» »

Poceni in dober rekuperator

Poceni in dober rekuperator

Rekuperator ::

Aha, v teh navodilih sem zasledil številke na 25. strani: https://www.aerauliqa.com/wp-content/up...
SURFACE CABLE (for one unit wiring):
H03VV-F ; H05VV-F2 X 0,5 ÷ 1,5 mm2
Torej dvožilni, kaj pa tale mm2?

Zgodovina sprememb…

davorkat ::

Jaz sem uporabil tak kabel, kot je naveden v navodilih, mislim da 0,5 ker je dovolj glede na minimalni tok, ki gre čez kabel (par W moči na 220V).

Naprav nisem povezal med sabo, ker pri našem tlorisu ni imelo smisla. Sem pa dal v kopalnico ventilator od istega proizvajalca (in isti izgled), ki ustvarja podtlak in vleče zrak iz vseh enot proti kopalnici.

Lonsarg ::

Pa si vezal tudi varovalko dodatno pred to povezavo? Ker 0,5mm2 niti slučajno ni dovolj za 10A varovalke (manjše pa se v sloveniji v glavne omarice ne daje).

Električarska osnova brez katere nimaš kaj šarit po elektriki je, da se kabel daje glede na omejitev varovalke (+ dolžino povezave), ne pa glede na porabo/omejitev naprave!

Rekuperator ::

Hvala za opozorilo.
Lahko potlej prosim za informacijo o ustreznem kablu, minimalen premer če se da.
Varovalka: C10
Razdalja med napravama: 7m

Invictus ::

1,5mm2
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

joegsm2000 ::

Saj z varovalko varuješ kabel in kot je Invictus napisal je za C10 varovalko 1.5mm2 kabel. Tudi sam imam namen nabavit tega quantum 150, sedaj je cena na amazon 265€. Rekuperator, kje si ga ti nabavil? A se dobi subvencija tudi ob samovgradnji?

davorkat ::

Sem preveril, kabel imam 2 x 0,75 mm2, zaenkrat še na 10A varovalki, vendar jo bom zamenjal z 4A.

Rekuperatorje sem kupil na amazon.de, decembra je bila akcijska cena 220€. Mislim, da je za subvencijo pogoj vgradnja s strani pooblaščene osebe.

AudioVideo ::

Ne vem od kot Lunosu takšne cene?

Kupim v tujini in prišparam za dopust, ko ne bo več Covida 19.

https://www.idealo.de/preisvergleich/Of...

feryz ::

Za 4 do 20 vatov rabite 1,5 mm2 kabel? Mama mia.
Ja če bo rekuperator 250 metrov stran.

Sicer kup laži. Kdor ga ne sliši, makar na najmanjši brzini, mora k uhologu, ker so ušesa očitno svoje odslužila.
Takisto glede nakladanja, da ne shladi prostora. Seveda ga, 100 procentna učinkovitost bi pomenila dovajanje ravno na pol ogretega zraka v prostor, glede na zunanjo temperaturo.

So pa res okrog 300 evrov. Fi 150, daljinec, medsebojno povezani, bla, bla.
In nekako delajo. Za kleti in pomožne prostore ok, za sobe in spalnice raje ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

Invictus ::

Lunos je pač zajahal eko val. In nabil cene. Zdaj se oglašujejo s 50% popusta.

Izračunaj si dobiček prej ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

johanblond ::

Lonsarg je izjavil:

Pa si vezal tudi varovalko dodatno pred to povezavo? Ker 0,5mm2 niti slučajno ni dovolj za 10A varovalke (manjše pa se v sloveniji v glavne omarice ne daje).

Električarska osnova brez katere nimaš kaj šarit po elektriki je, da se kabel daje glede na omejitev varovalke (+ dolžino povezave), ne pa glede na porabo/omejitev naprave!


Malo off vprašanje:
A ni tako da se da se v splošnem kabel daje glede na omejitev varovalke, razen v primeru ko gre žica na znanega končnega porabnika.
Npr na vse vtičnice se gleda omejitev varovalke, ker nikoli ne veš, če bo kdo namesto polnilca za telefon vključil sesalec.
Do stenske doze v eni oddaljeni sobi se gleda omejitev varovalke, naprej pa po "porabi".

