» »

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

««
3 / 36
»»

bodom ::

hmm...sam me vseeno bolj matra, da bi meli wireless vse skup...sam vem, da bo drago verjetno.
sam kako pa z ADSL-jem...a se bo tud to dalo narest? a je to pol isto kot omrezje med racunalniki, samo da se ADSL razdelis?

LP

gregc ::

Zivjo! Se eno vprasanje. Ce prklopm dva kompa na switch njega pa na ADSL modem, rabm met kake hude nastavitve (tcp/ip itd.) ali bi moglo vse lepo delat. (laufam win xp)

ali3n ::

nastavitve so enake - kot da swicha ne bi bilo...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

primozetoo ::

Sm v neki dilemi. Nabavil sem switch 8 portni.Kako zdej to spackam skupi da bo delal adsl na 3 rac? KAj moram v 1. luknjo adsl phnt not in nato 2. 3.in 4. luknjo pa racunalnike preklopt not al sploh ni tko ?!??!

CaqKa ::

primozeto: na hitro upam da je podobno kot za kabel. čeprav eni pravijo da rabiš neki router.
v en komp fukneš dve lan kartici. na eno priklopiš adsl na drugo pa switch. na tej mašini še nastaviš internet connection sharing (ics) oziroma nek NAT servis. priklopiš ostale računalnike gor na switch in jih nastaviš za delo pač v LANu. poleg tega še na vsakem naštelaš da mu internet dela 'iz lana' (internet connection over LAN).

gregc ::

@Primozetoo

Ni glih tako kot je rekel CaqKa. Ti v vsak comp zadegaj po eno mrezno. 10/100 Mbit po moznosti. ADSL modem vtakni v prvi port na switchu ostale rac. pa v drugi, tretji... Pa pazi na kable, ce nimas switcha ki avt. prepozna kabel. Vsi kabli so navadni ne crossover.

primozetoo ::

Porihtal sem tako :
V vsakem rac po eno omrezno.Adsl preklopil v prvi port na switchu nato pa ostale tri v porte 2.3.4 .V omrezju se vidijo vsi trije rac. in vse deluje kot po maslu.

CaqKa ::

kak pa imaš ipje naštelane na ostalih mašinah?
oz kak ugotovi kateri je centralni komp?
gre to naredit pri kabelskem? imam terayon tj110 modem. ker mi je tečno da morem prižigat mojo mašino da lahko seka surfa. je to sploh legalno pri kksu? (da imaš več mašin naenkrat gor)

gregc ::

IP-ji si sledijo. Prva masina recimo 193.168.0.1 druga 193.168.0.2 itd...
Po moje bi moglo isto delat na kabelskem. Siol omogoca stiri uporabnike hkrati prijavljene na ADSL. Kako je pa pri kablu pa ne vem. Poklici ponudnika... :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gregc ()

flipflop ::

CaqKa:KKS ti da en statičen IP,na katerega lahko imaš priklopljen 1 računalnik. Če jih hočeš imeti več,moraš vzeti katerega od paketov Galileo LAN,ki pa so dokaj dragi.

Lahko imaš pa tudi več mašin preko ICS ali kako drugače,s tem da to ni legalno,vendar te na KKS zaradi tega ne bodo zajebavali.

Gandalfar ::

gregc: nisem preprican, ce si se samo zatipkal toda za interna omrezja se uporabljajo naslovi v rangu:

192.168.x.x
172.x.x.x

pa se kateri. Zakaj je to pomembno? Zato, ker ce bo slucajno imel kateri racunalnik ip 193.168.0.1 bo ta za vas nedosegljiv saj bo na internem omrezju ze en rac. z tem ipjem (po moznosti tvoj) in ce ta ip naslov pripada kaksnemu 'pomembnemu' racunalniku bi se znalo zgoditi, da ti doloceni naslovi ne bodo vec delovali..

CaqKa ::

flip flop: thx sem vedel da je priblizno nekak tak, samo sem mislil da so zdaj kaj spremenili okrog tega ko se pri siolu lahko ima več računalnikov naenkrat prikloplenih.
v bistvu tak samo bandwidth zakupuješ... to je bedna politika.
ja sej siol da tudi samo en IP, ali se motim?
kaj potem takem bi šlo torej naredit da bi v bistvu kabl priklopo v switch pa bi seki kar takoj delal net? samo kak če pa neve kakšen IP rabi?

ali3n ::

CaqKa: ker si na kablu in imaš (upam da sem prav razumel tvoje poste) en zunanji IP, ki ti ga dodeli tvoj ponudnik (KKS) moraš na tak ali drugačen način delit ta zunanji IP.
možnosti:
- uporabi kako 486 ali boljšo ... in postavi gor router (Linux - lahko furaš samo s floppyja - skoraj neslišna mašina...)
- na eni mašin (npr. na tisti, ki je dalj časa prižgana)i nardiš Internet Connection sharing
v obeh primerih mora ena mašina laufat...
- kupiš hardware router... cena!?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

bodom ::

zio,

ej glih vidm da je govora o deljenju povezave...

doma bom imel wireless LAN; ADSL router...pa recimo za razdelit povezavo, a rabim en server in gor linux pa tam nastavim vsem userjev enako kolicino prenosa ADSL-aj al lahko jst samo z routerjem to nardim?

thanks, LP

simonchelo ::

Jest se bom tut kr mal prislinu k tej temi zraven.

Imam namreč 2 računalnika in v obeh prežno kartico 10/100Mbps. Povezava pa mi deluje le 10Mb/s. Kaj naj naredim da mi bo delala 100Mb/s.

CaqKa ::

kupi boljši kabel. pa poglej da obe mrežni podpirata 100 mbit. potem pa še poglej da imata v driverih naštelano 100 mbit...

Cuoresportivo ::

jaz imam opa sledeč problem: odločil sem se da naredim mrežo doma. imam dostop preko KKS-a. nabavil sem 12 portni hub, v eni mašini(boljši, ki je dlje časa prižgana) imam 2 mrežni . vse sem fizično povezal, vendar se mi mašine ne vidjo. Na enem pc imam xp-je na drugem pa 98se. Zanima ma, kaj storit. Nastavil sem že ICS, dhcp ,pa ni učinka. prosim za nasvet.
lep pozdrav(best regards)

CaqKa ::

bolj bedno vprašanje pa vseeno: maš prave kable? utripajo lučke na karticah?
12 portni hub za dve mašini?!?
predvidevam da imaš v mašini z xpji dve mrežni pa kks not všaltan... zaženi wizarda pa mu povej kaj hoče vedet... oni fajl shrani na disketo pa ga daj na w98 mašino in zaženi.. restartaj w98 mašino.

Cuoresportivo ::

imam prave kable - straight(patch), lučke tud utripajo. ja 12 portni hub sem vbistvu dobil, pa še tak vredi zgleda , ma gor lcd display, pa nekaj ala vu meter, zanimivo zgleda vglavnem. za kaki file pri wizardu pa ne bi vedel, ker mi tam javi neko napako.
lep pozdrav(best regards)

Soprano ::

Če imaš možnost, (vsaj za test) zamenjaj hub s switchem. Sem že videl primere, ko je takšna varianta odpravila problem.

Jaz sem si omislil mini gateway/firewall, ima 4 portni switch + uplink port, kamor sem povezal modem. Deluje brez problema, pa še dragi niso več dandanes ti gatewayi (med 20-30k sit z ddv).

PS: če ti wizard javi napako (kakšno?) lahko to pomeni razsute winse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Soprano ()

Cuoresportivo ::

ono disketo mi je uspelo naredit. vendar se mi računalnika ne vidita. kolega mi je rekel, da naj naredim na glavni mašini ics, na drugi pa dhcp in bi naj delalo. od njega sem dobil hub, ki je pri njemu delal. mogoče je možno, da so na drugi mašini winsi sesuti. obstaja pa tudi možnost, da bi si za test sposodil switch. vendar me potem zanima, ali gre na switchu vzpostavljat povezavo istočasno?
ali je boljša varianta kupit router?
lep pozdrav(best regards)

Soprano ::

Če ti finance to omogočajo, potem vsekakor nabavi router. LevelOne ali kaj podobnega, ne bi smel stati več kot 30k.

MadMax ::

Ma kake 30kSIT... Za ta denar dobiš že 7portnega s printserverjem.
Za hišno uporabo zadostuje 4portni LevelOne brez printserverja za 20k, ali pa LevelOne ali Digitus s printserverjem za 23k.
Izogibaj pa se Planet routerjev, sploh če misliš kako mulo al kaj podobnega laufat...

