» »

Težave s hitrostjo interneta

Težave s hitrostjo interneta

buick ::

Imam eno težavo. Imam T2 Oranžni diamant paket, v stanovanju wifi..poleg 2 mobilnih telefonov uporabljam še prenosnik ASUS K70IO.
Na telefonih je hitrost interneta ok, Speedtest mi pokaže v redu hitrosti glede na paket, na prenosniku pa je internet ves čas vidno počasnejši
(strani se odpirajo dosti počasneje).
Na lokaciji kjer je prenosnik v stanovanju mi vedno pokaže moč signala - ODLIČNA, pa naj bo v sobah ali povsem zraven routerja.
Iskal sem po forumih in me zanima ali je lahko za to kriva mrežna kartica? Ne spoznam se ravno preveč na te zadeve pa me zanima ali bi bila lahko to težava?
Pri specifikacijah prenosnika piše:
Integrated Intel® High Definition Audio chip (Azalia) compliant MDC fax/modem and 10/100/1000 BaseT
Integrated 802.11a/b/g/n or 802.11b/g
10/100/1000 Base T
Na T2 pa piše:
Naročnikova strojna oprema, kjer so omejitve pri zmogljivosti mrežnih kartic (pogosta je kapaciteta 100Mbit, ki ne zadostuje za polno koriščenje hitrosti v T4 Giga in T4 Tera paketih ter Oranžnem diamantu), zmogljivosti trdih diskov, zmogljivosti procesorjev, zmogljivosti pomnilnika, zmogljivosti omrežnih kablov in vse do programskih nastavitev v strojni opremi
Prosim če mi lahko kdo razloži ali je težava v tem in če je ali se da zamenjati mrežno kartico za zmogljivejšo?
Najlepša hvala za pomoč.

nsa_ag3nt ::

Naročena hitrost (poglej na t2 horizontu) ? Dsl ali optika ?
Kako dela prenosnik na kablu ?
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Naročena hitrost: do 500 Mbit/s - 100 Mbit/s
Optika
S kablom v bistvu še nisem nikoli sprobal, ker ga trenutno najbrž niti nimam..

XS!D3 ::

Na WiFiju je en kup spremenljivk, ki vplivajo na hitrost, ampak s temle:

buick je izjavil:

Integrated 802.11a/b/g/n or 802.11b/g

že v štartu ne moreš kaj dosti pričakovati. Kaj točno je not, ne vemo, ampak če je prva opcija še lahko upaš tam na 60-100Mb/s v idealnih razmerah, če je kartica zgolj 802.11b/g (druga opcija), je pa še teoretični maksimum dejanskega prenosa cca 24Mb/s (pri link speedu 54Mb/s).

Za visoke hitrosti na WiFiju rabiš kvalitetno 802.11ac opremo na eni in drugi strani ter dovolj dostopnih točk, da celotno območje (kjer želiš visoke hitrosti) pokriješ s 5GHz signalom. Pa še potem se je treba zavedat omejitev deljenega medija - lufta.

Če hočeš konstantnih 500Mb/s, je še najboljša opcija kabel :)

To pomeni, da je v tem primeru najboljša rešitev kabel..
V kratkem imam tako ali tako namen zamenjati računalnik.
Kaj vse je glede hitrosti interneta treba gledati ob nakupu novega - torej oprema 802.11 ac in še kaj drugega?

DeeCoy ::

buick je izjavil:

To pomeni, da je v tem primeru najboljša rešitev kabel..
V kratkem imam tako ali tako namen zamenjati računalnik.
Kaj vse je glede hitrosti interneta treba gledati ob nakupu novega - torej oprema 802.11 ac in še kaj drugega?