In imaš potem sledeč scenarij, do doze imaš 16A varovalko in 2,5mm2 kabel, naprej imaš razpeljano dve vtičnici s 2,5mm2 (ker ne veš kaj bo priklopljeno, gledaš vedno varovalko), iz iste doze pa imaš speljan 1,5mm2 vodnik na stikalo in luč (pa ta 1,5 mm2 kabel varuje 16 A).

Zelo konkretno vprašanje, iz doze, ki ima dovod 2,5 mm2 in 16A varovalko, je na el. pogon rulete vezan 0,75 mm2 kabel (za moč motorja 200 W). Je to v redu vezano ali ne?

matobeli ::

Omejitve so za vgrajene vodnike, zdej ali je to vezano točno na vtičnice kamor lahko priklapljaš karkoli in so inštalacije z znanim končnim uporabnikom izvzete, pa res ne vem.

Gre se za zelo praktičen aspekt, če se ti stopijo žice nekje v steni med izolacijo in tam začne goreti je bistveno težje opaziti/gasiti požar oziroma, če že ni požara, vsaj zamenjati napeljavo, kot pa če se ti stopi žica do namizne svetilke.

Jaz mam tudi 0.75mm2 do zunanjih žaluzij, pa je to zmontiral (večji) proizvajalec, glede na to da večino zmontirajo poslovnim uporabnikom, kjer imajo projektante da so pozorni na take zadeve kot so ustreznost instalacij, bi rekel da so nardili pravilno.

T743 ::

Da shladi prostor je seveda dokazljivo, ampak gre za raven stopinje ali dveh skratka niti ne opaziš (če ne pogledaš na termometer) ne pri porabi energije ne pri občutku mraza, tudi to je res, da se ga sliši tudi na najnižji jakosti samo a je problem splanirati, da dela samo takrat ko te ni v prostoru?
Je pa tudi res da je zrak v prostorih sedaj vedno svež ter tudi vlage in posledično plesni ni, ob menjavi navadnih oken za nove ga je pač obvezno vgraditi, z luftanjem je tako, da čez dan ni problema, a ponoči to počne le redkokdo vlaga pa ure ne pozna...

barakus ::

V stari hiši imamo 4 dimnike, noben ni v uporabi. Kaj menite o ideji, da speljem odvod/dovod zraka 4 rekuperatorjem prek dimnikov? Napeljal bi cev za zrak po dimniku, bi lahko bili kakšni problemi s tem?

Invictus ::

Ne vem, če je moč ventilatorja dovolj velika v rekuperatorju, da ti bo potegnil zrak dol po dimniku ?!?!

Kako boš pa na vrhu dimnika zaključil?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

matobeli ::

V ta namen vzameš centralni prezračevalni sistem, cena okol jurja, amapk saj so 4 rekuperatorji tudi.

Posamezni ventilatorji zih ne bodo dovolj močni.

barakus ::

Ne vem točno kako bi to uredil, zato sprašujem kaj menite. Je pa hiša stara kamnita in je ne morem kar luknjati se bojim glede statike, zato bi uporabil dimnike za napeljavo. To s centralnim prezračevalnim sistemom se mi zdi zanimiva ideja, imate kakšne linke do takšnih sistemov?

Lonsarg ::

Centralni pri obstoječih zadevah pomeni kanalcke po stropih v sobah, da se razpele. Jaz sem to naredil v stanovanju in v lepe tanke vogalne skatlice poknavfal in zgleda fajn (nisem hotel celotnega stropa nižat). Za svež zrak imam tako navpično režo ob oknu ki je najbližje napravi (gre za blok in je bilo treba tko nardit, da na prvi pogled zgleda kot dodatek od okna). Slab zrak speljem kar v centralni prezračevalni dimnik mišljen za kuhinjske nape.

Ampak zaradi kavfanja v vseh sobah bo pač celo stanovanje gradbišče če se tega lotiš :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

damirj79 ::

Se lotiš pa industrial exposed ventilation dizajna..

matobeli ::

barakus je izjavil:

Ne vem točno kako bi to uredil, zato sprašujem kaj menite. Je pa hiša stara kamnita in je ne morem kar luknjati se bojim glede statike, zato bi uporabil dimnike za napeljavo. To s centralnim prezračevalnim sistemom se mi zdi zanimiva ideja, imate kakšne linke do takšnih sistemov?


mitsubishi ima dobre zadeve, kombiniraš lahko tud z klimo, maš avtomatiko, filtre...

praktično rabiš do vsakega prostora napeljat dva zračnika, dovod in odvod, fajn je da niso čist skupaj.

fujtajksel ::

Rekuperator je izjavil:

Tisti, ki ste v lokalni rekuperator dodali 3rd party ogljeni filter, ste ga dali pred ali za rekuperacijsko enoto?
Sem našel enega, ga moram še izrezati v krog, ampak že vidim, da je pri robovih rahlo drobljiv oziroma se malenkost cufa. Če ga dam na notranjo stran, torej proti ventilatorju, ni možno da bi kej vase potegnil in se kaj zapletel?
Filter, ki ga sami notri dodate, kako pritrdite na rekuperacijski valj? Ali samo "stoji" not?
Pa še to, kok so ti ogljeni filtri ponavadi debeli? Sem kupil enega ki ima cca 5-6mm debeline, kar se mi zdi dokaj malo...


Kako je s temi dodatnimi ogljenimi filtri, a to ne zaduši zračnega pretoka na nizkih obratih (v tihem režimu)?

Me ima da bi vgradil lokalni rekuperator za zračenje spalnice ponoči zaradi problema z vlago, bi moral bit tih. Pa je občasno problem s kadilci in instant juhicami v spodnjih nadstropjih.

Nisem zasledil nobenega ki bi imel originalno ogljen filter, glede hekanja pa sem malo skeptičen. Originalni kolikor vidim so G3 se pravi nad 10 um, za cvetni prah pa tak
https://www.emw.de/en/filter-campus/fil...
https://www.ksklimaservice.cz/en/classi...
http://iaqtechnology.eu/files/File/Tabl...

Znano mi je da imam v avtu "ta boljši" ogljeni filter, ki v praksi izgleda podobno kot običajen nagubani HEPA v sesalcu samo da je bolj črne barve ;) Se mi zdi da pretoka najbrž ne blokira bolj od navadnega. Težko rečem koliko bolj pomaga proti smradu, ker se ne da enostavno primerjat, neskončno učinkovit vem da ni.
Zraven je v avtu še IAQ senzor, ki ga je bilo treba enkrat zamenjat, originalen 400€ generičen pa 20€. Predpostavljam da bi se dalo to tudi v rekuperatorju uporabljat, pa še nisem kje zasledil?

Bali ::

zdravo, kaj bi priporocali za odvajanje odvecne vlage iz kopalnice, Lunos Silvento pride cca 400e naprej kar se mi zdi ogromno za navaden ventilator?

hvala in lp

Hikari ::

zehnder ventilator

Vetrpiha ::

DIY varianta je polipropilen plosca
88% ucinkovitost - za tiste ki ste sprasevali za ugodno DIY varianto

Druga je, da nabavis honeycomb iz kitajske za nekih 15eur po komadu.

slotechfan ::

Za moje pojme so ti enocevni rekuperatorji "zastarela tehnologija" sedaj se uporabljajo dvocevni sistemi, kakršne uporabljajo tudi v večjih prezračevalnih napravah...ne prihaja do mešanja umazanega in čistega zraka, tudi izkoristek rekuperacije je neprimerljivo večji in ni nihanja tlaka,.... lahko bi še in še našteval. Res, da je malo dražji od teh enocevnih, ki ste jih omenjali, ampak saj to kupiš in imaš desetletja in se ti hitro povrne ta razlika. Kolega je navdušen nad tem: www.averto.airdoo.si Povpraševanje pa lahko pošljete na rok.airdoo@averto.si Prijazen gospodič, ki vam uredi subvencijo, ter kolegu je podaril še napravo, ki mu prihrane pri ogrevanju sanitarne vode.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: fikus_ ()

schrack ::

Dobra reklama, imate 3 cevni sistem?

slotechfan ::

Tega pa žal ne vem, niti še nisem slišal. Jaz sem videl pri kolegu samo tega dvocevnega in je ogromna razlika, ko vstopiš v prostor.... bom pa vprašal tehnika v naslednjih dneh, ko mi pride svetovati kakšen sistem bi bil za mojo hišo najbolj optimalen. Jaz si ga bom dal predvsem sedaj, ko se začenja cvetni prah, saj sem alergičen nanj in njihovo prezračevanje poskrbi, da cvetni prah ne pride not. Lahko pa tudi povprašaš na mail, ki sem ga omenil zgoraj. Lp

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: fikus_ ()

PrimoZ_ ::