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Cuoresportivo ::

ma to s planet firmo vem, ker ima kolega, pa more router vsake toliko časa resetirat. že zdaj imam hub od level one firme, tak da bom kar pri njej ostal. probal še rešit situacijo s sredstvi, ki jih imam na voljo, drugač, pa bom posegel po sredstvih, ki sta jih navedla. tnx za nasvet.
lep pozdrav(best regards)

tomaxxx ::

Eno mogoce cist simpl vprasanje:

Imamo 2 routerja (dve hisi) in na enem je internet, kako zdej to spravit se na drugi router.
Mozna je samo wireless povezava (vmes cesta) vidna razdalja cca70-80m. Pa ce je to mozno izvest tako da ni poterebno met na katerikoli strani vedno vkljucen kaksen comp.

frenk ::

Mene pa zanima zakva mi noče autoconectat. Mam povezavo u startup in je noče niti zalaufat niti povezat. Mam od microsofta pppoe.

OceanMan ::

Jaz pa mam naslednji problem:

Na eni mašini mam XP-je, na drugi pa win 2k. Na mašini z XPji bi rad mel Dial-up povezavo. Ta povezava naj bi bla share-ana, tako da bi lahko dostopal z unga rač. (win 2k) na internet.

Kako bi to uštimal? Predvsem me zanimajo nastavitve. Hvala!

mrTwelveTrees ::

Sosedu bom delil adsl, pa me samo zanima, koliko stane NAJCENEJŠe kartice (brezžične)
kaj rabim, kje v SLO se to dobi + cena (hitrost ni ne vem vazna, samo da vleče vsaj 1Mbps/s

ker bo to draga naložba, pa me zanima še eno vprašanje;
če bova potegnila UTP kabel cca 100-110metrov - ta dolžina naj bi še delala
pa me zanima; ali je razlika če je kabel v zraku ali pod cesto v kanaliu - pazna razlika ?
- razlika med utp in FTP kablom ? - OPAZNA RAZLIKA ?

je razlika če je pri meni v switchu, pri njemu pa v mrežni ali je razlika če je pri obema kabel (cca. 100) v mrežni.

hvala za odgovore..

lp

mrTwelveTrees ::

Oceanman:

lastnosti - dial-up (volje,arnes, siol,... ?) - das desni klik pa mas tam sharing - pol ti da pa na mrežno od mašine xp ip številko 192.168.0.1 - na drugi mašini (win2k) maš pa lahko samodejni ip, pa naštimaš prehod 192.168.0.1 (IP config)

in to je to

Zgodovina sprememb…

mrTwelveTrees ::

-

Zgodovina sprememb…

ali3n ::

mrTwelveTrees: jaz sem prebral tvojo temo, vendar ti ne znam pomagati - vsaj v delu kjer sprašuješ, ali je bolje da maš ti switch al sosed...
Glede polaganja - bolje je imeti kabel v zemlji - saj se izogneš riziku, da ti bo strela treščila vanj (bliža se poletje - poletne nevihte); tako da, če imaš to možnost, zagrabite za krampe in lopate, pa kopat :D

tha_man je naredu vaški LAN - pošlji mu privatno sporočilo, mislim da ti bo on znal svetovati...

razlika med kabli ni opazna v primeru, da ne sekaš kake električne napeljave, ali antene,... v tem primeru se pomojem splača investirat v "oklopljen" kabel - shielded... jaz imam kabl v cevi skupaj z antenskim, pa sem imel probleme z navadnim - mrežo je prekinjalo (kratki odklopi - cca 0.5 sekunde);
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

mrTwelveTrees ::

hmm kopal sigurn ne bom
bom pa kabel potegnu po kanalih kjer je kabelska :D

mrTwelveTrees ::

še to:

če se uporabi koaksialni kabel, dolžine 100-110metrov
koliko ohmski mora bit

jaz dobim mislim da 70 ohmskega - belega, dvojni oplet, (ki je za TV)
če je ta dober ?

lp

Ag.Smith ::

Mislim, da mora bit 50 ohmski. Tist kabel za TV anteno verjetno ne bo dober.

Grey ::

OK glejte, jst bi rabu zdej en nasvet glede deljenja internetne povezave. Oči mi že ful teži zarad interneta in se mava poln kufer drug druzga. Zdej bi pa rad nabavu neki da bo delau ADSl na obeh mašinah. Kaj naredit. Rad bi tako, da bo delal dokaj hitr(on uporablja sam za občasen surf po netu ipd.) za download s programi in za OnLine igre. In seveda tako, da bosta obe mašini neodvisni(da ne bom rabu met kompa pržganga, ker me ful moti k spim). Kako je pol s temi nastavitvami IP naslovov. In a bopol moru bit ta drug komp skos vštekan notr al se lahko tudi odklaplja iz mreže, ker je prenosnik. Koliko informativno stane mrežna kartica za prenosnike in koliko bi me prišla ta razdelitev interneta?

