» »

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

««
4 / 36
»»

CaqKa ::

jaz mam tak kot je mrtwelve trees narisal... sem pa imel svoj čas tudi preko winxp bridgea... (mislim da sem takrat mel 3 lan kartice :))
vsekakor če ne dela sprve se splača oni winxp wizard zagnat.

micka ::

Ko tole berem in študiram je vse simpl in jasn.Problem je ker meni mreža še vedno ne dela.Stvar je v tem ker imam služben prenosnik kjer se prijavljam v domeno.Doma ne morem nikakor nastaviti omrežja (problem delovne skupine) in tudi ne morem dostopati na internet.Nalaganje raznega programja na služben prenosnik ne pride v poštev ,lokalno se doma tude ne morem prijaviti (j.... ti pa admine)
Če le imate kako rešitev bi bila zelo hvaležna ,saj je domači računalnik skoraj vedno zaseden , internet pa potrebujem za službene stvari.
Pa še malo tehničnih zadev:
OS je Win xp,na domačem računalniku dve mrežni in crossover kabel direkt na moj prenosnik.
En lep pozdrav v upanju da je moj "problem" nekako rešljiv.

mrTwelveTrees ::

micka:

so rešitve: v windowsih XP gres v My network place - pa greš tam kjer imaš povezave - ti enostavno daš službeno na disable - pa dodaš novo povezavo - add conection - pa te wizard vse vodi - ti samo naštimaš da imaš internet preko drugega računalnika (domačega) in mu dodeliš isto delovno skupino, ... in to bi mogl delat

(ko delaš to, glej da maš povezana računalnika med seboj,...)

v službi pa daš disable na domačo povezavo in enable za službeno :)

pa še to: prej poglej če imaš na domačen naštimano internet connection sharing - ali sharano povezavo iz prve mrežne kartice na drugo preko katere gre v tvoj prenosnik preko cross kabla...

Zgodovina sprememb…

kuntek ::

Tudi jaz imam neke probleme med prenosnikom (Win98) in PCjem (WinXP Pro). Bom jih na kratko opisal.
V PCju sta dve mrežni karti, ena za ADSL in ena za LAN. Vse dela lepo in prav. Prenosnik povežem s crossover kablom in vse dela, če imam dinamično dodeljevanje IPjev na obeh mašinah (mreža in internet sharing dela).
Problem nastane, ko PCju dodelim statičen IP (recimo 10.0.0.1 in Subnet Masko: 255.255.255.0). Mreža neha delat. Tudi če na prenosniku nastavim (10.0.0.2 in 255.255.255.0) stvar ne dela. Ko pa dam nazaj na dinamične IPje pa mreža spet dela.
Kaj bi lahko bilo narobe?

para! ::

Mene zanima naslednje:

Imam ADSL, komfortni paket, statični IP. Na ADSL bi rad priklopil 3 računalnike in pri tem ohranil statični IP. Ali lahko v ta namen uporabim hub/switch in povežem računalnike tako, da bodo lahko vsi dostopali do interneta?

No, jaz sem si to zamislil nekako takole:glavni računalnik ima 2 mrežni kartici, ena je povezana z ADSL modemom, druga s switchom. PC2 in PC3 imata vsak po eno mrežno kartico in sta povezana na switch. Ali lahko v tem primeru dostopamo vsi trije do interneta? Če je problem v statičnem ipju, ali je možno usposobit glavni računalnik, da bi deloval kot router?

Hvala za odgovore
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

frenk ::

To loh nardiš brez problema. Stvar loh nardiš tud brez svitcha ampak poj pa rabš več mrežnih.

para! ::

frenk>> in statični ip naslov me pri tem prav nič ne ovira?
Death before dishonor!

frenk ::

Ne:D...no ja usaj men dela>:D

jurre ::

sem ze use prebral pa mi se zmer ni jasn zakaj men ne dela
mam 5 portn hub pa 3 masine ustekane v hub+adsl v hub.
problem je u tem da ne pridem iz enga racunalnika na druzga.
rocno sem nastavil ipje pa ne dela nc; vsi so v istem workgroupu;((

podrobnejši opis problema tukaj

para! ::

Končno sem razdelil ADSL povezavo tudi med druge računalnike v omrežju, zdaj pa me zanima kako omejevati bandwidth posameznim računalnikom. Baje je to v winxp nemogoče. Obstaja mogoče kak program, s katerim bi lahko omejeval bandwidth?

Hvala za odgovore,
Lp
Death before dishonor!

Fl[A]sH ::

Hi!
Jaz bi tudi rad naredil enako kot Jazz, omejil bandwidth na dolocenih masinah! Prebral sem ze razlicne svtari, samo nikjer pa se nisem opazil da bi lahko omejil promet po IP-ju! Ce sem mogoce kaj spregledal bi prosil ce lahko kdo posta kaksen link kjer bi bil opis kako narediti limit po IP, no lahko pa tudi kr tukaj opise!:D (Ce je mogoce bi blo fajn ce je kaki opis v SLO) 8-)
Ta limit bi seveda rad naredil na Linux masini!
Tnx, lp!

