» »

Ali so v Sloveniji sploh še kakšni developerji?

Ali so v Sloveniji sploh še kakšni developerji?

1
...
3 4
5
»

AndrejO ::

Invictus je izjavil:

AndrejO je izjavil:


Wow! Ekipa 10 ljudi. V koliko ekipah si pa sočasno delal? Eni? Petnajstih?

Sestankovanje (agilno ali pa kakšno drugo) za "low intensity" za občasno izmenjavo podatkov, ki jo dobimo s fizično prisotnostjo, preprosto ne skalira. To izhaja iz narave problema in ne glede na količino in spretnost uporabe kladiva, se problem ne bo magično spremenil v žebelj.

Če tebi ne deluje, to ne pomeni, da za druge ne ;).

Mislim, da to nima ničesar za opraviti z menoj, ima pa veliko za opraviti z vrsto in dimenzijo problema. Še zlasti, če se nekih 600+ ljudi bolj ali manj usklajeno odloči, da to pač ne gre.

Invictus je izjavil:

Sestanek v živo ali prek video konference je meni isto. Remote še bolje, saj ko ugasneš kamero dobiš svoj mir.

Super zate. Pri nas pa se je to pač izkazalo kot neproduktiven pristop, posledično pa smo se odločili, da več časa oddelamo v pisarni, kot pa zunaj nje.

AndrejO ::

kingsix je izjavil:

SCRUM ima veliko overheada. Se mi pa zdi, da dnevni sestanki to ravno niso. Treba je pač postavit jasne meje, če treba kar med sestankom, ko nekdo začne nabijat.

Scrum odpove, ko so ljudje vključeni v kakšnih 10 različnih projektov. 15min je dovolj za hiter prelet zanimivosti, kar je pri našem delu, kjer se združujemo po trije ali štirje hkrati, praktično neuporabno, ker že tako ali tako vemo kaj delamo in česa ne. Hkrati pa to ne rešuje ničesar, kar se tiče povezovanja in izmenjave podatkov med ekipami, kjer je prednost dela v istem prostoru in deljenja skupnih prostorov (čajne kuhinje).

Pri malo večjih ekipah pa je 15min fikcija, ki jo uniči vsakršen problemček, ki ga je potrebno bolj podrobno predelati. Kadar so takšni kratki sestanki back-to back (več projektov in to ...), potem je dejansko potrebno iskati nov termin za nov sestanek in tako trošiti še več časa.

Če se za vsakega izmed teh sestankov rezervira dodaten čas, ta čas pogosto ni porabljen, kaj prida izkoriščen pa tudi ne. Predstavljaj si, da imaš rezervirane pol ure za sestanek, nato pa mu sledi nov sestanek (ker želiš vse motnje oddelati v bloku in čim bolj skupaj). Prvi sestanek se zaključi po 10min, ker težav ni in mutenja tudi ne. Kaj boš delal preostalih 20min do naslednjega sestanka? Po izkušnjah sodeč, bom človeka srečal v čajni kuhinji.

Da bi imel pri 10 sočasnih projektih vsak dan planiranih 10 takšnih sestankov, je idiotizem, ker do slabe ure pred sestankom praktično ne boš vedel, če sestanek bo ali pa ne bo. Da pa bi z vsako težavo, kjer kdo potrebuje pomoč, čakal nekaj dni, da pride na vrsto tedenski pregled dela med ekipami, pa je tudi idiotizem, samo drugačne vrste.

K temu dodaj še problem tega, da en človek ne more biti hkrati na dveh sestankih in nenadoma izgubiš tudi tisto idealno možnost, da odpikaš vse sestanke takoj na začetku dneva.

Sicer se lepo sliši, da lahko kadarkoli tudi na daljavo preko VK požokaš sodelavca s kakšnim vprašanjem, ampak praktično to deluje slabše, kot pa vprašanje preko mize. Preprosto zato, ker po nekaj tednih dela z človekom, katerimkoli človekom zadošča to, da ga pogledaš in vidiš, če je to primeren trenutek za vprašanje ali pa bi raje počakal, da se bo človek vstal in šel na kavo.

Zadeve s scrummanjem tečejo lepo zgolj tam, kjer imajo ljudje luksuz, da delajo na enem ali dveh projektih sočasno, delo pa je dovolj "stabilno", da se sestava ekip ne menja vsakih nekaj mesecev. Ja, takšnega dela je na pretek, ni pa vse delo takšno.

Oddaljeno delo deluje dobro, kadar se rabiš resnično zapreti pred celotno okolico, da nekaj v miru dokončaš. Ne deluje pa dobro, kadar potrebuješ sprotne informacije iz ravno te okolice, tako kot okolica potrebuje sprotne informacije od tebe. V obeh primerih je delo čisto lepo strukturirano in porazdeljeno, ampak v enem primeru okolica ne predstavlja samo in zgolj motnjo, temveč tudi vir podatkov. Kadar pride do tega, delo na daljavo izvisi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programerska plača (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Programiranje
41085640 (2053) Eskimo
»

NIL: ponudba za delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
9613969 (2510) Invictus
»

Vsa podjetja rabijo "seniorčke" (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
677618 (4444) krneki0001

Več podobnih tem