Lol, kero očitno reklamiranje :)

matobeli ::

Sej dvocevni so na tržišču že od pamtiveka. Mickin Lossnay recimo, pa sploh ni dražji od konkurence.

slotechfan ::

Ja jaz z veseljem povem svoje izkušnje, tudi če PrimoZ smatras kot reklamiranje... js sem bil presenečen ko sem bil na obisku pri kolegu, si nisem mislil da je taka razlika
Hvala matobeli za nasvet... ja saj če so dvocevni od pamtiveka... od kdaj so potem enocevni? tako da sploh ne razumem zakaj bi gledal enocevnega.... sem primerjal, vendar Lossnay, da ima specifikacije kot Airdoo 10, je bil Lossnay za skoraj 300e drazji :S sicer je bil centralni.. vendar meni bolj ustreza lokalni. Če vete za kaj boljšega kot AIRDO 10 mi prosim posljite. Gre pa se mi, da mi pridejo oni vgraditi, da je garancija in da imam aplikacijo v kateri ga lahko upravljam tudi na daljavo. (in seveda da ima filter za cvetni prah, ker sem alergičen)

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Groot ()

DarwiN ::

Dvocevni so praviloma precej glasnejši. Primerjam Lunosove in Blaubergove, enocevne proti dvocevnim, in je razlika okvirno 11-21db proti 24-34+++ db...

Koliko hrupa na 1 meter oz. 3 metre povzroča tale, ki ga vi prodajate, slotechfan? Ne najdem podatka.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

PrimoZ_ ::

Jaz nimam rekuperja, kolega pa ima lunosa.
Baje dela dobro, ni pa za v spalnico.

Ne vem pa kaj naj bi bil problem če gre skozi isto cev nekaj časa ven in potem noter.

DarwiN ::

Zračni tlak, Primož.. Predstavljaj si balon, v katerega 70 sekund pihaš, nato pa 70 sekund izpihuješ.. Balon se bo večal in manjšal, a ne? Betonska soba tega ne more. Soba se ne more večat in manjšat. Zatorej spremembe tlaka, kar ni najbolj optimalno niti zdravo, predvidevam.

Zato jih montirajo v parih na nasprotnih koncih prostora.. Eden piha not, drugi piha ven, nakar zamenjata vloge.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

fujtajksel ::

DarwiN je izjavil:

Zračni tlak, Primož.. Predstavljaj si balon, v katerega 70 sekund pihaš, nato pa 70 sekund izpihuješ.. Balon se bo večal in manjšal, a ne? Betonska soba tega ne more. Soba se ne more večat in manjšat. Zatorej spremembe tlaka, kar ni najbolj optimalno niti zdravo, predvidevam.

Zato jih montirajo v parih na nasprotnih koncih prostora.. Eden piha not, drugi piha ven, nakar zamenjata vloge.


V čem pa se kaže - počeni bobenčki, motnje ravnotežja, krvavenje iz nosa, trganje po kosteh?
Mislim, v letalih po vzletu zračni tlak zelo konkretno upade in lahko grdo bolijo ušesa.
Do kakšnih tlačnih razlik pride pri enocevnem sistemu v sobi npr 10-20m2, če soba sicer dihta?

l0g1t3ch ::

DarwiN je izjavil:

Zračni tlak, Primož.. Predstavljaj si balon, v katerega 70 sekund pihaš, nato pa 70 sekund izpihuješ.. Balon se bo večal in manjšal, a ne? Betonska soba tega ne more. Soba se ne more večat in manjšat. Zatorej spremembe tlaka, kar ni najbolj optimalno niti zdravo, predvidevam.

Zato jih montirajo v parih na nasprotnih koncih prostora.. Eden piha not, drugi piha ven, nakar zamenjata vloge.


Ko sem se jaz zanimal za lokalne rekuperatorje so mi že takoj povedali to, da jih potrebuješ v paru, idealno čimbolj narazen.

DarwiN ::

Ne vem, fujtaksel. Nisem znanstvenik niti strokovnjak. Ampak če ti ni mar in iščeš neke neoptimalne rešitve "za Ruse", potem lahko tudi kar okna odpreš 2x na dan in rešeno.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

l0g1t3ch ::

Pa razumem da soba se ne napihne kot balon ampak zrak uhaja pod vrati in recimo skozi odprtino za napo, npr jaz imam 150mm odvod za napo, pod vsakimi vrati je milimeter ali dva reže.
Močno dvomim, da bi zaradi tistega bogega ventilatorja v rekuperatorju kaj prida narastel tlak.
Nekaj je premikanje zraka, drugo je pa sposobnost ustvariti nadtlak.