Če ne boš kupoval starih zalog ali kake plastične šare, potem te naj to ne skrbi.. Danes imajo praktično vsi novi računalniki 5GHz.

broken/link ::

če misliš imet laptop še nekaj časa imaš tudi workaround.
obstajajo tudi zelo majhne usb wifi kartice.
recimo kartica, ki podpira AC standard: https://www.enaa.com/oddelki/racunalnis...
ta bo malo slabše lovila kot integrirana oz. malo slabše kot uni večji usb wifiji, ampak je pa dost bolj praktično, ker je tako majhen.
en review: https://www.tweaktown.com/reviews/8159/...

Zgodovina sprememb…

Ja a bi ta kartica občutno izboljšala hitrost interneta ali je to vprašljivo?
A to se jo kar vstavi v usb in zadeva deluje ali je teba kaj nastavit?

gendale2018 ::

Poveži s kablom če hočeš 500/100, na wifiju takih hitrostih ne boš videl brez veliko sreče in pravilne postavitve naprave glede na router in drage opreme.

S kablom bi moglo delat kot je treba, tudi s poceni opremo.
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Zgodovina sprememb…

ideep ::

Zdravo, imam enako težavo.. n sicer sem vmes iz A1 prešla na T2 ponudnika, in sicer mi pod nastavitvami MBpro M1 nikakor ni zagrabilo opcij 1000base-T.. Potem smo ugotovili, da moraš dati pod manual, izbrati nastavitve, ker ti grejo vse do 5000base-T.. potem pa je tehnik T-2 ta glavni optični kabel spustu direkt čez komp, in je zadeav zagrabila, tako da sem imela hitrosti vse do 260 Mbps tako na wi-fiju kot preko kabla..

no zdaj pa sem po dveh letih pla ponovno na A1, in mi je do predkratkim vse lepo delalo, do danes, ko so mi ruter prestavili v kuhinjo (ker rabim stacionarca) in je seveda vse padlo do 93Mbps.. tako wi-fi kot kabel imata enako hitrost, pod nastavitvami maca pa je nstavljeno na 1000base-t... ampak takoj ko priklopiš na wifi-se nastavitve v kompu resetirajo na automatic, in to ni vredu.. ne vem kako naj zdaj ponovno dosežem hitrost, ki sem je imela.. poskušam razložit tehnikom od A1 kako je to naredil tehnik iz T-2 pa ne vem kako se naj strokovno bolj izrazim, da bi štekali..

prilagam fotke (imam pa paket optika 500/300)

slika1

slika1

slika2

slika2

slika3

slika3

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ideep ()

d4vid ::

Kam imaš povezan modem, direktno na optiko, ali je vmes pretvornik iz optike na RJ45 ("navaden kabel za internet")?

Jaz bi sumil defekten kabel do modema, ki pusti le 10/100Mbit, ne pa 1000Mbit.
Vizualno lahko preveriš kabel, in sicer morajo bit žičke v konektorju po vrstnem redu na obeh straneh enake:
- belo oranžna
- oranžna
- belo zelena
- modra
- belo modra
- zelena
- belo rjava
- rjava

Če imaš slučajno samo 4 žičke v konektorju, je kabel omejen na 10/100 Mbit.

Najprej preveri to. Kaj ti pa pokaže modem, ko se prijaviš v 192.168.1.254?
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

d4vid je izjavil:

Kam imaš povezan modem, direktno na optiko, ali je vmes pretvornik iz optike na RJ45 ("navaden kabel za internet")?

Jaz bi sumil defekten kabel do modema, ki pusti le 10/100Mbit, ne pa 1000Mbit.
Vizualno lahko preveriš kabel, in sicer morajo bit žičke v konektorju po vrstnem redu na obeh straneh enake:
- belo oranžna
- oranžna
- belo zelena
- modra
- belo modra
- zelena
- belo rjava
- rjava

Če imaš slučajno samo 4 žičke v konektorju, je kabel omejen na 10/100 Mbit.

