» »

Biti vegan

Biti vegan

««
15 / 23
»»

mihaf ::

Okapi je izjavil:

Imaš pa tudi drugačne primere. Si zelo veren. Tvoja vera ne dovoljuje svinjine. Otrok pride v stik s tem mesom in želi to jesti. Kaj boš kot starš storil?
Kako misliš drugačen? To je čisto enak problem. Veganstvo je "religija".


Ok, drug primer. Tvoj otrok po spletu okoliščin poskusi meso podgane. Pride do tebe z idejo, da mu to pripraviš. Kaj boš naredil?
Ne gre za "religijo", gre za kulturne navade.

Unknown_001 ::

mihaf je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

mihaf je izjavil:


Tretji primer. Moji starši so kuhali vsaj tri jedi, ki so bile meni zelo zanič, ostali člani družine pa so to z veseljem jedli. Tudi v šoli so bila kosila, ki so bila ogabna. To je bil čas, ko se celotno vesolje še ni vrtelo okoli otrok. Bila je izbira - pojej ali bodi lačen. Sem pojedel. In tudi preživel.


Se pravi, če si ti "trpel" morajo tudi ostali, da bo pravica na svetu.


"Trpel" sem tudi takrat, ko sem moral biti ob 20.00 doma, jaz pa bi se še potepal. Pa takrat, ko me niso pustili na žur, pa ko so mi težili, da moram pospraviti sobo. Ja, z vidika današnjih otrok sem veliko trpel, res. Se ti ne zdi, da vsaka vzgoja vsebuje "trpljenje"?


Ne, to ni trpljenje, ampak tvoje podoživljanje teh prebliskov preteklosti mi daje občutek da nisi bil ravno srečno dete. Zato izraz "trpljenje". Kaj, da misliš da ostali pa nismo tega dali skozi?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

frudi ::

Okapi je izjavil:

Imaš pa tudi drugačne primere. Si zelo veren. Tvoja vera ne dovoljuje svinjine. Otrok pride v stik s tem mesom in želi to jesti. Kaj boš kot starš storil?
Kako misliš drugačen? To je čisto enak problem. Veganstvo je "religija".

Uživanje mesa je prav toliko religija, kot veganstvo. Morda je boljši izraz ideologija. Edini razlog, da mesojedstva ne vidiš kot takšnega je ta, da je povsem normalizirana ideologija. V resnici je pa prav toliko izbira in prav toliko ideološko, kot veganstvo.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

NikolormousB ::

Dejstva ostajajo:
- DHA iz rastlinskih virov dobiš 0,5%, nekje tam- moški še manj. Nekje tukaj je cifra za ženske, ki imajo višjo pretvorbo.
- Študije kažejo, da imajo vegani nižje vrednosti DHA
- Učinke etc. si poglej sam.
- Po drugi strani nam hrana živalskega izvora ponuja DHA v obliki ki jo mi uproabimo brez problemov


Učinke sem si pogledal. Nižje vrednosti DHA nimajo negativnih učinkov pri veganih. To je bottom line, ne glede na to kako želiš spinat raziskave in kako dolgo se dereš, da je pretvorba ALA -> DHA samo 0,5%.

Zarad mene je lahko 0,2% al pa 123%. Bistvo je, da telo dobi kar potrebuje.

Ok...priporočali so, da ljudje začnejo jesti manj rdečega mesa. To so tudi storili. Srčno-žilne bolezni, diabetes, demenca, alzheimer (diabetes tipa 3) etc. vse v močnem porastu. Ja nekaj tu ni ok.


Ja, tvoje sklepanje ni OK. Količina zaužitega mesa ni edini kriterij.

Polek RDA prehranska piramida priporoča tudi (oz po tvoje STROKA PRAVI), da ješ nekaj mesa, rib in mlečnih izdelkov. Ti jih ne.


Ne pa ne. Stroka pravi, da je hrana rastlinskega izvora OK. Prehranska piramida samo navaja nekaj primerov živil.

Primera za vse faze razvoja? Morda je primerna oz. bom rekel zadovoljiva, če je pravilno formulirana in paziš na pomanjkljivosti. Vsekakor pa ni optimalna!


Glede na podatke, ki jih imamo, je bistveno boljša od tipične zahodnjaške prehrane. Optimum se sicer lahko doseže na več načinov. Ustrezno načrtovana prehrana rastlinskega izvora je lahko optimalna, hkrati pa najmanj obremenjuje okolje.

Onesnaževanje? Saj sem ti pokazal da industrija agrikulture (kmetijstvo, živinoreja etc) prispeva le 9% toplogrednih plinov od vseh industrij...torej živinoreja recimo skupno tam 6%, če smo "radodarni". pustimo ostalih 94%, z izboljšanjem teh 6% bomo rešili svet!
To, da je industrijska živinoreja slaba pa se strinjamo vsi. Ampak kot sem ti tudi demostriral je tudi gojenje rastlin lahko slabo za okolje - in v industrijski obliki to tudi je.


Ja, gojenje rastlin slabo vpliva na okolje, ampak bistveno manj slabo kot živinoreja. 6% zmanjšanje toplogrednih plinov je OGROMNO.

A ostale oblike onesnaževanja namenoma ignoriraš? Onesnaženost z antibiotiki? Izsekavanje gozdov, izčrpavanje vodnih virov itd?

kingsix ::

@mihaf - Hvala za izčrpen odgovor

Da, sem tudi ciljal na otroke, ampak bolj na to, da preden greš vegan se pozanimaj glede prehrane in njenih pomanjkljivosti, da jih lahko nadomestiš
Tukaj pa imamo ene par ljudi, za katere je veganska hrana optimum in ni potrebno na nič paziti oz ni potrebnih opozoril.
Potem pa dobiš nezdrave vegane z raznimi pomanjkanji - videl velikokrat.

Da se vrnem na otroke:
Da, določene stvari jim je potrebno "vsiliti". Jaz npr. svojemu nisem/nobem vsilil vere, čeprav so vsi v družini krščeni.
Prav tako se ne bo držal otrok mojih prehranjevalnih navad (manj OH), v vrtcu/šoli etc. bo jedel kar pač bo.
Doma bo prav tako dobil kaj takega, ki jaz nebi jedel. Tudi če bi bil vegan, ga prav gotovo ne bi silil da bi bil vegan.
Vem preveč o prehrani, da bi izvajal na njem to kar jaz ali veganstvo. Zakaj stvari "dodajat"/nadomeščat, če lahko preprosto je polno hrano in dobi hranila tako? Nima smisla.

Sedaj pa nazaj na religiozne-vegi-fanatike, ki se jim znanost smeji in jih sploh ne jemlje resno...

jype je izjavil:


kingsix je izjavil:

A meniš, da je veganska prehrana optimalna za človeka v vseh fazah razvoja in da lahko karkoli živalskega izvora nadomestiš z boljše verzijo, ki je rastlinskega izvora?
Seveda je optimalna.


frudi je izjavil:


Veganska prehrana je vsaj enako primerna za človeka v vseh fazah razvoja, kot živalske proizvode vključujoča prehrana. Karkoli živalskega izvora se lahko nadomesti z vsaj enako dobro rastlinsko alternativo
To je vse, kar briga vegane. Brez živalskih proizvodov se da živeti vsaj enako zdravo. In to pomeni, da je uživanje živalskih izdelkov, vsaj za večino ljudi v razvitem svetu, zgolj stvar izbire in ne nuje.
Kaj je bolj 'naravno', kako in zakaj so se prehranjevali naši predniki in podobne distrakcije, so ob tem povsem nepomembne in so zgolj poskus opravičevanja uživanja živalskih izdelkov.


dice7 je izjavil:

To velja za vse nacine prehranjevanja.


Sam sem skozi celotno temo navajal za svoje trditve študije za kar ste tudi sami pozivali. Od vas sem dobil le eno, za katero se je zikazalo, da je vegan-avtor vzel popolnoma iz kontaksta in se pravzaprav zlagal.

Sedaj pa daje vi enkrat podat znanstvene raziskave, ki potrjujejo, da prelevanca pomanjkanja mikronutrientov (jih bom navedel v nadaljevanju) ni bolj pogosta pri veganih kot vse-jedcih.
Torej - vi izjavljate, da pri veganih, napram vse-jedcih, ni bolj prelevantno pomanjkanje oz. so vrednosti znižane kateregakoli od naslednjih mikrohranil:
- vitamin b12
- vitamin d
- DHA
- Kalcij
- Iodine
- Vitamin A
- Vitamin K
- Železo
- Cink
- Aminokisline (kreatin, taurin)
- Choline

Prosim za znanstvene raziskave, ki potrjujejo, da pomanjkanje teh mikrohranil ni pri veganih prav nič bolj pogosto kot pri vse-jedcih.
Nokler ne navedete znanstevnih raziskav za vsakega od tega mikronutrientov nebom več objavljal v tej temi in jo zame smatram za zaključeno.
Z ignoranco se pač ne mislim ukvarjat.

janex ::

frudi je izjavil:


Uživanje mesa je prav toliko religija, kot veganstvo.


LOL. Populacija vegistana ne bo imela ravno kakšne uspešne prihodnosti. Kokakola pa solata.

Your “Healthy” Diet Could Be Quietly Killing Your Brain

Smrekar1 ::

frudi je izjavil:


Vidva se ukvarjata predvsem s slamnatimi možmi in logičnimi zmotami. Predvsem s trditvijo da ker se menda nekoč ni dalo preživeti brez uživanja mesa, to nekako danes upravičuje nadaljnje klanje živali.

Kar trdimo v tej temi je:
1. da imamo ljudje prebavni sistem, ki vse potrebne hranilne snovi zna izvleči tako iz povsem rastlinske kot iz povsem živalske prehrane
2. da naši predniki niso jedli mesa, ker njihova telesa ne bi znala pridobiti vsega potrebnega iz rastlinske hrane, ampak ker je bodisi rastlinske hrane v danem okolju bilo premalo oziroma ker je meso omogočilo lažje in hitrejše nabiranje potrebne količine kalorij in nutrientov za preživetje
3. to nima nobene veze s tem, ali je danes še vedno moralno ubijati živali za prehrano

Komot lahko meso recimo zamenjaš s krznom. Naši predniki marsikje ne bi mogli preživeti nizkih temperatur brez oblačenja v kože in krzno ubitih živali. Pa nikomur na kraj pameti ne pade, da bi s tem skušal dandanes upravičevati pridelovanje in nošenje pravega krzna.


Točka 1. je zelo sporna do napačna za >99% ljudi. Točka 2. tudi. Poleg tega je pri hrani še to, da zavoljo zdravja lahko krzno povsem primerno nadomestimo z alternativami, kar za hrano ni enoznačno jasno. Stvari lahko nadomestimo do te mere, da ne ogrožajo zdravja odraslega človeka. To je edino, kar je dokazano. Iz tega fanatični vegani potem zaključijo, da je veganska prehrana primerna za človeka v vseh življenjskih obdobjih in da je to najbolj primerna prehrana za človeka.

To je, milo povedano, smešno.

Okapi ::

frudi je izjavil:

Okapi je izjavil:

Tisti, s katerimi se midva ukvarjava, so samooklicani vegani, ki delajo "reklamo" za veganstvo v tej temi. Z drugimi se ne ukvarjava. Kregaj se torej z njimi, ne z nama.;((

Vidva se ukvarjata predvsem s slamnatimi možmi in logičnimi zmotami. Predvsem s trditvijo da ker se menda nekoč ni dalo preživeti brez uživanja mesa, to nekako danes upravičuje nadaljnje klanje živali.

Kar trdimo v tej temi je:
1. da imamo ljudje prebavni sistem, ki vse potrebne hranilne snovi zna izvleči tako iz povsem rastlinske kot iz povsem živalske prehrane
2. da naši predniki niso jedli mesa, ker njihova telesa ne bi znala pridobiti vsega potrebnega iz rastlinske hrane, ampak ker je bodisi rastlinske hrane v danem okolju bilo premalo oziroma ker je meso omogočilo lažje in hitrejše nabiranje potrebne količine kalorij in nutrientov za preživetje
3. to nima nobene veze s tem, ali je danes še vedno moralno ubijati živali za prehrano

Komot lahko meso recimo zamenjaš s krznom. Naši predniki marsikje ne bi mogli preživeti nizkih temperatur brez oblačenja v kože in krzno ubitih živali. Pa nikomur na kraj pameti ne pade, da bi s tem skušal dandanes upravičevati pridelovanje in nošenje pravega krzna.
Ne laži. V tej temi trdite, da je vegetarijanstvo naravno stanje človeka in da so bili ljudje izvorno vegetarijanci, ter s tem utemeljujete svojo tezo, naj bi lahko vsi ljudje sedaj postali vegetarijanci.

Nekateri pa vam razlagamo, da je ta teza navaden BS.

Živali za meso lahko rediš tudi na njim prijazen način, in jih pobijaš na način, ki jim ne prizadene nobenih muk. Lahko jih tudi sploh ne pobijaš, ampak samo uporabljaš njihove proizvode (mleko, jajca, volno ...).

D3m ::

janex je izjavil:

reeves je izjavil:


jype :: danes, 10:32:30

Partnerka ne kupuje mesa - skuha pa ga, ko ga prinesejo sorodniki (seveda rečemo, da ga ni treba nosit, ker ga ne jemo, a slovenska kultura žal ne deluje tako, da bi to upoštevali).


:)):)):))
Kako poznano mi je tole. Pride žlahta, ne, ne, ne, saj ni treba. Mi tega sploh ne jemo. Mi zagovarjamo (ne pa prakticiramo) veganski način prehranjevanja. Ko pa obrnejo hrbet, pa navali na meso, namesto da bi ostal na svojem prepričanju in meso pripravil ali dal kakšnemu npr. lačnemu beguncu.



A ni jype na Švedskem? No, saj Švedi so znani po svoji nestrpni rasko/kulturno/prehrambeni ideologiji. Očitno jype laže, kar pa je OK, ker koran to odobrava.




http://www.snopes.com/swedish-police-br...
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

Okapi ::

mihaf je izjavil:

Okapi je izjavil:

Imaš pa tudi drugačne primere. Si zelo veren. Tvoja vera ne dovoljuje svinjine. Otrok pride v stik s tem mesom in želi to jesti. Kaj boš kot starš storil?
Kako misliš drugačen? To je čisto enak problem. Veganstvo je "religija".


Ok, drug primer. Tvoj otrok po spletu okoliščin poskusi meso podgane. Pride do tebe z idejo, da mu to pripraviš. Kaj boš naredil?
Ne gre za "religijo", gre za kulturne navade.
Pač mu razložiš, da to ni ravno običajna jed. Lahko mu recimo predlagaš polhe, kot primerno in kulturno sprejemljivo alternativo.

