» »

Kratek uvod v USA kolonializem

Kratek uvod v USA kolonializem

«
1
2

Poldi112 ::

Konec 19. stoletja je bila USA pred dilemo – furati svojo liberalno filozofijo (če pustimo ob strani etnično čiščenje indijancev ter stoletja suženstva) ali kopirati Evropo in zajadrati v kolonializem. Uspešno so se namreč razširili na zahod in so počasi potrebovali nove trge.

Kubo so imeli že od nekdaj na nišanu. Thomas Jefferson je izjavil, da je Kuba "the most interesting addition which could ever be made to our system of States". V planu jo je imel zavzeti, poskušal jo je tudi kupiti. Podobno kasnejši politiki.

Leta 1823, ko se Španske in Portugalske kolonije počasi osamosvajajo, se pojavi Monroe doktrina, ki efektivno pravi, da se ne bodo vmešavali v trenutne kolonije, ne bodo pa tolerirali novih.

Med 1895 in 1898 2 časopisa – New Youk World (v lasti onega Pulitzer-ja, po katerem imamo zdaj nagrade za novinarje) in New York Journal dobesedno tekmujeta, kdo bo bolj očrnil Spance zaradi kršitev človekovih pravic na Kubi. Iz tu izhaja tudi izraz rumeni tisk.

William McKinley (25. predsednik) je šel v kongres po napoved vojne Španiji, ki si je sicer ni želel, a so ga mediji prikazovali kot revo... V sporočilu kongresu je med drugim eksplicitno rekel, da "I speak not of forcible annexation, for that cannot be thought of. That, by our code of morality, would be criminal aggression."

Teller Amendment je bil amandma resoluciji kongresa, kot odgovor na McKinley-evo vojno sporočilo. Notri je pisalo, da USA ne bo aneksirala Kube, ampak bodo vladavino pustili prebivalcem. McKinley je imel zadržke glede neodvisnosti, dokler ne vidi kakšna oblast se pojavi, Teller pa ni hotel konkurence lokalnim pridelovalcem sladkorja, v primeru aneksacije Kube. Plus da so bili hudi zadržki glede sprejemanja pretežno črnskih držav v unijo.

Theodore (a.k.a. Teddy) Roosevelt, 26. USA predsednik (1901-1909), ki ima fris v Mt. Rushmore poleg Washingtona, Jeffersona in Lincoln-a, je bil pod McKinley-jem "Assistant Secretary of Navy" in je bil ključen za širitev USA mornarice in vpliva. Bil je tipični war hawk, ki je pokole indijancev smatral za heroizem. Ko USA napove vojno Španiji, je pustil mesto v vladi in šel streljat Špance, s čimer postane heroj in si efektivno zagotovi mesto predsednika USA. Par njegovih izjav (vsaj prva privat v pismu kolegu):
"I should welcome almost any war, for I think this country needs one"
"All the great masterful races have been fighting races."
"The most ultimately righteous of all wars is a war with savages."

Kuba je imela organizirane upore že od 1868 naprej in bi se osamosvojila v par letih brez USA intervencije. 1895-98 so dobili kontrolo nad celotnim podeželjem, Španci so bili samo še v mestih. USA se je dogovorila z uporniki, da jim pomaga pri osamosvojitvi, a že takoj ob proslavi zmage, par tednov po invaziji poleti 1898, so Kubanci dobili prst v rit. Niso bili povabljeni na proslavo in namesto njihove zastave je zaplapolala ameriška. Izjava USA generala, ki je vodil invazijo: "Self-government! Why, these people are no more fit for self-government than gunpowder is for hell."

Sledila so 4 leta formalne USA okupacije. Problem je bil, da res niso hoteli črncem dati volilne pravice. Šli so šele, ko so vsilili Platt amandma v Kubansko ustavo, ki jim omogoča, da se kadarkoli vrnejo (kar tudi so se, večkrat) ter da imajo pravico do najema Guantanama (iirc je Castro desetletja kasneje ponosno v predalu svoje mize hranil neunovčene čeke za najem, katerega ga je jasno smatral za ilegalno okupacijo. Zgolj en ček je bil unovčen, kot posledica birokratskega zajeba mislim da malo po komunistični revoluciji, ki ji je vodil.).

