»

Nemčija nad Amazon še zaradi oviranja konkurence

Bundeskartellamt - Predstavniki nemškega varuha konkurence so sporočili, da so sprožili preiskavo o tem ali Amazon morda zlorablja svoj prevladujoči tržni položaj. Slednjega so v sporočilu označili kar kot "malone nepremagljivo pozicijo ekonomske moči", saj gre za poslovni ekosistem, ki se razteza prek več različnih trgov. Nemški regulatorji konkurence Amazon že imajo v svojem kolesju in ga preiskujejo zaradi domnevne zlorabe mehanizmov za nadzor cen, preiskujejo pa tudi razmerja podjetja z drugimi prodajalci v njihovi spletni trgovini.

Tokratno preiskavo so razdelili na dva dela; najprej bodo preverili ali je obstoj Amazona res izjemnega pomena za konkurenco na trgu in v primeru, da se izkaže, da je res tako, bo podjetje lahko delovalo dalje, a mu bodo lahko že vnaprej prepovedali določena protikonkurenčna dejanja. To namreč omogoča novela nemške konkurenčne zakonodaje za digitalna podjetja, ki daje regulatorju več pooblastil pri zaznavanju in preprečevanju zlorab prevladujočega položaja. Novela je...

31 komentarjev

EU Amazon obtožuje kršitev protimonopolne zakonodaje

Slo-Tech - Evropska komisija je Amazonu poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objections) zaradi dvojne vloge podjetja pri spletni prodaji. To je prvi korak, ki ga Komisija stori ob sumu kršitev protimonopolne zakonodaje. Prav tako je Komisija začela uradno preiskavo, ali Amazon krši pravila konkurence in zlorablja prevladujoč tržni položaj.

Ključni problem je Amazonova dvojna vloga. Amazon je na lastni platformi, ki je vodilno mesto za spletno trgovino na svetu, v vlogi prodajalca in ponudnika infrastrukture za zunanje prodajalce. S tem, ko nudi platformo ostalim prodajalcem, dobi Amazon vpogled v poslovne podatke, ki niso javni, denimo količine prodanih izdelkov, prihodki prodajalcev, število obiskovalcev in ogledov ipd. Komisija ugotavlja, da večje količine teh nejavnih podatkov tečejo k uslužbencem Amazona, ki delajo na prodaji Amazonovih izdelkov, da na njihovi podlagi sprejemajo strateške odločitve o prodajnih taktikah. Amazon tako na primer ve, kaj se najbolje prodaja na...

6 komentarjev

Amazon znova pod drobnogledom Evropske komisije

vir: Flickr

vir: Bloomberg
Bloomberg - Evropska komisija (EK) je ameriški kongres zaprosila za dokumentacijo, v kateri eden od Amazonovih anonimnih poslovnih partnerjev podjetje obtožuje zlorabe prevladujočega položaja. Tako naj bi algoritem njihove spletne trgovine nagrajeval tiste trgovce, ki pri njih najemajo tudi logistične storitve, torej skladiščenje, pakiranje in odpošiljanje blaga. Dokumentacija, ki so jo videli novinarji Bloomberga, obsega 62 strani in je sestavljena na podlagi več tisoč transakcij na Amazon.com. Primer obravnava odbor kongresa za poslovanje malih podjetij, zdaj pa bi utegnil postati nova alineja tudi v preiskavi EK, ki tudi že nekaj časa preverja zakonitost dvojne vloge, ki jo igra Amazon.

Preiskava se bo zato osredotočila na način, kako algoritem določi ponudnika, ki kupcu na koncu dejansko proda izdelek in ali so pri tem ponudniki v enakopravnem položaju. Omenjeno podjetje, ki v strahu pred izgubo posla želi ostati anonimno, trdi, da je Amazon svoje partnerje silil k najemanju njihovih...