Ali pa mu predlagaš kitajsko jed treh cvilov.>:D
http://www.dailymail.co.uk/news/peoples...

frudi je izjavil:

Okapi je izjavil:

Imaš pa tudi drugačne primere. Si zelo veren. Tvoja vera ne dovoljuje svinjine. Otrok pride v stik s tem mesom in želi to jesti. Kaj boš kot starš storil?
Kako misliš drugačen? To je čisto enak problem. Veganstvo je "religija".

Uživanje mesa je prav toliko religija, kot veganstvo. Morda je boljši izraz ideologija. Edini razlog, da mesojedstva ne vidiš kot takšnega je ta, da je povsem normalizirana ideologija. V resnici je pa prav toliko izbira in prav toliko ideološko, kot veganstvo.
Zakaj se delaš neumnega? Ker sem prepričan, da se čisto dobro zavedaš, da uživanje raznolike hrane, ki vključuje tudi hrano živalskega izvora, pa res je naravno stanje človeka, brez vmešavanja kulture in vere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

gus5 ::

Okapi je izjavil:

gus5 je izjavil:

Pri mesojedih je razmerje med dolžino prebavnega traka in trupom med 3 in 6, pri rastlinojedih pa med 10 in 12. Ergo, človek tudi po tem kriteriju – sploh ne edinem – sodi med rastlinojede.
Ti pač očitno nisi dovolj brihten, da bi razumel, da morajo biti prebavila vsejedih živali, vključno s človekom, prilagojena tudi na prebavo rastlinske hrane. Drugače preprosto ne moreš biti vsejed. Manjkajo pa vsejedom ključne prilagoditve, ki rastlinojedcem omogočajo, da preživijo izključno z rastlinsko hrano (recimo prežvekovalski želodec).
Tudi ljudje lahko živijo izključno od hranil rastlinskega izvora. Drži, da človeški organizem lahko prebavi tudi meso oz. mesne produkte, a to isto velja tudi za druge rastlinojede vrste. Nekateri živinorejci (kljub prepovedi) svoje prežvekovalce hranijo s krvno-kostno moko. Mar to pomeni, da krave sodijo v skupino mesojedih živali? Ne. Tudi človek ne, kljub temu da lahko uživa (surovo) meso. A takšno početje je za človeka tvegano. Kot rečeno, pripadniki človeških vrst (sapiens, erectus, habilis) ne posedujejo anatomskih/fizioloških atributov, ki bi jim omogočali (varno) 'pridelovanje' (npr. lovljenje) in uživanje mesa. Brez tehnoloških naprav in ognja so (bili) obsojeni na vegetarijanstvo/veganstvo. Šele tehnološki razvoj in uporaba ognja sta (pra)ljudem omogočila relativno varno 'pridelavo' in uživanje mesa. 'Naravni človek' (brez tehnologije in ognja) je predvsem rastlinojeda žival, meso uživa priložnostno in z nemalo dozo tveganja.

kingsix je izjavil:

Potem mu razložim, da sem proti industrijski živinoreji in večino mesa kupmi lokalno/bio etc. Vegan reče, ja da to pa res nebo pomagalo.
Potrebe pridelave 'industrijskih krav' se verjetno ne razlikujejo bistveno od potreb pridelave 'bio-krav'. Rečeno drugače: v proizvodnjo enega (industrijskega ali bio) zrezka je 'investiranih' približno 1550 litrov vode, v porcijo zelenjave pa 32 litrov. In proizvodnja 1 kg mesa v ozračje sprosti 65-krat več CO2 kot proizvodnja 1 kg krompirja. Kultura mesojedih je breme za naravo in je tudi neekonomična.

NikolormousB ::

Zakaj stvari "dodajat"/nadomeščat, če lahko preprosto je polno hrano in dobi hranila tako? Nima smisla.


Zato, ker jih sodoben način življenja ne zagotavlja v dovolj veliki meri. Zato dojenčki dobijo D3 kapljice, ko pridejo iz porodnišnice, kasneje AD3 (oboje se dobi le na recept btw). Zato v sol dodajamo jod, v moko B1, železo...

Se ti ne zdi malo hinavsko izpostavljat B12 (ki ga btw dobiš tudi kot dodatek rastlinskim mlekom in nekaterim drugim živilom rastlinskega izvora), hkrati pa se zanašaš na cel kup dodatkov v hrani?


Torej - vi izjavljate, da pri veganih, napram vse-jedcih, ni bolj prelevantno pomanjkanje oz. so vrednosti znižane kateregakoli od naslednjih mikrohranil:
- vitamin b12
- vitamin d
- DHA
- Kalcij
- Iodine
- Vitamin A
- Vitamin K
- Železo
- Cink
- Aminokisline (kreatin, taurin)
- Choline

Prosim za znanstvene raziskave, ki potrjujejo, da pomanjkanje teh mikrohranil ni pri veganih prav nič bolj pogosto kot pri vse-jedcih.
Nokler ne navedete znanstevnih raziskav za vsakega od tega mikronutrientov nebom več objavljal v tej temi in jo zame smatram za zaključeno.
Z ignoranco se pač ne mislim ukvarjat.


Za DHA si že sam objavil raziskave, ki pravijo, da vegani kljub nižjim vrednostim nimajo negativnih učinkov.

Ima pa res precej veganov pomanjkanje B12. Ne zato, ker ta ne bi bil na voljo ampak zaradi lastne neumnosti. Tako kot je cca. 70% američanov starejših od 20 let predebelih, zaradi lastne neumnosti.

Smrekar1 ::

NikolormousB je izjavil:


Ima pa res precej veganov pomanjkanje B12. Ne zato, ker ta ne bi bil na voljo ampak zaradi lastne neumnosti.


Poleg neuživanja normalne hrane, katera je ta dodatna lastna neumnost?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

NikolormousB ::

Poleg neuživanja normalne hrane, katera je ta dodatna lastna neumnost?


Neuživanje hrane ali dodatkov, ki vsebujejo B12.

Za mesojedce je poskrbela država, ki nam v hrano dodatja zakonsko predpisane dodatke brez katerih bi resno zboleli. Vegani so pa z B12 izviseli, ker jih je številčno premalo.

dice7 ::

kingsix je izjavil:

Prosim za znanstvene raziskave, ki potrjujejo, da pomanjkanje teh mikrohranil ni pri veganih prav nič bolj pogosto kot pri vse-jedcih.
Nokler ne navedete znanstevnih raziskav za vsakega od tega mikronutrientov nebom več objavljal v tej temi in jo zame smatram za zaključeno.
Z ignoranco se pač ne mislim ukvarjat
Do taksnih primerov prihaja predvsem zaradi pomanjkanja ucinkovite izobrazbe. V kulturah, kjer so glede vegi prehranjevanja ustrezno izobrazeni, ni nobenih tezav
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/197...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

frudi ::

Okapi je izjavil:

Ne laži. V tej temi trdite, da je vegetarijanstvo naravno stanje človeka in da so bili ljudje izvorno vegetarijanci, ter s tem utemeljujete svojo tezo, naj bi lahko vsi ljudje sedaj postali vegetarijanci.

Nekateri pa vam razlagamo, da je ta teza navaden BS.

Živali za meso lahko rediš tudi na njim prijazen način, in jih pobijaš na način, ki jim ne prizadene nobenih muk. Lahko jih tudi sploh ne pobijaš, ampak samo uporabljaš njihove proizvode (mleko, jajca, volno ...).

