» »

Nakup E-MTB

Nakup E-MTB

«
1
2

bastadu ::

Ker ne najdem nič pametnega tukaj napisanega, odpiram novo temo. Torej grabi me v nakup E-gorskega kolesa, vidim da so vsi, ki so ga vozili, navdušeni. Pa ne zato, ker se nam ne ljubi gonit, ampak ker z enako vloženo energijo narediš več višincev, več km, narediš več spustov, vidiš več, skratka veliko več zabave ... Sam ga še nisem vozil in me zanima, kje pri nas si je mogoče izposoditi ali vsaj malo potestirati zadevo, da sploh dobim filing, kako zadeva deluje? Kaj je trenutno best buy? Katere specifikacije so pomembne?

Invictus ::

Upoštevaj, da so v Avstriji in Švici na določenih območjih prepovedani...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BlaY0 ::

Mislim da Extreme Vital tudi izposoja. Pokliči, prašaj. Potem pa magari sporbaj različne getriebe (Bosch, Shimano, Yamaha...) in boš videl kateri ti bolj ustreza...

dunda ::

Včeraj sem se vozil (z avtom po klancih avstrijske Koroške (bolj makadami). Jebemu sunce, brez elektrike jih je bilo verjetno le za prste ene roke, vse ostalo so bili e-bike.
https://www.kacnje.eu

bastadu ::

Sem bil malce v izvidnici, šel pogledat par trgovin, ki prodajajo Specialized, Focus, Ghost, Scott in Olympia, naslednji teden še kakšna znamka več, nekako sem si sedaj razšistil oz. postavil okvirne želje:
- polno vzmeten MTB
- okvir raje boljši ALU, kot slabši karbon, ker na električnem kolesu teža baje ni tako zelo pomemben faktor ...
- piramida, menjalnik, ketna, zavore, ročice vsaj v rangu XT (kompletno XT opremo imam na trenutnem trekking kolesu, dela kot švicarska urica že 10 let brez vsakršnega nastavljanja in nikakor ne bi želel iti na slabše)
- hod vilic vsaj 140mm, zračna vzmet
- hidravlično spustljiv sedež
- elektromotor sem po forumih prebiral, in nekako najbolj hvalijo Shimano E8000?
- čim večji doseg baterije (načeloma se vsi sučejo do okoli 100km)
- če je le mogoče bi imel integrirano baterijo, zgolj ker mi kolesa tako zgledajo lepše
- budget: 3-4k€

V ponedeljek grem pogledat še Gante. So še kakšne druge znamke električnih koles, ki se jih splača pogledat za predviden budget? Še kakšen drug nasvet izkušenih v MTB oz. v eMTB? Ker nasvete trgovcev jemljem večinoma s precej rezerve oz. previdnosti, ker konec koncev vsak želi prodati svoje kot najboljše ...

BlaY0 ::

Daj ti probaj side-by-side Shimano in Bosch. Jaz sem nazadnje vozil enega Nox-a s Shimano getribom in mi nekako ni ustrezalo da je prehitro "potegnil". Možno, da je to samo firmware "feature" ampak vseeno.

Drugače se meni dopade Moustache, samo v takem rangu kot želiš ti, ga ne dobiš pod 4,5k. Mogoče kakšen Haibike... za 4k s Sram NX, RS Monarch RT, Suntour Aion 35 150mm.

profii ::

Bastadu, si pogledal CUBE? z modelnim letom 2020 pridejo novi Boschevi motorji 4generacije. Prepoznaš jih po 625Wh bateriji.

freezby ::

Lep proračun. Sam si nisem upal dati toliko, pa mi je zdaj delno žal, res pa sem že štartal na hardtail, ki so cenejši.

Sam imam Bosch CX. Shimano Steps je tišji, zlasti pa nima tega upora oz. luknje, ko se ugasne. A pri navoru je CX boljši.

