Forum » Loža » Stanovanjski kredit
Stanovanjski kredit
tony1 ::
Pejt do več bank in poišči tako, ki šmergla normirance. Nato k ene trem bankam nesi ponudbe ene treh drugih, šele nato postanejo razumni.
bm1973 ::
velikBrokoli je izjavil:
Jaz sem bil normiranec in sem dobil 270k kredita na NLB. Verjetno premalo zaslužiš.
Meni so naračunali 400k na 10 let...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Geho ::
velikBrokoli je izjavil:
Jaz sem bil normiranec in sem dobil 270k kredita na NLB. Verjetno premalo zaslužiš.
In koliko je potem ta magična meja na leto???
velikBrokoli ::
Takrat je bilo vse nad 100k, jaz sem imel 150k prihodkov in bi brez problema dobil okoli 3500e/mesec max obrok kredita.
Sedaj pa niti ne spremljam več kje so meje normiranih stroškov, ampak bančni izračuni kreditne sposobnosti grejo hitro gor, ko niso več upoštevani normirani stroški.
Sedaj pa niti ne spremljam več kje so meje normiranih stroškov, ampak bančni izračuni kreditne sposobnosti grejo hitro gor, ko niso več upoštevani normirani stroški.
velikBrokoli je izjavil:
Takrat je bilo vse nad 100k, jaz sem imel 150k prihodkov in bi brez problema dobil okoli 3500e/mesec max obrok kredita.
Ja no potem govoriš na pamet? Ker jaz sem par mesecev nazaj hodil po bankah in lepo vzamejo tistih 20%, od tega odštejejo še prispevke in potem kar ostane se šteje v razpoložljiv dohodek. Ko so nas omejili na 60k si lahko sam izračunaš koliko malo potem to pride in zakaj banke zavračajo po tekočem traku. Ena ali dve banki sta bili pripravljeni dat kredit, ampak so potem tudi obresti take, da te mine...
johnnyyy ::
Ja no potem govoriš na pamet? Ker jaz sem par mesecev nazaj hodil po bankah in lepo vzamejo tistih 20%, od tega odštejejo še prispevke in potem kar ostane se šteje v razpoložljiv dohodek. Ko so nas omejili na 60k si lahko sam izračunaš koliko malo potem to pride in zakaj banke zavračajo po tekočem traku. Ena ali dve banki sta bili pripravljeni dat kredit, ampak so potem tudi obresti take, da te mine...
Včasih je bilo tako, da si moral dobiti računovodjo, ki ti je izračunal dejanske prihodke in odhodke in potem je to banka upoštevala. Če tega nisi imel so vzeli 20%.
velikBrokoli je izjavil:
Bančni izračuni so kvečjem bolj ugodni, ker so sedaj normirani stroški pri nižjih cifrah, kot pa so bili v mojih časih, kjer je bilo do 100k 80%, dalje pa 0.
Povej koliko imaš prihodkov, pa bomo hitro videli, zakaj ne dobiš kredita.
OZZY ::
velikBrokoli je izjavil:
Glede na napisano bi moral ti vzeti kredit leta 2023 - 2024?.. Bilo je eno obdobje, če se prav spomnim kjer so bili normini priznani v 80/40/0 % Če si imel na 100k prihodka ni bilo normirnih in so odšteli samo davek. Zato je tvoja osnova lahko bila tako visoka za izračun obroka. Samo teh sprememb je bilo tudi malo morje.
Go with the flow.
Vzel sem ga sredi leta 2023 (z DDD iz leta 2022), to je bilo pred spremembami Goloba, takrat je bilo še 80% normiranih stroškov do 100k, nad to cifro 0 normiranih stroškov. Imel sem 150k prihodkov, zato so vsi prihodki nad 100k močno pripomogli k visoki kreditni sposobnosti.
Kasneje so bili normirani stroški nižji, zato je bila dejansko kreditna sposobnost normirancev višja.
Kasneje so bili normirani stroški nižji, zato je bila dejansko kreditna sposobnost normirancev višja.
velikBrokoli je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Bančni izračuni so kvečjem bolj ugodni, ker so sedaj normirani stroški pri nižjih cifrah, kot pa so bili v mojih časih, kjer je bilo do 100k 80%, dalje pa 0.
