» »

Vitamini

Vitamini

fruc888 ::

zdravo,

ali kdo ve ali je v ajvarju kaj vitaminov?


lp

vostok_1 ::

bolj malo nič
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Kosek1 ::

fruc888 je izjavil:

zdravo,

ali kdo ve ali je v ajvarju kaj vitaminov?


lp


Lotiš se sveže paprike, opereš in poješ. Ima več C vitamina kot limona. :)

cesnja ::

Bolj je hrana predelana, manj ima hranil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cesnja ()

tikitoki ::

cesnja je izjavil:

Bolj je hrana predelana, manj ima hranil.


Kar je zavajanje. Obdelava zivil lahko povisa hranilno vrednost.

cesnja ::

tikitoki je izjavil:

Kar je zavajanje. Obdelava zivil lahko povisa hranilno vrednost.
Iz zelo predelane hrane lahko absorbiramo več kalorij, ampak obenem dobimo manj ostalih pomembnih hranil, kot so vitamini, minerali in vlaknine. Zato v splošnem drži, da je visoko predelana hrana manj hranljiva.

tikitoki ::

cesnja je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Kar je zavajanje. Obdelava zivil lahko povisa hranilno vrednost.
Iz zelo predelane hrane lahko absorbiramo več kalorij, ampak obenem dobimo manj ostalih pomembnih hranil, kot so vitamini, minerali in vlaknine. Zato v splošnem drži, da je visoko predelana hrana manj hranljiva.


Spet zavajas. Iz obdelanih zivil lahko potegnes tudi vec hranil. Niti slucajno ni tako crno belo, k ti trdis.

Mare2 ::

tikitoki je izjavil:

Iz obdelanih zivil lahko potegnes tudi vec hranil.

Eno so hranila (snov, ki je potrebna za rast in obstoj organizma: beljakovine, maščobe, sladkor), drugo so vitamini. V sveži papriki je kar precej vitamina C.

Primerjava ajvar (Papriko, čebulo in česen očistimo, dobro operemo in narežemo na manjše kocke. Tako pripravljene sestavine stresemo v lonec, dodamo kis, vodo, sol in sladkor ter vse skupaj malo premešamo. Vre naj 20 minut. Nato odcedimo, ohladimo in dobro zmeljemo. Dodamo olje in gorčico ter vse skupaj toliko časa mešamo, da se olje lepo porazdeli.)

Torej drži, ajvar je bol hranilen kot surova paprika, ima manj vitaminov. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

tikitoki ::

Poglej si kaj je biorazpolozljivost. Ker ti ocitno ni jasno, da stvari niso tako enostavne. Definitivno pa so taksne generalne trditve neresnicne.

Da ne govorimo o tem, da se veliko zivil obdela, ker so drugace skodljiva. Sam tega ocitno zagovorniki mantre vse surovo je boljse ne dojamete.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

destroyer2k ::

tikitoki je izjavil:

Poglej si kaj je biorazpolozljivost. Ker ti ocitno ni jasno, da stvari niso tako enostavne. Definitivno pa so taksne generalne trditve neresnicne.

Da ne govorimo o tem, da se veliko zivil obdela, ker so drugace skodljiva. Sam tega ocitno zagovorniki mantre vse surovo je boljse ne dojamete.


Potem če spijem vsak dan multi solo dobim večino vitaminov, ki jih potrebujem?

IL_DIAVOLO ::

Zelenjava se kuha in zacini, da je okusnejsa, tudi ce s tem uničimo nekaj vitaminov. Vazno, da se sploh zauzije, veliko niti tega ne.

mojsterleo ::

Ajvar vsebuje Vitamin C v znatni količini, ter nekaj vitamina A.
Več podatkov najdeš če v google napišeš ajvar nutrition facts.

Lp

destroyer2k ::

mojsterleo je izjavil:

Ajvar vsebuje Vitamin C v znatni količini, ter nekaj vitamina A.
Več podatkov najdeš če v google napišeš ajvar nutrition facts.

Lp


Potem verjetno ti ne bo problem linkat koliko vitaminov ima ajvar ali pač?

mojsterleo ::

destroyer2k je izjavil:

mojsterleo je izjavil:

Ajvar vsebuje Vitamin C v znatni količini, ter nekaj vitamina A.
Več podatkov najdeš če v google napišeš ajvar nutrition facts.

Lp


Potem verjetno ti ne bo problem linkat koliko vitaminov ima ajvar ali pač?

Ne želim linkati, ker ne vem kakšen ajvar ima op v mislih. Podatki so različni glede na sestavine oz. brand. Edino glede vitaminov lahko rečem na splošno.

Vice ::

tikitoki je izjavil:

cesnja je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Kar je zavajanje. Obdelava zivil lahko povisa hranilno vrednost.
Iz zelo predelane hrane lahko absorbiramo več kalorij, ampak obenem dobimo manj ostalih pomembnih hranil, kot so vitamini, minerali in vlaknine. Zato v splošnem drži, da je visoko predelana hrana manj hranljiva.


Spet zavajas. Iz obdelanih zivil lahko potegnes tudi vec hranil. Niti slucajno ni tako crno belo, k ti trdis.


Ne vem če ti ne zavajaš. Hranilnih snovi ne more biti več, telo samo določene stvari lažje prebavi oz. pri določenih stvareh je več izkoristka. Če govorimo o indrustrijski predelavi je pa še dodatni minus, da zraven požreš še en kup škodljivih oz. nepotrebnih snovi, ki dolgoročno lahko da nimajo ravno pozitivnega učinka, odvisno od posameznika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

PreviousUser ::

Likopen, pomembno hranilo v paradižniku, je veliko bolj biorazpoložljiv pri kuhanju paradižnika.

tikitoki ::

Vice je izjavil:

tikitoki je izjavil:

cesnja je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Kar je zavajanje. Obdelava zivil lahko povisa hranilno vrednost.
Iz zelo predelane hrane lahko absorbiramo več kalorij, ampak obenem dobimo manj ostalih pomembnih hranil, kot so vitamini, minerali in vlaknine. Zato v splošnem drži, da je visoko predelana hrana manj hranljiva.