Specifikacije imaš super, bržkone veš, a poudarjam diski min 200mm in 4 bati. (To sem jaz že v štartu nadgradil, ker je bil pač tak model,). XT oprema je nuja. Več se furaš, večje sile, sploh če boš ciljal na prave traile in DH.

Sam se sicer držim gozdnih cest, poti, asfalt mi ne diši več. Moj naslednji bajk bo egravel s fazuo motorjem čez par let.

Če se ti ne mudi, pozna jesen je super za stare letnike dobit. Ravno danes šel v Maxisports po en potrošni material in videl Scott Spark eRide za 4.300€, lani je pa štartal prek 6 tisoč.

Kot zgoraj rečeno prihaja Bosch z novimi motorji, ki so kar nekaj lažji - za 1,3 kg in še četrtino manjši. Kar bo še dodaten pritisk na letošnje modele. Ali pa lahko že dobiš lažje ebajke. (Carbon je res odveč, ker je ostaja toliko gor)

Sam sem imel čas in sem okoli hodil in si izposojal (Bokal v Škofji Loki, Čerin ...). XL velikost, ki se je težje znebijo in na koncu dobil res super deal. So bili pa kompromisi.

Nejcos ::

Freezby, katerega pa imaš če ni skrivnost in kako si zadovoljen?
Jaz že zadnje 2 meseca razmišljam in študiram katerega bi nabavil, predvsem da bi se vozil na delo. Nekako sem se ustavil na tem modelu: https://www.cube.eu/2020/e-bikes/mounta...

freezby ::

Focus Jarifa2, točne variante ne najdem več na netu (jih je malo morje). Izdaja 2018, kupljen za 1. novembra lani. 500wH baterija. Groupset mešanica Deore in XT. Kot rečeno nadgradil disk zavore že v trgovini. Pa kakšne malenkosti kasneje (najprej tubeless, plašči so TR).

Prvenstveno je bilo za prevoz (6km večinoma spusta oz. res strmega klanca nazaj. Asfalt in tudi gozdna varianta). Naloga opravljena, drugi avto prodan, tudi ker delno delam od doma (bom videl, če zdržim/gre tudi drugo zimo). Zdaj se tudi furam pogosto, kar je bila želja, 1 do 2 uri, trikrat na teden. Več še ne gre časovno. Sem prišel v formo, shujšal opazno, zdaj poleti šel parkrat tudi s staro specialko po cesti. Ali pa ga žena vzame, jaz pa navadni treking za kakšen krog.

E-bike presegel pričakovanja. Lahko bi nastopal v reklamah prej in potem ;-) Slučajno zdaj pred poletjem imel priliko stestirat par prihajajočih egravel koles s Fazuo motorjem. To je to, kar si želim naslednjič. Mi je bilo kar žal, da nisem dal več za boljšo sestavo. A se trudim z vzdrževanjem, čiščenje, mazanje. Super stvar, čas je največja ovira.

freezby ::

Pozabil še pokomentirati Cuba - enega sem si lani rental pri Čerinu.
Dobro sestavljeni, fajn geometrija zame, a je bil samo Bosch active motor, pa kaseta je imela premalo razpona, rad tudi v dolino vrtim. Ponujal so pa res dobro ceno za testnega. Pa po ženino je bil kar lepši od focusa.

Tudi za OP - velja pogledat Canyon. Sklepam, da so tudi ebajki tako fajn kot običajni ... Imel samo enkrat priliko za 100 m peljat Neutrona. Znajo Nemci tudi bicikle naredit. Edin testirati ne moreš Canyona, a vsi pravijo, da s točno podanimi merami naredijo kot vlitega. Čakam njihov egravel (testiral načrtno Ridley in po sreči Look. Francoz noro hud in lahek. Manj kot 14 kg. A tudi +6k€ ;-)

Aja, pa zaradi uporabe za prevoz na delo in bojazni pred krajo, sem šel tudi v nižji cenovni rang. To mi je res nočna mora, pač so mi jih nekaj v življenju že pokradli, zato se tudi dejansko nehal vozit za kar nekaj let. Parkiram na privat ograjenem dvorišče, ketna za motor, baterija dol, pregrinjalo in še nalepka GPS na vidnem mestu okvirja ;-) Še ko grem v trgovino, gostilno v naših malih vasicah sem živčen. Ogromno ljudi si ga ogleduje iz firbca, sprašuje, a v podzavesti ... Sam sem tudi poleti začel gledati in testirati, po 4 mesecih pa kupil.

