa sem na sreco se imel nekje pri roki USB kljucek, da sem postimal. Ampak na 22.04 sem imel Gnome postiman v nulo s temami, vse se je ujemalo, s klikom sem enostavno spremenil med svetlim in temnim nacinom, zdaj pa imam neko mesanico gtk3 in gtk4 aplikacij in ceprav se trudijo nekako postimati zadeve, nic ne dela ravno dobro. Sem nato za foro po mnogih letih sprobal KDE in je se vedno katastrofa - dalec od moderne izkusnje, polno nekih clicky clicky menijev, ikon se vedno ne znajo postimati, da zgledajo priblizno podobno, itd. Na koncu sem sel na Cinammon, ki je odziven, dovolj minimalisticen, pa ceprav nimam vec enostavnega preklapljanja med temno in svetlo konfiguracijo (moram se malo nastudirati ce se da). Na zalost sem obsojen na Ubuntu, drugace bi imel ze kaksen Omarchy gor. Zdaj pac studiram malo i3 kako ga postimati. Itak ne rabim veliko. Poleg neovima in tmuxa, se kaksen upraben TUI za wifi, bluetooth, za vizualno brskanje po datotecnem sistemu, brskalnik, pa se pocasi ze neha. Uporablja kdo, oz. ima kdo izkusnje kako zgleda i3 na Ubuntuju?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
d4vid ::
To te zanima za autodesk fusion?
Sem poskusil. Na manjaro, fedora, ubuntu. Ali crasha ali prilezem nekje do prijavnega okna in ne gre naprej.
Se sedaj učim freecad. Gre iz dneva v dan bolje, itak pa rišem same take enostavne modele.
Sem poskusil. Na manjaro, fedora, ubuntu. Ali crasha ali prilezem nekje do prijavnega okna in ne gre naprej.
Se sedaj učim freecad. Gre iz dneva v dan bolje, itak pa rišem same take enostavne modele.
karafeka ::
codeMonkey: ne jamraj, če uporabljaš Ubuntu,ki je distro, ki hoče tekmovati z win in OSx ,je lep in vse to, sam zato je cutting edge in pač crasha... Stokrt smo že povedali, da je v buntu družini tudi kup drugih distrotov, ki ne crashnejo. Vsaj v preteklosti je bilo tako, da sem natančen. In če res nočeš crashov se pa ve, da je v tej veji prava izbira Debian.
Ampak, to te zgleda ne zanima, ker zdaj boš pa probal i3, ki je obskuren in ga boš moral tweakati, podpore ne bo, potem boš pa tu jamral, zakaj to zakaj ono... pa da linux ni ready... i3 je tiling in je SUPER, sam ali imaš čas zanj? Jaz ne, pa mi je bil čist kul, kake 2 leti.
Razčisti si, kaj bi rad, na službenih računalih absolutno ubuntu ni za priporočiti. Govorim za U buntu, ne za druge buntuje (ko recimo nimajo prav vse navlake, ki jo zahteva okolje U buntu). Za šiht - debian, če hočeš da ne crashne Lxde ali xfce, magari lubuntu (še bolje debian z lxde). Pol boš pa jamral, da je grd... Ker nisem na U buntu že okoli 10 let ne bom več pameten, a ko so, recimo, uvedly unity sranje, vsega paketnega srtanja lubuntu ni dobil... tedaj smo množično nameščali ubuntu, mislim da je bil 11.04, in potem čez 2 tedna množično šli na lubuntu. S systemd je bilo podobno. Danes je isto. Ubuntu hoče biti win ali OSX, uvaja in razvija - zato rad crasha.
A veš, saj bi bil zloben, pa bi ti rekel, da si skompajlaj svoj kernel in spackaj svoj distro pa bo... pa ni potrebe, ker imaš popolnoma normalne stabilne linux, sam kaj ko noben ne posluša. LXDE je isti z razlogom že leta - in je bullet proof. Grd? A veš, da me ne zanima. Isto openbox. ISti je že 15 let. In ne crasha.
Saj ko to bereš, razmeš apple ali MS, saj drugače ne gre... Churchill je rekel, da je naboljši argument proti demokraciji 5 min pogovor z volilcem... tu je isto.
zz
Ampak, to te zgleda ne zanima, ker zdaj boš pa probal i3, ki je obskuren in ga boš moral tweakati, podpore ne bo, potem boš pa tu jamral, zakaj to zakaj ono... pa da linux ni ready... i3 je tiling in je SUPER, sam ali imaš čas zanj? Jaz ne, pa mi je bil čist kul, kake 2 leti.
Razčisti si, kaj bi rad, na službenih računalih absolutno ubuntu ni za priporočiti. Govorim za U buntu, ne za druge buntuje (ko recimo nimajo prav vse navlake, ki jo zahteva okolje U buntu). Za šiht - debian, če hočeš da ne crashne Lxde ali xfce, magari lubuntu (še bolje debian z lxde). Pol boš pa jamral, da je grd... Ker nisem na U buntu že okoli 10 let ne bom več pameten, a ko so, recimo, uvedly unity sranje, vsega paketnega srtanja lubuntu ni dobil... tedaj smo množično nameščali ubuntu, mislim da je bil 11.04, in potem čez 2 tedna množično šli na lubuntu. S systemd je bilo podobno. Danes je isto. Ubuntu hoče biti win ali OSX, uvaja in razvija - zato rad crasha.
A veš, saj bi bil zloben, pa bi ti rekel, da si skompajlaj svoj kernel in spackaj svoj distro pa bo... pa ni potrebe, ker imaš popolnoma normalne stabilne linux, sam kaj ko noben ne posluša. LXDE je isti z razlogom že leta - in je bullet proof. Grd? A veš, da me ne zanima. Isto openbox. ISti je že 15 let. In ne crasha.
Saj ko to bereš, razmeš apple ali MS, saj drugače ne gre... Churchill je rekel, da je naboljši argument proti demokraciji 5 min pogovor z volilcem... tu je isto.
zz
Ti ne razumes da ni to moja izbira, ce IT v firmi zahteva svoje in ne jebe podpore za ostale moznosti. Lahko sem vesel, da razvijam embedded resitve za POSIX OS sisteme vsaj na Ubuntuju, vecina je kar na WSL. Ampak point je, ki si ga ocitno totalno zgresil, da je kvaliteta uporabniske izkusnje katastrofalna. Ubutnu vseeno ni kriv, da se KDE razivja brez vizije glede uporabniske izkusnje, oblikovanje pa je ocitno prepusceno tipom, ki za zraven pisejo low level zadeve. Gnome je vsaj nekaj casa nazaj sel v to, ampak je ocitno sredi nekega prehoda, oz. jim manjka ljudi da spisejo stvari za gtk4. Sem pa ze 20 let nazaj prevajal kernel, delal lasten rootfs ipd. Samo pac za embedded, za desktop nimam nobene zelje iti skozi take zadeve, ker nima smisla.
btw, z i3 sem se igral zdaj dva vecera in imam ze kar nekaj stvari skonfiguriranih. Zgleda OK za zdaj, imam prvih nekaj konfiguracijskih datotek, za zacetek. Danes upam, da postimam teme za gtk appe in da so sinhronizirane z nvimom, tmuxom, opencodeom ipd.
btw, z i3 sem se igral zdaj dva vecera in imam ze kar nekaj stvari skonfiguriranih. Zgleda OK za zdaj, imam prvih nekaj konfiguracijskih datotek, za zacetek. Danes upam, da postimam teme za gtk appe in da so sinhronizirane z nvimom, tmuxom, opencodeom ipd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Motion ::
Sej za preproste stvari se gre freecad, sam ko je kak sestav z večimi kosi al pa da je kos bolj kompliciran je pa PITA in počasno...
lp,
če nimaš izbire in ti IT sili Ubuntu, pač ostani na win. Jaz vedno trdim, da je dandanes win 11 super sistem, ima svoje fore - predvsem z jebenim okoljem Sharepoint in trojnostjo shrambe (C:, personal sharepoint/onedrive, business sharepoint), kjer so čist zabluzili, aja, pa še teams je popolnoma ločen od tega, brez razloga, torej 4 ločene zadeve, ki se med samo hecno pogovarjajo, nastavitve pa so rocket science za povprečnega uporabnika.