Dosti podobna zgodba se je odvila na ostalih Španskih kolonijah. Za Filipine je šla USA po njihovega revolucionarja Emilia Aguinalda v Hong Kong (bil je v izgnanstvu), ga dostavila na Filipine, skupaj so vrgli Špance ven, nato pa, enako kot na Kubi, USA obrne ploščo in namesto neodvisnosti Filipini skoraj pol stoletja ostanejo USA kolonija. In jasno nadaljujejo boje za neodvisnost, samo da zdaj niso več ponosni, od Špancev zatirani revolucionarji, ampak navadni teroristi. Tipičen primer poročanja USA medijev:
The Insane attack of these people upon their liberators. It is not likely that Auganaldo himself will exhibit much stay in power. After one or two collisions, the insurgent army will break up. .. NY times, february 1899.

Nato pride Treaty of Paris leta 1898 (vojna trajala od Aprila do Decembra), s katerim Španci predajo kolonije Kubo, Puerto Rico, Guam in Filipine USA. Zanimiv je tudi odnos med Španci in USA. USA pazi, da Špancev ne poniža (cilj so kolonije), in Španci precej raje vidijo, da jih uradno nabuta USA, kot lokalci, pač ugled.

Kuba je bila problematična zaradi Teller amandmaja, ki je eksplicitno prepovedal aneksacijo. Par zanimivih pogledov iz debate v senatu, ki je moral potrditi treaty:

"This Treaty will make us a vulgar, commonplace empire, controlling subject races and vassal states, in which one class must forever rule and other classes must forever obey." — Senator George Frisbie Hoar

"Providence has given the United States the duty of extending Christian civilization. We come as ministering angels, not despots." — Senator Knute Nelson

"If the U.S. were to reject the treaty, Suppose we reject the Treaty. We continue the state of war. We repudiate the President. We are branded as a people incapable of taking rank as one of the greatest of world powers!" — Senator Henry Cabot Lodge

Mimogrede, na enem od Filipinskih otokov so sistematično pobijali vse starejše od 10 let (ker so napadli svoje "osboboditelje", jih je bilo treba vzpostaviti mir). USA javnost je popizdila, ko je to prišlo na dan, in poveljnik Jacob H Smith, ki je to ukazal, je šel pred vojaško sodišče. Konkretni ukaz, ki ga je izdal, je bil: ""I want no prisoners. I wish you to kill and burn, the more you kill and burn the better it will please me. I want all persons killed who are capable of bearing arms in actual hostilities against the United States" in ko je podrejeni hotel bolj točna navodila je rekel, da je meja 10 let.
Sodili mu niso zaradi poboja civilistov (dojemali so jih kot divjake, podobno kot indijance), ampak za »conduct to the prejudice of good order and military discipline«. Kazen – upokojitev.

Ustvaril se je tudi legalni problem glede statusa zajetih dežel, konkretno ali so prebivalci državljani USA. Vrhovno sodišče je v Insular Cased določilo, da ne. S tem so efektivno »legalizirali« kolonializem. Prebivalci kolonij so dobili zunanjega gospodarja, ustava in pravice pa za njih niso veljale.
Insular Cases se še kar aktivno uporablja, prebivalci USA kolonij po 100 letih še vedno nimajo enakih pravic. Niti pravica do volitev ni univerzalna.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Blinder ::

Zanimivo branje.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

MostWanted ::

res je zanimivo branje, še posebej ker je vse res. človek je človeku najhujši sovražnik! in potem so taki predsedniki v učnih čtivih osnovnih šol kot junaki! v resnici so bili egomanijaki sebičneži in pohlepneži. izkoriščevalski hinavci.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

A vi ste tud eni tistih, ki od svojih politikov pričakujete neomadeževanega angela?

Face it. Tako je to bilo takrat. Če ne bi oni, bi kdo drug.
Moralizirat iz stališča današnjih časov je precej jypetovsko.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1 je izjavil:

A vi ste tud eni tistih, ki od svojih politikov pričakujete neomadeževanega angela?
Ne, to je thramos.

vostok_1 je izjavil:

Face it. Tako je to bilo takrat. Če ne bi oni, bi kdo drug.
To ni razlog, da bi morali danes tolerirat tak idiotizem.