BlaY0 ::

Nejcos je izjavil:


Jaz že zadnje 2 meseca razmišljam in študiram katerega bi nabavil, predvsem da bi se vozil na delo...

Na delo? A si gozdar? Oziroma kje se nahaja to "delo"?

Gagarin ::

Canyon ne dela e koles (IFAIK)

BlaY0 ::

freezby je izjavil:

Znajo Nemci tudi bicikle naredit. Edin testirati ne moreš Canyona...

Da se sprobat vse, samo v Koblenz se moraš zategnit ;)

freezby ::

Gagarin je izjavil:

Canyon ne dela e koles (IFAIK)


Dela, dela MTB s Shimano Steps.

https://www.canyon.com/en-gb/e-bikes/

In še več jih bo, ravno s temi Fazua (iz Minhna firma) motorji tudi cestne in gravel variante. Oz. prvega očitno že imajo.

Koblenzu se bom torej izogibal še kakšni dve leti, potem pa ...

bastadu ::

Danes poskusil pogona Shimano Steps E8000 in pa Yamaha (Giant SyncDrive Pro). Moja opažanja (popravite me, če kaj ni tako kot ste opazili vi).

Shimano (na karbonskem eMTB kolesu, rang 5-6k€):
- precej se občuti, ko se vklopi motor, tudi med samo vožnjo pri višjih hitrostih se občasno čuti, da navor motorja ni čisto sinhron z pritiskom na pedalke
- nad 25 km/h se tudi kar precej začuti, ko motor naenkrat neha vleči, 25km/h imaš notri za čas posla, bi bilo fino če bi šlo vsaj tja do 30-35 km/h ...
- 3 različne stopnje moči se mi zdijo malce malo? Kdo pogreša več?
- zadeva, ki me je najbolj zmotila: običajno preden prestavim najprej popustim pritisk na pedala, da se prestavi čim lepše; pri tem motorju ko popustim, pa motor še kakšno sekundo vleče in je kar malce nerodno prestavljat, če želiš prestaviti res lepo, brez obremenjene verige, sploh v klanec, če prestaviš med obremenjeno verigo pa itak pokne (menjalnik in piramida sta oba bila XT)
- povezava prek smartfona baje samo za prilagajanje razmerij pomoči v posameznem programu
- zadeva precej dobro vleče v zelo strm klanec, seveda pa je treba narediti preklop v glavi, da se motor ne zaveda v kateri prestavi je kolo trenutno in logično isti mode v različnih prestavah doseže različen moment in na trenutke ne veš ali bi prestavil v boost ali bi prestavil v nižjo prestavo ...

Yamaha (na ALU eMTB kolesu v rangu 3-4k€):
- se občuti ko vklopi motor, ampak dosti manj kot Steps
- bolj glasen motor od Stepsa
- ko zmanjšam pritisk na pedala se mi zdi, da motor lepo odreagira in ustrezno zmanjša navor, da je prestavljanje lepše (čeprav je bil slabši menjalnik in zgleda še ne dobro nastavljen, ker je škrtal)
- nima digitalnega displeya (možna je povezava in prikaz prek smartfona), ampak samo tipke z led lučkami za prikaz moči in stanja baterije

Po teh dveh me res ima, da bi še poskusil Brose-ja in Boscha ...

profii ::

Super si opisal, pojdi še druga dva peljat, pa še novega Boscha 4 gen.