Ampak - win je v osnovi super in brezveze se jebati z Ubuntu če ne gre. Ubuntu pač ni bil in očitno še ni prešel to razvojno fazo. Pač ni stabilen. Tudi štepanje kernelov na en mesec k temu ne pomaga... mimo uradnih linusovih kernelov. Ne poznam vašoih zavtev in varnostnih, ampak ubuntu je 98% debian... tako da bi moral debian iti zlahka čez, sam v poslovnem okolju jaz linuxa še nisem fural in sem tu res težko pameten. A veš, če ti IT pusti, da na ubuntu flikneš i3 in ga uporabljaš (ziher ne podpirajo i3, torej sploh nimajo pametno spisanih zahtev), kje je razlika, da ne probaš kar z debianom z lxde?
Mogoče ne bi škodilo, da nam Ameri odklopijo Oracle in MS storitve, potem bi se morda tudi tu kaj uredilo, sam kaj, ko je lažje samo uporabljati win.
zz
zz
če nimaš izbire in ti IT sili Ubuntu, pač ostani na win. Jaz vedno trdim, da je dandanes win 11 super sistem, ima svoje fore - predvsem z jebenim okoljem Sharepoint in trojnostjo shrambe (C:, personal sharepoint/onedrive, business sharepoint), kjer so čist zabluzili, aja, pa še teams je popolnoma ločen od tega, brez razloga, torej 4 ločene zadeve, ki se med samo hecno pogovarjajo, nastavitve pa so rocket science za povprečnega uporabnika.
Ampak - win je v osnovi super in brezveze se jebati z Ubuntu če ne gre. Ubuntu pač ni bil in očitno še ni prešel to razvojno fazo. Pač ni stabilen. Tudi štepanje kernelov na en mesec k temu ne pomaga... mimo uradnih linusovih kernelov. Ne poznam vašoih zavtev in varnostnih, ampak ubuntu je 98% debian... tako da bi moral debian iti zlahka čez, sam v poslovnem okolju jaz linuxa še nisem fural in sem tu res težko pameten. A veš, če ti IT pusti, da na ubuntu flikneš i3 in ga uporabljaš (ziher ne podpirajo i3, torej sploh nimajo pametno spisanih zahtev), kje je razlika, da ne probaš kar z debianom z lxde?
Mogoče ne bi škodilo, da nam Ameri odklopijo Oracle in MS storitve, potem bi se morda tudi tu kaj uredilo, sam kaj, ko je lažje samo uporabljati win.
zz
zz
Desktop ni problem, vseeno ali je Cinnamon, i3, original, KDE... Distro pa pac mora biti tocno ta in LTS. IT nam na sisteme nalozi kdo ve kaj vse, uradni paketi gredo vsi iz internih repositorijev, pa VPN itd. Kdo ve, mogoce tudi spremljajo kaj pocnem :D
johnnyyy ::
Te stvari s katerimi si imel probleme tudi do glibc ti rešuje docker.
Ampak osebno sem še vedno za stabilno različico in eksperimenti v vsebnikih.
Hja saj bi stvari postavil na glavo, samo sem spoznal da je recimo Arch precej stabilen čeprav je rolling release. In nestabilni sistemi so danes precej bolj stabilni kot 10 let nazaj. In tako mi je lažje furati tak sistem kot da bi sedaj kup nekega sw prestavljal v docker.

Grimnir3 ::
Jaz poganjam Arch 2+ leti in še nisem imel težave da se sistem ne bi pobral po updejtu.
Pravzaprav se spomnim samo dveh manjših težav:
- enkrat mi je nehal delovati dualshock4 preko BT, še vedno je delal na USB - kak teden kasneje je ponovno deloval tudi preko BT
- enkrat sem imel težavo z nekim VM-jev, ni bilo zares pomembno in zato nisem niti raziskoval
Zame osebno e mnogo bolje imeti stalni tok manjših spremeb, kot da naredim en velik preskok na 10 let.
Pravzaprav se spomnim samo dveh manjših težav:
- enkrat mi je nehal delovati dualshock4 preko BT, še vedno je delal na USB - kak teden kasneje je ponovno deloval tudi preko BT
- enkrat sem imel težavo z nekim VM-jev, ni bilo zares pomembno in zato nisem niti raziskoval
Zame osebno e mnogo bolje imeti stalni tok manjših spremeb, kot da naredim en velik preskok na 10 let.
Sej za preproste stvari se gre freecad, sam ko je kak sestav z večimi kosi al pa da je kos bolj kompliciran je pa PITA in počasno...
Ja, saj se strinjam. Ima sicer svoje fore in ko naštudiraš je zelo zmogljiv.
Žal fusiona na linux še nisem spravil, zato pač tiste modele, ki jih rabim, zrišem v freecad. Včasih rišem kar ene modele, samo da nekaj rišem in se učim.
Tutoriala sicer nimam nobenga, pogledal nekaj videov na yt, da sem zaštekal delovanje določenih funkcij, pa večinoma sprot iščem navodila kako to, kako ono...
Pa kot pravim, delam dost osnovne modele.
Razne distančnike za tipke recimo, da gre manjša tipka v armaturo traktorja. Včeraj sem risal/tiskal adapter za plazma pištolo za na okvir diodnega laserja.
iKst_ ::
Če koga zanima, moja izkušnja z Linuxom.
Za slubžo uporabljam macbooka, tisti ostaja na MacOS. Na dekstopu oz. mini pcju z AMD Ryzenom, ki je namenjen zabavi, light gamingu, plex serverju in vodenju papirjev za firmo pa sem pred kratkim menjal Win10 za Fedora KDE Desktop.
Linux zaseda cel disk, win10/11 ne rabim več, niti v virtualki. Inštalacija je bila enostavna. Izdelava bootable usb driva iz ISOta in par klikov pa je.
Po inštalaciji je iz prve delovalo praktično vse. Zvok, slika, bluetooth, mreža, printer... Večino stvari delam v browserju, ker na Macu in Win uporabljam Chrome sem ga inštaliral tudi na linux, vse dela brez večjih problemov. 15 minut dela sem imel z usposabljanjem printerja, ni šlo preko GUI, sem moral na roke dodati printev v CUPS.
Kar se gaming tiče sicer nisem zahteven, Inštaliral sem Steam in pognal par špilov, ki jih sicer igram. Večinoma razni indie naslovi. Vse dela iz prve, brez problema. Poleg Steama sem inštaliral DosBox za igranje starih dos špilov, tudi to dela brez problema, praktično enaka izkušnja kot na win ali macu.
Čeprav sem naložil KDE verzijo, me je zanimalo kako izgledajo ostali DE. Inštaliral sem vse možno, od COSMICa do Budgie, Mate, Cinnamon, xfce, gnome in mogoče še kaj. Preizkusil sem tudi Hyprland, ideja se mi zdi zanimiva, ampak zaenkrat se mi ni dalo zajebavati s konfiguracijo, tako, da sem pristal nazaj na KDE Plasma 6 z neko vključeno temo, brez kakšnih hudih prilagoditev.
Skratka, pozitivno presenečen. Nimam ravno veliko izkušenj, pred parimi leti sem naložil Mint na en star laptop, ki je poganjal res samo browser in VLC, tam je bilo malo več težav z wifijem in power managementom, ampak tudi nič kritičnega. Pa z RPi sem se malo igral, ampak nobenega od teh računalnikov nisem resno uporabljal.
Verjetno bom še kak mesec testiral in nalagal vse možne bedarije na tale install, da vidim kaj mi paše in malo izpilil znanje, potem pa naredil clean install in fural naprej tole.
Za slubžo uporabljam macbooka, tisti ostaja na MacOS. Na dekstopu oz. mini pcju z AMD Ryzenom, ki je namenjen zabavi, light gamingu, plex serverju in vodenju papirjev za firmo pa sem pred kratkim menjal Win10 za Fedora KDE Desktop.
Linux zaseda cel disk, win10/11 ne rabim več, niti v virtualki. Inštalacija je bila enostavna. Izdelava bootable usb driva iz ISOta in par klikov pa je.
Po inštalaciji je iz prve delovalo praktično vse. Zvok, slika, bluetooth, mreža, printer... Večino stvari delam v browserju, ker na Macu in Win uporabljam Chrome sem ga inštaliral tudi na linux, vse dela brez večjih problemov. 15 minut dela sem imel z usposabljanjem printerja, ni šlo preko GUI, sem moral na roke dodati printev v CUPS.