Hvala za odgovore!:))

ali3n ::

@ Grey: potrebuješ switch ali hub, v vsakem računalu eno mrežno in 2 kabla.
Če imaš dinamičen IP, lahko vsak (ti & oče) neodvisno dostopata do interneta. shema vezave je nekako takale:

ADSL modem
|
switch ali hub
| |
comp1 comp2


Na oba računalnika daš Siolov proggy za povezavo (al pa uporabiš raspppoe), vtipkaš username in geslo... in to je to.

Kar se razporejanja pasovne širine tiče: več jo dobi tisti, ki jo več rabi (v tvojem primeru ti) >:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Grey ::

Aha super,hvala za odgovor. A pol mata vsak svoj IP, zarad tega, ker včasih tut postavim server na kompu zarad OnLine špilov? In kako pol to laufa a mava pol vsak svoj password in user name al kako je pol to? In pol samo iz huba al pa switcha povežem v oba kompa in ne rabta bit povezana med sabo in moj ne rabi bit pržgan? Kolk pa kej stanejo PCMCIA mrežne? Ker jih sploh ni nikjer na ceniku a to še delajo?

ali3n ::

bom šel po vrsti:

- A pol mata vsak svoj IP, zarad tega, ker včasih tut postavim server na kompu zarad OnLine špilov?
Ja, vsak dobi svojega, ki se menja ob vsaki ponovni prijavi oz. najkasneje na 24 ur

- In kako pol to laufa a mava pol vsak svoj password in user name al kako je pol to?
MIslim (99% sem ziher) da oba uporabljata isti username in password (tega, ki ga imaš zdaj); preveri na Siolu; Siol namreč omogoča hkraten direkten priklop do 4ih računalnikov na en username, ob pogoju, da imaš paket z dinamičnim (spreminjajočim) IPjem

- In pol samo iz huba al pa switcha povežem v oba kompa in ne rabta bit povezana med sabo in moj ne rabi bit pržgan?
tko kot sem "narisal" prej; oba compa sta povezana med sabo - prek switcha (al pa huba); ne ni potrebe po non stop delovanju, ker se vsak samostojno connecta na net.

- Kolk pa kej stanejo PCMCIA mrežne?
primer: EnaA
Morda ti bo kdo drug povedal katero kupi oz. vprašaj njih, al pa pokliči v kako drugo štacuno;
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

Gandalfar ::

tele bodo kar ql - ostale stvari so neki vesoljske - ne rabis tega. Pa da ti oceta ne bo kap, ko bo videl 90k za mrezno ;-)

Mrežna kartica Belkin PCMCIA 10/100 F5D5010y 11.985,60 11.414,40 2-3 dni
Mrežna kartica corega PCMCIA 10/100MB PCC-TXD 9.120,00 8.550,00 2-3 dni

ali3n: uporabljata isi usernejem - saj drugega nimata :)

frenk ::

Jest mam 2 računalnika ki si že delita povezavo. En je server(zmer prižgan) na katerem je vklopljen ICS, ta drug uporablja ta ICS, ta tretga bi pa še priklopil na server, ampak potem pride do težave kako naštimat ICS, da bo delil povezavo dvema omrežjema(dvem računalnikom). Kolikor vem lahko s tem ICS-jem lahko deliš povezavo le enemu omrežju, ali pa se motim?...upam da se.

mrTwelveTrees ::

frenk: zal se motiš:
jaz mam podobno kot ti

ena mašina je skoz online - ma dve mrežne eno za adsl modem drugo za v switch na katerega mi pošilja internet - tako mam na switch prikloplene še 2 mašine ki imajo prehod 192.168.0.1 - ta pa je server :)

robinhud ::