CaqKa ::

za linuks mašine ni problema... išči howtooje... ključne besede ti naj bodo squid, limit, bandwidth ;)
oba pa preglejta stare teme... ključne besede 'omejevanje bandwidtha' ipd

para! ::

Bandwidth moram omejit na windows mašinah.
Death before dishonor!

CaqKa ::

Baje je to v winxp nemogoče. Obstaja mogoče kak program, s katerim bi lahko omejeval bandwidth?
korektno
odgovor:
oba pa preglejta stare teme... ključne besede 'omejevanje bandwidtha' ipd

Azrael ::

Imam dvoje vprašanj.
1.) Omenjeno je bilo, da je mogoče uporabii kak star 486 mlinček za router ,Linux dela z diskete... Ali je to verzijo Linuxa mogoče kje sneti in jo prekopirai na disketo, kot je recimo st verzija Linuxa, ki deluje direktno s CD-ja in kako je z nastavitvami mrežnih kartic ? Po vprašanju verjeno vsi vidite, da nimam pojma o Linux-u, ampak me to zelo zanima ker bi potem lahko iz routerja vzel ven disk in ga uporabil kje drugje.
2.) Doma imam omrežje s Coax kablom RG58 (BNC), omrežje deluje BP, razen,ko sem na novo sformaral en računalnik z Win95, mi ta računalnik ne zna dostopat na Internet, čeprav ga vidim v omrežni soseščini in tudi z njega lahko dostopam do vseh drugih računalnikov, ki so v omrežju. Kakšna ideja ali nasvet ?

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

rav3n ::

LP.
kupil sem si switch ter nanj povezal racunalnika(Adsl-swtich-comp1&2) , problem pa je ker iz drugega kompa se ne morm povezat na net (kabl je ql k lucka gori na switchu);(( Na obeh mam namescene win xp-pro.A je mozn da je narobe k sta razlicne kartice?Pa tud kompa se mi ne vidita med sabo ;(
Upam da mi lohk kdo pomaga>:D

Cokolesnik ::

Matrix2003: tvoje odgovore najdeš na tem forumu, če si malo pomagaš še z iskalnikom po temah.:\

ADSL modem gre v prvo luknjo - t.i. uplink, v ostale luknje priklopi oba računalnika. Prvega, ki ima nameščeno povezavo za ADSL nastavi na IP 192.168.0.1 in sharaj nameščeno povezavo (kljukica v Lastnostih povezave in jezičkom Dodatno s čimer vklopiš ICS), drugega nastavi na IP 192.168.0.2 in za prehod ter DNS vpiši IP prvega računalnika.

Poglej tudi naše članke in si shrani tudi spletno stran http://www.practicallynetworked.com/sha... kjer veliko pišejo o tem in tudi o skupni rabi datotek.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

rav3n ::

Hvala za zgornji link>:D , drugace pa sem kr dost gledal po forumu in se zato tudi odlocil za switch , sam k sm n00b , za compe mi pa nastavljanje windowsov(mam jih sele 2 tedna) , dela ful problemov .Sej zvezal sm se prav sam sheranje pa to mi ni pa nc jasn:D Sam se to me zanima kaj napism pod "subnet mask , pa pod default geteway";(
Se enkat hvala za odg.>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rav3n ()

Gandalfar ::

Clanek si prebral?

Klemenn ::

/me bi pa prosu če mu pomagate rešit tole:

malo za orientacijo


namreč mam dva compa povezana pa ics naštiman, pa ko vžgem oz vgasnem un comp, ki ima ics (ki prejema podatke od drugega računalnika) se mi vgasne tudi ta primarni (tm k je adsl gor)..kak to rešt?

Ziga Dolhar ::

Jebediah, DAJ NO.

Na forumu smo ti bili to petkrat povedali.

Ko smo ti še petič povedali, kaj in kako naredi, si vprašal še šestič.
https://dolhar.si/

Baza ::

Mene zanima ce je mozno da ko doma vspostavim mrezo med 3 racunalniki in ko na svojem racunalniku pozenem CS server ali FTP server ce bodo lahko do njega dostopali normalno kakor sedaj ko je lahko samo 1 racunlanik na omrezje prikloplen? Imam ADSL in staticni IP. Hvala za odgovor:D.