Poldi112 ::

A je danes kaj drugače? Rasizem je še vedno močno prisoten v USA, kolonije še obstajajo (v 2. sv. vojni so priključili še Japonske), metode so malo drugačne in propaganda precej močnejša. Principi pa ostajajo isti. Vojsko so po izkušnji Vietnama, kjer so umirali naborniki, profesionalizirali. Luciffer effect knjiga to dobro dokumentira. A nasilje je še kar institucionalizirano. Avtor je oni profesor, ki je delal Standford prison experimet in je bil strokovna priča ali nekaj takega pri sojenju za zlorabe v Abu Graib. In je med drugim dokumentiral, kako je bila vsaj v enem Iraškem zaporu praksa, da so za dobrodošlico polomili noge novim zapornikom. Konstantno poslušamo izgovore o slabih jabolkih, interno pa se pričakuje in zahteva nasilje.

In ker od 9/11 furajo war on terror, jim to omogoča, da so suspendirali Haebus corpus. Predsednik lahko zdaj mimo sodišča ubije USA državljana (Obama). Če je na USA teritoriju, ga lahko zapre v nedogled, brez možnosti pritožbe.

Bush Ml. je izjavil (po spominu probam zadet point), da so oni neke vrste nadnacija, za katere pravila ne veljajo (OZN), ker demokracija in svobode nima kdo ovirati. Kongresa, ki naj bi imel edini moč napovedati vojno, nihče več ne vpraša, če lahko. Jon Stewart je imel precej dober prispevek na to temo:

Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

vostok_1 ::

jype je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

A vi ste tud eni tistih, ki od svojih politikov pričakujete neomadeževanega angela?
Ne, to je thramos.

vostok_1 je izjavil:

Face it. Tako je to bilo takrat. Če ne bi oni, bi kdo drug.
To ni razlog, da bi morali danes tolerirat tak idiotizem.


Saj ga ne toleriramo.

Poldi112 je izjavil:

A je danes kaj drugače? Rasizem je še vedno močno prisoten v USA, kolonije še obstajajo (v 2. sv. vojni so priključili še Japonske), metode so malo drugačne in propaganda precej močnejša. Principi pa ostajajo isti. Vojsko so po izkušnji Vietnama, kjer so umirali naborniki, profesionalizirali. Luciffer effect knjiga to dobro dokumentira. A nasilje je še kar institucionalizirano. Avtor je oni profesor, ki je delal Standford prison experimet in je bil strokovna priča ali nekaj takega pri sojenju za zlorabe v Abu Graib. In je med drugim dokumentiral, kako je bila vsaj v enem Iraškem zaporu praksa, da so za dobrodošlico polomili noge novim zapornikom. Konstantno poslušamo izgovore o slabih jabolkih, interno pa se pričakuje in zahteva nasilje.

In ker od 9/11 furajo war on terror, jim to omogoča, da so suspendirali Haebus corpus. Predsednik lahko zdaj mimo sodišča ubije USA državljana (Obama). Če je na USA teritoriju, ga lahko zapre v nedogled, brez možnosti pritožbe.

Bush Ml. je izjavil (po spominu probam zadet point), da so oni neke vrste nadnacija, za katere pravila ne veljajo (OZN), ker demokracija in svobode nima kdo ovirati. Kongresa, ki naj bi imel edini moč napovedati vojno, nihče več ne vpraša, če lahko. Jon Stewart je imel precej dober prispevek na to temo:



I seriously don't have a shadow of a doubt, da prihodnost vsaj sredjneročna ne bo nič kaj tako optimistična, kot so nekoč napovedovali.
Počilo bo. Mora, sistem je tako narejen. Ne vem sicer v kaki obliki.
Saj vidite, že za levičarje, na katere se je računalo, da bodo vzpostavili neko utopijo, se je izkazalo, da so zgolj obične totalitaristične pičkice.

Mora počit. Vprašanje je zgolj časa.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Poldi112 ::

Jaz sem levičar, ti pa bluziš. Totalitarizem zagovarjate desni.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

vostok_1 je izjavil:

Počilo bo. Mora, sistem je tako narejen. Ne vem sicer v kaki obliki.
Desničarji ste s tem obsedeni, že od nekdaj. Nobenega pokanja ni treba. Sem in tja kakega volvota se zažge, pa je čisto dovolj.

vostok_1 je izjavil:

Saj ga ne toleriramo.
V vašem imenu se dogaja, za vaš denar. Ne tolerirate? Fat chance.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

thramos ::

jype je izjavil:

Ne, to je thramos.