Nič ne lažem. Izmišljuješ si, kaj trdimo, nato pa napadaš te izmišljene argumente. Definicija slamnatih mož.

In kot že skoz ponavljam - sploh ni pomembno, kaj so uživali naši predniki. Danes mesa več ne rabimo, ne za preživetje in ne za zdravo življenje. Smrekar1 sicer trdi drugače, ampak mu nasprotno dokazujejo tako trditve zdravstvenih organizacij, ki potrjujejo, da je izključno rastlinska dieta primerna za vse življenjske stopnje, kot številni vegani po vsem svetu, ki brez živalskih proizvodov zdravo živijo desetletja ali celo večino življenja.

Ja, živali sicer lahko rediš na njim prijazen način, ne moreš pa jih ubiti na njim prijazen način. Ubijanje je samo po sebi moralno sporno, če zanj ne obstaja upravičen razlog. Če tega ne verjameš, premisli ali je moralno nesprejemljivo ubiti človeka, tudi če to storiš hitro, brez muk in bolečin. In ker mesa ne rabimo za preživetje ali zdravo življenje, ostane edini razlog naš okus. Se ti to zdi ustrezen razlog, ki bi upravičil ubijanje? Če ja, ok, tudi prav, imaš pravico tako gledati na stvari. Ampak bodi vsaj pošten in priznaj, da ubijaš živali zaradi užitka in ne pa zaradi potrebe.

Mleko in jajca se pa sicer da pridelovati na etičen način, brez trpljenja in brez ubijanja živali. Ampak to mleko in jajca, ki jih dobiš v trgovini ali celo pri lokalnem kmetu, niso pridelani tako. Sploh pa ne brez ubijanja.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

Okapi ::

gus5 je izjavil:

Brez tehnoloških naprav in ognja so (bili) obsojeni na vegetarijanstvo/veganstvo. Šele tehnološki razvoj in uporaba ognja sta (pra)ljudem omogočila relativno varno 'pridelavo' in uživanje mesa. 'Naravni človek' (brez tehnologije in ognja) je predvsem rastlinojeda žival, meso uživa priložnostno in z nemalo dozo tveganja.
OK, si pač trd in se ti ne da dopovedati, da "naravni človek" ni bil predvsem rastlinojeda žival, ker bi brez hrane živalskega izvora umrl od lakote.

Tvoja blodnja o nevarnosti uživanja mesa je enako neumna, kot če bi ti jaz začel razlagati, da praljudje niso jedli rastlinske hrane, ker je veliko plodov in gomoljev smrtno strupenih, da o gobah niti ne govorimo.

reeves ::

janex je izjavil:

reeves je izjavil:

To je kul, ja, svinjino kuhat za muslimane. "Saj je domače!"

Hočeš reči, da slovenskih krščanskih lačnih brezdomcev ni, ali, da si prelen, da bi svinjino dal našim brezdomcem, ostalo pa razdelil po želji?


Kdaj je nazadnje kakšen evropejec nazadnje umrl na cesti od stradanja?
Kdaj je nazadnje kakšen evropejec nazadnje umrl na cesti od religije miru?

Sicer pa se svinjine ne sme deliti zastonj med reveže, ker to ni halal!


1.Upam da dolgo nazaj, ampak za umrle je že prepozno, da bi jim kaj delili, a ne? Zato jaz govorim o deljenju lačnim, kar pripelje do tega da ne umrejo.

2. Kaj hudiča ima to veze z veganstvom???

3. Kolikor vem halal velja v islamu. Se pravi, da tudi ti misliš, da ni lačnih krščanskih ljudi (saj ni nujno, da so brezdomci)? O lačnih govorim. Ne umrlih. Za umrle je prepozno.

janex ::

frudi je izjavil:

Ampak to mleko in jajca, ki jih dobiš v trgovini ali celo pri lokalnem kmetu, niso pridelani tako. Sploh pa ne brez ubijanja.


Jaz redno z užitkom pobijam krave in kokoši da lahko potem iz njih iztisnem mleko in jajca.

Veganostanska logika :D

Ej, a ješ čokoljad? A ti veš da čokoljad pridobivajo iz vijoličastih krav po izjemno nehumanem postopku?



reeves je izjavil:

Se pravi, da tudi ti misliš, da ni lačnih krščanskih ljudi (saj ni nujno, da so brezdomci)?


So, so lačni kristjani, samo imajo barvo kože ki je ni ustvaril Jakub.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Manu ()

mihaf ::

Okapi je izjavil:

V tej temi trdite, da je vegetarijanstvo naravno stanje človeka in da so bili ljudje izvorno vegetarijanci, ter s tem utemeljujete svojo tezo, naj bi lahko vsi ljudje sedaj postali vegetarijanci.

Ne trdimo vsi vegiči tega. Eni se s tem sploh ne obremenjujemo. Je pa vseeno težko primerjati čase, ko je človek moral nabrati/uloviti vso hrano sam (pa tudi hladilnika in konzerv ni imel) do časov, ko je hrane preveč. Takrat je mogoče živel 30 let, danes pa 80. Neprimerljivo.

Okapi je izjavil:

mihaf je izjavil:

Ok, drug primer. Tvoj otrok po spletu okoliščin poskusi meso podgane. Pride do tebe z idejo, da mu to pripraviš. Kaj boš naredil?
Ne gre za "religijo", gre za kulturne navade.
Pač mu razložiš, da to ni ravno običajna jed. Lahko mu recimo predlagaš polhe, kot primerno in kulturno sprejemljivo alternativo.


Vege starš mu bo pač razložil, da je za njega kulturno sprejemljiva jed nemesna.


kingsix je izjavil:

Da, sem tudi ciljal na otroke, ampak bolj na to, da preden greš vegan se pozanimaj glede prehrane in njenih pomanjkljivosti, da jih lahko nadomestiš
Tukaj pa imamo ene par ljudi, za katere je veganska hrana optimum in ni potrebno na nič paziti oz ni potrebnih opozoril.


Tega pa ne razumem, čeprav to slišim pogosto. Tisti, ki mesa ne jemo, se baje moramo »pozanimati«, »izobraziti«, kakorkoli, moramo iz hrane narediti celo znanost. Zakaj? Pri mojih vsejedih kolegih, družini nisem tega nikoli videl. Eni jedo vse, drugi ne vedo, kaj je to zelenjava, tretji živijo bolj ali manj od fast fooda, kakorkoli, noben ne dela znanosti iz prehrane. Tako da ne vem, zakaj bi moral to početi jaz.

Kar pa se tiče strokovnih (in medijskih) smernic, pa lahko rečem le to, da jih jemljem z rezervo. Zakaj? Ker sem dovolj star, da sem že v mojem življenju slišal vse mogoče in sem to že opisal. Vsakih nekaj let se smernice spremenijo. Najprej ne maščobe, sedaj ne sladkor … Ali bolj ekstremen primer - pravi moški mora kaditi, danes kadilca ne vidiš niti v filmu.
Brez težav si predstavljam, da bodo nekoč odkrili, da je v piščančjem mesu neka reč, ki povečuje verjetnost možganske kapi. Ali pa da se to nahaja v nekem azijskem oreščku. Kakorkoli, karikiram. V prvem primeru bodo vegiči rekli, »evo, smo vedeli, meso ni ok«, v drugem bodo ljubitelji mesa rekli »evo, vi in vaši oreščki, vidite, da vam to škoduje« ... Brez veze.