Nejcos ::

Kar sm jaz naštudiral glede motorjev, je top motor od Brose MAG S. Brez upora in čisto tih, sam kaj ko je v samo predragih modelih in to večino v Specialized kolesih.

AndrejS ::

Poglej še KTM izbiro.

Gagarin ::

freezby je izjavil:

Gagarin je izjavil:

Canyon ne dela e koles (IFAIK)


Dela, dela MTB s Shimano Steps.

https://www.canyon.com/en-gb/e-bikes/

In še več jih bo, ravno s temi Fazua (iz Minhna firma) motorji tudi cestne in gravel variante. Oz. prvega očitno že imajo.

Koblenzu se bom torej izogibal še kakšni dve leti, potem pa ...


Se posipam s pepelom za napačno info, čeprav je Canyon vsaj toliko kriv - na strani https://www.canyon.com/en-si/ e-koles nimajo...

Runnagain ::

Ebike furam že 2 leti.
Vzami nekaj s Shimano E8000 ali pa novim Bosch CX 2020, ki ima integrirano 625Wh baterijo.

Sam imam Scott-a e-genius, polnovzmeten, še s starim Bosch CX motorjem.
Yamaho sem probal, mi ni všeč.

Če te zanimajo specifike, povej.

Aja, pa BOSCH ima e-mtb mode, ki se samodejno prilagaja glede na to koliko pritisneš...ni potrebe po drugem mode-u.

En kup informacij o bajkih in testih imaš na odlični spletni strani:
https://ebike-mtb.com/en/

Zgodovina sprememb…

bastadu ::

Kje na štajerskem je mogoče preizkusiti nov (in morda tudi star) Bosch-ov motor?

Runnagain ::

Hm, ne verjamem, da že imajo kje model z novim CX motorjem. V prodajo pridejo šele to jesen.
Ampak vseeno, mogoče ga pa res kje najdeš.

Imaš pa tukaj direktno primerjavo:
https://ebike-mtb.com/en/bosch-performa...

V0RT3X ::

Yamaha je za 2020 nardila dost izboljšav, tko da starih modelov sploh ne bil gledal (isto za Bosch)

Je pa 2020 Bosch še vedno kar glasen(na 3:30):

Kenevo je v akciji ker pride kmalu nov model(trenuten ima sicer še staro verzijo motorja ampak ni preveč razlik): https://www.extremevital.com/sl/kolesa/...

Tega tud dosti hvalijo: https://www.yt-industries.com/en/detail...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V0RT3X ()

Killermode ::

Se pravi, letos nič kupovati, počakati na drugo leto?

V0RT3X ::

Kupovati, ampak letošnje modele :D (modelna leta 2020, kar je prišlo v zadnjem mesecu ven oz. prihaja zdaj)

https://ebike-mtb.com/en/bosch-performa...

BlaY0 ::

Hja, 2021 modeli bodo imeli pa boljše baterije. Skratka čim prej kupi in se ne oziraj nazaj, če ne ne boš nikoli kupil ;)

Nejcos ::

Te akcije so vse super, samo še vedno stane Specialized 4.600€ kar se mi zdi veliko preveč, za to dobiš že avto :) Jaz iščem v rangu 2k do 2.3k

bastadu ::