Kar se gaming tiče sicer nisem zahteven, Inštaliral sem Steam in pognal par špilov, ki jih sicer igram. Večinoma razni indie naslovi. Vse dela iz prve, brez problema. Poleg Steama sem inštaliral DosBox za igranje starih dos špilov, tudi to dela brez problema, praktično enaka izkušnja kot na win ali macu.
Čeprav sem naložil KDE verzijo, me je zanimalo kako izgledajo ostali DE. Inštaliral sem vse možno, od COSMICa do Budgie, Mate, Cinnamon, xfce, gnome in mogoče še kaj. Preizkusil sem tudi Hyprland, ideja se mi zdi zanimiva, ampak zaenkrat se mi ni dalo zajebavati s konfiguracijo, tako, da sem pristal nazaj na KDE Plasma 6 z neko vključeno temo, brez kakšnih hudih prilagoditev.
Skratka, pozitivno presenečen. Nimam ravno veliko izkušenj, pred parimi leti sem naložil Mint na en star laptop, ki je poganjal res samo browser in VLC, tam je bilo malo več težav z wifijem in power managementom, ampak tudi nič kritičnega. Pa z RPi sem se malo igral, ampak nobenega od teh računalnikov nisem resno uporabljal.
Verjetno bom še kak mesec testiral in nalagal vse možne bedarije na tale install, da vidim kaj mi paše in malo izpilil znanje, potem pa naredil clean install in fural naprej tole.
Lepo je prebrat kakšno takšno izkušnjo.
Kater tiskalnik pa imaš, da ni šlo nastavit? Meni nekega 10 let starega HPja in novega epsona zazna in nastavi avtomatsko že praktično liveUSB distro fedore ali ubuntuja.
Razne DEje pa moraš testirat dovolj časa, da se navadiš workflowa. Meni iz štarta gnome 3 in dalje sploh ni sedel. Zadnje par verzij (40+) ga pa furam na primarnem PCju in laptopu in ne menjam za nič.
Kater tiskalnik pa imaš, da ni šlo nastavit? Meni nekega 10 let starega HPja in novega epsona zazna in nastavi avtomatsko že praktično liveUSB distro fedore ali ubuntuja.
Razne DEje pa moraš testirat dovolj časa, da se navadiš workflowa. Meni iz štarta gnome 3 in dalje sploh ni sedel. Zadnje par verzij (40+) ga pa furam na primarnem PCju in laptopu in ne menjam za nič.
aytim ::
codeMonkey je izjavil:
Desktop ni problem, vseeno ali je Cinnamon, i3, original, KDE... Distro pa pac mora biti tocno ta in LTS. IT nam na sisteme nalozi kdo ve kaj vse, uradni paketi gredo vsi iz internih repositorijev, pa VPN itd. Kdo ve, mogoce tudi spremljajo kaj pocnem :D
Odvisno za kaj rabis, ni vseeno pri dolocenih uporabah kater DE.
Za normieje z mal bolso opremo edino KDE in GNOME. Cez cas se Cosmic
iKst_ ::
d4vid, nek Canon, na wifi. V GUI mi je printer sicer zaznalo, ampak ga ni hotelo inštalirati. Po hitrem posvetu s ChatGPTjem sem printer ročno dodal preko cups web interfaca.
Glede DEjev imaš pa sigurno prav. Ampak, po drugi strani nisem nek power user, tako, da mi je praktično vseeno kater DE imam. Glavno, da ima na tipkovnici shortcute za tiling in skakanje med virtual desktopi, drugeaga praktično ne rabim.
Glede DEjev imaš pa sigurno prav. Ampak, po drugi strani nisem nek power user, tako, da mi je praktično vseeno kater DE imam. Glavno, da ima na tipkovnici shortcute za tiling in skakanje med virtual desktopi, drugeaga praktično ne rabim.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| ! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 23 24 25 26 )Oddelek: Operacijski sistemi | 388984 (205) | polozweii |
| » | Linux dosega svoje rekorde (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 21613 (14484) | tomlin |
| » | Zorin OS 7 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 16868 (4554) | 2f4u |
| » | Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Operacijski sistemi | 44976 (34207) | diler515 |