Smrekar1 ::

NikolormousB je izjavil:


Neuživanje hrane ali dodatkov, ki vsebujejo B12.

Za mesojedce je poskrbela država, ki nam v hrano dodatja zakonsko predpisane dodatke brez katerih bi resno zboleli.


Aja?

Navedi torej predpis, ki določa dodajanje B12. Veliko sreče! :D

PrimoZ_ ::

To nabijanje kaj je bilo nekoč je brezpredmetno.

Danes lahko pridelamo rastlinsko hrano in je učinkoviteje to direktno pojest, kot najprej to pofrutrat živalim in potem pojest živali.
Tako kot očitate da vozijo rastlinsko hrano od vsepovsso, isto vozijo meso iz vsepovsod da je le čimceneje.

To kar se danes dogaja okoli mesa je absurd, tako glede količin pojedenega kot glede cene.
Sam sicer jem meso ampak to je 1x ali 2x na teden. In če bi ga tako jedla večina ljudi ne bi bilo nobene potrebe po trenutni masovni in najman "neprijetni" masovni vzreji.

frudi ::

janex je izjavil:

Jaz redno z užitkom pobijam krave in kokoši da lahko potem iz njih iztisnem mleko in jajca.

Veganostanska logika :D

Kaj misliš, da se zgodi s telički, ki so jih krave mlekarice prisiljene skotiti vsakih par let, da pričnejo proizvajati mleko?
Kaj misliš, da se zgodi s kravo mlekarico, ko po par ciklih oploditve/skotitve/laktacije njena proizvodnja mleka pade pod ekonomsko sprejemljivo raven?
Kaj misliš, da se zgodi z vsemi moškimi piščanci, glede na to, da ne nosijo jajc?
Kaj misliš, da se zgodi s kokošjo, ko njena proizvodnja jajc pade pod ekonomsko sprejemljivo raven?

Verjetno preostanek naravnega življenja preživijo udobno in varno na račun velikodušnega kmeta, ki od njih nima nobene ekonomske koristi in samo stroške, a ne?

Omni logika.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

Smrekar1 ::

PrimoZ_ je izjavil:


Danes lahko pridelamo rastlinsko hrano in je učinkoviteje to direktno pojest, kot najprej to pofrutrat živalim in potem pojest živali.


Seveda samo pod pogojem, da ljudje lahko tisto rastlino pojemo v celoti. V večini primerov (trava, zeleni deli rastlin) je to daleč od resnice. Jejhata, kaj sedaj?

To kar se danes dogaja okoli mesa je absurd, tako glede količin pojedenega kot glede cene.


Nizka cena mesa pomeni, da je razlika učinkovitosti o kateri pišeš zgoraj precej manjša kot misliš da je.

gus5 ::

Okapi je izjavil:

gus5 je izjavil:

Brez tehnoloških naprav in ognja so (bili) obsojeni na vegetarijanstvo/veganstvo. Šele tehnološki razvoj in uporaba ognja sta (pra)ljudem omogočila relativno varno 'pridelavo' in uživanje mesa. 'Naravni človek' (brez tehnologije in ognja) je predvsem rastlinojeda žival, meso uživa priložnostno in z nemalo dozo tveganja.
OK, si pač trd in se ti ne da dopovedati, da "naravni človek" ni bil predvsem rastlinojeda žival, ker bi brez hrane živalskega izvora umrl od lakote.
Da je bil pračlovek predvsem rastlinojedo bitje, je moč sklepati tudi iz prehranjevalnih navad mnogih še danes živečih primatov, npr. opic. Da lahko človek živi izključno od uživanja hranil rastlinskega izvora, pa dokazujejo vegani.

Unknown_001 ::

PrimoZ_ je izjavil:

To nabijanje kaj je bilo nekoč je brezpredmetno.

Danes lahko pridelamo rastlinsko hrano in je učinkoviteje to direktno pojest, kot najprej to pofrutrat živalim in potem pojest živali.
Tako kot očitate da vozijo rastlinsko hrano od vsepovsso, isto vozijo meso iz vsepovsod da je le čimceneje.

To kar se danes dogaja okoli mesa je absurd, tako glede količin pojedenega kot glede cene.
Sam sicer jem meso ampak to je 1x ali 2x na teden. In če bi ga tako jedla večina ljudi ne bi bilo nobene potrebe po trenutni masovni in najman "neprijetni" masovni vzreji.


Ja super. In kot po naključju smo ravno v obdobju ko je narod najbolj zbirčen glede plodov ki morajo bi t ekstra lepi. In kaj bi anredili z ostankom? Kam misliš da gredo tiste pomije ki ostanejo po jedi?

Zakaj ne bi dal to prašiču pa naj poje? Ti bi to stran metal. In potem govoriš o učinkovitosti.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

SimplyMiha ::

gus5 je izjavil:

Okapi je izjavil:

gus5 je izjavil:

Brez tehnoloških naprav in ognja so (bili) obsojeni na vegetarijanstvo/veganstvo. Šele tehnološki razvoj in uporaba ognja sta (pra)ljudem omogočila relativno varno 'pridelavo' in uživanje mesa. 'Naravni človek' (brez tehnologije in ognja) je predvsem rastlinojeda žival, meso uživa priložnostno in z nemalo dozo tveganja.
OK, si pač trd in se ti ne da dopovedati, da "naravni človek" ni bil predvsem rastlinojeda žival, ker bi brez hrane živalskega izvora umrl od lakote.
Da je bil pračlovek predvsem rastlinojedo bitje, je moč sklepati tudi iz prehranjevalnih navad mnogih še danes živečih primatov, npr. opic. Da lahko človek živi izključno od uživanja hranil rastlinskega izvora, pa dokazujejo vegani.

Ja, to dokazujejo številne oglodane živalske kosti v jamah, kjer je živel pračlovek.

Lepo prosim.

Smrekar1 ::

gus5 je izjavil:

Da je bil pračlovek predvsem rastlinojedo bitje, je moč sklepati tudi iz prehranjevalnih navad mnogih še danes živečih primatov, npr. opic.


Najbližji skupni prednik nam in ostalih živečih primatov (rod Pan) je živel pred 2-3 milijoni let. Rod Homo (to smo mi) je bil vsejed in ima številne prilagoditve primerne za plenilstvo. Naši najbližji sorodniki so bili plenilci.

Toliko o tem.

reeves ::

"Okapi je danes ob 11:54:57 izjavil:
mihaf je danes ob 11:34:04 izjavil:
Ok, drug primer. Tvoj otrok po spletu okoliščin poskusi meso podgane. Pride do tebe z idejo, da mu to pripraviš. Kaj boš naredil?
Ne gre za "religijo", gre za kulturne navade.
Pač mu razložiš, da to ni ravno običajna jed. Lahko mu recimo predlagaš polhe, kot primerno in kulturno sprejemljivo alternativo.


Vege starš mu bo pač razložil, da je za njega kulturno sprejemljiva jed nemesna."