Najprej preveri to. Kaj ti pa pokaže modem, ko se prijaviš v 192.168.1.254?

ja prej je bil ruter povezan direktno na optčen kabel (v omarici), zdaj pa so mi ruter prestavili na navadno vtičnico na lan vhod (zraven je še vhod za stacionarca) - rekli so mi namreč da je treba ruter prestaviti, čeprav sem rekla, da je že v kuhinji vtičnica za telefon ..

ko se prijavim mi pokaže wan 100 - lan1 1000
 slika1

slika1

slika2

slika2

slika 3

slika 3

tukaj imam še staro meritev takoj po vklopu
 slika 4

slika 4

tehnik me prepričuje da je kriv kabel da gre samo do 100, kar ni res.. in ne vem kako jim naj dokažem da kabel leti do 260 če hoče

kabel

kabel

kabel iz vtičnice do modema.. siv kabel iz omarice pa ne vem kaj je za en, ker je samo en vklopljen v pretvornik ZTE al kaj je tista škatla

Zgodovina sprememb…

Kot vidiš, je WAN omejen na 100Mbit (zadnja slika). Sedaj ali imaš samo 2 parici v steni, ali pa defekten kabel. Druge ni.

d4vid je izjavil:

Kot vidiš, je WAN omejen na 100Mbit (zadnja slika). Sedaj ali imaš samo 2 parici v steni, ali pa defekten kabel. Druge ni.

okej kako dam ruter naaj v omarico..tak ne more bit. tam mam dva siva kabla, eden je vklopljen v zte.. pol je pa še en kabel na katerem piše rač.

kam zdej kirga vklopim? ne bi mogu bit en povezovalni kabel vmes med zte in ruter wan , in potem kabl za rač v lan1 npr.

en siv kabel je vklopljen v zte.. ampak med zte in ruterjem pol nimam kabla..

ZTE škatlica mora but povezana z modemom na WAN vhod. Računalnik potem priključiš na enega od LAN vhodov. Glej, da ti pod WAN na modemu piše hitrost 1000Mbit.

Ta kabel na sliki je videti vredu, ni pa garancija, da tudi je.

Če so se te vtičnice v steni uporabljale za telefon, ali pa je en šparal kable, imaš najbrž samo 4 žice priklopljene na vtičnico. Če lahko snameš in pogledaš, boš hitro videla, kaj je. Če nimaš blizu kakšne elektrike, te ne bo streslo :)

d4vid je izjavil:

ZTE škatlica mora but povezana z modemom na WAN vhod. Računalnik potem priključiš na enega od LAN vhodov. Glej, da ti pod WAN na modemu piše hitrost 1000Mbit.

Ta kabel na sliki je videti vredu, ni pa garancija, da tudi je.

Če so se te vtičnice v steni uporabljale za telefon, ali pa je en šparal kable, imaš najbrž samo 4 žice priklopljene na vtičnico. Če lahko snameš in pogledaš, boš hitro videla, kaj je. Če nimaš blizu kakšne elektrike, te ne bo streslo :)

napeljava zick vticnica

napeljava zick vticnica

Anney ::

Napačna vezava. Glej T568B standard.
https://www.comms-express.com/infozone/...
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

če prav razumem če zvežem po tem B standardu, bo šlo do 240Mb tako kot prej?

Namreč ni mi jasno, zakaj je treba tako zvezat, če je hitrost že šibala 240 tudi po tako zvezanem kablu? Sej ni vmes noben spreminjal kablov? Ruter so samo prestavili na to vtičnico.. jaz sem namreč včasih sprobavala hitrosti in sem tudi priklopila komp na ta LAN vhod od te vtičnice, in je delalo preko 240

torej če to popravimo mi bo delal telefon na levem vhodu za telefon, in drug vhod lan za komp?

Zgodovina sprememb…

mihagr ::

Seveda je vezava v redu dokler so v uporabi pini 1,2,3,6, barve žic so lahko vse po dolenjsko armena, aranžna, ardeča, asrana, itd., barvna shema a ali b je kot standard, da lahko slediš napeljavi od začetka do konca. In če ti je prej delalo z 240Mb/s, potem mora tudi sedaj, če je seveda vtičnica ista nepopravljana in kabel prav tako. Problem je drugje, ampak takole na daljavo.... Poizkusi drug -nov daljši kabel recimo 20m tako, da povežeš direktno usmerjevalnik in računalnik, brez zidnih vtičnic, povlečeš po tleh, samo za test.