Cokolesnik ::

Do FTP ali kakšnega drugega serverja lahko vedno dostopaš, četudi imaš mrežo z desetinami računalnikov. Potrebno je le nastaviti preusmerjanje prometa iz računalnika, ki je neposredno povezan z internetom na željen računalnik (kjer je nameščen server). Pogoj je tudi pravilno nastavljeno omrežje in pož. zid.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Baza ::

a potem to pomeni da morem pred switchom/hub/routerjem met 1 racunalnik kateri bo sluzil za server? Potem pa iz racunlanika naprej v switch in naprej po mrezi?

Cokolesnik ::

Kabel modema gre v Switch/Hub/Router (luknjo Uplink). Na Switch/Hub/Router pa potem priklopiš vse računalnike. Če boš imel Switch/Hub, na prvem računalniku nastavi internetno povezavo, aktiviraj željeni server in omogoči skupno rabo internetne povezave, da jo bodo lahko uporabljali še drugi računalniki. Ta računalnik bo moral biti vedno prižgan, da bo server deloval in da bodo imeli ostali računalniki dostop do interneta (ostale rač. je tudi potrebno nastaviti, da se povezujejo preko prvega).

Če imaš router, pa nastaviš router po navodilih in potem pridobiš to, da za povezovanje v internet ni treba imeti vedno prižgan tisti računalnik, ki ga omenjam zgoraj, le za delovanje serverja mora biti prižgan rač., na katerem je server nameščen.

Zelo ti priporočam, da prebereš naše članke o internetni povezavi ali pa http://www.practicallynetworked.com.

Koliko je takih, ki so prebrali članke ali dotične teme in ne znajo postaviti dom. omrežja ali deliti internetne povezave?:\
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

rav3n ::

Lp.
Mene pa zanima ce je kdo iz domžal ali okolice , da bi mi prisel postavit domace omrezje:\ , ker men totalno nc ni jasn kaj morm nardit:8) (mam switch pa 2 kompa) , seveda nebi prisel zastonj>:D

klemen1 ::

eno vprašanje! imam dva PCja en je nov (WIN XP pro), drugi je stara mašina z WIN95. Na novem imam ADSL modem, rad bi pa povezal tudi starega na internet, torej rabim še eno mrežno kartico, 4 portni switch in kabel. A bo to delovalo? Kje naj kupim 4 portni switch in kolk približno stane? A obstaja tud 2 portni switch? Nočem pa povezat oba računalnika z crossover kablom ker bi moral verjetno prvi bit skoz prižgan.
hvala

Cuoresportivo ::

če nočer , da je ena mašina non stop prižgana, morš router nabavit. Glede 95 in mreže=> odvisno od verzije. Mogoče boš moral update nardit. Jaz imam kabl net pa mora bit ena mašina non stop prižgana, če hoče druga dostopat na net. Imam pa 12 portni hub, pa v eni mašini dve mrežni, pa ICS, pa na eni mašini xp pro na drugi pa win 98 se.
lep pozdrav(best regards)

ali3n ::

@klemen1: kupi navaden 4-portni switch (mislim da dvoportnih ni?); če imaš ADSL paket z dinamičnim IPjem boš lahko z obema računalnikoma neodvisno (vsak zase) dostopal do interneta. Kako povežeš si oglej v članku ICS - deljenje internetne povezave - shema I.a - piše samo za Siol - dinamični...
4-portni switch dobiš v vsaki računalniški štacuni. Za cene poglej na internetu oz. kliči po trgovinah.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

klemen1 ::

hvala! torej z win95 ni nobenih težav?

ali3n ::

načeloma jih nebi smelo biti :-)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Cuoresportivo ::

načeloma res ne bi smelo bit, mogoče se lahko pojavi kak blem glede kake podpore. ampak kot vidim delaš čist simpl zadevo tak da bi moglo delat vse 100%.
lep pozdrav(best regards)

klemen1 ::

no evo prvi problem. kupil sem mrežno REALTEK 8139 DPCI 10/100, ampak očitno nekaj ne dela, javljal mi je ene probleme z driverjem, sem probal pingat 127.0.0.1 pa mi napiše error code 10091. kakšna ideja?

ali3n ::

Če ti je javljalo probleme ko je nalagal driver, jo odinštaliraj (add/remove hardware), in ponovno naloži; uporabi driverje, ki si jih dobu zraven (disketa?);
Če se da se izogibaj skrajnih dveh PCI rež - spodnje in zgornje...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

klemen1 ::

ni blo variante da dela v win95.... pomagalo je samo format disk in naložit win98, zdej jo je normalno prepoznal in tud naložil gonilnike... no, zdaj moram prebrat še članek o konfiguraciji mreže.... i'm close!
lp

Trubadur ::

mam 2 compa in adsl.Kaj naj kupm hub,switch ali router?v čem se razlikujejo?
Berite Thomasa!