4 komentarji

Margrethe Vestager je v EU dobila novo priložnost

Margrethe Vestager

vir: Wikipedia
Guardian - Danska političarka Margrethe Vestager, donedavna evropska komisarka za konkurenco, bo ostala na svojem delovnem mestu, ki pa bo svojemu dosedanjemu delovnemu področju priključilo še dodatno področje, namreč vzpostavljanje "EU, pripravljene na digitalno dobo." Vestagerjeva bo obenem dobila položaj izvršne podpredsednice Evropske komisije (EK).

Novo-staro komisarko smo si zapomnili - zlasti pa jo pomnijo vodstva velikih tehnoloških podjetij iz ZDA - po tem, da je v njenem mandatu EU postala svetovni pionir v boju proti njihovemu rastočemu vplivu, zaradi česar nas zdaj posnemajo številne države, na določenih področjih tudi ZDA.

V preiskavi irskih davčnih ugodnosti je tako Applu izstavila račun za skoraj 13,6 milijarde...

16 komentarjev

Bo moral Google v EU poravnati še eno kazen?

vir: Flickr

vir: Financial Times
Financial Times - Evropska komisija (EK) kot kaže še ni opravila z Googlom. Financial Times (novica je plačljiva, alternativna povezava) se sklicuje na tri neimenovane vire, ki za prihodnji teden napovedujejo novo globo, povezano z oglaševalsko storitvijo AdSense. Postopek se je začel že leta 2016, EK pa Google obtožuje, da drugim uporabnikom AdSensa preprečuje prikazovanje oglasov Googlovih konkurentov in da podjetje v EU obvladuje 80 % trga za posredovanje oglaševalskega prostora v iskalnikih, tak položaj pa uspešno ohranja že celo desetletje. Google se je tedaj na obtožbe odzval s spremembo dogovorov z nekaterimi največjimi posredniki oglaševalskega prostora, s katero jim je omogočil prikazovanje nekoliko večje količine Googlu konkurenčnih oglasov.

Da se bo v kratkem nekaj zgodilo, nakazuje tudi nedavna izjava komisarke za...

12 komentarjev

Nemški varuh konkurence preiskuje Amazon

Slo-Tech - Nemški varuh konkurence je po prejemu več pritožb zoper ameriškega spletnega trgovca Amazon uvedel preiskavo podjetja. Pod drobnogledom bodo poslovni pogoji in način poslovanja s prodajalci na spletnem portalu amazon.de. Vodja urada za varstvo konkurence Andreas Mundt je povedal, da je Amazon največji spletni trgovec, ki upravlja največji tovrstni spletni portal, zaradi česar je veliko prodajalcev in proizvajalcev odvisnih od njegovega dosega.

Amazon deluje kot vratar (gate keeper), posebej problematična pa je njegova dvojna vloga. Kot hkrati največji prodajalec in kot upravljavec največje spletne trgovine, kjer lahko prodajajo tudi drugi, prinaša tveganje za zlorabo položaja. Zaradi velikega števila prejetih pritožb bo sedaj varuh konkurence preverjal, ali...

0 komentarjev

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči

Slo-Tech - Evropska komisija je v preiskavi ugotovila, da je Amazon v Luksemburgu, kjer ima sedež njegova evropska podružnica, zaradi dogovorov o plačilu nižjih davkov pridobil 250 milijonov evrov nezakonite državne pomoči. Ker je bil s tem v privilegiranem položaju v primerjavi z ostalimi podjetji, bo moral ta denar vrniti. Izterjati ga bo moral Luksemburg, so sporočili iz Evropske komisije. Pri tem je pomembno poudariti, da ne gre za globo, temveč zgolj poračun premalo plačani davkov in zakonite obresti. Vrednost 250 milijonov evrov je ocena Komisije, točno številko bo moral izračunati in izterjati Luksemburg, ki se seveda lahko še pritoži. To je podobna odločitev kot v primeru Appla in Irske, kjer je Komisija ugotovila 13-milijardni manko pri plačilu davkov, a...

52 komentarjev

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev