» »

Lokalni Rekuperator

Lokalni Rekuperator

1 2
3
»

barakus ::

1. Ali je smiselno Lossnay montirati tudi v kopalnico namesto prezračevalnega ventilatorja? V navodilih naprave gledam, da je izrecno napisano da ni primeren za kopalnice...

2. Namesto da sam kličem nekoga da mi vrta v opeko, vidim da emundia ponuja tudi montažo, ali ima kdo izkušnjo glede kvalitete montaže (in lukenj) s strani monterjev od emundia?

fikus_ ::

Emundia ti pošlje lokalnega obrtnika za montažo, tako da, lahko pride dober ali manj dober.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

edi123 ::

Namen imam vgradit dva lokalna rekuperatorja v v večjem prostoru(dnevna, jedilnica, kuhinja). Pa me zanima če in koliko je toplotne izgube skozi te rekuperatorje?

DarwiN ::

Pozna kdo kakšno podjetje oz. mojstra, ki bi zmontiral 1x lokalni rekuperator? Torej samo montaža, brez nakupa samega rekuperatorja. Lokacija Maribor. Za montažo klim sem imel seznam monterjev.. Mogoče obstaja kak seznam monterjev rekuperacije?

Bom kontaktiral Blauberg, Lunus, ipd.. Ampak vseeno vprašam, če imate slučajno kak kontakt. 10x
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

freesty ::

Imam kondenz na oknih vsako jutro. Plesen se dela v kotih in za posteljo.
Ce dam v vsako sobo en lokalni rekuperator mi bo resilo te tezave? In pa katerega vzeti?
Tloris stanovanja je kuhinja, dnevna povezana za odprtino vrat, 2 manjsi sobi in spalnica. Torej bi potreboval 4 rekuperatorje oziroma 5, ce bi dal se v kuhinjo enega.

Rad bi taksne, ki imajo wifi in se jih po moznosti da vkljucit v Home assistant. V spalnici bi blo super, da je neslisen ponoci oziroma rad bi cim tisje, da cim manj vplivajo na day to day life.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Magic1 ::

Za začetek si zrihtaj en razvlaževalec in kontroliraj vlago v stanovanju. Pa ne suši cunj v stanovanju.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Z razvlazevalcem so stroski, delo(odlivanje vode), rajsi ta denar dam v rekuperator pa mam mir.
Cunje pa nimam drugje za susit kakor v stanovanju. Edino ce se kupim susilca preden grem v rekuperacijo.

Arey ::

Susilec je boljsa resitev tko al tko. Pa pol vidis kok bo se problemov. Ce se vedno ne bo dovolj v vsakem primeru ni slab nakup.

bm1973 ::

Rekuparator ti ne kontrolira vlažnosti, samo menja zrak in z notranjim, "slabim" zrakom, ogreva zunanji, "dober" zrak.

Obstajajo centralni rekuperatorji, s priključkom za vodo, ki ti lahko povečajo vlažnost, če je zrak presuh.

Noben pa vlage ne odvzema.

Padec vlage zaznaš samo zaradi tega, ker je vlaga zunaj, kjer je mrzel zrak, nasičenost zraka z vlago manjša, kot znotraj, kjer je toplejši zrak.

Ne boš pa s tem rešil plesni, če ne najdeš vzroka...

Če imaš kondenz na notranji strani oken, pomeni, da imaš zanič okna ali pa premalo kuriš.

To se da rešit z zunanjimi žaluzijami, roletami...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Hmm sem slisal zgodbe, da imajo doloceni prevec suho v stanovanju po instalaciji rekuperatorjev. Tako, da bi sklepal, da odvajajo vlago(?). Oziroma verjetno odvajajo vlazen notranji zrak in ga nadomescajo s suhim zunanjim zrakom, kar pomeni, da posledicno zmanjsujejo vlago v stanovanju.

bm1973 ::

Kaj sem pa napisal?

Ko noter pride mrzel zrak, ima glede na temperaturo notranjega zraka, v sebi bistveno manj vlage.

Ni pa to razvlažilec, ki ti bo rešil plesen...

Zakaj pa ne bi resil? Ce to v eno laufa, posledicno je dosti manj vlage v prostoru, posledicno ne nastaja plesen?

matobeli ::

Če sušiš cunje v stanovanju rabiš aktivni razvlaževalec, ali namenski prostor ki ga stalno luftaš.

Pa še cunje bodo prej posušene.

freesty je izjavil:

Zakaj pa ne bi resil? Ce to v eno laufa, posledicno je dosti manj vlage v prostoru, posledicno ne nastaja plesen?

Premalo laufa, pretoki pri teh rekuperatorjih so res minimum.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

windigo ::

bm1973 je izjavil:

Kaj sem pa napisal?

Ko noter pride mrzel zrak, ima glede na temperaturo notranjega zraka, v sebi bistveno manj vlage.

Ni pa to razvlažilec, ki ti bo rešil plesen...

Plesen se navadno pojavlja tam, kjer vlaga iz zraka na hladnih površinah zidov kondenzira. To je lahko tam, kjer so toplotni mostovi, ali pa pri neizoliranih bajtah, kar cela stena. Kondenzira pa tam, ker ima tisti del stene dovolj pogosto nižjo temperaturo od točke rosišča. Rešiš lahko tako, da odpraviš toplotni most/izoliraš ali sušiš zrak, pri čemer je prezračevanje zelo učinkovito pri sušenju zraka, lahko (odvisno od temperatur in pretoka) še bolj kot razvlažilec.
Ceterum censeo Balandeque fascistum esse

c3p0 ::

Meni je vlaga padla iz 80 na 50%, odkar so rekuperatorji. Stara hiša in vlaga pride kapilarno iz temeljev. Gradbene rešitve so precej drage. Zračenje z odpiranjem oken ni pomagalo, parkrat po 10 minut na dan ni dovolj. Razvlažilec nekaj več (poln na 3-4 dni), zdaj pa miruje. Dobra investicija, kar se mene tiče.

DamijanD ::

Kolega je v kletnih prostorih (recimo 2/3 pod zemljo) dal dva "rekuperatorja" (jaz bi temu bolj rekel ventilatorja). Vsak zase nekaj časa vleče notri in potem ven (nista sinhronizirana) in v teh prostorih mu je vlaga tudi občutno padla. Cunje suši v teh prostorih. Vlage je imel notri toliko, da so se mu omare "napile".
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
41648551 (3141) 6151
»

Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju

462409 (488) tony1
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28685181 (13032) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34873721 (13918) edi123
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

3211938 (10658) fosil

Več podobnih tem