Forum » Pomoč in nasveti » Nasvet: Nov trdi disk je brenčal, kako sem rešil težavo
Nasvet: Nov trdi disk je brenčal, kako sem rešil težavo
Stari89 ::
Živjo!
Pred kratkim sem si kupil nov računalnik. Po uspešnem zagonu nanovo sestavljenega mlinčka je, na mojo grozo, not nekaj začelo glasno brenčat. Po sistematičnem odklopu komponent (ventilatorji, diski, itd.), sem ugotovil, da je krivec trdi disk in sicer Seagate Barracuda Pro 8000GB. Hitro sem skočil na Google raziskovat simptome. Našel sem par slabih recenzij na Amazonu, kjer so uporabniki poročali natanko isto težavo. Nek frajer je zadevo celo posnel: Povezava na video. Spodaj so se oglasili Seagateova uradna podpora, ki so trdili, da je na voljo nov firmware, ki zadevo razreši, ter naj jih ljudje s težavo kontaktirajo.
Skeptičen sem jih ubogal ter odprl ticket na njihovi podpori. Hitro se je oglasil njihov predstavnik, ki mi je posredoval navodila in datoteke za posodobitev firmwarea. Posodobitev namreč ni dolpoteg enega programčiča, ki naredi vse sam, ampak je reč malce bolj komplicirana. Čeprav se smatram za power-userja in se znajdem v cmd-ju/terminalu, mi je zadeva vzela dve uri.
Po posodobitvi je disk lepo tiho, hrošč iz starega firmwarea je odpravljen.
Ko napišem tak seznamčič navodil, se morda zdi preprosto, ampak ni. Ne vem, kaj razmišljajo pri Seagate, da mora navaden user naštudirat 50 strani dokumentacije za en updejt. Reč bi lahko komot avtomatizirali. Dodaten problem je, da pri takem disku nihče ne bo priznal garancije, saj slednji deluje.
Če ima kdo podobno težavo pri Seagate diskih, mi lahko piše na ZS. Poskusil bom malce pomagat v primeru, da ste že v kontaktu s podporo, ki vam svetuje update.
LP, Damjan
Pred kratkim sem si kupil nov računalnik. Po uspešnem zagonu nanovo sestavljenega mlinčka je, na mojo grozo, not nekaj začelo glasno brenčat. Po sistematičnem odklopu komponent (ventilatorji, diski, itd.), sem ugotovil, da je krivec trdi disk in sicer Seagate Barracuda Pro 8000GB. Hitro sem skočil na Google raziskovat simptome. Našel sem par slabih recenzij na Amazonu, kjer so uporabniki poročali natanko isto težavo. Nek frajer je zadevo celo posnel: Povezava na video. Spodaj so se oglasili Seagateova uradna podpora, ki so trdili, da je na voljo nov firmware, ki zadevo razreši, ter naj jih ljudje s težavo kontaktirajo.
Skeptičen sem jih ubogal ter odprl ticket na njihovi podpori. Hitro se je oglasil njihov predstavnik, ki mi je posredoval navodila in datoteke za posodobitev firmwarea. Posodobitev namreč ni dolpoteg enega programčiča, ki naredi vse sam, ampak je reč malce bolj komplicirana. Čeprav se smatram za power-userja in se znajdem v cmd-ju/terminalu, mi je zadeva vzela dve uri.
1. Windowsov SATA gonilnik ne dovoli šarenja po diskovnih firmwareih, zato je potrebno ustvarit zagonski USB ključek z linux terminalom, ter bootat iz njega.
2. Na ključek je potrebno skopirat Seagateove komande za terminal ter dejansko firmware datoteko
3. Ko se boota v linux terminal, je s Seagateovimi komandami potrebno poiskat taprav disk, ter zagnat komando s tapravim diskom in tapravim firmwareom za argumente
4. Moliš, da med izvajanjem ne zmanjka štroma. Disk je nato posodobljen, fajn ga je še formatirat.
Po posodobitvi je disk lepo tiho, hrošč iz starega firmwarea je odpravljen.
Ko napišem tak seznamčič navodil, se morda zdi preprosto, ampak ni. Ne vem, kaj razmišljajo pri Seagate, da mora navaden user naštudirat 50 strani dokumentacije za en updejt. Reč bi lahko komot avtomatizirali. Dodaten problem je, da pri takem disku nihče ne bo priznal garancije, saj slednji deluje.
Če ima kdo podobno težavo pri Seagate diskih, mi lahko piše na ZS. Poskusil bom malce pomagat v primeru, da ste že v kontaktu s podporo, ki vam svetuje update.
LP, Damjan
- spremenilo: Stari89 ()
Han ::
Seagate je že dolgo znan po brenčečih diskih. Tudi prejšnje Barracude brenčijo, od serije 7200.14 naprej. Sicer ne konstatntno, a toliko, da tistim, ki imajo diske v tihih mašinah, parajo živce. Jaz sem te diske spakiral v zunanja ohišja in jih uporabljam za backup.
Meni tak FW upgrade vzame 5 minut.
Meni tak FW upgrade vzame 5 minut.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
pegasus ::
Neprijetno mi je že ob dejstvu, da lahko navaden uporabnik packa po firmwaru diska. Če lahko uporabnik, lahko tudi NSA & prijatelji ... Verjetno ste vsi navdušeni nad trojanci, ki jih ni mogoče odstraniti s formatiranjem diska.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 334645 (4725) | BCSman |
» | Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Operacijski sistemi | 141572 (104458) | Icematxyz |
» | Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Operacijski sistemi | 179218 (151865) | Icematxyz |
» | Novosti s področja trdih diskovOddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi | 3922 (3026) | Stepni Volk |
» | Kvaliteta diskov Seagate Barracuda IVOddelek: Kaj kupiti | 1852 (1266) | Pohamoz |