A zato se mi kolca. No, brezmadežnosti ne zahtevam, ampak enkrat se pri vsakomur potegne črto.

jype ::

thramos je izjavil:

No, brezmadežnosti ne zahtevam, ampak enkrat se pri vsakomur potegne črto.
A, zato si volil za Jankovića? Pravilno. Upam, da boš naslednjič lahko koga, ki je manj obremenjen s korupcijskimi tveganji.

Samuel ::

Poldi112 je izjavil:

prebivalci USA kolonij po 100 letih še vedno nimajo enakih pravic. Niti pravica do volitev ni univerzalna.


In katere kolonije so to?
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

Poldi112 ::

Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Bob Rock ::

Samuel je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

prebivalci USA kolonij po 100 letih še vedno nimajo enakih pravic. Niti pravica do volitev ni univerzalna.


In katere kolonije so to?


List of United States colonial possessions @ Wikipedia
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

jype ::

Očitno je ameriški imperializem še vedno novica za nekatere. Najbrž so verjeli nazi propagandi, ki pravi da je to le propaganda boljševikov.

vostok_1 ::

Poldi112 je izjavil:

Jaz sem levičar, ti pa bluziš. Totalitarizem zagovarjate desni.


Koliko levičarja si?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Poldi112 ::

Tolk da ne samo da sem liberalen, celo z levo roko pišem!
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Smrekar1 ::

Mene samo zanima zakaj taka morbidna obcesija z ZDA in odkritim sovraštvom do vsega kar je povezanega z njimi? Jasno je, da v principu ne nasprotuješ kolonializmu, imperializmu ali čimerkoli drugemu, sicer ne bi branil drugih držav s sprevračanjem pozornosti na ZDA, ko govorimo o tem. Si morda za to plačan ali gre nemara za neko osebno zamero?

Invictus ::

Saj nismo sovražni do ZDA, samo dejstva se naštevajo. Recimo...

https://www.huffingtonpost.com/william-...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dexterboy ::

Lep prispevek, Poldi. Na žalost se bojim, da ga bo marsikdo narobe razumel. Kar me pa ne bi čudilo. Še pri meni v službi, kjer nas je osem v pisarni, sva samo 2, torej 25%, gledala odisejado Cosmos.
Bojim se, da so ljudje postali tako leni, da se jim še razmišljati ne da... za kar pa ne rabijo čisto nobenega fizičnega napora.
Pa mislim, da nima nihče nič osebnega proti amerom, le njihov način je vse prej kaj drugega kot civiliziran. Če hočemo še dan danes furati kolonializem, ga lahko, ampak bo potem potreba oborožiti vse moške od 18 do 55 leta starosti in uvesti obvezno služenje vojske tako za moške kot za ženske. Kar Izrael že ima.
In, roko na srce, če vprašamo populacijo planeta Zemlje o priljubljenosti teh dveh držav, ne bi ravno dobili "high score" odziva, mar ne?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Smrekar1 ::

Invictus je izjavil:

Saj nismo sovražni do ZDA, samo dejstva se naštevajo. Recimo...

https://www.huffingtonpost.com/william-...


Nisem govoril o tebi, ampak če si se že našel v tem lahko obrazložiš zakaj namenjaš mnogokrat več časa za kritiko ZDA kot za kritiko Rusije, Kitajske, Irana, Sirije in denimo Alžirije skupaj.

dexterboy je izjavil:


In, roko na srce, če vprašamo populacijo planeta Zemlje o priljubljenosti teh dveh držav, ne bi ravno dobili "high score" odziva, mar ne?


Lahko kvantificiraš v kolikšni meri je to posledica rasistične in plačane propagandne kampanje proti tema dvema državama?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

Poldi112 ::

Smrekar1 je izjavil:

Mene samo zanima zakaj taka morbidna obcesija z ZDA in odkritim sovraštvom do vsega kar je povezanega z njimi? Jasno je, da v principu ne nasprotuješ kolonializmu, imperializmu ali čimerkoli drugemu, sicer ne bi branil drugih držav s sprevračanjem pozornosti na ZDA, ko govorimo o tem. Si morda za to plačan ali gre nemara za neko osebno zamero?