Spet odvisno. Če sem kitajec, grem v štacuno in mu ocvrem podgano. Če sem slovenec, mu pa prav sigurno ne bom šel loviti in pucati podgan samo zato ker se je on zdaj to sprdnil. To bo hitro sprejel, saj nihče okrog njega ne je podgan.
Veliko težje bo pa razumel, zakaj piščanec zanj ni kulturno sprejemljiv, če ga praktično vsi, ki jih pozna jedo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reeves ()

janex ::

Če ne bi zlobni kristjani v času "dark ages" izumili pluga, potem danes ne bi imeli teh glupih vegijev. Fuj krščanstvo!

frudi ::

Unknown_001 je izjavil:

Ja super. In kot po naključju smo ravno v obdobju ko je narod najbolj zbirčen glede plodov ki morajo bi t ekstra lepi. In kaj bi anredili z ostankom? Kam misliš da gredo tiste pomije ki ostanejo po jedi?

Zakaj ne bi dal to prašiču pa naj poje? Ti bi to stran metal. In potem govoriš o učinkovitosti.

Ta ne najbolj ekstra lepi plodovi gredo v sokove, marmelade in ostale predelane sadne/zelenjavne izdelke.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Okapi ::

frudi je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ne laži. V tej temi trdite, da je vegetarijanstvo naravno stanje človeka in da so bili ljudje izvorno vegetarijanci, ter s tem utemeljujete svojo tezo, naj bi lahko vsi ljudje sedaj postali vegetarijanci.

Nekateri pa vam razlagamo, da je ta teza navaden BS.

Živali za meso lahko rediš tudi na njim prijazen način, in jih pobijaš na način, ki jim ne prizadene nobenih muk. Lahko jih tudi sploh ne pobijaš, ampak samo uporabljaš njihove proizvode (mleko, jajca, volno ...).

Nič ne lažem. Izmišljuješ si, kaj trdimo, nato pa napadaš te izmišljene argumente. Definicija slamnatih mož.

In še kar lažeš. A bi rad citate? Na, tule jih imaš, iz te teme:

frudi je izjavil:

Ne rabimo nobene moderne tehnologije za preživetje brez mesa. Vse potrebne hranilne snovi, vključno z B12, se da dobiti brez živalskih izdelkov in brez umetnih dodatkov.

Brez žlahtnjenja kulturnih rastlin, sodobnih načinov pridelave (gnojenje, škropljenje, namakanje) in priprave hrane (mletje, kuhanje, konzerviranje ...) bi vegetarijanci že zdavnaj vsi umrli od lakote.

frudi je izjavil:

Naj ti razložim drugače - uživanje mesa je morda omogočilo evolucijsko prednost našim prednikom (pravim morda, ker to še zdaleč ni dokazano), ker je omogočilo lažji in učinkovitejši dostop do kalorij in hranilnih snovi. Še vedno pa ni bilo obvezno za preživetje. Če so naši predniki imeli na razpolago dovolj rastlinske hrane, so lahko prav tako preživeli. Biološko ljudje preprosto nismo obvezni mesojedci, vse potrebne hranilne snovi lahko dobimo brez uživanja mesa.
V naravi ni dovolj primerne rastlinske hrane, da bi lahko vegetarijanci preživeli. Da lahko vegetarijanci preživijo, je omogočila šele tehnologija (poljedelstvo, predelava hrane ...).

gus5 je izjavil:

Pripadniki človeških vrst (sapiens, erectus, habilis) ne posedujejo anatomskih/fizioloških atributov, ki bi jim omogočali (varno) uživanje mesa. Brez tehnoloških naprav in ognja so (bili) obsojeni na vegetarijanstvo/veganstvo.


gus5 je izjavil:


- zobje mesojedcev so koničasti, priročni za trganje, čeljust se giblje vertikalno; horizontalno ter naprej-nazaj le malenkostno; zobje rastlinojedih (tudi ljudi) so ploščasti in/ali sekajoči – priročni za grizenje/mletje živil rastlinskega izvora; gibanje čeljusti tudi levo-desno, naprej-nazaj;
- mesojedi hrano trgajo in goltajo neprežvečeno, rastlinojedi jo žvečimo;
- HCl pri rastlinojedih je vsaj 10x šibkejša kot pri mesojedih; pH (polnega želodca) je pri mesojedih tudi 5x nižji kot pri rastlinojedih (pH mesojedcev 1, pri človeku 5); prav zaradi visoke kislosti mnoge patogene bakterije in paraziti težko preživijo v želodcih mesojedih;
- jetra mesojedih so zmožna razgraditi vsaj 10-krat več sečne kisline, ki je stranski produkt presnove beljakovin, kot jetra rastlinojedih; tozadevna kapaciteta jeter pri človeku je skromna;
- mesojedi imajo kislo slino brez encima ptialina, potrebnega za presnovo škroba v sladkor, rastlinojedi imamo bazično slino s ptialinom; živila mesojedih pač niso bogata s škrobom;
- prebavni trak mesojedih je relativno kratek; približno 3-kratnik telesne dolžine organizma, pri rastlinojedih (tudi človeku) 12-kratnik; kratek prebavni trak hitreje izloči hitro razkrajajočo, pokvarljivo hrano; rastlinojedi imajo daljše prebavne sisteme za boljši izkoristek hranil;
- usta mesojedih ne vsebujejo žlez, potrebnih za presnovo semen in sadežev; rastlinojedi imamo dobro razvit sistem omenjenih žlez;

kingsix ::

mihaf je izjavil:


Tega pa ne razumem, čeprav to slišim pogosto. Tisti, ki mesa ne jemo, se baje moramo »pozanimati«, »izobraziti«, kakorkoli, moramo iz hrane narediti celo znanost. Zakaj? Pri mojih vsejedih kolegih, družini nisem tega nikoli videl. Eni jedo vse, drugi ne vedo, kaj je to zelenjava, tretji živijo bolj ali manj od fast fooda, kakorkoli, noben ne dela znanosti iz prehrane. Tako da ne vem, zakaj bi moral to početi jaz.

Kar pa se tiče strokovnih (in medijskih) smernic, pa lahko rečem le to, da jih jemljem z rezervo. Zakaj? Ker sem dovolj star, da sem že v mojem življenju slišal vse mogoče in sem to že opisal. Vsakih nekaj let se smernice spremenijo. Najprej ne maščobe, sedaj ne sladkor … Ali bolj ekstremen primer - pravi moški mora kaditi, danes kadilca ne vidiš niti v filmu.
Brez težav si predstavljam, da bodo nekoč odkrili, da je v piščančjem mesu neka reč, ki povečuje verjetnost možganske kapi. Ali pa da se to nahaja v nekem azijskem oreščku. Kakorkoli, karikiram. V prvem primeru bodo vegiči rekli, »evo, smo vedeli, meso ni ok«, v drugem bodo ljubitelji mesa rekli »evo, vi in vaši oreščki, vidite, da vam to škoduje« ... Brez veze.


Sem imel opravka z kar nekaj vegani, ki so bili zelo slabokrvni (pomanjkanje železa etc) in imeli druge težave. Testi so nato pokazali, da imajo pomanjkanja mnogo hranil. Zakaj? Ker so slišali od osebkov kot je NinjaNekaj, da je to pač optimum in bla bla. Nato taki jedo solatke, kruh, krompir..ter še povrhu procesirano hrano - ki je vegi - čeprav je daleč od zdrave. Skratka jedo napraj kaj so jedli - le odstranijo vse živalske izdelke. To je recept za katastrofo.
Če se želiš spustit v kakšno nekonvencionalno dieto se moraš pozanimat kaj so pomanjkljivosti le-te. Ne le vegan - za vsako.
To da rečeš da je vegi optimum brez opozoril je zame skrajno butasto in nepremišljeno. Folk spošno ve veliko premalo o prehrani, ravno zato imamo te smernice - for dummies. Ne boš verjel ampak večina ljudi ne ve niti o makrohranilih oz. kaj katera hrana vsebuje, kaj šele o čem drugem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

kingsix ::

dice7 je izjavil:

kingsix je izjavil:

Prosim za znanstvene raziskave, ki potrjujejo, da pomanjkanje teh mikrohranil ni pri veganih prav nič bolj pogosto kot pri vse-jedcih.
Nokler ne navedete znanstevnih raziskav za vsakega od tega mikronutrientov nebom več objavljal v tej temi in jo zame smatram za zaključeno.
Z ignoranco se pač ne mislim ukvarjat
Do taksnih primerov prihaja predvsem zaradi pomanjkanja ucinkovite izobrazbe. V kulturah, kjer so glede vegi prehranjevanja ustrezno izobrazeni, ni nobenih tezav
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/197...