CaqKa ::

preberi tole temo...
branje učijo v osnovni šoli.
če neboš razbral kaj moreš kupit in postorit iz podatkov ki ti jih daje ta tema, potem nisi sposoben uporabljat internet.

ali3n ::

Trubadur:
mam 2 compa in adsl.Kaj naj kupm hub,switch ali router?v čem se razlikujejo?


Nisi nam zaupal, kako pipico v Svet imaš - je to kabelski dostop, ISDN (dinamični/statični IP), optika...?
povej kaj več, pa bomo lažje pomagali...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Trubadur ::

adsl.

CaqKa
nimam ne volje ne časa brat vse te odgovore.
Berite Thomasa!

ali3n ::

če imaš:
- dinamični IP: kupi switch,; vsak računalnik lahko samostojno dostopa do neta (max 4je računalniki)
- statični:
+lahko imaš switch - v tem primeru moraš uredit deljenje interneta (ICS) in "ta glavni" comp mora bit vžgan, če hoče drug na internet
+bolj komot je, če kupiš router, vsak comp hodi prek routerja gor... v tem primeru ni potrebe, da računalnik gori non stop.

Za kaj več, pa si preberi članke: Ethernet, ADSL 123, ICS - deljenje internetne povezave...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

klemen1 ::

spet problem! ko prikolopim kabel iz adsl modema direktno v računalnik linija dela, če pa je priklopljen preko switcha pa ne dela... a mora bit mogoče iz modema do switcha crossover kabel, al je navaden v redu?
lp

klemen1 ::

ok, kabli zdej delujejo ...ali je treba naredit ICS ali oba računalnika dostopata neodvisno (vsak se prijavi)? ko sem bil prijavljen na mojem računalniku mi je napisal pri drugem da je povezava že aktivna, ampak internet pa vseeno ni delal ...
ali je potrebno naredit še kakšne nastavitve?
lp

ali3n ::

@Klemen1:
Če imaš dinamičen IP zveži takole:

na obeh računalih inštaliraj Siolov program za adsl (ali pa RasPPPoE), vnesi username in geslo... in to je to.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

klemen1 ::

ok, kako naj pa računalnika povežem v lokalno mrežo?
lp

kunigas ::

Lep pozdrav!

V domači hiši nameravam postaviti mrežo 4ih računal, ki bodo preko ROUTER-ja (verjetno LEVEL ONE 1403) povezani z SIOL ADSL paketom v internet.

Ker bo dodeljen statični IP, me zanima, kako je v tem primeru z strežnikom, ki je viden svetu ...

Kunigas
Pax!

Quod scripsi, scripsi.

kunigas ::

Pa še eno vprašanje glede kabla.

Glede na to, da bo treba vlečt tud nekaj metrov kabla za povazavo PC - ROUTER, me zanima, kako se obnesejo ti. klešče, ki omogočajo priklop RJ45 konektorjev ... npr tale

Lepo se imej v tem svezem popoldnevu!

Kunigas
Pax!

Quod scripsi, scripsi.

McBoby ::

Kdo je uvoznik za LEVEL ONE komponente in kje jih še prodajajo? Predvsem mislim za wlan.

kunigas ::

To bi bil pa TELOS d.o.o.
Parmova 14 v LJ ... zraven črne vdove.

Kunigas
Pax!

Quod scripsi, scripsi.

Poldi112 ::

Streznik bo imel v tvoji mrezi lokalni naslov. Recimo 192.168.0.33. Da bo od zunaj dosegljiv na tvoj ip, bos pa na routerju nastavil.
Ti pa priporocam da premislis, kateri router bos nabavil. Ker kolega ima enega bednega, in ne more samo dolocenih portov odpret. Tako da ima vse speljane na svoj racunalnik, da ima lahko ftp server. Kar je jako slabo glede varnosti. Jaz imam software router in sem zelo zadovoljen.
Glede klesc, zguba denarja. Sicer sem jih ze uporabljal, ko so serviserji adsl montirali, ampak tiste za konektor stisnt so zasilo, tiste za kabel lupit so mi pa prerezale eno zilo!!!
Olupis z nozem, konektorju pa s kladivom zabijes nogice. Tako delam jaz in v moji mrezi 5ih racunalnikov je samo eden, ki ima s klescami konektiran kabel. Vse dela 100%. Klesce so bedarija, razen ce dnevno konektiras (serviser od telekoma)
LP

kunigas ::

@Poldi112
"Ti pa priporocam da premislis, kateri router bos nabavil."
Imaš kakšnega posebnega v mislih?

Pa hvala za komentar na klešče ...

Kunigas
Pax!

Quod scripsi, scripsi.
««
4 / 36
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
372329026 (29482) ignats
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8725566 (6432) fpopla87
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951156 (22906) simone
»

Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5622281 (21197) MTB
»

Novi SIOL-ovi "komunikacijski prehodi" (gateway-i) SAGEM F@st™3344 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
15543307 (18847) imallears

Več podobnih tem