PrimoZ_ ::

DarwiN je izjavil:

Zračni tlak, Primož.. Predstavljaj si balon, v katerega 70 sekund pihaš, nato pa 70 sekund izpihuješ.. Balon se bo večal in manjšal, a ne? Betonska soba tega ne more. Soba se ne more večat in manjšat. Zatorej spremembe tlaka, kar ni najbolj optimalno niti zdravo, predvidevam.

Zato jih montirajo v parih na nasprotnih koncih prostora.. Eden piha not, drugi piha ven, nakar zamenjata vloge.


Ventilator ne more narediti nekega omembe vrednega nad/pod tlaka.
Sploh pa nobena hiša ne bo 100% tesna, imaš vsaj odvod za napo. Z eno samo enoto imaš kvečjemu slab učinek, ne pa da bi imel nek škodljiv nadtlak.

DarwiN ::

Jah, zdravje, počutje na dolgi rok. Odločajo detajli. Eni ljudje denimo sedijo cele dneve za računalnikom in če imajo monitor 10-20 cm previsoko, bo določen odstotek teh ljudi v roku 10-20 let razvil kronične bolečine v vratu. Boš rekel, kakšen vpliv neki naj bi imelo teh usranih 10-20cm neoptimalne višine zaslona? Ampak shit happens na dolgi rok. Detajli!

Podobno je tukaj s tlakom, ko je človek cele dneve oz. desetletja v takšnem prostoru. Sicer ni nič hudo narobe. Ampak zadeva pač ni optimalna. Zato jih montirajo v parih, da nebi 0.01% uporabnikov razvilo glavobole 15 let kasneje, ali whatever.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

PrimoZ_ ::

Gre za ventilator, ta ne bo naredil nobenega zaznavnega nadtlaka. Pa tudi če bi imel namesto ventilatorja nekaj kar zares lahko dela nadtlak, bi višek zraka uhajal ven skozi npr. odprtino za napo. Vrata med prostori pa tudi ne tesnijo.

Če ne montiraš v paru kvečjemu dosežeš to, da sploh nimaš nobenega efekta.

slotechfan ::

Zdravo DarwiN... no me veseli, da nekdo ki razume stvari tehnološko...(če bi prodajal, ne bi sedaj kupoval čim boljšega rekuperatorja in zbiral mnenja :D)
sem našel na njihovi spletni strani glasnost 33db https://www.airdoo.si/stran/11/airdoo-10
To ni neki moteči zvok ki ga bi slišal... lahko ga bi na primer ja ko greš spat če ga imaš v spalnici... vendar imajo aplikacijo v kateri si lahko nastavim npr. da grem spat ob 23h... ga izključuim in nastavim da se prižge čez 2h in da ne deluje s polnimi obrati... tak da ga potem ko spiš ne moreš slišati, zaspiš pa v čisti tišini :)
ZAKAJ SE NISEM ODLOČIL ZA ENOCEVNI? Kot si omenil nihanje tlaka je in to zagotovo na dolgi rok ni dobro.
PrimoZ: kot si dal na primer letalo.. letalo ima sistem za uravnavanje tlaka...
IN GLAVNI RAZLOK REKUPERACIJA! ali se to sploh lahko imenuje rekuperacija v enocevnem sistemu? Topel zrak, ki gre ven skozi cev segreva materjal v cevi in ko se obrne ventilatorje in gre zrak noter, se bo res da segrel... vendar po mojem mnenju bo to delovalo samo par sekund... saj se bo materjal v cevi hitro ohladil in ga nima več kaj greti....
pri tem dvocevnem airdoo pa je notri jedro iz kvalitetnih materjalov, ki skoz izmenjajoče topel zrak greje hladni ki gre not...
Po moji logiki se te dve tehnologiji oz izkoristka ne moreta primerjati?

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Groot ()

floyd1 ::

DarwiN je izjavil:

Jah, zdravje, počutje na dolgi rok. Odločajo detajli. Eni ljudje denimo sedijo cele dneve za računalnikom in če imajo monitor 10-20 cm previsoko, bo določen odstotek teh ljudi v roku 10-20 let razvil kronične bolečine v vratu. Boš rekel, kakšen vpliv neki naj bi imelo teh usranih 10-20cm neoptimalne višine zaslona? Ampak shit happens na dolgi rok. Detajli!

