» »

Amazon znova pod drobnogledom Evropske komisije

Amazon znova pod drobnogledom Evropske komisije

vir: Flickr

vir: Bloomberg
Bloomberg - Evropska komisija (EK) je ameriški kongres zaprosila za dokumentacijo, v kateri eden od Amazonovih anonimnih poslovnih partnerjev podjetje obtožuje zlorabe prevladujočega položaja. Tako naj bi algoritem njihove spletne trgovine nagrajeval tiste trgovce, ki pri njih najemajo tudi logistične storitve, torej skladiščenje, pakiranje in odpošiljanje blaga. Dokumentacija, ki so jo videli novinarji Bloomberga, obsega 62 strani in je sestavljena na podlagi več tisoč transakcij na Amazon.com. Primer obravnava odbor kongresa za poslovanje malih podjetij, zdaj pa bi utegnil postati nova alineja tudi v preiskavi EK, ki tudi že nekaj časa preverja zakonitost dvojne vloge, ki jo igra Amazon.

Preiskava se bo zato osredotočila na način, kako algoritem določi ponudnika, ki kupcu na koncu dejansko proda izdelek in ali so pri tem ponudniki v enakopravnem položaju. Omenjeno podjetje, ki v strahu pred izgubo posla želi ostati anonimno, trdi, da je Amazon svoje partnerje silil k najemanju njihovih logističnih storitev, čeprav so imeli na voljo cenejše in zanesljivejše alternative, zaradi česar so morali na koncu svoje izdelke podražiti, pomeni, da je morebitno konkurenčno kršitev na koncu plačal potrošnik.

Predstavniki Amazona so se na obtožbe odzvali s pojasnilom, da njihov algoritem ne favorizira posameznih trgovcev, pač pa je zasnovan tako, da skuša kar najbolj izpolniti pričakovanja posameznega kupca ter, da podjetje dejavno sodeluje v preiskavi EK. Poleg tega so z vlaganji v svojo logistično verigo dosegli zelo ugodne cene storitev, ki so v primerjavi s konkurenti med 50 in 80 % nižje.

4 komentarji

tikitoki ::

Iskalnik na amazonu daje res nenavadne rezultate. Moraš uporabiti zunanji iskalnik, če želiš kvalitetne zadetke.

blackbfm ::

Seveda, iskalnik je kriv.. Ce pise dispached by amazon si lah ziher da bo paket poslan takoj in s trackingom. Ne pa neki šišmiš ko nikoli neves pri manjsih ponudnikih.

tikitoki ::

Kaj ima to veze z očitno namerno slabim iskalnikom?

MrStein ::

Česa pa ne najde oziroma slabo najde?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletni trgovec noče prodati naročenega blaga (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5211856 (8387) DeeJay
»

Božič spet prinaša stavke v nemškem Amazonu

Oddelek: Novice / Rezultati
258956 (6821) freezby
»

EU pripravlja ukrepe za cenejšo čezmejno dostavo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
13327842 (22479) Mr.B
»

Nov božič, nova stavka v nemškem Amazonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5127566 (25167) AndrejO
»

Sony ni pričal pred Kongresom, uradno mnenje IP

Oddelek: Novice / Varnost
135262 (3995) 3furious

Več podobnih tem