Spet zavajas. Iz obdelanih zivil lahko potegnes tudi vec hranil. Niti slucajno ni tako crno belo, k ti trdis.


Ne vem če ti ne zavajaš. Hranilnih snovi ne more biti več, telo samo določene stvari lažje prebavi oz. pri določenih stvareh je več izkoristka. Če govorimo o indrustrijski predelavi je pa še dodatni minus, da zraven požreš še en kup škodljivih oz. nepotrebnih snovi, ki dolgoročno lahko da nimajo ravno pozitivnega učinka, odvisno od posameznika.


Kje sem napisal, da je hranil vec?

Dejstvo pa ostaja, da je laz, da je nepredelana hrana a priori bolj zdrava. Nekateri gredo celo tako dalec, da trdijo, da je bila iznajda kuhanja predpogoj za razvoj homo sapiensa.

Definitivno pa se v veliko primerih povisa biorazpolozljivost.

cesnja ::

tikitoki je izjavil:

Kje sem napisal, da je hranil vec?

Dejstvo pa ostaja, da je laz, da je nepredelana hrana a priori bolj zdrava. Nekateri gredo celo tako dalec, da trdijo, da je bila iznajda kuhanja predpogoj za razvoj homo sapiensa.

Definitivno pa se v veliko primerih povisa biorazpolozljivost.

To si ti od nekod privlekel slamnatega moža, da je nekdo trdil, da je surova hrana v vseh pogledih boljša. To seveda ni vedno res, saj z nekaterimi postopki povečamo biorazpoložljivost kalorij in ohranimo večino hranil. Ampak s predelavami že zelo hitro prideš do meje, kjer nekatera hranila praktično izginejo (glej recimo kolicino vitamina C v kozarcu narezane paprike https://nutritiondata.self.com/facts/ve..., primerjaj s kolicino paprike in 10 mg vitamina C v kozarcu ajvarja). Še slabše je z zelo procesirano hrano - pravijo, da z njimi jemo prazne kalorije, ker energije dajo veliko, hranil pa skoraj nič. Banalna primera sta brušen riž in bel kruh, pa krofov, politank in poli salame sploh še nisem omenjal :)

V odgovoru na originalno vprašanje se mi zdi to vredno poudariti, ker te minimalne predelave ala kuhanje lahko naredimo doma, a moramo, da bo hrana ostala razmeroma zdrava in hranilna, začeti z ne preveč predelanimi surovinami.

tikitoki ::

Cesnja, ne sprenevedaj se. Tvoja trditev, da ima predelana hrana manj hranil, je sla tocno v to smer.

destroyer2k ::

tikitoki je izjavil:

Cesnja, ne sprenevedaj se. Tvoja trditev, da ima predelana hrana manj hranil, je sla tocno v to smer.


Še enkrat bom vprašal, če spijem vsak dan multi solo (ali kaj podobnega) mi potem ni potrebno sadja, zelenjave jesti, ker sem tako v soku že dobil vitamine?

louser ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Zelenjava se kuha in zacini, da je okusnejsa, tudi ce s tem uničimo nekaj vitaminov. Vazno, da se sploh zauzije, veliko niti tega ne.

S kuhanjem in pečenjem zelenjavo tako povečamo tudi kalorično vrednost.

destroyer2k je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Cesnja, ne sprenevedaj se. Tvoja trditev, da ima predelana hrana manj hranil, je sla tocno v to smer.


Še enkrat bom vprašal, če spijem vsak dan multi solo (ali kaj podobnega) mi potem ni potrebno sadja, zelenjave jesti, ker sem tako v soku že dobil vitamine?

Če boš uporabil prave medicinske nadomestke hrane, drugega kot medicinskega ekvivalenta soylenta sploh ne rabiš.

PS mi ta pravi itak jemo zlati riž (golden Rice)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: louser ()

call_cry-pto ::

PreviousUser je izjavil:

Likopen, pomembno hranilo v paradižniku, je veliko bolj biorazpoložljiv pri kuhanju paradižnika.

Dost je pomembno ce je paradiznik videl sonce ali pa je zrastel v plastelinkotu. Tudi pomembno je ce je staromodna sorta ali kaksna nova sorta, po moznosti kaksna plasticna vodena sorta brez okusa.

Horas ::

destroyer2k je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Cesnja, ne sprenevedaj se. Tvoja trditev, da ima predelana hrana manj hranil, je sla tocno v to smer.


Še enkrat bom vprašal, če spijem vsak dan multi solo (ali kaj podobnega) mi potem ni potrebno sadja, zelenjave jesti, ker sem tako v soku že dobil vitamine?


ne trolaj, tam je sam cukr

tikitoki ::

destroyer2k je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Cesnja, ne sprenevedaj se. Tvoja trditev, da ima predelana hrana manj hranil, je sla tocno v to smer.


Še enkrat bom vprašal, če spijem vsak dan multi solo (ali kaj podobnega) mi potem ni potrebno sadja, zelenjave jesti, ker sem tako v soku že dobil vitamine?


Da. Priporočam, da piješ zgolj multisolo in nehaš jesti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19335219 (11949) mn
»

dodatki v prehrani (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6213294 (11922) tikitoki
»

Kaj lahko pojem? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14438486 (32931) johan05
»

Zdrava dieta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25755415 (49032) Massacra
»

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
30862850 (56379) enadvatri

Več podobnih tem