Povej koliko imaš prihodkov, pa bomo hitro videli, zakaj ne dobiš kredita.
Tolko kot je meja da ostaneš normiranec... pod 60k.
OZZY ::
velikBrokoli je izjavil:
Ti si normiranec pa sploh ne veš kje je meja? Meja je trenutno 120k![]()
Meja je 120k v 2 letih. Se pravi 60k letno.
Go with the flow.
Fury ::
Joj no, dej preberite zakon, ne na blef delat stvari.
120k POVPREČJE v dveh letih. To je meja, po kateri te vrzejo ven iz normiranstva.
Edit: torej 120k na leto... al pa 80k en let pa 160k pa spet 80k tretje leto itd...
120k POVPREČJE v dveh letih. To je meja, po kateri te vrzejo ven iz normiranstva.
Edit: torej 120k na leto... al pa 80k en let pa 160k pa spet 80k tretje leto itd...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fury ()
V-i-p ::
@ChatGPT
-- od leta 2026 so se pravila za normirance precej spremenila.
Če misliš redni oziroma "polni" normirani s.p., je trenutno ključna meja:
120.000 EUR povprečnih letnih prihodkov za vstop oziroma obstanek v sistemu normiranstva, če si bil v obeh predhodnih letih dovolj časa zavarovan kot samozaposlen.
50.000 EUR za klasični popoldanski s.p.
85.000 EUR, če je bil en od dveh predhodnih let redni, drugi pa popoldanski.
Pomembna fora: ni več tako, da bi lahko rekel >letno lahko naredim 120 "jurjev". Pri izstopu se gleda povprečje prihodkov dveh zaporednih predhodnih let. Če si torej redni normiranec in imaš npr.:
2025: 110.000 EUR
2026: 130.000 EUR
je povprečje 120.000 EUR, torej si še na meji. Če bi bilo povprečje nad 120.000 EUR, moraš iz sistema normiranstva.
-- od leta 2026 so se pravila za normirance precej spremenila.
Če misliš redni oziroma "polni" normirani s.p., je trenutno ključna meja:
120.000 EUR povprečnih letnih prihodkov za vstop oziroma obstanek v sistemu normiranstva, če si bil v obeh predhodnih letih dovolj časa zavarovan kot samozaposlen.
50.000 EUR za klasični popoldanski s.p.
85.000 EUR, če je bil en od dveh predhodnih let redni, drugi pa popoldanski.
Pomembna fora: ni več tako, da bi lahko rekel >letno lahko naredim 120 "jurjev". Pri izstopu se gleda povprečje prihodkov dveh zaporednih predhodnih let. Če si torej redni normiranec in imaš npr.:
2025: 110.000 EUR
2026: 130.000 EUR
je povprečje 120.000 EUR, torej si še na meji. Če bi bilo povprečje nad 120.000 EUR, moraš iz sistema normiranstva.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: V-i-p ()

Mato989 ::
Kakorkoli tisti ki na bankah ne dobite kredita kot normiranci z okrog 50 do 60k prihodka pomeni samo da se ne znate pogovarjat in ne najdete pravih na drugi strani
Defakto vam povem da ce imate dva ddd obrazca in 55k prihodkov da lahko racunate na vsaj 170k kreditne sposobnosti
Defakto vam povem da ce imate dva ddd obrazca in 55k prihodkov da lahko racunate na vsaj 170k kreditne sposobnosti
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Kakorkoli tisti ki na bankah ne dobite kredita kot normiranci z okrog 50 do 60k prihodka pomeni samo da se ne znate pogovarjat in ne najdete pravih na drugi strani
Ajde dej greva skup v NLB... da te vidm pametnjakoviča
FireSnake ::
Kako je zdaj s krediti?
ECB grozi, da bo povečala obresti.
Pri na sem pa slišal, da je zadnje čase Deželna banka kar ugodna.
ECB grozi, da bo povečala obresti.