Dice, očitno ne veš nič o Budizmu in njihovi vegetarianski dieti (NE VEGANSKI). Priporočam, da si malo prebereš, če bi vedel nebi lepil linkov z namenom dokazovat svojo vegan agendo - ker failaš.

Prilagam tudi citat:
One who eats meat can have a pure heart just as one who does not eat meat can have an impure heart. In the Buddha's teachings, the important thing is the quality of your heart, not the contents of your diet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

mihaf ::

kingsix je izjavil:

Sem imel opravka z kar nekaj vegani, ki so bili zelo slabokrvni (pomanjkanje železa etc) in imeli druge težave. Testi so nato pokazali, da imajo pomanjkanja mnogo hranil.


Poznam kar nekaj ljudi, ki so slabokrvni oz. so s tem imeli težave. So vsejedci. Kaj točno jedo, ne vem, ker ne sprašujem.

Matako ::

frudi je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

Ja super. In kot po naključju smo ravno v obdobju ko je narod najbolj zbirčen glede plodov ki morajo bi t ekstra lepi. In kaj bi anredili z ostankom? Kam misliš da gredo tiste pomije ki ostanejo po jedi?

Zakaj ne bi dal to prašiču pa naj poje? Ti bi to stran metal. In potem govoriš o učinkovitosti.

Ta ne najbolj ekstra lepi plodovi gredo v sokove, marmelade in ostale predelane sadne/zelenjavne izdelke.


Nakar prileti še dobra korenčkova vila, prdne vanje in dobiš vege souffle božanskega okusa.

Človek, ti rabiš pomoč. Vprašanje, če nutricionista.

(Čeprav enostavno pa je, vse je tako.. enostavno)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Unknown_001 ::

frudi je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

Ja super. In kot po naključju smo ravno v obdobju ko je narod najbolj zbirčen glede plodov ki morajo bi t ekstra lepi. In kaj bi anredili z ostankom? Kam misliš da gredo tiste pomije ki ostanejo po jedi?

Zakaj ne bi dal to prašiču pa naj poje? Ti bi to stran metal. In potem govoriš o učinkovitosti.

Ta ne najbolj ekstra lepi plodovi gredo v sokove, marmelade in ostale predelane sadne/zelenjavne izdelke.


Nisem še videl marmelade iz krompirja.

Kaj pa ostanki hrane? Na to še nisi odgovoril. Imaš pridelke, ki nagniti niso za drugam kot za v pomije.

In kdo bo delal te sokove, marmelade itd? To se že počne tam, kjer se splača pa še vedno ogromno ostane.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

dice7 ::

kingsix je izjavil:

dice7 je izjavil:

kingsix je izjavil:

Prosim za znanstvene raziskave, ki potrjujejo, da pomanjkanje teh mikrohranil ni pri veganih prav nič bolj pogosto kot pri vse-jedcih.
Nokler ne navedete znanstevnih raziskav za vsakega od tega mikronutrientov nebom več objavljal v tej temi in jo zame smatram za zaključeno.
Z ignoranco se pač ne mislim ukvarjat
Do taksnih primerov prihaja predvsem zaradi pomanjkanja ucinkovite izobrazbe. V kulturah, kjer so glede vegi prehranjevanja ustrezno izobrazeni, ni nobenih tezav
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/197...


Dice, očitno ne veš nič o Budizmu in njihovi vegetarianski dieti (NE VEGANSKI). Priporočam, da si malo prebereš, če bi vedel nebi lepil linkov z namenom dokazovat svojo vegan agendo - ker failaš.

Prilagam tudi citat:
One who eats meat can have a pure heart just as one who does not eat meat can have an impure heart. In the Buddha's teachings, the important thing is the quality of your heart, not the contents of your diet.
Torej je studija brezpredmetna, ker so se udelezenci zlagali glede diete, ali kako?
Poleg tega ali so vegetariani ali vegani je nepomemdno, pomembna je pravilna kolicina zauzitih vitalnih hranilnih snovi, katere so vse prisotne tudi na izkljucno vegan meniju, ce je le ta pravilno zastavljen; tako, kot prakticno vsaka vrsta prehranjevanja

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

kingsix ::

Buddisti so "vegetarianci". Jedo živalske izdelke, polek tega pa odvisno tudi od njihove šole... jedo meso, če vedo, da žival ni bila ubita le za hrano. Nekako tako, pred leti sem bral knjigo glede budizma, se točno več ne spomnim. Skratka - vegetarianstvo pri budistih je zelo širok pojem.

Polek tega pa študija ne ponudi nekega zaključka, meril iso le body composition - oboji ok. Nič takega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

RejZoR ::

jype je izjavil:

RejZoR> Ker neskončna polja zelenjave za katere posekajo hektarje gozdov pa seveda niso problematična.

A ti rad mal nakladaš? Gozdove sekajo zato, da imajo silažo za živinorejo, ne pa zelenjavo za ljudi.


Itaq. Nisem pričakoval nobenga druzga odgovora. Kar pa seveda veš, da je čista in absolutna laž. Ampak vedno prva na katero zagrabijo vegi naziji. Seveda pa gre del tega tud za živino, logično, tko kot ti ne preživiš brez hrane, tud živali ne. Ampak njim se ne daje A razreda ampak stvari, ki za prodajo niso primerne iz estetskih in kakovostnih razlogov, za prehrano živini pa je dobro.

Raje pejt napadat cukr lobije, ki tlačijo glukozni sirup pridobljen iz koruze v čist vse in za katero imajo na tisoče hektarjev polj koruze. But sure, dejmo še mal krivit živinorejce, ker so grešni kozelj, ki ga je najlažje mlatiti...

Btw, sploh veš kaj je silaža? Očitno ne... Ker silaža je stranski produkt poljedelstva, in ne osnovni...

kingsix je izjavil:

Buddisti so "vegetarianci". Jedo živalske izdelke, polek tega pa odvisno tudi od njihove šole... jedo meso, če vedo, da žival ni bila ubita le za hrano. Nekako tako, pred leti sem bral knjigo glede budizma, se točno več ne spomnim. Skratka - vegetarianstvo pri budistih je zelo širok pojem.


Tehnično to ni vegetarjanstvo, ampak se gre bolj za rešpekt kar jim ponuja narava, pa naj bo rastlinsko al pa živalsko. Da ničesar oz čim manj zavržeš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

Unknown_001 ::

RejZoR je izjavil:



Btw, sploh veš kaj je silaža? Očitno ne... Ker silaža je stranski produkt poljedelstva, in ne osnovni...



