» »

Pralni stroj je crknil

Pralni stroj je crknil

chokolino ::

Treba bo kupiti novega. Na kaj biti pozoren? Katere so kvalitetne znamke? Kakšen nasvet?

dope1337 ::

Men moja pravi, da je zelo fina stvar, da je velik premer bobna ter s tem tudi velikost le-teg (6kg+). Pomoje se splaca tudi kupiti cim visji energijski razred (A+, A++) saj je pralni stroj kar dober potrosnik elektrike. Pa centrifuga - več rpm, bolj suhe pridejo cunje ven (1100 rpm bi rekel da je minimum). Izogibaj se pralno-sušilnih strojev, saj za pameten denar ne dobiš takšnega, ki bi opravljal sušenje kvalitetno (vsaj po mojih izkušnjah ne).

Disclaimer: Bi povedal kaj vec iz prve roke, pa me moja ne spusti zraven pralnega stroja. Bi ji z veseljem več pomagal, ampak za1x sma ostala pri tem, da si sam obračam nogavice pravilno ko jih sezujem xD

P.S. Ali ima kdo slučajno vezan pritok vode tako, da mu že v pralni stroj priteče čim bolj topla voda (več kot 30 stopinj predvidevam da ne - zaradi pralnih programov). Koliko se je poznalo na položnicah, ko ste si le-to uredili iz direktnega (hladnega) pritoka (če je sploh kdo takšen)? Zadnjih nekaj let živim v podnajemniških stanovanjih, kjer so pralni stroji že bili v samem stanovanju in imam "as is".

P.S.#2 Ali obstajajo pralni stroji z dvojnim priključkom za pritok vode (vroča/hladna), kjer si pralni stroj vzame izbrano mešanico obeh po potrebi (odvisno od programa) ter po potrebi tudi dogreje (recimo če kuhamo na 90 stopinjah).

Hvala že vnaprej tudi iz moje strani.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

marko71 ::

Imaš v današnjem E-leclerc katalogu pralni stroj za 250 eurov(z odbitim bonom), A+++ in 1400 obratov več ne rabiš in polnitev 7kg. Garancija je 5 let, firma neka leva VOX, ampak če mene vprašaš tako ali tako vsak stroj če ga goniš, crkne v tem času ali pa malo po garanciji, vsaj pri nas doma je tako
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marko71 ()

c3p0 ::

Razni "A++++++" so bolj blažev žegen, ker šparajo z vodo in ne sperejo dovolj perila.

Scorpy84 ::

marko71 je izjavil:

Imaš v današnjem E-leclerc katalogu pralni stroj za 250 eurov(z odbitim bonom), A+++ in 1400 obratov več ne rabiš in polnitev 7kg. Garancija je 5 let, firma neka leva VOX, ampak če mene vprašaš tako ali tako vsak stroj če ga goniš, crkne v tem času ali pa malo po garanciji, vsaj pri nas doma je tako
LP


Pri meni pa bosch dela in dela. Zdej je en 14 let dopolnuje in ga na dnu rja daje, zaradi vlaznega prostora, ampak se kr ne da. Je pa takrat bil takrat dobrega jurja v avstriji. Sem se ga letos usmilil pa razstavil, spucal cevi, notranjost, zarjavel pleh odzrezal, pa na novo zvaril in pobarval, pa bomo videli koliko bo drzal. Drug isto boschev pa 7 let, vsak drug dan se uporablja, pa dela. Sicer doma imamo bl ali manj bosch/siemens pa se nam nic ne kvarijo. Kar za ostale znamke ne morem rect in sem lepo zamenjal za te nemske znamke, kjer sem do zdaj samo enkrat rabil servis zaradi polomljene plastike.

fikus_ ::

Vzami enega za 300-500€ in najmanj 5 let garancije! Verjetni 6kg ali več, to ti bo tvoja boljša polovica povedala.
Eni pišejo, da imajo stare 10 . . . . 20 let, pa še vedno delajo. Verjamem. Ampak sedaj je drugače, vsi proizvajalci kupujejo komponente od vsepovsod in je kvaliteta približno enaka, ni toliko razlike, kot je razlika v ceni.

D3m ::

|HP EliteBook|R5 6650U|

zmaugy ::

Candy se mi ne zdi ravno firma trpežnih izdelkov. Sam bi kupil nekaj od Gorenja ali od Beka s 5 letno garancijo.
Eksplicitno pa ti odsvetujem Bosch ali AEG glede na ogabne izkušnje, ki jih imam s stroji za perilo teh dveh proizvajalcev.

D3m ::

Kaj pa vem. Imajo 5 letno garancijo (aktivacija preko spleta).
|HP EliteBook|R5 6650U|

zmaugy ::

Doma imamo Gorenjev pralni stroj star cca 18 let, in sem lani menjal elektromotor (nek drobiž skupaj z delom), še vedno deluje in ga uporabljamo ob "konicah". Sicer je zdaj v kleti kakšnih 5 let, nadomestilo od Boscha se je izkazalo za šrot.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

opeter ::

Naš Gorenje je star 12 let, enkrat mu je bil boben menjan, drugače pa fura svoje delo še naprej (potrkam na les).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

tony1 ::

Glede P.S. 2: takšni pralni stroji so (zelo) redki. Miele ga gotovo že ima, verjetno pa nihče drug.

