» »

Varjenje kave (cold brew)

Varjenje kave (cold brew)

poweroff ::

Kolega mi je zadnjič nekaj omenjal varjenje hladne kave, v bistvu sem o tem že nekaj bral ped leti in sem si vedno želel poskusiti... no malo sem pobrskal po spletu in postopek je videti precej preprost.

Prvič sem v litrško posodo stresel 100 g mlete kave in dodal 8 dl vode... postavil v hladilnik in pustil stati 20 ur (recept, ki sem ga našel pravi 16-20 ur). Vmes sem ene 3x ali 4x premešal. Nato sem odcedil skozi gazo, in napitek je pripravljen.

Okus je bil dober, drugačen kot pri kuhani kavi, sem pa malo pozabil, da je to v bistvu koncentrat in ni dobro spiti preveliko oz. nerazredčeno količino naenkrat... :D

Kolega pravi, da uporablja grobo mleto kavo (melje jo sam), na spletu se dobijo tudi neke posebne posode za cold brew, ampak večinoma gre bolj za hipsterstvo... >:D

Me pa zanima, če so kje še kakšni drugi recepti, sli je smiselno uporabljati grobo ali fino mleto kavo, morda cela zrna... ali pa celo nepraženo? Če sem prav videl, naj bi nepražena kava vsebovala manj kofeina.

Razmišljam tudi, da bi v končni napitek dal malo gostila (recimo agar - ali priporočate kaj drugega) in smetano, da dobi pijača malo lepšo teksturo...

V glavnem, ideje in predlogi dobrodošli.
sudo poweroff

Old Spice ::

Jest sem to delal pred časom. Moje ideje:

- cold brew zliješ v modelčke, daš zmrznit in imaš ledene kocke z kavo
- v cold brew sem primešal kondenzirano mleko in Bailey (liker)
- poleg kave lahko dodaš poleg cimet, mandeljne, vanilijo za malo priokusa
- kava je dobro da nekje srednje mleka, ne fino mleta

Glede kofeina pa ne vem, kofein kolikor vem, je v vodi topen, pomoje se ga izloči enaka količina. Vem pa, da je za želodec (če imaš občutljivega) bolje cold brew ker ni termično obdelan, se pravi določene aminokisline se ne spremenijo.

poweroff ::

Našel sem tole:

One cup of regular coffee made out of roasted beans may contain 100mg of caffeine, that means you cannot consume it frequently during the day. The green coffee on other hand contains just 20mg of caffeine for the same size serving.


Po drugi strani pa piše, da pri zeleni kavi ni standardizacije kofeina in ga lahko zrna vsebujejo "poljubno"... ne vem pakaj se dogaja pri postopku praženja.

Menda pa se po praženju lažje izloča:

To complicate things further, caffeine is more easily extracted from roasted beans, so that affects the final caffeine content of the coffee.


Kaj pa čas namakanja?

Plus, potem ko zadevo prefiltriraš - koliko časa lahko počaka v hladilniku?
sudo poweroff

nejcek74 ::

Gin Tonic coffee:
50 ml Gin
150 ml Tonic Water
100 ml Cold Brew Coffee
ledene kocke

Ristretto Negroni
60ml gin
40ml Cocchi di Torino
40ml Campari
20ml Aperol per person
Zmesaj in spusti skozi "cold-brew coffee tower"

chocolate coffee
600 ml Cold Brew Cacao - da mas idejo se za to :)
300 ml cold brew coffee
50 ml Limetin sok
50 ml pasionkin sirup

dodatki med hladnim varjenjem
med ali javorjeve sirup, cca 30-50g / liter
razlicni popri, npr, divji, dolgozrnati, ali secuanski, cca 10-20g / liter
2 rozmarinovi vejici
4 timjanove
etc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

poweroff ::

Tole z začimbami je dobra ideja. Bolj me zanima razmerje kave in vode... kot rečeno sem jaz dal 100 g kave in 8 dl vode...
sudo poweroff

nejcek74 ::

jaz v osnovi poznam vsaj tri nacine cold brew:
- pod pritiskom (s pomocjo NO bombic)
- kratkotrajno s french press (tam nekje do 1 ure)
- dolgotrajno (do cca 1 dan namakanja)
kolicinsko:
od 50g / 200 ml
do 40g/ 500ml
torej 80 - 250g / liter
da ne govorimo o tem kar si ze sam omenil prazena / neprazena kava

To zame pomeni, da ni neke potrebe po specifični gostoti, kot je npr količina sladkorja pri sladoledu, ki definira lastnosti (mazljivost, zračnost, etc), temveč je vse podrejeno okusu, ki ga zelis dobit. Meni cold brew sede samo kot osvežilni napitek enakovreden npr ledenemu caju, kava je zame samo in edino italijanski espresso, cappuccino zjutraj, machiato cez dan. Zato ga tudi pripravljam tako, redkega, da ga pijem iz kozarca 2 dcl. Za kolicino kofeina se ne sekiram
Naredi par poizkusov in potem sledi tistemu kar ti je najbolje. Pa objavi recepturo ko jo bos imel, da vsi poizkusom "Cold brewed Matthai"

borisk ::

nejcek74 je izjavil:

kava je zame samo in edino italijanski espresso, cappuccino zjutraj, machiato cez dan.


tu se stinjava, tudi "turška" je pri meni v enaki kategoriji, medtem ko Italjani naprimer praviloma ne pijejo kave z mlekom (v kakršni koli obliki) po dvanajsti ampak sam espresso...

AnotherMe ::

nejcek74 je izjavil:

jaz v osnovi poznam vsaj tri nacine cold brew:
- pod pritiskom (s pomocjo NO bombic)


Lahko daš kak link za tole? Ne najdem :(

Tilen ::

borisk je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

kava je zame samo in edino italijanski espresso, cappuccino zjutraj, machiato cez dan.


tu se stinjava, tudi "turška" je pri meni v enaki kategoriji, medtem ko Italjani naprimer praviloma ne pijejo kave z mlekom (v kakršni koli obliki) po dvanajsti ampak sam espresso...


Espresso je top. Za doma lepo kafetiera Bialetti & Illy Moka. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34097626 (1055) kuglvinkl
»

Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31365238 (6080) nokken
»

Kavni avtomat

Oddelek: Loža
4810832 (9688) karosha
»

Kaj namesto kave?

Oddelek: Loža
416101 (2468) nightrage
»

Kofeinska abstinenca aka dan brez kave...

Oddelek: Loža
247082 (6575) mojsterleo

Več podobnih tem