Oni bi namesto silaže to uporabljali za gnojila ali kurjenje baje.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

dice7 ::

kingsix je izjavil:

Buddisti so "vegetarianci". Jedo živalske izdelke, polek tega pa odvisno tudi od njihove šole... jedo meso, če vedo, da žival ni bila ubita le za hrano. Nekako tako, pred leti sem bral knjigo glede budizma, se točno več ne spomnim. Skratka - vegetarianstvo pri budistih je zelo širok pojem.

Kaj budisti smatrajo, kot vegetrianstvo tukaj nima nobene veze, ampak to, da z ustrezno ne-mesno prehrano enako normalno funkcioniras, kot ostali mesojedi kolegi. Budizem sem izpostavil predvsem, ker sem naletel ravno na to studijo. Bistvo mojega prispevka je, da z ustrezno izobrazbo si lahko die hard vegan do konca zivljenja in ne bos v nicemer negativno odstopal. Doma te ucijo, da te in te hranilne snovi pridobis s konzumiranjem mesa, v drugih kulturah pa iste snovi pridobijo iz rastlinske hrane. In to je bistvo mojega prispevka

Poleg tega prej verjamem tisti studiji oz. trditvah o prehranjevanju udelezencev, kot nekemu no true scotsman argumentu

kingsix ::

Seveda ma veze - velika razlika je če je nekdo vegan, k ine je res nič živalskega ali vegetarianec, ki še občasno je meso/ribe. To popolnoma negira kaj ti skušaš prikazat.
Kje pa ta študija sploh pravi da so zdravi? BMI/fat mass/lean mass pove bore malo. Pa še v tem so si podobni z omnivori.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

m0LN4r ::

So si vegani tukaj ze postavili sotor v gozdu ?
Naj pridejo cez en mesc nazaj, seveda brez tehnoloskih pripomockov @gus5, pa ne krast z sosedovih njiv, ker so obdelovane s "tehnoloskimi orodji, hibridi in pesticidi"
Pa da si nebos slucajno kuhal zelenjavo, ti imas prebavila rastlinojedca bos komot vse prebavil tisto malo, kaj bos v nasih gozdovih nasel.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Matako ::

m0LN4r je izjavil:

So si vegani tukaj ze postavili sotor v gozdu ?
Naj pridejo cez en mesc nazaj, seveda brez tehnoloskih pripomockov @gus5, pa ne krast z sosedovih njiv, ker so obdelovane s "tehnoloskimi orodji, hibridi in pesticidi"
Pa da si nebos slucajno kuhal zelenjavo, ti imas prebavila rastlinojedca bos komot vse prebavil tisto malo, kaj bos v nasih gozdovih nasel.


Pa še nekaj korenčkarji - če nas medtem slučajno srečate v gozdu, nikoli ampak res nikoli se ne postavite med nas in naš plen! Ker tukaj pa mesojedi ne poznamo milosti.

Bo huje kot na Papuai-Novi Gvineji.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

frudi ::

Unknown_001 je izjavil:

Nisem še videl marmelade iz krompirja.

Marmelade ne, si pa morda že kdaj slišal za krompirjeve njoke, krompirjevo moko, krompirjev škrob, etanol pridelan iz krompirja. Poleg tega pa ima krompir še cel kup industrijskih namenov. Ni ti treba skrbet, da bomo metali krompir stran...

V končni fazi se pa da organske odpadke, ki res niso za kaj druga, predelati v kompost.

Unknown_001 je izjavil:

Kaj pa ostanki hrane? Na to še nisi odgovoril. Imaš pridelke, ki nagniti niso za drugam kot za v pomije.

Kaj pa neuporabni ostanki živali? Kaj z deli, ki niso primerni za človeško uporabo? Kaj z bolnimi živalmi, ki pravtako ne smejo priti v človeško prehrano? Kaj pa z vsemi biološkimi odpadki, ki nastanejo med vzgojo živali? Vsi iztrebki, urin, poginjene živali, antibiotiki itd.?

Obnašaš se, kot da so rastlinski odpadki nekaj hudega, hkrati pa pozabljaš na nevarnejše in manj uporabne živalske odpadke.

Matako je izjavil:

Pa še nekaj korenčkarji - če nas medtem slučajno srečate v gozdu, nikoli ampak res nikoli se ne postavite med nas in naš plen! Ker tukaj pa mesojedi ne poznamo milosti.

Bo huje kot na Papuai-Novi Gvineji.

Ah, kar tresemo se v hlačah.

Glavno, da so vegani psihoti in nasilni in ne pustijo drugih pri miru, a ne?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

janex ::

frudi je izjavil:

slišal za krompirjeve njoke, krompirjevo moko, krompirjev škrob, etanol pridelan iz krompirja. Poleg tega pa ima krompir še cel kup industrijskih namenov. Ni ti treba skrbet, da bomo metali krompir stran...


If you've been reading about the glycemic index and trying to choose foods that will have less impact on your blood sugar, foods like potatoes might be confusing. Why are potatoes (glycemic index 90) so much higher than white sugar (glycemic index 59)? There are a few things to think about in answering this question.

Skratka, dolžnost vsejedov je da ti častijo inzulin za sladkorno?

gruntfürmich ::

gus5 je izjavil:

Da je bil pračlovek predvsem rastlinojedo bitje, je moč sklepati tudi iz prehranjevalnih navad mnogih še danes živečih primatov, npr. opic. Da lahko človek živi izključno od uživanja hranil rastlinskega izvora, pa dokazujejo vegani.

sj zato pa ste mentalno na njihovem nivoju, ker vam možgani krnijo.

Unknown_001 je izjavil:

Ja, po čigavem prepričanju pa bi morali vzgajati svoje otroke?

če bi po mojem ne bi bilo več bedakov na ulicah in slovenija bi kipela od veselja
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

dice7 ::

kingsix je izjavil:

Kje pa ta študija pravi da so zdravi? BMI/fat mass/lean mass pove bore malo.

Pomemben je tale citat
The status of the nutrient intake of Korean Buddhist vegetarians was comparable to that of omnivores, and the intake of some nutrients in vegetarians was more favorable than in the omnivores.

Ki pokaze, da korelacija (veliko vegetarijancev dozivlja pomanjkanje hranilnih snovi) ne pomeni vzrocnost (posledica nepravilno sestavljenega menija).

Vegetarijanec, ki obcasno je ribe ni vegetarijanec. Edina resna stvar, s katero imajo vegani tezave je pomanjkanje B12, katero se naceloma da resiti s pitjem izvirske vode, ce ze imas sotor sredi gozda

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

frudi ::

janex je izjavil:

frudi je izjavil:

slišal za krompirjeve njoke, krompirjevo moko, krompirjev škrob, etanol pridelan iz krompirja. Poleg tega pa ima krompir še cel kup industrijskih namenov. Ni ti treba skrbet, da bomo metali krompir stran...


If you've been reading about the glycemic index and trying to choose foods that will have less impact on your blood sugar, foods like potatoes might be confusing. Why are potatoes (glycemic index 90) so much higher than white sugar (glycemic index 59)? There are a few things to think about in answering this question.

Skratka, dolžnost vsejedov je da ti častijo inzulin za sladkorno?

A je dolžnost veganov, da ti častijo še kakšno dodatno možgansko celico, da ne boš kvasil takšnih neumnosti?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
««
15 / 23
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16733993 (29052) Netrunner
»

Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
969135368 (102321) razerznak
»

Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38193512 (80312) Smrekar1

Več podobnih tem