Danes poskusil še Brose Drive S Mag, če opišem samo z eno besedo: poezija

Bolj detajlni občutki (na ALU eMTB kolesu v rangu 5-6kEUR):
- zelo lepo spelje, brez butanja kot to naredi Steps
- med vožnjo zelo lepo spremlja pritisk na pedalke, daje res zelo naraven občutek gonjenja kolesa, brez vsakršnega butanja
- v vožnji po ravnini oz. pod rahlo obremenitvijo izjemno tih, v klanec pod obremenitvijo je sicer glasnejši, ampak še vseeno mnaj kot Shimano (Yamahe tukaj ne morem primerjati, ker z njo nisem šel v tako strm klanec)
- občutiti je bistveno manjši upor in nežnejši prehod na 0% asistence, ko dosežeš 25km/h, res škoda ker ne gre tja do 35km/h :'(
- pri čakanju na semaforju pri rdeči, ko imaš eno nogo na pedalki, z njo rahlo pritiskaš na pedal in hkrati držiš zavoro, pač pripravljen si na zeleno luč, ni občutka kot pri Shimanu in Yamahi, da bi motor želel že zaganjati, očitno se mora pedalka zavrteti kakšnega pol obrata, da res začne vleči, vsekakor boljša rešitev za take primere
- pri prestavljanju podobno kot Yamaha dovolj hitro zmanjša navor, da je mehkejše prestavljanje lažje
- spet (samo) 3 nastavitve hitrosti, osebno bi si želel 4-5 nivojev pomoči ...
- velik plus je tudi da ima ta motor največ navora (90Nm!) in doda do 4x inputa kolesarja, seveda tega ekstrema (še) nisem uspel stestirati ...
- žal je velika slabost tega motorja, da je vgrajen v pretežno višji cenovni rang koles :'(

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

Nejcos ::

Točno to!! Je pa problem, ker ta motor vsak proizvajalec koles poimenuje po svoje in je modele koles na katere je montiran zelo tezko najti. Če kdo najde kaksen model do 2.5k ga grem takoj iskat :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nejcos ()

V0RT3X ::

Brose je sam na Specialized bajkih. Mogoce dobis kak Levo hardtail za ta kes.

BlaY0 ::

Jaz sem vozil Rotwilda z Brosejem. To pa je stroj, samo ga ni pod 5k EUR

Nejcos ::

Kakor berem po internetu je v ameriki hitrost omejena na 32kmh. Je mozno Cube kolo narejeno za ameriški trg kupiti v evropi? Ker 7kmh se kar pozna

aborko ::

Zelo verjetno je razlika v EU in US verziji zgolj v SW. Obstajajo tudi hidden servisni meniji, kjer se da hitrost povečati ali pa celo s kakšnim drugim hackom. Ampak potem to ni več po zakonu. Te pa razumem, tudi sam malce tvegam in imam commuter el. kolo malo navito, a se še vseeno s čelado počutim bistveno bolj varen kot na el. skiroju pri 30km/h.

bastadu ::

Nejcos je izjavil:

Kakor berem po internetu je v ameriki hitrost omejena na 32kmh. Je mozno Cube kolo narejeno za ameriški trg kupiti v evropi? Ker 7kmh se kar pozna

Uradno nihče takšnega kolesa ne sme prodajati ...

joggi79 ::

bastadu je izjavil:

Nejcos je izjavil:

Kakor berem po internetu je v ameriki hitrost omejena na 32kmh. Je mozno Cube kolo narejeno za ameriški trg kupiti v evropi? Ker 7kmh se kar pozna

Uradno nihče takšnega kolesa ne sme prodajati ...

Niti voziti ;) Ker cisto uradno to ni vec kolo (sicer ne vem zakaj bi sploh bil ne glede na omejitve) pac pa kolo z motorjem, kar potegne kar nekaj drugih stvari za seboj... od registracije naprej ;)

PrimoZ_ ::

Tole z 25km/h za kolesa se mi zdi neumnost.

Machete ::

To je res. Tolk mam jst ponavad na navadnem brez baterije povprečje.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Nejcos ::

Ok :) bom takole postavil vprašanje, kako najlažje in najceneje kupiti e kolo iz Amerike?

bluefish ::

Tako kot vse drugo. Poiščeš štacuno in preveriš, če pošiljajo sem oz. najdeš posrednika. Plačaš DDV na ceno bicikla in poštnino ter carino.

Killermode ::

Nejcos je izjavil:

Ok :) bom takole postavil vprašanje, kako najlažje in najceneje kupiti e kolo iz Amerike?