Heh, morbidna obcesija. :)

V bistvu si bil tudi ti zaslužen za to, da sem si včeraj vzel čas in sestavil zgornji povzetek, saj vsakič, ko pade kritika na ZDA lažeš in potvarjaš zgoddovino. Nazadnje si še zagovajal Guantanamo kot povsem legit, saj se plačuje najemnina (iirc). Zanimivo ane, kako podajanje gole zgodovine dojemaš kot grožnjo.
No, zdaj imam povzetek, ki ti ga bom linkal, ko boš spet potvarjal zgodovino v drugih temah, potem se bo pa vsak zase odločil, kdo ima bolj prav. Zgodovina ali propaganda.

Aja, pa prosil bi za link, kjer zagovarjal kolonializem ostalih. Ker je to, kot je tipično zate, navadna grda laž.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

dexterboy ::

Smrekar1; Rusija, Kitajska, Iran, Sirija, Alžirija; vseh 5 skupaj je napadlo koliko držav v zadnjih 40-ih letih?
Plačane propagande proti Izraelu in Amerom še nisem zasledil (sploh se nisem temu posvečal...).
Pa tudi, če je bila in obstaja, je manjša od propagande, ki jo furata "dvojica brez krmarja"...
Preprosto gledam, kaj sta ti dve državi naredili v novejši zgodovini. In to, da so Izraelci hoteli pobiti 5 milijonov nemcev po končanju vojne, ker jih je Adolfi tudi pet during WWII, mi ni ravno znak nečesa "civiliziranega"....
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

PrihajaNodi ::

Tole si pozabil:

The federal reserve was not in place yet in America when Lincoln was in office but It was tryinig to be implimented by the the banking cartel at the time. President Lincoln needed money to finance the Civil War, and the international bankers offered him loans at 24-36% interest. Lincoln balked at their demands because he didn't want to plunge the nation into such a huge debt. Lincoln approached Congress about passing a law to authorize the printing of U.S. Treasury Notes. Lincoln said "We gave the people of this Republic the greatest blessing they ever had - their own paper money to pay their debts..." Lincoln printed over 400 million "Greenbacks" (debt and interest-free) and paid the soldiers, U.S. government employees, and bought war supplies. The international bankers didn't like it and wanted Lincoln to borrow the money from them, so that the American people would owe tremendous interest on the loan. Lincoln's solution made this seem ridiculous. Shortly after Lincoln's death, the government revoked the Greenback law which ended Lincoln's debt-free, interest-free money. A new national banking act was enacted and all currency became interest-bearing, debt instruments, again....Just incase someone disagrees with the meme

Invictus ::

Smrekar1 je izjavil:


Nisem govoril o tebi, ampak če si se že našel v tem lahko obrazložiš zakaj namenjaš mnogokrat več časa za kritiko ZDA kot za kritiko Rusije, Kitajske, Irana, Sirije in denimo Alžirije skupaj.

Zato, ker so mi ti rednecksi uničili počitniške destinacije...

In ker ne maram divjega zahoda.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Smrekar1 ::

Poldi112 je izjavil:


Heh, morbidna obcesija. :)

V bistvu si bil tudi ti zaslužen za to, da sem si včeraj vzel čas in sestavil zgornji povzetek, saj vsakič, ko pade kritika na ZDA lažeš in potvarjaš zgoddovino. Nazadnje si še zagovajal Guantanamo kot povsem legit, saj se plačuje najemnina (iirc).


Tu imaš pogodbo o tem. Več sreče prihodnjič.

http://avalon.law.yale.edu/20th_century...

Zanimivo ane, kako podajanje gole zgodovine dojemaš kot grožnjo.
No, zdaj imam povzetek, ki ti ga bom linkal, ko boš spet potvarjal zgodovino v drugih temah, potem se bo pa vsak zase odločil, kdo ima bolj prav. Zgodovina ali propaganda.


Bi lahko prosim odgovoril na vprašanje? Zakaj tako fanatično nasprotovanje kolonializmu, ko naj bi ga izvajale ZDA in tako fanatično zagovarjanje kolonializma, ko ga nedvomno izvaja kak nasprotnik ZDA? Si vsaj plačan za to? Ta razlog spoštujem, veš.

dexterboy ::

Kaj, a Smreka zagovarja Guantanamo kot povsem legit?
OMFG, đizs... šta sve majka priroda ne rodi...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Smrekar1 ::

PrihajaNodi je izjavil:


The federal reserve was not in place yet in America when Lincoln was in office but It was tryinig to be implimented by the the banking cartel at the time. President Lincoln needed money to finance the Civil War, and the international bankers offered him loans at 24-36% interest. Lincoln balked at their demands because he didn't want to plunge the nation into such a huge debt. Lincoln approached Congress about passing a law to authorize the printing of U.S. Treasury Notes. Lincoln said "We gave the people of this Republic the greatest blessing they ever had - their own paper money to pay their debts..." Lincoln printed over 400 million "Greenbacks" (debt and interest-free) and paid the soldiers, U.S. government employees, and bought war supplies. The international bankers didn't like it and wanted Lincoln to borrow the money from them, so that the American people would owe tremendous interest on the loan. Lincoln's solution made this seem ridiculous. Shortly after Lincoln's death, the government revoked the Greenback law which ended Lincoln's debt-free, interest-free money. A new national banking act was enacted and all currency became interest-bearing, debt instruments, again....Just incase someone disagrees with the meme


Jup, tiskanje denarja za financiranje tekočih izdatkov (izven vojne, kjer je lahko manjše zlo) je odlična logika.






Zastonj denar brez posledic. Kaj gre lahko narobe?

https://www.irishtimes.com/news/new-cri...

Popolnoma nič. To je genialna rešitev vseh težav države. Samo natisniti more več denarja, ampak ji zli bankirji tega ne pustijo. Kao. Bimbo.

dexterboy je izjavil:

Kaj, a Smreka zagovarja Guantanamo kot povsem legit?


Zgoraj imaš pogodbo, lahko citiraš kaj v njej ni v redu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

Poldi112 ::

Smrekar1 je izjavil:


Bi lahko prosim odgovoril na vprašanje? Zakaj tako fanatično nasprotovanje kolonializmu, ko naj bi ga izvajale ZDA in tako fanatično zagovarjanje kolonializma, ko ga nedvomno izvaja kak nasprotnik ZDA? Si vsaj plačan za to? Ta razlog spoštujem, veš.


Nimam pojma o čem govoriš, tako da ponovno, a lahko dobim kakšen link do svojih trditev, kjer zagovarjam kolonializem?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Smrekar1 ::

Poldi112 je izjavil:


Nimam pojma o čem govoriš, tako da ponovno, a lahko dobim kakšen link do svojih trditev, kjer zagovarjam kolonializem?


Recimo tule si osvajalski pohod na sosednjo državo, izvirno 'širjenje demokracije', označil za "narodnoosvobodilni boj":

https://slo-tech.com/forum/t543795/p588...

Q.E.D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

Poldi112 ::

Itak :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

peburuchug ::

Poldi112 je izjavil:

Jaz sem levičar, ti pa bluziš. Totalitarizem zagovarjate desni.


Reče med napadom antife na "nacije".

Poldi112 ::

Ne vem, kaj točno mi hočeš povedati? Da nisem levičar, ker sem proti nacizmu?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Smrekar1 ::

Poldi112 je izjavil:

Ne vem, kaj točno mi hočeš povedati? Da nisem levičar, ker sem proti nacizmu?


Če se ne motim ti hoče povedati, da bi moral na operacijo, da ti odstranijo enega izmed dveh organov za merila. Podvojena merila so res precej zoprna hiba, tako da se nasvetu pridružujem.

peburuchug ::

Poldi112 je izjavil:

Ne vem, kaj točno mi hočeš povedati? Da nisem levičar, ker sem proti nacizmu?


Ne, kar sem hotel povedat je, da je komunizem pobil več balkancev kot pa fašizem in nacizem skupaj. Isto vaša levičarska multikulturna utopija ne vodi v nič drugega kot genocid belcev. Planet Južna Afrika, kjer naši čokoladni gospodarji zahtevajo da jim damo vse zastonj izključno zaradi naše barve kože.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Za naci blodnje si lahko odpreš svojo temo, pa tam razlagaš, kako v JAR pogrešaš aparthaid.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

peburuchug ::

Poldi112 je izjavil:

Za naci blodnje si lahko odpreš svojo temo, pa tam razlagaš, kako v JAR pogrešaš aparthaid.




Evo, tipičen komi odziv- čustvena degredacija pri soočenju z dejstvi. Belci zlobni, wakandowci nadljude, da o židih niti ne pišem :D
A lahko pokažeš eno čokoladno državo, kjer lahko preživijo brez financiranja s strani belega satana (tista plemena ki se preživljajo s kanibalizmom ne štejejo)?