prebrau sm skor vsa sporočila u vašmu forumu o mreži, pa mi še zdej ni jasn kaj delam narobe. prej sm meu koaks lokalno mrežo pa mi je vse delal. pol sm pa dobu adsl in sm si omislu tapravo mrežo. postavu sm ruter (dve mrežne) preko kerga gre adsl preko linux diskete u swičer. iz swičerja pa grejo povezave u računalnike. na računalih mam winse98, pri kerih sm določu ip-je od 192.168.0.2 dalje. pol sm jim dodau še naslov za vrata - naslov ruterja 192.168.0.1. u nastavitvah sm še dodau dns za internet. preveru sm pinge in ugotovu, da so kabli dobr. problem se je pojavu, ko sm poskusu, če dela lokalna mreža. ko sm u komanderju preverjou mrežo, so se računalniki med seboj videl različno. enkrat sm vidu dva, drugič tri, nikoli pa ne vseh. zanimivo pa, da je adsl delou povsod. neki sm brau, da je treba za tcp narest, da je en računalnik kao master, pa tega ne znam.

frenk ::

mrTwelveTrees: ICS-ju lahko določiš na kateri mrežni bo potekal promet, ne morš pa naštimat ICS-ja da bo internet delil na dve mrežni.

.....adsl
......|
....server(tu se povezava deli z uporabo dveh mrežnih)
.....|...|
..comp1.comp2

Al me razumeš?:\

mrTwelveTrees ::

frenk: ja sej to vem, a nisem tega napisal ... lolek sem jaz :\

ADSL modem
............|
server (mašina ki je skoz prizgana)
..........|
..........| (192.168.0.1)
..........|
switch / hub
......|...........|
comp 1 comp 2

Zgodovina sprememb…

frenk ::

Zgleda se še kr ne razumemo. Ko štimaš ICS mu morš določt na katero mrežno naj shara povezavo(na kateri mrežni bodo računalniki, ki bojo uporabljali ICS), jaz pa imam en računalnik na eni mrežni, ddrugega pa na drugi in ne morem naštimat v ICS-ju da mi shara na dve mrežni.

siol/properties/advanced/Internet Connection Sharing/Home networking connection=>tukej naštimaš mrežno, jest mam pa zadevo na dveh mrežnih

frenk ::

Kva je pa bridge connections? V helpu sam piše kuko se nardi nč pa ne piše kva je to. Ali ta bridge connections dela kot fizični bridge? Mogoče bi lahko tole uporabil...:\

Cuoresportivo ::

jaz mam sicer na kabl dostop do neta in mam rešeno tako:

v eni mašini(non stop prižgana) mam dve mrežni= ena gre v kabl modem, druga pa v HUB. Na tej prvi mašini mam na tisti mrežni ko je konektana z modemom odkljukan ICS
na drugi mašini mam eno mrežno , ki gre v HUB, pa nastavljen DHCP, in vse najde samodejno.

Imel sem sicer nekaj težav, ampak je bila kriva mrežna kartica v drugi mašini, ki je bila na isa vodilu. Drugač pa dela stvar perfektno. Ne vem sicer kak je sistem za adsl in podobno.;)
;)
lep pozdrav(best regards)

CaqKa ::

piše piše v helpu kaj je to bridge connections.
winkey+d (da prideš na namizje) > F1 > v search okence vpišeš 'bridge' > v razdelku 'overvievs, tutorials...' imaš postavko 'network bridge overview' v kateri vse piše ;)
kurc kaj se jebete. vštekajte kable pa zažente winxp network wizarda pa bo že pošlihtal. :) samo povejte mu kje je kaj vštekano na kero mrežno itd... :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

mrTwelveTrees ::

še zmeraj ne razumete ? ok ok... počasi :)

kle maste enao slikico, sem jo na hitro spackal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Predator ()

frenk ::

CaqKa: Tnx:). Učer mej mau glava bolela(ah sj me dons tud) pa se mi ni dal nevemkuko zajbavat s helpom poleg tega sm pa tale XP help prvič uporabu(tastar help je biu bol:D).

No zdej sm stvar tako rešu da sm dou mrežno compa 1 in 2 v bridge in tam pod ICS sem namesto ene od mrežnih dal bridge. Stvar deluje:D...no ja na enemu compu je na tadrugemu bi pa tud mogl.

mrTwelveTrees: Hvala tud teb:). Zgleda brez bridgea ni šlo. No ja važn da dela.>:D
««
3 / 36
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
372329139 (29595) ignats
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8725610 (6476) fpopla87
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951167 (22917) simone
»

Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5622313 (21229) MTB
»

Novi SIOL-ovi "komunikacijski prehodi" (gateway-i) SAGEM F@st™3344 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
15543312 (18852) imallears

Več podobnih tem