Če si ga lahko privoščiš se (energetsko gledano) splača, verjetno pa si denarno z manjšo porabo elektrike ne boš nikoli povrnil stroška nakupa.

care20 ::

js se nebi branil kakega Boscha,ga imam ce kaksnih 10 let in je se zdaj ko nov,moja pravi da je predober,stal pa je 250e

zmaugy ::

Novejši Boschevi stroji so slabše narejeni. Ne glede na ceno.

chokolino ::

Verjetno se bomo odločili za Bekota. Ima 5 let garancije, inverter motor, 1400 obratov, 6kg boben iz nerjavečega jekla, cena pa 340 evrov. Mislim, da bo kar solidna zadeva. Hvala vsem za mnenje.

s3006 ::

Osebno sem se držal pravila: Najcenejšega z inverter motorjem in takega, ki ima 5let garancije (oz. 10 na motor).
Torej takega, ki ima max garancije, hkrati se mi je pa zdelo smiselno vzeti inverter, saj je zaradi manj tresenja morda manjša možnost, da se kaj zgodi (se strga feder, uniči ležaj motorja,...).

Invictus ::

Pri pralnem stroju tudi preveri, če se da nastaviti čas končanja pranja.

Precej uporabna zadeva, pri Bekotu tudi relativno točna...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

care20 ::

Beko je tudi zelo dober za ta denar... Sem kupil susilni stroj za nizko ceno in je se danes kot nov, beko itak prevzema trg ker so zelo poceni pa se 5 let garancije dobis, saj to kupci iscemo kajne... Kvaliteto, nizko ceno pa garancijo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: care20 ()

šernk ::

mi smo imeli candy pralni in pomivalni stroj. nikoli več od te znamke nobene stvari. Pomivalni je slabo pral, pralni pa nikoli ni delal niti. Ležaje na motorju smo menjali kot po tekočem traku, ene 3x v par letih pol smo obupal pa naj tuli, uporabljalo se ga ni skoraj nič.

gorenje (ali bosch) višje serije pa dela in dela. najnovejši pralni ali pomivalni stroj je trenutno star 8 let (edino na temu sem vzmetenje moral menjat 17eur stroškov + pol ure mojega dela). Vse ostalo je 12 let + staro trenutno. Aja najbolje pere najstarejši stroj, ker nima še 80% nepotrebnih varčevanj. Najnovejšega brez dodatne vode sploh ne zaženem več, ker ne opere nič.

glede priklopa tople vode: stroj za pranje porabi kaj danes? cca 20l vode? V cevi je mrzla voda...praktično preden bo topla voda prišla od bojlerja do stroja bo že nehal točiti, tako da stran vržen denar.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

D3m ::

Bom potrkal na les meni vsi Candyji delajo. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

tony1 ::

Zadnjič sem gledal porabo vode enega hudega samsunga, ki se hvali z pol manjšim trajanjem pranja in je bila poraba 156 litrov vode na cikel pranja...

floyd1 ::

Glede dvojnega priklopa vode: Kakšna je danes situacija ne vem, svoj čas so take pralne stroje (z mešalnim ventilom) izdelovali praktično vsi (tudi Gorenje). Bili so malo boljši, dražji modeli.
Ali se splača?

Če imaš v kleti 300 L bojler vezan na toplotno črpalko ali sončne kolektorje ima mogoče nek smisel, drugače pa ne profitiraš res nič (razen časovnega prihranka, ko stroj ne rabi greti vode od npr. 15 do 50 stopinj). Ker če vodo zagreješ z električnim grelcem v bojlerju namesto z el. grelcem v pralnem - kje je prihranek?

Jaz sem v hiši naredil pri pralnem tudi priklop za toplo vodo, ampak nikoli uporabil. V kleti pa je 300L bojler in toplotna. Mi peremo večinoma za vikend, več (3-4) strojev zaporedoma. V tem času bi torej imeli še dodaten odjem tople vode. Kar bi lahko pomenilo zvečer manj vode za bano, tuširanje. Za bano je 300L bojler že zelo majhen, sploh pri 4 družinskih članih.

Mimogrede - danes vsi govorijo o inverterskih strojih, mene pa so vedno učili, da pri pralnem daaaaleč največ porabijo grelci ("kuhanje" belega perila npr.) in je ostala poraba precej minorna. Torej - ali inverterski res porabi toliko manj, ali so si ti A-ji in plusi le izgovor za malo višjo ceno? Ker pri el. grelcu kaj dosti ne morejo izboljšati.

s3006 ::

Ne gre le za to, koliko porabi inverter, temveč tudi za to, da drugačna tehnologija pripomore k manj tresenju. Tresenje pa je ravno tisto, ki sčasoma zgunca ležaje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s3006 ()

šernk ::

kdo ti je pa s tem glavo napolnil? ja saj tehnično je res, ampak da boš zarad tega v življenski dobi stroja prišparal ležaj...

99% tresljajajev se pojavljajo zaradi neenakomerno razporejenega perila v bobnu stroja in vrtenja. tega pa noben motor ne bo preprečil, je pa pri stroju vse skup tako narejeno, da se tej tresljaji na ležaje praktično ne prenašajo.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

darkolord ::

Z inverterjem je lažje zaznavati vibracije. Ima pa to tudi slabo stran - če daš v našega (Gorenje) samo en kos perila, ga velikokrat ne bo uspel premešati tako, da bo zadovoljen z vibracijami, in posledično ne bo izvedel centrifuge.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
783183380 (263) standeker2
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
358155551 (3803) IL_DIAVOLO
»

So Candy dobri pralni stroji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5128060 (16290) Hanzi77
»

Pralni stroj Hoover(Candy)- DO NOT BUY

Oddelek: Loža
4725451 (22273) STU-III
»

Pralni stroj

Oddelek: Loža
488865 (5753) simnov

Več podobnih tem