Vezava vtičnice je pa res čudna, kot da sta dva štirižilna kabla z napačnimi barvami.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihagr ()

mihagr ::

Vezava vtičnice je pa res čudna, kot da sta prikjlučena dva štirižilna kabla in ne eden osem žilni, vsaj po barvah se mi tako zdi.

ruter je bil prej v omarici nad vrati, priklopljen na ZTE škatlo. Tam je bilo par cat kablov, ki so bili vklopljeni na ruter.

Vtičnica v kuhinji pa ima dva vhoda, eden za telefon, drug za lan. No na ta LAN je bil priklopljen kabel za TV.

Ker sem si izmislila, da grem dol z mobilnih telefonov in grem nazaj na stacionarca, sem ugotovila, da leva stran te vtičnice ne dela. Delal pa je telefon direktno priklopljen na ruter (ki je še bil omarici) ampka je bilo to zame predaleč, nimaš se kam vsedit, ker je to bilo pred vhodnimi vrati.

Naj povem, da predno sem se odloila za A1, sem imela T2, pa prej spet A1. Ko je prišel T2, smo imeli težave s hitrostjo, in je on ugotovil, da v tej vtičnici, so bili ti mali kabli narobe zvezani, in me je celo vprašal, če rabim telefon, in jaz njemu rečem ne, ne rabim.. no očitno je neki precvikal, ker telefon na tem vhodu levem ne dela več.

In jaz A1 tehniku to povem, in povem, da more sam pomoje zvezat kable prav skupi in bo delal... rekel je da oni tega ne delajo, in da je najlažje samo ruter prestavit in mi bo vse delal.

No zataknilo se je pri hitrosti, ker ne dela tak ko more.

Poskušam dat zdej ruter nazaj tam ko je bil, ampak, ta cat kabel ki je v zte sem priklopila nazaj v ruter wan.

In potem so tam še trije kabli.. na enem piše rač. in sem ga vklopila v lan1, lan2, lan3.. in ne dela sploh komp..

ne vem koga nej pokličem, a1 pravijo da ne znajo tega delat, druga stvar pa je da trdijo da gre kabel samo 100.. ..

ruter in komp ne dela povezava 1000, samo do 100 gre, zato si želim zdaj dati ruter nazaj tam ko je bil.. razen če mi kdo popravi to vtičnico..

evo meritev lan komp na ruter ki je v omarici

evo meritev lan komp na ruter ki je v omarici

ratalo mi je ruter prestavit nazaj v omarico, komp direktno na lan na ruter - hitrost 460, 470

meritev wifi ko je ruter v omarici

meritev wifi ko je ruter v omarici

aha - meritev kompa direktno na lan v vtičnico v kuhinji - pade na 93 - in tudi nastavitev kompa pade na 100baseT

aha - meritev kompa direktno na lan v vtičnico v kuhinji - pade na 93 - in tudi nastavitev kompa pade na 100baseT

torej potrebujem električarja, kako naj zdaj zveže ? na B?

broken/link ::

Da, rabiš električista. in ja, B je standard, z njim ne moreš zgrešit, bi pa to moral električist vedet.

hvala vsem ki ste pomagal :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

Oddelek: Omrežja in internet
1836603291 (256) c0ck4m0u53
»

A1 optika v bridge mode nehala delovati (strani: 1 2 3 )

13517353 (421) total
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4135 136 137 138 )

Oddelek: Kaj kupiti
68801451179 (7370) urosz
»

n 150Mbps ~5MBps (strani: 1 2 )

566683 (5283) b3D_950
»

Bridge mode

Oddelek: Pomoč in nasveti
284238 (3268) imagodei

Več podobnih tem