Piši povpraševanje trgovcu. Napisal ti bo ceno ter ali ima možnost zate narediti uvoz.
H osnovni ceni prištej 22% DDV,stroške carinjenja, ter 1% do 2% (točen odstotek najdeš na spletni strani carine) carinskih dajatev ter poštnino.

Za e-kolo 1 kom nebi sam delal carinskega uvoza saj se lahko zatakne pri preverjanju kakšnega certifikata za el.motor itd... Tako, da to raje preloži na stran prodajalca.

bluefish ::

Killermode je izjavil:

Za e-kolo 1 kom nebi sam delal carinskega uvoza saj se lahko zatakne pri preverjanju kakšnega certifikata za el.motor itd... Tako, da to raje preloži na stran prodajalca.
Trgovec pa tudi malo verjetno, da se bo to šel za en komad na drugo stran oceana. Že pošiljanje je velik ?.

Killermode ::

bluefish je izjavil:

Killermode je izjavil:

Za e-kolo 1 kom nebi sam delal carinskega uvoza saj se lahko zatakne pri preverjanju kakšnega certifikata za el.motor itd... Tako, da to raje preloži na stran prodajalca.
Trgovec pa tudi malo verjetno, da se bo to šel za en komad na drugo stran oceana. Že pošiljanje je velik ?.

Če je kakšen trgovec, ko je že kadarkoli komu podobno pošiljal v EU mu ne bo problem.

bastadu ::

Veliko ceneje kot uvažati kolo iz USA je da ga kupiš pri nas in ga čipiraš, saj si v obeh primerih pri vožnji v prekršku. Drugače pa še večina prodajalcev znotraj EU kolesa ne pošilja v SLO, ne da bi ga iz USA ...

BlaY0 ::

Sodelavec ima pedelec-a s TranzX 500 W motorjem, ki daje support do 45 km/h. Je pa jasno registriran kot moped.

bluefish ::

Pordečeli, še enkrat si preberite naslov teme.

iso2000 ::

BlaY0 je izjavil:

Sodelavec ima pedelec-a s TranzX 500 W motorjem, ki njdaje support do 45 km/h. Je pa jasno registriran kot moped.

Lahko malo vec informacij glede tega - a mora imeti potem motoristicno čelado? Če se ne motim pri 45kmh mopedih je obvezna takšna čelada?
Kako je s postopkom registracije - enak kot za moped? Dobiš ob nakupu takšnega kolesa homologacijski kartoncek itd? Kako naredijo tehničnega? Sprašujem ker razmišljam o nakupu 45 km/h pedalec-a.

Buggy ::

Bi znal kdo od poznavalcev prosim pomagati pri nakupu e-gorca.
Zelel bi polno vzmetenega, voznja bo pretezno po gozdnih poteh veliko klanca. Kdaj bi se slo tudi na makadam in turo cca 30km delno asfalt.
Cenovno bi bilo zazeljen budget okoli 3k eur, ce je res toliko bolje lahko ene 500 vec. Tezak sem 90kg in imam 180 cm. Hvala

Buggy ::

Kej takega bi bilo ok. Kaj je s temi novimi gen 4 motorji. Je v vsakem primeru za gledat 2020 modele ali se je vredno ozreti tudi po rabljenih kolesih?
https://www.evozilo.com/izdelek/polnovz...

Buggy ::

Tegale Scotta Strike eRide 930 tudi hvalijo je pa ravno na robu budgeta. Keksne izkusnje?
https://www.kolo.si/izdelek/e-kolo-scot...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero kolo (strani: 1 2 3 495 96 97 98 )

Oddelek: Šport
4852722861 (1152) issak
»

Kit za električno kolo (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Šport
691103317 (390) dnsd
»

E-kolo uporabniške izkušnje

Oddelek: Šport
2814983 (8880) Vesolje
»

S-BIKES električna kolesa

Oddelek: Na cesti
94928 (3742) Pac-Man

Več podobnih tem