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

@peburuchug
Sem že mislil klikniti predlagaj izbris, a potem sem pomislil, da je vendarle bolje, da se človeštvo zaveda, v kakšnega primitivca se lahko razvije homo sapiens.

Poldi112 ::

A, zato se nebele rase pojavijo šele po beli. Ker ne morejo preživeti brez bele roke, ki jih danes ohranja pri življenju? No, razen kanibalov, ki so ustvarili starodavne civilizacije na podlagi prehranjevanja z dojenčki. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

zmaugy ::

Smrekar1 je izjavil:

Mene samo zanima zakaj taka morbidna obcesija z ZDA in odkritim sovraštvom do vsega kar je povezanega z njimi? Jasno je, da v principu ne nasprotuješ kolonializmu, imperializmu ali čimerkoli drugemu, sicer ne bi branil drugih držav s sprevračanjem pozornosti na ZDA, ko govorimo o tem. Si morda za to plačan ali gre nemara za neko osebno zamero?


Zakaj se ljudje toliko ukvarjajo s početjem ZDA? Ker so ZDA najmočnejša in najpomembnejša država na svetu. Zato se manj ukvarjamo s Spodnjimi Dupleki sveta (razen če se z njimi slučajno ne ukvarjajo ZDA - takrat to postane pomembno).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

vostok_1 ::

Food for thought.

Od kadar je Skandinavija postala "progresivna" dejansko od nje ni več inovacij. Ko je bila še "šovinistična" pa je svetu kar nekaj zanimivih reči prinesla.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Poldi112 ::

Bolj plevel kot hrana, glede na to, da prvi Google link vrne
https://www.thelocal.se/20180307/innova...

Pa malo si offtopic.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

vostok_1 ::

Not all innovations are the same.

Nemčija je bila vodilna avto-moto proizvajalka pa jo je nascala neka redneck amerika.

Vrjetno so posodobili kak manj pomemben proces tu pa tam, najbrž nekaj s čimer se drugim ne da ukvarjat.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Poldi112 ::

Kot recimo električni tovornjak, pa filanje po cesti, o katerem smo brali zadnje tedne?

Tako da je počasi na mestu vprašanje - boš postregel s konkretnimi argumenti, ki bodo potrdili tvoje domneve? Ker v nasprotnem bom moral zaključiti, da zgolj širiš neke neutemeljene predsodke.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

vostok_1 ::

Električni tovornjak je Tesla že zdavnaj predstavila, če smo že pri tem. Tud električni avto je bil najprej v USA.
Tramvaji pa spet niso ravno top šit inovacija ali inovacija sploh.

Komot. Poglej okoli sebe in poglej kaj izvira iz USA oz. ima tam substantivno rojstvo.
Če ne drugega, brez Forda bi avtorevolucijo prestavili za kar nekaj let.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

dope1337 ::

vostok_1 je izjavil:

Če ne drugega, brez Forda bi avtorevolucijo prestavili za kar nekaj let.


Niti ne ... titula masovne proizvodnje avtomobilov sicer se vedno ostaja v ZDA. Bi pa bilo posteno, da bi pripadla osebi z imenom Ransom Eli Olds - Olds Motors, ki je 1904 v Lansingu, MI proizvedel 5000 enot avtomobilov. Najbrz, bi lahko sel tudi dlje, vendar ni bilo taksnega povprasevanja takrat.

Lahko bi diskutirali, kdo si zasluzi titulo, vendar se mi dozdeva, da si je zgodovina ze izbrala zmagovalca.

O sami kvaliteti ameriskih avtomobilov dandanes, pa raj ne bi ... 5 let sem se bil primoran voziti s temi samokolnicami na dnevni bazi (novi avtomobili - rentacar). Vazno, da ima vsak potnik 2 cup holderja, ostalo je zanemarljivo.

Ontopic - Razdrobljivost in neenotnost, predvsem evropskih drzav, je dala ZDA "the edge" pred konkurenti. Poleg tega niso imeli v zadnjih x letih vojne na svoji zemlji, ki bi jim potisnila razvoj v "kameno dobo". Iz 1. in 2. SV so potegnili vse kar se je dalo pokupiti ter unovcili znanje kot svoje + IT v 90ih.