Podobno je tukaj s tlakom, ko je človek cele dneve oz. desetletja v takšnem prostoru. Sicer ni nič hudo narobe. Ampak zadeva pač ni optimalna. Zato jih montirajo v parih, da nebi 0.01% uporabnikov razvilo glavobole 15 let kasneje, ali whatever.

Malo pretiravate. Potem se tudi ne bi smeli voziti v avtu z vklopljenim prezračevanjem. Govorimo o 15cm cevki z ventilatorjem relativno majhne moči, ki piha v prostor (ali iz njega), z volumnom ohoho avto kabin. Ob vremenskih spremembah tlak zunaj verjetno bolj niha, kot to.

slotechfan ::

aja pa še to sem pozabil... pri enocevnem potuje umazani in čisti zrak po isti poti... torej prihaja tudi do mešanja oz. kontaminacije...umazanega in svezega zraka... priporočila NIJZ IN WHO so da morata biti ločeni cevi za umazan in sveži zrak (zaradi virusev) seveda je to za javne prostore... doma lahko ima kdor koli kar mu srce poželi... vsak pa ve kaj je najboljse za njega.

lunos pa vgrajuje v paru tudi zaradi tega ker DRUGAČE NE DOBI STRANKA SUBVENCIJE EKO SKLADA ker v zakonu piše, da mora istočasno potovati zrak ven in not... in oni so tak to zdaj "našvinglali" hahah da delujeta kontra, ko en vpihava zrak ga drugi izpihava... nato se zamnjata vlogi... torej predstavljaj si zrak kako potuje... malo ga vleče v eno stran potem spet v drugo... kakšno kroženje zraka je to? ali bolj mešanje?drugače stranka ne dobi subvencije.... pri dvocevnih lahko imaš samo enega in dobiš subvencijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Groot ()

PrimoZ_ ::

Kaj zdej to nek circlejerk prodajalcev rekuperatorjev :D

Vetrpiha ::

Poceni rekuperator:
Polipropilenske plošče s 3milimeterskimi prekati, med vsako ploščo daš aluminijasto ploščo.
Strošek z okvirjem je kakih 60eur.
8x ventilator = 100eur
8x mcu = 20 eur
8x napajalnik = 25 eur
Filter aktivni ogljik cca 20eur
Drugi filtri cca 50eur.

Ostanejo samo še jaški oz. Čreve.

PS Polipropilen uporablja eden izmed Kanadskih? Proizvajalcev,
3mm široke prekate priporoča vodilni evropski proizvajalec industrijskih rekuperatorjev, aluminijasto plast med prekati oziroma polnilo priporoča znanost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vetrpiha ()

PrimoZ_ ::

A ima 2 cevi?
Sicer ti bo škodila sprememba tlaka :)

Vetrpiha ::

Dvocevni sistem seveda

koyotee ::

slotechfan je izjavil:

Zdravo DarwiN... no me veseli, da nekdo ki razume stvari tehnološko...(če bi prodajal, ne bi sedaj kupoval čim boljšega rekuperatorja in zbiral mnenja :D)
sem našel na njihovi spletni strani glasnost 33db https://www.airdoo.si/stran/11/airdoo-10
To ni neki moteči zvok ki ga bi slišal... lahko ga bi na primer ja ko greš spat če ga imaš v spalnici... vendar imajo aplikacijo v kateri si lahko nastavim npr. da grem spat ob 23h... ga izključuim in nastavim da se prižge čez 2h in da ne deluje s polnimi obrati... tak da ga potem ko spiš ne moreš slišati, zaspiš pa v čisti tišini :)
ZAKAJ SE NISEM ODLOČIL ZA ENOCEVNI? Kot si omenil nihanje tlaka je in to zagotovo na dolgi rok ni dobro.
PrimoZ: kot si dal na primer letalo.. letalo ima sistem za uravnavanje tlaka...
IN GLAVNI RAZLOK REKUPERACIJA! ali se to sploh lahko imenuje rekuperacija v enocevnem sistemu? Topel zrak, ki gre ven skozi cev segreva materjal v cevi in ko se obrne ventilatorje in gre zrak noter, se bo res da segrel... vendar po mojem mnenju bo to delovalo samo par sekund... saj se bo materjal v cevi hitro ohladil in ga nima več kaj greti....
pri tem dvocevnem airdoo pa je notri jedro iz kvalitetnih materjalov, ki skoz izmenjajoče topel zrak greje hladni ki gre not...
Po moji logiki se te dve tehnologiji oz izkoristka ne moreta primerjati?


