» »

Različne avtomobilske gume na oseh

Različne avtomobilske gume na oseh

1
2
»

Dionis ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Ales je izjavil:

Tvoja metodologija temelji na vizualni oceni ohranjenosti po x letih, s prosim očesom?

Ne dvomim, da se da proces staranja materiala upočasniti z ustrezno hrambo in vzdrževanjem, ampak za koliko in na katere vse načine?


Vidi se, da nimaš izpita 20+ let.

Moj najljubši način preverjanja kvalitete gum prav zdajle je v eni garažni hiši (na firmi), betonska podlaga, garažno hišo sicer redno čistijo.
V tem ostrem ovinku gume cvilijo sicer že če zaviješ z volanom malo levo desno. Stare zimske gume niso cvilile in je bilo jasno, da so stare.

Tele moje zdajle z 60 tisoč km zacvilijo malo, če zelo zavijem. Tudi vizuelno so razpokane.

Tudi po obrabi vidiš. Če so črne, brez leska po tekalni površini, so kar elastične. Če se zližejo po tekalni površini, da se svetijo, so stare oziroma toliko neelastične, pač od vremenskih vplivov, soli.

Prej pa sem preverjal na enem ravnem odseku v mestu, kjer je bil nov asfalt. Pritisneš na plin in morajo scviliti. Potem so še kar elastične.
Če začnejo "brcati", jih je treba zamenjati. Pa tudi sicer v mestu (ne v Sloveniji, ker je dosti lukenj), štartaš, če rahlo zacvilijo, so odlične. Če zdrsavajo brez cviljenja, po možnost neenakomerno, jih je treba zamenjati.

Pa na tehničnem spremljaš (če to lahko), ko preverja končnike. Guma ne sme zdrsniti, razen če z ono napravo zelo grobo ravna (hkrati potem z avtom grobo ravna). Če vidiš, da guma zdrsne, če je suho, ne bi smela zdrsniti. Potem je čas za menjavo.

Pa še polno takih malenkosti je, kar lahko spremljaš.

Recimo, s kompresorjem previdno opereš gume. Razpok ponavadi ne vidiš na umazani gumi. Na čisti pa zelo dobro, predvsem tam, kjer je teža avta. Na mokri gumi ne vidiš razpok, počakaš, da se posuši.

Zimske gume lahko po lamelah vidiš, ko je guma stara. če se celi koščki iztrgajo tu in tam, je guma neelastična in potrebna menjave.


Za začetek te prosim da ne zavajaš ljudi, da ne bo res kdo kaj narobe delal.

Prvič delaš teste na ne relevatni podlagi z betonom in ne vem kakšno plastjo čez.

Naredi si uslugo in naredi test na parkirišču (asfaltu) z novimi pnevmatikami in s tistimi starimi in imej precej hitrosti. Takrat sporoči, katere prej cvilijo. Ja tudi meni cvilijo na parkiriših v kakšni avtohiši s tisto podlago (sploh ko je mokro).

Da se vidijo razpoke in nemara, da se ti celo koščki trgajo mora biti pa že res zelo slaba in stara guma. Razpoke sem že videl, da bi pa koščki kar trgajo je pa kar kriza.

Da razčistimo. Ko pnevmatika spodrsava proizvede zvok, ker ni več v kontaktu s podlago. Ker pa je prej bila v kontaktu s podlago se zaradi energije ki se kreira v pnevmatiki in napetosti pri deformaciji pri zdrsu proizvede zvok zaradi vibriranja, visoke frekvence materiala (nihanja) prej stične površine.
Ko pnevmatika uide iz kontakta, stična točka zavibrira, ker je bila prej notri kreirana energija zaradi gnetenja in trenja.

Poenostavljeno, cviljenje gume je skrajna meja oprijema pnevmatike s cestiščem (sila trenja - ko se pelješ brez deluje sila lepenja). Ko presežeš to cviljenje, boš verjetno že letel iz ceste.

Imaš še članek na to temo, nisem našel ničesar bolj nazornega na hitro: https://www.oponeo.co.uk/tyre-article/w...

          ::

St235 je izjavil:

Zadaj, kot navajajo viri,ki sem jih linkal.


Kako prijazno od tebe, da si me potem, ko sem te opozoril za napako, označil za nepismenega. V takih primerih kar obsedim pred monitorjem, zazrt skozi okno v daljavo ter se sprašujem, kako neki na zunaj izgleda tako zahojeno teslo.

St235 ::

druga lekcija pa vidim da ni prijela. No ja, vsaj prva je, tako boljse kot nic bo.

rok_p ::

Mi pa ze od vedno dajemo nove gume na sprednjo os. Za po hribu navzgor je boljse, pa tudi avto spredaj bolj zavira kot zadaj. V snegu pa moras hitrost prilagoditi ze pred ovinkom...pa itak takrat vozis bolj z rezervo, tako da, ce ves da mas slabse gume, gres pocasneje...pa tudi z novimi te lahko hitro odnese... ponavadi menjam na 4 leta..ce zdrzijo toliko casa, ali pa ko so med 4-5mm. Pa kdor misli da so korejske gume slabe, ta se kar moti. Meni michelin alpin 4 ni bla ok za po snegu...sava s3 je bla dosti boljsa.

Sicer pa novo je vedno boljse kot staro:)
rok
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere zimske gume? (strani: 1 2 3 461 62 63 64 )

Oddelek: Na cesti
3158482997 (14294) Leko
»

Življenska doba gum ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
19431619 (14961) VIP58
»

letne gume - kombinacija (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15148983 (38782) theBill
»

Kater zimske gume? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9212543 (10387) Gray_Warden

Več podobnih tem