Pred 1. SV smo bili Evropejci (predvsem predstavniki germanske ter romanske jezikovne skupine - slovanom je blo vec al manj cist vseeno, sam da je alko pa babe) veliko bolj gnusni imperialisti (Belgijski kralj Leopold II in njegov projekt Kongo mi pride prvo na misel). Se mi pa dozdeva, da sta obe SV pustili pecat na nasi mentaliteti glede osvajanja tujih ozemelj. Prebivalci ZDA, so ze malo pozabili, kako je, ko ti brez vesti ropajo in pozigajo domove ter posiljujejo zene/hcere.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

jype ::

vostok_1 je izjavil:

Če ne drugega, brez Forda bi avtorevolucijo prestavili za kar nekaj let.
Yup, dokler je bila Švedska polna nacistov, ni bilo kaj prida od nje.

vostok_1 ::

dope1337 je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Če ne drugega, brez Forda bi avtorevolucijo prestavili za kar nekaj let.


Niti ne ... titula masovne proizvodnje avtomobilov sicer se vedno ostaja v ZDA. Bi pa bilo posteno, da bi pripadla osebi z imenom Ransom Eli Olds - Olds Motors, ki je 1904 v Lansingu, MI proizvedel 5000 enot avtomobilov. Najbrz, bi lahko sel tudi dlje, vendar ni bilo taksnega povprasevanja takrat.

Lahko bi diskutirali, kdo si zasluzi titulo, vendar se mi dozdeva, da si je zgodovina ze izbrala zmagovalca.

O sami kvaliteti ameriskih avtomobilov dandanes, pa raj ne bi ... 5 let sem se bil primoran voziti s temi samokolnicami na dnevni bazi (novi avtomobili - rentacar). Vazno, da ima vsak potnik 2 cup holderja, ostalo je zanemarljivo.

Ontopic - Razdrobljivost in neenotnost, predvsem evropskih drzav, je dala ZDA "the edge" pred konkurenti. Poleg tega niso imeli v zadnjih x letih vojne na svoji zemlji, ki bi jim potisnila razvoj v "kameno dobo". Iz 1. in 2. SV so potegnili vse kar se je dalo pokupiti ter unovcili znanje kot svoje + IT v 90ih.

Pred 1. SV smo bili Evropejci (predvsem predstavniki germanske ter romanske jezikovne skupine - slovanom je blo vec al manj cist vseeno, sam da je alko pa babe) veliko bolj gnusni imperialisti (Belgijski kralj Leopold II in njegov projekt Kongo mi pride prvo na misel). Se mi pa dozdeva, da sta obe SV pustili pecat na nasi mentaliteti glede osvajanja tujih ozemelj. Prebivalci ZDA, so ze malo pozabili, kako je, ko ti brez vesti ropajo in pozigajo domove ter posiljujejo zene/hcere.



Saj si povedal sam. Zgodovina je izbrala zmagovalca. For a reason. Ne kitajska ne rusija nista dosegle take moči in priznanja.
Da. Nikakor ne opravičujem grozote, ki jih je USA naredila, ampak zgolj za primerjavo....boljševiki so pobili cirka 100 miljonov ljudi za svoj čas.

Definitivno sem bolj vesel, da je takrat zmagala ZDA in ne kdo drug.

Tud za nas bi bilo to bolje, ampak smo padli na drugo stran zavese.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1 je izjavil:

boljševiki so pobili cirka 100 miljonov ljudi za svoj čas.
In vendar izgubili vojno - pa ne proti ZDA.

vostok_1 je izjavil:

Definitivno sem bolj vesel, da je takrat zmagala ZDA in ne kdo drug.
ZDA niso zmagale hladne vojne.

vostok_1 je izjavil:

Tud za nas bi bilo to bolje, ampak smo padli na drugo stran zavese.
Ti si zgleda že malce dementen in ne veš, kaj so neuvrščeni.

vostok_1 ::

Neuvrščeni so bili bolj posmeha vredni in the grand scheme of things.

ZDA so defacto zmagale hladno vojno.

Pobit 100 miljonov neagresorjev je a pretty shitty move.
Mi pa je všeč, da si apologet stalinovih čistk.
It seems, you can still surprise me jype.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Združitev Rusije in Belorusije (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17526007 (12491) Pac-Man
»

Po Googlu sodelovanje s Huaweijem prekinjajo še druga podjetja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
10925531 (18861) GRT
»

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Procesorji
19847316 (40064) jype

Trumpov zid na meji (strani: 1 2 3 424 25 26 27 )

Oddelek: Problemi človeštva
1331113757 (81750) BigWhale

Več podobnih tem