Torej stvar, ki nam jo hočeš na vsak način prodati je nekakšen perpetuum mobile?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

slotechfan ::

koyotee je izjavil:

slotechfan je izjavil:

Zdravo DarwiN... no me veseli, da nekdo ki razume stvari tehnološko...(če bi prodajal, ne bi sedaj kupoval čim boljšega rekuperatorja in zbiral mnenja :D)
sem našel na njihovi spletni strani glasnost 33db https://www.airdoo.si/stran/11/airdoo-10
To ni neki moteči zvok ki ga bi slišal... lahko ga bi na primer ja ko greš spat če ga imaš v spalnici... vendar imajo aplikacijo v kateri si lahko nastavim npr. da grem spat ob 23h... ga izključuim in nastavim da se prižge čez 2h in da ne deluje s polnimi obrati... tak da ga potem ko spiš ne moreš slišati, zaspiš pa v čisti tišini :)
ZAKAJ SE NISEM ODLOČIL ZA ENOCEVNI? Kot si omenil nihanje tlaka je in to zagotovo na dolgi rok ni dobro.
PrimoZ: kot si dal na primer letalo.. letalo ima sistem za uravnavanje tlaka...
IN GLAVNI RAZLOK REKUPERACIJA! ali se to sploh lahko imenuje rekuperacija v enocevnem sistemu? Topel zrak, ki gre ven skozi cev segreva materjal v cevi in ko se obrne ventilatorje in gre zrak noter, se bo res da segrel... vendar po mojem mnenju bo to delovalo samo par sekund... saj se bo materjal v cevi hitro ohladil in ga nima več kaj greti....
pri tem dvocevnem airdoo pa je notri jedro iz kvalitetnih materjalov, ki skoz izmenjajoče topel zrak greje hladni ki gre not...
Po moji logiki se te dve tehnologiji oz izkoristka ne moreta primerjati?


Torej stvar, ki nam jo hočeš na vsak način prodati je nekakšen perpetuum mobile?


Jaz kupujem in ne prodajam. Ta rekuperator sem videl pri kolegu, ki ga je kupil in me je navdušil, da sem tudi sam poslal povpraševanje. Po pregledu trga pri nas nisem našel kakšnega z boljšimi parametri za podobno ceno, zato sem tudi delil svoje mnenje, da vidim, če ima kdo še kakšen boljši lokalni sistem doma, drugače vgradim tega.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Groot ()

fujtajksel ::

PrimoZ_ je izjavil:

Gre za ventilator, ta ne bo naredil nobenega zaznavnega nadtlaka. Pa tudi če bi imel namesto ventilatorja nekaj kar zares lahko dela nadtlak, bi višek zraka uhajal ven skozi npr. odprtino za napo. Vrata med prostori pa tudi ne tesnijo.

Če ne montiraš v paru kvečjemu dosežeš to, da sploh nimaš nobenega efekta.


Ne vem če je to tako enostavno rečt, čeprav tudi neka huda znanost ne more bit (potreben volumen menjave zraka, karakteristika ventilatorja, plinska enačba). Npr pri napi se že "na uč" konkretno pozna, da bolje vleče, ko odprem okno, čeprav zaprta okna niso čisto diht. Za manjši ventilator so mogoče špranje že dovolj velike? Me konkretno zanima, kako je s tem za neko spalnico ponoči (nizki decibeli). Ne verjamem, da bi komaj slišen ventilator naredil hud podtlak/nadtlak, čeprav je očitno da pri zrakotesni sobi brez podtlaka/nadtlaka ne gre (razen če bi imel skozi eno luknjo dve cevi). Je pa najbrž potem mogoče zračenje preslabo? Me zanima če ima kdo kakšne bolj konkretne podatke.
Kombinacija dveh me ne zanima, vrata še itak dovolj slabo zvočno izolirajo in enostaven zračnik bi še poslabšal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
928597 (1106) bomber111
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10223587 (2963) edi123
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34865083 (5280) edi123
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423161 (2357)          
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210966 (9686) fosil

Več podobnih tem