Pri na sem pa slišal, da je zadnje čase Deželna banka kar ugodna.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Ajde dej greva skup v NLB... da te vidm pametnjakoviča![]()
Ja moras se pac znat zmenit ce ne hre na nlb nekje gre fix
billy ::

kriptobog ::
Bizkit45 ::
To so folku ala Lonsarg vcepili v glavo, da ulice niso polne. Kao recesija je ok, saj vam "manjsa" kredit. Realnost je pa drugacna, kot je napisal kriptobog. Redkokomu gre placa z inflacijo gor. Na palec..v zadnjih 4 letih ste morali s placo x2, da ste na istem kot pred 4 leti in vam je inflacija "pojedla" kredit. Dvomim da je stevilka teh ljudi velika..
LeQuack ::
Zdaj bodo to dosegle visoke obrestne mere, in se višje bodo. Naj nekdo izračuna koliko se poveča končna cena za neko stanovanje 300k na 20 let, pri kreditu 2,5% ali pa 5% kot bo kmalu EOM.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Na istem glede česa? cene nepremičnin ali litra mleka?
Na istem glede kupne moči overall
Zdaj bodo to dosegle visoke obrestne mere, in se višje bodo. Naj nekdo izračuna koliko se poveča končna cena za neko stanovanje 300k na 20 let, pri kreditu 2,5% ali pa 5% kot bo kmalu EOM.
pri 2.5% vrneš €381,530.08 (1,589.71€ na mesec)
pri 5% vrneš €475,168.13 (1,979.87€ na mesec)
To je kalkulacija za celotno dobo. Če se ti vmes spremeni je odvisno koliko si že poplačal, tam je izračun malce težji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bizkit45 ()
Mislim, je veliko, ampak bolj šokantno je to, da za 300k ne dobiš ne vem kaj, plačuješ pa 1,6k€ na mesec. Se pravi 1 povprečno plačo za kredit, ki ti kupi 60kvadratov 30let starega stanovanja. Seveda odvisno kje..
LeQuack ::
Jap, res je. Sploh ko vidiš npr. kaj za ta denar dobiš na Floridi ali v Texasu, kjer so plače 2-3x naše. Ni nobene logike.
Quack !
Ganon ::
Lonsarg ::
Ce bo inflacija 50% v 20 letih placa pa zrasla 40% (torej cirka 10% padec kupne moci( bo cisto fino.Inflacija le pridi in pojej mi kredit :)
Če ti plača ne bo rasla z inflacijo, ti bo inflacija kaj drugega pojedla kot kredit
Tak da ja seveda da ni nujno da placa enako raste zaradi morebitnega padca kupne moci, je pa isti velikosti red.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
bm1973 ::
Jap, res je. Sploh ko vidiš npr. kaj za ta denar dobiš na Floridi ali v Texasu, kjer so plače 2-3x naše. Ni nobene logike.
Dve napačni postavke...
Ameriške plače so vedno v bruto, kjer potem plačaš davke na to. In še vedno moraš plačati zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. In niso 2-3x večje...
Plus, ko gledaš floridske nepremičnine, so "in the middle of fucking nowhere". Niso ob obali... Dostikrat imaš toliko do obale, kot mi do Dalmacije. Plus, ne pozabi na nepremičninski davek (Florida real estate (property) taxes average an effective rate of about 0.74% of a property's assessed value, ranking below the national average.))
Seveda lahko zadaneš terno, dobra plača plus poceni nepremičnina, ampak to se ti lahko userje tudi pri nas...
ZDA so vseeno dežela priložnosti in je tam vseeno mogoče malo lažje za enega strokovnjaka da zasluži keš...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Mislim, je veliko, ampak bolj šokantno je to, da za 300k ne dobiš ne vem kaj, plačuješ pa 1,6k€ na mesec. Se pravi 1 povprečno plačo za kredit, ki ti kupi 60kvadratov 30let starega stanovanja. Seveda odvisno kje..
Za 300k v vecini slovenije dobis 100m2 res da ne novogradnje ne pa tudi z leta 1925
Ja dajte nam pokazat te bajte na floridi 10km glavnega mesta zidane s ciglom in ne kartonom kako stanejo enako ali manj kot tukaj
V vukojebini tudi pri nas dobis za 30% manj dokaj dobre zadeve ali vsaj za zivet not
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()